DIASKEDASI.INFO

Η διασκέδαση On Line

Κουφονήσια διαμονή και διασκέδαση για τις αποδράσεις ή διακοπές σας

Koufonisia 22

Κουφονήσια,
διαμονή και διασκέδαση, για τις αποδράσεις ή διακοπές σας,

στη Μύκονο των Μικρών Ανατολικών Κυκλάδων
με τις εξωτικές παραλίες, τις χρυσαφένιες αμμουδιές και τα σμαραγδένια νερά.

Koufonisia 16Απάνεμες εξωτικές παραλίες με χρυσαφένιες αμμουδιές και σμαραγδένια νερά, μικρές φυσικές πισίνες, θαλασσινές σπηλιές, ιδανικός τόπο ξεκούρασης. Δεν χρειάζεται να ταξιδέψεις μέχρι την άλλη άκρη του κόσμου για να βρεις όλα τα παραπάνω για την απόδραση ή τις διακοπές σου. Φτάνει να επιλέξεις σωστά. Ελλάδα, Κυκλάδες, Μικρές Ανατολικές Κυκλάδες, Κουφονήσια. Πάνω και Κάτω Κουφονήσι. Ένα κομμάτι επίγειου παράδεισου βρίσκεται εκεί, που για πολλές δεκαετίες ήταν καλά κρυμένο. Τώρα έχει γίνει τουλάχιστον για το καλοκαίρι, καταφύγιο για δυο, αλλά και διαφόρων ταξιδιωτών, από εναλλακτικούς campers, μέχρι σκαφάτων και vips. Οι αγχώδεις ρυθμοί και ο θόρυβος του έξω κόσμου δεν φτάνουν σ΄αυτή τη μικρή γωνιά του Αιγαίου, που έχει γίνει αγαπημένος προορισμός για Έλληνες και ξένους επισκέπτες. Η αίσθηση της ελευθερίας που θα νιώσετε από την πρώτη στιγμή, θα σας εντυπωσιάσει. Σίγουρα θα πετάξετε το ρολόϊ σας, αλλά ακόμα και από τα ρούχα σας, θα φορέσετε ότι πιο απλό και λιτό έχετε.
Η πολυτέλεια που θα αποζητήσετε ίσως, θα είναι ένα ποδήλατο για να κάνετε το γύρω του νησιού. Ανάλογα με την φυσική σας κατάσταση δεν θα κάνετε περισσότερο από 2 με 3 ώρες.
Γαλήνιο περιβάλλον και με άμεση πρόσβαση στα κρυστάλλινα νερά του Αιγαίου, koufonisia F23317φρέσκα ψάρια και θαλασσινά, προσφέρονται με αφθονία στους επισκέπτες. Τι άλλο θα μπορούσες να λαχταράς για τις διακοπές ή τις αποδράσεις σου άλλωστε. Η διαμονή και η διασκέδαση από ποιότητα είναι δεδομένες και θα το διαπιστώσετε.

Τα Κουφονήσια ανήκουν στο σύμπλεγμα των Μικρών Ανατολικών Κυκλάδων και τα τελευταία χρόνια έχει μπει για τα καλά μέσα στον τουριστικό χάρτη για Έλληνες και ξένους μόλις την τελευταία δεκαετία.
Αποτελούνται από το Πάνω Κουφονήσι ή Κουφονήσι δεδομένου ότι είναι το μόνο κατοικήσιμο, καταλαμβάνει έκταση 3,5 τ. χιλ., το Κάτω Κουφονήσι, το νησί έχει έκταση 4,3 χιλ2 και είναι ακατοίκητο, το Γλαρονήσι μια μικρή ακατοίκητη νησίδα.

Το Πάνω και Κάτω Κουφονήσι χωρίζουν μεταξύ τους με έναν πορθμό πλάτους 200 μ., γεωγραφικά τοποθετούνται νοτιοανατολικά της Νάξου και δυτικά της Αμοργού.
Νοτιοδυτικά των Κουφονησίων βρίσκονται η Σχοινούσα και αμέσως μετά η Ηρακλειά.
Γύρω από τα μεγαλύτερα νησιά υπάρχουν ακόμα 14 νησίδες που μπορείτε να επισκεφτείτε αν διαθέτετε κάποιο θαλάσσιο σκάφος.

