DIASKEDASI.INFO

Η διασκέδαση On Line

Φωτεινή Δάρρα, συνέντευξη στον Σπύρο Καλαματιανό για το site Diaskedasi.info

Foteini Darra-4

Λίγο μετά την εξαιρετική συναυλία στον Παρνασσό, συνάντησα την σπουδαία αυτή ερμηνεύτρια που ακούει στο όνομα Φωτεινή Δάρρα και ακολούθησε μια πάρα πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη για λογαριασμό του site Diaskedasi.info.
Από τον Σπύρο Καλαματιανό

Το υλικό που ντύνει την συνέντευξη είναι από το προσωπικό αρχείο της Φωτεινής Δάρρα

Foteini DarraΘα ήθελα να ξεκινήσουμε την συνέντευξη μας λέγοντας μου δύο λόγια για το νέο σας τραγούδι και για την εξαιρετική συναυλία σας στον Παρνασσό...
Μόλις κυκλοφόρησε το καινούργιο μας τραγούδι σε στίχους του  Μάνου Ελευθερίου και μουσική Δημήτρη Παπαδημητρίου. Είναι η πρώτη φορά που τραγουδάω τον στίχο του Ελευθερίου και νιώθω πολύ χαρούμενη.

Το Σάββατο 18 Μαρτίου βρεθήκαμε στην "αίθουσα Παρνασσός" στο κέντρο της Αθήνας για μια και μοναδική συναυλία!

Συλλέξαμε μερικά από τα ωραιότερα ελληνικά και ξένα ερωτικά τραγούδια όλων των εποχών. Συνδετικός κρίκος μεταξύ τους είναι το συναίσθημα που έχουν υμνήσει όλοι οι ποιητές, οι συνθέτες και οι στιχουργοί: ο Έρωτας.

Ήταν μια μουσική αφήγηση- και όχι μόνο... Πολλές μικρές ιστορίες με κοινό παρονομαστή. Τίτλος της παράστασης είναι “Τα πάθη από τον έρωτα” που μας θυμίζει ένα από τα  τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι στον μυθικό δίσκο “Ο Μεγάλος Ερωτικός”.

Μικρά αφηγηματικά μέρη συνδέουν τα τραγούδια που θα ακουστούν. Από τον Σουγιούλ, τον Χατζιδάκι, τον Θεοδωράκη και τον Παπαδημητρίου μέχρι τα πορτογαλικά fados και τη σύγχρονη ελληνική και ξένη έντεχνη και ρόκ σκηνή.

Foteini Darra-3

Επίσης βραβεύεστε απ΄ τον θεσμό των βραβείων "Προσωπικότητες 2016-2017" που Foteini Darra-2-1γίνεται στις 27 Μαρτίου στο Εμπορικό Επιμελητήριο Πειραιά. Πως νιώθετε για την βράβευση αυτή;
Μια βράβευση είναι πάντα επιβράβευση της πορείας και των επιλογών που έχεις κάνει.  Ευχαριστώ για αυτή την απρόσμενη και ανέλπιστη χαρά!

Παρατηρώ ότι η πορεία σας είναι λαμπρή, με διαχρονική αξία. Τι είναι αυτό που σας δίνει δύναμη για να συνεχίζετε με το ίδιο πάθος;
Σας ευχαριστώ πολύ. Η αγάπη του κόσμου. Αυτή είναι που με κάνει να συνεχίζω.

Υπηρετείτε επάξια ένα δύσκολο είδος τραγουδιού. Θεωρείτε ότι περνάει κρίση στην Ελλάδα το συγκεκριμένο είδος;
Η Ελλάδα περνάει κρίση συνολικά και αυτό είναι κάτι που πρέπει να μας προβληματίσει. Η κρίση αξιών είναι η πιο επικίνδυνη. Το είδος που υπηρετώ δεν είναι δύσκολο. Δύσκολο είναι όμως να μιλάς την ίδια γλώσσα με το κοινό, όταν οι αξίες βρίσκονται σε κρίση.

