DIASKEDASI.INFO

Η διασκέδαση On Line

Συνέντευξη στον Ορέστη Τρίκα

 

Orestis Trikas8

Συνέντευξη στον Ορέστη Τρίκα
Από τον Βασίλη Χάγιο

Ο Ορέστης Τρίκας μίλησε στο diaskedasi.info για την θεατρική παράσταση, Μπλουμ, στην οποία συμμετέχει, αλλά και για τις εξελίξεις στην επιτυχημένη τηλεοπτική σειρά, Κλεμμένα Όνειρα.

Τα τελευταία χρόνια βιώνουμε στη χώρα μας την οικονομική κρίση και την ανεργία που ταλανίζει πολλούς νέους. Πως βιώνετε την οικονομική κρίση;
Νομίζω πως όλος ο κόσμος βιώνει την οικονομική κρίση, ο κάθε άνθρωπος όμως την βιώνει διαφορετικά. Έχει περάσει στο πετσί μου και εμένα τον ίδιο. Τα πράγματα είναι δύσκολα αλλά τα αντιμετωπίζω με υπομονή, επιμονή και θετική σκέψη για το μέλλον. Οι δουλειές είναι λίγες, τα χρήματα είναι λίγα, αλλά υπάρχει θέληση και όσο υπάρχει θέληση νομίζω πως όλα ξεπερνιούνται.

Orestis Trikas7

Παίζετε αυτή την περίοδο στη παράσταση, Μπλουμ, στο θέατρο Αργώ. Πείτε μας λίγα λόγια για την παράσταση και για τον ρόλο που υποδύεστε.
Είναι ένα έργο του Ζακ Μπραφ σε σκηνοθεσία Νίκου-Ορέστη Χανιωτάκη, την μουσική έχει γράψει ο Διονύσης Τσακνής, τα σκηνικά και τα κοστούμια τα έχει κάνει η Μαντώ Ψυχουντάκη. Υποδύομαι τον Τσάρλι Μπλουμ, είναι ένας υποψήφιος αυτόχειρας, υποτίθεται ότι έχει σκοτώσει έξι ανθρώπους άθελα του. Αυτό θα έρθει να το ανακαλύψει ο κόσμος, για το αν ευθύνεται δηλαδή ή όχι. Το αποτέλεσμα είναι να κλειστεί στον εαυτό του. Περνάει μια κατάθλιψη και έχει πάει στο εξοχικό ενός φίλου του με την πρόφαση να ηρεμήσει, αλλά βασικά αυτό που αποφασίζει να κάνει είναι να αυτοκτονήσει. Τον σταματάει μια τρελή μεσίτρια που την υποδύεται η Ηρώ Μουκίου, μια γλωσσού, η οποία κρύβει και αυτή ένα ένοχο μυστικό, όπως κρύβουν και όλοι οι ήρωες. Ο θεατής το ανακαλύπτει και μέσα από τα βίντεο της παράστασης. Επίσης, οι άλλοι ήρωες είναι ένας πυροσβέστης, ένας drug dealer της περιοχής που τον υποδύεται ο Λεωνίδας Κακούρης και μια πόρνη (Κατερίνα Τσάβαλου) που την έχει βάλει ο Κέβιν, ο φίλος του Τσάρλι, για να του φτιάξει την διάθεση. Αυτοί οι τρεις λοιπόν θα προσπαθήσουν να του αλλάξουν τις απόψεις του για τη ζωή μέσα από ένα πάρτυ έκπληξη που του ετοιμάζουν για τα γενέθλια του. Είναι μια συγκινητική κωμωδία, που θα ξαφνιάσει ευχάριστα τον θεατή.

