DIASKEDASI.INFO

Η διασκέδαση On Line

Νένα Βενετσάνου, Ελληνίδα συνθέτης και τραγουδίστρια

Nena Venetsanou

Νένα Βενετσάνου

Nena Venetsanou-1Η Νένα Βενετσάνου είναι συνθέτης και τραγουδίστρια, γεννήθηκε στην Αθήνα στις 15 Αυγούστου 1955. Η Νένα Βενετσάνου είναι από τις μεγαλύτερες φωνές της εποχής μας.

Ανήκει στην πρώτη κατηγορία των Ελλήνων τραγουδιστών με διεθνή καριέρα και με εξαιρετικές ερμηνείες, ανυπέρβλητης εκφραστικής κομψότητας. Προικισμένη με μια σπάνια φωνή εμπλούτισε το ελληνικό τραγούδι και συνέβαλε στην διεθνή αναγνώριση του έντεχνου ελληνικού τραγουδιού με τις εκλεπτισμένες ερμηνείες της και την δισκογραφία της.

Σε ηλικία 6 χρονών άρχισε τα πρώτα μαθήματα μουσικής με την Χάρη Κλαδάκη και συνέχισε στο Ελληνικό Ωδείο Αθήνας και Σύρου. Δημοτικό σχολείο πήγε στο Παλαιό Ψυχικό. Γυμνάσιο πήγε στις «Ουρσουλίνες» του Ψυχικού και αποφοίτησε από το Γυμνάσιο της Σύρου. Το 1973, έφυγε για τη Γαλλία για πανεπιστημιακές σπουδές. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Besançon Ιστορία της Τέχνης και Αρχαιολογία μέχρι το 1977. Παράλληλα πήρε μαθήματα τραγουδιού, στο Παρίσι, από την Ίρμα Κολάση.

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα το 1977 για τη συγγραφή μεταπτυχιακής εργασίας πάνω στο έργο του Γιάννη Τσαρούχη, ξαναέρχεται σε επαφή με την νέα, μεταδικτατορική πραγματικότητα της Ελληνικής κοινωνίας. Εντάσσεται σε διάφορα κοινωνικά κινήματα και ενσωματώνεται τελικά στο Φεμινιστικό Αυτόνομο Κίνημα, όπου γράφει και τα πρώτα της τραγούδια τα οποία γίνονται σημείο αναφοράς του Γυναικείου κινήματος στην Ελλάδα.Συνεργάζεται με την Ελένη Καραΐνδρου και τον Χρήστο Λεοντή. Εμφανίζεται στην τηλεόραση και δίνει το πρώτο της υπαίθριο κονσέρτο μπροστά σε 3.000 άτομα. Ο Χρήστος Λεοντής την προσλαμβάνει για μια δίχρονη περιοδεία.

Η συμμετοχή της σ’ ένα τηλεοπτικό διαγωνισμό νέων ταλέντων της δίνει ένα πρώτο βραβείο. Την επομένη, την προσκαλούν στο Τρίτο Πρόγραμμα του ραδιοφώνου για να τραγουδήσει στην πιο πετυχημένη εκπομπή του: «Εδώ Λιλιπούπολη». Εκεί συναντιέται με τον Μάνο Χατζιδάκι,διευθυντή του Τρίτου και με μια πλειάδα νέων καλλιτεχνών. Επί σειρά 15 ετών, η Νένα συνδέθηκε με τη μουσική του Μάνου Χατζιδάκι, όταν αυτός μετά την παραίτησή του από το ραδιόφωνο, αποφάσισε να παρουσιάζει κύκλους τραγουδιών σε μορφή κονσέρτου, διαλέγοντας από τα όψιμα έργα του και συνθέτοντας νέα. Έτσι η Νένα άρχισε συγχρόνως με την περιοδεία της με τα "Μουσικά Νιάτα" που έκανε τότε, να περιδιαβαίνει την Ελλάδα με τη μουσική του Μ. Χατζιδάκι, να συμμετέχει σε συναυλίες εκτός Ελλάδας αλλά και στα προγράμματα του Σείριου, συνδέοντας τ’ όνομά της με την προσπάθεια του συνθέτη να αναδιοργανώσει τη μουσική ζωή του τόπου.

Μια άλλη όμως συνάντηση θα είναι καθοριστική για την καριέρα της, η συνάντηση με τον παραγωγό Αλέκο Πατσιφά. Της προτείνει να ηχογραφήσει έναν δίσκο με δικές της συνθέσεις, -μελοποιήσεις 5 ποιημάτων του Πωλ Ελυάρ στα γαλλικά και 6 ελληνικά τραγούδια-ξεκινόντας και την δισκογραφική της καριερα σε ηλικία 24 χρονών. Προτείνοντας μια ευαίσθητη ισορροπία ανάμεσα στην κλασσική τεχνική του τραγουδιου και το λαϊκό τραγούδι κατορθώνει να επιβάλλει ένα υποδειγματικό τρόπο ερμηνείας που την οδήγησε στην πρώτη σειρά των Ελλήνων καλλιτεχνών.

