DIASKEDASI.INFO

Η διασκέδαση On Line

Ζαν Ρενέ Λακόστ, ο τενίστας που έγινε βιομήχανος, ήταν ο διασημότερος χειριστής της ρακέτας στην προπολεμική εποχή

Zan Rene Lacost-1

Ζαν Ρενέ Λακόστ

Ο τενίστας που έγινε βιομήχανος δεν χρειάζεται συστάσεις, καθώς το μπλουζάκι πόλο με το λογότυπο-σήμα κατατεθέν του βρίσκεται σε κάθε σχεδόν ντουλάπα του πλανήτη.

Ο γάλλος τενίστας, σχεδιαστής της γνωστής φίρμας και βιομήχανος τελικά Ρενέ Λακόστ ήταν ο διασημότερος χειριστής της ρακέτας στην προπολεμική εποχή, ένας θρύλος της παγκόσμιας αντισφαίρισης, πριν φέρει την επανάσταση στην αθλητική ένδυση!

Μέλος των φοβερών και τρομερών «Τεσσάρων Σωματοφυλάκων» του γαλλικού αθλητισμού (Ζακ Μπρουνιόν, Ανρί Κοσέ, Ζαν Μποροτρά και Ρενέ Λακόστ), που κατέκτησαν 20 τίτλους Γκραν Σλαμ στο μονό και 23 στο διπλό, αναγκάζοντας τους συμπατριώτες τους να χτίσουν το κέντρο αντισφαίρισης που φιλοξενεί το Ρολάν Γκαρός προς τιμήν τους, ο Λακόστ διέπρεψε στα κορτ κατακτώντας 7 ατομικά Γκραν Σλαμ!

Αναμφίβολα το Νο 1 του καιρού του, στη δεκαετία του 1920 δηλαδή, ο Λακόστ έβρισκε πάντα ενοχλητική και περιοριστική την αθλητική περιβολή του τενίστα, το λευκό μακρυμάνικο μπλουζάκι, το παντελόνι και τη γραβάτα δηλαδή, ομολογουμένως πολλά ρούχα να φοράς όταν πασχίζεις να σώσεις μια δυνατή μπαλιά.

Κι έτσι ο Λακόστ έψαξε μια πιο χαλαρή στολή για τα κορτ, γράφοντας εν αγνοία του Ιστορία! Το 1979, σε συνέντευξή του στο περιοδικό People, θυμόταν: «Μια μέρα παρατήρησα τον φίλο μου, Marquis of Cholmondeley, να φορά ένα μπλουζάκι πόλο στο κορτ. Να μια πρακτική ιδέα, είπα στον εαυτό μου». Το μπλουζάκι ήταν πράγματι τόσο βολικό που ο Ρενέ παρήγγειλε στον βρετανό ράφτη του μια παρτίδα πόλο, τόσο βαμβακερά όσο και μάλλινα. «Σύντομα όλοι τα φορούσαν στο γήπεδο», χαμογελούσε με ικανοποίηση ο Ρενέ.

Την ίδια μάλιστα εποχή ήταν που απέκτησε το περιβόητο ψευδώνυμό του από τους φιλάθλους και τον αθλητικό Τύπο: «Ο Κροκόδειλος»! Οι λόγοι για το παρατσούκλι δεν είναι σαφείς και χάνονται εξάλλου στα βάθη του χρόνου. Ήταν η αθλητική του δεινότητα; Ήταν η αντοχή του στα κορτ; Ήταν η σουβλερή του μύτη; Ή μήπως το διαβόητο στοίχημά του;

Ο αμερικανικός Τύπος τον ονόμασε «Κροκοδειλάκια» το 1927, όταν έβαλε στοίχημα με τον αρχηγό της γαλλικής αποστολής του τουρνουά Davis Cup με έπαθλο έναν χαρτοφύλακα από δέρμα αλιγάτορα. Όταν επέστρεψε στη Γαλλία, το «Κροκοδειλάκιας» έμελλε να μείνει! Ο Λακόστ όχι μόνο δεν απογοητεύτηκε από το παρατσούκλι αλλά το αγκάλιασε ολόψυχα, με το θηριώδες κροκοδειλάκι να φιγουράρει σύντομα στην αθλητική του στολή!