Στα Κουφονήσια μπορείτε να απολαύσετε και
το ελεύθερο κάμπινγκ μόνοι ή με την παρέα σας
στο Κάτω Κουφονήσι

Koufonisia-Camping 1

Το Πάνω Κουφονήσι διαθέτει Μαρίνα, ασφαλή καταφύγιο τουριστικών σκαφών. Ο εφοδιασμός σε νερό γίνετε στην μαρίνα καθώς και καυσίμων καλώντας τηλεφωνικά στο βενζινάδικο του νησιού (6977982701).

Τακτικά δρομολόγια πλοίων συνδέουν τα Κουφονήσια με το λιμάνι του Πειραιά, την Αμοργό και την Νάξο, ενώ καθημερινά ο Θρυλικός "Σκοπελίτης" συνδέει τις Μικρές Κυκλάδες με το δρομολόγιο Αμοργός, Κουφονήσια, Σχοινούσα, Ηρακλειά, Νάξο. Τρείς ημέρες την εβδομάδα στο δρομολόγιό του συμπεριλαμβάνετε και η Δονούσα.

Η λάντζα του νησιού ανά μία ώρα πραγματοποιεί δρομολόγια προς τις παραλίες του Πάνω και του Κάτω Κουφονησίου. Παντός καιρού μπορεί να σας μεταφέρει στην Νάξο, στο κοντινό λιμανάκι, μόλις 20 λεπτών πορεία, στον Βόλακα και με ένα ταξί που θα σας περιμένει να βρεθείτε στην χώρα της Νάξου. Την αντίστροφη διαδρομή, Βόλακας – Κουφονήσια κάνει ευχαρίστως η λάντζα με ένα τηλέφωνο στο πρακτορείο (22850-71438).

Το όνομα Κουφονήσια κατά μία εκδοχή, οφείλεται στο ήρεμο λιμάνι που σχηματίζει ο κόλπος μεταξύ των δύο νησιών και του Γλαρονησιού (κουφός λιμήν, που "μεταφράζεται" απάνεμο λιμάνι).

Koufonisia 2 Koufonisia 6 Koufonisia 8

Πάνω Κουφονήσι

koufonisia 30Στο Πάνω Κουφονήσι κατοικούν  440 κάτοικοι με κύριες ασχολίες την αλιεία και τις τουριστικές επιχειρήσεις ενώ η γεωργία και η κτηνοτροφία εξυπηρετούν οικιακές ανάγκες.
Ο αλιευτικός στόλος του νησιού, αναλογικά με τον πληθυσμό του, είναι ο πρώτος στην Ελλάδα και σίγουρα τα φρέσκα ψάρια και οι θαλασσινοί μεζέδες δεν θα λείψουν από το τραπέζι σας.
Το Κουφονήσι είναι το μικρότερο κατοικήσιμο νησί των Κυκλάδων και σίγουρα δεν χρειάζεται περισσότερο από ένα ποδήλατο για να απολαύσετε τη γαλήνη που σας προσφέρεται.

Το νησί έχει 2.200 κλίνες για να καλύψει τις ανάγκες των επισκεπτών του. Ενώ τον Αύγουστο, φτάνουν τα 3.500 άτομα καθώς γεμίζουν τα σπίτια των ντόπιων από φιλοξενούμενους.

Η Χώρα του νησιού είναι χτισμένη ακριβώς πάνω από το λιμάνι και διατηρεί αρκετά στοιχεία παραδοσιακού χαρακτήρα, με τα κατάλευκα σπίτια και να ανηφορίζουν στον μικρό λόφο, έτσι ώστε πολλά από αυτά να απολαμβάνουν υπέροχη θέα προς τον κόλπο.

