DIASKEDASI.INFO

Η διασκέδαση On Line

Ζωή Τηγανούρια, συνέντευξη

Zoe Tiganouria 20

Η Ζωή Τηγανούρια μία εξαιρετική σολίστ ακορντεόν και συνθέτης, σε μία όμορφη και πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη για λογαριασμό του Diaskedasi.info, στον Σπύρο Καλαματιανό.
Aπολαύστε την.

Zoe Tiganouria 03Πως και πότε αποφάσισες να ασχοληθείς με την μουσική;
Είχα αποφασίσει από παιδί γύρω στα 10 μου ότι θα ασχοληθώ με τη μουσική. Υπήρχε ένα περίεργο επίμονο κάλεσμα το οποίο χωρίς να μπορώ σε εκείνη την ηλικία να το προσδιορίσω με οδηγούσε διαρκώς κοντά της.Zoe Tiganouria 04

Όταν ακούς τον ήχο του ακορντεόν τι συναισθήματα σου έρχονται;                                                         
Ο ήχος του ακορντεόν δημιουργεί ποικιλία συναισθημάτων, άλλοτε χαρούμενα, άλλοτε μελαγχολικά & στενάχωρα. Εξαρτάτε από τον μουσικό που ερμηνεύει πόσο γνωρίζει το όργανο προκειμένου να βγάλει στην επιφάνεια όλες του τις δυνατότητες, επίσης από το το ρεπερτόριο, αλλά και από τη μάρκα του οργάνου διότι κάθε όργανο βγάζει διαφορετικό ήχο συνδυαστικά με το παίξιμο του μουσικού. Προσωπικά σε μικρή ηλικία αυτό το όργανο δε μου δημιουργούσε κανένα συναίσθημα -σε αντίθεση με το βιολί  που λάτρευα πάντα- και καμιά επιθυμία να το μάθω. Μαζί του δέθηκα τυχαία στα 21 μου χρόνια όταν το πρωτόπιασα στα χέρια μου και αναπτύξαμε εγώ και αυτό μια ‘’δυνατή σχέση’’ διότι χωρίς να το καταλάβω με κατεύθυνε προς τον όμορφο κόσμο της αληθινής μουσικής χωρίς κόμπλεξ ανασφάλειες και επίδειξη, απλά αληθινά και ουσιαστικά.

Ποια ήταν η πρώτη συμβουλή που άκουσες και την τηρείς μέχρι σήμερα;
Η πρώτη φορά που βγήκα στον αγώνα της ζωής μόνη μου ήταν στα 18 μου χρόνια με τον ερχομό μου στην Αθήνα από το νησί της Σαμοθράκης.
Έχοντας ως μοναδικά εφόδια τότε την υγιή και καλοσυνάτη οικογένεια στην οποία μεγάλωσα, τη φύση και την αγνότητα. Η συμβουλή που χαράχτηκε στη μνήμη μου  ήταν ‘’κανε το καλό και ρίξτο στο γιαλό και ότι κακό κάνεις θα το βρεις μπροστά σου’’… Μαθήματα ζωής τα οποία μεγαλώνοντας είδα έμπρακτα όλη τη σοφία τους.

Zoe Tiganouria 26

Zoe Tiganouria 9Μετράς πολλές και σημαντικές συνεργασίες στο ενεργητικό σου. Ποια θα ήθελες να επαναλάβεις και ποια θα ήθελες να κάνεις και δεν έχεις κάνει ακόμα;                                                     
Η κάθε εποχή με οδηγεί από ένστικτο, συγκύριες, προσωπική επιθυμία με εγρήγορση σε διαφορετικές κατευθύνσεις. Ότι πέρασε και έγινε με ικανοποιεί , ότι καινούριο έρθει καλώς να ορίσει. Δεν προσχεδιάζω τις συνεργασίες. Βάζω τον μουσικό στόχο μου και προσπαθώ να τον φέρω εις πέρας  έστω και αν περάσουν 10 χρόνια- με τα μέσα που μου επιτρέπουν οι συνθήκες της ζωής μου.  Όταν ενώ βρίσκομαι στο μονοπάτι του στόχου βρεθεί ο κατάλληλος συνεργάτης για τη κατάλληλη παραγωγή και αφού αποδειχτεί χημεία στη σχέση και συνεργασία μας με το καλό να γίνει η συνεργασία  τότε δίνω πολύ μεγάλη ενέργεια και τον καλύτερο μου εαυτό για μια εποικοδομητική δημιουργική  συνεργασία που θα βάλει βαθιές ρίζες και θα αποφέρει καρπούς στη Τέχνη.

