DIASKEDASI.INFO

Η διασκέδαση On Line

Σαν σήμερα 5 Νοεμβρίου ας θυμηθούμε τι έγινε

Tsarouxis-Mines-Noemvris

Σαν σήμερα 5 Νοεμβρίου
ας θυμηθούμε τι έγινε

από τον Mr George Almanac

Εορτάζουν
Μαρτύρων Γαλακτίωνος και Επιστήμης, (Γαλακτίων, Γαλακτίωνας, Γαλάτιος, Γαλάτης, Γαλακτία, Γαλατεία, Γαλάτια, Επιστήμη)
Αγίου Λίνου πρώτου επισκόπου παλαιάς Ρώμης, (Λίνος, Λίνα)
Αγίου Σιλβανού, (Σιλβανός, Σιλβάνα, Σιλβανή, Σίλβια, Σίλβα)

5 Νοεμβρίου

Γεγονότα σαν σήμερα

1492: Ο Χριστόφορος Κολόμβος μαθαίνει για το καλαμπόκι από τους Ινδιάνους της Κούβας.

1499: Εκδίδεται στο Τρεγκιέ της Γαλλίας το Καθολικόν. Πρόκειται για ένα βρετανογαλλολατινικό λεξικό που γράφτηκε το 1464 και είναι το πρώτο βρετανικό και το πρώτο γαλλικό λεξικό της ιστορίας.

1605: «Η συνωμοσία της Πυρίτιδας»: Καθολικοί με επικεφαλής τον Γκάι Φοκς προσπαθούν να ανατινάξουν το βρετανικό κοινοβούλιο. Στόχος είναι να σκοτώσουν τον τυραννικό βασιλιά Ιάκωβο Α’ και όλα τα στελέχη του. Το σχέδιο αποκαλύπτεται και οι συνωμότες συλλαμβάνονται. Θα εκτελεστούν στις 31 Ιανουαρίου με αγχόνη και διαμελισμό.

1688: Αρχίζει στην Αγγλία η "Ένδοξη Επανάσταση". Ο Γουλιέλμος Γ' της Οράγγης φθάνει στο Λονδίνο. Ανατρέπει τον τυραννικό Ιάκωβο Β’ Στιούαρτ με στήριξη των Τόρις και των Ουίγων. Θεμελιώνεται ο σύγχρονος αγγλικός κοινοβουλευτισμός.

1789: Η Συνέλευση των Τάξεων στην επαναστατημένη Γαλλία αποφασίζει ότι όλοι οι πολίτες είναι ίσοι απέναντι στο νόμο.

1811: Στο Σαν Σαλβαδόρ ο εφημέρια Χοσέ Ματίας Ντελγκάδο χτυπά τις καμπάνες του ναού της «La Merced» καλώντας σε ξεσηκωμό. Έτσι ξεκινά ένα απελευθερωτικό κίνημα.

1815: Η Αγγλία και η Ρωσία υπογράφουν στο Παρίσι ειδική συνθήκη, σύμφωνα με την οποία τα Επτάνησα τίθενται υπό την προστασία της Αγγλίας με την ονομασία «Ηνωμέναι Πολιτείαι των Ιονίων Νήσων».

1821: Ο Άγγλος αρμοστής των Ιονίων νήσων Θωμάς Μαίτλαντ εκδιώκει τους Έλληνες πρόσφυγες από τα Επτάνησα.

1828: Η Λιβαδειά καταλαμβάνεται από τις ελληνικές δυνάμεις του Δ. Υψηλάντη μετά από συνθηκολόγηση. Σύμφωνα με τη συνθήκη, οι 1.000 περίπου πεζοί και ιππείς της τουρκαλβανικής φρουράς της πόλεως θα αποχωρήσουν με συνοδεία του Δ. Ευμορφόπουλου για τη Λαμία και την Εύβοια.

1838: Η Ονδούρα κηρύσσει την ανεξαρτησία της από την Ισπανία (από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Κεντρικής Αμερικής).

1862: Τριακόσιοι Ινδιάνοι της φυλής Σιού από την πόλη Σαντί αποδεικνύονται ένοχοι για το βιασμό και το θάνατο πολλών αποίκων και καταδικάζονται σε θάνατο δι' απαγχονισμού.

