DIASKEDASI.INFO

Η διασκέδαση On Line

Ρόναλντ Ρήγκαν, ήταν ηθοποιός, κυβερνήτης της Καλιφόρνιας και κατόπιν έγινε ο 40ος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, ο γηραιότερος που εξελέγη ποτέ

Ronald Reagan-1

Ρόναλντ Ρήγκαν  (Ronald Reagan)
Ημ. γεν.: 6/2/1911

Ο Ρόναλντ Ουίλσον Ρήγκαν ήταν ηθοποιός, κυβερνήτης της Καλιφόρνιας και κατόπιν έγινε ο 40ός Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (1981-1989), ο γηραιότερος που εξελέγη ποτέ (69 και 73 ετών αντίστοιχα για τις δύο του θητείες).
Θεωρείται από την πλειοψηφία των Αμερικανών ως ένας από τους πλέον πετυχημένους προέδρους τους.

Γεννήθηκε στις 6 Φεβρουαρίου του 1911 στο Ταμπίκο του Ιλινόις. Παντρεύτηκε την ηθοποιό Τζέιν Γουάιμαν το 1940 και χώρισαν το 1948. Το 1952 παντρεύτηκε τη Νάνσυ Ντέιβις, με την οποία παρέμεινε για το υπόλοιπο της ζωής του.

Ronald ReaganΞεκίνησε την πολιτική του σταδιοδρομία το 1967 ως κυβερνήτης της Πολιτείας της Καλιφόρνια. Υπηρέτησε στο αξίωμα για δύο συνεχόμενες θητείες έως τον Ιανουάριο του 1975. Πέντε χρόνια μετά την αποχώρηση του από τον Λευκό Οίκο ο 40ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών ανακοινώθηκε ότι έπασχε από την νόσο Αλτσχάιμερ. Τότε είχε δηλώσει ότι ξεκίνησε «το ταξίδι που θα με οδηγήσει στο βασίλεμα της ζωής μου».
Ο Ρήγκαν που έζησε περισσότερο από κάθε άλλον Αμερικανό πρόεδρο πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής του απομονωμένος με συντροφιά την σύζυγο του, Νάνσι.
Ο Ρήγκαν ανέλαβε τον Λευκό Οίκο σε ηλικία 69 ετών μετά από μια μέτρια καριέρα στον κινηματογράφο και στην τηλεόραση.

Ήταν βαθιά συντηρητικός και πολέμιος του κομμουνισμού.
Με την ανάληψη της προεδρίας είχε δηλώσει ότι «η κυβέρνηση δεν είναι η λύση, αλλά το πρόβλημα».
Ανέλαβε μια εκστρατεία για τον περιορισμό του κράτους και προώθησε μια οικονομική πολιτική που είχε σαν άξονες την μείωση των φόρων και τον δραστικό περιορισμό των κρατικών δαπανών.
Στην εποχή του όμως, οι Αμερικανοί είδαν τους πλούσιους να γίνονται πλουσιότεροι και τους φτωχούς να γίνονται φτωχότεροι. Τα "Ρηγκανόμικς" (λογοπαίγνιο για τις ακραία νεοφιλελεύθερες οικονομικές αντιλήψεις της κυβέρνησης Ρήγκαν) αποδείχτηκαν καταστροφή για την αμερικανική εργατική τάξη.
Την εποχή του Ρήγκαν η αμερικανική οικονομία γνώρισε τη χειρότερη στασιμότητα των τελευταίων δεκαετιών. Η αξία των μισθών είχε καταβαραρθρωθεί και η φτώχεια είχε αυξηθεί κατά 20%.
Το Νοέμβριο του 1986 δημόσια αρνήθηκε ότι η κυβέρνησή του πουλούσε παράνομα όπλα στο Ιράν για να χρηματοδοτήσει τον αγώνα των Κόντρας στη Νικαράγουα. Μια βδομάδα αργότερα είχε αναγκαστεί να πάρει πίσω τη δήλωσή του αλλά αρνήθηκε ότι όλα αυτά είχαν σχέση με τους Αμερικανούς ομήρους στην Τεχεράνη. Την επόμενη χρονιά ο Ρήγκαν είχε παραδεχτεί ότι υπήρχε σχέδιο «όπλα για να πάρουμε πίσω τους ομήρους», αλλά αρνήθηκε πως το γνώριζε…

Ήταν επίσης γνωστός για τις γκάφες του. Όπως εκείνη η περίφημη φράση «Να βομβαρδίσουμε τώρα τη Σοβιετική Ένωση», που ακούστηκε από το ραδιόφωνο. Την είχε ξεστομίσει επειδή νόμιζε ότι το μικρόφωνο ήταν κλειστό!

Κατά την διάρκεια της προεδρίας του ο «ψυχρός πόλεμος» έφτασε στο απόγειο του, ενώ είχε αρχίσει να διαγράφεται η αρχή του τέλους για την Σοβιετική Ένωση. Ο Ρήγκαν αντιτάχθηκε στην Σοβιετική Ένωση μετά την εισβολή της στο Αφγανιστάν και υποστήριξε το συνδικάτο «Αλληλεγγύη» στην Πολωνία.

Ο Ρήγκαν προώθησε ένα τεράστιο εξοπλιστικό πρόγραμμα για τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις με αιχμή του δόρατος το αμφιλεγόμενο πυρηνικό πρόγραμμα που έγινε γνωστό ως «πόλεμος των άστρων» που θεωρείται εμπνευστής του. Ταυτόχρονα όμως, υπέγραψε μια σειρά συμφωνιών για τον έλεγχο των εξοπλισμών με την Σοβιετική Ένωση, επί προεδρίας του Μ. Γκορμπατσόφ.
Είχε ακόμα δημιουργήσει μια ισχυρή πολιτική και προσωπική συμμαχία με την πρωθυπουργό της Βρετανίας, Μάργκαρετ Θάτσερ, με την οποία είχε συγγενείς ιδεολογικές απόψεις.
Η κοινή νεοφιλελεύθερη/νεοσυντηρητική πολιτική Ρήγκαν-Θάτσερ έμεινε στην ιστορία ως "ΡηγκανοΘατσερισμός".

Ήταν Πρόεδρος για δύο συνεχόμενες τετραετείς θητείες (1981-1989).
Στα τελευταία χρόνια της ζωής του προσβλήθηκε από τη νόσο του Αλτσχάιμερ και πέθανε στις 5 Ιουνίου του 2004.