DIASKEDASI.INFO

Η διασκέδαση On Line

Ηρακλειά απόδραση διακοπές διασκέδαση διαμονή σε ξενοδοχεία ή ενοικιαζόμενα δωμάτια στη μικρή κυρία των Ανατολικών Κυκλάδων

Irakleia-Kyklades06

Ηρακλειά η μικρή κυρία των Ανατολικών Κυκλάδων
Σαγηνεύει η απλότητα των απολαύσεων που προσφέρει

Η Ηρακλειά ή Ηράκλεια λέγεται και Ρακλειά ή και Αρακλειά, κατά το Μεσαίωνα Ηρακλείτσα και ήταν παλαιότερα γνωστή και ως Άγιος Γεώργιος ή Άη Γιώργης.

Irakleia-Xartis 6Η Ηρακλειά είναι το μεγαλύτερο και δυτικότερο νησί του συμπλέγματος των Μικρών Ανατολικών Κυκλάδων με επιφάνεια 18,078 τετραγωνικών χιλιομέτρων ανάμεσα στην Ίο και τη Νάξο, απέχει 18 ναυτικά μίλια από τη Χώρα της Νάξου (περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά διαδρομής με το πλοίο της γραμμής) και 2,5 ναυτικά μίλια από τα νότια ακρωτήρια Γαϊτάνι και Κατωμέρι της Νάξου.

Η θέση της νότια του ορεινού όγκου της Νάξου την προστατεύει από τους ισχυρούς βοριάδες του Αιγαίου και της χαρίζει ένα ήπιο μεσογειακό κλίμα. Η Ηρακλειά είναι ένα νησί με λίγες βροχοπτώσεις και πολύ ηλιοφάνεια. Η θάλασσα είναι πεντακάθαρη, οι ακρογιαλιές έχουν άμμο ή βότσαλα και η θερμοκρασία του νερού εξαιρετική. Έχει 3 βραχονησίδες μέσα στις οποίες συναντώνται σημαντικά είδη φυτών και πουλιών.

Αποτελεί ιδανικό προορισμό για όσους επιθυμούν γαλήνιες διακοπές ή αποδράσεις. Γαλαζοπράσινα νερά και ναυάγια στο βυθό (Αλιμιά), μεγαλειώδη σπήλαια (του Αϊ-Γιάννη), και ένα αυθεντικό κυκλαδίτικο τοπίο συνθέτουν το λιλιπούτειοπαράδεισο της Ηρακλειάς. Στις ακτές της ζει η μεσογειακή φώκια monachus monachus και η θαλάσσια χελώνα caretta-caretta.

Η Ηρακλειά προσφέρεται για ηρεμία και χαλάρωση. Δεν έχει έντονη Irakleia-paralies 26νυκτερινή ζωή και διασκέδαση, αλλά  οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν ήσυχους  περιπάτους ή καταδύσεις για να θαυμάσουν τον πλούσιο βυθό. Ένας ανέγγιχτος κόσμος, μακριά από τους έντονους ρυθμούς της γνώριμης καθημερινότητας, θα σας σαγηνεύσει με την απέριττη ομορφιά του και την απλότητα των απολαύσεων που προσφέρει.

Η Ηρακλειά έχει 151 κατοίκους και αποτελείται από δύο οικισμούς, την Παναγία ή Χώρα και τον Άγιο Γεώργιο όπου βρίσκεται το λιμάνι του νησιού.

Παλαιότερα η Ηρακλειά είχε και τον οικισμό "Αγιος Αθανάσιος". Τα τελευταία χρόνια έχει ερημωθεί και την θέση των σπιτιών πήραν οι στάνες και τα ζώα για την κτηνοτροφική δραστηριότητα του νησιού.

Το κάστρο στο Λιβάδι, ήταν κατοικήσιμο σε όλη τη διάρκεια του μεσαίωνα και τα νεώτερα χρόνια. Αποτελούσε μέχρι το 1920 που εγκαταλείφθηκε από επιδημία ελονοσίας, τον τέταρτο οικισμό του νησιού.

Irakleia-Kyklades Banner-1

Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν πάτε στην Ηρακλειά

Η Ηρακλειά προσφέρει ήσυχες διακοπές ή αποδράσεις και είναι ιδανικό μέρος για να χαλαρώσετε μακριά από το άγχος, το μποτιλιάρισμα και το καυσαέριο των πόλεων. Η διαμονή σας σε ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια ή studio που θα επιλέξετε, θα είναι ξεχωριστή όσο και η Ηρακλειά.

- Δεν υπάρχουν τράπεζες,   εξυπηρετούμαστε από τη Νάξο. Λειτουργεί όμως ΑΤΜ.
- Δεν υπάρχει βενζινάδικο.
- Δεν υπάρχουν αρχές εκτός από τον Κοινοτάρχη.
- Δεν υπάρχουν λεωφορεία ή ταξί.
- Yπάρχει πουλμανάκι για διευκόλυνση της μεταφοράς πολιτών από τον Άγιο Γεώργιο προς Παναγία και παραλία Τουρκοπηγάδου.
- Υπάρχει ένα ιατρείο και ένα ιατρικό   εξεταστήριο με έναν γιατρό.

