DIASKEDASI.INFO

Η διασκέδαση On Line

Σαντιάγο Καλατράβα, Ισπανός βραβευμένος αρχιτέκτονας και πολιτικός μηχανικός

Σαντιάγο Καλατράβα

Calatrava IMG 2489Ο Σαντιάγο Καλατράβα είναι διεθνώς γνωστός και βραβευμένος Ισπανός αρχιτέκτονας και πολιτικός μηχανικός, ο οποίος εργάζεται στη Ζυρίχη. (Santiago Calatrava Valls, 28 Ιουλίου 1951)

Γεννήθηκε στις 28 Ιουλίου 1951 στη Βαλένθια της Ισπανίας, όπου μελέτησε προπτυχιακά στη Σχολή Αρχιτεκτονικής και το σχολείο τεχνών. H μητέρα του είναι εβραϊκής καταγωγής που όμως είχαν οικογενειακώς αλλαξοπιστήσει κατά τον μεσαίωνα. Το επίθετό του έφερε και περίφημο τάγμα Ισπανών ιπποτών. Μετά από την αποφοίτηση το 1975, εγγράφτηκε στο ελβετικό ομοσπονδιακό ίδρυμα τεχνολογίας (ETH Ζυρίχης). Η πρόωρη σταδιοδρομία του Καλατράβα αφιερώθηκε κατά ένα μεγάλο μέρος στις γέφυρες και τους σταθμούς τραίνων, τα σχέδια για τους οποίους ανύψωσαν τη θέση του ως πολιτικό μηχανικό με νέα άποψη. Εν τούτοις, το ύφος του είναι πολύ προσωπικό και προκύπτει από τις πολυάριθμες μελέτες του ανθρώπινου σώματος και του φυσικού κόσμου που έκανε.

Ο Καλατράβα ως γλύπτης και αρχιτέκτων
Ο Καλατράβα είναι επίσης γλύπτης και ζωγράφος. Το 2005, το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης στην πόλη της Νέας Υόρκης, πραγματοποίησε προς τιμήν του μια έκθεση της καλλιτεχνικής του εργασίας με τίτλο, "Σαντιάγο Καλατράβα: Sculpture Into Architecture." Εκθέσεις της εργασίας του έχουν πραγματοποιηθεί επίσης στην Γερμανία, Αγγλία, Ισπανία, Ιταλία κ.ά.

Όλο και περισσότερο οι πόλεις διαμαρτύρονται για τα προβλήματα λειτουργικότητας, το υψηλό κόστος συντήρησης
και τις υπερβάσεις κόστους στον τομέα των κατασκευών.

Τα πιο αρνητικά σχόλια προέρχονται από τη γενέτειρά του Βαλένθια, όπου ο 61χρονος αρχιτέκτονας έχει δημιουργήσει την Πόλη των Επιστημών και των Τεχνολογιών. Για την κατασκευή του φουτουριστικού πάρκου ο Καλατράβα αμείφθηκε με 98 εκατ. ευρώ ενώ το γενικό κόστος του έργου εκτοξεύτηκε από τα 308 εκατ. του προϋπολογισμού στο 1,2 δισ. ευρώ.

Η τοπική κυβέρνηση της Βαλένθια επιρρίπτει ευθύνες για την εμφάνιση εξογκωμάτων στην κεραμική επίστρωση της τεράστιας πρόσοψης του Palau de les Arts, με κόστος 478 εκατ. ευρώ, τέσσερις φορές περισσότερο από ότι αναμενόταν. Οι τοπικοί άρχοντες είναι αποφασισμένοι να μην πληρώσουν τις εργασίες επισκευής και να στείλουν τον λογαριασμό στον Καλατράβα.

Κάτι αντίστοιχο σκοπεύουν να κάνουν και οι Αρχές της Βενετίας. Οπως ανακοίνωσαν, ο διάσημος αρχιτέκτονας μαζί με τρεις μηχανικούς εγκαλείται από το Ελεγκτικό Συνέδριο της Ιταλίας για ζημιά εναντίον του Δημοσίου με αφορμή το υψηλό κόστος της γέφυρας που δημιούργησαν στην πόλη. Κι αυτό γιατί, αν και το έργο είχε προϋπολογισμό 4 εκατ. ευρώ, κόστισε τελικά 10. Τώρα το ανώτατο δικαστικό όργανο ζητά από τον Σαντιάγο Καλατράβα αποζημίωση 1 εκατ. ευρώ και από 1,7 εκατ. από τους εμπλεκόμενους μηχανικούς.

Επίσης ο Καλατράβα και η ομάδα του καλούνται να πληρώσουν από την τσέπη τους και άλλα 3,5 εκατ. ευρώ για την επισκευή ζημιών από κατολίσθηση στο Συνεδριακό Κέντρο του Οβιέδο, το 2006, ενώ χτιζόταν. Τα προβλήματα, όμως, για τον Ισπανό αρχιτέκτονα δεν σταματούν εδώ. Πέρα από τις κριτικές για τις ήδη υπάρχουσες δομές που έχει επιμεληθεί, έρχονται καινούργιες για τις προτάσεις που έχει καταθέσει για μελλοντικά έργα. Ο τέως δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ δήλωσε ότι το πρότζεκτ του τερματικού σταθμού για το Σημείο Μηδέν στο Μανχάταν παραμένει ανοικτό, αφού η ματιά του Καλατράβα είναι πολύ περίπλοκη για να υλοποιηθεί σε έργο. Εκτός αυτού, αν και αρχικά είχε κοπεί ένα κονδύλι ύψους 2,2 δισ. ευρώ για τις εργασίες, από την πλευρά του αρχιτέκτονα ζητήθηκε επιπλέον 1,2 δισ.

Στην Αθήνα: 12.771% παραπάνω
Με πρότυπο τους Ολυμπιακούς της Βαρκελώνης, ανατέθηκε στον Καλατράβα η ανακατασκευή του ΟΑΚΑ με μελέτη κόστους 1,17 εκατ. ευρώ και αμοιβή για την 300μελή ομάδα του 4,5 εκατ.

Μόνο η στέγη του σταδίου κόστισε 130 εκατ. με επιπλέον 6 εκατ. για συντήρηση.

Συνολικό κόστος για λίφτινγκ: 399 εκατ. με υπερκοστολόγηση 12.771% από τα αρχικά 3,1 εκατ. ευρώ. Η πεζογέφυρα στη Λεωφόρο Μεσογείων (φέρεται να ήταν δώρο η μελέτη) κόστισε 3 εκατ. ευρώ.