Τι νομίζεις ότι λείπει από την μουσική σήμερα;
Η έμπνευση, η ωραίες έξυπνες  ενορχηστρώσεις με φυσικά όργανα, οι καινούριες ιδέες. Λείπουν οι καινούριες προτάσεις, η ισορροπία, η προσήλωση στην ουσία, ή στην λεπτομέρεια που θα οδηγήσει στη τελειότητα. Δείχνει να έχει κεραστεί η μάζα από τα σκουπίδια που κυκλοφορούν ανάμεσα μας ανενόχλητα. Είναι τόσα πολλά αυτά που έχασε η γενιά μέσα από την πληθώρα πληροφοριών που δύσκολα θα αποκτηθούν αν κάποιος δεν έχει τεράστιο κάλεσμα για να τα ανακαλύψει μόνος του. Στη δική μου γενιά ήταν πολύ διαφορετικά τα πράγματα έπρεπε να αφοσιωθείς με όλο σου το είναι και δεν υπήρχε η υπέρ πληροφορία να αποσυντονίζει.  Έπρεπε να αγωνιστείς για να μάθεις δεν βρίσκαμε τίποτα έτοιμο με ένα πάτημα κουμπιού στο ιντερνέτ. Όλη αυτή η αναζήτηση προς τη μάθηση είχε γοητεία και έφερνε αποτελέσματα. Σήμερα οι νέοι είναι κορεσμένοι και βαριούνται εύκολα τα πάντα. Χάνονται σε μια μόνιμη διαδικτυακή πλάνη από το ένα στο άλλο δίχως να εστιάζουν πουθενά. Παρόλα αυτά και επειδή είμαι ‘’φύση’’ αισιόδοξος άνθρωπος  πιστεύω ότι βρισκόμαστε στο πάτο  από όλες τις απόψεις πολιτικοοικονομικό –κοινωνικοπολιτιστικό  επίπεδο.  Μόνο  άνοδο  πια πρέπει να περιμένουμε . Εξάλλου στην ιστορία μετά τη παρακμή ακλουθεί η ακμή η άνθιση.