Irakleia-Livadi 04Πώς θα πάτε στην Ηρακλειά
Υπάρχουν δρομολόγια πλοίων από τον Πειραιά για Ηρακλειά 3 φορές την εβδομάδα .
Από τη Ραφήνα υπάρχει ταχύπλοο πλοίο καθημερινά  από 1/6/2014 μέχρι και τον Σεπτέμβρη.

Από τη Νάξο για Ηρακλειά υπάρχει το EXPRESS SCOPELITIS καθημερινά εκτός Κυριακής.
Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε τo ναυτικό πρακτορείο: ''Αιγαίο-Μέλισσα'' υπεύθυνος Ευάγγελος Γαβαλάς τηλ. 22850-71561 ,74185 και 71539.

Μορφολογία
Γενικά η Ηρακλειά είναι λοφώδης νήσι με υψηλότερη κορυφή του Πάπα. Από εκεί μπορεί κανείς να θαυμάσει τη θέα όλων των νησιών που βρίσκονται τριγύρω. Από το σημείο αυτό μπορείς κανείς να παρατηρήσει σπάνια είδη πουλιών.

Έχει σχήμα ρομβοειδές με μία βόρεια απόληξη που καταλήγει στο ακρωτήριο Μεγάλη Πούντα σε αντιδιαστολή με το νοτιότερο των ανατολκών ακτών ακρωτήριο Μικρή Πούντα όπου και ο όρμος Τουρκαύλακο ή Αγίου Γεωργίου.
Άλλοι όρμοι στην ίδια πλευρά είναι το Λιβάδι, απέναντι από το οποίο βρίσκεται η νησίδα Βενέτικο και νοτιότερα βρίσκεται ο ορμίσκος Τουρκοπήγαδο.

Δυτικά βρίσκεται ο ορμίσκος της Αλημνιάς, απέναντι από το οποίο βρίσκονται οι βραχονησίδες Μικρός και Μεγάλος Αβέλας, (κοινώς Αβελονήσια), και ΒΔ. οι όρμοι Βουρκαριά , του "Σμυρνιού τ΄ αυλάκι" και βορειότερα ο ορμίσκος "Βορεινή Σπηλιά".

Στον ορμίσκο της Αλημνιάς επίσης, υπάρχει βυθισμένο σε μικρό βάθος (περίπου 6 μέτρα) ένα αεροπλάνο του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου.

Στους ΒΔ. πρόποδες του Πάπα βρίσκονται δύο αξιόλογα σπήλαια το μεγαλύτερο των οποίων είναι του Αγίου Ιωάννη, καλούμενο και σπήλαιο Αη Γιάννη ή σπήλαιο τ(ου) Αγιάννη, που κοσμείται και με σταλακτίτες.

Irakleia-Kyklades Banner-2

Η ακτογραμμή της Ηρακλειάς περιλαμβάνει:

Ήπιες αμμώδεις παραλίες: Άγιος Γεώργιος, Λιβάδι, Βορινή, Σπηλιά, Αλιμιά

Ακτές με βότσαλα: Καρβουνόλακκος
Βραχώδεις ακτές: Ξυλομπάτης
Απότομες και απόκρημνες ακτές: Μέριχας, Βάλα

Irakleia-Alimia 08 Irakleia-Vorini-Spilia 06 Irakleia-Livadi 09

Παραλίες της Ηρακλειάς

Όλες οι παραλίες της Ηρακλειάς είναι καθαρές με κρυστάλλινα, καταγάλανα νερά. Τα καλοκαίρια πραγματοποιούνται καθημερινά εκδρομές με ταχύπλοο που κάνει τον γύρο του νησιού με πολύωρες στάσεις στις δυσπρόσιτες παραλίες του νησιού που συνθέτουν το μοναδικό παζλ της ακτογραμμής της Ηρακλειάς.

Irakleia-Agios Georgios 01

Irakleia-Tourkopigado 1

Irakleia-Alimia 05

Xylompatis

 

Βορεινή Σπηλιά
Ήπια αμμώδης παραλία στο βόρειο τμήμα του νησιού, αρκετά κοντά στον Άγιο Γεώργιο. Λόγω του βοριά που φυσάει ασταμάτητα τα νερά είναι πεντακάθαρα και διάφανα.

Άγιος Γεώργιος
Είναι η πιο εύκολη σε πρόσβαση παραλία για όσους δεν έχουν διάθεση για περπάτημα και μετακινήσεις. Τα νερά έχουν υπέροχο γαλαζοπράσινο χρώμα και τα αρμυρίκια στην αμμουδιά προσφέρουν απλόχερα τη σκιά τους.

Λιβάδι
Μεγάλη αμμουδιά που απλώνεται σε μήκος και σε πλάτος. Το νησάκι Βενέτικο μπροστά της και η θέα στην αντικρινή Σχοινούσα συμπληρώνουν το σκηνικό. Καθώς βρίσκεται στο δρόμο για την Παναγιά, είναι η παραλία που προτιμούν οι περισσότεροι λόγω της εύκολης πρόσβασης. Ιδανική για τα παιδιά, μια και τα ρηχά νερά της είναι ότι πρέπει για τις πρώτες τους βουτιές αλλά και για παιχνίδι.