Πως προέκυψε η συνεργασία και ο ρόλος σας στην παράσταση;
Με πήρε τηλέφωνο ο σκηνοθέτης Νίκος-Ορέστης Χανιωτάκης και μου είπε ότι με θέλει για ένα ρόλο. Είχα δει μια δουλειά του, τον, Κουλοχέρη του Σποκέιν, που παίζεται και φέτος για Τρίτη χρονιά στο θέατρο Αργώ. Ήθελα πολύ να συνεργαστώ μαζί του. Με είχε δει στην παράσταση, Προμηθέας Δεσμώτης, πέρυσι και έτσι προέκυψε η πρόταση και η συνεργασία μας και χαίρομαι πολύ γι’ αυτό. Είναι ένα νέο παιδί, τον εκτιμώ, εκτιμώ τις δουλειές του. Είναι ωραίο να συνεργάζεσαι με νέους ανθρώπους που έχουν όρεξη και μεράκι για δουλειά.

orestisOrestis Trikas9

Trikas Orestis 01 2Έχετε φίλους στο χώρο;
Έχω φίλους και αυτό που λένε ότι δεν υπάρχουν φιλίες στο χώρο δεν ισχύει. Υπάρχουν, αρκεί να ταιριάζουν οι ενέργειες των ανθρώπων. Εγώ είμαι από τους τυχερούς γιατί στις δουλειές που έχω κάνει, έχω περάσει καλά. Έχω υπάρξει με ανθρώπους φίλος και είμαι ακόμα και εννοώ αληθινή φιλία και όχι αυτό το ψεύτικο το δήθεν. Έχω φίλους, αλλά δεν είναι πολλοί. Είναι άνθρωποι που εμπιστεύομαι και με εμπιστεύονται, τους αγαπάω και με αγαπάνε.

Ποια είναι η σχέση σας με τη μουσική;
Από πολύ μικρός μου άρεσε η μουσική και είχα ασχοληθεί. Θυμάμαι όταν ήμουν στο δημοτικό είχα γραφτεί στη φιλαρμονική του Δήμου Καματερού. Έπαιζα μουσικά όργανα, πνευστά, κρουστά. Τα τελευταία χρόνια το έχω αφήσει λόγω του ότι ασχολούμαι με το θέατρο και δεν έχω χρόνο. Η αλήθεια είναι ότι μου λείπει. Ο μεγαλύτερος μου φόβος ήταν το τραγούδι και έτσι αποφάσισα να τον αντιμετωπίσω, δηλαδή δεν τραγουδούσα ούτε στο μπάνιο μου. Έχω ξεκινήσει μαθήματα φωνητικής με τη δασκάλα μου Μυρσίνη Δόξα, πηγαίνουμε καλά και ελπίζω να βγει κάτι καλό από αυτό.

Συμμετέχετε και φέτος στα, Κλεμμένα Όνειρα. Υποδύεστε τον Ρώσο. Ο Ρώσος θα συσχετιστεί με νέα πρόσωπα στη σειρά; Θα υποστηρίξει τις επιλογές του Σταύρου;
Ήδη σχετίζεται με νέα πρόσωπα, σχεδόν με όλα. Ο Ρώσος δεν μπορεί να μην στηρίξει τον κολλητό του, είναι ο φύλακας άγγελος του Σταύρου, ακόμα και αν δεν συμφωνεί με τις απόψεις του, δεν θα τον αφήσει μόνο του, θα είναι πάντα δίπλα του.

Θα υπάρξει νέα σχέση για τον Ρώσο;
Ναι. Τώρα θα είναι με την Σάννυ. Εφόσον η Χρύσα δεν του έδωσε άλλη ευκαιρία, θα αφήσει τον εαυτό του να ερωτευθεί την Σάννυ. Πάντα του άρεσε ως γυναίκα, απλά ο Ρώσος ήθελε την Χρύσα και ήταν ξεκάθαρος από την αρχή. Εφόσον πέρασε ενάμιση χρόνο μόνος του, θα το πάρει απόφαση και θα προχωρήσει τη ζωή του μαζί με την Σάννυ.

prometheus Orestis Trikas3

Πρόσφατα είδαμε ότι ο Σταύρος κατέστρεψε το παιχνίδι του Άρη. Ο Σταύρος θα κρατήσει την ίδια στάση απέναντι στον Άρη; Ποια θα είναι η συμβολή του Ρώσου σε αυτό; Θα βοηθήσει τον Σταύρο να ξεπεράσει το μίσος του για τον Άρη;
Θα ξαναδούμε τον παλιό εαυτό του Σταύρου, τον άνθρωπο που είναι δίπλα σε αυτούς που τον αγαπάνε, δεν θα είναι κλεισμένος στον εαυτό του και θα αρχίζει να ξαναζεί. Όλο αυτό το μίσος και η εκδίκηση τον είχε πάει πίσω. Εφόσον εκδικήθηκε τον Άρη δεν έχει λόγο να συνεχίσει να τον μισεί, νομίζω ότι από εδώ και πέρα θα δούμε τα δυο αδέρφια να έρχονται πιο κοντά, δεν ξέρω πως. Ο Σταύρος δεν θα έχει πια μίσος για τον Άρη.

