DIASKEDASI.INFO

Η διασκέδαση On Line

Νεκτάριος Σφυράκης συνέντευξη, στον Σπύρο Καλαματιανό για το Diaskedasi.info

Nektarios Sfyrakis 06

Ο Νεκτάριος Σφυράκης ένας εξαιρετικός καλλιτέχνης, με σπουδαία ιστορία, κομμάτια που άφησαν εποχή, μα πάνω απ΄ όλα ένας άνθρωπος συγκροτημένος, απλός δίχως σνομπισμούς, με αφορμή την πρόσφατη επιτυχημένη συνεργασία του με τον σπουδαίο συνθέτη Γιάννη Σπανό, μου παραχώρησε μία άκρως αποκαλυπτική συνέντευξη, εφ΄ όλης της ύλης, που σίγουρα θα συζητηθεί. Απολαύστε τον μόνο στο site Diaskedasi.info.
Από τον Σπύρο Καλαματιανό

Nektarios Sfyrakis 03Πείτε μου δύο λόγια για την συνεργασία σας με τον Γιάννη Σπανό…
Αυτό είναι ένα εγχείρημα το οποίο βγήκε συμπτωματικά, γιατί παραθέριζα στο Κιάτο,(ο Γιάννης έχει σπίτι εκεί)και μη έχοντας εγώ τι να κάνω έχοντας μεταφέρει και το studio εκεί όταν ο Μανώλης ήταν 9 μηνών. Πήραμε την απόφαση με την σύζυγο μου να περάσει χρόνο το παιδί(μέχρι να κλείσει χρόνο)σε ένα φυσικό περιβάλλον με θάλασσα, αέρα κτλ και καθίσαμε 4 μήνες εκεί, έτσι λοιπόν κάθισα και ασχολήθηκα πειράζοντας τα κομμάτια του Γιάννη, πολύ μακριά από αυτόν, πιο κοντά σε εμένα όσον αφορά την Ροκ άποψη και μία άλλη ματιά που δεν θύμιζε σε τίποτα το πρωτογενές υλικό. Ζήτησα το τηλέφωνο του από την ΑΕΠΙ, διότι δεν γνωριζόμασταν και τον βρήκα στο Κιάτο, του πήγα δύο τραγούδια που είχα φτιάξει θέλοντας να πάρω την άδεια του, έτσι ώστε να τα κυκλοφορήσω στο Youtube. Έχοντας μία νηπιακή ιδέα όσον αφορά το τι ερχόταν, το οποίο δεν το είχα και εγώ στο μυαλό μου. Ενθουσιάστηκε ο Γιάννης στην ιδέα, μου είπε “εάν είναι σαν αυτό που άκουσα”(είχε ακούσει το πρώτο κομμάτι από τα δύο κομμάτια, το οποίο ήταν “Ο ιδανικός και ανάξιος εραστής”)τότε κάνε ότι θες και πάρε ότι θες, φυσικά μου πρότεινε να κάνω κάποια πράγματα και ξεκίνησα την δουλειά. Ο Γιάννης Σπανός είναι ένας συνθέτης της Nektarios Sfyrakis 10νεότερης Ελληνικής μουσικής ιστορίας, όπου έχει σηματοδοτήσει με τα δημιουργήματα του, μία πολύ μεγάλη περίοδο της μεταπολεμικής περιόδου, με υλικό που έχει αντέξει στο χρόνο και με ουσία και αγάπη σε αυτό που συνεχίζει να κάνει. Έτσι ολοκληρώθηκε το υλικό που το παρουσιάσαμε πρόσφατα με πρωτοφανή προσέλευση κόσμου για ένα πολύ δύσκολο υλικό, σε ένα μαγαζί δύσκολο και με φορέα εμένα που δεν είμαι πλέον «σουξαρισμένος», το υλικό αυτό καταχειροκροτήθηκε και εγώ και ο Γιάννης συγκινηθήκαμε και εύχομαι να συνεχίσουμε τις παρουσιάσεις αυτές. Εμείς είμαστε ανοικτοί σε προτάσεις και θέλουμε να παρουσιάσουμε ξανά σε όποιον φορέα θέλει να προβάλει αυτού του τύπου την παράσταση. Εν ρήμη καλών πραγμάτων(θα γίνω λίγο αυστηρός)μία τέτοια πρόταση πρέπει να φτάσει σε όλους τους Έλληνες. Μας δέρνει μία κακοδαιμονία και δεν προβάλλονται αυτά που πρέπει να προβάλλονται, δεν σημαίνει ότι δεν παράγονται ωραία πράγματα, παράγονται αλλά πρέπει να υπάρχουν οι φορείς που πρέπει να σκύψουν και να τα δουν αυτά, είναι δύσκολο και ωραίο αυτό που έχουμε κάνει, διότι έχει ποτίσει λίγο διαφορετικά στα αυτιά του κοινού, όμως αξίζει ο κόπος να ακουστεί όπως πρέπει αυτή η δουλειά. Υπάρχουν δουλειές που δεν είναι για αλκοόλ, δεν είναι για κούνημα, δεν είναι για λουλουδοπόλεμο και δεν είναι επιφανειακές και επιδερμικές. Κλείνοντας θέλω να ευχαριστήσω τον Γιάννη Σπανό για την εμπιστοσύνη του στο πρόσωπο μου και για την όλη στήριξη του.