Τουρκοπήγαδο
Με βότσαλα και σχετικά εύκολη πρόσβαση από μια πανέμορφη πεζοπορική διαδρομή γύρω στη μισή ώρα από την Παναγιά.

Καρβουνόλακος
Μια μικρή παραλία ανάμεσα στο Mέριχα και την Aλιμιά. Αυτό που την καθιστά μοναδική είναι το απίθανο χρώμα των νερών της. Ο καλύτερος τρόπος προσέγγισης είναι με σκάφος.

Αλιμιά
Ιδανική και για καταδύσεις. Άλλωστε, κάτω από τα γαλαζοπράσινα νερά της κρύβεται ένα γερμανικό αεροπλάνο που καταρρίφθηκε στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Η πλούσια αμμώδης παραλία ενδείκνυται για μοναδικό κολύμπι και ξενοιασιά.

Irakleia-Iliovasilema 1

Irakleia-Livadi 12

Irakleia-Karvounolakos 6

Irakleia-Vorini-Spilia 02

Irakleia-paralies 13

 

Ξυλομπάτης
Χαμηλή βραχώδης παραλία, βορειοδυτικά του νησιού. Αν τύχει και βρεθείτε εκεί την ώρα του ηλιοβασιλέματος, θα μαγευτείτε από την πανδαισία των πορφυρών τόνων που βάφουν το πέλαγος.

Στην Ηρακλειά μπορείτε να απολαύσετε το ελεύθερο κάμπινγκ

Irakleia-Livadi 13

Διαμονή στην Ηρακλειά
ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, διαμερίσματα και στούντιο

Irakleia-paralies 07Ήρεμο, αραιοκατοικημένο γεμάτο κομψότητα το νησί της Ηρακλειάς, μπορεί να μας διδάξει ότι η πολυτέλεια είναι περιτή γιατί η φύση προσφέρει όλη της την ομορφιά απλόχερα.

Η φυσική ομορφιά με τις παρθένες παραλίες και τις αποχρώσεις του πράσινου, του τιρκουάζ και του μπλε, έρχονται να αντικαταστήσουν ακόμη και την μεγαλύτερη επιθυμία για πολυτέλεια που μπορεί να κουβαλά κάποιος ερχόμενος σ΄αυτήν.

Έτσι λοιπόν τα καταλύματα του νησιού είτε πρόκειται για ενοικιαζόμενα δωμάτια, στούντιο, ή μικρά ξενοδοχεία δεν υπερβαίνουν τα περισσότερα κατά μέσο όρο τα 6 δωμάτια. Όμως όλα είναι κτισμένα με το παραδοσιακό Κυκλαδίτικο στυλ και προσφέρουν τις βασικές ανέσεις και εξοπλισμό όπως ιδιωτικό μπαλκόνι, κουζίνα, a/c, πρωινό και διάφορα άλλα ανάλογα το κατάλυμα.

Τα περισσότερα ενοικιαζόμενα δωμάτια και στούντιο βρίσκονται στον Άγιο Γεώργιο το όμορφο χωριουδάκι που βρίσκεται στο μικρό αλλά γραφικό λιμάνι του νησιού με την ομώνυμη αμμώδη παραλία του.
Ενοικιαζόμενα καταλύματα για τη διαμονή σας στην Ηρακλειά εκτός από τον Άγιο Γεώργιο θα βρείτε και στο παραθαλάσσιο Λιβάδι, ένα χιλιόμετρο από το λιμάνι που έχει και την μεγαλύτερη παραλία της Ηρακλειάς.

Η διαμονή σας δεν θα είναι ιδιαίτερα ακριβή, καθώς τα καταλύματα που κυμαίνονται στην κατηγορία 1-2 κλειδιών με τιμές που ξεκινούν τις περιόδους εκτός αιχμής από 20 ευρώ την ημέρα το δίκλινο έως τα 50 ευρώ την ημέρα το δίκλινο κατά την περίοδο αιχμής.

Diamoni Irakleia-1 Diamoni Irakleia-3 Diamoni Irakleia-4

διακοπές ή αποδράσεις
ενδεικτικά κάποια από τα καταλύματα της Ηρακλειάς

Agnantema
Το ολοκαίνουριο συγκρότημα "ΑΓΝΑΝΤΕΜΑ" αποτελείται από 9 δωμάτια με χωρητικότητα 2-3 άτομα. Βρίσκεται σε ήσυχη και δροσερή περιοχή κοντά στο κέντρο του χωριού, 500 μέτρα από το λιμάνι και την παραλία Άγιος Γεώργιος και 500 μέτρα από την παραλία Λιβάδι.

Alexandras
Βρίσκονται κοντά στις 2 δημοφιλής παραλίες του νησιού, Άγιος Γεώργιος και Λιβάδι. Ο αυλόγυρος αποτελείται από έναν όμορφο ανθόκηπο και μια βεράντα με θέα το λιμάνι.

Dimitris Studios
Το συγκρότημα "ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΤΟΥΝΤΙΟ" αποτελείται από 6 studios με χωρητικότητα 2-4 άτομα. Διαθέτουν πλήρως εξοπλισμένη ιδιωτική κουζίνα, ψυγείο, μεγάλες βεράντες, μεγάλο κήπο και άνετο ιδιωτικό χώρο στάθμευσης.