Σε όλο το μήκος της νότιας και ανατολικής ακτογραμμής υπάρχουν παραλίες με γαλαζοπράσινα νερά, απαλές αμμουδιές, γοητευτικά βράχια ενώ η διαδρομή περιέχει και τα αξιόλογα σημεία "Πισίνα", Σπηλιά "Το Μάτι του Διαβόλου", "Γάλα" και τις Θαλάσσιες σπηλιές στον Ξυλομπάτη. Στην διαδρομή θα συναντήσετε τα κρινάκια, μικρά βολβώδη φυτά με άσπρα πέταλα σαν του κρίνου. Τα Κρινάκια, όπως τα αποκαλούμε, είναι φυτά που ευδοκιμούν στις Κυκλάδες.
Στο υπόλοιπο του νησιού θα ανακαλύψετε μικρότερες παραλίες, με λεπτό ή χοντρό βότσαλο. Λιγότερο επισκέψιμες θα σας κάνουν να νιώσετε ότι είστε μόνο εσείς πάνω στο νησί.
Το υψηλότερο σημείο είναι 113 μ. Λόγο των ελάχιστων υψομετρικών διαφορών, είναι εύκολο να περπατάς στο Κουφονήσι. Υπάρχουν όμορφα μονοπάτια, με τυπική σήμανση, για να πορευθείτε από άλλη οδό προς την ίδια κατεύθυνση, πιθανόν την παραλία που επιθυμείτε. Όσοι δεν επιθυμούν παραλία μπορούν να επιλέξουν τον "Προφήτη Ηλία" με την εξαίσια θέα στο μισό νησί και τα γύρω νησιά, ή να πορευθούν στην Πίσω (Βόρεια) πλευρά του νησιού στο μονοπάτι που τελικά θα σας οδηγήσει στην Παραλία "Πορί".

Στο Πάνω Κουφονήσι θα βρείτε, Φαρμακείο, Αγροτικό Ιατρείο, 3 Μίνι Μάρκετ, Παιδική Χαρά, Γυμναστήριο, Γήπεδο 8Χ8, Γήπεδο βόλεϊ & μπάσκετ, Βενζινάδικο, Μαρίνα για φιλοξενία σκαφών, Α.Τ.Μ.

Koufonisia 7 Koufonisia 12 Koufonisia 13

Παραλίες στο Πάνω Κουφονήσι αρχίζοντας από την κεντρική παραλία του χωριού "Άμμος" και καταλήγοντας, περπατώντας παραλιακά έως την τελευταία , το "Πορί".

Παραλία Άμμος
Η παραλία στο χωριό του νησιού. Αμμώδης με γαλαζοπράσινα νερά και λίγα αρμυρίκια για σκιά, δεν στερείτε ομορφιάς από τις υπόλοιπες.
Προστατεύεται από τους βόρειους ανέμους.
Αν μένετε στο χωριό δεν χρειάζεται να περπατήσετε πολύ αφού βρίσκετε μπροστά σας.Koufonisia 15
Έχετε άμεση πρόσβαση σε περίπτωση που διψάσετε και θέλετε να πιείτε κάτι δροσερό ή να πάτε για φαγητό.

Παραλία Χοντρός Κάβος
Παραλία με βότσαλο και γαλαζοπράσινα νερά. Απέχει 850 μ. από το χωριό.
Το ομώνυμο εστιατόριο που βρίσκετε κοντά στην παραλία μπορεί να ικανοποιήσει την πείνα ή την δίψα σας.
Προστατεύετε από τους βόρειους και δυτικούς ανέμους.

Παραλία Χαροκόπου
Αμμώδης παραλία με γαλαζοπράσινα νερά, στην ομώνυμη περιοχή Χαροκόπου. Το καφέ – εστιατόριο "Φοίνικας" είναι παρόν για να σας εξυπηρετήσει σε ότι χρειάζεστε. Η πλειοψηφία των επισκεπτών του νησιού αποκαλούν την παραλία "Φοίνικας" λόγο της τοπικής επιχείρησης και ίσως έτσι είναι πιο γνωστή. Το πραγματικό της όνομα είναι "Χαροκόπου" όπως και της γύρω περιοχής.
Απέχει περίπου 1.100 μ. από το χωριό. Προστατεύεται από τους βόρειους ανέμους.
Πέραν της ευχάριστης πεζοπορικής διαδρομής, υπάρχει και η επιλογή της λάντζας για όσους επιθυμούν βαρκάδα, που με τακτικά δρομολόγια περνάει από την παραλία κάθε μία ώρα.

Koufonisia 19 Koufonisia 27 Koufonisia 28

Παραλία Φανός
Αμμώδης παραλία με γαλαζοπράσινα νερά. Το ομώνυμο καφέ – εστιατόριο ‘Φανός’ βρίσκετε εκεί για να σας προσφέρει ότι χρειάζεστε.
Απέχει 1.400 μ. περίπου από το χωριό και 300 μ. περίπου από την παραλία ‘Χαροκόπου.
Προστατεύετε από βόρειους και δυτικούς ανέμους.