Κι έτσι έγινε η προσωπική του φίρμα ρούχων, το απόλυτο σήμα κατατεθέν του, πριν ακόμα σκεφτεί να κάνει το λογότυπο επιχείρηση! Όταν λοιπόν αποσύρθηκε από τον οργανωμένο αθλητισμό στις αρχές της δεκαετίας του 1930, ίδρυσε τη φίρμα
La Chemise Lacoste με τον φίλο του Andre Gillier, πρόεδρο της μεγαλύτερης γαλλικής μάρκας πλεκτών της εποχής, για να ρίξουν στην αγορά τα μπλουζάκια πόλο με το κροκοδειλάκι.

Το αθλητικό μπλουζάκι της Lacoste έγινε σύντομα το status symbol του ανταγωνιστικού τενίστα και τα υπόλοιπα είναι φυσικά Ιστορία…

Πρώτα χρόνια
Ο Ζαν Ρενέ Λακόστ γεννιέται στις 2 Ιουλίου 1904 στο Παρίσι της Γαλλίας μέσα σε μεγαλοαστική οικογένεια του επιχειρηματικού κόσμου. Ο γόνος της πλούσιας παριζιάνικης φαμίλιας δεν είχε βέβαια στα μικράτα του καμία σχέση με τον αθλητισμό, πόσο μάλλον με το τένις, καθώς ήταν ένα καθόλου αθλητικός πιτσιρικάς. Προοριζόταν εξάλλου να αναλάβει την οικογενειακή αυτοκρατορία, έπεσε λοιπόν με τα μούτρα στο διάβασμα.

Όλα έμελλε όμως να αλλάξουν όταν στην εφηβεία του, σε ηλικία 15 ετών, συνόδευσε τον πατέρα του σε επαγγελματικό ταξίδι στην Αγγλία και βρέθηκε για πρώτη φορά σε κορτ! Πιάνοντας μάλιστα τη ρακέτα, δεν σημείωσε ικανοποιητικές επιδόσεις, κάνοντας όλους να αναφωνήσουν ότι ο μικρός δεν είχε ταλέντο στο τένις.

Κι όμως, για τον ίδιο ο έρωτας με την αντισφαίριση ήταν κεραυνοβόλος, και ήταν ακριβώς η θέληση, η πειθαρχία και η στρατηγική του που τον μετέτρεψαν σε φαινόμενο του τένις! Όταν λοιπόν αποφασίζει να παραιτηθεί από την καριέρα που του επιφύλασσε η φαμίλια του για να κυνηγήσει το όνειρο του αθλητισμού, ο συγκαταβατικός πατέρας του είχε για κείνον έναν και μόνο έναν όρο: να γίνει πρωταθλητής εντός πενταετίας!

Ως γνήσιος επιχειρηματίας, ο πατέρας Λακόστ έβαλε στον γιο του χρονοδιάγραμμα: του επιτρέπει μεν να ασχοληθεί με τον αθλητισμό, αν όμως δεν έφτανε μέσα σε πέντε χρόνια στην κορυφή του κόσμου, τότε όφειλε να επιστρέψει στην οικογενειακή αυτοκινητοβιομηχανία. Ήταν η πρώτη πρόκληση του Ρενέ, το πρώτο βήμα δηλαδή για την απόλυτη κυριαρχία του στα κορτ…

Ασύλληπτη καριέρα στο τένις
Παρά το γεγονός ότι δεν χαρακτηρίστηκε ποτέ τρομερός αθλητής, ο Λακόστ με πάθος, αφοσίωση και υπομονή θα γνώριζε μια πρωτόγνωρη καριέρα στο τένις! Αργά αλλά σταθερά και πάνω από όλα με συνεχή, σκληρή δουλειά, ο μικρός Γάλλος βελτίωνε τις πολλαπλές αδυναμίες του και αύξανε διαρκώς την ποιότητά του στο παιχνίδι.

Ήταν τέτοιο το πάθος του Λακόστ να διακριθεί που εκτός από τις ώρες που αφιέρωνε στην προπόνηση, ξόδευε άλλες τόσες παρακολουθώντας κορυφαίους τενίστες και καταγράφοντας σε μπλοκάκι τα προτερήματα και τα ελαττώματά τους.

