DIASKEDASI.INFO

Η διασκέδαση On Line

Μαρία Νομικού, σε μια συνέντευξη στον Σπύρο Καλαματιανό για λογαριασμό του site Diaskedasi.info,

Maria Nomikou-5

Η Μαρία Νομικού ένας άνθρωπος πολύ δοτικός, μία πραγματική καλλιτέχνης, που αγαπάει την δουλειά της, το παραδοσιακό μας τραγούδι, με σεμνότητα, σοβαρότητα, με ήθη και αξίες που λείπουν την σήμερον ημέρα. Μου παραχώρησε λίγο πριν την απονομή του χρυσού της δίσκου μία πάρα πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη για λογαριασμό του site Diaskedasi.info. Aπολαύστε την.

Από τον Σπύρο Καλαματιανό

Το υλικό που ντύνει την συνέντευξη είναι από το προσωπικό αρχείο της Μαρίας Νομικού.

Maria Nomikou-3Χρυσός δίσκος συγχαρητήρια γι΄ αυτό. Θα ήθελα να μου πείτε δύο λόγια για τον δίσκο σας και για το πώς νιώθετε που πήγε τόσο καλά…
Είμαι πολύ χαρούμενη γιατί σε τέτοιες δύσκολες εποχές ο δίσκος έγινε χρυσός, ήδη τα τραγούδια ο κόσμος τα έχει αγαπήσει, τα ζητάνε στις εμφανίσεις μου και είμαι πάρα πολύ χαρούμενη γι΄αυτό… Στον δίσκο που κυκλοφορεί απ΄την Next Records συμμετέχουν ο Ματθαίος Γιαννούλης, ο Στέλιος Μανωλάς, ο Γιάννης Μπαρμπαρής, ο Κώστας Κιθαριώλος, ο Μανώλης Τούρλος…Ευχαριστώ πάρα πολύ όλους όσους συνετέλεσαν σε αυτό το υπέροχο αποτέλεσμα.

Πως προέκυψε η συνεργασία με τον υπέροχο Ματθαίο Γιαννούλη;
Με τον Ματθαίο συνεργαζόμαστε άψογα πολλά χρόνια τώρα. Μου είπε ότι έχει κάποια τραγούδια, τα άκουσα, μου άρεσαν και είπαμε να ξεκινήσουμε να κάνουμε έναν δίσκο, τα μισά τα είπα εγώ, τα υπόλοιπα ο Ματθαίος και έτσι έγινε αυτή η συνεργασία/συνεύρεση με τον Ματθαίο Γιαννούλη.

Είστε μια τραγουδίστρια που υπηρετήτε σεμνά, ταπεινά και με σοβαρότητα, το παραδοσιακό τραγούδι. Νιώθετε ότι αδικήτε το παραδοσιακό τραγούδι από τα ΜΜΕ;
Σίγουρα αδικήτε πάρα πολύ, ακόμα και το Λαικό τραγούδι αδικήτε, δεν προβάλλονται όσο το μοντέρνο τραγούδι. Γιατί είμαστε σε μία περίοδο που το pop και το ξένο έχει τεράστια προβολή. Αλλά τι να κάνουμε, εμείς δουλεύουμε, το υπηρετούμε σεμνά, ταπεινά και σοβαρά όπως είπες και ευχαριστούμε πολύ τον κόσμο που μας ακολουθεί.

Nomikou-Giannoulis-2

Πόσο δύσκολο ή εύκολο είναι να συνδιάζετε καριέρα και οικογένεια; Maria Nomikou-4
Έτσι όπως είναι σήμερα οι εποχές και η δουλειά μας, δεν είναι και τόσο δύσκολο. Παλαιότερα που δουλεύαμε καθημερινές ήταν πιο δύσκολο, γιατί έπρεπε να ξυπνήσεις το πρωί να πάρεις το παιδί σχολείο κτλ, υπήρχαν πολλές δυσκολίες. Τώρα δουλεύεις διήμερα ή μονοήμερα, τις υπόλοιπες μέρες θα είμαι με το παιδί και τον άντρα μου, ή όταν θα είμαι στην δουλειά πάντα για εκείνες τις ώρες θα βρεθεί λύση. Απλά τις γιορτές πάντα είναι δύσκολο όπου πρέπει να είμαστε οικογενειακά και εγώ λείπω…

Ποιες είναι οι συμβουλές που δίνετε στο παιδί σας;
Εγώ έχω ένα κοριτσάκι 9,5 ετών και αυτό που της λέω συνέχεια είναι να προσπαθεί και να είναι καλός άνθρωπος, να βοηθάει όπως και όπου μπορεί, αυτό είναι το σημαντικότερο όλων. Επίσης εύχομαι μέσα απ΄την καρδιά μου να είναι γερό και τυχερό, αυτό τίποτα άλλο.