Nektarios Sfyrakis 02

Nektarios Sfyrakis 07Μετράτε πολλά χρόνια στον χώρο με πολλά και επιτυχημένα τραγούδια, με την δική σας ιστορία. Τι νομίζετε ότι είναι αυτό που λείπει σήμερα από την Ελληνική μουσική;
Αυτό που λείπει σήμερα θεωρώ ότι είναι η επένδυση σε δουλειά που να μιλάει στην ψυχή του ανθρώπου. Λείπει η ουσία, λείπει ο στίχος, η μουσική και το μήνυμα των δημιουργών, λείπει η πρόταση και η αλήθεια. Έχει χορτάσει ο κόσμος από «ψαγμενιές»  «δηθενιές» και όλα όσον αφορά την τεχνητή ανάγκη να ακουμπήσει κάπου, έχει χορτάσει από ψέματα. Ψέματα του λέει η κυβέρνηση του, ο/η σύντροφός του, ο/ η φίλος του. Όταν το πληρώνει αρκετά όταν βγαίνει έξω, έχει την απαίτηση να υπάρχει η αλήθεια και η αυθεντικότητα.

Υπάρχει κάτι το οποίο πετάτε από την μνήμη σας , ύστερα από τόσα χρόνια επιτυχημένης πορείας;
Δεν πετάω τίποτα, όλα είναι χρήσιμα. Αυτό που θα κάνω και κάνω εάν θέλεις διαφορετικά είναι από το 2012 και μετά που έγινα πατέρας, διότι άρχισε ο χρόνος να ξαναμετρά από την αρχή. Από τις 26 Δεκεμβρίου του 2012 που ήρθε στην ζωή μας ο Μανώλης και με τα δίδυμα στις 26 Ιουλίου του 2015 και με τον έτερο που να δώσει ο θεός να πάνε καλά τα πράγματα θα έρθει τον Ιούλιο(αφού δεν κάνουν οι άλλοι παιδιά κάνω εγώ)(γέλια). Το κοντέρ μηδένισε και ξαναξεκινάει από την αρχή...

Όταν μιλάτε για την οικογένεια σας δείχνετε πολύ ευτυχισμένος και χαρούμενος…Nektarios Sfyrakis 08
Είμαι, είμαι. Η γυναίκα μου είναι ένας φανταστικός άνθρωπος, την υπέρ αγαπώ, οπλισμένος με υπομονή και διάθεση να προσφέρει και να κάνει πράγματα γενικότερα. Τα παιδιά μου και αυτά τα υπέρ αγαπώ, είμαι πολύ περήφανος πατέρας και είναι ένας λόγος που θα φύγω πολύ σύντομα από την κουβέντα μας, πρέπει να πάω να τα ταΐσω (γέλια).

Ας αλλάξουμε λίγο θέμα τώρα. Έχετε (όπως είπα και πριν) και συνεχίζετε να κάνετε σπουδαία καριέρα. Είναι επιλογή σας που δεν σας βλέπουμε στην τηλεόραση και γενικότερα στα media; Διότι δεν γίνεται ο Νεκτάριος Σφυράκης να μην δέχεται κάποιο τηλεφώνημα για να πάτε σε μία εκπομπή;
Όχι δεν δέχομαι κάποιο τηλέφωνο για να πάω σε κάποια εκπομπή. Η τηλεόραση είναι αυτή που μας αξίζει, δυστυχώς έχουμε αυτά που μας αξίζουν σαν χώρα. Δεν αξίζει να πας σε μια τηλεοπτική εκπομπή, γιατί θέλει να κάνει την δουλειά της, δεν θα πει τα πράγματα που θέλω να πω εγώ, που κάνω, ή θα τα πει για πολύ λίγο. Εκτιμώντας την ακροαματικότητα μου, τους ανθρώπους που έρχονται και με ακούν σε κάθε live μου( η τηλεόραση που είναι πάρα πολύ λάθος αυτή τη στιγμή, εμμένει να πουλάει πράγματα άνευ ουσίας και μου θυμίζει την τηλεόραση των 90s)εγώ σε κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να μπω. Είμαι διατεθειμένος να πω και να δείξω πράγματα που να αφορά πολύ κόσμο, αλλά να είναι ουσιαστικά και να πάρει κάποια πράγματα. Η τηλεόραση τρώει τις σάρκες της αυτή την στιγμή, μυρίζουν ναφθαλίνης. Θέλω να πάω κάπου αλλά να δικαιολογείτε όπως πρέπει η παρουσία μου και ο χρόνος μου. Ο χρόνος μου μακριά από τα παιδιά μου πρέπει να δικαιολογείτε, με πολλούς τρόπους.

