DIASKEDASI.INFO

Η διασκέδαση On Line

Αντιγόνη Κατσούρη, συνέντευξη

Antigoni-Katsouri 03

Η Αντιγόνη Κατσούρη, τραγουδίστρια, συνθέτης, μουσικός, ένας εξαιρετικός άνθρωπος, μία γοητευτική γυναίκα με τεράστιο ταλέντο, αναμφισβήτητα μία εξαιρετική καλλιτέχνης. Μία πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη για λογαριασμό του site Diaskedasi.info.
Από τον Σπύρο Καλαματιανό.

Antigoni Katsouri-1Ποιες λέξεις σου έρχονται όταν λες την λέξη μουσική;
Έκφραση, ελευθερία, τέχνη, καλλιτεχνική δημιουργία και πανδαισία χρωμάτων που πηγάζουν από μια έμπνευση, μια φαντασία και ένα χάρισμα θεόσταλτο, το οποίο σκάει σαν βόμβα και διασκορπίζεται στα αυτιά ενός κοινού που γίνονται συμμέτοχοι και συνδημιουργοί με τον τρόπο τους.

Ποιά ήταν τα ερεθίσματά σου έτσι ώστε να ασχοληθείς με τον χώρο της μουσικής;
Καταρχήν τα ακούσματα που είχα στο σπίτι ως παιδί και η αγάπη των γονιών μου στην ποιοτική μουσική, αφού ως λάτρεις της κλασσικής μουσικής μου έδωσαν την ευκαιρία να έρθω σε επαφή με μουσικές που αμέσως με μάγεψαν και με άγγιξαν. Η ενασχόλησή μου με τον πιάνο ήρθε ως πολύ φυσική συνέχεια αυτού, όπως επίσης στην συνέχεια η αγάπη μου για το τραγούδι, για την σύνθεση. Πιστεύω πως αν δεν υπάρχει κάποια φυσική κλίση, όσα ερεθίσματα και αν έχεις δεν φτάνουνAntigoni Katsouri-2 για να σου δημιουργήσουν ενθουσιασμό και ορμή, ενώ αντίθετα όταν υπάρχει αυτό που λέμε φυσικό χάρισμα, το κάθε ερέθισμα συμβάλλει με τρόπο ώστε να μεγαλώνει συνεχώς και ομαλά αυτή η επιθυμία και αυτή η ανάγκη έκφρασης μέσω του χώρου που έχεις κληθεί να υπηρετήσεις.
Από την άλλη πλευρά, η έμπνευση που έχω πηγάζει μέσα από την ίδια την κοινωνία, στην οποία ανήκω και από την οποία προέρχομαι. Πάντα είχα ως κίνητρο το να μπορέσω να βοηθήσω, μέσα από την τέχνη μου, σε διάφορα κοινωνικά προβλήματα της εποχής και να συμβάλλω μ’ αυτό τον τρόπο είτε στην βελτίωση της ψυχολογίας του κόσμου, είτε στην προσφορά ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω φιλανθρωπικών δράσεων  με βάση την μουσική και την τέχνη. Δεν ανήκα ποτέ σε κάποιο «κύκλωμα» του χώρου. Και η κοινωνία από την πλευρά της με έχει στηρίξει, μ’ έχει αναδείξει και είναι κοντά μου σε κάθε βήμα μου.

Παιδί θαύμα σε είπαν τότε στην κρατική τηλεόραση-ραδιόφωνο, καθώς από μικρή ηλικία μόλις 8 χρονών άρχισες να γράφεις τα πρώτα σου τραγούδια και να διακρίνεσαι στον μαγικό χώρο της μουσικής. Πως ένιωσες τότε που άρχισες να παίρνεις την πρώτη αναγνώριση του πηγαίου σου ταλέντου;
Σίγουρα η αναγνώριση είναι ένα συναίσθημα δικαίωσης, που μου έδωσε πολλή ικανοποίηση και ενθάρρυνση. Κάθε επιβράβευση είναι σημαντική και δεν υπάρχει άνθρωπος που δεν θα την εκτιμήσει και δεν θα την χαρεί. Παρόλα αυτά ποτέ δεν με απασχολούσε η αναγνώριση από μόνη της, ίσως γιατί δεν ήταν κάτι που μου έλειπε στην προσωπική μου ζωή, ούτε είδα την μουσική και την τέχνη γενικότερα ως μέσον και αυτοσκοπό για να την αποκτήσω. Το σημαντικό και το ιερό στην τέχνη είναι να την υπηρετείς χωρίς να απαιτείς αυτή την αναγνώριση, ίσως μάλιστα μερικές φορές να κάνεις και πράγματα αντίθετα απ’ αυτά που θα σου έφερναν μαζική αναγνώριση, απλά επειδή πιστεύεις εσύ στην καλλιτεχνική τους αξία.

