DIASKEDASI.INFO

Η διασκέδαση On Line

Κώστας Τριανταφυλλόπουλος σε μια συνέντευξη για την θεατρική παράσταση "Το πανηγύρι" από τον Σπύρο Καλαματιανό για το Diaskedasi.info

To Panigiri 9

Είχα την τύχη να παρακολουθήσω την θεατρική παράσταση "Το πανηγύρι" του Δημήτρη Κεχαΐδη στο Εθνικό Θέατρο (Κτίριο Τσίλλερ, σκηνή Νίκος Κούρκουλος).

To Panigiri 3Λίγα λόγια για το Έργο
Δουλειές του ποδαριού προσφέρει στον Στρατηλάτη, τον κεντρικό ήρωα, και την οικογένειά του ο θεσσαλικός κάμπος. Η νομαδική ζωή, η αμορφωσιά, η φτώχεια, αλλά και η αδράνεια εμποδίζουν την προκοπή τους, αφήνοντάς τους στο έλεος της μοίρας. Ο αφύσικος γάμος της μικρής κόρης, προσωρινή λύση στο οικονομικό πρόβλημα της οικογένειας, επιδεινώνει τελικά την κατάσταση και η οικογένεια αποξενώνεται σταδιακά, μέχρι τον οριστικό χωρισμό και την απομόνωση. Από  τα πιο δημοφιλή έργα της σύγχρονης νεοελληνικής δραματουργίας, το Πανηγύρι κατορθώνει να αποτυπώσει γλαφυρά μια εποχή και παράλληλα να διατρέξει το χρόνο, ανατέμνοντας με τρυφερότητα και αυστηρότητα τις ανθρώπινες σχέσεις, και αναδεικνύοντας νοοτροπίες και στρεβλές αντιλήψεις του παρελθόντος, που παραμένουν αναλλοίωτες.  

Πρόκειται για μία δυνατή παράσταση που όλοι οι ηθοποιοί είναι εξαιρετικοί, με απλό λιτό αλλά συνάμα πολύ οικείο σκηνικό, που αμέσως σε κάνει να μπεις στο νόημα του έργου, με την βοήθεια πάντα της έξοχης σκηνοθετικής ματιάς του Θανάση Παπαγεωργίου αλλά και των υπόλοιπων συντελεστών της παράστασης.

Σας την συστήνω ανεπιφύλακτα να πάτε να την δείτε.
Μετά το τέλος της παράστασης κατάφερα να απομονώσω τον πρωταγωνιστή της παράστασης, τον ηθοποιό Κώστα Τριανταφυλλόπουλο(που για εμένα ο ρόλος αυτός είναι τομή στην καριέρα του)και του πήρα αποκλειστικές δηλώσεις για λογαριασμό του site Diaskedasi.info. Έτσι λοιπόν μέσα σε κλίμα συγκίνησης μοιράστηκε μαζί μας άγνωστες πτυχές της ζωής του, αλλά και περισσότερα πράγματα για τον ρόλο του. Aπολαύστε τον.

