DIASKEDASI.INFO

Η διασκέδαση On Line

Ας ερχόσουν για λίγο, πρόταση για θέατρο, από το Diaskedasi.info

As erxosoun gia ligo-47Την περασμένη Τρίτη είχαμε την τύχη να δούμε και να απολαύσουμε την μουσικοθεατρική παράσταση "Ας ερχόσουν για λίγο" που παρουσιάζεται για λίγες μόνο παραστάσεις στο «Θέατρον» του Κέντρου Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος.

Μια ξεχωριστή παράσταση σε έναν ξεχωριστό χώρο όπως είναι το Κέντρο Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος. Μια παράσταση αφιέρωμα, μια αναδρομή στον Μιχάλη Σουγιούλ, έναν από τους πιο αγαπημένους συνθέτες. Ο βασιλιά του Βαλς και ο "πατέρας" του αρχοντορεμπέτικου, ένα μουσικό φαινόμενο της εποχής του, που έγραψε περίπου 700 τραγούδια, μουσική για 50 οπερέτες κι επιθεωρήσεις καθώς και για δέκα κινηματογραφικές ταινίες.

Όχι ιδιαίτερα εντυπωσιακό σκηνικό, τόσα όσα έπρεπε να υπάρχουν για μια παράσταση που έπρεπε να λάμψει το ταλέντο των λαμπερών πρωταγωνιστών Γιάννη Μπέζου, Τάνιας Τρύπη, Ευριδίκης, Βαλέριας Κουρούπη, Ελένης Καρακάση, Γιάννας Παπαγεωργίου, αλλά και των υπολοίπων ηθοποιών που έπρεπε να υποδυθούν ρόλους σημαντικών προσώπων της εποχής, Παναγιώτη Κατσώλη, Σταύρο Νικολαϊδη, Γιώργο Παράσχο, Σταύρο Μαρκάλα.

Σε μια σχεδόν 3ωρη παράσταση η Ελλάδα του μεσοπολέμου αναβίωσε επί σκηνής μέσα από την αφήγηση της ζωής του ξεχωριστού συνθέτη Μιχάλη Σουγιούλ.

Τραγούδια που ακούγονται στην παράσταση, «Ασ’ τα τα μαλλάκια σου», «Ας ερχόσουν για λίγο», «Κάτι με τραβά κοντά σου», «Ο μήνας έχει εννιά», «Παιδιά, της Ελλάδος παιδιά», «Μας χωρίζει ο πόλεμος», «Το τσαρούχι», «Άρχισαν τα όργανα», «Απόψε το κορίτσι θέλει θάλασσα» (γνωστότερο και ως ο «Μανώλης ο Τραμπαρίφας»), «Το τραμ το τελευταίο», «Μια ζωή την έχουμε», «Αδύνατον να κοιμηθώ», «Άλα, άνοιξε κι άλλη μπουκάλα», «Άσε τον παλιόκοσμο να λέει», «Μονά - Ζυγά», «Άτιμη Τύχη», «Σβήστε με απ' τον χάρτη» και πάρα πολλά άλλα.

As erxosoun gia ligo-15As erxosoun gia ligo-23

Ο σκηνοθέτης Δημήτρης Μαλισσόβας κατάφερε και με το παραπάνω να θυμίσει στους παλαιότερους το φαινόμενο του Μιχάλη Σουγιούλ, τις ξεχωριστές μουσικές δημιουργίες του, ενώ να μάθει στους νεότερους την ιστορία του Μιχάλη Σουγιούλ αλλά και να συστήσει τα τραγούδια που και αυτοί γνωρίζουν, αλλά δεν ξέρουν την ιστορία τους και το δημιουργό τους.
Ένα καλογραμμένο και καλοστημένο αφιέρωμα προς τον Μιχάλη Σογιούλ, σαν ένα ευχαριστώ για τα όσα έχει προσφέρει εκείνος σε μας, που μαζί με τα τραγούδια του θα είναι μια γέφυρα που θα μας συνδέει με την ανάμνησή του.

Τον Μιχάλη Σογιού ενσαρκώνουν ο ταλαντούχος ηθοποιός Παναγιώτης Κατσώλης και ο ντυμένος στα λευκά Γιάννης Μπέζος. Ο Παναγιώτης Κατσώλης υποδύεται τον νεαρό Μιχάλη Σουγιούλ.