Nektarios Sfyrakis 09Έχετε ξεχωρίσει κάποιο νέο καλλιτέχνη;
Ο Σπύρος Καβάλας είναι πολύ καλός, την ιδρώνει την κιθάρα, επίσης μου αρέσει ο Κωστής Μαραβέγιας που έχει να κάνει μία πρόταση δεν κινείτε πάνω στο εμπορικό, έχει να δείξει πράγματα ο Μαραβέγιας. Αυτά έχω να σου πω τώρα έτσι πρόχειρα.

Αν καθόταν ένα παιδί απέναντι μας ή ένας αναγνώστης μας και σας έλεγε ότι θέλει να ασχοληθεί με το τραγούδι. Ποιες είναι οι συμβουλές που θα του δίνατε;
Θα του έλεγα να μην το κάνει εάν είναι να βγάλει μόνο λεφτά. Πρέπει να γίνει μία επένδυση πάνω σε αυτό και εάν δεν το αγαπάει να μην το κάνει. Επίσης αυτή η επένδυση πρέπει να γίνει από την ηλικία των 4 χρόνων. Η μουσική είναι μία σπουδαία τέχνη που για να ασχοληθείς και να νιώσεις πράγματα, φτάνει να ακούς και να ανοίξεις την ψυχή σου, έτσι ώστε να πλημμυρίσεις με αισθήματα. Θα πρέπει όμως να είσαι ολοκληρωμένος άνθρωπος και να εξελίσσεσαι γενικά σε πολλά μήκη και πλάτη πολύ καλά ενορχηστρωμένα ταυτόχρονα για να γίνεις καλλιτέχνης και να σε βγάλουν μπροστά, να δώσεις την δική σου πρόταση, να σε ακούσει το κοινό, ξεκινώντας από το δικό σου προσωπικό κύκλο. Για να σε προλάβω τα talent show είναι μία ευκαιρία, φτάνει να είσαι συνειδητοποιημένος, ότι θα πρέπει να κάνεις και τα διάφορα χατίρια δεξιά και αριστερά και να ανεχτείς μία διαδικασία κρίσης η οποία η αξιολόγηση δεν πρέπει να σε σταματήσει εκεί. Εισπράττει μεγάλη αξιολόγηση το παιδί αυτό και εάν η κριτική είναι κακή(διότι δέχεται αυτή την προβολή)δεν θα πρέπει να τον σταματήσει να κυνηγήσει το όνειρο του και να γίνει κάνει καλύτερος.

Αυτή την περίοδο ετοιμάζεται κάτι άλλο;
Ναι δόξα ση ο θεός έχω να κάνω διάφορα live όπως συζητάω πολλά όμορφα Nektarios Sfyrakis 05πράγματα. Όποιος ενδιαφέρεται να μάθει πληροφορίες για τις δραστηριότητες μου μπορεί να μπει στα social media τις σελίδες που διατηρώ εκεί. Ευτυχώς το ίντερνετ έχει μία δύναμη στο να διαλέξεις τι θα δεις και τι θα πεις.

Τι θα θέλατε να πείτε κλείνοντας την συνέντευξη;
Κοίταξε να δεις επειδή τα πράγματα που κάνω και λέω στα live μου δεν είναι μόνο μουσικά, είναι και πολιτικά(με την έννοια ότι δεν είμαι πολιτικοποιημένος, αλλά ως ενεργός πολίτης), θέλω να πω ότι όλο αυτό που ζούμε είναι ευκαιρία να έρθουμε ο ένας δίπλα στον άλλο, είναι ευκαιρία να δώσουμε αλήθειες μέσα από σοβαρές δουλειές-καταστάσεις μέσα από το μικρό μας τοπικό επίπεδο. Προκειμένου να φτιάξουμε το μέσα μας και να μπορέσουμε να δώσουμε αυτό το κάτι παραπάνω. Εμείς μπορούμε να στήσουμε το καινούργιο και εμείς μπορούμε να μείνουμε εδώ και να το παλέψουμε.

Επικοινωνία με τον Νεκτάριο Σφυράκη
https://www.facebook.com/nektarios.sfirakis.5
https://www.facebook.com/nektarios.sfirakis.7

Nektarios Sfyrakis 01