Παραλία Πλατιά ΠούνταKoufonisia-Air
Η παραλία ‘Πλατιά Πούντα είναι μία από τις πολυσύχναστες παραλίες του νησιού. Αμμώδης με γαλαζοπράσινα νερά.
Απέχει 1.800 μ. περίπου από το χωριό.
Δεν διαθέτει κάποιο κατάστημα για ποτό ή φαγητό, γεγονός που την χαρακτηρίζει ως απόμερη παραλία. Σε απόσταση όμως 400ων μ. περίπου, στην παραλία "Φανός" μπορείτε να εξυπηρετηθείτε από το εκεί καφέ εστιατόριο.
Οι περισσότεροι επισκέπτες του νησιού αποκαλούν την παραλία με το όνομα "Ιταλίδα" και ίσως έτσι είναι πιο γνωστή. Αυτό προέκυψε λόγο της ιδιοκτήτριας της περιοχής πάνω από την παραλία. Οι ντόπιοι την αποκαλούσαν Ιταλίδα, κατά συνέπεια έλεγαν πάμε στης Ιταλίδας και έτσι το έμαθαν και οι επισκέπτες. Το πραγματικό όνομα της παραλίας είναι "Πλατιά Πούντα".
Προστατεύετε από βόρειους ανέμους.

Παραλία Πορί η εντυπωσιακότερη όλων

Παραλία Πορί
Πολυσύχναστη παραλία που μάλλον οι περισσότεροι θα έλεγαν ότι είναι η ωραιότερη. Αμμώδης παραλία στην βάση ενός μεγάλου φυσικού κόλπου που εξασφαλίζει γαλήνια νερά.
Προστατεύετε από τους νότιους και δυτικούς ανέμους οπότε δεν σας υποσχόμαστε γαλήνια νερά με βορινούς ανέμους μεγάλης έντασης.
Στην διάθεση της παραλίας υπάρχουν δύο καφέ εστιατόρια έτοιμα να σας εξυπηρετήσουν.
Πολύ κοντά στην παραλία Πορί βρίσκονται τα αξιοθέατα σπηλιές του Ξυλομπάτη, Γάλα και η σπηλιά "Το Μάτι του Διαβόλου".
Υπάρχουν 2 διαδρομές, εξίσου αξιόλογες για να πάτε στην παραλία.
Η απόσταση από το χωριό είναι 3,5 χιλ. όποια διαδρομή και να διαλέξετε.

Διαμονή στα Κουφονήσια

Koufonisia accommodationΤα τελευταία χρόνια, τα Κουφονήσια έχουν γίνει δημοφιλής προορισμός και κάθε καλοκαίρι προσελκύουν ορδές παραθεριστών. Αυτό σημαίνει ότι έχουν αυξηθεί και όλων των ειδών τα καταλύματα (κάτι που θέλει λίγο προσοχή, καθώς ένα ωραίο νησιωτικό τοπίο μπορεί να χαλάσει από τα πολλά κτίσματα). H διαμονή στα ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια και στούντιο δεν είναι ιδιαίτερα οικονομική, παρ’ όλα αυτά, με λίγο ψάξιμο, βρίσκει κανείς προσιτές τιμές. Την περίοδο της υψηλής επισκεψιμότητας, βέβαια, κάθε είδους δωμάτιο είναι δυσεύρετο στο Ανω Κουφονήσι (γι’ αυτό, αν δεν έχετε κάνει ακόμα κράτηση, πρέπει να βιαστείτε!).   

Aeolos Hotel, σύγχρονο και όμορφο μικρό ξενοδοχείο, που βρίσκεται στο κέντρο του νησιού, έχει προσεγμένα δωμάτια, ένα cafe που σερβίρει ελαφρύ φαγητό και πιστοποιητικό διάκρισης από το tripadvisor. 100 - 135 ευρώ το δίκλινο με πρωινό.