Ο Γιάννης Μπέζος ντυμένος στα λευκά μας εξιστορεί την διαδρομή της ζωής του Μιχάλη Σογιούλ αλλά και τραγουδώντας μεγάλες μουσικές επιτυχίες του. Με μια "αρχοντική" θα λέγαμε παρουσίαση και ερμηνεία, με επιτηδευμένο χιούμορ στα σημεία της πρόζας, όπως και όποτε αυτό ήταν απαραίτητο. Με την χαρακτηριστική του φωνή και την επιβλητική σκηνική του παρουσία μας ταξίδεψε στην Ελλάδα του μεσοπολέμου που αν κι αντιμετώπιζε τα σοβαρά προβλήματα της δικτατορίας, του παγκόσμιου πολέμου και του εμφυλίου, διέθετε κάτι που σήμερα δεν υπάρχει, την ελπίδα. Η φωνή του ταιριαστή με το πνεύμα και το ύφος των τραγουδιών του τότε. Τραγούδια που όμως συνεχίζουν να αγγίζουν μέχρι και σήμερα, τραγούδια που μιλούν στην ψυχή και προκαλούν ανάταση. Από την πρώτη στιγμή που ακούστηκαν τα τραγούδια οι θεατές τα σιγοτραγουδούσαν, ενώ όταν οι πρωταγωνιστές της παράστασης τους παρότρυναν το τραγούδι του Γιάννη Μπέζου, της Τάνιας Τρύπη ή της Ελένης Καρακάση ενώνονταν με τον κόσμο.

Η πολυτάλαντη Τάνια Τρύπη για μια ακόμη φορά μοναδική. Για ακόμη μια φορά μας επιδεικνύει το μεγάλο της ταλέντο συνδυάζοντας τις θεατρικές και φωνητικές της δυνατότητες. Με μεγάλη επιτυχία ενσαρκώνει τρεις γυναίκες θρύλους, Σοφία Βέμπο -Σπεράντζα Βρανά - Ζωζώ Σαπουντζάκη. Τρεις γυναίκες που έγραψαν η καθεμιά τη δική τους ιστορία στο μουσικό θέατρο και που οι τρεις ερμήνευσαν τραγούδια του Μιχάλη Σουγιούλ.

Την Ευρυδίκη που όλοι γνωρίζουμε για τις εξαιρετικές φωνητικές της δυνατότητες, αλλά λίγοι γνωρίζουν τις υποκριτικές της, (τα τελευταία χρόνια παίζει και τραγουδά στις παιδικές παραστάσεις της Κέλλυς Σταμουλάκη), τα καταφέρνει εξαιρετικά και στις απαιτήσεις τις θεατρικές που δεν είναι πάντα τόσο αναμενόμενο από επαγγελματίες μουσικούς και μάλιστα και σε ένα ρεπερτόριο τόσο διαφορετικό από το δικό της. Η Ευρυδίκη μαζί με την Τάνια Τρύπη εναλλάσσονται τις γυναίκες που έπαιξαν σημαντικούς ρόλους στη ζωή του Μιχάλη Σουγιούλ. Από τις δυο συζύγους μέχρι τις γυναίκες που συνεργάστηκε, όπως τις Στέλλα Γκρέκα, Σοφία Βέμπο, Κούλα Νικολαΐδου, Καίτη Μπελίντα.

As erxosoun gia ligo-27

Εξαιρετικές τόσο στις θεατρικές όσο και στις φωνητικές τους ερμηνείες τις Ελένη Καρακάση, Βαλέρια Κουρούπη και Γιάννα Παπαγεωργίου.

Ο καλός Σταύρος Νικολαϊδης στον ρόλο του Σακελλάριου και οι ενδιαφέροντες Γιώργος Παράσχος, Σταύρος Μαρκάλας βοήθησαν πάρα πολύ σ΄αυτήν την ξεχωριστή παράσταση.

Όλα αυτά με τη συνοδεία μιας εξαιρετικής 10μελούς ορχήστρας υπό τη διεύθυνση του Γιάννη Παπαζαχαριάκη αλλά και των πολύ καλών χορευτών Σίσσυ Μπαξεβανάκη, Μυρτώ Σχοινοπλοκάκη, Ελένη Κυριακίδη, Νηρέας Μαρκάκης, Κωνσταντίνος Φρίγγας, Θεόδωρος Σουρμελής απογείωσαν την παράσταση που κατά την γνώμη μας μόνο με πάρα πολύ μεγάλη προσπάθεια θα μπορούσε κάποιος να βρει κάποιο ψεγάδι.

Η θεατρική παράσταση "Ας ερχόσουν για λίγο" προτείνεται ανεπιφύλακτα και δεν πρέπει κάποιος να μην την καταγράψει στο ψυχαγωγικό του ημερολόγιο.
Θα μάθει την ιστορία μιας εμβληματικής φυσιογνωμίας ενός Έλληνα μουσικοσυνθέτη όπως είναι ο Μιχάλης Σουγιούλ, αλλά και θα ακούση ξεχωριστές μουσικές και τραγούδια.

Περισσότερες πληροφορίες για την θεατρική παράσταση ΕΔΩ

Περισσότερες φωτογραφίες από την θεατρική παράσταση ΕΔΩ