Αυτή την περίοδο γίνεται η Eurovision. Ποια η γνώμη σας για την φετινή Ελληνική αποστολή και εσείς θα θέλατε να εκπροσωπήσετε την χώρα μας σε έναν τέτοιο διαγωνισμό;
Δεν έχω ακούσει το τραγούδι όμως εύχομαι ότι καλύτερο. Όταν η χώρα μου διαγωνίζεται στο εξωτερικό εύχομαι πάντα επιτυχίες. Έχω τραγουδήσει στην έναρξη της Eurovision όταν έγινε στην Ελλάδα. Δεν έχω ποτέ σκεφτεί να συμμετάσχω.

Βλέπουμε πολλά talent show στην Ελληνική τηλεόραση. Εσείς θα πηγαίνατε σαν κριτής σε κάποιο από αυτά;
 Θα ήμουν πολύ επιεικής αν πήγαινα. Θεωρώ ότι όταν κρίνεις νέους ανθρώπους πρέπει να τους δίνεις δύναμη και να είσαι ευγενής μαζί τους ακόμα και αν έχουν ελλείψεις.

foteini-darra

Έχετε κάνει πολλές και πετυχημένες συνεργασίες. Σίγουρα έχετε πάρει πολλά και σημαντικά πράγματα απ' όλες. Μήπως θα μπορούσατε να μου ξεχωρίσετε μερικές συγκινητικές στιγμές που έχετε ζήσει πάνω στην σκηνή ή στο studio;
Όταν τραγούδησα στην Αγία Ειρήνη στην Κωνσταντινούπολη πρώτη ελληνίδα μετά την άλωση. Ένιωσα δέος. Όταν γνώρισα και συνεργάστηκα με τον Μίκη Θεοδωράκη,οταν τραγούδησα με τον διεθνή τενόρο rolando Villazon, με τον Angel Parra. Όταν μου έδωσαν δύναμη με τα λόγια τους η Βίκυ Μοσχολιού και η Τζένη Βάνου... και άλλα. Δεν μπορώ να ξεχωρίσω. Όλα είχαν κάτι το μοναδικό

Έχετε ανεκπλήρωτα όνειρα που θέλετε να κάνετε πραγματικότητα στο άμεσο μέλλον;
Πολλά!.. Δεν πρέπει ποτέ να πάψεις να ονειρεύεσαι. Έχει ξεκινήσει ξανά μια πολύ όμορφη και δημιουργική περίοδος για μένα.

Ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι;
Λίγες μέρες μετά τη συναυλία φεύγουμε με τους μουσικούς μου για το Ντίσελντορφ. Χαίρομαι που θα βρεθώ ξανά στο εξωτερικό για να τραγουδήσω.
Από εκεί ξεκινάει μια συνεργασία για τις συναυλίες μου στην Ευρώπη. Η συναυλία αποτελεί την έναρξη ενός μεγάλου φεστιβάλ που διοργανώνει το ελληνικό προξενείο μαζί με τον Δήμο της πόλης. Θα ακολουθήσει η ηχογράφηση του πρώτου μου ευρωπαϊκού δίσκου και στο τέλος του 2017 αρχές του 2018 ξεκινάει δυναμικά το κυρίως μέρος της περιοδείας μου στην Ευρώπη.

Τώρα θα ήθελα να κλείσουμε ως εξής: Με μια εικόνα που σας έρχεται στο μυαλό και θυμάστε με νοσταλγία απ' τα εφηβικά σας χρόνια...
Ζάκυνθος στο Κερί οι παρέες στις ταβέρνες να σμίγουν, να γίνονται ένα και να τραγουδούν όλοι μαζί με τη μυρωδιά των γιασεμιών και τη συνοδεία της κιθάρας.

Foteini Darra-5