Marietta's Rooms
Τα Marietta's Rooms βρίσκονται στην παραλία Λιβάδι και όλα τα δωμάτια προσφέρουν απεριόριστη θέα στην θάλασσα. Στις παροχές  συμπεριλαμβάνονται δωρεάν wi-fi, κλιματισμός, ψυγείο και κοινόχρηστη κουζίνα. Δωρεάν χώρος στάθμευσης και υπηρεσία μεταφοράς από/προς το λιμάνι.

Ορίζοντες
Οι «Ορίζοντες» είναι ένα μικρό συγκρότημα που αποτελείται από τέσσερα ανεξάρτητα σπιτάκια , δυο μονόχωρα και δυο δίχωρα, που συνδυάζουν αρμόνικα την πολυτέλεια και την άνεση με την παραδοσιακή κυκλαδική αρχιτεκτονική.

Sohoro
Τα Sohoro Rooms βρίσκονται πέντε λεπτά από το λιμάνι του νησιού και 200 μέτρα από την παραλία του Αγίου Γεωργίου μέσα σε κτήμα τεσσάρων στρεμμάτων. Όλα τα δωμάτια είναι ευρύχωρα.

Villa Meltemi
Τα ολοκαίνουρια δωμάτια μας είναι ιδανικός προορισμός για όσους θέλουν να απολαύσουν μία αξέχαστη διαμονή στην Ηρακλειά! Συνδυάζοντας ιδανικά την άνεση με την παράδοση, προσφέρουν  μαγευτική θέα στο απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου!

Για κρατήσεις που αφορούν τη διαμονή σας σε ενοικιαζόμενα δωμάτια, στούντιο ή ξενοδοχεία για την απόδραση ή τις διακοπές σας επισκεφθείτε τo: http://www.booking.com

Φαγητό και διασκέδαση στην Ηρακλειά

Στην Ηρακλειά είμαστε οπότε από φαγητό δεν πρέπει ν΄αφήσετε κανένα από τα θαλασσινά μενού. Όλες οι πρώτες ύλες του νησιού θα έρθουν στο πιάτο σας. Όλα νόστιμα και φρέσκα μαγειρεμένα με μεράκι και αγάπη. Τα προϊόντα του νησιού που βρίσκονται στο επίκεντρο είναι όλα τα τυροκομικά που είναι εξαιρετικής ποιότητας, όπως η μυζήθρα και η ξινομυζήθρα, το ανθότυρο και το σκληρό τυρί. Τα "αρανιστά" που είναι είδος τραχανά, τα "πιταρίδια" ένα σπιτικό ζυμαρικό. Η ντόπια φάβα που θα είναι κι αυτή μια ξεχωριστή γεύση στο τραπέζι σας. Από κει και πέρα όλα τα κρέατα είναι ντόπια και άξια λογου.

Με τη μοναδικότητα της θέας και της χαλαρότητας που μας προσφέρεται στην Ηρακλειά μπορούμε να συνοδέψουμε το φαγητό ή το μεζέ μας με ούζο, ρακί ή ντόπιο κυκλαδίτικο κρασί. Βέβαια και για τους άλλους θεριακλήδες υπάρχει και η μπύρα.

Για να γλυκαθείτε έχουμε τα μελετίνια που είναι γλυκά τυροπιτάκια, τα ξεροτήγανα οι γνωστές μας δίπλες και φυσικά το παστέλι. Περιττό βέβαια να σας προτείνουμε το μοναδικό θυμαρίσιο μέλι της Ηρακλειάς.

Το Πάσχα, η γευστική παράδοση της Ηρακλειάς επιβάλλει αρνί ή κατσίκι στο φούρνο γεμιστό με τη συκωταριά του σφαχτού, ρύζι, κρεμμυδάκι και μάραθο.

Ταβέρνες, εστιατόρια και σνακ-μπαρ, όπως και καφέ-μπαρ και καφενεία, θα βρείτε κυρίως στην περιοχή του Αγίου Γεωργίου στο λιμάνι, στο Λιβάδι και στην Παναγιά.

Irakleia-Kyklades Banner-4

Αξιοθέατα
στα αξιοθέατα που παρέχει η Ηρακλειά περιλαμβάνονται

Irakleia-Kastro 2Η κορυφή του Πάπα, με υψόμετρο 420 μ. Βρίσκεται στο νότιο τμήμα κοντά στον οικισμό Παναγιά. Η κορυφή του λόφου Πάπας με θαυμάσια θέα προς τη γύρω θαλάσσια περιοχή (Ίος, Πάρος, Αντίπαρος, Νάξος, Δονούσα, Ικαρία, Μάκαρες, Κουφονήσια, Σχοινούσα, Κέρος, Αντικέρι, Φιδού, Αγριλού, Αμοργός, Άνυδρος, Ανάφη, Σαντορίνη, Βενέτικο, Αβελονήσια) καθώς τα δαντελένια ακρογιάλια της Ηρακλειάς. Από το σημείο αυτό μπορείς κανείς να παρατηρήσει σπάνια είδη πουλιών.