Εξίσου σημαντική όσο και καθοριστική για την πορεία της ήταν και η συνάντησή της με τον Νίκο Μαμαγκάκη. Τραγουδά στην «Οδύσσεια» και στον «Ερωτόκριτο», ερχόμενη σ'επαφή με ένα νέο είδος μουσικής όπου ο συνθέτης αξιοποίησε την ιδιότυπη καλλιτεχνική της ιδιοσυγκρασία. Ο Νίκος Μαμαγκάκης ενορχήστρωσε επισης για τη φωνή της τα «13 λαϊκά τραγούδια» του Λόρκα.

Η Νένα Βενετσάνου είναι μία πολύ σημαντική καλλιτέχνις γιά το ελληνικό τραγούδι διότι αναβάθμισε την τεχνική ερμηνείας στο Έντεχνο ρεπερτόριο συνδυάζοντας υποδειγματικά την κλασική με τη λαΐκή τεχνική προσδίδοντας του νέες διαστάσεις και ηχοχρώματα. Με σημαντικές συνεργασίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό προβάλλει τον Ελληνικό πολιτισμό, συγχρόνως όμως και τον Γυναικείο Λόγο μέσα από πολιτιστικές και πολιτικές δραστηριότητες ( Ασία,Ευρώπη-Βαλκάνια,Αμερική,Αφρική) σε διεθνή φεστιβάλ, ερμηνεύοντας όλο το φάσμα του ελληνικού τραγουδιού από το δημοτικό τραγούδι έως τη σύγχρονη όπερα.

Ως συνθέτις έχει ηχογραφήσει το τρίπτυχο: "Πολεις του Νότου", "Νέα Γή", "Καφέ Γκρέκο" με θέμα το ταξίδι ,τη φυγή ,τη συνάντηση. Έχει ηχογραφήσει το "Αγήρων Ηχος Θεατρου",μία σημαντική εργασία για την γέννηση και εξέλιξη του αρχαίου δράματος που περιέχει αποσπάσματα από μουσική της για το θέατρο(Τρωάδες του Ευριπίδη -Γράμμα στον Ορέστη του Ιάκωβου Καμπανελλη-Κλυταιμνήστρα της Μαργκ.Γιούρσεναρ) με ερμηνεύτρια την ηθοποιό Ιωάννα Γκαβάκου. Έχει επίσης συνθέσει μουσική στο "η Ευα Κοταμανίδου διαβάζει Γιώργο Σαραντάρη"

Έχει συνεργαστεί με το ΥΠ.ΠΟ. στις δράσεις του Κέντρου Εκπαιδευτικών προγραμμάτων με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Μουσών Δώρα" το οποίο εκπροσώπησε την Ελλάδα στο πλαισιο της Ελληνικής Προεδρείας στο Βέλγιο και στη Γαλλία και το 'εργο "Ηριδανός"¨συμφωνία για 13 παιδιά γιά το ΙCOM στο Παρίσι. Έχει μελοποιήσει Ελληνίδες ποιήτριες, Γάλλους και Ιταλούς ποιητές και έχει δώσει διαλέξεις γιά το Ελληνικό τραγούδι στο Βέλγιο και την Γαλλία. Έχει τιμηθεί με το βραβείο της Ακαδημίας Σαρλ Κρος, το Διεθνές Γραφείο Ειρήνης την τίμησε για την προσφορά της στην ειρήνη και τον πολιτισμό και είναι Ιππότης Γραμμάτων και τεχνών της Γαλλικής Δημοκρατίας.

Το 2014, ήταν μία από τους 180 καλλιτέχνες και πολιτικούς που υπέγραψαν την ''Ώρα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς", στηρίζοντας τονΑλέξη Τσίπρα.

Αναγνώριση
Η Νένα Βενετσάνου έχει οργανώσει εκδηλώσεις για την προώθηση της Ελληνικής Μουσικής στο Βέλγιο και τη Γαλλία καθώς και σεμινάρια θεωρητικού ενδιαφέροντος για το Ελληνικό Τραγούδι.

Ο Σύλλογος Φίλων Θεάτρου Λαμίας το 1986 την τίμησε για την προσφορά της στο Ελληνικό τραγούδι. Το 1991 τιμήθηκε με το βραβείο Charls Cross. Το 1992 βραβεύτηκε από το International Peace Bureaux (Διεθνές Γραφείο Ειρήνης), για την προσφορά της στην Ειρήνη και τον Πολιτισμό στον τόπο της.Το Νοέμβριο του 2010 τιμήθηκε από τη Γαλλική Δημοκρατία με το παράσημο Ιππότης του Τάγματος Γραμμάτων και Τεχνών (Chevalier dans l' Ordre des Arts et des Lettres).

