DIASKEDASI.INFO

Η διασκέδαση On Line

Κώστας Δίγκας, συνέντευξη από τον Σπύρο Καλαματιανό για το Diaskedasi.info

Digkas

O Kώστας Δίγκας ένας εξαιρετικός ηθοποιός με αφορμή το θεατρικό έργο Ψέματα που έχει ανεβάσει στο Τσάϊ στη Σαχάρα στα Ιλίσια, παραχώρησε μία πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη στον Σπύρο Καλαματιανό για το site Diaskedasi.info.
Απολαύστε την.

Digkas Afisa1

Digkas 1Πείτε μας δύο λόγια για την έργο σας ΨΕΜΑΤΑ…
Το έργο ανεβαίνει για δεύτερη φορά. Πρόκειται για ένα κοινωνικό, ερωτικό, πολυεπίπεδο έργο  που ζωντανεύει στο σανίδι τις σημερινές σχέσεις. Είναι η διαμάχη ενός ζευγαριού που βάλλεται από προσωπικά του θέματα. Από προβλήματα που υπήρξαν στο παρελθόν ανάμεσά τους και από καινούρια που βιώνουν τώρα σε μία χώρα που καταρρέει. Θα μπορούσε να είναι η οποιαδήποτε χώρα.
Τα ξεσπάσματα οι τρομερές συγκρούσεις ο φόβος, ο έρωτας, η συνήθεια η ζήλια, οι εμμονές δημιουργούν το παζλ αυτής της ιστορίας. Ουσιαστικά πρόκειται για μια ρεαλιστική ιστορία που ο θεατής θα παρακολουθήσει σε πραγματικό χρόνο το τέλος μιας σχέσης έρωτα που όμως αφήνει ένα παράθυρο ελπίδας. Είναι μια κατάσταση που οι περισσότεροι άνθρωποι βιώνουν. Ο θεατής θα γελάσει αλλά μπορεί και να κλάψει. Πάντως θα νοιώσει πως είτε αυτό που βλέπει το ζει τώρα, είτε το έχει ζήσει στο παρελθόν. Του είναι οικείο. Είναι η ζωή του. Ο τρόπος που το ερμηνεύουμε είναι απόλυτα ρεαλιστικός τόσο που το κοινό έχει την αίσθηση πως παρακολουθεί την σύγκρουση ενός ζευγαριού  μέσα από μια κλειδαρότρυπα. Αυτός ήταν ο στόχος όσον αφορά την απόδοσή του στην σκηνή και ελπίζω πως τα καταφέραμε. Δεν θα πω όμως περισσότερα γιατί το έργο κρύβει πολλές εκπλήξεις στη ροή του και δεν θα ήθελα να το προδώσω.

Είχατε να κάνετε κάτι αρκετά χρόνια, ποιος ήταν ο λόγος της απουσίας σας;
Δεν είχα προτάσεις που κάλυπταν τις καλλιτεχνικές μου ανησυχίες. Παρότι επαγγελματίας, τη δουλειά μου την αντιμετωπίζω με το πάθος του ερασιτέχνη. Θέλω να πω πως ο ερασιτέχνης  κάνει θέατρο μόνο επειδή το αγαπάει και δεν περιμένει να ζήσει από αυτό. Με αυτόν τον τρόπο λειτουργώ. Να είσαι λοιπόν επαγγελματίας χωρίς να καλύπτεις τις καλλιτεχνικές σου ανησυχίες  με αυτό που κάνεις μόνο και μόνο για να επιβιώνεις είναι κάτι που το αποφεύγω όσο μπορώ.
Εκείνο που με νοιάζει είναι, όταν  θα παρουσιάσω κάτι να είναι πολύ δυνατό και να με καλύπτει καλλιτεχνικά. Σε αυτήν την περίπτωση βρίσκομαι τώρα. Ερμηνεύω ένα έργο που βρίσκεται κάτω από τον έλεγχο μου. Αν κατηγορηθώ πως έκανα κάτι μέτριο  είτε σαν έργο που έγραψα είτε σαν σκηνοθέτης, επειδή το σκηνοθέτησα, είτε στην ερμηνεία μου σαν ηθοποιός, θα το πάρω όλο πάνω μου. Τώρα βέβαια και αφού ξεκίνησαν ήδη οι παραστάσεις μας και η βαλίτσα με τα θετικά σχόλια άρχισε να γεμίζει, θα νομίζετε πως τα λέω αυτά εκ του ασφαλούς. Πιστέψτε με δεν είναι έτσι. Τα ίδια έλεγα και πριν ξεκινήσω, με όλους τους καλλιτεχνικούς φόβους και τις αμφιβολίες μου. Πρέπει όμως να σας πω επιπλέον πως όλα αυτά που σήμερα με κάνουν να αισθάνομαι όμορφα οφείλονται σε ένα πολύ μεγάλο μέρος και στην συμπρωταγωνίστρια μου. Την Μαρία Βουδούρη που με κάλυψε απόλυτα με την ερμηνεία της σε ένα πολύ δύσκολο ρόλο. Έδωσε στον ρόλο την πνοή που βρισκόταν στην φαντασία μου όταν το έγραφα.

