DIASKEDASI.INFO

Η διασκέδαση On Line

Μπιλ Χίκοκ, ο διάσημος "πιστολέρο" που ακροβατούσε στη λεπτή γραμμή μεταξύ νομιμότητας και παρανομίας

Ο Άγριος Μπιλ Χίκοκ

Wild Bill HickokΟ Άγριος Μπιλ Χίκοκ, γεωργός, αγγελιοφόρος, ανιχνευτής, οδηγός σε εφοδιοπομπες, κατάσκοπος, αστυνομικός και σερίφης, μα πάνω απ΄όλα ξακουστός "πιστολέρο" με εξαιρετικό σημάδι. (Wild Bill Hickok, 1837-1876)

Γεννήθηκε στο Ιλινόις το 1837 το πραγματικό του όνομα ήταν Τζέιμς Μπάτλερ Χίκοκ και ήταν αγγλικής καταγωγής.

Από μικρός ήταν πολύ καλός στο σημάδι και όταν το 1855 από παρεξήγηση νόμισε ότι σκότωσε κάποιον στην πατρίδα του ο 18 Μπιλ έφυγε για το Κάνσας όπου εντάχθηκε στους Τζεϊχόκερς μια μονάδα ανταρτών που βοηθούσε σκλάβους που δραπέτευαν από τον Νότο ή συγκρουόταν με αντίστοιχες μονάδες Νοτίων που υποστήριζαν τη δουλεία.

Τα επόμενα χρόνια εργάστηκε σαν γεωργός, αγγελιοφόρος στο Πόνι Εξπρές και οδηγός καραβανιών.

Το 1861 σκότωσε τρεις άοπλους άντρες σε μια λογομαχία, αλλά αθωώθηκε από το δικαστήριο γιατί έκρινε ότι βρισκόταν σε αυτοάμυνα.

Μετά το ξέσπασμα του Αμερικανικού Εμφυλίου το 1861 ο Χίκοκ κατατάχθηκε στον στρατό των Βορείων ως οδηγός σε εφοδιοπομπές και ανιχνευτής και ως το τέλος του έτους είχε οριστεί αρχηγός καραβανιού.

Στα μέσα του 1862 όμως αποστρατεύθηκε κάτω από ανεξακρίβωτες συνθήκες και τα ίχνη του χάνονται για ένα έτος. Υποστηρίζεται ότι ίσως να εργάστηκε αυτό το διάστημα ως κατάσκοπος για τους Βόρειους ενώ στα τέλη του 1863 θα τον ξαναβρούμε να εργάζεται σαν αστυνομικός στο Μισούρι.

Το 1864 κατατάσσεται σαν ανιχνευτής στην στρατιά του Βόρειου στρατηγού Σάνμπορν (10826-1903). Το 1865 αποστρατεύεται και θα περνά τον χρόνο του σαν χαρτοπαίζοντας και μπλέκοντας σε καβγάδες.

Το 1865 θα μονομαχήσει και θα σκοτώσει τον Ντέιβις Τατ, στην πρώτη καταγεγραμμένη μονομαχία του είδους που θα γίνει διάσημο από τα βιβλία, τα κομιξ και τον κινηματογράφο. Η διαμάχη ανάμεσα στους δυο πρώην φίλους που ξεκίνησε για οικονομικές διαφορές και γυναικοδουλειές θα οδηγήσει τον Χίκοκ για άλλη μια φορά στο δικαστήριο όπου οι ένορκοι τον απάλλαξαν μιας και η μονομαχία ήταν επί ίσοις όροις.

Το 1865 απέτυχε να εκλεγεί σερίφης του Σπρίνκφιλντ στο Μισούρι οπότε μετακινήθηκε για να αναλάβει τη θέση του υπαστυνόμου στο Φορτ Ρίλεϊ του Κάνσας. Από εκεί θα βοηθήσει περιστασιακά σαν ανιχνευτής του 7ου συντάγματος ιππικού του στρατηγού Κάστερ (1839-1876). Το 1867 και ενώ η φήμη του σαν πιστολά αυξανόταν προσπάθησε να παίξει στο θέατρο χωρίς επιτυχία και το 1868 είναι υπαστυνόμος στο Χέιζ του Κάνσας όπου θα συλλάβει μια συμμορία βορείων λιποτακτών και κάποιους Ινδιάνους Τσεγιέν.

