DIASKEDASI.INFO

Η διασκέδαση On Line

Γεωργία Βεληβασάκη

403948 343911762310951 1389095232 n

Georgia Velivasaki1ΓΕΩΡΓΙΑ ΒΕΛΗΒΑΣΑΚΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Ηράκλειο της Κρήτης, ενώ κατάγεται από το Οροπέδιο Λασιθίου και τα Βουρλά της Μικράς Ασίας. Στην ευρύτερη οικογένειά της υπήρχαν ανέκαθεν μαντιναδολόγοι και μουσικοί κι έτσι ο λόγος και η μουσική στιγμάτισαν από νωρίς τη ζωή και τις επιλογές της.
Σπούδασε κλασικό τραγούδι με τη Δέσποινα Κάτσαρη, φωνητική με τη Julie Massinο και παρακολούθησε μαθήματα υποκριτικής στο «Θέατρο των Αλλαγών». Συνεργάστηκε με τον Μανόλη Μητσιά, τη Σωτηρία Λεονάρδου, τον Δημήτρη Μητροπάνο, τον Παντελή Θαλασσινό, τον Χρήστο Νικολόπουλο, την Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης, τον Γιώργο Ζήκα, με τους ρεμπέτες Δημήτρη Ευσταθίου και Θοδωρή Πολυκανδριώτη, με τον τραγουδοποιό Νίκο Πιπινέλλη, τον Omar Gil Segovia, τον David Garcia, τον Andre Varkoniy κ.α.
Το 1996 κυκλοφόρησε ο πρώτος προσωπικό της δίσκος «Στου Νότου τις Φωτιές», όπου της έγραψαν τραγούδια ο Θοδωρής Παπαδόπουλος, από την «Οπισθοδρομική Κομπανία», ο Βαγγέλης Βέττας και ο Στέφανος Κόκκαλης, σε στίχους των: Κώστα Φασουλά, Γιώργου Λεκάκη, Χρίστου Παπαδόπουλου, Ανθούλας Αθανασιάδου, Σωτηρίας Μπαβέλου και Γιώργου Κρητικού. Δυο χρόνια αργότερα, κυκλοφόρησε ο δεύτερος προσωπικός της δίσκος με τίτλο «Κράτα Γερά», σε συνεργασία με τους Θεσσαλονικείς συνθέτες και στιχουργούς, Γιώργος Καζαντζή, Κώστα Παπαδόπουλο, Κώστα Αθυρίδη, Βαγγέλη Μπουσμαλή, Κώστα Παπαδόπουλο, Χρίστο Παπαδόπουλο κ.α. Το 1998 έφτιαξε την πρώτη της μουσική παρέα, τους «Οιστρηλάτες», πειραματιζόμενη με ηχοχρώματα και τραγούδια άλλων χωρών.
Το 2001 τραγούδησε για το σήριαλ «Για μια γυναίκα κι ένα αυτοκίνητο» σε σκηνοθεσία Μανούσου Μανουσάκη, μουσική του Μανόλη Μανουσάκη και στίχους της Ελένης Γιαννατσούλια, για την τηλεόραση του ΑΝΤ1, όπου εκτός από το τραγούδι των τίτλων, «δάνεισε» τη φωνή της στην ηθοποιό Λίνα Σακκά για όλα τα τραγούδια της σειράς.

Το 2002 συμμετείχε στο cd «Μυστικός Δείπνος» σε σκηνική μουσική του Μανόλη Μανουσάκη και στίχους του Κοσμά Φιλίππου για τηνGeorgia Velivasaki4 εικαστική έκθεση του Χρήστου Λάσκαρη «Τραπεζώματα». Παράλληλα, ξεκίνησε τη συνεργασία για τη δημιουργία της πρωτότυπης ροκ όπερας «Alexander» σε μουσική του Κώστα Αθυρίδη, αποδίδοντας τα lyrics της Penny Turner από την Αγγλική στην Ελληνική γλώσσα.
Το 2003 κυκλοφόρησε το cd single «Sexual Instinct» σε μουσική του ίδιου συνθέτη, όπου το ομότιτλο τραγούδι βασίστηκε στο ποίημα του Κωσταντίνου Καβάφη «More happy thow performing member», γραμμένο το 1877 στη λόγια αγγλική γλώσσα. Το 2004 κυκλοφόρησε το cd «Σύννεφα» σε μουσική του Κώστα Αθυρίδη και στίχους των: Κώστα Φασουλά, Ηλία Κατσούλη, Μαρίνου Καρβελά, Γιώτας Βασιλακοπούλου και της ίδιας της Γεωργίας Βεληβασάκη, στο οποίο συμμετείχαν με τη φωνή τους ο Ανδρέας Σμυρνάκης, η Julie Massino και ο τενόρος Γιώργος Μπίτζιος.
To 2006 κυκλοφόρησε το cd single «Σε τόνο μπλε# mediterrane» όπου συμμετείχαν στη σύνθεση ο Κώστας Αθυρίδης, ο Omar Gil Segovia και στο τραγούδι ο David Garcia, ενώ συμπεριλαμβανόταν μια διασκευή του "Cancao do mar" (Ferrer Trindande) με τον τίτλο «Σα νερό». Tην άνοιξη του ίδιου χρόνου λαμβάνει μέρος στο Pammediterranes Konzert που οργανώθηκε από το Orf Radio Culturhaus στη Βιέννη με τραγούδια της Μεσογείου, όπου συμμετείχαν επίσης οι: Ludwing Salvator, Timna Brauer & Elias Meiri, Otto Lechner, Adula Ibn Quadr, Marwan Abado, Kadero κ.α.
Το 2008 κυκλοφόρησε το cd-single «Βραδινό Δελτίο (.λένε πως απόψε βρέχει)», ενώ το 2009 η ολοκληρωμένη δισκογραφική της δουλειά με τίτλο «Gaia-Action St» σε μουσική Κώστα Αθυρίδη, στίχους Γεωργίας Βεληβασάκη, ποίηση Μαρίας Πολυδούρη και συμμετοχή ενώ συμμετείχε και στο cd «Επίλλυα» με μελοποιημένη ποίηση των: Κ. Καβάφη, Κ. Καρυωτάκη, Κ. Παλαμά, Μ. Πολυδούρη, Δ. Σολωμού, Μ. Ελευθερίου, Μ. Μπουρμπούλη, Αγν. Παλάντζα κ.α. σε μουσική του Φίλιππου Περιστέρη.