Το κάστρο του Λιβαδιού πέριξ του οποίου έχουν εντοπιστεί πολλά αρχαιολογικά ευρήματα από τη νεολιθική εποχή.Εκεί υπάρχουν τα ερείπια από ένα κάστρο ελληνιστικής περιόδου (323 π.Χ. - 316 π.Χ.). Επίσης εκεί βρέθηκαν ερείπια από το Ναό του Δία και από το Ναό της Θεάς της Τύχης. Μέχρι το 1930 υπήρχε εκεί ένας οικισμός.

Ο οικισμός Άγιος Αθανάσιος παλαιός εγκαταλειμμένος οικισμός με ενδιαφέρουσα ρυμοτομία και σπίτια με παραδοσιακή Κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική.

Ο Όρμος Αλιμιά. Εδώ σε βάθος  περίπου 7 μέτρων, βρίσκεται βυθισμένο  ένα γερμανικό υδροπλάνο το οποίο είχε καταρριφθεί κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Είναι ορατό από την επιφάνεια της θάλασσας αλλά πολλοί επισκέπτες κάνουν καταδύσεις για να το δουν και να το φωτογραφήσουν από κοντά.

Irakleia-Kastro 3 Irakleia- Navagio-Aeroplano 1

Irakleia-Spileo 1 Irakleia-Spileo 9

Το Σπήλαιο του Αη-Γιάννη με το πλούσιο διάκοσμο από σταλακτίτες και σταλαγμίτες.Είναι το μεγαλύτερο σπήλαιο των Κυκλάδων με έκταση 2000 τ.μ., με πλουσιότατο και εντυπωσιακό σταλακτιτικό στολισμό που συμπεριλαμβάνει και το "σπηλαιόγαλα" (σπάνια σταλαγμιτική ύλη σε υδαρή κατάσταση). Το σπήλαιο βρίσκεται σε περίβλεπτη θέση με θέα προς τη θάλασσα και απέχει από αυτή μισή ώρα με τα πόδια. Από τον οικισμό Παναγία απέχει περίπου σαράντα λεπτά με τα πόδια.

Σύμφωνα με την παράδοση γύρω στα τέλη του 19ου αιώνα ένας βοσκός είχε ξαπλώσει για να προφυλαχθεί από τη βροχή κάτω από έναν θάμνο. Όταν επέστρεψε στο χωριό οι συγχωριανοί του είδαν αποτυπωμένη στο πουκάμισό του τη μορφή του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου. Ζήτησαν από το βοσκό να τους πάει εκεί που είχε ξαπλώσει και όταν πήγαν ανακάλυψαν την είσοδο του σπηλαίου. Μπαίνοντας μέσα βρήκαν την εικόνα του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου και από το γεγονός αυτό πήρε το όνομά του το σπήλαιο της Ηρακλειάς. Η άλλη εκδοχή είναι ότι ο βοσκός κάθε μέρα έχανε έναν τράγο ο οποίος εμφανιζόταν κατά την επιστροφή του κοπαδιού στη στάνη. Κάποια μέρα τον παρακολούθησε και τον είδε να μπαίνει κάτω από έναν μεγάλο σχοίνο. Μπαίνοντας κάτω από το σχοίνο ανακάλυψε πού βρισκόταν ο τράγος του, όπου και ανακάλυψε την εικόνα του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου.
Κοντά σ΄ αυτό βρίσκεται ένα μικρότερο με την ονομασία Σπηλιά του Κύκλωπα. Και τα δύο βρίσκονται στο βόρειο τμήμα της νήσου.

Ο όρμος Μέριχας, στη ΝΑ. πλευρά της νήσου, με τις απότομες και βραχώδεις ακτές του ύψους 100 μ. ιδιαίτερα ασφαλής όρμος σε δυτικούς, βορειοδυτικούς και βορείους ανέμους. Είναι περιτριγυρισμένος από γκρεμούς περισσότερο από από 100 μέτρα ψηλούς. Τα πουλιά βρίσκουν φυσικές φωλιές μέσα στα ανοίγματα των γκρεμών.

Καθώς και τα εξωκλήσια Ταξιάρχης, Προφήτης Ηλίας, Αγίας Παρασκευής, Αγίου Μάμα, Αγίου Αθανασίου και Αγίου Ιωάννη.

Irakleia-Alimia 10

Ιστορικά στοιχεία για την Ηρακλειά

Οι πληροφορίες που υπάρχουν για το νησί είναι λίγες, αλλά σε συνδυασμό με τα αρχαιολογικά δεδομένα μπορούμε να σχηματίσουμε μια γενική εικόνα για την ιστορική του πορεία. Στις θέσεις Κάμπος Αγίου Αθανασίου και Άγιος Μάμας σώζονται δύο μικροί οικισμοί της Πρωτοκυκλαδικής περιόδου (3η χιλιετία π.Χ.). Η Ηρακλειά κατά την Αρχαιότητα σύμφωνα με τον Πλίνιο ονομαζόταν Όνος, λόγω της ομοιότητας του φυσικού της σχήματος.

