DIASKEDASI.INFO

Η διασκέδαση On Line

Βασίλειος A' o Μακεδών Βυζαντινός Αυτοκράτορας, ένας παλαιστής στο θρόνο του Βυζαντίου

Vasileios A Makedon-6

Βασίλειος A' o Μακεδών
ένας παλαιστής στο θρόνο του Βυζαντίου

Ο Βασίλειος Α΄ ο Μακεδών, ήταν Βυζαντινός Αυτοκράτορας και ιδρυτής της Μακεδονικής δυναστείας. Ταπεινής καταγωγής, κέρδισε την εύνοια του αυτοκράτορα Μιχαήλ Γ΄, ο οποίος τον έστεψε συμβασιλέα το 866, προτού ο Βασίλειος τον ανατρέψει με πραξικόπημα το 867. (811 – 29 Αυγούστου 886)

Ο Βασίλειος βασίλεψε μέχρι το θάνατό του το 886. Η Vasileios A Makedon-1διακυβέρνησή του σημαδεύτηκε από μια σειρά επιτυχίες στην Ανατολή κατά των Αράβων και των Παυλικιανών στη Δύση, όπου η Δαλματία και η νότια Ιταλία επανήλθαν υπό βυζαντινή κυριαρχία.    

Η εύνοια της τύχης
Ο Βασίλειος ο Α'. Από το Χρονικό του Ιωάννη Σκυλίτζη Χρόνια μετά θα άλλαζε ριζικά η μοίρα του. Ένα γεγονός ανάμεσα σε θρύλο και ιστορία σημάδεψε τη ζωή του. Τυχοδιώκτης, βρέθηκε ένα βράδυ έξω από την πόρτα της μονής του Αγίου Διομήδη κάπου στον Κεράτιο κόλπο στην Κωνσταντινούπολη.

Κατά τον θρύλο, εκείνο το βράδυ ο ηγούμενος της μονής είχε δει ένα περίεργο όνειρο - κάποια άγνωστη φωνή τον καλούσε να βγει και να ανοίξει την πόρτα στον αυτοκράτορα. Έξαλλος και ακόμη μισοκοιμισμένος, κοίταξε έξω από την πόρτα, αλλά μην βλέποντας κανέναν επέστρεψε στο κρεβάτι.

Μόλις αποκοιμήθηκε και πάλι, η ίδια φωνή τον κάλεσε και του είπε να βγει από το μοναστήρι και να χαιρετήσει τον αυτοκράτορα. Όντας πολύ συγκεχυμένος τώρα, ο ηγούμενος για άλλη μια φορά πήγε προς την πόρτα. Παρατήρησε μόνο ένα ξένο στα κουρέλια, και πήγε πίσω στο κρεβάτι.

Μόλις βυθίστηκε στον ύπνο, η άγνωστη φωνή τον διέταξε αυστηρά: "Να βγεις έξω και να φέρεις μέσα στο μοναστήρι αυτόν που κοιμάται στα σκαλοπάτια. Αυτός είναι ο αυτοκράτορας!" Ο φοβισμένος ηγούμενος της μονής του Αγίου Διομήδη βγήκε, ξύπνησε τον Βασίλειο, τον κάλεσε μέσα και τον έβαλε να δειπνήσει. Το πρωί, τον έστειλε να πάρει το μπάνιο του και του έδωσε νέα ρούχα.

Ο ηγούμενος είχε έναν αδελφό που ήταν γιατρός. Μόλις ο γιατρός είδε τον ψηλό και όμορφο νεαρό Βασίλειο, τον συνέστησε αμέσως σε έναν από τους ασθενείς του, τον Θεόφιλο συγγενή του Καίσαρα Βάρδα θείου του αυτοκράτορα Μιχαήλ του Γ' (842-867). Λόγω του μικρού ύψους του, ο Θεόφιλος λεγόταν Θεοφιλίτζης (μικρός Θεόφιλος). Επειδή γνώριζε την εύθραυστη φυσική του εμφάνιση, του άρεσε να περιβάλλεται από υπηρέτες εντυπωσιακού ύψους και τεράστιας δύναμης. Τους έντυνε με λαμπερά ρούχα και απολάμβανε το να επιδεικνύεται μαζί τους στους δρόμους της πόλης. Όταν είδε το Βασίλειο, τον πήρε αμέσως στην υπηρεσία του και αργότερα τον γνώρισε στις πιο εξέχουσες προσωπικότητες της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.