1882: Ο Μπέντριχ Σμέτανα παρουσιάζει στο κοινό της Πράγας το συμφωνικό του ποίημα «Η Πατρίδα μου» («Ma Vlast» στα τσέχικα). Σύνθεση με πατριωτικό περιεχόμενο, είναι ίσως το κορυφαίο έργο του.

1910: Στη Γερμανία, ο Κάιζερ συναντά τον Ρώσο τσάρο Νικόλαο Β, ο οποίος διεκδικεί την εκμετάλλευση των σιδηροδρόμων της Βαγδάτης, έναντι του δικαιώματος της Γερμανίας να δρα ελεύθερα στην Περσία.

1911: Η Ιταλία έχοντας κηρύξει πόλεμο στην Οθωμανική αυτοκρατορία, προσαρτά την Τρίπολη της Λιβύης και την Κυρήνεια.

1912: Το Άγιο Όρος εντάσσεται με πράξη στο ελληνικό κράτος.

1912: Εθελοντικά σώματα Ηπειρωτών και 200 Κρητών, υπό τον Ταγματάρχη Χωροφυλακής Σπύρο Σπυρομήλιο, αποβιβάζονται στη Χειμάρρα και μετά σύντομο αγώνα αιχμαλωτίζουν την τουρκική φρουρά και απελευθερώνουν την πόλη.

1912: Έπειτα από αγώνα δύο ημερών, η VI Μεραρχία εκδιώκει τους Τούρκους και εισέρχεται στην Άρνισσα της Έδεσσας.

1912: Ο Γούντροου Ουίλσον εκλέγεται 28ος πρόεδρος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. 

1913: Το Ηνωμένο Βασίλειο προσαρτά την Κύπρο υπό μορφή Βασιλικής Κτήσης, και μαζί με την Γαλλία κηρύσσει τον πόλεμο στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.

1913: Ο παράφρων βασιλιάς Όθωνας της Βαυαρίας ανατρέπεται από τον ξάδερφό του Λουδοβίκο.

1914: Η Βρετανία προσαρτά την Κύπρο και κηρύσσει τον πόλεμο κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

1914: Η Γαλλία, η Βρετανία και η Ρωσία κηρύσσουν τον πόλεμο στην Τουρκία.

1914: Την ίδια μέρα, η Αγγλία κηρύσσει άκυρη την αγγλοτουρκική Συνθήκη της Κωνσταντινούπολης (1878) και αναγγέλλει την προσάρτηση της Κύπρου, καθιστώντας την «αποικία του Στέμματος».

1916: Η Πολωνία ανακηρύσσεται αυτόνομο βασίλειο με πράξη, που υπογράφουν οι αυτοκράτορες της Γερμανίας και της Αυστρίας.

1923: Ογκώδη συλλαλητήρια σε Αθήνα και άλλες πόλεις, μετά το αντιβενιζελικό στασιαστικό κίνημα των Μεταξά, Λεοναρδόπουλου και Γαργαλίδη, ενώ διεξάγονται έρευνες για τη συμμετοχή του βασιλιά.

1929: Αγγλική εταιρία ανακαλύπτει φλέβες χρυσού κοντά στη Θεσσαλονίκη.

1930: Στην Ιταλία, συλλαμβάνονται εξέχουσες προσωπικότητες με την κατηγορία, ότι σχεδίαζαν την ανατροπή του Μουσολίνι.

1931: Πνίγεται στο αίμα η επανάσταση της Κύπρου. Ο ελληνικός λαός τάσσεται στο πλευρό των αγωνιζομένων αδελφών Κυπρίων.

1932: Ο καινούργιος σταθμός του μετρό κοντά στο Highbury μετονομάζεται από Gillespie Road σε Arsenal, ύστερα από προσπάθειες του μάνατζερ της ποδοσφαιρικής ομάδας Arsenal, Herbert Chapman.

1933: Οι Βάσκοι της Ισπανίας ψηφίζουν για την αυτονομία τους.

1935: Οι αδελφοί Πάρκερ κυκλοφορούν στην αγορά το επιτραπέζιο παιγνίδι «Monopoly».

1940: Ο Φραγκλίνος Ρούζβελτ επανεκλέγεται για τρίτη φορά πρόεδρος των ΗΠΑ.

