DIASKEDASI.INFO

Η διασκέδαση On Line

  • TTGW ATHENS 2019 banner Kalokairi stin poli banner Burger Fest 2019 banner Afieroma ston Stelio Kazantzidi Evripideio Theatro banner

    Kazarma Music Festival banner

Μαρίκα Κρεββατά, ήταν Ελληνίδα ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου

Μαρίκα Κρεββατά
(12 Ιουνίου 1910 - 14 Σεπτεμβρίου 1994)

krebata-1Η Μαρίκα Κρεββατά ήταν Ελληνίδα ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου.

Κόρη του Σταμάτη Κρεβατά (μουσικού) και της Σοφίας (επίσης ηθοποιού - στην Κωνσταντινούπολη, το γένος Παντελιάδη).

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1910.
Γρήγορα όμως σε ηλικία 2 ετών έχασε τον πατέρα της και τη μικρότερη αδελφή της, Θάλεια.

Τα παιδικά της χρόνια τα πέρασε πολύ φτωχά. Έτσι από πολύ νωρίς εμφανίζεται στο θέατρο περισσότερο για να μη μένει μόνη στο σπίτι.

Στην αρχή λάμβανε μέρος σε θιάσους που έκαναν τουρνέ στην ελληνική ύπαιθρο αλλά και σε παιδικές παραστάσεις όπως στη "Δασκαλίτσα" του Νικοντέμι κοντά στη Μαρίκα Κοτοπούλη.

Αργότερα εμφανίζεται στο θίασο οπερέτας του Γεωργίου Ξύδη, όμως η πρώτη ουσιαστικά επαγγελματική της εμφάνιση ήταν στο θίασο της Ροζαλίας Νίκα.

Η καλλιτεχνική της αναγνώριση υπήρξε γρήγορη. Μετά από κάποιες ακόμη περιοδείες θιάσων όπως του Μάνου Φιλιππίδη το όνομά της γίνεται γνωστό στα μουσικά θέατρα της τότε Αθήνας φθάνοντας πλέον να ερμηνεύει την Έυα στην ομώνυμη οπερέτα του Φραντς Λέχαρ.

Η Μαρίκα Κρεβατά ήταν εκείνη που λανσάρησε το "Πιπίτσα" από το ομώνυμο έργο των
Γιάννη Πρινέα -Στάθη Μάστορα:
Πίτσα, Πιπίτσα, Πηνελοπίτσα,
απ΄ το καιρό, παιδί μου, που ΄γινες κομμάτι
να μας πεθάνεις όλους, το ΄βαλες γινάτι!
Καημένη Πίτσα, Πηνελοπίτσα,
θα μας πεθάνεις μα το ναί
αφότου σήκωσες ψηλά τον αμανέ!

Στην αρχή της δεκαετίας του '30 γνώρισε τον Άγγελο Μαυρόπουλο, πρωταγωνιστή της οπερέτας, τον οποίο τρεις μόλις μήνες μετά το γάμο της χωρίζει, ενώ έξι μήνες μετά γέννησε τη γνωστή μετέπειτα ηθοποιό Γκέλλυ Μαυροπούλου. Στη συνέχεια υπήρξε σύζυγος του επίσης ηθοποιού Γιώργου Γαβριηλίδη (που πέθανε το 1982), τόσο στη ζωή όσο και στην τέχνη.

Η Μαρίκα Κρεβατά εγκατέλειψε τη θεατρική σκηνή το 1973. Ήταν μόνιμη κάτοικος Αθηνών και μιλούσε επίσης γαλλικά. Πέθανε στις 14 Σεπτεμβρίου 1994 σε ηλικία 83 ετών σε Κλινική της Αθήνας. Κηδεύτηκε στον Κόκκινο Μύλο.

Φιλμογραφία
Ο αισιόδοξος (1973) .... Ρούλα Αντύπα
Ένας τρελός, τρελός αεροπειρατής (1973) .... Λουκία Σγουρού
Πώς καταντήσαμε, Σωτήρη (1972) .... Ανδρομάχη
Ο πρίγκιπας της αγοράς (1972) .... Ζορζέτ
Διακοπές στο Βιετνάμ (1971) .... Ευλαμπία, πεθερά
Ο ακτύπητος χτυπήθηκε (1970) ..... Αντιγόνη Παπαμάρκου
Ο απίθανος (1970)... Ολυμπία Καραλή
Ο παιχνιδιάρης (1970) .... Μαριάνθη
Ο ξεροκέφαλος (1970) .... Μαρία
Ένας μάγκας στα σαλόνια (1969) .... Εύα Νικολάου
Η κόμισσα της φάμπρικας (1969) .... Δήμητρα Δελημάνη
Ο παραμυθάς (1969) .... Βεατρίκη Καραγιώργη
Ξύπνα, κορόιδο (1969) .... Ισμήνη Μπαρολέ
Ο πεθερόπληκτος (1968) .... Oλυμπία, πεθερά
Ο ανακατωσούρας (1967) .... Θεώνη, πεθερά
Ο μόδιστρος (1967) .... Ερασμία
Ο αδελφός μου ο τρελάρας - Ο αδελφός μου ο λόρδος (1966) .... κυρία Φαρνέζη
Η γυναίκα μου τρελάθηκε (1966) .... Έλλη
Όλοι οι άνδρες είναι ίδιοι (1966) .... κυρία Γεωργιάδου
Εξιλέωση (1965) .... Μαρία
Ο φτωχός εκατομμυριούχος (1965)... Ειρήνη
Ο μετανάστης (1965) ... αυτή που κάνει το προξενιό
Μια γυναίκα χωρίς ντροπή (1965) ... Ερασμία
Ο ουρανοκατέβατος (1965) .... Θεανώ Μπιρμπιλοπούλου
Βάνα (1965)
Υιέ μου, υιέ μου (1965) .... Αμαλία Μαυρογιάννη
Άλλος για το εκατομμύριο (1964) .... Ματίνα, πεθερά
Τα δίδυμα (1964) .... Λουίζα Χατζηφρύδη
Κόσμος και κοσμάκης (1964) .... Γαρουφαλιά / Βιολέτα Καρτελή
Τρία κορίτσια από το Αμέρικα (1964)... κυρία Σταύρου
Ένας βλάκας με πατέντα (1963) .... Βαρβέρη
Πολυτεχνίτης και ερημοσπίτης (1963) .... κυρία Μαρία
Εταιρεία θαυμάτων (1962) .... Δανάη
Όταν λείπει η γάτα (1962) .... κυρία Ζέμπερη
Χαραμοφάηδες - Δουλέψτε για να φάτε (1961) .... Μάγδα Σκαρμούτσου
Το κλωτσοσκούφι (1960) .... Θοδώρα Βένγκελη-Αγγελίδου
Ο Ηλίας του 16ου (1959) ....Λουκία
Η Λίζα το 'σκασε (1959) .... κυρία Κολλάρου-Παπαδέα
Στουρνάρα 288 - Φτώχεια κι αριστοκρατία (1959) .... Κλειώ Ασημομύτη
Το ξύλο βγήκε απ' τον παράδεισο (1959) .... κυρία Παπασταύρου
Δελησταύρου και υιός (1957) .... κυρία Αμαλία Μαυρογιάννη