DIASKEDASI.INFO

Η διασκέδαση On Line

Γιάννης Ζουγανέλης σε μια συνέντευξη με αφορμή το νέο του Cd στον Σπύρο Καλαματιανό για το site Diaskedasi.info

Giannis Zouganelis-1

Ο Γιάννης Ζουγανέλης είναι αναμφισβήτητα ένας σπουδαίος καλλιτέχνης, ένας σπουδαίος άνθρωπος με αρχές και αξίες, με ήθος και γνώσεις. Με αφορμή την κυκλοφορία του νέου του cd "Ακατάλληλα και Ερωτικά" που κατά την γνώμη μου είναι μία εξαιρετική δουλειά, με ουσία και βάθος που όταν την άκουσα δεν πίστευα ότι έχουν γραφτεί τέτοια κομμάτια, αξίζει να το ακούσετε όλοι και να έχετε την διάθεση να δείτε τι θέλει να πει ο καλλιτέχνης όπως επίσης και όλων των άλλων πολύ ενδιαφερόντων πραγμάτων που κάνει. Θέλησε με χαρά να παραδώσει μία άκρως αποκαλυπτική συνέντευξη στον Σπύρο Καλαματιανό για λογαριασμό του site Diaskedasi.info.
Παρακάτω θα διαβάσετε μία πραγματική κατάθεση ψυχής, λέει πολλά πράγματα για πρώτη φορά, που σίγουρα θα συζητηθούν.
Απολαύστε έναν πραγματικό καλλιτέχνη τον Γιάννη Ζουγανέλη.

Giannis Zouganelis-8Θα ξεκινήσουμε τη συνέντευξή μας με το καινούριο σας cd που έχετε βγάλει. Θα θελα να μας πείτε δύο λόγια γι αυτή τη δουλειά.

Ευχαριστώ πάρα πολύ καταρχήν που μου δίνεις τη δυνατότητα να επικοινωνήσω με τη σκέψη μου όπως με το cd μου, που με αφορά πάρα πολύ όπως κάθε άνθρωπο που κάνει κάτι, όποιος δημιουργεί έχει την ανάγκη να το επικοινωνήσει. Όχι μόνο αν είναι καλλιτέχνης, επιστήμονας, τεχνικός, αγρότης, κτηνοτρόφος. Ότι κάνει κανείς υπάρχει άμεση ανάγκη να επικοινωνηθεί. Όχι καταναγκαστικά για να προβληθεί αλλά για να επικοινωνηθεί. Πλέον ακολουθείται τώρα γιατί το θέμα με τους δίσκους, με τα cd γενικότερα είναι τεράστιο για τον πολιτισμό ο ανταγωνισμός στον κόσμο όλο και ειδικά στην Ελλάδα.

Οι δίσκοι πλέον δεν αγοράζονται με αποτέλεσμα κάποια στιγμή να σταματήσει η παραγωγή και κυρίως έχουν στριμωχτεί οι νέοι άνθρωποι, οι οποίοι συνεχώς βάλλονται αγωνιζόμενοι δηλαδή χαμένη γενιά. Τα θεωρώ, το χω ξαναπεί, τεράστιες προβοκάτσιες αυτά τα πράγματα. Μπορεί να είναι αδικημένοι γιατί ακριβώς δε τους παρέχονται τα μέσα. Εμείς οι ποιο γνωστοί τρόπον τινά βρίσκουμε έναν τρόπο, χρηματοδοτούμαστε ένα μέρος από εφημερίδες. Έτσι κυκλοφόρησε ο δίσκος «Στην αναρχία» από την «Αγορά». Σε λίγο θα πωλείται το δεύτερο μέρος ενώ θα έπρεπε να είναι το ακριβώς αντίθετο. Σε λίγο κυκλοφορεί και από τη Μinos Emi στα καταστήματα κι αυτά. Αγαπώ πάρα πολύ αυτή τη δουλειά γιατί γενικά είμαι ελεύθερος άνθρωπος.

