DIASKEDASI.INFO

Η διασκέδαση On Line

Ρίτα Αντωνοπούλου, συνέντευξη στον Σπύρο Καλαματιανό για λογαριασμό του site Diaskedasi.info

Rita Antonopoulou-1

Η Ρίτα Αντωνοπούλου μια πάρα πολύ σπουδαία ερμηνεύτρια, ένας εξαιρετικός άνθρωπος με αδαμάντινο χαρακτήρα, μου παραχώρησε μια άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξη για λογαριασμό του site Diaskedasi.info που σίγουρα θα συζητηθεί.

Απολαύστε την.

Από τον Σπύρο Καλαματιανό

Το υλικό που ντύνει την συνέντευξη είναι από το προσωπικό αρχείο της Ρίτας Αντωνοπούλου.

Rita Antonopoulou-7Ποιες είναι οι νέες σας επαγγελματικές δραστηριότητες;
Αυτή η περίοδος πραγματικά είναι για ΄μένα μια από τις σπουδαιότερες στην καλλιτεχνική μου πορεία. Βρίσκομαι σε περιοδεία με την παράσταση «το τρένο των 9 και 5» στο πλευρό του Βασίλη Παπακωνσταντίνου, σε κείμενα Οδυσσέα Ιωάννου και σκηνοθεσία Παντελή Βούλγαρη.

Είναι μια από τις πιο επιτυχημένες παραστάσεις των τελευταίων χρόνων και το τρένο συνεχίζει την πορεία του ακάθεκτο κάνοντας στάσεις σε όλες τις μεγάλες πόλεις τις χώρας και της Κύπρου που μας αγκάλιασαν θερμά. Το υπέροχο είναι ότι για 3η χρονιά θα επανέλθουμε στην Αθήνα για έναν κύκλο παραστάσεων στο θέατρο Τζένη Καρέζη.

Παράλληλα για τέσσερις Τετάρτες βρίσκομαι στο υπέροχο Gazarte σε σκηνοθεσία Λευτέρη Γιοβανίδη και επιμέλεια παράστασης της Κωνσταντίνας Βαρσάμη. «Του έρωτα..» είναι ο τίτλος και με αφορμή την ιστορία της Μήδειας, παίρνουμε κείμενα από το πασίγνωστο έργο, ποιήματα ερωτικά και τα συνδυάζουμε με τραγούδια αγαπημένα, συνθέτοντας ένα παζλ που απεικονίζει το συναισθηματικό κόσμο μιας γυναίκας που ερωτεύτηκε παράφορα και προδόθηκε. Μας μένουν άλλη μια Τετάρτη στις 8η Μαρτίου.

Ομολογώ ότι νιώθω πανευτυχής και για τη σύμπραξή μου με τους σπουδαίους συνεργάτες στο 9 και 5 αλλά και για τη Μήδεια γιατί είναι από τα πιο όμορφα πράγματα που μου έχουν συμβεί στο χώρο που υπηρετώ όλα αυτά τα χρόνια.

Rita Antonopoulou-4

Τέλος το καλοκαίρι κι αφού τελειώσει η περιοδεία του 9 και 5 στο τέλος του Ιουνίου, θα ξεκινήσει η περιοδεία της παράστασης «Ταξίδι στο Σταυρό του Νότου» που είχε παρουσιαστεί με πολύ μεγάλη επιτυχία πέρυσι το χειμώνα στο Badminton σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη, με τη συγκλονιστική μουσική του Θάνου Μικρούτσικου. Οπότε όπως καταλαβαίνετε, δεν κάθομαι λεπτό.

