DIASKEDASI.INFO

Η διασκέδαση On Line

Φρέντερικ Μάριοτ, ήταν Αμερικανός εκδότης αγγλικής καταγωγής και ένας εκ των πρώτων υποστηρικτών της αεροπορίας, όντας δημιουργός του Avitor Hermes Jr, του πρώτου μη επανδρωμένου αεροσκάφους

Φρέντερικ Μάριοτ

Ο Φρέντερικ Μάριοτ, ήταν Αμερικανός εκδότης αγγλικής καταγωγής και ένας εκ των πρώτων υποστηρικτών της αεροπορίας, όντας δημιουργός του Avitor Hermes Jr., του πρώτου μη επανδρωμένου αεροσκάφους που πέταξε με τη χρήση της δικής του ισχύος στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. (Frederick Marriott‎, 16 Ιουλίου 1805 – 16 Δεκεμβρίου 1884, Σαν Φρανσίσκο)

Frederick MarriottΟ εκδότης της εφημερίδας Northern Indianian αναφέρθηκε σχετικά με αυτόν στις 19 Μαρτίου 1874, περιγράφοντάς τον ως έναν «Άγγλο τζέντλμαν, με εκκεντρικές συνήθειες, εξαιρετική ευφυΐα και επιχειρηματικότητα, καθώς και ολοκληρωμένη προσωπικότητα».

Στον Μάριοτ πιστώνεται η εφεύρεση της λέξης «αεροπλάνο» ("aeroplane"), ενώ σκόπευε να κατασκευάσει ένα σύστημα αερομεταφορών που θα μετέφερε επιβάτες από τη Νέα Υόρκη στην Καλιφόρνια χωρίς τους κινδύνους που είχε η παραδοσιακή μορφή ταξιδιού τον 19ο αιώνα.

Η εταιρεία που ίδρυσε (με τον Άντριου Σμιθ Χάλιντι) το 1866 είχε το όνομα Aerial Steam Navigation Company (Εταιρεία Εναέριας Ατμοπλοΐας).

Εκδότης
1856 San Francisco News Letter and California Advertiser
London Illustrated News
Pacific Coast Mining Journal
1867–1876 California China Mail and Flying Dragon
1854–1855 California Mail Bag
California News Notes
Motoring Magazine and Motor Life
Ο Μάριοτ ήταν ο εκδότης της εφημερίδας San Francisco News Letter and California Advertiser, το οποίο ήταν το «Επίσημο Όργανο» της εταιρείας που είχε ιδρύσει. Ένας από τους κύριους αρθρογράφους της εφημερίδας ήταν ο ταγματάρχης Άμπροουζ Μπιρς.

Επίσης ο Μάριοτ αναφέρεται ως ένας εκ των ιδρυτών της εφημερίδας London Illustrated News.

Η εφημερίδα California China Mail and Flying Dragon εκδιδόταν στην κινεζική γλώσσα και ήταν μια από τις πρώτες πηγές διαφήμισης που ενθάρρυνε τους Κινέζους μετανάστες να εργαστούν στον Δυτικό Σιδηρόδρομο.

Η εφημερίδα California News Notes ήταν εικονογραφημένη και διέθετε πολλές ξυλογραφίες, οι οποίες παρουσίαζαν τις συνδέσεις διάφορων σιδηροδρομικών γραμμών, και οι οποίες παραμένουν περιζήτητες για τους συλλέκτες.

 

Big Ballon

Πρώτη πτήση
Το 1841 στο Λονδίνο, ο Μάριοτ ήταν ένα από τα τρία μέλη του συμβουλίου της εταιρείας Aerial Transit Company (Εταιρεία Αερομεταφορών) μαζί με τους Τζον Στρινγκφέλοου και Ουίλλιαμ Σάμιουελ Χένσον. Ο Μάριοτ ήταν υπεύθυνος για τις εικονογραφήσεις και τις διαφημιστικές εκστρατείες για το αερόπλοιο που σχεδίαζαν να κατασκευάσουν, το "Ariel". Το αεροπλάνο τράβηξε την προσοχή και τη φαντασία του κοινού και η εταιρεία κατασκεύασε ένα μικρό ανεμόπτερο, αλλά μετά από αποτυχία στην κατασκευή ενός μεγαλύτερου αεροσκάφους, κυρίως λόγω έλλειψης κεφαλαίων, η εταιρεία έκλεισε. Ο Χένσον παντρεύτηκε και μετακόμισε στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ ο Στρινγκφέλοου συνέχισε τα πειράματά του. Ο Μάριοτ μετακόμισε στην Καλιφόρνια το 1849.

Το Hermes Avitor Jr. κατασκευάστηκε στο υπόγειο ενός εκδοτικού οίκου σε μεγάλο βαθμό υπό το φως των κεριών και πέταξε από το ιπποδρόμιο του Shellmound Park. Σύμφωνα με δημοσιογράφο του Scientific American (31 Ιουλίου 1869) το αεροσκάφος χρειάστηκε 6 λεπτά για να γεμίσει με υδρογόνο και πετούσε με ταχύτητα περίπου 8 χιλιομέτρων την ώρα. Σε μια από τις επόμενες πτήσεις όμως, το αεροσκάφος κάηκε ολοσχερώς και χάθηκε. Ένα αντίγραφο του σκάφους εκτίθεται στο Μουσείο Αεροπορίας Χίλερ. Επρόκειτο για μη επανδρωμένο αεροσκάφος.

Η χρηματιστηριακή κρίση του 1869 εμπόδισε τις προσπάθειες του Μάριοτ να πραγματοποιήσει πτήση με βαρύτερο από τον αέρα σκάφος, αν και συνέχισε να εργάζεται σε ένα μοντέλο βαρύτερου από τον αέρα τριπλάνου μέχρι τον θάνατό του.

Ο Τζον Τζόζεφ Μοντγκόμερι εμπνεύστηκε από τα πειράματα αυτά. Δύο χρόνια πριν τον θάνατο του Μάριοτ, το 1882, η εταιρεία Aerial Steam Navigation Company πωλήθηκε, και ο αρχιτέκτονας Αουγκούστους Λέιβερ έγινε ο νέος διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας.

Ο Φρέντερικ Μάριοτ απεβίωσε στο Σαν Φρανσίσκο στις 16 Δεκεμβρίου 1884.

 

Πληροφορίες: el.wikipedia.org/wiki/Φρέντερικ_Μάριοτ