Δεν καθοδηγούμαι από κανέναν παραγωγό. Αυτή όμως η ελευθερία μου μερικές φορές ενώ εμένα με ισορροπεί, δεν ισορροπεί ο κόσμος με τη δική μου έκφραση. Είναι ένας δίσκος με τραγούδια που τα λέω ακατάλληλα, βέβαια η σκέψη μου και τα άλλα τρόπον τινά σατυρικά, διότι κάνω τραγούδια για τον επιδειξία αλλά δε με ενδιαφέρει ο επιδειξίας αυτός καθ’ εαυτός. Θέλω να σκεφτεί ο άλλος πόσο επιδειξίες είμαστε όλοι εμείς όχι προβάλλοντας το σώμα μας αλλά προβάλλοντας την «εντός και εκτός» προσωπικότητά μας, προβάλλοντας τον τσαμπουκά μας, προβάλλοντας την οικογένειά μας κτλ. Έχω κάνει τραγούδια για μία κυρία η οποία δεν έχει φτάσει ποτέ εκεί που φτάνουν όλες οι γυναίκες, έχω κάνει τραγούδια για ευέλικτους εραστές οι οποίοι τα κάνουν όλα και είναι και πολύ επίκαιρο αυτό. Έχω κάνει Giannis Zouganelis-5τραγούδια για προβλήματα τα οποία θέλουμε να ξεπεράσουμε αλλά δεν ξεπερνιόνται, για τη βία που φέρνει βία και έχω κάνει και κάποια άλλα τραγούδια στα οποία μιλάει πιο πολύ η ψυχή και δεν αισθάνομαι καλά διότι δεν προβάλλονται, δεν παίζονται.

Δεν εκφράζω μια προσωπική πικρία δικιά μου αλλά τα τραγούδια που παίζονται στα ραδιόφωνα δεν είναι ελεύθερα δυστυχώς. Τα βάζουν με playlist και πολλές φορές παίζουν και τα προηγούμενα και υπάρχει οικονομική συνάρτηση, λάθος αυτό, το συζήταγα και με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου ο οποίος είναι φίλος μου, κάνουμε συναυλίες. Με το Βασίλη που έχω κάνει πάρα πολύ ωραίες δουλειές τελευταία δεν παίζεται τίποτα, παρά παίζουν μόνο τα παλιά. Το αγαπώ, κάνω τα αδύνατα δυνατά, γι αυτό και μιλάω μαζί σου για να μπορεί ο κόσμος να ακολουθεί τη σκέψη μου, εγώ να δεχτώ τη δική του σκέψη ώστε να υπάρχει μια αμοιβαιότητα γιατί δεν πιστεύω σε αυτές τις νέες μόδες.

Πιστεύω ότι για να ξεπεράσουμε αυτό που μας συμβαίνει πρέπει να εργαστούμε, να παράξουμε έργο όχι απαραίτητα να απόλυτη δουλεία από τη μία και από την άλλη να γνωρίσουμε. Προαιρετικός άνθρωπος είναι αυτός που δημιουργεί όχι αυτός που δηλώνεται. Τώρα το τι λένε γιατί και οι πολιτικοί είναι πια χωρίς έθνος και χωρίς τίποτα.

Μέμφομαι πολύ δυνατά εκείνους που λένε ότι «εγώ δεν ασχολούμαι με τα πολιτικά». Όλοι αυτοί που δεν ασχολήθηκαν ποτέ με τα πολιτικά φέρανε την ζωή εδώ που τη φέρανε γιατί αυτά πιστεύουν οι πολιτικοί για να κάνουν ότι γουστάρουν και να αρπάζουν ιδέες αν έχουμε έθνος κλπ. Όλα αυτά τα αναφέρω εμμέσως και στο έργο μου. Γενικά ένας άλλος δίσκος που είχα κάνει, αποτυχία παταγώδη, ήταν αμιγώς πολιτικό. Είναι συντηρητική η λογική των ανθρώπων στην Ελλάδα. Ακόμα και μία Zouganelis Giannisάλλη δουλειά μου που είχε εμπορική επιτυχία πριν 5 χρόνια τότε που λέγανε για προγράμματα Μέρκελ, ακόμα και αυτό με ελάχιστες εξαιρέσει δεν...

Εγώ ότι κάνω είμαι ο άνθρωπος, είμαι ο φορέας που το υμνογραφώ και θα το παρουσιάζω όπου μπορώ. Οι άνθρωποι γενικά δεν ακούνε. Δωρίζω το δίσκο μου σε πολλούς φίλους, γνωστούς. Κανείς δε με έχει πάρει πίσω με εξαίρεση έναν για να μου πει 5 πράγματα για το δίσκο. Μία μαθήτριά μου που της είπα «άκουσες το δίσκο», μου είπε «ναι άκουσα τα πρώτα τραγούδια». Δίνω το δίσκο στους μουσικούς που συνεργάζομαι τώρα για να τον ακούσουν ούτως ώστε και στην πρόβα να είναι προετοιμασμένοι και να ξέρουν τι σκατά έχω στο κεφάλι μου. Δεν τον άκουσαν ούτε συνεργάτες μου.