Εκπροσωπείτε επάξια τόσα χρόνια το Ελληνικό τραγούδι και δη ένα δύσκολο είδος τραγουδιού. Θεωρείτε ότι σήμερα περνάει κρίση το συγκεκριμένο είδος τραγουδιού;Rita Antonopoulou-6
Τα πάντα περνούν κρίση. Εγώ δεν θεωρώ ότι έχει αλλάξει κάτι σε σχέση με τον κόσμο μας. Ο ίδιος κόσμος είναι αυτός που μας αγαπά και μας ακολουθεί…

Θέλω να πω δεν έχει γίνει κάποια συνειδησιακή και κατ ΄ επέκταση πολιτιστική αφύπνιση έτσι ώστε να υπάρξει μετατόπιση του κόσμου προς άλλα είδη τέχνης. Απλά αυτός ο κόσμος πια δυσκολεύεται πολύ περισσότερο από παλιά να βγει από το σπίτι γιατί είναι έτσι η κατάσταση για όλους μας.

Το τραγούδι μας από μόνο του δεν περνάει κρίση όπως μπορεί να το εννοείτε. Απλά υπάρχει τεράστιος πόλεμος από όλα τα media γιατί κανείς από όλους αυτούς που κινούν νήματα, δε θέλει να απευθύνεται σε σκεπτόμενους ανθρώπους κι η αλήθεια είναι ότι η μουσική που υπηρετώ, συνομιλεί μόνο με αυτούς.

Πόσο βοηθάει την μουσική το ίντερνετ;
Βοηθάει στην επέκτασή της σε βαθμό που κάποτε δε θα φανταζόμασταν. Δηλαδή το ότι μπορεί να με ακούσει κάποιος στην Κίνα, είναι κάτι θαυμαστό, όμως δεν έχει βρεθεί ακόμη η φόρμουλα που θα προστατεύει τους δημιουργούς και τα πνευματικά τους δικαιώματα, οπότε υπάρχουν τα θετικά αλλά υπάρχουν και πολύ σοβαρά αρνητικά.

Ποια η γνώμη σας για τα ριάλιτι παιχνίδια μουσικής και τα παιδιά που βγαίνουν απ' αυτά;
Δεν χρειάζεται να πω τη γνώμη μου. Νομίζω είναι απολύτως σαφές ότι κανείς ουσιαστικά δεν έχει καταφέρει κάτι μέσω αυτής της οδού πέρα από την απόλυτα πρόσκαιρη αναγνωρισιμότητα.

Rita Antonopoulou-8

Rita Antonopoulou-2Έχετε κάνει πολλές και πετυχημένες συνεργασίες. Με ποιόν/α θέλετε να συνεργαστείτε και δεν έχετε συνεργαστεί ακόμα;
Με τον Αλκίνοο Ιωαννίδη. Τον εκτιμώ βαθιά και τον θαυμάζω.

Πόσο σας προβληματίζει η γενικότερη κοινωνικοπολιτική κρίση που ζούμε;
Φαντάζομαι όσο προβληματίζει και τους ανθρώπους που μένουν απέναντί μου. Θέλω να πω είμαστε όλοι μέσα σε αυτό, άλλοι σε καλύτερη κατάσταση, άλλοι σε χειρότερη, άλλη σε άθλια. Το χειρότερο είναι ότι είμαστε τόσο βαθιά που δε μπορούμε ούτε να φανταστούμε το φως στο τούνελ.

Επίσης έχω ένα παιδί. Αυτό από μόνο του σαν κατάσταση κουβαλάει έναν δυνατό προβληματισμό γιατί πάντα σκέφτεσαι πώς θα πάνε τα πράγματα για αυτό το παιδί και πόσο θα δυσκολευτεί στη ζωή του.

Ποια είναι τα όνειρα που θέλετε να κάνετε πραγματικότητα στο άμεσο μέλλον;
Να ζω όμορφα θέλω. Αυτό εμπερικλείει τα πάντα και σε επαγγελματικό αλλά και σε προσωπικό επίπεδο.

Ποια είναι η στιγμή της ζωής σας που έχει χαραχτεί βαθειά μέσα στην ψυχή σας;
Η γέννηση της μικρής μου.

Τι θα θέλατε να πείτε κλείνοντας;
Θα κάνω μια ευχή για δικαιοσύνη κι ας πέσει στο κενό.

 

Rita Antonopoulou-3