Η πάλη του Βασιλείου με τον Βούλγαρο παλαιστή
Ο ιδρυτής της δυναστείας, Βασίλειος Α’ έφιππος, ενώ εκδικάζει διαφορές. Κάποτε διδόταν δεξίωση στην αυτοκρατορική αυλή. Κλήθηκαν πολλοί επισκέπτες, συμπεριλαμβανομένων των αντιπροσώπων της Βουλγαρίας οι οποίοι διερχόταν τότε από την πρωτεύουσα. Στο τέλος του γεύματος, όπως ήταν παράδοση, είχε προγραμματιστεί για την ψυχαγωγία του κοινού ένας διαγωνισμός παλαιστών. Επιδειξιομανείς Βούλγαροι υποστήριζαν ότι έχουν ένα αθλητή που θα νικήσει όλους τους Βυζαντινούς τους αντιπάλους. Πράγματι, ο δυνατός Βούλγαρος νίκησε όλους τους παλαιστές.

Οι Βυζαντινοί ήταν αποθαρρυμένοι γιατί μερικοί βάρβαροι νίκησαν όλους τους μαχητές τους αλλά ο Θεοφιλίτζης ο οποίος ήταν επίσης στο γεύμα, δήλωσε με βεβαιότητα ότι ο υπηρέτης του μπορεί να νικήσει το βούλγαρο. Η αρένα αμέσως ετοιμάστηκε εκ νέου, η αίθουσα συμπληρώθηκε με άμμο ώστε να γίνει κατάλληλη για τους μαχητές και ο νικηφόρος Βούλγαρος ξεκίνησε την πάλη με τον Βασίλειο.

Ο Βούλγαρος παλαιστής προσπαθούσε πολύ σκληρά να σηκώσει τον βυζαντινό ιπποκόμο στον αέρα. Ωστόσο, συνέβη το αντίθετο. Ο Βασίλειος, ο οποίος ήταν σωματικά δυνατότερος σήκωσε το βούλγαρο τον περιέστρεψε γύρω από τον εαυτό του, και με μια επιδέξια κίνηση που ήταν πολύ γνωστή στις πολεμικές τέχνες της εποχής, τον έριξε στο έδαφος. Οι Βυζαντινοί, των οποίων η τιμή σώθηκε από ένα γιγαντιαίο ιπποκόμο, συγκινημένοι χαιρέτησαν δυνατά το νικητή τους. Από την άλλη πλευρά, τραυματίας και αναίσθητος ο βούλγαρος παλαιστής μόλις που συνερχόταν. Με αυτό το επίτευγμα ο Βασίλειος τράβηξε το ενδιαφέρον των υψηλών κύκλων της αυτοκρατορικής αυλής.

Vasileios A Makedon-4-1

Η άνοδος στο θρόνο και η περίοδος της βασιλείας του
Λίγο μετά από αυτή την εκδήλωση, ο αυτοκράτορας Μιχαήλ Γ' έλαβε από έναν επαρχιακό κυβερνήτη ως δώρο ένα πολύ όμορφο άλογο. Όταν το πλησίασε για να εξετάσει τα δόντια του, το άλογο φοβήθηκε τόσο πολύ που κανένας δεν μπορούσε να το δαμάσει. Για μια ακόμη φορά, παρενέβη ο Θεοφιλίτζης. Είπε στον αυτοκράτορα: Αυτοκράτορα μου, έχω στο σπίτι ένα νεαρό άνδρα που ξέρει από άλογα. Το όνομά του είναι Βασίλειος.

Χωρίς δισταγμό, έφερε τον ιπποκόμο που σύμφωνα με ένα βυζαντινό συγγραφέα, ήταν όπως ο Αλέξανδρος στον Βουκεφάλα. Αυτός έπιασε τον απείθαρχο επιβήτορα και λίγα λεπτά αργότερα, είχε τον έλεγχο του αδάμαστου ζώου.

