DIASKEDASI.INFO

Η διασκέδαση On Line

Ο καναπές από την ομάδα The Right Bullets στο Θέατρο 104, η πρόταση για μιούζικαλ από τον Σπύρο Καλαματιανό

kanapes4

The Right Bullets – Ο Καναπές (Μιούζικαλ)
στο Θέατρο 104

Η ομάδα Όπερας & Μιούζικαλ The Right Bullets παρουσιάζει το Μιούζικαλ «Ο Καναπές», σε κείμενο της Feli Moschos και τραγούδια από την Ελληνική Ροκ σκηνή, κάθε Κυριακή από 31 Ιανουαρίου 2016 στην Κεντρική Σκηνή του Θεάτρου 104 στο Γκάζι.

Το έργο αναφέρεται στο σήμερα και πραγματεύεται μια ολόκληρη «γενιά του καναπέ», μια γενιά «επανάστασης» που δεν κάνει επανάσταση! Στον πυρήνα αυτής της κατάστασης βλέπουμε τον Νίκο και την Ελπίδα, ένα ζευγάρι που συγκατοικεί στο κέντρο της Αθήνας, αντιμετωπίζοντας βιοποριστικές δυσκολίες και προσπαθώντας να σώσουν την ήδη κλονισμένη σχέση τους.

Δύο άνθρωποι που παλεύουν ο καθένας με τον εαυτό του προσπαθώντας να επιβιώσουν σε μια σχέση επηρεασμένη από εξαρτήσεις, οικονομικό αδιέξοδο και κλειστές πόρτες.
Ο Θοδωρής, φίλος του Νίκου - μια φιλιά η οποία έχει ισχύ μόνο όσο υπάρχουν ουσίες - δημιουργεί μια πλασματική εμπιστοσύνη, η οποία μπορεί να αποβεί μοιραία για όλους.

Η ομάδα The Right Bullets ανεβάζοντας για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά πρωτότυπο έργο σε παγκόσμια πρώτη παρουσίαση, απονέμει φόρο τιμής στην Ελληνική ροκ σκηνή, από την δεκαετία του 1980 μέχρι σήμερα, και τους καλλιτέχνες της, που έγραψαν και γράφουν ακόμα την ιστορία της ελληνική μουσικής με τα τραγούδια τους.

"Ο Καναπές", λοιπόν, πρόκειται για ένα δραματικό έργο που σκιαγραφεί τις ζωές ατόμων που παλεύουν να επιβιώσουν ζώντας στο περιθώριο, δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν τα απρόβλεπτα γεγονότα κάθε ημέρας, παλεύουν με τον εθισμό και ακροβατούν σε δύσκολες διαπροσωπικές σχέσεις. Ο ρατσισμός και η ψυχολογική και σωματική βία, σε συνδυασμό με την τα θέματα της L.G.B.T. (Λ.Ο.Α.Τ.) κοινότητας θωρακίζουν γι’ άλλη μια φορά την άποψη πως οι άνθρωποι ψάχνουν τον αδύναμο κρίκο, ώστε να ρίξουν ευθύνες για τη δική τους αδυναμία.

Το έργο υπογραμμίζει φαινόμενα παλαιότερων δεκαετιών, τα οποία αυξάνονται στη σύγχρονη εποχή και κοινωνία, και μας υπενθυμίζουν πως τίποτα δεν άλλαξε από "τον καναπέ".

Το κείμενο του μιούζικαλ υπογράφει η σκηνοθέτιδα της παράστασης, ενώ παίζονται ζωντανά τραγούδια από διάφορους καλλιτέχνες, όπως Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Κίτρινα Ποδήλατα, Ενδελέχεια, Ξύλινα Σπαθιά, Διάφανα Κρίνα, Υπόγεια Ρεύματα, Μπλε και Magic de Spell. Θα παιχτούν επίσης κομμάτια των Παύλου Σιδηρόπουλου και Νικόλα Άσιμου.

Είναι μία ωραία και δυνατή παράσταση, φυσικά ο εκπληκτικός Βασίλης Φρατζανάς είναι μεγάλη έκπληξη που σκεπάζει αρκετά την, κατά την γνώμη μου όχι τόσο καλή Μαρία Τζιβάνη ενώ ο Νώντας Μιχαλόπουλος σε πολλά σημεία του έργου είναι πολύ καλός.

Η πολυτάλαντη σκηνοθέτης Feli Moschos μου δήλωσε τα εξής: Η παράσταση διαδραματίζεται στην Αθήνα του σήμερα, γιατί ο Έλληνας έχει την ανάγκη να αφυπνιστεί!

Γράφοντας το κείμενο, δεν ήθελα να τον "καλοπιάσω". Προτίμησα να προσπαθήσω να του δείξω ποια είναι η κατάσταση εξαθλίωσης, που οι λανθασμένες αποφάσεις του τον οδήγησαν σε αυτή. Όταν φτάνει κανείς λοιπόν στο τέλμα, είναι η στιγμή που πρέπει να πει το μεγάλο "ναι" ή το μεγάλο "όχι" στον εαυτό του και ν' αποφασίσει αν θα σηκωθεί απ' τον καναπέ!

Περισσότερες πληροφορίες για την θεατρική παράσταση, ΕΔΩ

Γράφει ο Σπύρος Καλαματιανός