Πες μας λίγα λόγια για τον εαυτό σου.Zoe Tiganouria 21
Γεννήθηκα και μεγάλωσα σε μουσική οικογένεια. Έζησα τα παιδικά και εφηβικά χρόνια στη Σαμοθράκη. Στα 18 μου βρέθηκα Αθήνα. Είναι πολύ δύσκολο να προσαρμοστείς από μια πολύ μικρή επαρχία, σε μια τόσο μεγάλη και σκληρή πόλη την Αθήνα. Ασφαλώς πέρασα από πολλές δύσκολες συνθήκες και μάλιστα όχι τόσο στην αρχή που ήρθα, όσο τα επόμενα χρόνια όταν  άρχιζα να διεισδύω περισσότερο και να γνωρίζω το χώρο και τις παγίδες του. Ωστόσο με πολύ υπομονή, επιμονή, κατανόηση, σκληρή δουλειά και αυτοπεποίθηση και με μια καλή οικογένεια να σε στηρίζει έστω και τηλεφωνικά, (διότι οι γονείς και ο αδελφός μου ζουν Σαμοθράκη), όλα ξεπερνιούνται. Οι συνθήκες ζωής και η πολυετής μοναξιά έπλασαν με τα χρόνια όπως ήταν αναμενόμενο έναν εύπλαστο χαρακτήρα ευέλικτο τόσο ευαίσθητο όσο και σκληρό.
Κυκλοφόρησαν  μέσα σε 9 χρόνια εννέα (9) προσωπικά άλμπουμ και συνθέσεις μου έχουν φιλοξενηθεί σε πολλές διεθνής συλλογές  όπως το "Buddha Bar" και άλλες έχουν ερμηνευτεί και από πολλούς γνωστούς τραγουδιστές. Έχουν γίνει πολλές  εγχώριες και διεθνείς συνεργασίες (James Brown, Al Di-Meola, Omar Faruk Tekbilek, Goran Bregović, Chico Freeman, Zülfü Livaneli). Η εμπειρία μου μεγάλωσε μέσα από εκατοντάδες συναυλίες σε Ελλάδα και εξωτερικό, από το Μέγαρο Μουσικής Αθήνας, Θεσσαλονίκης και την Αρχαία Επίδαυρο, μέχρι το Βατικανό, τη συμμετοχή σε εκδηλώσεις  για τη Μαρία Κάλλας, από την Zoe Tiganouria 23βράβευση στην Φινλανδία, μέχρι την έκθεση μουσικής της Φρανκφούρτης και τη Κωνσταντινούπολη. Έχω τη δική μου εταιρία μουσικών παραγώγων από το 2008 τη ZOE MUSIC ώστε να είμαι αυτοδύναμη και ανεξάρτητη στις παραγωγές μου.   Σήμερα έχω φτιάξει μια πολύ ευτυχισμένη  οικογένεια. Με τον Σύζυγο μου και την κόρη μας ασφαλώς η επαγγελματική μου ζωή έχει αποκτήσει νόημα πέραν της φιλοδοξίας και του εγωισμού που έχουμε όλοι εμείς οι καλλιτέχνες, διότι είναι ψέμα όποιος πει ότι δεν έχει από αυτά τα στοιχεία στο χαρακτήρα του. Τέλος έχει γίνει πιο εύκολη η Καθημερινότητα  μου διότι με την ζεστασιά, τη θαλπωρή και την αγάπη, όλα περνάμε με λιγότερο πόνο.

Τι είναι αυτό που αγαπάς και απεχθάνεσαι τόσο σε προσωπικό επίπεδο αλλά και σε επαγγελματικό;
Τους ύπουλους και διπρόσωπους, τους κουτσομπόληδες , τους ψεύτες και ανειλικρινής, του δήθεν του ατάλαντους που πλασάρονται μέσα από τις δημόσιες σχέσεις τους (στις οποίες έχουν ταλέντο) με άλλα λόγια του φελλούς.  Εκνευρίζομαι με τους ασυνεπής που υπόσχονται και αθετούν το λόγο τους, με εκνευρίζουν οι βολεμένοι που έχουν άποψη ενώ τα βρήκαν όλα έτοιμα . Λατρεύω τους έντιμους, τους εργατικούς, τους αγωνιστές, τους ανθρώπους που πάνε τη κοινωνία ένα βήμα μπροστά με τις πράξεις τους με τις εμπνεύσεις τους με την ομορφιά τους, με την αξία και τις ουσιαστικές όχι στείρες γνώσεις τους... Σε προσωπικό επίπεδο στη σχέση μου με τον σύζυγο μου  λατρεύω την εποικοδομητική διαρκής κουβέντα η οποία λύνει και τη παραμικρή διαφωνία. Ένα πράγμα που καταδικάζω με όλο μου το είναι  στη σημερινή κοινωνία το οποίο έχει γίνει ‘’μόδα’’ οι σχέσεις-γάμοι  που στηρίζονται σε συμφέροντα. Τα παιδιά που μεγαλώνουν σε τέτοιες οικογένειες ασφαλώς συνιστούν μια διεφθαρμένη κοινωνία.

Ποιο όνειρό σου έχει μείνει ανεκπλήρωτο και θα κάνεις τα πάντα για να τα αποκτήσεις;
Δεν το μαρτυρώ. Διότι όπως λέει και η Σταχτοπούτα το όνειρο σου δε θα βγει αληθινό αν το μαρτυρήσεις.(γέλια).Zoe Tiganouria 27

Ποια είναι τα επόμενα σου επαγγελματικά βήματα;  
Το 2015 με βρίσκει σε δημιουργική διάθεση μιας και ετοιμάζω πολλές παραγωγές ταυτόχρονα, οι οποίες φυσικά βρίσκονται στην αρχή τους και θα πάρουν τον χρόνο τους μέχρι να ολοκληρωθούν.