Ο αυτοκράτορας Μιχαήλ Γ', ο οποίος ήταν μόλις λίγα χρόνια νεότερος από το Βασίλειο, ενθουσιάστηκε, και ανάγκασε τον Θεοφιλίτζη να του δώσει τον ιπποκόμο του. Τότε, ακόμα κάτω από την ισχυρή εντύπωση των όσων συνέβησαν, πήρε τον νέο του υπηρέτη να τον δείξει στη μητέρα του την αυτοκράτειρα Θεοδώρα. Και ενώ ο γιος της, μιλούσε με ενθουσιασμό για τον Βασίλειο αυτή παρακολουθούσε σιωπηλά και καχύποπτα το νεοφερμένο. Ήταν φανερό ότι δεν είχε μοιραστεί την ευτυχία του γιου της. Όταν έφυγε ο Βασίλειος, με ανησυχία στη φωνή της, η Θεοδώρα είπε στο γιο της: «Θα ήταν καλύτερα να μην τον είχες ποτέ συναντήσει. Θα μας καταστρέψει».

Πράγματι τα λόγια της ήταν προφητικά. Ο Vasileios A Makedon-4Βασίλειος έγινε σύντροφος του αυτοκράτορα και διορίστηκε παρακοιμώμενός του και χρίστηκε συναυτοκράτορας.

Όντας ένας τυχοδιώκτης για να ευχαριστήσει τον κύριό του δεν είχε κανένα δισταγμό στο να χωρίσει τη γυναίκα του και να παντρευτεί μια ερωμένη του Μιχαήλ την Ευδοκία Ιγγερίνα. Το επόμενο βήμα ήταν να δολοφονήσει τον ισχυρό Καίσαρα Βάρδα, που ουσιαστικά κυβερνούσε την αυτοκρατορία αφού ο αυτοκράτορας ήταν αφιερωμένος στη διασκέδαση. Αυτό έγινε με τη συγκατάθεση του αυτοκράτορα από το χέρι του Βασιλείου τον Απρίλιο του 866.

Σύντομα δείχνει τη σοβαρή πλευρά της φύσης του και τις εξαιρετικές ικανότητές του για τη διοίκηση. Το Σεπτέμβριο του 867 ήταν αιτία να δολοφονηθεί ο ευεργέτης του και βασίλεψε μόνος του. Εγκαινίασε μια νέα εποχή στην ιστορία της αυτοκρατορίας, που συνδέεται με τη δυναστεία που ίδρυσε, -την "Μακεδονική δυναστεία" όπως συνήθως ονομάζεται. Ήταν μια περίοδος εδαφικής επέκτασης, κατά την οποία η αυτοκρατορία ήταν η ισχυρότερη δύναμη στην Ευρώπη.

Η οικονομική διαχείριση του ήταν συνετή. Στα θετικά του αναγνωρίζεται η υπαγωγή το 877, στο Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης της Ελληνικής Εκκλησίας που μέχρι τότε υπαγόταν στη Ρώμη. Επί της βασιλείας του είχαμε τους πολέμους με τους Παυλικιανούς (θρησκευτικό κίνημα) και συνεχίστηκαν οι εχθροπραξίες με τους Σαρακηνούς στη Μικρά Ασία, η Κύπρος ανακτήθηκε προσωρινά και επανακτήθηκε το Μπάρι και η Καλαβρία.

Οι τελευταίες επιτυχίες άνοιξαν μια νέα περίοδο της βυζαντινής κυριαρχίας στη νότια Ιταλία.

Ο Βασίλειος βασίλεψε δεκαεννέα χρόνια ως μοναδικός κυρίαρχος.

Ο θάνατός του (29, Αυγούστου 886) ήταν λόγω πυρετού που προσεβλήθη μετά από ένα σοβαρό ατύχημα στο κυνήγι.Ένα αρσενικό ελάφι τον έσυρε από το άλογό του σφηνώνοντας τα κέρατα του στη ζώνη του. Σώθηκε από έναν υπάλληλο που του έκοψε τα μπόσικα με ένα μαχαίρι.

Ο Βασίλειος ήταν ένα από τα πιο αξιομνημόνευτα παραδείγματα ενός ανθρώπου, χωρίς εκπαίδευση και εκτεθειμένου στις πιο αρνητικές επιρροές, που έδειξε μεγάλα ταλέντα στην κυβέρνηση ενός μεγάλου κράτους, όταν ανέβηκε στο θρόνο μετά από πράξεις αδίστακτης αιματοχυσίας.