1940: Το ελληνικό πυροβολικό βομβαρδίζει την Κορυτσά.

1946: Ο Chuck Connors των Boston Celtics γράφει ιστορία θρυμματίζοντας το πρώτο ταμπλό στην ιστορία του ΝΒΑ, λίγο πριν ξεκινήσει ο αγώνας με τους Chicago Stags. Ο αγώνας καθυστερεί μια ώρα μέχρι να γίνει η αλλαγή του ταμπλό, το οποίο έσπασε από το ισχυρό του σουτ.

1949: Το Συμβούλιο της Ευρώπης αποφασίζει να δεχτεί στους κόλπους του την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας και το Σάαρ.

1955: Αμνηστεύονται με απόφαση της ελληνικής κυβερνήσεως οι «Αεροπόροι».

1956: Έρευνα που βλέπει το φως της δημοσιότητας στη χώρα μας αποκαλύπτει ότι 2 εκατομμύρια Έλληνες δεν ξέρουν να βάζουν την υπογραφή τους.

1959: Απελευθερώνεται από τις ελληνικές αρχές ο τελευταίος Ναζί που κρατούνταν για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου στην Ελλάδα, ο Μέρτεν και απελαύνεται αμέσως στη Δυτική Γερμανία.

1961: Σφοδρή νεροποντή πλήττει την Αθήνα. 44 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους, 300 τραυματίζονται και 3.700 μένουν άστεγοι. Ο Κηφισός ποταμός ξεχειλίζει, με αποτέλεσμα τα Λιόσια, το Περιστέρι, το Μπουρνάζι και το Μοσχάτο να γίνουν μία στάμπα λάσπης στον χάρτη της Αττικής.

1963: Αρχαιολόγοι ανακαλύπτουν ερείπια των Βίκινγκς στη Νέα Γη, που προηγούνται της άφιξης του Κολόμβου στην Αμερική κατά 500 χρόνια.

1968: Ο Ρίτσαρντ Νίξον εκλέγεται 37ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

1969: Καταδικάζεται για ασέβεια προς το δικαστήριο, ο ηγέτης των Μαύρων Πανθήρων, Μπόμπι Σιλς.

1971: Η πριγκίπισσα Άννα της Αγγλίας ψηφίζεται "Αθλήτρια της Χρονιάς" από την Ένωση Αθλητικογράφων της Αγγλίας, όταν κερδίζει σε 3ήμερο ευρωπαϊκό τουρνουά ιππασίας στο Burghley.

1972: Ινδιάνοι των ΗΠΑ, διαμαρτυρόμενοι για τις φυλετικές διακρίσεις σε βάρος τους, πραγματοποιούν συγκέντρωση στη Νέα Υόρκη.

1982: Ο Σοβιετικός Γκάρι Κασπάροφ ανακηρύσσεται παγκόσμιος πρωταθλητής στο σκάκι σε ηλικία 22 ετών.

1984: Στη Νικαράγουα, ο Ντανιέλ Ορτέγκα εκλέγεται πρόεδρος της χώρας.

1989: Βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα. Νικήτρια αναδεικνύεται η Νέα Δημοκρατία αλλά δεν καταφέρνει να συγκεντρώσει κοινοβουλευτική αυτοδυναμία και ορίζονται νέες εκλογές για την 8η Απριλίου 1990. Συγκεκριμένα, η ΝΔ έλαβε 46,1% και 148 έδρες έναντι 40,6% για το ΠΑΣΟΚ και 128 έδρες, 10,9% και 21 έδρες για το Συνασπισμό και 0,58% (1 έδρα) για το Κόμμα των Οικολόγων Εναλλακτικών (Λοιπά 0,7% και 2 έδρες).

1992: Ρωσικά στρατεύματα εισβάλλουν στη Βόρεια Οσετία. Πάνω από 115 νεκροί είναι ο απολογισμός των συγκρούσεων, οι οποίες άρχισαν στις 30 Οκτωβρίου του 1991.

1992: Στο Ντιτρόιτ του Μίσιγκαν ο Αφροαμερικανός μοτοσικλετιστής, Μαλίς Γκριν ξυλοκοπείται μέχρι θανάτου από τους αστυνομικούς Λάρι Νέβερς και Γουόλτερ Μπάντζιν κατά τη διάρκεια ενός καβγά.