Το 1869 εκλέγεται αστυνόμος και σερίφης του Wild Bill Hickok-1Χέιζ. Τον πρώτο μήνα του σαν σερίφης σκότωσε 2 ανθρώπους χωρίς σοβαρό λόγο σε ξεχωριστές περιπτώσεις και για μια ακόμα φορά το δικαστήριο θα τον αθωώσει.

Το 1870 θα κινδυνέψει σε έναν καυγά με δυο πρώην στρατιώτες στο σαλούν αλλά θα σωθεί όταν το όπλο του αντιπάλου του θα πάθει αφλογιστία δίνοντάς του το χρόνο να τον σκοτώσει.

Αποτυγχάνοντας να επανεκλεγεί το 1870 στο Χέιζ, θα αναλάβει το 1871 στο Αμπιλέν του Κάνσας.

Εκεί τον Οκτώβριο του 1871 θα μπλεχτεί σε μονομαχία και θα σκοτώσει τον ιδιοκτήτη καζίνο Φιλ Κόε και κατά λάθος τον υπαστυνόμο Μάικ Γουίλιαμς.

Εξαιτίας αυτού του περιστατικού και μιας σειράς από αμφιλεγόμενες ενέργειές του ο Χίκοκ απαλλάχθηκε από τα καθήκοντα του μετά από αυτό το περιστατικό. Το 1873 θα πάρει μέρος στην παράσταση Ανιχνευτές των πεδιάδων του Μπούφαλο Μπιλ (1846-1917).

Στα 1876, 39 ετών πλέον παντρεύεται την 50χρονη ιδιοκτήτρια τσίρκου Άγκνες Λέικ. Τα οικονομικά του εκείνη την περίοδο ήταν μέτρια. Το εισόδημά του προερχόταν από τα τυχερά παιχνίδια και συχνά συλλαμβανόταν για αλητεία. Λίγο μετά το γάμο έφυγε από το σπίτι για να ενταχθεί σε καραβάνι αποίκων με στόχο να ψάξει τελικά για χρυσό στην Ντακότα. Στη διαδρομή για το Ντέντγουντ της Ντακότα συναντήθηκε με την Καλάμιτυ Τζέιν, μια συνάντηση που έχει γίνει θρύλος σε βιβλία και ταινίες γουέστερν.

Στο Ντεντγουντ θα φτάσει το καραβάνι τον Ιούλιο του 1867 και εκεί θα βρει το θάνατο στις 2 Αυγούστο του ίδιου έτους. Ενώ έπαιζε πόκερ με την πλάτη στην είσοδο του σαλούν, ένας κυνηγός ο Τζακ μακ Καλ (1853-1877) μετά από μια παρεξήγηση θα τον πυροβολήσει πισώπλατα. Τα χαρτιά που λέγεται ότι είχε στο χέρι του τη στιγμή του θανάτου του (οι δυο μαύροι Άσσοι και τα δύο μαύρα Οκτώ) είναι και αυτά θρυλικά και ονομάζονται τα Φύλλα του Νεκρού.

Ο Άγριος Μπιλ Χίκοκ έγινε θρύλος όσο ήταν ζωντανός αλλά και μετά το θάνατό του απετέλεσε πηγή έμπνευσης για πλήθος καλλιτέχνες. Υπήρξε από τους πρώτους αν όχι ο πρώτος ήρωας λαϊκός γουέστερν αναγνωσμάτων και συχνά οι περιπέτειές του έχουν μεταφερθεί και στον κινηματογράφο. Συνήθως παρουσιάζεται ηρωικός, ευγενής και δίκαιος όμως όπως είδαμε μάλλον ακροβατούσε στη λεπτή γραμμή μεταξύ νομιμότητας και παρανομίας.