DIASKEDASI.INFO

Η διασκέδαση On Line

Κόμμοδος, ήταν Ρωμαίος αυτοκράτορας, έγινε γνωστός περισσότερο για την παραφροσύνη και τις ψευδαισθήσεις μεγαλείου που τον κατέτρεχαν παρά για τη βασιλεία του

comodos-1

Κόμμοδος
ο Ρωμαίος αυτοκράτορας, που έσφαζε ανθρώπους και λιοντάρια στην αρένα

commodus-2Ο Κόμμοδος ήταν Ρωμαίος αυτοκράτορας από το 180 έως το 192. Επίσης, ήταν συναυτοκράτορας με τον πατέρα του, Μάρκο Αυρήλιο, από το 177 έως το θάνατο του πατέρα του το 180. (Marcus Aurelius Commodus Antoninus Augustus, 31 Αυγούστου 161 - 31 Δεκεμβρίου 192)

Ήταν η πρώτη φορά που ένας γιος διαδέχθηκε τον βιολογικό του πατέρα από τότε που ο Τίτος διαδέχθηκε τον Βεσπασιανό το 79.

Έγινε γνωστός περισσότερο για την παραφροσύνη και τις ψευδαισθήσεις μεγαλείου που τον κατέτρεχαν παρά για τη βασιλεία του. Μετά τη δολοφονία του τον διαδέχθηκε ο Πέρτιναξ.

Μοιραίο πρόσωπο της ιστορίας, που εκμεταλλεύτηκε την εξουσία του, για να γίνει μονομάχος στο Κολοσσαίο. Έσφαζε κατά δεκάδες τα λιοντάρια και αποτέλειωνε τους δύστυχους αντιπάλους του, που δεν τολμούσαν να σηκώσουν το σπαθί τους. Ήταν ο πρώτος «πορφυρογέννητος» αυτοκράτορας της Ρώμης, γιατί είχε πατέρα και παππού αυτοκράτορες.

Ο Κόμμοδος, απ’ τη γέννησή του, ήξερε ότι ξεχώριζε από τους «κοινούς θνητούς» και ανέβηκε στον θρόνο το 177, σε ηλικία 16 ετών. Άθλοι και αθλιότητες Ο Κόμμοδος ως Ηρακλης. Ο μεγάλος ιστορικός, Δίων Κάσσιος ήταν σύγχρονος του Κόμμοδου και έδωσε μία εξαιρετική περιγραφή του χαρακτήρα του: «Δεν είναι απ’ τη φύση του κακός. Αντιθέτως, είναι ο πιο άδολος άντρας που έχει ζήσει ποτέ. Η απλοϊκότητά του, όμως, σε συνδυασμό με τη δειλία του, τον έκαναν δούλο των συντρόφων του. Εξαιτίας αυτών και της αγνοίας του, οδηγήθηκε στις λάγνες και απάνθρωπες πράξεις, οι οποίες έγιναν δεύτερη φύση του».

Αν και γόνος ολόκληρου αυτοκράτορα, ο Κόμμοδος δεν αρκέστηκε στην ανθρώπινη καταγωγή του. Διεκήρυσσε ότι ήταν γιος του Δία κι ότι η δύναμη και η εξουσία προερχόταν απευθείας απ’ τους Θεούς. Ο Κόμμοδος ίσως να ήξερε, ότι ποτέ δε θα μπορούσε να φτάσει τον πατέρα του σε σοφία και γνώση, γι’ αυτό «πόνταρε» τα πάντα στη «θεϊκή» του εμφάνιση. Νέος, όμορφος και ρωμαλέος, παρομοίαζε τον εαυτό του με τον Ηρακλή. Παρήγγειλε αγάλματα, που τον απεικόνιζαν ως ένα ημίθεο γίγαντα, που πάλευε εχθρούς και τέρατα. Για να αποδείξει τη θεϊκή του καταγωγή, έπαιρνε συχνά μέρος σε μονομαχίες στην αρένα.