Το 1923 ήρθε η πρώτη αναγνώριση των προσπαθειών του, καθώς επιλέχθηκε με τρία ακόμα «ιερά τέρατα» του γαλλικού τένις να γίνει μέλος της εθνικής ομάδας που τα πήρε όλα! Το 1925 κατέκτησε το πρώτο του γαλλικό τουρνουά, αλλά και το μονό στο Γουίμπλετον, τα πρώτα από τα 7 ατομικά Γκραν Σλαμ που κατέκτησε στην καριέρα του!

Το 1927 κατάκτησε και το Davis Cup, επικρατώντας για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού των Αμερικανών! Οι Λακόστ, Μπρουνιόν, Κοσέ και Μποροτρά αποτέλεσαν για μια δεκαετία περίπου τους «Τέσσερις Σωματοφύλακες» του γαλλικού τένις, οι οποίοι μονοπώλησαν τους τίτλους στο παγκόσμιο στερέωμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι από 1924-1929 όλα τα τουρνουά του Γουίμπλετον κατέληξαν σε έναν από τους τέσσερις Γάλλους!

Όντας πια στο Νο 1 της παγκόσμιας κατάταξης (1926 και 1927), ο Λακόστ πήρε όσα θα μπορούσε να ευχηθεί ποτέ να κατακτήσει τενίστας, μετρώντας μια αστρονομική καριέρα από τις λίγες: 7 Γκραν Σλαμ, 10 «μεγάλα» τουρνουά, αλλά και 51 συμμετοχές στη γαλλική ομάδα του Davis Cup!

Το στιλ του όμως δεν έκοβε εισιτήρια, καθώς ούτε γρήγορα πόδια διέθετε ούτε και θεαματικό τένις έπαιζε, κατασκηνώνοντας συνήθως στη βασική γραμμή. Ο πάντα φιλάσθενος νεαρός όμως με τα όχι και τόσο αθλητικά προσόντα, που κατάφερε βέβαια να εκπληρώσει την υπόσχεση στον πατέρα του εντός χρονικού ορίου, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει πρόωρα την αθλητική καριέρα, κρεμώντας τα παπούτσια του το 1929, εξαιτίας της χρόνιας βρογχίτιδας που τον ταλαιπωρούσε…

Η γέννηση της Lacoste και άλλες εφευρέσεις
Μπορεί η μεγαλύτερη «εφεύρεση» του Λακόστ να ήταν το πρακτικό αθλητικό μπλουζάκι για τα κορτ του τένις, ο ίδιος κατοχύρωσε ωστόσο περισσότερες από 30 πατέντες στη ζωή του, καθώς το μηχανικό του δαιμόνιο ήταν λίγα μονό εκατοστά κάτω από τη λατρεία του για το τένις.

Ο ίδιος σκαρφίστηκε τον πρώτη αυτόματη μηχανή που εκτοξεύει μπαλάκια, την εποχή που διαμαρτυρόταν όταν δεν μπορούσε να βρει ικανό αντίπαλο να προπονηθεί! Η χειροποίητη μηχανή του, η «lance-balle», έβαλε τέλος στη συνήθειά του να εξαντλεί τους αντιπάλους του στην προπόνηση, ενώ σύντομα θα γινόταν παγκόσμια σταθερά για την εξάσκηση στο άθλημα! Ταυτοχρόνως, στον Λακόστ είναι που χρωστά ο κόσμος της αντισφαίρισης τη μεταλλική ρακέτα, εγκαινιάζοντας έτσι μια νέα εποχή για το παγκόσμιο τένις!

Με τη μεταλλική ρακέτα του Λακόστ για λογαριασμό της Wilson είναι που κατέκτησε η σπουδαία Μπίλι Τζιν Κινγκ το Γουίμπλετον το 1968, ενώ με το επόμενο μοντέλο του Λακόστ, την Τ-2000, έγραψε ιστορία ο Τζίμι Κόνορς. Και κάτι ακόμα: ο εφευρετικός του νους χτύπησε και εκτός επικράτειας του τένις, καθώς στον ίδιο χρωστά το γκολφ το πρώτο μπαστούνι από πολυουρεθάνη, το οποίο σηματοδότησε επίσης τη μετάβαση του σπορ στα ελαφρότερα μπαστούνια από συνθετικά υλικά. Μεταξύ 1960-1980, ο Λακόστ κατοχύρωσε άλλες 20 πατέντες…