Γενικά αυτό το λέω περιληπτικά. Δεν ακούει κανείς τίποτα. Κανείς, ούτε οι συνάδελφοι και το λέω εγώ, που τους ακούω όλους. Γιατί θεωρούν όλοι οι «συνάδελφοι» ότι αυτό που κάνουν αυτοί είναι το καλύτερο, οπότε ακούνε τον εαυτό τους και χαριεντίζονται. Η κρίση ενδεχομένως, η κρίση την οποία προκάλεσε ο κατειλημμένος, με τον οποίο είμαι ταυτισμένος, ελληνικός λαός. Τον αγαπάω αλλά δεν τον χαϊδεύω. Την προκάλεσε με την ψευτευδαιμονία και με το να ταυτίζεται με πολιτικές και κόμματα που μπέρδευαν τη δημοκρατία με την αυθαιρεσία. Αφού έχει συμβεί όλο αυτό, αφού κατακεραυνώθηκαν οι αξίες, αφού υπήρχε εκπομπή στην τηλεόραση που μιλούσε ένας μάγειρας που παρουσίασαν την Κική Δημουλά, την κορυφαία ποιήτρια. Αφού προκαλέσαμε αυτή την ισοπέδωση φοβάμαι ότι είμαστε άξιοι για τη κρίση που περνάμε δυστυχώς.

Giannis Zouganelis-Vasilis Papakonstantinou

Zouganelis-Papakonstantinou-01Για πείτε μου τώρα για τη συνεργασία που θα κάνετε με το Βασίλη Παπακωνσταντίνου.

Έχουμε ξεκινήσει με το Βασίλη μια φιλία εδώ και πλέον 40 χρόνια. Ξεκινήσαμε με τους «Ατρίδες», ένα εξαιρετικό έργο που ο Γεωργουσόπουλος έκανε τη συρραφή κειμένων από το αρχαίο κείμενο με το ρεαλισμό του Δημήτρη Ποταμίτη και το θέατρο Έδρα σε μια περιοδεία που είχα γράψει τη μουσική και ο Βασίλης ήταν ο κορυφαίος του χορού. Μετά συνθέσαμε το «Αχ Μαρία» με το Σάκη Μπουλά και την Ισιδώρα Σιδέρη. Παίξανε αρκετά χρόνια. 2 χρόνια έπαιξε ο Βασίλης, μετά εγώ ήμουν στα "αζήτητα"...

Γράψαμε τραγούδια, κάναμε ένα δίσκο που είναι τομή,  που άναψε τον συντηρητισμό  στην ελληνική δισκογραφία με την τεράστια εμπορική αλλά και γυναικεία αποδοχή, το "Φοβάμαι" κ.α. Έχουμε κάνει κι άλλα τραγούδια αλλά ανέφερα τα πιο γνωστά. Έχουμε συνυπάρξει σε μουσικές σκηνές και σε συναυλίες στο παρελθόν. Σε μουσικές σκηνές όπως είναι  η «Σφεντόνα», το «Οξυγόνο», η «Ακτή», ο «Ζυγός».

Πάντοτε στήνουμε μια συνεργασία στην οποία, όπως είναι τώρα κι αυτή, κρατούσε τη διαφορετικότητά του γιατί είμαστε διαφορετικοί άνθρωποι και μεταξύ μας με το Βασίλη, κι εγώ κι εσύ και όλοι μας. Εγώ είμαι ισορροπιστής, έχω μάθει να ισορροπώ μέσα στα χρόνια, σέβομαι τον άλλον μεν νιώθω ότι αποσπώ τον άλλον από σεβασμό, δε με ενδιαφέρει καθόλου. Προχωράω με γνώμονα τη δική μου δουλειά. Έχουμε κάνει ωραία δουλειά σε δύσκολα χρόνια διότι πια δεν έχουμε τη δυνατότητα για μεγάλες, τεχνικές καλύψεις, τις πολύ μεγάλες συναυλίες διότι κι εμείς τα χρήματα δεν τα παίρνουμε για να τα βάλουμε στην τσέπη. Τα παίρνουμε για να δει ο κόσμος.