Digkas 2 Digkas 3

Ποιος ρόλος ήταν σταθμός στην καριέρα σας;
Θα αδικούσα πολλούς ρόλους αν μιλούσα για έναν. Ο κάθε ρόλος υπήρξε για μένα ένας σταθμός. Δεν μπορώ να τους ξεχωρίσω γιατί όλους τους αγάπησα. Αν δεν τους αγαπούσα δεν θα τους είχα αναλάβει. Αν όμως σας τους απαριθμούσα στην συζήτησή μας δεν θα ήταν συνέντευξη αλλά βιογραφικό. Αυτό υπάρχει στη σελίδα για το έργο μας psemata.gr και όσοι θέλουν μπορούν να το διαβάσουν μαζί με άλλες λεπτομέρειες για το έργο και την παράσταση.

Τόσα χρόνια επιτυχημένης καριέρας, έχετε περάσει από το θέατρο, την τηλεόραση, τον κινηματογράφο. Τι είναι αυτό που κρατάτε και τι είναι αυτό που πετάτε;
Δεν πετάω τίποτα γιατί ακόμα και οι στιγμές που με στεναχώρησαν ή λάθη που εγώ έκανα, μου έδωσαν την δυνατότητα να έχω σήμερα μια βαθύτερη και ουσιαστικότερη αίσθηση τι πρέπει να αποφεύγω και αντίστοιχα που πρέπει να επενδύω. Έγιναν για μένα μαθήματα. Επομένως τα πάντα κρατώ και τίποτα δεν πετάω. Τα πάντα είναι γνώση, εμπειρία και πολύ δουλειά. Τίποτα δεν σου χαρίζεται. Όλα έχουν να κάνουν με το πόσο μοχθείς για να καταφέρεις κάτι. Αυτό που σου χαρίζεται εύκολα δεν το εκτιμάς και γρήγορα θα περάσεις στη λήθη. Δεν μπορεί κανείς να έχει σαν δεδομένο ένα δώρο. Ακόμα και αν σου συμβεί να σου δωριστεί κάτι πρέπει να παλέψεις πολύ για να το κρατήσεις.

