DIASKEDASI.INFO

Η διασκέδαση On Line

Δημήτρης Π. Κρανιώτης γιατρός και ποιητής που τα ποιήματά του έχουν μεταφραστεί σε 25 γλώσσες

Δημήτρης Π. Κρανιώτης

kraniwtisΟ Δημήτρης Π. Κρανιώτης είναι γιατρός και ποιητής. Γεννήθηκε το 1966 στο Νέσσωνα Λάρισας και κατάγεται από το Στόμιο Λάρισας, όπου μεγάλωσε. Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ζει και εργάζεται στην Λάρισα ως Ιατρός Ειδικός Παθολόγος.

Έχει εκδώσει 7 ποιητικές συλλογές: “Ίχνη” (Λάρισα 1985), “Πήλινα Πρόσωπα” (Λάρισα 1992), “Νοητή Γραμμή” (ποιήματα στα Ελληνικά και μεταφρασμένα στα Αγγλικά & Γαλλικά, Λάρισα 2005), “Dunes (Θίνες)” (μεταφρασμένα ποιήματα στα Γαλλικά & Ρουμάνικα, Βουκουρέστι, Ρουμανία 2007), “Ενδόγραμμα” (Εκδόσεις Μαλλιάρης Παιδεία, Θεσσαλονίκη 2011), “Edda (Έδδα)” (μεταφρασμένα ποιήματα στα Γαλλικά & Ρουμάνικα, Βουκουρέστι, Ρουμανία 2010) και “Iluzione (Ψευδαισθήσεις)” (μεταφρασμένα ποιήματα στα Αλβανικά, Βουκουρέστι, Ρουμανία 2010). Επίσης το 2011 επιμελήθηκε την έκδοση της ανθολογίας του 22ου Παγκοσμίου Συνεδρίου Ποιητών «World Poetry 2011» με τη συμμετοχή 205 ποιητών από 65 χώρες.

Ποιήματά του μεταφράστηκαν σε 25 γλώσσες (Αγγλικά, Γαλλικά, Ρουμανικά, Ιταλικά, Αραβικά, Βουλγαρικά, Αλβανικά, Τουρκικά, Σερβικά, Ολλανδικά, Ισπανικά, Πορτογαλικά, Ρωσικά, Πολωνικά, Τσέχικα, Κινέζικα, Ιαπωνικά, Γερμανικά, Περσικά, Μπενγκάλι, Γκουζαράτι, κ.ά.) κι έχουν δημοσιευθεί σε διάφορες χώρες του κόσμου.

Στην Ιταλία αναγορεύτηκε Ακαδημαϊκός το 2009 από την Ακαδημία Tiberina της Ρώμης και το 2008 από τη Διεθνή Ακαδημία Micenei. Το 2007 εκλέχθηκε στις ΗΠΑ Πρόεδρος του 22ου Παγκοσμίου Συνεδρίου Ποιητών (World Congress of Poets) από το Δ.Σ. της Διεθνούς Ένωσης Τιμημένων Ποιητών (United Poets Laureate International) , το οποίο διοργανώθηκε το 2011 για πρώτη φορά στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Λάρισα. To 2007 στην Ινδία αναγορεύτηκε Διδάκτωρ Λογοτεχνίας από την World Academy of Arts and Culture. Tο 2011 τιμήθηκε ως «Laureate Man of Letters» από την United Poets Laureate International (UPLI) και το 2012 τιμήθηκε με διδακτορικό τίτλο (Doctorate of Arts in Poetry) από την International Art Academy. Το 2011 ίδρυσε το Μεσογειακό Φεστιβάλ Ποίησης και διοργάνωσε στη Λάρισα το 1ο Μεσογειακό Φεστιβάλ Ποίησης και την ποιητική εκδήλωση «100 Χιλιάδες Ποιητές για την Αλλαγή».

