DIASKEDASI.INFO

Η διασκέδαση On Line

Τα Καλιδωνάκια, συνέχεια στην παράδοση

Kalidonakia

Kalidonis GiannisΗ οικογένεια Καλιδώνη έχει μια προϊστορία 100 και πλέων ετών στην μουσική παράδοση της Καλύμνου. Αυτοδίδακτοι μουσικοί όλοι τους. Ξεκίνησαν την ενασχόληση τους οι πρόγονοι τους με την παραδοσιακή τοπική μουσική, βοσκοί στο επάγγελμα, με κύριο όργανο την τσαμπούνα, με αυτή έπαιζαν και τραγουδούσαν τους τοπικούς σκοπούς σε γάμους, βαφτίσια, πανηγύρια κτλ.
Την τσαμπούνα πρωτόμαθε να παίζει από τον πατέρα του Αντώνη Καλιδώνη και ο Γιάννης. Νεαρός μεγαλωμένος μέσα σε μια μουσική οικογένεια ο Γιάννης γαλουχήθηκε στην μουσική παράδοση, δεν έμεινε όμως μόνο στο παίξιμο της τσαμπούνας, αλλά ανήσυχος νέος άρχισε να ψάχνετε και με άλλα μουσικά παραδοσιακά όργανα. Έμαθε λαούτο και στάθηκε τυχερός να παίζει δίπλα στον κορυφαίο Καλύμνιο δεξιοτέχνη του βιολιού Μικέ Τσουνιά η αλλιώς (Εννημα), μαγεύτηκε από την τεχνική και την μελωδία αυτού του καλλιτέχνη και το έβαλε σκοπό να μάθει και βιολί, και έτσι έγινε. Λάτρης της παραδοσιακής μουσικής και οργανοπαίχτης τριών μουσικών οργάνων ο Γιάννης μετέδωσε την αγάπη και το μεράκι του και στα παιδιά του.

Kalidonakia 1

Το πρώτο του παιδί ο Αντώνης γεννήθηκε το 1982, από μικρή ηλικία άρχισε να μαθαίνει το λαούτο, από την ηλικία των επτά ετών ακολουθεί τον πατέρα του σε διάφορες κοινωνικές εκδηλώσεις, στην εφηβεία του αρχίζει δειλά δειλά να ασχολείται και με το παραδοσιακό τραγούδι.

Το δεύτερο παιδί ο Νικήτας γεννήθηκε το 1985 και αυτός μεγαλώνοντας μέσα σε μια μουσική οικογένεια ακολουθεί τα χνάρια του πατέρα και αδερφού, στην αρχή μαθαίνοντας λαούτο και συνοδεύει τον πατέρα του ο οποίος είδη παίζει βιολί σε κοινωνικές εκδηλώσεις, όταν έφυγε ο αδερφός του για σπουδές, και λίγο πριν φύγει για φαντάρος βάζει σκοπό να μάθει και βιολί, παίρνοντας τα πρώτα μαθήματα από τον πατέρα. Στην στρατιωτική του θητεία ασχολείται και βελτιώνει το παίξιμο του στο βιολί, απολυόμενος ακολουθεί τον πατέρα του σε κοινωνικές εκδηλώσεις βελτιώνοντας σύγχρονος το παίξιμο του.

Το τρίτο και μικρότερο παιδί ο Θεοφίλης γεννήθηκε το 1988 τι ποιο φυσικό και αυτό να έχει κλήση στην παραδοσιακή μουσική, έμαθε λαούτο και συμμετείχε και αυτό από μικρή ηλικία στις μουσικές δραστηριότητες της οικογένειας. Μετά την εφηβεία φανερώθηκε και ένα άλλο ταλέντο του αυτό του τραγουδιού, χάρης το ύφος και το χρώμα της φωνής του αποδίδει θαυμάσια τους παραδοσιακούς νησιώτικους σκοπούς. Έχει το ταλέντο να ακούει και να αφομοιώνει το ύφος του τραγουδιού στην ντόπια ηχολαλία και βέβαια την ικανότητα να το ερμηνεύει, και μαζί με τον αδερφό του Αντώνη κάνουν καταπληκτικό ντουέτο. Τα παιδιά γαλουχήθηκαν με τις αξίες της παράδοσης και τη σέβονται.

Το 2005 έχοντας τελειώσει από σπουδές και στρατιωτικό τα παιδιά μαζί με τον πατέρα δημιουργούν μουσικό σχήμα με την ονομασία Τα Καλιδωνάκια.
Ο πατέρας Γιάννης βιολί, ο Αντώνης λαούτο –τραγούδι, ο Νικήτας βιολί, και ο Θεοφίλης λαούτο-τραγούδι. Με αυτήν την ονομασία γίνονται ευρέος γνωστά στο νησί. Παίζουν σε δημοτικές εκδηλώσεις, σε αρραβώνες, σε γάμους, σε βαφτίσια, σε εστιατόρια και όπου τους καλέσουν.

Το 2011 πρωτοεμφανίζονται στον τοπικό τηλεοπτικό σταθμό ΑΙΓΑΙΟ TV στην εκπομπή του Νίκου Σδρέγα “Λες και ήταν χθες”, με θέμα το παραδοσιακό τραγούδι, σε ένα ζωντανό τρίωρο τηλεοπτικό πρόγραμμα όπου εκτινάσσουν την τηλεθέαση στα ύψη, αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις, αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να εμφανιστούν άλλες τέσσερεις φορές στην ίδια εκπομπή μετά από απαίτηση των τηλεθεατών και να γίνουν ευρέως γνωστοί σε όλα τα Δωδεκάνησα και μέσω livestream σε όλους τους απανταχού απόδημους Καλύμνιους. Έκτοτε η δημοτικότητα τους έχει ανέβει και χάρης το ταλέντο τους είναι το καλύτερο μουσικό παραδοσιακό σχήμα στο νησί.

Το 2014 κάνουν την πρώτη τους επαγγελματική δουλειά ηχογραφώντας σε επαγγελματικό στούντιο των Αθηνών το πρώτο τους CD με τίτλο Τα Καλιδωνάκια, "συνέχεια στην παράδοση”.

Τα Καλιδωνάκια ξεκίνησαν μια δημιουργική πορεία πάνω στην μουσική παράδοση προστατεύοντάς την από αλλοιώσεις, παραμορφώσεις και παραποιήσεις…