Στη θέση Κάστρο, στο Λιβάδι, σώζονται ερείπια οχυρωμένου χώρου της Ελληνιστικής περιόδου (4ος-2ος αι. π.Χ.), στο εσωτερικό του οποίου βρισκόταν Ναός του Δία και Ιερό της θεάς Τύχης (Τυχαίο). Τόσο στην περιοχή αυτή, όσο και με διάσπαρτα ευρήματα σε πολλά σημεία του νησιού διακρίνονται ίχνη πολλών και διαδοχικών περιόδων των ιστορικών χρόνων (Ελληνιστική, Ρωμαϊκή).

Μυστήριο αποτελούν οι δείκτες - «μπούσουλες» της Ηρακλειάς. Πρόκειται για σημάδια που βρίσκονται διάσπαρτα στα βράχια στην περιοχή από Άγιο Γεώργιο μέχρι Άγιο Αθανάσιο. Κατά την επικρατέστερη εκδοχή αποτελούσαν σημεία προσανατολισμού κατά την αρχαιότητα. Η συστηματική αρχαιολογική έρευνα αναμένεται να φωτίσει περισσότερο την προέλευσή τους.

Κατά την Τουρκοκρατία, οι κλειστοί και δυσπρόσιτοι ορμίσκοι του νησιού αποτέλεσαν ιδανικά κρησφύγετα πειρατών που λυμαίνονταν το Αιγαίο εξ ου και οι διάφορες ονομασίες των ορμίσκων.

Η Ηρακλειά έγινε αυτοτελής κοινότητα το 1929. Το 1941 αρχικά εντάχθηκε στην ιταλική διοίκηση, ενώ μετά τη συνθηκολόγηση της Ιταλίας, το 1943, γνώρισε τη γερμανική κατοχή ως την απελευθέρωσή της, το 1944. Σήμερα υπάγεται διοικητικά στο επαρχείο Νάξου.

Πολιτισμός

Οι σημαντικότερες γιορτές στην Ηρακλειά γίνονται στη μνήμη των Αγίων στους οποίους είναι αφιερωμένες οι εκκλησίες του νησιού.

Έτσι, λοιπόν γίνεται γιορτή στη μνήμη του Αγίου Γεωργίου, στο ομώνυμο χωριό, έξω από την εκκλησία του Αγίου.
Τον Δεκαπενταύγουστο γιορτάζει η εκκλησία της Παναγιάς στην πρωτεύουσα.
Στις 28 Αυγούστου, την παραμονή της εορτής της αποτομής της κεφαλής του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, οι πιστοί νωρίς το πρωί συνοδεύουν την εικόνα του Αγίου από την εκκλησία της Παναγιάς, όπου φυλάσσεται, έως το Σπήλαιο. Γύρω στις 4 το απόγευμα τελείται ο Εσπερινός στη μεγάλη αίθουσα του Σπηλαίου, ενώ πριν αρχίσει ο Εσπερινός ο κόσμος έχει την ευκαιρία να εξερευνήσει το χώρο του Σπηλαίου. Το θέαμα είναι φαντασμαγορικό, καθώς τη συγκεκριμένη μέρα συρρέει πλήθος κόσμου από τα γύρω νησιά. Στη συνέχεια στήνεται γλέντι.
Στις 8 Νοεμβρίου γιορτάζει η εκκλησία των Ταξιαρχών και στις 9 Νοεμβρίου το εκκλησάκι του Αγίου Νεκταρίου.

Irakleia-paralies 28 Irakleia-paralies 25

Μονοπάτια της Ηρακλειάς

Στη τουριστική αξιοποίηση της νήσου περιλαμβάνονται και 8 μονοπάτια που διαμορφώθηκαν πάνω σε παλαιά που προσφέρουν την ευκαιρία στον επισκέπτη να γνωρίσει περισσότερο τη φυσική ομορφιά των τοπίων με την πανίδα και χλωρίδα του νησιού σε συνδυασμό άθλησης, εξερεύνησης και φωτογράφησης. Είναι ιδανικά για ομάδες περιπάτου.

 Τα μονοπάτια αυτά είναι:
Διαδρομή οικισμός Παναγιά – κορυφή Πάπα, απόσταση 2 χλμ., χρόνος 1 ώρα.
Διαδρομή οικισμός Παναγιά – Φτερό Μέριχα, απόσταση 1,5 χλμ. χρόνος 45 λεπτά
Διαδρομή οικισμός Παναγιά – Σπήλαιο, απόσταση 2,6 χλμ., χρόνος 1,5 ώρα.
Διαδρομή οικισμός Άγ. Αθανάσιος – Σελλάδι, απόσταση 1 χλμ., χρόνος 30 λεπτά.
Διαδρομή οικισμός Άγ. Αθανάσιος – Αβέρου, απόσταση 3,4 χλμ., χρόνος 1,5 ώρα
Διαδρομή Αβέρου – Σπήλαιο, απόσταση1,5 χλμ., χρόνος 45 λεπτά.
Διαδρομή οικισμός Άγ. Γεώργιος – Άγιος Αθανάσιος, απόσταση 2,9 χλμ., χρόνος 1 ώρα.
Διαδρομή οικισμός Άγ. Γεώργιος – Βορεινή Σπηλιά, απόσταση 1,3 χλμ., χρόνος μισή ώρα.

