DIASKEDASI.INFO

Η διασκέδαση On Line

Σεμινάριο Σκηνοθεσίας Κινηματογράφου στον χώρο του 92 Art στη Δάφνη

PhotoSeminariwnIII

Σεμινάριο Σκηνοθεσίας Κινηματογράφου
"Δεν υπάρχει καμία μα καμία δικαιολογία για να μην τελειώσει μία ταινία"
Βέρνερ Χέρτζογκ

Το 92 Art παρουσιάζει ένα εντατικό σεμινάριο με αντικείμενο τη σκηνοθεσία στον κινηματογράφο, με διδάσκοντα καθηγητή το σκηνοθέτη και σεναριογράφο Δημήτρη Μπαβέλλα.
ΔΗΛΩΣΤΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ 1Ο ΑΝΟΙΧΤΟ (ΔΩΡΕΑΝ) ΜΑΘΗΜΑ – διαβάστε πληροφορίες παρακάτω.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ
Στο σεμινάριο αυτό έχουμε σκοπό να συνδυάσουμε τη θεωρία με την πρακτική του κινηματογράφου. Οι μαθητές μετά από μια σειρά προβολών και ασκήσεων καλούνται να γυρίσουν μια κλασική κινηματογραφική σκηνή αντιμετωπίζοντας όλες τις αντιξοότητες αλλά απολαμβάνοντας παράλληλα τη χαρά της τελικής δημιουργίας.
Πριν από την προετοιμασία για το γύρισμα, θα γίνουν εισαγωγικά μαθήματα με τις βασικές αρχές του κινηματογράφου, προβολές και ανάλυση σημαντικών φιλμ στην ιστορία του σινεμά, ασκήσεις σκηνοθεσίας και σεναρίου.

ΔΟΜΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ
Αρχικά θα ασχοληθούμε με την προβολή, ανάλυση ταινιών και τη θεωρητική διδασκαλία του κινηματογράφου. Οι ταινίες πάνω στις οποίες θα επιλέξουμε να δουλέψουμε θα αποτελέσουν το αντικείμενο των ασκήσεων: Ο κάθε μαθητής, λειτουργώντας ως σκηνοθέτης ή/και καλλιτεχνικός συντελεστής θα έχει τη δυνατότητα να αποδώσει μια σκηνή ή μια συρραφή από σκηνές της επιλογής του στο μάθημα, λειτουργώντας κάτω από συνθήκες γυρίσματος.
Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι ο συμμετέχων στο σεμινάριο θα μπορεί να σκηνοθετήσει ή να ερμηνεύσει μια σκηνή, επεμβαίνοντας ουσιαστικά και δημιουργικά σε ένα κινηματογραφικό έργο υπό μορφή άσκησης. Να βάλει τη δική του οπτική σε μια κλασική σκηνή, ασχολούμενος με όλα τα επιμέρους στοιχεία που την αποτελούν (διεύθυνση ηθοποιών μπροστά από την κάμερα, σκηνοθετική προσέγγιση, καλλιτεχνική διεύθυνση κλπ). Να αποκτήσει δηλαδή την πρωταρχική εμπειρία.
Οι μαθητές θα χωρίζονται σε ομάδες ανάλογα με τη σκηνή πάνω στην οποία θα δουλέψουν. Μετά από μια πρώτη προσέγγιση στην εκάστοτε σκηνή, οι ασκήσεις θα κινηματογραφούνται από τους ίδιους τους μαθητές έτσι ώστε να αποκτούν και πρακτική τριβή με τα τεχνικά ζητήματα του γυρίσματος μιας ταινίας (ντεκουπάζ, γωνίες λήψης κτλ.), δρώντας ενεργά ως σκηνοθέτες. Παράλληλα, μέσα από μια σειρά απλών ασκήσεων στη συγγραφή μιας ιστορίας, θα ψάχνουμε τα βασικά δραματουργικά ζητούμενα μέσα σε ένα ρόλο και μια συγκεκριμένη σκηνή.

Θεματικές ενότητες πρώτου μέρους
- Βασικές Αρχές Συγγραφής Σεναρίου
- Βασικές Αρχές Σκηνοθεσίας
- Κάστινγκ
- Δημιουργία ντεκουπάζ / shotlist
- Συγγραφή ιστορίας μέσα από συγκεκριμένα δεδομένα (κομμάτι ταινίας ή σεναρίου, με βάση έναν κεντρικό χαρακτήρα, μια ενδεικτική φωτογραφία), περιγραφή χαρακτήρα που προκύπτει μέσα από σενάριο ή/και δεδομένα.

Σχετικά με το μάθημα
Στα πλαίσια του σεμιναρίου ΔΕΝ θα γίνουν μαθήματα χειρισμού κάμερας και προγραμμάτων μοντάζ. Το σεμινάριο κατευθύνεται προς την κατασκευή μιας ταινίας και όχι την εκμάθηση τεχνικών ζητημάτων. Τα μόνα τεχνικά ζητήματα που θα τεθούν προς συζήτηση είναι ότι όσα έχουν άμεσα να κάνουν με το σκηνοθετικό ύφος μιας ταινίας και αυτά από την πλευρά του σκηνοθέτη.
Στο τέλος των μαθημάτων, κάθε ένας που θα έχει παρακολουθήσει όλο το σεμινάριο θα έχει μια πλήρη εικόνα του πώς γυρίζεται μια ταινία.