Βρίσκομαι στη προετοιμασία του 10ου προσωπικού μου CD το οποίο στο μυαλό μου υπάρχει συμπτωματικά εδώ και 10 χρόνια, από τότε που ξεκίνησε η προσωπική μου δισκογραφία. Τώρα όμως νοιώθω ώριμη για μια τέτοια παραγωγή. Ήδη κάνω πρόβες με τους μουσικούς που θα συμμετέχουν. Είναι μια πολύ καλή ομάδα μουσικών οι οποίοι αγαπούν το project όσο κι εγώ και βάζουν το καλύτερο τους εαυτό. Αλλά δε θα ήθελα ακόμη να αποκαλύψω περαιτέρω λεπτομέρειες.

Σε λίγες μέρες μπαίνουμε στο στούντιο για τις πρώτες ηχογραφήσεις θα κάνουμε και τη φωτογράφιση του εξώφυλλου. Προβλέπω τέλος του 2015 ή αρχές του 2016 να κυκλοφορήσει.

Συναυλίες για τη καλοκαιρινή περίοδο με το γκρουπ μου. Πολλές σε δήμους και φεστιβάλ της Αθήνας αλλά και της επαρχίας όπως
1η Ιουλίου στο Δήμο Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης,
16 Ιουλίου στο Κηποθέατρο Νίκαιας,
18 Ιουλίου στο Δήμο Καλλιθέας τη γειτονία μου
21 Ιουλίου στο Δήμο Μεταμόρφωσης,  
24 Ιουλίου στο Φεστιβάλ του Άρδα, στη πατρίδα μου στον Έβρο,
29 Αυγούστου στο Θέατρο Κολωνού
Τον Δεκέμβριο στη μουσική σκηνή Ζυγός στην Πλάκα και πολλές ακόμη που αναμένω τις τελικές ημερομηνίες.

Στις 16 Ιουλίου στο Κηποθέατρο Νίκαιας, σε ένα πρωτοφανές για τα Ελληνικά δεδομένα πολυ-Πολιτισμικό "πάντρεμα". zoe tiganouria 031Στη παράσταση αυτή συμμετέχουν εξαιρετικοί καλλιτέχνες: Ο αξιόλογος Αχιλλέας Γ. Χαλδαιάκης ο οποίος εκτός από το ότι είναι καθηγητής βυζαντινής μουσικολογίας του καποδιστριακού πανεπιστήμιου , κατέχει τη βυζαντινή μουσική και θεωρητικά αλλά και πρακτικά διαθέτοντας τεράστιο μεγαλείο φωνής και σαν ψάλτης και σαν ερμηνευτής στα παραδοσιακά κομμάτια , 12 καταπληκτικοί ψάλτες οι Μαΐστορες της Ψαλτικής Τέχνης υπό την καθοδήγηση του Αχιλλέα Χαλδαιάκη, η Ελένη Βουδουράκη μια συγκλονιστική Μέτζο σοπράνο της λυρικής σκηνής με καριέρα και στο εξωτερικό , Θάνος Πολύδωρας ένας μαγευτικός τραγουδιστής που συγκινεί και μαγνητίζει με τη μελωδική φωνή του , 30 μουσικοί του Βυζαντινού Ωδείου υπό τη διεύθυνση του μαέστρου τους του ταλαντούχου βιολιστή Γιάννη Σκεντέρη, οι Εμπειροτέχνες 5 παραδοσιακοί καταπληκτικοί μουσικοί, η Σχολή Χορού "Χοροακτίς" Κωστάκη-Μαυροειδή με καταπληκτικές χορογραφίες σε Tango Βαλς και φλαμένγκο κομμάτια, με τους οποίους συνεργάζομαι πολλά χρόνια και πλέον μας συνδέει μια άρτια συνεργασία , η ομάδα Fuerza Aztekita Αmateur με τις υπέροχες χορογραφίες τους στους παραδοσιακούς ρυθμούς , η νεαρή ταλαντούχα Πελαγία Μυλωνά, το ‘’Zoe’s Quintet” με τους 5 καταπληκτικούς μουσικούς μου και άλλοι. Προλογίζει και παρουσιάζει η δημοσιογράφος Νάνσια Κωσταρά. Σκηνοθετική επιμέλεια μας κάνει o Ευθύμης Χατζής μια ευγενική χορηγία του Νew York College, τη παραγωγή Διοργανώνει το Signature Travel & Events. Ασφαλώς δε πρέπει να παραλείψω ότι η παράσταση τελείται υπό την αιγίδα του ΕΟΤ και του ΗΑΤΤΑ και ασφαλώς η καλλιτεχνική διεύθυνση της παράστασης ανήκει σε εμένα μιας και πραγματοποιείται ένα καλλιτεχνικό όραμα που έχω όλα τα χρόνια που θυμάμαι τον εαυτό μου ως μουσικό αφού για μένα η "Η Μουσική είναι Μία, Ενιαία και Αδιαίρετη’’