Ήταν ωστόσο στον χώρο της ένδυσης που θα άφηνε τη βαρύτερη κληρονομιά του. Είπαμε και πρωτύτερα ότι πάντα έβρισκε ενοχλητική την αθλητική φορεσιά του τενίστα και παραπονιόταν διαρκώς για το μη βολικό της μακρυμάνικης μπλούζας. Ήταν λοιπόν στον τελικό του αμερικανικού τουρνουά του 1926 όταν ο Λακόστ φόρεσε για πρώτη φορά το πόλο που είχε δει να φορά ένας φίλος του, ράβοντας πάνω στο μπλουζάκι τον «κροκόδειλο», το παρατσούκλι του που θα γινόταν σήμα κατατεθέν του.

Με την προτροπή ενός φίλου του, για να του φέρει λέει γούρι, ο Λακόστ εμφανίστηκε έτσι στα αμερικανικά κορτ, με την τύχη να είναι πράγματι ανέλπιστη: όχι μόνο νίκησε στον τελικό, αλλά το πόλο με το κροκοδειλάκι έμελλε να γίνει παγκόσμιο σύμβολο αθλητικής επιτυχίας.

Έπειτα λοιπόν από ταξίδι στο Λονδίνο, ο Λακόστ αποφάσισε να αντικαταστήσει τα μακρυμάνικα μπλουζάκια με μια νέα σειρά πιο άνετων, που απορροφούσαν ταυτοχρόνως τον ιδρώτα και αγκάλιαζαν το σώμα. Τα νέα μπλουζάκια για το τένις, το γκολφ και την ιστιοπλοΐα ήταν πιο μικρά και με κοντύτερα μανίκια, με τη φίρμα που ίδρυσε ο περίφημος γάλλος τενίστας όταν αποσύρθηκε από τον επαγγελματικό αθλητισμό το 1930 να γίνει έτσι μια από τις πλέον επιτυχημένες παγκοσμίως, κάνοντας το κροκοδειλάκι ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα trademark της αγοράς μέχρι και τις μέρες μας.

Κι ενώ οι πωλήσεις της μικρής γαλλικής φίρμας ανέβαιναν αργά και σταθερά όλα αυτά τα χρόνια, ακολουθώντας θα έλεγε κανείς τις αθλητικές επιδόσεις του πρωταθλητή δημιουργού της, θα ήταν στη δεκαετία του 1980 που θα εκτοξευόταν σε ύψη δυσθεώρητα: το 1982 οι πωλήσεις άγγιξαν τα 450 εκατ. δολάρια!

Στα τελευταία χρόνια της ζωής του, ο Ρενέ Λακόστ ταλαιπωρήθηκε από πολλαπλά προβλήματα υγείας και αποσύρθηκε από την εταιρία του, η οποία έμελλε να επεκταθεί και στην παραγωγή άλλων προϊόντων, όπως αρώματα, γυαλιά ηλίου, εσώρουχα, υποδήματα, ρολόγια, λευκά είδη κ.ά.

Παντρεμένος από το 1930 με τη Σιμόν ντε λα Σομ, την πρώτη γαλλίδα νικήτρια του βρετανικού Open στο γκολφ και παγκόσμια πρωταθλήτρια, απέκτησε δύο παιδιά. Ο Ρενέ και η Σιμόν αποσύρθηκαν τα τελευταία χρόνια στο εξοχικό τους, σε μια λουτρόπολη στα Πυρηναία, παίζοντας γκολφ και δοκιμάζοντας τα μπαστούνια που δημιουργούσε ο Ρενέ για λογαριασμό διάσημων γκόλφερ.

Ο Ζαν Ρενέ Λακόστ πέθανε στις 14 Οκτωβρίου 1996, σε ηλικία 92 ετών, προδομένος από την καρδιά του, έπειτα από άλλη μια χειρουργική επέμβαση. Πριν φύγει από τον κόσμο, έχρισε διάδοχο της δικής του αυτοκρατορίας τον γιο του…

 


Πληροφορίες: newsbeast.gr