Το σεμινάριο είναι ανοιχτό σε όλους χωρίς να απαιτείται προηγούμενη σχετική εμπειρία. Ωστόσο, η πιθανότητα συνέντευξης πριν από την αρχή των μαθημάτων είναι υπαρκτή.

Ώρες και ημέρες:
Κάθε Τετάρτη 17:00-22:00
Πέντε (5) ώρες την εβδομάδα για ενάμιση μήνα
Έναρξη Τετάρτη 13 Μαΐου (οι ώρες του σεμιναρίου θα καλύπτονται μέσα σε μια μέρα)
ΑΝΟΙΧΤΟ (ΔΩΡΕΑΝ) ΜΑΘΗΜΑ: ΔΕΥΤΕΡΑ 11/5

Δηλώστε συμμετοχή στα 215-5154944, 6944-446690 ή στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. , γράφοντας στο θέμα "ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ" και στο περιεχόμενο του μηνύματος τα παρακάτω: Ονοματεπώνυμο, email, τηλέφωνο επικοινωνίας.

Κόστος: 150 ευρώ + Φ.Π.Α.
(Το ποσό πληρώνεται σε 3 δόσεις. Η πρώτη δόση μαζί με την εγγραφή (13/5), η δεύτερη δόση στις 27/5 και η Τρίτη δόση στις 17/6).

 Δημήτρης Μπαβέλλας
Βιογραφικό και Φιλμογραφία

Ο Δημήτρης Μπαβέλλας γεννήθηκε στο Νέο Κόσμο. Σπούδασε σκηνοθεσία στη Σχολή Σταυράκου και έλαβε σεμινάρια υποκριτικής από τον Δημήτρη Μαυρίκιο στο «Θέατρο των Αλλαγών». Έχει σκηνοθετήσει μικρού μήκους ταινίες, ντοκιμαντέρ, βιντεοκλίπ, τηλεοπτικές εκπομπές, εταιρικά βίντεο κ.α. Ακόμη, έχει εργαστεί επί σειρά ετών ως μουσικός παραγωγός στους ραδιοσταθμούς “Flash 96.1” και «Μελωδία».
Το 2005 έλαβε υποτροφία για μεταπτυχιακές σπουδές σκηνοθεσίας στο εξωτερικό από το ΙΚΥ. Το 2008 ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό του στη σκηνοθεσία στο Northern Film School (Leeds, UK).
Το 2009 σκηνοθέτησε την πρώτη του θεατρική παράσταση με τίτλο «ένα μικρό τεχνικό πρόβλημα» η οποία ανέβηκε στο 104 Θέατρο Κέντρο Λόγου και Τέχνης.
Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του με τίτλο Runaway Day έκανε πρεμιέρα στο Διαγωνιστικό Τμήμα του 19ου Διεθνούς Φεστιβάλ του Σαράγιεβο (2013). Στη συνέχεια προβλήθηκε στο Διεθνές Φεστιβάλ της Αυστρίας (Βιεννάλε), στο 68ο Φεστιβάλ Εδιμβούργου, στις αθηναϊκές αίθουσες για τρεις εβδομάδες και συνεχίζει να παίζεται εντός και εκτός συνόρων έχοντας συμπληρώσει πάνω από 20 συμμετοχές σε Φεστιβάλ ανά τον κόσμο.

Το φιλμ κέρδισε το βραβείο "Alphaville Award in Feature Films" καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας στο 23ο Berkeley Video & Film Festival 2014.

Φιλμογραφία
Runaway Day (86’, S-16mm, 2013)
Παραγωγή: Vox Productions, Δύο Τριάντα Πέντε, Sklavis Film Lab,
Online Recording Masters
Alphaville Award in Feature Films – Βραβείο καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας στο 23ο Berkeley Video & Film Festival 2014.
Θετικό; (8’, HD, 2010)
Παραγωγή: Ελληνική Εταιρία Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS, ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., t-short
Πίσω από τις γρίλιες (17’, 35mm, 2009)
Παραγωγή: The Northern Film School, ΕΡΤ Α.Ε., Εργαστήρια Σκλαβής-Άγγελος Αργυρούλης, Δημήτρης Μπαβέλλας
anticlockwise (8’, 35mm, 2007)
Παραγωγή: The Northern Film School, Δημήτρης Μπαβέλλας
Βραβείο Α’ Αντρικού Ρόλου για τον Νταν Άτκινσον (Φεστιβάλ Φανταστικού Κινηματογράφου 2008)
Φύλακας Άγγελος (35 mm, 15’, 2004)
Παραγωγή: Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, ΕΡΤ Α.Ε.
Βραβεία Σκηνοθεσίας και Μοντάζ (Φεστιβάλ Φανταστικού Κινηματογράφου 2005)
2ο Βραβείο Καλύτερης Ταινίας, Βραβείο 1ου Ανδρικού Ρόλου, Βραβείο Μουσικής, Βραβείο Ενδυματολογίας, Βραβείο Ήχου (4ο Φεστιβάλ “Μικρές Πρεμιέρες” 2005)
Φώτα (συν-σκηνοθεσία, 35 mm, 11’, 2002)
Βραβείο Μοντάζ (Φεστιβάλ Φανταστικού Κινηματογράφου 2003)
αγοραφοβία (16 mm, 10’, 2001)

Τις παραπάνω ταινίες καθώς και μεγάλο μέρος της δουλειάς του σκηνοθέτη μπορεί κάποιος να παρακολουθήσει στο: http://vimeo.com/bavellas

Η φωτογραφία της δημοσίευσης τραβήχτηκε από την Ελένη Μήτσιου.