Φυσικά, κανείς δεν τολμούσε να παλέψει με τον αυτοκράτορα, οπότε η νίκη του ήταν δεδομένη εξ’ αρχής. Η μεγαλομανία του σύντομα ξεπέρασε κάθε όριο. Τραυματισμένοι στρατιώτες και άνθρωποι με αναπηρίες, έβγαιναν στην αρένα, για να πολεμήσουν τον «γενναίο» αυτοκράτορα. Ο Κόμμοδος τους έσφαζε με το σπαθί του και τα πλήθη ζητωκραύγαζαν για τον θρίαμβό του. Σε άλλες περιπτώσεις, τραυματίες και ασθενείς δένονταν μεταξύ τους και ο «Ηρακλής» τους σκότωνε με το ρόπαλο του, προσποιούμενος τον γίγαντα. Απ’ τα θύματα του δεν έλειπαν τα ζώα. Λέγεται ότι ο Κόμμοδος σκότωσε 100 λιοντάρια σε μια μέρα, ότι αποκεφάλισε μία στρουθοκάμηλο με ένα βέλος κι ότι «αποτελείωσε» τρεις ελέφαντες ολομόναχος. Κόμμοδος.

Ο ιδρυτής της νέας Ρώμης. Το 191 μια τεράστια πυρκαγιά κατέστρεψε τεράστια τμήματα της Ρώμης. Τότε ο Κόμμοδος βρήκε την ευκαιρία να ικανοποιήσει τον Νόμισμα που απεικονίζει τον «αρματηλάτη» Κόμμοδο εγωισμό του. Ανακοίνωσε ότι θα επανίδρυε τη Ρώμη. Μετονόμασε την πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας σε «Κολόνια Λούκια Άνια Κομμοντιάνα». Οι μήνες του χρόνους πήραν, ο καθένας, ένα απ’ τα δώδεκα νέα ονόματά του: Λούκιος, Αίλιος, Αυρήλιος, Κόμμοδος, Αύγουστος, Ηράκλειος, Ρομάνος, Εξουπερατόριος, Αμαζόνιος, Ινβίκτος, Φέλικιος, Πίος.

Το «κερασάκι στην τούρτα» ήταν το άγαλμα που έβαλε στο Κολοσσαίο. Ήταν άγαλμα του ιδίου, που κρατούσε ένα ρόπαλο και στα πόδια του κειτόταν νεκρό ένα λιοντάρι. Η επιγραφή έλεγε: ο μοναδικός αριστερόχειρας πολεμιστής, που κατατρόπωσε χίλιους άντρες, δώδεκα φορές». Η δολοφονία Τα φαντασμαγορικά θεάματα που προσέφερε, τον έκαναν πολύ αγαπητό στο ευρύ κοινό, αλλά όχι σε όσους είχαν θέσεις εξουσίας. Κάθε εμφάνισή του στην αρένα, κόστιζε στην αυτοκρατορία, ένα εκατομμύριο σηστέρσια. Τα χρήματα τα έπαιρνε κατευθείαν απ’ τις τσέπες της Συγκλήτου, με έναν ειδικό φόρο που είχε καθιερώσει ο ίδιος. Ο Κόμμοδος στραγγαλίστηκε στο μπάνιο του, από τον προπονητή του στην πάλη, στις 31 Δεκεμβρίου, το 192.

Η Σύγκλητος τον ονόμασε «δημόσιο εχθρό», κατεδάφισε όλα τα αγάλματα που τον απεικόνιζαν και επανέφερε το «Ρώμη» ως το όνομα της πρωτεύουσας. Ο Κόμμοδος ήταν βασικός χαρακτήρας στην ταινία «Μονομάχος» του Ρίντλεϊ Σκοτ, που κέρδισε Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας το 2000. Τον υποδύθηκε ο ηθοποιός Γιοακίν Φίνιξ.