Μυρτώ, ξενοδοχείο τριών αστέρων, που κάνει ποδαρικό φέτος το καλοκαίρι. Εχει δωμάτια και σουίτες με θέα στη θάλασσα, είναι φιλικό προς ΑμεΑ, αλλά όχι και τόσο προς καπνιστές, καθώς απαγορεύεται το κάπνισμα μέσα στα δωμάτια. 90 - 120 ευρώ το απλό δίκλινο με πρωινό μπουφέ.

Αιγαίον, βρίσκεται στην κεντρική παραλία, στον οικισμό του Κουφονησίου, γύρω στα 100 μέτρα από το λιμάνι. Διαθέτει cafe-bar που είναι ανοιχτό από το πρωί έως το βράδυ, στο οποίο σερβίρονται σνακ, μακαρονάδες, αλλά και κοκτέιλ. 110 ευρώ το απλό δίκλινο με πρωινό.

Keros Art Hotel, έχει 23 παραδοσιακά δωμάτια (μονόκλινα, Koufonisia-Liaskos-Kykladesδίκλινα, τρίκλινα και τετράκλινα) και αποτελείται «όχι από ένα, αλλά από τρία ξεχωριστά μονώροφα κτίρια κυκλαδικής αρχιτεκτονικής, που συνδέονται μεταξύ τους με νησιωτικούς βραχόκηπους, την πισίνα, το pool bar και πέτρινα παρτέρια με βουκαμβίλιες». 90 - 120 ευρώ το απλό δίκλινο με πρωινό.

Michalis Little Houses, βρίσκεται σε ένα γαλήνιο σημείο του νησιού, κοντά στο λιμάνι, στα εστιατόρια και στα μαγαζιά. Τα δωμάτιά του είναι καλόγουστα, χωρίς να είναι εξεζητημένα, και έχουν ωραία θέα, για να χαζέψει κανείς την ανατολή ή το ηλιοβασίλεμα. 80 - 90 ευρώ το δίκλινο χωρίς πρωινό. 

Villa Maria Vekri, πρωτοχτίστηκε για να λειτουργήσει σαν κατοικία, αλλά τελικά αναδιαμορφώθηκε σε ενοικιαζόμενα επιπλωμένα διαμερίσματα. Οι ιδιοκτήτες είναι φιλόξενοι και οι τιμές φιλικές. 50 ευρώ το δίκλινο χωρίς πρωινό.

Για κρατήσεις που αφορούν τη διαμονή ή την απόδραση σας σε ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια και studios επισκεφθείτε τo: www.booking.com

*Οι τιμές των εισιτηρίων και των δωματίων είναι ενδεικτικές - για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τις ακτοπλοϊκές εταιρείες και τα ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια και studios.

Koufonisia-Pasxa-2 Koufonisia-Pasxa

Trattoria Lavanda e Rosmarino-Banner

Φαγητό στα Κουφονήσια

Τους καλοκαιρινούς μήνες, στο Κουφονήσι θα βρείτε αρκετά μέρη για φαγητό, όπως το Νικητούρι, για φρέσκα ψάρια, θαλασσινά και σαλάτα με ψητά λαχανικά.

Trattoria Lavanda e Rosmarino, κουζίνα αυστηρά ιταλική, συνδυάζουν την παράδοση και την καινοτομία. Εκτός από την ιταλική κουζίνα οπωσδήποτε πρέπει να δοκιμάσετε τα θαλασσινά τους όπως χταπόδια, καλαμάρια, σουπιές, μύδια, γαρίδες. Δεν υστερούν σε τίποτα, σίγουρα θα περάσετε πάλι.

Γαστροναύτη, για κόκορα με πορτοκάλι, ριζότο θαλασσινών και λιγκουίνι με φέτα, λιαστή ντομάτα και ρόκα.
Σουβλάκι στη Στροφή, για το διάσημο... σουβλάκι του.
Στο Κάτω Κουφονήσι θα βρείτε την ταβέρνα του Γιάννη Βενετσάνου, για κατσίκι αλλά και αστακό.
Στέκια για καφέ και ποτό υπάρχουν, επίσης, αρκετά. Ενα κλασικό, είναι το Σχολειό, που στεγάζεται σε κτίσμα του 1852, το παλιό δημοτικό σχολείο του νησιού.

