DIASKEDASI.INFO

Η διασκέδαση On Line

  •  

    Banner Gagarin An Stage Volume 1

    Banner-2

    Lazy Cabaret Voltaire Micra Asia Ianos

    Kakogiannis

Πάσχα στη Χίο

Pasxa Xio

xios vrontados6aΧίος, ένα από τα καλύτερα και πιο παρθένα θέρετρα της χώρας μας. Γνωστή για τη μαστίχα, τις τουλίπες, τις ορχιδέες και τα γλυκά του κουταλιού και το ούζο της. Αυτό που λιγότεροι ξέρουν είναι για τα συναρπαστικά μονοπάτια της που ενδείκνυται για πεζοπορία και ήπια ορειβασία, όπως και τις αγροτουριστικές δραστηριότητες στον Κάμπο, με τα μοναδικά αρχοντικά και τις μυρωδιές του.

Τα δέκα τελευταία χρόνια ανά τον κόσμο, έχουν μάθει για το λαμπερό, μοναδικό και εκρηκτικό έθιμο της Πασχαλιάς στο Βροντάδο της Χίου και μάλιστα χωρίς τραυματισμούς και λοιπά ατυχήματα. Ένας ρουκετοπόλεμος, ένα παλιό Βρονταδούσικο έθιμο που έχει τις ρίζες του στους χρόνους της Οθωμανικής κατοχής. όπου οι κάτοικοι των ενοριών του Αγίου Μάρκου και της Παναγίας Ερειθιανής, εκκλησιών που βρίσκονταν αντικριστά και έφτιαχναν αρχικά αυτοσχέδια κανονάκια.

Ο ρουκετοπόλεμος είναι ένα παλιό Βρονταδούσικο έθιμο που έχει τις ρίζες του στους χρόνους της τουρκικής κατοχής. Οι Βρονταδούσοι για να συμμετάσχουν κατά εντυπωσιακότερο τρόπο στο χαρμόσυνο εορτασμό του Πάσχα, καθιέρωσαν το φαντασμαγορικό τούτο έθιμο. Οι ρουκέτες αντικατέστησαν τα κανονάκια και τα όπλα «σουρντάδα» παλαιότερων εποχών. Κατά τα χρόνια της τουρκοκρατίας, η γόμωση των κανονακιών γινόταν με μπαρούτι, με ισχυρότατες εκρήξεις.

Το 1889 οι Τούρκοι έκαμαν κατάσχεση στα κανονάκια, επειδή φοβόταν μήπως ο εορτασμός του Πάσχα δημιουργήσει προβλήματα γενικότερης εξέγερσης των κατοίκων του νησιού για την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού. Οι ενορίτες του Αγίου Μάρκου και της Παναγίας Ερειθιανής προετοιμάζονται πυρετωδώς, μετά τα Χριστούγεννα μικροί και μεγάλοι ασχολούνται με την κατασκευή των ρουκετών εργαζόμενοι με ταχείς ρυθμούς.

Ας δούμε όμως πως RUKETOPOLEMOS FOTOκατασκευάζονται αυτές οι ιδιότυπες ρουκέτες.

Κάθε ρουκέτα, αποτελείται από δύο βασικά μέρη. Το καλούπι και το ρουκετόξυλο. Το καλούπι είναι ένας αυτοσχέδιος κύλινδρος, φτιαγμένος από χαρτί και ισχυρή κόλλα.

Οι «πυροβολητές» της Χίου, γεμίζουν το καλούπι με ένα μείγμα νίτρου, θειαφιού και κάρβουνου. Η διαδικασία όπως και οι αναλογίες των υλικών, αποτελούν την μυστική συνταγή του μείγματος (γόμωσης) των κατασκευαστών.

Με αυτήν την γόμωση, γεμίζουν τα καλούπια και τους προσθέτουν στο κάτω μέρος το φυτίλι.

Τέλος το γεμισμένο καλούπι δένεται καλά πάνω στο ρουκετόξυλο, που είναι μία ξύλινη βέργα συγκεκριμένων διαστάσεων και βάρους.

Η ρουκέτα πλέον είναι έτοιμη για εκτόξευση. Η κατασκευή των ρουκετών, ξεκινά στην αρχή της Σαρακοστής.

Η κάθε ενορία φτιάχνει όσες περισσότερες ρουκέτες μπορεί, αφού νικητής του Ρουκετοπόλεμου είναι αυτός που θα ρίξει τις περισσότερες ρουκέτες στον αντίπαλο.