Θα ήθελα να μου πείτε δύο λόγια για τον ρόλο σας και πως προέκυψε αυτή η συνεργασία;
Είχα την τύχη να μου κάνει την πρόταση το Εθνικό Θέατρο(μέσα από τον σκηνοθέτη της παράστασης τον Θανάση Παπαγεωργίου)για εμένα ήταν μεγάλη τύχη, υπολόγισα πολύ στην σκηνοθεσία του Θανάση. Για εμένα είναι ένας μεγάλος, δύσκολος και σύνθετος ρόλος, με μεγάλη ιστορία στο Ελληνικό θέατρο, το έργο παίζεται πολύ συχνά, οι χαρακτήρες είναι γνωστοί, ο ρόλος είναι σχεδόν πρωτότυπος θα έλεγα, δεν υπάρχουν παρόμοιοι. Εγώ τον αντιμετώπισα σαν ένα χαρακτήρα που μιλάει, φέρει την Ελλάδα, κινήται έξω από τα όρια μίας περιχαρακομένης αντίληψης, είναι ένας χαρακτήρας που στο τέλος θα έλεγα μοιάζει λίγο με τους χαρακτήρες του Μπέκετ, χωρίς αυτό να είναι υπερβολή. Ένας ποιητικός χαρακτήρα, παρόλο που βλέπουμε ότι είναι γήινος, βλέπουμε όμως ότι είναι ένας καλλιτέχνης, ένας ποιητής, ένας άνθρωπος της φαντασίας, όμως πάσχει έχει εμμονές και είναι προσκολλημένος στο παρελθόν, δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το παρόν και δεν βλέπει θετικά το μέλλον, παρά μόνο μέσα από μία ψευδαίσθηση. Είναι ένας άνθρωπος της Μικράς Ασίας, που πιστεύει στις αξίες, στην οικογένεια, στην φιλία, της αγάπης, έχει πάθος με τα παιδιά και την γυναίκα του,(την κόρη ιδιαιτέρως) με τον Θεσσαλικό κάμπο.  Υπό αυτή την έννοια είναι ένας αινιγματικός και σύνθετος ρόλος και εγώ έπρεπε να δουλέψω και να βρω αυτές τις πλευρές του. Νομίζω ότι κατάφερα σε ένα μεγάλο ποσοστό να τον προσεγγίσω και είμαι πολύ χαρούμενος που ο κόσμος βρίσκει εξαιρετικό το έργο τις ερμηνείες(όχι μόνο την δική μου ερμηνεία, αλλά και των άλλων εξαίρετων συναδέλφων).

Πως νιώθετε κάθε φορά που παίζετε αυτό τον ρόλο;
Νιώθω από μία πλευρά τιμή, μετά νιώθω μεγάλη ευθύνη, όχι μόνο στο θέατρο αλλά και σε αυτούς τους ανθρώπους που έζησαν κάποτε την περιπέτεια της Μικράς Ασίας και βρέθηκαν μόνοι τους μακριά από την μέριμνα της πατρίδας και πάλεψαν  για τις αξίες της ζωής. Κάθε βράδυ δίνω τα πάντα για να τον ερμηνεύσω έτσι όπως τους ξέρουμε, όπως τους έχουμε δει όλοι μας, γιατί μας είναι οικείοι άνθρωποι, είναι οι θείοι μας, οι παππούδες μας, είναι Έλληνες. Με αυτή την έννοια νιώθω τεράστια ευθύνη.

To Panigiri 2 To Panigiri 1

Υπήρξε κάποιος άνθρωπος δικός σας που ήταν στην Μικρά Ασία;
Μέσα μου και θα ήθελα να το πω μέσα από αυτή την συνέντευξη, τον ρόλο αυτό τον αφιερώνω στον παππού μου, που πήγε στην Μικρά Ασία, πολέμησε χρόνια και γύρισε από εκεί, με τα πόδια και όταν τον είδε η γιαγιά μου νόμιζε ότι ήταν κάποιος ζητιάνος, διότι τον είχε για πεθαμένο. Δυστυχώς έχει φύγει εδώ και αρκετά χρόνια, είναι αφιερωμένος αυτός ο ρόλος, με πολύ αγάπη και συγκίνηση.

Τον γνωρίσατε;
Τον γνώρισα και μου έλεγε αυτά που γράφει και ο Κεχαΐδης στον ρόλο(περίπου)μιλούσε γι΄ αυτές τις μάχες, για αυτά τα πρόσωπα(τον Πλαστήρα, τον Βενιζέλο και τον Βασιλιά Κωνσταντίνο) για όλα αυτά τα πρόσωπα που έπαιξαν ρόλο σε αυτή την τραγική ιστορία, που εν μέρει είναι και λίγο ένδοξη ιστορία του Έθνους μας. Την οποία κάναμε πάρα πολλά χρόνια να την διαχειριστούμε, όπως κ.α ιστορίες. Ο παππούς μιλούσε για όλα αυτά, τον σκέφτομαι κάθε φορά που παίζω αυτόν τον ρόλο, όπως σκέφτομαι και όλους όσους θυσιάστηκαν ή γύρισαν και δεν μπόρεσαν να ξεπεράσουν αυτό το πρόβλημα.

Περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση και τους συνεντελεστές ΕΔΩ.

Σπύρος Καλαματιανός