1993: Προφυλακίζεται στις ΗΠΑ ο δρ. Τζακ Κεβορκιάν, γνωστός με το ψευδώνυμο "δόκτωρ θάνατος", ο οποίος είχε βοηθήσει στην ευθανασία 19 ατόμων, που έπασχαν από ανίατη ασθένεια.

1994: Στις ΗΠΑ, ο πρώην πρόεδρος Ρόναλντ Ρέιγκαν ανακοινώνει, με επιστολή του στον Τύπο, ότι πάσχει από τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

1994: Ο 45χρονος George Foreman ανακηρύσσεται στο Λας Βέγκας ο γηραιότερος πρωταθλητής βαρέων βαρών, όταν κερδίζει τον Michael Moorer στον 10ο γύρο.

1995: Στην Ιταλία, ο πρώην πρωθυπουργός Τζούλιο Αντρεότι παραπέμπεται σε νέα δίκη με την κατηγορία της συνενοχής με τη Μαφία στη δολοφονία του δημοσιογράφου Πεκορέλι, το 1979.

1996: Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών, πρόεδρος Μπιλ Κλίντον, νικά τον Ρεπουμπλικανό αντίπαλό του, Μπομπ Ντόουλ, και επανεκλέγεται πρόεδρος των ΗΠΑ.

1997: Κάνουν πρεμιέρα δύο νέα τυχερά παιχνίδια του ΟΠΑΠ, το «Τζόκερ» και το «Νέο Πρότο».

2003: Η ομάδα της Μονακό σημειώνει ρεκόρ τερμάτων στην ιστορία του Τσάμπιονς Λιγκ στο ποδόσφαιρο, νικώντας τη Λα Κορούνια με 8-3.

2003: Πρεμιέρα του τελευταίου μέρους της τριλογίας «Μάτριξ» στις ΗΠΑ (The Matrix Revolutions).

2004: Υπογράφεται από τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, το Πρωτόκολλο του Κιότο, για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Έτσι, το Πρωτόκολλο τίθεται σε ισχύ.

2006: O Μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος εκλέγεται Αρχιεπίσκοπος Κύπρου.

2006: Ο Σαντάμ Χουσεΐν και συνεργάτες του καταδικάζονται σε θάνατο για την σφαγή 148 Σιιτών το 1982.

Γεννήσεις σαν σήμερα

1615 – Ιμπραήμ Α’, σουλτάνος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

1855 – Λεόν Τεϊσερένκ ντε Μπορ, Γάλλος μετεωρολόγος, που ανακάλυψε τη στρατόσφαιρα.

1855 – Γιουτζίν Ντεμπς, αμερικανός συνδικαλιστής ηγέτης. Υπήρξε υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ πέντε φορές με τη σοσιαλιστική σημαία. (θαν. 20/10/1926)

1857 – Άιντα Τάρμπελ, Αμερικανίδα δημοσιογράφος και συγγραφέας.

1863 – Τζέιμς Πάκαρντ, Αμερικανός εφευρέτης. Η εταιρία, που ίδρυσε, είναι ο πρόδρομος της σημερινής γνωστής εταιρίας ηλεκτρονικών υπολογιστών.

1885 – Γουίλ Ντουράντ, Αμερικανός φιλόσοφος και συγγραφέας.

1892 – Τζον Μπάρντον Σάντερσον Χάλντεϊν, Σκοτσέζος γενετιστής, ένας από τους δημιουργούς της γενετικής πληθυσμών.

1895 – Τσαρλς Μακ Άρθουρ, Αμερικανός θεατρικός συγγραφέας και σεναριογράφος.

1905 – Τζόελ Μακ Κρι, Αμερικανός ηθοποιός.

1912 – Ρόι Ρότζερς, Αμερικανός τραγουδιστής και ηθοποιός σε ταινίες γουέστερν.

1913 – Βίβιαν Λι βρετανίδα ηθοποιός.

1921 – Gyorgy Cziffra, γεννιέται στη Βουδαπέστη ο Γάλλος πιανίστας.