Παράλληλα  με αυτή τη σπουδαία παραγωγή, ετοιμάζω το τρίτο μου βιβλίο με παρτιτούρες για ακορντεόν, ένα βιβλίο με παρτιτούρες για αρχάριους, που θα συνοδεύετε από CD για Transcription & Play-Along, ύστερα από πρόταση των εκδόσεων Cambia, αφού τα άλλα δύο βιβλία για προχωρημένους που έχουμε κάνει μαζί, τα “Zoe’s Music No.1" και "Zoe’s Music No.2" έχουν πάει πάρα πολύ καλά σε πωλήσεις.  
Τέλος, ετοιμάζω μια ακόμη παραγωγή με σύγχρονη πρωτότυπη μουσική, μέσα από τη παραδοσιακή μου ματιά και εμπειρία, με εξαίρετους συντελεστές, που δε θα ήθελα όμως ακόμα να αποκαλύψω περισσότερα, μιας και δε ξεχνώ τη καταγωγή μου από τη Σαμοθράκη, την οικογένεια Παραδοσιακών μουσικών που μεγάλωσα και τον ήχο του Παραδοσιακού βιολιού από τον πατέρα μου, που σήμερα ζητάει η μικρή μου κόρη να ακούσει από τον παππού της, όπως κάποτε έκανα κι εγώ.

Zoe Tiganouria 24

zoe tiganouria 086Τώρα θα ήθελα να κλείσουμε την συνέντευξη μας ως εξής. Πες μου κάτι, (το οτιδήποτε), που το λες για πρώτη φορά...
Όταν το βλέμμα χαμηλώνει κάποια σύννεφα υπάρχουν στον ορίζοντα. Είναι υπέροχο να κοιτάς τη ζωή και τους ανθρώπους με καθαρή ψυχή, κατάματα. Αυτό απαιτεί καθημερινή δουλειά με το ‘’μέσα μας’’ και τα πάθη τους εγωισμούς και όλα τα επιπρόσθετα του χαρακτήρα μας, που όλοι οι άνθρωποι έχουν από τη φύση τους. Άλλοι  τα επεξεργάζονται και τα φιλτράρουν βγάζοντας καθαρότητα στην επιφάνεια ενώ άλλοι τα πνίγουν και τα μεγεθύνουν μέσα τους βγάζοντας αρρωστημένα συναισθήματα στην επιφάνεια.  . Ει εσείς γονείς σκορπίστε ροδοπέταλα καλοσύνης στα παιδιά σας και ρουφήξτε με μια ηλεκτρική σκούπα τις σκόνες και τις βρομιές της κακεντρέχειας της κριτικής και της πονηριάς από τον αέρα που αναπνέουν .
Ευχαριστώ πολύ Σπύρο για την όμορφη κουβέντα που είχαμε! Μέσα από τις ωραίες ερωτήσεις σου.

ZOE MUSIC Ltd.
Music Productions
Επίσημη Ιστοσελίδα: http://www.zoe-music.net
Email 1: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Email 2: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Σύνδεσμοι: http://el-gr.facebook.com/zoetiganouria.officialpage?sk=wall

Περισσότερες πληροφορίες στην παρουσίαση της Ζωής Τηγανούρια στο Diaskedasi.info