 Antigoni-Katsouri 04 Antigoni-Katsouri 05

Antigoni-Katsouri 20Έχεις κάνει σπουδαίες συνεργασίες επί σκηνής αλλά και στην Δισκογραφία. Ποια ήταν αυτή που θυμάσαι με συγκίνηση και ποιά συνεργασία θέλεις να κάνεις και δεν έχεις κάνει ακόμα;
Όλες τις συνεργασίες τις θυμάμαι με μεγάλη συγκίνηση και χαρά. Όχι μόνο τις συνεργασίες μου με επώνυμους καλλιτέχνες πολύ υψηλού επιπέδου, όπως ο Λάκης Παπαδόπουλος, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, ο Μάριος Τόκας κλπ., αλλά και τις συνεργασίες και με τους λιγότερο επώνυμους καλλιτέχνες, όπως και με εκείνους με τους οποίους είχα συνεργαστεί στα αρχικά στάδια της σταδιοδρομίας μου. Από όλους κάτι έχεις να πάρεις και σε όλους κάτι έχεις να δώσεις. Είναι μια αλληλεπίδραση, μια επικοινωνία μουσική και ψυχική που σε σημαδεύει και σε επηρεάζει. Γι αυτό τον λόγο καμία συνεργασία δεν αποκλείω και για το μέλλον, αλλά αντίθετα θα ήθελα να συνεργαστώ με καλλιτέχνες που έχουν ποιότητα και σε μουσικό και σε ανθρώπινο επίπεδο, να δημιουργήσουμε καινούρια πράγματα, να πειραματιστούμε μαζί και να αφήσουμε όμορφα τραγούδια στον κόσμο.

Ποια είναι η συμβουλή η οποία κρατάς από κάποιον καταξιωμένο συνάδελφό σου;
Δεν θυμάμαι να έχω δεχθεί κάποια συγκεκριμένη συμβουλή, αλλά συμπερασματικά αυτό που έχω καταλάβει πως με εκφράζει ως ιδεολογία είναι το να ακολουθώ τον δικό μου δρόμο ανεπηρέαστη.

Παράλληλα έχεις αναπτύξει πολλές δραστηριότητες. Πες μου δύο λόγια για την εσωτερική σου ανάγκη να κάνεις τόσα ωραία πράγματα, παράλληλα με την μουσική.
Η δημιουργία με τραβάει. Θα ήθελα να κάνω πολύ περισσότερα πράγματα από όσα κάνω, αλλά δυστυχώς ο χρόνος είναι περιορισμένος. Η προσωπικότητά μας έχει πολλές πλευρές, και είναι αναγκαίο να βρίσκουν όλες τρόπους έκφρασης με διάφορους τρόπους. Έτσι χρειάζομαι την μουσική, την ζωγραφική, την αγιογραφία, όπως χρειάζομαι και τη μελέτη, το διάβασμα, την ενασχόληση  με τη νομική μου δραστηριότητα ως Συμβολαιογράφος για την κάλυψη και των άλλων πτυχών του χαρακτήρα μου, όπως επίσης έχω ανάγκη και την ένωση με το φυσικό περιβάλλον, το οποίο λατρεύω, τις εκδρομές μου, την επικοινωνία με αγαπημένους ανθρώπους μου, με τα ζωάκια και με τα άλλα πλάσματα της φύσης.

Antigoni LakisΚεφάλαιο Λάκης Παπαδόπουλος πως έγινε αυτό το καλλιτεχνικό πάντρεμα;   
Από καιρό συζητούσαμε με τον Λάκη πώς θα μπορούσαμε να συμπράξουμε καλλιτεχνικά, με μια διαφορετική δισκογραφική κίνηση που θα μας εξέφραζε και θα μας ενθουσίαζε. Ο Λάκης, που είναι ένας συνθέτης και ένας καλλιτέχνης ξεχωριστός, τολμηρός και με πίστη στους καλλιτέχνες που στηρίζει, μου πρότεινε την δημιουργία ενός cd με διασκευές παλιών γαλλικών τραγουδιών της δεκαετίας του ΄60, το οποίο και πράγματι ηχογραφήσαμε με μεγάλη χαρά και ενθουσιασμό, το «Ραντεβού», που κυκλοφόρησε από την Final Touch. Είναι μια διαφορετική δουλειά, που επανέφερε το γαλλικό τραγούδι στην Ελλάδα, το οποίο ήταν πολύ παραγνωρισμένο και σχεδόν ανύπαρκτο στην χώρα μας δυο χρόνια πριν, την εποχή δηλαδή που κυκλοφορήσαμε το cd. Έχουμε κυκλοφορήσει επίσης το τραγούδι «Ζηλεύουνε τους Τολμηρούς» στο cd μου «Ένα χαμόγελο για το Αύριο», ένα κεφάτο και πολύ όμορφο τραγούδι και έπονται και άλλα πράγματα για την συνέχεια.