Τι προτιμάτε περισσότερο; Την τηλεόραση, το θέατρο ή τον κινηματογράφο;Digkas 5
Το θέατρο αναμφισβήτητα. Εκεί ο ηθοποιός νοιώθει άμεσα το αποτέλεσμα της ερμηνείας του. Το αισθάνεται παίζοντας από την ανάσα του κοινού. Αλλά δεν είναι αυτός ο κύριος λόγος. Είναι η όλη διαδικασία μέχρι να φτάσεις στην πρεμιέρα. Ύστερα από αυτήν το συνεχές χτίσιμο του ρόλου… Είναι η μυρωδιά του θεάτρου. Το θέατρο είναι κάτι ζωντανό. Το νιώθεις να πάλλεται μαζί με το συναίσθημα σου, μαζί με το κοινό… Δεν μπορώ να το εξηγήσω με λόγια. Θα είναι φτωχά σε σχέση με αυτό που έχω σαν αίσθηση παίζοντας. Η τηλεόραση είναι το αναγκαίο κακό. Τουλάχιστο όπως είναι σήμερα. Παλιά είχε πράγματα να δώσει. Ελπίζω να ξαναδούμε κάποτε κάτι από τις παλιές καλές μέρες. Ο κόσμος απομακρύνεται από αυτήν και για μένα καλά κάνει. Πρέπει το μέσον να συμβαδίσει με την εποχή και τις πνευματικές της ανάγκες των ανθρώπων. Το εύπεπτο, το εύκολο και το ανούσιο δεν ταιριάζει πλέον στην εποχή μας. Όταν δεν υπάρχει χρήμα η πνευματικότητα των ανθρώπων λειτουργεί περισσότερο. Εκείνοι που ελέγχουν τα ΜΜΕ πρέπει να το κατανοήσουν αυτό γιατί το παιχνίδι το χάνουν. Το έχουν χάσει ήδη δηλαδή όπως και οι πολιτικοί γιατί δεν αφουγκράζονται τον κόσμο. Τα νούμερα και οι στατιστικές αποδεικνύονται συνεχώς λάθος. Έχουν μεγάλη απόκλιση από την πραγματικότητα. Σφάλμα από εδώ σφάλμα από εκεί. Δικαιολογούνται συνεχώς. Ας το κατανοήσουν. Το σφάλμα είναι πως βρίσκονται μέσα στα γραφεία τους και δεν πιάνουν τον αληθινό σφυγμό του κόσμου. Ο κινηματογράφος είναι άλλο πράγμα…  Εικόνα η μία εικόνα και άλλη. Αλλά δεν υπάρχει μέτρο σύγκρισης. Μακάρι να βγαίνουν καλές ταινίες και σε κάποιες από αυτές να υπάρχω και εγώ κάπου εκεί μέσα. Το σινεμά το αγαπώ πολύ.

Digkas 4Ποια ήταν η δυσκολότερη στιγμή στην ζωή σας;
Μεγαλώνοντας αυτό που μπορούμε να μετράμε είναι οι επαναλήψεις δύσκολων στιγμών. Το ¨μία¨ είναι για τους πολύ πολύ νέους. Οι δυσκολότερες στιγμές όχι μόνο για μένα αλλά υποθέτω για κάθε άνθρωπο, είναι η απώλεια αγαπημένου προσώπου. Όσο μεγαλώνουμε αυτές πληθαίνουν. Απώλεια δεν βρίσκεται μόνο στον θάνατο. Είναι στον έρωτα, είναι παντού. Σε ότι αγαπάς και το χάνεις. Απώλειες είχα αρκετές αλλά ας μην σταθούμε σε αυτές. Έτσι κι αλλιώς μόνο ευχάριστες δεν είναι.

Πόσο έχει επηρεάσει η κρίση την τέχνη;
Πολύ. Ανέκαθεν τα μεγάλα γεγονότα επηρέαζαν την τέχνη.

Ποιο όνειρο σας έχει μείνει ανεκπλήρωτο;
Κανένα. Για ότι πάλεψα και το θέλησα πολύ, μου δόθηκε. Αυτά που δεν πήρα ήταν πράγματα που δεν τα κυνήγησα. Δεν κουράστηκα για αυτά και αν δεν ήρθαν πολύ σωστά δεν ήρθαν. Αν είχαν έρθει θα ήταν κλεμμένα από κάποιον που τα άξιζε.

Ποια είναι τα επόμενα επαγγελματικά σας βήματα;
Δεν κάνω μακροπρόθεσμα σχέδια. Προς το παρόν είμαι απόλυτα αφοσιωμένος στο έργο μου και την ερμηνεία μου. Το ίδιο το έργο και η πορεία του θα καθορίσει και τις μελλοντικές μου κινήσεις και αποφάσεις.

Τι θέλετε να πείτε κλείνοντας αυτή την συνέντευξη;
Σας ευχαριστώ για το βήμα που δώσατε. Να σηκωθούμε λίγο ψηλότερα σε όλα τα επίπεδα της τέχνης και του πολιτισμού όταν όλα γύρω μας καταρρέουν. Εκεί είναι η ελπίδα. Η μόνη που αντιλαμβάνομαι προς το παρόν.

Περισσότερες πληροφορίες για τη θεατρική παράσταση Ψέματα

http://www.kostasdigas.gr/

https://www.facebook.com/KostantinosDigas