Γενικά
Ιστορικές και πρακτικές πληροφορίες για τα Κουφονήσια θα βρείτε στο βιβλίο "Τα Κουφονήσια των Κυκλάδων, διαδρομή μέσα στο χρόνο", του Γεωργίου Κ. Γιαγκάκη, στον "Τουριστικό οδηγό Μικρών Κυκλάδων" του www.naxos.gr, αλλά και στο www.aegeanislands.gr.

koufonisia 32 koufonisia 33 Koufonisia 35

Κάτω Κουφονήσι

Koufonisia SerfΤο Κάτω Κουφονήσι είναι Ακατοίκητο. Βέβαια είναι εύκολο να το χαρακτηρίζεις ως ακατοίκητο δεδομένου ότι δεν υπάρχουν μόνιμοι κάτοικοι.
Σύνηθες είναι κάποιοι να καταφεύγουν στο Κάτω Κουφονήσι για να νιώσουν την φύση σε όλο το μεγαλείο της.
Το νησί έχει έκταση 4,3 τ.χιλ. Η μικρότερη απόσταση με το Πάνω Κουφονήσι είναι 200 μ.
Εγκαταλείφθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1960. Έκτοτε η ανθρώπινη ματαιοδοξία δεν συγκρούεται με το έργο της φύσης.
Στο Κάτω Κουφονήσι έχει παραμείνει ο παλαιός οικισμός, μάρτυρας άλλων εποχών. Αυτό που θα συναντήσετε είναι ένα εγκαταλελειμμένο χωριό και ελάχιστες ανακαινισμένες κατοικίες ή παλαιά κτίσματα που τώρα χρησιμεύουν ως αποθήκες αλιέων ή κτηνοτρόφων
Αραιά στον ορίζοντα κάποιοι απόγονοι των τότε κατοίκων μπορεί να θεαθούν απασχολούμενοι στην συντήρηση των προγονικών αγαθών τους.
Ως επί το πλείστον δεν συναντάς ανθρώπους στο Κάτω Κουφονήσι παρά μόνο ταξιδιάρικα πουλιά, κατσίκες ή πρόβατα να μασουλάνε διαρκώς και πλούσια βλάστηση να αναπτύσσετε παρέα με την βροχή τον αέρα και τον ήλιο, ελεύθερη να επιλέξει να αναπτυχθεί προς τα αριστερά ή προς τα δεξιά.
Τους καλοκαιρινούς μήνες όμως το Κάτω Κουφονήσι έχει μία διαφορετική όψη.
kufonisi 42Ο χειμώνας αποδίδει καρπούς και ο ήλιος τους φωτίζει και τους ζεσταίνει αναδεικνύοντας για άλλη μια φορά την λυτρωτική σοφία της φύσης.
Καθημερινά πολλοί επισκέπτονται το Κάτω Κουφονήσι, για τις όμορφες και δυναμικές παραλίες του. Αρκετοί από αυτούς κατασκηνώνουν προσωρινά για να καταφέρουν να γευθούν το φως της αυγής. Πολλοί θέλουν να περπατήσουν πλάι στο μεγαλείο του νησιού και πολλοί είναι αυτοί που τελικά θα γονατίσουν, όχι επειδή κουράστηκαν, αλλά για να αποδώσουν τιμή στην αγνότητα.

Καθημερινά ανά μία ώρα η λάντζα από το Πάνω Κουφονήσι μεταφέρει επισκέπτες. Κάνει 2 στάσεις. Πρώτη στάση στην Παναγιά, στον παλαιό οικισμό και δεύτερη στάση στην παραλία Νερό.
Ο Παλαιός οικισμός ονομάζετε "Παναγιά" λόγο της εκκλησίας της Παναγίας, που βρίσκεται πολύ κοντά στον μόλο. Όμορφο, λιτό, Κυκλαδίτικο Εκκλησάκι κτισμένο μυστικά το 1651, επί Τουρκοκρατίας, δίπλα σε ερείπια βυζαντινής Εκκλησίας.
Την 15η του Αυγούστου όλα τα καΐκια του Πάνω Κουφονησίου βοηθούν στην μεταφορά των πιστών για να τιμήσουν την Παναγία.

Πολλά είναι τα ζευγάρια που επιλέγουν το εκκλησάκι της Παναγίας για το μυστήριο του γάμου ή για την Βάπτιση του καρπού του γάμου τους. Εδώ η συμμετοχή της, στολισμένης, λάντζας είναι σωτήρια.