Georgia Velivasaki3To 2009 κυκλοφόρησε η τρίτη ολοκληρωμένη δισκογραφική της δουλειά «Gaia-Action St» - όπου Gaia η δημιουργική ομάδα, του Κώστα Αθυρίδη και της Γεωργίας Βεληβασάκη στη μουσική και στους στίχους αντίστοιχα, όπου συμπεριλήφθηκε ένα μελοποιημένο ποίημα της Μαρίας Πολυδούρη, ενώ συμμετείχαν ο Γιώργος Καζαντζής (σε στίχους Φωτεινής Λαμπρίδου), ο Μαρίνος Καρβελάς και ο Άρης Ζαρακάς (ΡΟΔΕΣ) Την περίοδο εκείνη στα lives και στις συναυλίες συμπράττει με τον Άρη Ζαρακά και την καινούρια της μπάντα, τους Gaia+, παρουσιάζοντας το νέο της cd, καθώς και διασκευές από την ευρύτερη σύγχρονη μουσική σκηνή.

Παράλληλα, ποιήματά της συμπεριλήφθησαν στον τόμο «Σύγχρονοι Έλληνες Λογοτέχνες» από τις εκδόσεις «Ωρίωνα» (2008), καθώς και στο λογοτεχνικό περιοδικό «Πνευματική Ζωή» (2009, 2010).
Το 2011 εκδόθηκε από την εταιρεία Polytropon το πρώτο της έμμετρο παραμύθι για παιδιά, με τίτλο «Το Μικρό Μυστικό της Ζωής», σε μουσική Κώστα Αθυρίδη και εικονογράφηση της Μαρίας Κοντογιώργου, το οποίο έκτοτε παρουσιάζεται σε μορφή musical σε θέατρα και σχολεία.

Εν τω μεταξύ, το 2012, ολοκληρώνεται η δημιουργία της Rock Opera «Alexander» σε μουσική Κώστα Αθυρίδη και λιμπρέτο Penny Turner, η οποία αναμένεται να παρουσιαστεί στην αγγλική γλώσσα το φθινόπωρο του ίδιου χρόνου και όπου η Γεωργία Βεληβασάκη θα υποδυθεί το ρόλο της μούσας Κλειούς, ενώ η ίδια έχει επιμεληθεί και τη μετάφραση στα ελληνικά.

Η Γεωργία Βεληβασάκη, σήμερα, συνεχίζει τα lives και τις συναυλίες, με τη μουσική παράσταση «Κράτησέ μου ένα χαμόγελο.», όπου συμπεριλαμβάνονται μελωδίες, ρυθμοί και ηχοχρώματα από την Κρήτη ως την Αργεντινή, καθώς και στιγμές από την προσωπική της δισκογραφία. Συνεργάζεται με τη μουσική της παρέα Gaia+ (Λευτέρης Ανδριώτης-λύρα, Έλσα Παπέλη-τσέλο, Αρετή Κοκκίνου- κιθάρα, Ανδρέας Ανδρικόπουλος-cajon), αλλά, ενίοτε, και με τον εξαιρετικό κιθαριστή Ανδρέα Ζιάκα.

ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ: Στου Νότου τις Φωτιές (1996), Κράτα Γερά (1998), Για μια Γυναίκα κι ένα Αυτοκίνητο (ΑΝΤ1-2001), Sexual Instinct (2003), Σύννεφα (2004), Σε τόνο μπλε mediterrane (2006), Βραδινό Δελτίο (2008), Gaia-Action St (2009), Το Μικρό Μυστικό της Ζωής (2011)

ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ: Νύχτα μου του Μαρίνου Καρβελά, τραγούδι «Θάλασσα η αγάπη σου» (μουσική: Χρήστος Κακουργιώτης, 1994), Χοροί της Νύχτας του Ηλία Κλωναρίδη, τραγούδι «Διπλό φεγγάρι» (μουσική/στίχοι: Μιχάλης Κουμπιός/Μιχάλης Μπουρμπούλης, 1995), Μυστικός Δείπνος (μουσική/στίχοι: Μανόλης Μανουσάκης/Κοσμάς Φιλίππου, 2002) Επίλλυα, τραγούδι «Ευχή» (μουσική/στίχοι: Φίλιππος Περιστέρης/Αγνή Παλάντζα, 2008).

WEBSITE: http://www.velivasaki.gr
Facebook

 

  DSC 0056  Geo   GEORGIA

DSC 0023Georgia Velivasaki5