DIASKEDASI.INFO

Η διασκέδαση On Line

Αισχύλου Πέρσες, ξανά στο θέατρο Αλκμήνη στα Κάτω Πετράλωνα για 3 μόνο παραστάσεις, στις Τρίτη 3, 10 και 17 Μαρτίου 2015

Perses

Αισχύλου, Πέρσες
ξανά στο θέατρο Αλκμήνη για 3 μόνο παραστάσεις

Perses Aisxylou-Thl Moudatsakis Λόγω μεγάλης αποδοχής από το κοινό, οι Πέρσες του Αισχύλου, από το θέατρο των Vivi, σε σκηνοθεσία Τηλέμαχου Μουδατσάκι, στο Black Box του θεάτρου Αλκμήνη (Αλκμήνης 12, Πετράλωνα, τηλ.: 210-34.28.650) θα επαναληφθεί για τρεις μόνο παραστάσεις, τις Τρίτες 3, 10 και 17 Μαρτίου, στις 9μ.μ.

Με διεθνείς διακρίσεις επέστρεψε από το μεγαλύτερο πολιτιστικό φόρουμ στον κόσμο, στην Avignon της Γαλλίας, το θέατρο των Vivi, όπου έδωσε 22 συνεχείς παραστάσεις με τους Πέρσες του Αισχύλου, κερδίζοντας το θαυμασμό των θεατών, οι οποίοι για ένα μήνα είχαν την ευκαιρία να δουν παραστάσεις από 27 χώρες.

Εκείνο, όμως, που προέχει εδώ, είναι η μέθοδος του Τηλέμαχου Μουδατσάκι, που εστιάζεται στο σώμα του ηθοποιού και στις εκφραστικές του δυνατότητες. Το τραγικό καταλήγει σε σωματικό πόνο, γιατί –αν δεν κατέληγε σε πόνο- δε θα ήταν τραγικό. Ο πόνος είναι και το εφαλτήριο στη δημιουργία του σκηνικού μορφώματος, ο πόνος ως πλαστική αρχή, ως ιδεολογία στην ανάδειξη της θεατρικής ποίησης. Εφεξής, τα σύμβολα της παράστασης είναι εφικτά μέσα από μια συνανάγνωση των αντικειμένων.

Η παράσταση του θεάτρου των Vivi, με την προηγούμενη εμπεδωμένη τεχνική, ζητεί να αναδείξει στους Πέρσες την έκπτωση της αλαζονείας της εξουσίας, όταν αυτή κάνει αλόγιστη, υβριστική χρήση του κεκτημένου πλούτου. Η έκπτωση αυτήPerses Aisxylou-Thl Moudatsakis 3 είναι καταρχάς πολιτική, οικουμενική, αλλά, καθώς εξατομικεύεται στον Ξέρξη, τραγικά ηθική –έκπτωση του καθεστώτος του άρχοντος που, καταστρέφοντας μια χώρα, επαναπροσδιορίζει την εξουσία ως απόλυτη αρχή.
Όλες οι παραστάσεις  θα δοθούν και με γαλλικούς υπέρτιτλους.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΠΕΡΣΕΣ, ΤΟΥ ΑΙΣΧΥΛΟΥ
Μετάφραση-σκηνοθεσία-κοστούμια: Τηλέμαχος Μουδατσάκις
Σκηνικά: Κώστας Χρηστίδης
Μουσική: Μαρία Συμεών – Βασίλης Πανόπουλος
Σκηνικά αντικείμενα: Χάρης Σεπεντζής
Φωτογραφίες: Κώστας Χρηστίδης

Ηθοποιοί: Αγησίλαος Αλεξίου (Εξάγγελος), Γιάννης Ασκάρογλου (Δαρείος), Αρτέμης Γαβριλούκ (Χορός), Χρήστος Μπαλτάς (Ξέρξης), Ελένη Ορνεράκη (Άτοσσα).

Αίθουσα Black Box
Παραστάσεις: Τρίτη 3, 10 και 17 Μαρτίου στις 9μ.μ.
Διάρκεια: 80΄
Εισιτήρια: 10 ευρώ, 8 ευρώ φοιτητές/άνεργοι
Χωρητικότητα: 45 θέσεις

Θέατρο Αλκμήνη
Αλκμήνης 12
Κάτω Πετράλωνα
Κρατήσεις: τηλ. ταμείου 210-34.28.650

Perses Aisxylou-Thl Moudatsakis 4

ΤΙ ΕΓΡΑΨΕ Ο ΓΑΛΛΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΕΡΣΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΤΩΝ Vivi ΣΕ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ ΤΗΛΕΜΑΧΟΥ ΜΟΥΔΑΤΣΑΚΙ ΣΤΗΝ AVIGNON ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΟΥ 2014.
 
Perses Aisxylou-Thl Moudatsakis 1Τα ημίγυμνα σώματα των ηθοποιών δακρύζουν, καθώς η εσωτερική φόρτιση πιέζει με την ταραγμένη αναπνοή τον ιδρώτα να τα λούσει…κινήσεις με απόλυτη ακρίβεια και μέγιστη αυτοσυγκέντρωση. Η υποκριτική τέχνη στο απόγειό της. (G. Brun, Theatre Public, No212).
 
Η δύναμη της έκφρασης σε ανιούσα έκκεντρη κλίμακα, ποίημα, μην το χάσετε! (Vaucluse-matin, 24.7.2014)
 
Η μαγεία της σωματικής έκφρασης, φράσεις που μορφώνονται σαν κραυγές πολέμου, χορικά άσματα που βγαίνουν από τα σπλάχνα…αυτοί οι «Πέρσες», αιχμαλωτίζουν τις αισθήσεις, ωθούν τον θεατή να επιστρέψει στις απαρχές του θεάτρου, όπου δεν υπάρχει τίποτα το νατουραλιστικό. (J.L. CHALE: LaMarseillaise. 26.7.2014).
 
Αξίζει να διακρίνει κανείς τον εσωτερικό μυϊκό παλμό του Αγησίλαου Αλεξίου, του Αρτέμη Γαβριλούκ, την αρρενωπή σφύζουσα δύναμη του Γιάννη Ασκάρογλου, την τεμαχιζόμενη άκρα ευαισθησία του Χρήστου Μπαλτά. Στο αρρενωπό αυτό περιβάλλον δεσπόζει η οργίλη παρουσία της Ελένης Ορνεράκη στο ρόλο της Άτοσσας. (J.L. CHALE: La Marseillaise. 26.7.2014).
Ο Τηλέμαχος βρίσκεται στο ενδοκάρδιο της ελληνικής τραγωδίας, ανατρέπει, συγκινεί, τρομάζει με μια άγρια αισθητική που κρατάει τις αισθήσεις μας σε υψηλή εγρήγορση (J.L. CHALE: La Marseillaise. 26.7.2014).

Δημόσιες Σχέσεις-Επικοινωνία:
Καλλιόπη Παπαδά 210-93.48.074, 6944-623.418, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.