Είναι η κωμωδία ένας τρόπος να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα; Πιστεύετε είναι ο μόνος; Πως αλλιώς θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε την γενικευμένη απαισιοδοξία που μας προκαλεί η κρίση;
Η κωμωδία είναι ένας τρόπος να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα. Για να γίνει αυτό πρέπει να δούμε τα προβλήματα, ώστε να μπορέσουμε να τα αντιμετωπίσουμε. Η κωμωδία γίνεται με έναν πολύ καυστικό τρόπο, αλλά παρ’ όλα αυτά είναι μάθημα για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε και να αντιμετωπίσουμε κάθε δυσκολία. Η κωμωδία έχει το χάρισμα να λυτρώνει τον θεατή μέσα από το γέλιο. Η κωμωδία δείχνει τα πράγματα με το όνομα τους και με έναν τρόπο περνάει εύκολα στο συνειδητό και το υποσυνείδητο μας.

Orestis Trikas6

Με ποιους θα θέλατε να συνεργαστείτε;
Είναι πάρα πολλοί οι έλληνες ηθοποιοί που θα ήθελα να συνεργαστώ. Έχουμε πολύ καλούς ηθοποιούς. Θα ήθελα να συνεργαστώ με τον Αιμίλιο Χειλάκη, τον Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλο, τον Πέτρο Φιλλιπίδη, αν και έχω συνεργαστεί στο παρελθόν με τον Πέτρο, με την Μαρία Καβογιάννη. Με πάρα πολλούς ηθοποιούς θα ήθελα να συνεργαστώ και μακάρι να γίνει στο μέλλον.

Ποια είναι η γνώμη σας για τις κριτικές; Διαβάζετε κριτικές ή σας αφήνουν αδιάφορο;
Βέβαια τις διαβάζω, κάποιες φορές με επηρεάζουν. Είναι ένας άνθρωπος που θα βγάλει μια κριτική από αυτό που είδε, μπορεί να είναι καλή ή κακή, είναι άποψη του και έχει δικαίωμα να την πει, άλλοι ξέρουν θέατρο και άλλοι δεν ξέρουν. Οπότε ναι τις διαβάζω. Αν διάβαζα μια αρνητική κριτική νομίζω πως θα με επηρέαζε, κάθε άνθρωπος που αγαπάει αυτό που κάνει και καταθέτει την ψυχή του πάνω στη σκηνή, πιστεύω ότι αν δει αυτό που έδωσε δεν είχε αντίκρισμα νομίζω πως θα επηρεάσει την ψυχή του. Θέλεις αυτό που κάνεις να έχει ανταπόκριση και να αρέσει. Μια κακή κριτική μπορεί να σε κάνει καλύτερο ακόμα και αν είναι αντικειμενική ακόμα καλύτερα. Από τις κακές κριτικές βελτιώνεται ένας ηθοποιός. Οι θετικές κριτικές αφήνουν τον ηθοποιό στάσιμο, δεν εξελίσσεται. Η υποκριτική είναι ένα συνεχές ψάξιμο, μια συνεχής ανησυχία, αν δεν υπάρχουν αυτά τότε είναι η καταστροφή του ηθοποιού, οπότε η κριτική καλή ή κακή πάντα χρειάζεται. Ο ηθοποιός πρέπει να είναι σε μια συνεχή εγρήγορση.