Kato Koufonis-1 Kato Koufonis-3 Koufonisi-pori

Koufonisia 14

Παραλίες στο Κάτω Κουφονήσι

Παραλία Λάκοι
Παραλία με βότσαλο και γαλαζοπράσινα νερά, στην βάση ενός μακρόστενου κόλπου. Προστατεύεται από τους ανέμους. Θα την βρείτε στο τέλος του παλαιού οικισμού Παναγιά, αριστερά.

Παραλία ΔέτηςKoufonisia-beach5
Μικρή παραλία πολύ κοντά στον παλαιό οικισμό, στα ανατολικά. Άμμος και γαλαζοπράσινα νερά.
Προστατεύεται από τα μελτέμια και γενικώς τους βόρειους ανέμους.

Παραλία Νερό
Μεγάλη επιμήκης παραλία με άμμο και ψιλό βότσαλο.
Προτιμάτε από τους περισσότερους επισκέπτες, δεδομένου της ομορφιάς της και ότι η λάντζα κάνει την δεύτερη στάση της στην μία άκρη της.
Σε ένα αρκετά πλατύ σημείο της παραλίας υπάρχει μία όαση με φοίνικες και τεράστια αλμυρίκια.

Παραλία Πεζούλια
Παραλία στα νότια του νησιού με πολύ ψιλό βότσαλο.
Προστατεύεται από τους βόρειους ανέμους.
Αν δεν διαθέτεται δικό σας θαλάσσιο σκάφος, μπορείτε να φτάσετε ως την παραλία μεταβαίνοντας με την λάντζα στην παραλία ‘Νερό’, την δεύτερη στάση. Κατόπιν θα ακολουθήσετε το μονοπάτι που ξεκινάει δεξιά από τους φοίνικες της παραλίας. Όταν ανεβείτε το ύψωμα συνεχίζεται προς νότια κατεύθυνση (αριστερά). Θα κατεβείτε σε ένα επίπεδο που ονομάζετε ‘Αλώνι’ λόγω του ότι έχει στρογγυλό σχήμα δίχως ανωμαλίες. Ίσως και να διακρίνετε ένα αρχαίο θέατρο. Την παραλία όμως θα την διακρίνετε εύκολα.

Koufonisia-Keros2 koufonisi Keros3 Koufonisia Keros-1

Γλαρονήσι

Μικρή ακατοίκητη νησίδα δεσπόζει περικυκλωμένη από το Πάνω Κουφονήσι, το Κάτω Κουφονήσι και την Κέρο. Απέχει μόλις 600 μ. από το Κάτω Κουφονήσι. Το νησί γεμίζει με γλάρους που νιώθουν ασφάλεια να αφήσουν εκεί τα αυγά ή να ξεκουραστούνε. Δικαίως ονομάστηκε Γλαρονήσι. Περιτριγυρισμένο από γαλαζοπράσινα νερά, μικρές παραλίες και σπηλιές, είναι ιδανικό για απομόνωση, χαλάρωση και συλλογισμό. Μπορείτε να το επισκεφθείτε ναυλώνοντας την λάντζα ή με το δικό σας σκάφος και να βρεθείτε σε έναν παρθένο τόπο.

Πως θα πάτε στα Κουφονήσια

Το καλοκαίρι υπάρχουν καθημερινά δρομολόγια από το λιμάνι του Πειραιά για το Ανω Κουφονήσι, με πλοία της Hellenic Seaways (διάρκεια 5 ώρες, κόστος από 57 ευρώ), της Blue Star (διάρκεια περί τις 7,5 - 8,5 ώρες, κόστος από 34,50 ευρώ) ή της Sea Jets (διάρκεια περί τις 6 ώρες, κόστος από 59 ευρώ). Δρομολόγια (λιγότερο τακτικά βέβαια) εκτελούνται και από Ραφήνα, από τη Sea Jets (διάρκεια 4 - 7 ώρες, κόστος από 59 ευρώ). Εναλλακτικά, μπορείτε να προσεγγίσετε το Ανω Κουφονήσι μέσω γειτονικών νησιών, όπως είναι η Νάξος (με σκάφη όπως το Εξπρές Σκοπελίτης). Λιμεναρχείο Νάξου: Τ/22850-22.300.

Koufonisia 9