DIASKEDASI.INFO

Η διασκέδαση On Line

Μικάο Ουσούι, ήταν Ιάπωνας βουδδιστής, ιδρυτής του Usui Reiki Ryoho, γνωστού ως Ρέικι σύστημα

mikau usui-2

Μικάο Ουσούι

O Μικάο Ουσούι ήταν Ιάπωνας βουδδιστής, ιδρυτής του Usui Reiki Ryoho, γνωστού ως Ρέικι σύστημα και της κοινότητος Usui Reiki Ryoho Gakkai.  (15 Αυγούστου 1865 - 9 Μαρτίου 1926)
"Ο Ουσούι ονόμαστε το σύστημά του, το οποίο χρησιμοποιεί την ενέργεια του σύμπαντος, Usui Reiki Ryoho και την ενέργεια αυτή, Ρέικι. Το Usui Reiki Ryoho βελτιώνει το σώμα και το πνεύμα".

Γεννήθηκε στις 15 Αυγούστου το 1865 στο χωριό Γιάγκο της επαρχίας Γιαμγκάτα, του νομού Γκίφου στη νότιο Ιαπωνία. Νυμφεύεται τη Σαντάκο Σουζούκι, με την οποία αποκτά ένα αγόρι και ένα κορίτσι. Εργαζόταν στο παντοπωλείο που του άφησε ο πατέρας του.

Ο Mikao όμως, δεν ενδιαφερόταν τόσο για τα γήινα αγαθά, όσο για τα πνευματικά. Μελετούσε οτιδήποτε έχει σχέση με τη μαγική τέχνη, τη μεταφυσική, τη χρήση της ενέργειας, γι’ αυτό και στράφηκε στη μελέτη της βουδδιστικής παράδοσης. Ταξίδεψε στην Κίνα και σε πολλές χώρες της δύσης ώστε να έλθει σε επαφή και με άλλες μεταφυσικές παραδόσεις, όπως γράφει και η επιτύμβια στήλη του. Επέστρεψε στην Ιαπωνία συνεχίζοντας την αναζήτησή του. Συνήθιζε να διαλογίζεται στο όρος Κουράμα (Kurama-yama) τακτικότατα. Είτε θα διάβαζε, είτε θα διαλογιζόταν. Με αυτά και μ’ αυτά κατάφερε να έχει χρέος η επιχείρησή του, όπως γράφει και ο Arjava, χρεωκόπησε . Η χρεωκοπία δεν επηρέασε τον Usui, ο οποίος συνέχισε την πνευματική αναζήτηση.

mikau usuiΗ ιστορία του Ρέικι Συστήματος
Ο αναζητητής Μικάο Ουσούι αρεσκόταν τον ελεύθερό του χρόνο να διαβάζει για όλες τις μεταφυσικές παραδόσεις. Αυτή την ενασχόληση την κατέστησε κύρια ασχολία του, με αποτέλεσμα να αφιερωθεί στην αναζήτηση μεθόδων χρήσης της ενέργειας ώστε να χρησιμοποιηθεί θεραπευτικά και να έχει άμεσα αποτελέσματα. Για να εκπαιδεύσει το νου του στη συγκέντρωση και στο συντονισμό με τον αόρατο κόσμο, συνήθιζε να διακόπτει τις δραστηριότητές του τα απογεύματα και να ανεβαίνει στο όρος Κουράμα ώστε να διαλογίζεται δίπλα στα πελώρια δέντρα, τα κρύα νερά, την ησυχία και την ενέργεια της φύσης. Αποφάσισε για 21 ημέρες να προσφύγει σε νηστεία με διαλογισμό.

Μια ημέρα λοιπόν στο όρος ένιωσε πως γέμισε με μια ενέργεια, την οποία ονόμασε Ρέικι και είδε τρία σύμβολα στον αέρα, τα οποία αποτελούν τα μυστικά σύμβολα του Ρέικι συστήματος. Αρχικά έδωσε ενέργεια στον εαυτό του, είδε αποτελέσματα. Έπειτα προσέγγισε τους φτωχούς. Αφού κατοχύρωσε την αποτελεσματικότητα της ενέργειας που είχε ξεκλειδώσει, άνοιξε κλινική θεραπείας tenohira στο Χαρατζούκου του Αογιάμα, στο Τόκυο το 1921. Ο γιος του Φούτζι αναλαμβάνει τη διεύθυνση του παντοπωλείου. Το 1922 ιδρύει το Usui Reiki Ryoho Gakkai (δηλ. κοινότητα του Ουσούι της θεραπευτικής ενέργειας Ρέικι) στην Αογιάμα του Τόκυο.

Το 1923 ο σεισμός Κάντο στην Ιαπωνία γκρεμίζει τα κτίρια, αφήνοντας πίσω του πολλούς νεκρούς και τραυματίες. Ο Usui είχε πολύ κόσμο στην κλινική του, στην οποία έδινε το βαθμό του θεραπευτή και σε άλλους συνανθρώπους του. Όπως αναφέρεται στην πλάκα του τάφου του, θεράπευσε χιλιάδες ανθρώπους. Το 1925 άνοιξε τη δεύτερη κλινική στο Ναγκάνο. Η φήμη του απλώθηκε γρήγορα σε όλη την Ιαπωνία.

Το 1926 στα 62 του πεθαίνει από εγκεφαλικό στις 9 του Μάρτη.