 Επίσης επί ασφαλτοστρωμένου δρόμου οι δύο διαδρομές:
Οικισμός Παναγία – Τουρκοπήγαδο απόσταση 2,3 χλμ.
Λιμάνι Αγ. Γεωργίου – Λιβάδι – Οικισμός Παναγιά, απόσταση 4,5 χλμ.

Irakleia-paralies 47 Irakleia-Spileo 2

Ελεύθερος χρόνος 

Irakleia-Alimia Aeroplano-03Τον ελεύθερο χρόνο σα ςκαι ο οποίος θα είναι αρκετός, μπορείτε να τον περάσετε κάνοντας ποικίλες δραστηριότητες που θα σας φέρουν σε επαφή με τη φύση και θα σας δώσουν την ευκαιρία να γνωρίσετε τις σπάνιες ομορφιές της Ηρακλειάς.

Πρώτα απ’ όλα, η Ηρακλειά είναι ένα νησί με πολλά βουνά και πολλά περιπατητικά μονοπάτια, επομένως μια καλή επιλογή είναι να φορέσετε άνετα αθλητικά παπούτσια και να επιδοθείτε σε χιλιόμετρα πεζοπορίας. Στα πλαίσια της τουριστικής αξιοποίησης της νήσου διαμορφώθηκαν 8 μονοπάτια πάνω σε παλαιότερα, τα οποία προσφέρουν την ευκαιρία στον επισκέπτη να γνωρίσει τη φυσική ομορφιά των τοπίων με τη σπάνια πανίδα και χλωρίδα και να συνδυάσει άθληση, εξερεύνηση και φωτογράφηση. Υπάρχουν επίσης και άλλες δύο διαδρομές επί ασφαλτοστρωμένου δρόμου.

Για όσους αγαπούν τη θάλασσα, η λύση είναι η εξερεύνηση του υπέροχου υποβρύχιου κόσμου που κρύβει ο βυθός. Στην παραλία της Αλιμιάς, εφοδιαστείτε με μάσκα και ανακαλύψτε το ναυάγιο του βυθισμένου υδροπλάνου που βρίσκεται εκεί από την εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Μπορείτε επίσης να προγραμματίσετε μίνι-κρουαζιέρες με τα καΐκια, τα σκάφη και τις ψαρόβαρκες που οργανώνουν ανάλογες εκδρομές σε καθημερινή βάση και σε ιδιαίτερα προσιτές τιμές.

Τέλος, μπορείτε να ακολουθήσετε το -γνωστότερο κυρίως στο εξωτερικό- χόμπι του bird-watching, παρακολουθώντας σε διάφορα σημεία του νησιού σπάνια είδη πτηνών να χτίζουν τις φωλιές τους.

Irakleia-Aioliki-monada-Afalatosis

Μόλος Ηρακλειάς
Τεχνολογική πρωτοπορία

Πλωτή αιολική μονάδα αφαλάτωσης
Στην Ηρακλειά και ειδικότερα στον όρμο του Αγίου Γεωργίου, τον Ιούνιο του 2007 εγκαταστάθηκε η πρώτη στον κόσμο αυτόματη πλωτή ανεμογεννήτρια που σε συνδυασμό φωτοβολταϊκών αποτελεί ταυτόχρονα μονάδα αφαλάτωσης.

Η μονάδα αυτή που φέρει το ελληνικό όνομα «Υδριάδα» παράγει ενέργεια από ανανεώσιμη πηγή χωρίς να μολύνει το περιβάλλον δίνοντας την ιδανικότερη λύση στη λειψυδρία που μαστίζει κυρίως τους θερινούς μήνες το νησί.

Βιοποικιλότητα
Είναι αξιοσημείωτο ότι το νησί, παρά τη μικρή του έκταση, χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερα πλούσια βιοποικιλότητα. Τα πουλιά είναι ο τομέας της πανίδας που έχει μελετηθεί περισσότερο στην Ηρακλειά. Μέχρι το τέλος του 2010 είχαν καταγραφεί 175 είδη πουλιών, αρκετά εκ των οποίων απειλούμενα και προστατευόμενα σε παγκόσμιο επίπεδο. Από αυτά τα 26 ήταν αρπακτικά.

Ο κύριος λόγος για τον οποίο η Ηρακλειά είναι κατάλληλη για καταφύγιο των αρπακτικών, είναι οι απότομοι, κατακόρυφοι γκρεμοί στους οποίους, λόγω της έντονης διάβρωσης που έχουν υποστεί, έχουν δημιουργηθεί κατάλληλες θέσεις για το φώλιασμα των αρπακτικών. Τα πιο σημαντικά αρπακτικά που συναντάμε στην Ηρακλειά είναι το Όρνιο (Gyps fulvus), ο Μαυροπετρίτης (Falco eleonorae) και ο Σπιζαετός (Hieraaetus fasciatus).