Είναι Πρόεδρος της World Poets Society, Αντιπρόεδρος της United Poets Laureate International, Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Γραμμάτων και Τεχνών Θεσσαλίας, Ειδικός Γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας και τακτικό μέλος της Εθνικής Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών, της Ελληνικής Εταιρείας Ιατρών Λογοτεχνών, του Ελληνικού Κέντρου του ΡΕΝ International, της Διεθνούς Εταιρείας των Ελλήνων Λογοτεχνών, της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών, της Ένωσης Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδας και διεθνών λογοτεχνικών οργανισμών (WPM, UPLI, WAAC, IWA, UMEM, UHE, AEADO, SELAE, Poetas del Mundo, κ.ά.). Επίσης διετέλεσε Αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας, Αντιπρόεδρος της Ένωσης Λογοτεχνών Συγγραφέων Λάρισας (ΕΛΟΣΥΛ), Μέλος της συντακτικής επιτροπής του λογοτεχνικών περιοδικών «Γραφή» (του Δήμου Λαρισαίων) και «Πνευματική Λάρισα», Γεν. Γραμματέας της Ιατρικής Εταιρείας Λάρισας, Διευθυντής Σύνταξης του ιατρικού περιοδικού “Ιπποκράτης” Λάρισας και Καθηγητής του Τμήματος Νοσηλευτικής στα ΤΕΙ Λάρισας.

Συμμετείχε στο εξωτερικό σε διεθνή λογοτεχνικά συνέδρια και φεστιβάλ ποίησης (σε Η.Π.Α., Ιταλία, Ινδία, Γαλλία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Νικαράγουα, Τσεχία, ΠΓΔΜ, κ.ά.) μετά από επίσημη πρόσκληση των διοργανωτών εκπροσωπώντας την Ελλάδα, ενώ για την ποίησή του βραβεύτηκε στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Στην Ελλάδα του απένειμαν τιμητικές πλακέτες για την προσφορά του στην ποίηση: ο Νομάρχης Λάρισας, ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας, ο Δήμαρχος Ευρυμενών Λάρισας, η Ένωση Λογοτεχνών Συγγραφέων Λάρισας κ.ά.

Στις Η.Π.Α ανακηρύχθηκε το 2005 βραβεύτηκε στην Ουάσινγκτον με το «International Poet of Merit Award». Το 2007 ανακηρύχθηκε «Πρεσβευτής Ποίησης» από την Αμερικάνικη Επιτροπή για τον Εθνικό Μήνα Ποίησης. To 2005 τιμήθηκε με το αμερικάνικο ποιητικό βραβείο «Muses Prize» για το βιβλίο του «Νοητή γραμμή» ως το «καλύτερο πολύγλωσσο ποιητικό βιβλίο της χρονιάς». Το 2011 βραβεύτηκε με το «Golden Seal Book Award», το οποίο παρέλαβε ο Πρόξενος της Ελλάδας στο Σαν Φρανσίσκο. Επίσης το 2011 το ποίημά του “Ψευδαισθήσεις” (“Illusions”) ανακηρύχθηκε πρώτο σε ψήφους στον Διεθνή Διαγωνισμό Ποίησης για την Ειρήνη “Poetry for Peace” του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Στην Ινδία το 2013 τιμήθηκε με το «Mahatma Fule International Award for Poetry».

Στη Ρουμανία ανακηρύχθηκε ένας από τους δύο υποψήφιους για το «Μεγάλο Βαλκανικό Βραβείο Ποίησης» για το 2007 (The Balkan Grand Prize for Poetry) από τη Διεθνή Ακαδημία Orient Occident του Βουκουρεστίου.

Στην Ισπανία συμπεριλήφθηκε στην έκδοση «Elogio de la palabra» (Εγκώμιο Λέξης) μαζί με κορυφαίους συγγραφείς του κόσμου (Jose Saramago, Mario Vargas Llosa, Paulo Coelho, κ.ά.) και 11 Νομπελίστες (Λογοτεχνίας, Ιατρικής, Ειρήνης, κ.ά.).

Στην Βουλγαρία το 2007 συμμετείχε στην «5η Ετήσια Συνάντηση Συγγραφέων Βαλκανικών Χωρών», επίσημος προσκεκλημένος από την Ένωση Βούλγαρων Συγγραφέων, την Ακαδημία Orpheeva Lira της Σόφιας και το Υπουργείο Πολιτισμού της Βουλγαρίας.

Στη Ρωσία είναι μέλος του Δ.Σ. του «Παγκόσμιου Οργανισμού Αρμονίας» (Global Harmony Association).

Στην Ελβετία το 2007 ανακηρύχθηκε Παγκόσμιος Πρεσβευτής της Ειρήνης (Universal Peace Ambassador) από τον οργανισμό Universal Peace Embassy.

Επίσημη ιστοσελίδα του ποιητή Δημήτρη Π. Κρανιώτη: http://www.dimitriskraniotis.com/