Συνεργασίες
Με τον Μίκη Θεοδωράκη έχει εμφανιστεί κατά καιρούς στο βασικό Ρεπερτόριο με την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ και στα Μουσικά Σύνολα. Συνεργασίες της με τους: Νότη Μαυρουδή, Αγγελική Ιονάτου, Νίκο Κυπουργό, Λένα Πλάτωνος, Μαρίζα Κωχ, Λιουίς Λιακ, Μισέλ Μονταναρό, την έχουν κάνει ευρύτερα γνωστή. Έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε διεθνή Φεστιβάλ μουσικής, έχει τραγουδήσει σε πολλές ξένες χώρες κερδίζοντας την αναγνώριση.

Η Βενετσάνου έχει συνεργαστεί ως σολίστ με τις ορχήστρες: Metropol Orchestra Utrecht, National Orchestra Kieve, Ossipof Orchestra Moscou, Oxford Orchestra England, Καμεράτα Μεγάρου Μουσικής, Ορχήστρα των Χρωμάτων, Ορχήστρα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, Σολίστες της Μόσχας, Ορχήστρα του 21ου αιώνα Μόσχας, Ορχήστρα της Ραδιοφωνίας της Βουδαπέστης.

Εμφανίσεις
Μάνος Χατζιδάκις, Είναι μία φωνή που ισορροπεί με ευφυΐα ανάμεσα στο κλασικό και το λαϊκό τραγούδι, χωρίς να χάνει ποτέ τον αισθησιασμό της. Μια πλήρης φωνή.
Μίκης Θεοδωράκης: Έχει βαθειά αφοσίωση στη Μουσική, μεγάλο ταλέντο και με θρησκευτική θα έλεγα σοβαρότητα αντιμετωπίζει το λειτούργημά της. Οι ερμηνείες της φτάνουν στην καρδιά της μουσικής.
Με το συγκρότημά της έχει τραγουδήσει σε σημαντικές αίθουσες όπως: Τάουν Χωλ Ζυρίχης, Chatelet στο Παρίσι, Palais des Beaux Arts Bruxelles, Nova Opera Μόσχας, και σε πολλές άλλες αίθουσες όπως: Salle Playel, Theatre des Champs Elysses, Klein Comedie, Wradembourgen Zall στην Ουτρέχτη, Opera de Toulon, Paradiso, Όπερα του Άμστερνταμ, Όπερα του Πεκίνου, Ηρώδειο, Μέγαρο Μουσικής, Στάδιο Wembley του Λονδίνου, Ολυμπιακό Στάδιο της Βαρκελώνης, Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας, της Αρχαίας Ολυμπίας, Aρχαίο Θέατρο της Εφέσσου κ.α.

Δισκογραφία
1980 - Τα Ελληνικά Τραγούδια- 5 Τραγούδια σε ποίηση Paul Eluard Νένα Βενετσάνου
1981 - Tέλος δεν έχει το τραγούδι Διασκευές Τ.Καρακατσάνη
1983 - Οι Μπαλλάντες της οδού Αθηνάς Μ.Χατζιδάκι
1983 - Του έρωτα και του Πάθους Λόρκα- Ν.Μαμαγκάκη
1983 - Το κουτί της Πανδώρας Νένα Βενετσάνου
1985 - Οδύσσεια Ν.Μαμαγκάκη
1986 - Ερωτόκριτος Ν.Μαμαγκάκη
1987 - Ερος Ανίκατε Μάχαν Ν.Μαυρουδή
1998 - Τα Κορίτσια της Κυριακής Μ.Τερζή
1991 - Sappho de Mytilène Α.Ιονάτου
1995 - Εικόνες Ν.Βενετσάνου,Ν.Μαμαγκάκη,Μ.Χατζιδάκι,Μ.Θεοδωράκη
1996 - Πόλεις του Νότου Ν.Βενετσάνου
1996 - Νέα Γη Ν.Βενετσάνου
1997 - Αγήρων ήχος θεάτρου Ν.Βενετσάνου
1998 - Αργοναύτες Η,Ανδριόπουλου
1998 - Η Νένα Βενετσάνου τραγουδά Μάνο Χατζιδάκι
2000 - Η Νένα Βενετσάνου τραγουδά Μίκη Θεοδωράκη
2000 - Ζεϊμπέκικο Λαϊκές Προσευχές
2001 - Το Πρόσωπο της Αγάπης Κ.Τουπάκη
2003 - Η Εύα Κοταμανίδου διαβάζει Γ.Σαραντάρη Ν.Βενετσάνου
2003 - Καφέ Γκρέκο Ν.Βενετσάνου
2008 - Προσανατολισμοί, Ηλία Ανδριόπουλου - Οδυσσέα Ελύτη.
2012 - Tαξιδεύοντας με την Αργώ, Γ.Ταντση-Γ.Τσιτρούλη