DIASKEDASI.INFO

Η διασκέδαση On Line

Βέρνερ φον Μπράουν, ήταν Γερμανός φυσικός και μηχανικός με σημαντική συμβολή στη δημιουργία βαλλιστικών πυραύλων και πυραύλων που μετέφεραν τους αστροναύτες στη Σελήνη

Werner-von-Braun-1

Βέρνερ φον Μπράουν

Ο Βέρνερ φον Μπράουν ήταν Γερμανός φυσικός και μηχανικός με σημαντική συμβολή στη δημιουργία βαλλιστικών πυραύλων και πυραύλων που μετέφεραν τους αστροναύτες στη Σελήνη. Θεωρήθηκε ως ένας από τους σημαντικότερους επιστήμονες ειδικούς σε προβλήματα σχετικά με τα διαστημικά ταξίδια. (Wernher Magnus Maximilian Freiherr von Braun, 23 Μαρτίου 1912 – 16 Ιουνίου 1977)

Wernher von BraunΓεννήθηκε στην πόλη Βίρσιτζ (Wirsitz), τη σημερινή Βιρζίσκ (Wyrzysk) της Πολωνίας (τότε Ανατολικής Πρωσίας). Ήταν ο δημιουργός του πυραύλου Α4 (Aggregat-4), ο οποίος ήταν μέρος της σειράς πυραύλων που ο φον Μπράουν σχεδίασε και κατασκεύασε για λογαριασμό της ναζιστικής Γερμανίας στο διάστημα 1933–1945. Ο A4 έγινε γνωστός ως V2 (Vergeltungswaffe 2, στα γερμανικά σημαίνει «όπλο της εκδίκησης») και χρησιμοποιήθηκε από το 1942 κυρίως στον πόλεμο της Γερμανίας κατά της Αγγλίας (Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος).

Μετά τη λήξη του πολέμου το 1945 ο φον Μπράουν και η ομάδα του υπήρξαν ανάμεσα στους δεκάδες Γερμανούς επιστήμονες που οι αμερικανικές δυνάμεις μετέφεραν στις ΗΠΑ ως μέρος της επιχείρησης «Paperclip» («Operation Paperclip»). Εκεί ανέλαβε τη διεύθυνση του τμήματος ερευνών βαλλιστικών βλημάτων ειδικής υπηρεσίας του αμερικανικού στρατού (White Sands Proving Grounds) στο Νέο Μεξικό, όπου και συνέβαλε ουσιαστικά στην ανάπτυξη των μέσων στην εξερεύνηση του διαστήματος. Το 1955 απέκτησε την αμερικανική υπηκοότητα.

Ο Φον Μπράουν υπήρξε ο κατασκευαστής των πυραύλων Jupiter C και Vanguard, με τους οποίους εκτοξεύθηκαν οι τεχνητοί δορυφόροι Explorer 1 και Explorer 3. Από το 1961 άρχισε, με την εποπτεία του φον Μπράουν, η κατασκευή των πυραύλων Saturn, που ήταν σχεδιασμένοι για να μεταφέρουν μεγάλα φορτία σε τροχιά και πέρα από την τροχιά της Γης. Το 1969 ο πύραυλος Saturn V, που έφερε το διαστημόπλοιο Απόλλων 11, μετέφερε στο διάστημα τους πρώτους αστροναύτες οι οποίοι, στις 20 Ιουνίου, προσεδαφίστηκαν και περπάτησαν στην Σελήνη.

Τον ίδιο μήνα, τον Ιούνιο του 1969, ο Βέρνερ φον Μπράουν ταξίδεψε στην Ελλάδα, όπου πραγματοποίησε ινγκόγκνιτο κρουαζιέρα στα νησιά και ύστερα επισκέφθηκε τους Δελφούς και την Αθήνα, όπου συνάντησε τον Γεώργιο Παπαδόπουλο, ο οποίος του χάρισε έναν αμφορέα της γεωμετρικής εποχής. Άγνωστο αν αυτός ο αμφορέας ή η ιδεολογική συγγένεια, δεδομένου ότι ο φον Μπράουν υπήρξε φανατικός ναζιστής, αποτέλεσε το λόγο για τον οποίον ο Βέρνερ φον Μπράουν αναφέρθηκε με τα καλύτερα λόγια στον δικτάτορα. Λίγο πριν αναχωρήσει στις 26 Ιουνίου, στην ευχαριστήρια επιστολή του προς κυβερνητικό παράγοντα, ο πατέρας των πυραύλων Βέρνερ φον Μπράουν έγραψε "Αναχωρώ από την Ελλάδα βαθύτατα γοητευμένος. Ποτέ η σύζυγός μου, οι κόρες κι εγώ δεν θα λησμονήσουμε τη γαλανή χώρα σας και τις περιποιήσεις του ελληνικού λαού".

Ο φον Μπράουν αποχώρησε από τη NASA το 1972. Στα τελευταία χρόνια της ζωής του συνεργάστηκε με ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Πέθανε στην Αλεξάντρια της Βιρτζίνια στις 16 Ιουνίου 1977. Είχε νυμφευθεί το 1947 τη Μαρία Λουίζε φον Κίστορπ (Maria Luise von Quistorp), εξαδέλφη του από την πλευρά της μητέρας του, και είχαν τρία παιδιά.