1931 – Άικ Τέρνερ, Αμερικανός μουσικός, μπαντλίντερ και παραγωγός, πρώην σύζυγος της Τίνα Τέρνερ.

1936 – Μιχάλης Δερτούζος, έλληνας γκουρού της πληροφορικής, καθηγητής στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) και διευθυντής του Εργαστηρίου Ερευνών της Επιστήμης των Ηλεκτρονικών Υπολογιστών. (Θαν. 27/8/2001)

1936 – Ο αμερικανός συγγραφέας, σεναριογράφος και ηθοποιός, Σαμ Σέπαρντ.

1941 – Αρτ Γκαρφάνκελ, Αμερικανός τραγουδιστής, ένας εκ των δύο του μουσικού ντουέτο Simon and Garfunkel.

1945 – Αλέκα Παπαρήγα, ελληνίδα πολιτικός, τέως Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ.

1956 – Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, ήταν Έλληνας τραγουδιστής και συνθέτης της ελληνικής έντεχνης και ροκ σκηνής.

1959 – Μπράιαν Άνταμς, καναδός τραγουδιστής.

1978 – Μιχάλης Χατζηγιάννης, Κύπριος τραγουδιστής και συνθέτης.

1980 – Κρίστοφ Μετσέλντερ, Γερμανός ποδοσφαιριστής.

1982 - Ζήσης Ζάννας Έλληνας πολιτικός.

1983 – Μίκε Χάνκε, Γερμανός ποδοσφαιριστής.

1986 - Κάσπερ Σμάιχελ, Δανός ποδοσφαιριστής.

1992 – Μάρκο Βεράτι, Ιταλός ποδοσφαιριστής.

Θάνατοι σαν σήμερα

1803 – Πιερ Σορντελό ντε λα Κλο, Γάλλος συγγραφέας.

1836 – Κάρελ Χούνεκ Μάσα, Τσέχος ποιητής.

1879 – Τζέιμς Κλαρκ Μάξγουελ, Σκωτσέζος φυσικός, που το 1873 διατύπωσε τους βασικούς νόμους της ηλεκτρομαγνητικής.

1955 – Μορίς Ουτριγιό, Γάλλος ζωγράφος.

1956 – Αρτ Τατούμ, διάσημος Αμερικανός πιανίστας της τζαζ.

1960 – Μερκ Σένετε, Αμερικανός σκηνοθέτης και παραγωγός του Χόλιγουντ, ο οποίος θεωρείται, ότι ανακάλυψε τη σλάπστικ κωμωδία.

1977 – Ρενέ Γκοσινί, γάλλος συγγραφέας, συνδημιουργός του Αστερίξ. (Γεν. 14/8/1926)

1979 – Κώστας Κοτζιάς, έλληνας λογοτέχνης. («Καπνισμένος Ουρανός») (Γεν. 1921)

1982 – Ζακ Τατί, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Ζακ Τατισέφ, γάλλος σκηνοθέτης και ηθοποιός.  («Ο κύριος Υλό στο χάος της κυκλοφορίας», «Playtime»)(Γεν. 9/10/1907)

1984 - Κωνσταντίνος Σταυρόπουλος, Έλληνας νομικός.

1989 – Βλαντίμιρ Χόροβιτς, Ουκρανός πιανίστας.

1991 - Ρόμπερτ Μάξγουελ, Τσεχοσλοβάκος επιχειρηματίας.

1992 – Άρπαντ Έλο, Ούγγρος φυσικός και σκακιστής.

1997 – Αϊζάια Μπερλίν, Ρώσος φιλόσοφος.

2005 - Τζων Φώουλς, Άγγλος συγγραφέας.

2006 - Αντώνης Δροσογιάννης, Έλληνας στρατιωτικός και πολιτικός.

2006 – Μπουλέντ Ετζεβίτ, ήταν Τούρκος συγγραφέας, δημοσιογράφος, ποιητής και πολιτικός, ο οποίος διετέλεσε και πρωθυπουργός της Τουρκίας το 1974, το 1977 και από το 1978 μέχρι το 1980.

2006 - Γεώργιος Λάββας, Έλληνας αρχιτέκτονας.

2016 - Ανδρέας Βγενόπουλος, Έλληνας επιχειρηματίας.