Είχαμε συζήτηση με το Βασίλη για να παίξουμε σε τρεις περιπτώσεις που δε χωράει ο χώρος πάνω από τρία άτομα οπότε είμαστε τσίμα τσίμα. Να καταλάβει ο κόσμος ότι το 24% ΦΠΑ, οι αφισοκολλήσεις, οι μετακινήσεις, οι μουσικοί, οι μικροφωνικές γενικότερα, εκεί μπορεί να βάλουμε και από την τσέπη μας. Αλλά το κάνουμε και για να μπορούν τα παιδιά να εργαστούν γιατί κάναμε ένα μήνα πρόβες για να κάνουμε 25-30 συναυλίες. Να εργαστούν τα παιδιά, να έχουν ασφάλεια...

Κάναμε 2 πολύ πετυχημένες συναυλίες, παραπάνω απ’ ότι πίστευα. Μία στην Πάτρα γύρω στα 2500 κόσμο και στην Πετρούπολη που είχε 6000. Ήταν πολύ ωραία θα παίξουμε την Τετάρτη στη Θεσσαλονίκη  Ιούλιο και Αύγουστο θα κάνουμε πολλές συναυλίες σε όλη την Ελλάδα όπου μπορούμε.

MisompoukitsasΤι άλλες επαγγελματικές δραστηριότητες έχετε αυτή την περίοδο. Έχετε κάποια ταινία, διότι κάτι διαβάσαμε.

Μόλις κυκλοφόρησε ο «Μισομπουκίτσας», ένα έργο που είχε γράψει η Γιούλη Γεωργίου, εξαιρετική στιχουργός, έχω και στο δίσκο μου ένα δικό της κομμάτι. Εργαστήκαμε πολλοί ανιδιοτελώς, όχι μόνο εγώ.

Παρήγαγα και ένα cd που θα είναι μέσα στο δίσκο για να ακούνε τα παιδιά στον οποίο παίζουμε τραγουδάμε. Έχουμε κάνει πολύ καλή δουλειά. Η προηγούμενη βγάλαμε τους μύθους του Αισώπου και το αγάπησε ο κόσμο. H Apagogi

Το έκανα με τραγούδια για να ακούνε τα παιδιά τους μύθους και να τους αποτυπώνουν πιο εύκολα οι Έλληνες της ματαιοδοξίας που αυτό έκανε ο Αίσωπος. Έγραφε τη ματαιοδοξία, το ψέμα, τη σοβαρότητα και ταυτόχρονα μελοποιούσα και ενορχήστρωνα διάφορα είδη μουσικής για να κεντρίσω το μυαλό των παιδιών.

Εγώ είμαι χρόνια στην εκπαίδευση και έχουν περάσει παιδιά από το δημοτικό μέχρι το πανεπιστήμιο. Με αφορούν τα παιδιά και όταν έχω την πολυτέλεια και περισσεύουν κάποια φράγκα να κάνω μια παραγωγή, την κάνω για να μπορώ να αισθάνομαι καλά απέναντι στους νέους που αυτοί είναι το μέλλον.

Επίσης θα παίξω σε μία ταινία του εξαιρετικού αυτού σκηνοθέτη Αντώνη Σωτηρόπουλου που θα παίξουν και άλλοι αξιόλογοι συνάδελφοι, θα βγουν περισσότερες λεπτομέρειες εντός των ημερών. Είμαι πολύ ευτυχής που θα συμμετάσχω σε αυτή την δουλειά...

Όταν ακούτε τις έννοιες και τις ταμπέλες που βάζουν «αυτός είναι έντεχνος, αυτός είναι εμπορικός, αυτός είναι εναλλακτικός»;

Αηδία, αηδία αισθάνομαι. Διότι δεν υπάρχουν αυτές οι ταμπέλες. Το έντεχνο το είπε πρώτη φορά ο Θεοδωράκης όταν έκανε το «Άξιον Εστί» που το είπε γιατί προέρχεται από μια κλασσική παιδεία με έργα εκτός από τα τραγούδια έχει κάνει, με όπερες. Και ο Θεοδωράκης, αυτή η μεγάλη καλλιτεχνική μορφή, μπορεί να λεχθεί ότι είναι έντεχνος, όπως ο μεγάλος Χατζιδάκης, δυστυχώς έχουμε παρεξηγήσει πολλές έννοιες στην Ελλάδα. Επίσης κάτω από αυτές τις ταμπέλες έχουμε πολλούς κακότεχνους που κρύβονται. Η μουσική, η τέχνη είναι μία, κάποιες φορές ίσως πρέπει να μπουν ταμπέλες αλλά δεν πρέπει να χωρίζονται τόσο αυστηρά, σαν έννοιες από μόνες τους είναι ελεύθερες. Έτσι πρέπει να είναι τα πνεύματα των ανθρώπων.