Irakleia-Iliovasilema 2 Irakleia-Iliovasilema 3

Άλλες πληροφορίες για την Ηρακλειά

Η θέση της Ηρακλειάς στις Κυκλάδες

Οικισμοί
Στην Ηρακλειά υπάρχουν οι οικισμοί Άγιος Γεώργιος που βρίσκεται στον ομώνυμο όρμο, απ΄ όπου είχε πάρει το όνομα κατά καιρούς και η νήσος, ο οικισμός Παναγιά, πρωτεύουσα της νήσου που βρίσκεται στους πρόποδες του Πάπα, και ο οικισμός Άγιος Αθανάσιος που βρίσκεται στο δυτικό μέρος του νησιού. Στον όρμο Λιβάδι αναπτύχθηκε μικρός οικισμός παρά το περίβολο παλαιού φρουρίου καλούμενο "Κάστρο". Η πρωτεύουσα Παναγιά συνδέεται με ασφαλτοστρωμένο δρόμο μήκους 4,5 χλμ. με το λιμάνι του Αγ. Γεωργίου. Επίσης ένας άλλος ασφαλτοστρωμένος επίσης δρόμος συνδέει την Παναγιά με την παραλία Τουρκοπήγαδο μήκους 2,5 χλμ. περίπου.
Τα ονόματα των οικισμών προέρχονται από τς ομώνυμες εκκλησίες που έχουν ανεγερθεί σ΄ αυτούς ιδιαίτερα εκείνη του οικισμού Παναγίας είναι αφιερωμένη στα Εισόδια της Παναγίας που οι εργασίες ανέγερσης ξεκίνησαν το 1919 μέχρι το 1930 και τελικά ολοκληρώθηκε στη δεκαετία του 1980. Αντίθετα ο ναός του Αγίου Γεωργίου, του ομώνυμου οικισμού είναι παλαιότερος, φέρεται να χτίστηκε το 1834 και και να ανακαινίσθηκε το 1987.

Εκπαίδευση
Στην Ηρακλειά λειτουργεί δημοτικό σχολείο και νηπιαγωγείο. Η επίσημη έδρα των σχολείων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης βρίσκεται στο χωριό Παναγιά αν και κατά τα τελευταία χρόνια, λόγω οικοδόμησης νέου διδακτηρίου, τα ανωτέρω σχολεία φιλοξενούνται στο κτίριο του Γυμνασίου με λυκειακές τάξεις που βρίσκεται στον οικισμό Αγ.Γεώργιος. Κατά το διδακτικό έτος 2012-2013 στο δημοτικό σχολείο φοιτούν 8 μαθητές ενώ στο νηπιαγωγείο 2 μαθητές.

Irakleia-Kyklades Banner-3

Κοιτάσματα
Στην Ηρακλειά έχουν εντοπιστεί κοιτάσματα σμύριδας και ορυκτού σιδήρου και πολλές πηγές γλυκού ύδατος. Η πρώτη γεωλογική έρευνα της νήσου έγινε από τον Σωκράτη Παπαβασιλείου ο οποίος δημοσίευσε τα αποτέλεσμα των ερευνών του το 1907 στο περιοδικό Αρχιμήδης με γεωλογικό χάρτη της Ηρακλειάς σε κλίμακα 1:73.000. Σύμφωνα μ΄ αυτόν η Ηρακλειά αποτελείται στο μεγαλύτερο μέρος της από κρυσταλλοφυείς σχιστόλιθους που εναλλάσσονται με παχιές στοιβάδες μαρμαρυγιακού και αμφιβολικού σχιστόλιθου και μαρμάρου. Τα πετρώματα αυτά βρίσκονται "εμπτυγμένα" μέσα σε ρηξιγενείς λεκάνες ενώ προς τη βόρεια ακτή φέρονται άπτυκτα ως ανοικτόχρωα αποθέματα (ασβεστολιθικού ψαμμίτη) με νεογενή σχετικά ηλικία.

Η καλλιεργήσιμη γη της, έφθανε άλλοτε (το 1960) τα 1.000 περίπου στρέμματα. Έτσι ανάλογη ήταν και η παραγωγή σε δημητριακά, καπνό και όσπρια, καθώς και σε τυρί, μυζήθρα και μέλι.

Εκκλησιαστικά
Κατά τον 16ο αιώνα η Ηρακλειά με το όνομα Ηρακλείτσα αποτελούσε εκκλησιαστικά μέρος της πατριαρχικής εξαρχίας όπου ο Πατριάρχης Κωνσταντινούπολης Ματθαίος παραχώρησε τη νήσο στον πρωτοκανόναρχο της Μεγάλης Εκκλησίας Μιχαήλ. Την παραχώρηση αυτή επεκύρωσε τον Φεβρουάριο του 1602 ο αμέσως επόμενος Πατριάρχης Νεόφυτος ο από Αθηνών. Το 1646 η νήσος περιήλθε στην τότε Αρχιεπισκοπή Σίφνου, μαζί με τα νησιά Αμοργός, Πολύκανδρος (η σημερινή Φολέγανδρος), Ανάφη, Νιός (σημερινή Ίος), Μύκονος, Σέριφος, Σίκινος και Αστυπάλαια.
Σήμερα η Ηρακλειά υπάγεται στην Ιερά Μητρόπολη Θήρας Αμοργού και Νήσων και ειδικότερα στην αρχιερατική περιφέρεια Αμοργού. Αποτελεί ιδιοκτησία της Ιεράς Μονής της Παναγίας της Χαζοβιώτισσας της Αμοργού. Κατόπιν σχετικής αδείας της Ιεράς Μονής, το 1826, επιτράπηκε σε Αμοργιανούς η εποίκηση της νήσου.