Οι μαθητές του συνεχίζουν το έργο του δασκάλου τους. Η πρώτη κλινική-αρχηγείο (Usui Reiki Ryoho Gakkai) υπάρχει ακόμη και σήμερα με τους Ιάπωνες δασκάλους να διατηρούν αλώβητη και αυθεντική τη διδασκαλία του Usui. Οι δάσκαλοι αυτοί, δεν επιθυμούν καμμιά ανάμειξη με τους δυτικούς, δεν μιλάνε στους μη Ιάπωνες και στους Ιάπωνες ασκούμενους στο δυτικό σύστημα Ρέικι. Ο λόγος παραμένει άγνωστος, πιθανόν λόγω της αλλοίωσης που έχουν επιφέρει οι δυτικοί στo σύστημα.

Κάποιοι μαθητές του Usui (δυο στον αριθμό) έχουν μιλήσει στον Frank Arjava Petter. Από εκείνους γνωρίζουμε το ότι ο Usui είχε μια επιχείρηση που πτώχευσε. Από εκείνους γνωρίζουμε για την πλάκα του Mikao Usui, για το εγχειρίδιο, για την ιστορία, για τις κλινικές. Εκείνοι μας έχουν δώσει τη φωτογραφία του Usui που όλοι ξέρουμε. Όλη η έρευνα έχει γίνει από τον Αργιάβα. Οι ενασκούμενοι στα ιαπωνικά στυλ Ρέικι δεν διδάχθηκαν τις δυτικές "ιστορίες" (δηλαδή διάφορα φανταστικά ιστορικά γεγονότα που μετέδιδαν οι δάσκαλοι του δυτικού συστήματος Ρέικι), μια και οι Ιάπωνες δάσκαλοι που ηγούνται των στυλ ανέφεραν τα γεγονότα ως είχαν.

Οι δύο μαθητές & δάσκαλοι του αρχικού συστήματος Usui Reiki Ryoho -τους οποίους ανακάλυψε το Αργιάβα- είναι ο Όισι και ο Ογκάουα. Η μητέρα του Όισι ήταν θεραπεύτρια δευτέρου βαθμού, η οποία είχε χρησιμοποιήσει το σύστημα για να θεραπεύσει το γιο της και αδερφό του Όισι, από την πολιομυελίτιδα, η οποία μάστιζε στην Ιαπωνία. Αφού θεραπεύθηκε το παιδί, εφάρμοσε το Ρέικι σύστημα σε όλη της τη γειτονιά. Ο Ογκάουα πωλούσε ποδιές στα σχολεία της χώρας και όταν κάποιο παιδί ήταν άρρωστο, εκείνος του έκανε Reiki session. Σε ένα σχολείο εντόπισε τον Όισι, στον οποίο μίλησε για το Ρέικι σύστημα.

Ο Fumio Ogawa (1906-1998 ) αργότερα άνοιξε μια κλινική στη Σιζουόκα (όπου ζούσε), στην οποία και δίδασκε το Ρέικι σύστημα ως μαθητής του Usui ο ίδιος, αλλά και θεράπευε ασθενείς. Όταν πλησίαζε προς το τέλος της ζωής του, ζήτησε από τον Όισι να αναλάβει την κλινική, ως ο καλλίτερος θεραπευτής του. Οι αυτοί άνδρες μίλησαν στον Arjava Petter για το σύστημα Ρέικι κι εκείνος έγραψε και εξέδωσε το εγχειρίδιο του Μικάο Ουσούι στα αγγλικά, διαλευκάνοντας έτσι την ιστορία του συστήματος και κάποιες πρακτικές όψεις του.

Ο Usui πέθανε αφήνοντας στην ανθρωπότητα μια μεγάλη κληρονομιά, το Ρέικι σύστημα. Ο αρχιπλοίαρχος του Αυτοκρατορικού Ναυτικού της Ιαπωνίας, Chijiro Hayashi (1897-1940) διδάσκοντας μεταξύ άλλων 12 δασκάλων, την Hawayo Takata το 1938, (1900-1980) περνά το Ρέικι σύστημα εκτός Ιαπωνίας, στη Δύση. Η Τακάτα άφησε 22 δασκάλους/ες, οι οποίοι εξάπλωσαν ένα νέο στυλ, που εξελίχθηκε σε δυτικό Ρέικι σύστημα. Αυτό, καθιερώθηκε να καλείται στη Δύση, ως Ρέικι. Στην Ιαπωνία διατηρήθηκε η κοινότητα του Usui και μικρές κοινότητες άλλων δασκάλων. Αυτοί διατήρησαν το Ρέικι σύστημα όπως το έλαβαν από τους δασκάλους τους κι έμεινε γνωστό ως ιαπωνικό Ρέικι σύστημα. Από αυτά τα στυλ μόνο τρία (Κόμυο Ρέικι, Γκεντάι Ρέικι, Τζίκιντεν Ρέικι) διδάσκονται σε μη Ιάπωνες, ενώ το δυτικό Ρέικι διδάσκεται ευρέως σε όλους. Ως στυλ που βρίσκεται κοντά στη διδασκαλία του Ουσούι, θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι εκείνο που διδάσκουν οι Stienes και το καλούν Usui Reiki Ryoho, μια κι έχουν θέσει σκοπό της ζωής τους την προσέγγιση της διδασκαλίας του Ουσούι sensei. Οι 300 γέροντες που αποτελούν την κοινότητα του Usui (Usui Reiki Ryoho Gakkai) είναι οι μόνοι που έχουν και διατηρούν αυθεντική τη διδασκαλία του, την οποία δεν μοιράζονται.

 

Πληροφορίες: el.wikipedia.org