DIASKEDASI.INFO

Η διασκέδαση On Line

Φαχισέ Τσίκα, το αφηγηματικό έργο του Θωμά Κοροβίνη, σε θεατρική διασκευή και σκηνοθεσία του Στρατή Πανούριου, με τη Νικολέττα Βλαβιανού σε έναν ιδιαίτερο μονόλογο, στο Θέατρο Σταθμός στο Μεταξουργείο, έκανε πρεμιέρα το Σάββατο 3 Ιανουαρίου 2015

Faxise-Tsika 049

Σάββατο 3 Ιανουαρίου 2015, έγινε η πρεμιέρα της θεατρικής παράστασης Φαχισέ Τσίκα, το αφηγηματικό έργο του Θωμά Κοροβίνη,  σε θεατρική διασκευή και σκηνοθεσία του Στρατή Πανούριου, με τη Νικολέττα Βλαβιανού σε έναν ιδιαίτερο μονόλογο, στο Θέατρο Σταθμός στο Μεταξουργείο.

Για όσους δεν γνωρίζουν το Θέατρο Σταθμός, είναι το πρώην Θέατρο Μαίρη Αρώνη, ένα πολύ ωραίο, ζεστό και με θετική ενέργεια θέατρο, που σε προδιαθέτει να δεις ευχάριστα μια παράσταση.

Faxise-Tsika 053 Faxise-Tsika 055 Faxise-Tsika 075

Η Ευθαλία, μια κοσμοπολίτισσα θυγατέρα της Ανατολής αφηγείται την πολυτάραχη ζωή της στην Πόλη μας, την Κωνσταντινούπολη.

Το κορίτσι με το χαμόγελο που δε γέρασε ποτέ, ξαναζεί τη ζωή της κάθε βράδυ μέσα στο δωμάτιο της. Πάνω στο κορμί της είναι χαραγμένη σπιθαμή προς σπιθαμή η περιπετειώδης ζωή του Ελληνισμού της Προποντίδας και της Κωνσταντινούπολης. Ούτε η προσφυγιά, ούτε η γενοκτονία μπόρεσαν να τις στερήσουν την ελπίδα για μια καλύτερη ζωή. Η τύχη, που ορίζει τις ζωές των ανθρώπων, μπορεί να της  έδωσε εμπειρίες και θύμησες γεμάτες δάκρυ και πόνο αλλά συγχρόνως της χάρισε τον απόλυτο έρωτα, το χαμόγελο και το τραγούδι. Η καθάρια και γενναιόδωρη καρδιά της δεν άλλαξε ποτέ.

Σε ένα γεμάτο θέατρο, από συναδέλφους, φίλους και απλούς θεατές, η Νικολέτα Βλαβιανού έδωσε ένα μοναδικό "ρεσιτάλ" ηθοποιίας, μεταφέροντάς μας τα συναισθήματα της χαράς, της αγάπης, του έρωτα, του φόβου, της οργής, συναισθήματα μιας 16άχρονης που ξεκίνησε από την Κερασούντα του Πόντου και φτάνοντας, νεαρό κορίτσι, στα σοκάκια του Γαλατά και στο "Παρίσι της Ανατολής", συναντά το μοιραίο έρωτα στα φλογερά μάτια του σπανιόλου αξιωματικού του αμερικανικού ναυτικού. Μια ζωή γεμάτη αντιθέσεις, αρώματα και χρώματα της Ανατολής. Μια ζωή που ξετυλίγεται και ακολουθεί την ακμή της ελληνικής παροικίας στην Πόλη και φτάνει μέχρι τις μέρες μας.

Faxise-Tsika 115 Faxise-Tsika 179 Faxise-Tsika 201

Μια Νικολέττα Βλαβιανού που σίγουρα δεν έχετε ξαναδεί, που μέσα από το χαμόγελο, τα λαμπερά ή βουρκωμένα της μάτια, σου μετέφερε όλα τα συναισθήματα που μπορεί να βιώσει ένας άνθρωπος που έχει βιώσει μια έντονη ζωή.
Αποτύπωνε, μέχρι την τελευταία εικόνα που μπορεί να διαβάσει κάποιος, στα βιβλία που αναφέρονται για την Μικρασιατική καταστροφή.
Η Νικολέττα Βλαβιανού έμοιαζε, ίσως και η μοναδική που θα μπορούσε να ερμηνεύσει έναν τέτοιο ρόλο με το παίξιμο αυτό.

Φυσικά δεν μπορούμε να παραλείψουμε και το μοναδικό γράψιμο του αφηγηματικού αυτού έργου του Θωμά Κοροβίνη, αλλά και τη θεατρική διασκευή και σκηνοθεσία του Στρατή Πανούριου, που σαν μαέστρος ορχήστρας κατάφερε να επιλέξει το επιτελείο που έβγαλε αυτήν την αριστουργηματική δουλειά.
Από τα σκηνικά, μέχρι τη μουσική, το μακιγιάζ, την κίνηση, τα κουστούμια, το φωτισμό, και φυσικά την απαστράπτουσα Νικολέτα Βλαβιανού. Όλα ήταν ιδανικά, για να μας παρουσιάσουν όλοι οι συντελετές, αυτή την ιδανική παράσταση.

Faxise-Tsika 221 Faxise-Tsika 259 Faxise-Tsika 291

Μια θεατρική παράσταση, που κατά την άποψή μας, όχι μόνο θα πάει εξαιρετικά εισπρακτικά αλλά και θα συζητηθεί θεατρικά.
Για τη δε Νικολέττα Βλαβιανού ο ρόλος της Ευθαλίας, θα είναι από αυτούς που θα μείνουν σαν ερμηνεία και για εκείνη, αλλά και για όσους την δουν.

Ελπίζουμε να επιλέξετε το ταξίδι που σας προσφέρει η θεατρική παράσταση Φαχισέ Τσίκα, γιατί σίγουρα θα σας μείνει και θα είναι από τις καλύτερες της σεζόν.

Ακόμη και για τους θεατρόφιλους που δεν επιλέγουν τους μονολόγους, αυτός, θα είναι μια πρόκληση.

Καλή θέαση.

Faxise-Tsika 197

Faxise Tsika-6 Faxise Tsika-7

Faxise Tsika-1