Τι σας αρέσει να κάνετε τον ελεύθερο χρόνο σας;
Μου αρέσει να πηγαίνω θέατρο, σινεμά και να παίζω επιτραπέζια παιχνίδια με τους φίλους μου. Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω πολύ ελεύθερο χρόνο, αλλά έρχεται η Μεγάλη Εβδομάδα οπότε θα κάτσω να ξεκουραστώ και να περάσω τον ελεύθερο χρόνο μου με τους φίλους μου.

Orestis Trikas4 Orestis Trikas5

Τα Κλεμμένα Όνειρα, θα συνεχιστούν την επόμενη σαιζόν;
Δεν ξέρουμε αν θα συνεχιστεί. Δεν έχουμε κάποια ενημέρωση προς το παρόν από το κανάλι. Είναι μια σκέψη, το κανάλι θέλει να συνεχιστεί και του χρόνου, αλλά δεν έχουν πέσει υπογραφές και δεν μας έχει γίνει επίσημη πρόταση.

Τι κρατάτε από την επαφή σας με τον κόσμο όταν είστε στη σκηνή; Ποια είναι η σχέση σας με το κοινό που σας παρακολουθεί; Εισπράττετε περισσότερα θετικά ή αρνητικά σχόλια;
Έχω εισπράξει πολύ αγάπη, πολύ όμορφα σχόλια, αυτό σου δίνει δύναμη. Όταν αυτό που κάνεις έχει ανταπόκριση τότε ο ηθοποιός νιώθει ότι επιβραβεύεται. Έχω πολύ καλή επαφή με τον κόσμο και είναι αληθινή. Δεν μπορούμε βέβαια να αρέσουμε σε όλους, θα εισπράξουμε και θετικά, αλλά και αρνητικά σχόλια.

Η καλλιτεχνική καταξίωση «χτίζεται» πάνω σε μικρές αποτυχίες;
Από τις αποτυχίες γίνεσαι καλύτερος, σε βοηθούν να δεις τα λάθη σου και να τα διορθώσεις, να τα αλλάξεις. Αν μπορέσεις να τα αλλάξεις τότε ναι υπάρχει καλλιτεχνική καταξίωση, αν δεν μπορέσεις τότε όχι, μένεις στάσιμος στην αποτυχία. Η αποτυχία θα σε κάνει καλύτερο και θα σε βοηθήσει να κάνεις το επόμενο βήμα και να μην επαναπαυτείς. Η σκληρή δουλειά και η αφοσίωση θα σε οδηγήσει στην επιτυχία και την καλλιτεχνική καταξίωση.

ORESTIS TRIKAS - NO PARKING

Αν στο μέλλον τα πράγματα για τη χώρα μας δυσκολέψουν περισσότερο, έχετε σκεφτεί να αφήσετε την Ελλάδα και να πάτε στο εξωτερικό για να κάνετε καριέρα;
Δεν θα το έκανα ποτέ. Δεν είμαι από τους ανθρώπους που θα σηκωθούν να φύγουν από τη χώρα τους για να το παλέψουν αλλού. Μου αρέσει η Ελλάδα, θα μείνω και θα το παλέψω εδώ, διότι δεν μπορώ να ζήσω στο εξωτερικό. Έχω πάει για τρείς με τέσσερις ημέρες, αλλά μετά θέλω να γυρίσω στην Αθήνα μου, στο Καματερό, στη Κυψέλη. Δεν είμαι από αυτούς που παρατάνε τα όπλα και σηκώνονται και φεύγουν, δεν το κατακρίνω, αλλά εγώ δεν μπορώ να το κάνω, είναι σαν να πηγαίνω κόντρα στη φύση μου.

Μπορεί ένας ηθοποιός να ζήσει μόνο από το θέατρο;
Όχι βέβαια. Όπως πάει το πράγμα η δουλειά του ηθοποιού δεν θα είναι πλέον δουλειά θα είναι χόμπι. Δυστυχώς δεν μπορείς να ζήσεις μόνο από το θέατρο. Όσοι νέοι άνθρωποι θέλουν να ακολουθήσουν το χώρο της υποκριτικής, καλό θα ήταν να σκεφτούν ότι πάνε να κάνουν το χόμπι τους και αυτό που αγαπάνε και να μην έχουν στο μυαλό τους ότι θα πλουτίσουν από αυτό το επάγγελμα.