Boulas ZouganelisΣας λείπει καθόλου ο Σάκης Μπουλάς;

Ναι πάρα πολύ. Ήταν ένας άνθρωπος πολύ σημαντικός στην ζωή μου, φίλος, συνεργάτης, αδερφός. Κάναμε σπουδαία πράγματα μαζί, είναι ένας καλλιτέχνης που λείπει. Αλλά τέτοιες μορφές έχουν μείνει στην μνήμη μας με το έργο τους. Να θυμάσαι ότι ένας άνθρωπος πεθαίνει και δεν υπάρχει μόνο όταν σταματήσουμε να τον θυμόμαστε.

Πριν χρόνια είχα βρεθεί στο σπίτι ενός αγαπημένου σας συνεργάτη από τα παλιά, του Δημήτρη Πολυχρόνη και μου έδειξε έναν δίσκο βινυλίου από δουλειά σας που είχατε κάνει στο εξωτερικό και έλεγε με κεφαλαία γράμματα το όνομα σας και από πίσω ένα κατάμεστο στάδιο...

Α σε ευχαριστώ πάρα πολύ, δεν με ρωτάνε συχνά για τις δουλειές που είχα κάνει στο εξωτερικό, ναι πράγματι είχα κάνει πολλές και σημαντικές δουλειές στο εξωτερικό, που όταν τις σκέφτομαι ή τις διηγούμαι ακόμα και εγώ δεν το πιστεύω ότι έχω συνεργαστεί, επίσης δεν μπορώ να πιστέψω ότι έχω συνεργαστεί με όλα αυτά τα ιερά τέρατα του θεάτρου, του κινηματογράφου, τις σπουδαίες συνεργασίες μου στην τηλεόραση.

Ευχαριστώ πολύ τον θεό που με έχει καλά και μπορώ και κάνω όλα αυτά τα πράγματα, ευχαριστώ πολύ τον θεό που μου έδωσε αυτή την σπουδαία κόρη την Ελεωνόρα που μας χαρίζει σπουδαίες μουσικές στιγμές.
Συνεχίζω δυνατά, παρά τις δυσκολίες που όλοι αντιμετωπίζουμε σε αυτή την υπέροχη κατά τα άλλα χώρα...

Τι θα θέλατε να πείτε κλείνοντας;

Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε εσένα που είχες την διάθεση και τον χρόνο να με ακούσεις, ένα μεγάλο ευχαριστώ σε αυτούς που θα μας διαβάσουν, σε αυτούς που με ακολουθούν όλα αυτά τα χρόνια, στους συνεργάτες μου και στους ανθρώπους που είναι δίπλα μου. Επίσης να ευχηθώ να σταματήσει όλο αυτό το πράγμα που ζούμε, που είναι υπαίτιο και για άλλα πράγματα και καταστάσεις.

Zouganelis-Akatallila ki erotika

ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΟΥΓΑΝΕΛΗΣ – INTERVIEW KIT

 OFFICIAL LINKS
https://www.facebook.com/GiannisZouganelisOfficialPage
https://www.youtube.com/channel/UCM5eBMkbb-FKNt0awSiPSog

ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ - AKATAΛΛΗΛΑ ΚΙ ΕΡΩΤΙΚΑ – MP3
https://www.dropbox.com/s/8asb7hftn87ogve/AKATALLHLA-KI-EROTIKA.rar?dl=0

ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΚΙ ΕΡΩΤΙΚΑ - SPOT

ΤΑ ΜΕΓΑΦΩΝΑ - ΒΙΝΤΕΟ
Η ΒΙΑ - ΒΙΝΤΕΟ
NA ΦΥΛΑΓΕΣΑΙ - ΒΙΝΤΕΟ
ΔΕΛΤΙΟ - ΒΙΝΤΕΟ