Εάν σας πει μεγαλώνοντας ότι θέλει να ασχοληθεί με το τραγούδι. Εσείς πως θα αντιδράσετε;
Η αλήθεια είναι ότι έχει μία κλήση προς την μουσική, (όπως άκουσες και εσύ τώρα μέσα παίζει πιάνο) τώρα ας κάνει ότι θέλει, εγώ θα είμαι δίπλα της σε ότι και αν αποφασίσει. Φυσικά σίγουρα θα ήθελα να κάνει και κάτι άλλο και το τραγούδι-μουσική ας το έχει για χόμπι. Αυτή η δουλειά έχει τις δυσκολίες τις, (όπως και κάθε δουλειά) αλλά έχει και τις χαρές τις. Τώρα είναι το πώς θα σου έρθουν τα πράγματα. Θέλει εκτός από ταλέντο να έχεις και λίγο τύχη, εδώ βλέπεις μέτριες φωνές να μεσουρανούν και πολύ καλές φωνές να μην προχωράνε. Θέλει τύχη και άστρο.

Τι θα θέλατε να πείτε σε κάποιο παιδί που θέλει να ασχοληθεί με το παραδοσιακό τραγούδι;
Εμένα είναι χαρά μου να ασχολούνται με το παραδοσιακό τραγούδι. Όσα παιδιά ζητάνε την βοηθεία μου, είμαι εδώ, τους δίνω τις συμβουλές μου και βοηθάω όπως μπορώ. Πρέπει να υπάρχει συνέχεια στο παραδοσιακό μας τραγούδι. Αλλά να το αγαπάνε και να έχουν ταλέντο, αυτό είναι το σημαντικότερο όλων. Εμένα είναι χαρά μου να βλέπω παιδιά ταλαντούχα να συνεχίζουν τις παραδόσεις μας.

Maria Nomikou-2Ποιες είναι οι διαφορές του τότε και του σήμερα στο παραδοσιακό τραγούδι;
Γενικά τώρα τα πράγματα σε όλο το φάσμα του τραγουδιού είναι πιο δύσκολα. Εγώ πρόλαβα το studio που γινόταν οι ηχογραφήσεις μία και έξω, εκεί έβλεπες την αξία του τραγουδιστή, δεν υπήρχαν οι υπολογιστές και το πάμε ξανά και ξανά. Τώρα υπάρχουν οι υπολογιστές που τους φτιάχνουν, βγαίνουν μία χαρά στο cd και πας και τους ακούς και λες παναγία μου πάω να φύγω. Τότε έπρεπε να έχεις αξίες. Τώρα γενικά έχουν γίνει πιο εύκολα, παίρνει ο καθένας ένα μικρόφωνο και τραγουδάει. Επίσης είναι και θέμα δημοσίων σχέσεων, είναι και θέμα ραδιοφώνων, που πρέπει οι περισσότεροι σταθμοί λεφτά για να σε παίξουν και να σε βάλουν στα λεγόμενα playlist. Ενώ παλιά δεν ήταν καθόλου έτσι τα πράγματα, υπήρχαν αξίες και ιδανικά, που τώρα δεν υπάρχουν.

Έχετε κάνει πολλές επιτυχίες αλλά έχω ξεχωρίσει το "Είμαι μια χαρά" για πείτε μου λίγο την ιστορία αυτού του τραγουδιού;
Αυτό το τραγούδι το είχα βγάλει πριν πολλά χρόνια σε πιο μοντέρνα μορφή, μου το είχε γράψει ο Νίκος Τερζής, σε στίχους ,ήταν ένα πάρα πολύ ωραίο τραγούδι, γιατί ήταν πιο μοντέρνο. Η πρώτη εκτέλεση στους νησιώτες τότε δεν είχε πέρασει, γιατί δεν χορευόταν το κουπλέ, παρά μόνο το ρεφρέν. Δεν είναι καθρά νησιώτικο το κομμάτι. Μετά έγινε ρούμπα που χορεύεται πιο εύκολα και έγινε και αυτό το κομμάτι μου, μία μεγάλη επιτυχία. Ακόμα και μέχρι σήμερα μου το ζητάνε και αρέσει πολύ. Είναι ένα κομμάτι ξεσικωτικό, με ωραία λόγια και χαίρομαι που κάποια τραγούδια μου, όπως αυτό, έχουν διαχρονική επιτυχία.

Ποια είναι τα επόμενα σχέδια σας και τα επόμενα επαγγελματικά σας βήματα;
Τώρα σιγά-σιγά κοιτάμε καινούργια τραγούδια, που θα μπουν στο επόμενο δίσκο, κάποιες εμφανίσεις… Τώρα αυτό που λέω πάντα είναι ότι δεν μου αρέσει να κάνω μακροπρόθεσμα σχέδια, ας είμαστε καλά και αύριο που ξημερώνει η μέρα μας βλέπουμε…

Τι θα θέλατε να πείτε κλείνοντας;
Να έχουμε υπομονή διότι είναι περίεργες οι μέρες, το τοπίο είναι θολό και να έχουμε υγεία, αγάπη, να στηρίζουμε ο ένας τον άλλον, αν μπορούμε να κάνουμε ένα καλό ας το κάνουμε, όχι μόνο τώρα που είναι γιορτές, αλλά και τον υπόλοιπο χρόνο.