Πες μου λίγα λόγια για τον εαυτό σου...
Είμαι καλοπροαίρετη με τους ανθρώπους, θετική, ήρεμη, τρυφερή και ευαίσθητη αλλά ταυτόχρονα είμαι πολύ δυναμική και καθόλου ευάλωτη στις συμπεριφορές των Antigoni-Katsouri 09κακεντρεχών ή συμφεροντολόγων ανθρώπων. Είμαι απρόβλεπτη, αποφασιστική και τολμηρή. Γενικά, όπως και στην μουσική μου, είμαι γεμάτη αντιθέσεις και αναλόγως με το περιβάλλον και τις συνθήκες ξεδιπλώνεται η μία ή η άλλη πλευρά μου!

Ποιό όνειρό σου έχει μείνει ανεκπλήρωτο;
Δόξα τω Θεώ δεν έχω ανεκπλήρωτα όνειρα για την προσωπική μου ζωή. Νιώθω πραγματικά ευτυχισμένη η ίδια και δεν ζητάω περισσότερα πράγματα για την ζωή την δική μου και των ανθρώπων μου, παρά υγεία και αγάπη. Αυτό που θα επιθυμούσα όμως διακαώς, αλλά ξέρω πως θα μείνει για πάντα ανεκπλήρωτο όνειρο, είναι να υπήρχε αγάπη και ειρήνη στον κόσμο, να μην υπήρχε δυστυχία σε κανέναν άνθρωπο και σε κανένα ζωάκι, αλλά να ήμασταν όλοι αγαπημένοι και ενωμένοι και να μπορούσαμε επιτέλους να κατανικήσουμε αυτό τον εγωισμό που έχει καταστρέψει την ανθρωπότητα και  συνεχίζει να την κατατρώει όλο και περισσότερο. Δυστυχώς είναι όμως κάτι που δεν μπορεί να αλλάξει πρακτικά, σ’ αυτή την ζωή..

Antigoni-Lyravlos

Ποιά είναι τα επόμενα σου επαγγελματικά βήματα;
Στις 29 Αυγούστου, την ημέρα της πανσελήνου, θα πραγματοποιηθεί μια ατμοσφαιρική συναυλία με «Τραγούδια του φεγγαριού» στην Δωδώνη. Στο Αρχαίο Θέατρο της Δωδώνης κάναμε τον προηγούμενο μήνα με τον Λύραυλο επίσης μια συναυλία Αρχαίας Ελληνικής Μουσικής, με τριάντα αρχαία ελληνικά όργανα. Μέσα στον Αύγουστο θα γίνουν δύο ακόμα εμφανίσεις που είχαν αναβληθεί λόγω των γεγονότων στον Δήμο Γλυφάδας και στην Πρέβεζα.
Παράλληλα, δισκογραφικά, ολοκληρώνω την ηχογράφηση του επόμενου single, στο οποίο έχω γράψει την μουσική και τους στίχους και θα είναι αφιερωμένο στην μνήμη του Βαγγέλη Γιακουμάκη. Με άγγιξε πολύ η ιστορία αυτού του παιδιού, το πρόβλημά του έγινε και δικό μου και αυτό το τραγούδι θα είναι ένα δώρο αγάπης για τον ίδιο και για όλους τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν ή που έχουν αντιμετωπίσει παρόμοια προβλήματα. Πιστεύω ότι γινόμαστε πιο δυνατοί όχι όταν θέλουμε να βαδίζουμε με τους πιο δυνατούς, αλλά όταν συμπορευόμαστε με ανθρώπους που κάποιοι άλλοι προσπαθούν να τους αδικήσουν και να τους αποδυναμώσουν.

Antigoni-Katsouri 16

Περισσότερες πληροφορίες και Video για την Αντιγόνη Κατσούρη