Το Μεγάλο Σάββατο επιλέγονται οι θέσεις που θα στηθούν τα panaghia erithiani final 0«πυροβολεία». Εκεί στήνονται οι ρουκετοσύρτες, που είναι ξύλινες κατασκευές πάνω στις οποίες στήνονται οι ρουκέτες που θα εκτοξευθούν το βράδυ.

Στα πυροβολεία δίνονται και ονόματα όπως: Περσέας, Αχιλλέας, Διγενής, κ.α.

Μόλις νυχτώσει ξεκινούν οι δοκιμαστικές βολές. Εκατέρωθεν εκτοξεύονται οι πρώτες ρουκέτες και διορθώνεται η θέση των ρουκετοσυρτών ώστε οι βολές να είναι εύστοχες. Όσο πλησιάζουμε προς την Ανάσταση οι βολές αρχίζουν και πυκνώνουν.

Την στιγμή που ψέλνεται το «Χριστός Ανέστη» χιλιάδες ρουκέτες γεμίζουν τον ουρανό από τις πολύχρωμες τροχιές και με τους κρότους των ρουκετών που εκτοξεύονται χαράζουν τη νύχτα και γεμίζουν λάμψεις την πόλη.

Τα ρουκετόξυλα που έχουν πέσει σε κάθε εκκλησία θα μετρηθούν και έτσι ανακηρύσσεται ο νικητής του Ρουκετοπόλεμου.

Εάν φοβάστε αυτόν τον ιδιαίτερο "ρουκετοπόλεμο", μπορείτε εναλλακτικά να κάνετε αυτό που κάνουν και οι Χιώτες. Συνηθίζουν να σκαρφαλώνουν στο βουνό Αίπος, στην εκκλησία του Αγίου Μακάριου, πάνω από τα καπετανόσπιτα και τα περιβόλια του Βροντάδου και να απολαμβάνουν από εκεί το θέαμα των βεγγαλικών.

Μεγάλοι μάστορες στην κατασκευή των ρουκετών, ήταν ο Θεόδωρος xios vrontados2Καλαγκιάς του Σίμου με τις "γαλλικές" του ρουκέτες, ο Σίμος Καλαγκιάς του Θεοδώρου με τις "φιδίσιες" του, ο Σίμος Αθηναίος του Ζαννή, ο Διάκος της Παναγίας Ερειθιανής, Σωτήρης Αγγελίδης, ο Μάρκος Μπουγιούκας και πολλοί άλλοι.

Ο Δημοτικός Οργανισμός Άθλησης, Πολιτισμού και Περιβάλλοντος (Δ.Ο.Α.Π.Π.) του Δήμου Ομηρούπολης, στην προσπάθεια του να διατηρηθεί το έθιμο του Ρουκετοπόλεμου μεταξύ των δύο εκκλησιών, Παναγίας Ερειθιανής και Αγίου Μάρκου ΒΡΟΝΤΑΔΟΥ, ανέλαβε, σε συνεργασία με τα συνεργεία κατασκευής ρουκετών, πρωτοβουλία για την όσο το δυνατό ασφαλή διεξαγωγή του εθίμου.

Έτσι συμφωνήθηκαν τα ακόλουθα:

Να καθιερωθούν με ακρίβεια οι θέσεις αφετηρίας ρίψης των ρουκετών
Να υπάρχουν άτομα στις εισόδους των δύο περιοχών που θα δίνουν οδηγίες στον κόσμο για ασφαλή διέλευση Οι ρίψεις να γίνονται σε συμφωνημένες και καθορισμένες ώρες με διακοπές από 10:30 μ.μ. - 10:50 μ.μ. και 12:30 π.μ. - 12:45 π.μ. για την ακίνδυνη πρόσβαση των πιστών στις εκκλησίες
Οι χώροι που εργάζονται τα συνεργεία να έχουν δύο τουλάχιστον εξόδους και να διαθέτουν πυροσβεστήρα
Οι συμμετέχοντες να είναι αυτοπειθαρχημένοι, να μην καπνίζουν και να απομακρύνουν τους απείθαρχους και όσους αθετούν συμφωνίεςxios daskalopetra4a
Να υπάρχουν φορητοί πυροσβεστήρες και οχήματα της πυροσβεστικής, έτοιμα για δράση
Να φροντίζουν ώστε οι δρόμοι να είναι προσπελάσιμοι για πυροσβεστικά οχήματα κάτω από τις δύο εκκλησίες
Κάθε συνεργείο να ορίσει κάποιον που θα επιβλέπει για την σωστή τήρηση των κανόνων
Να δεσμευτούν όλοι ότι το υλικό παρασκευής θα παραμείνει το ίδιο όπως παλαιότερα και δεν θα περιέχει πρόσθετα (υλικό φωτοβολίδας). Επίσης ο αριθμός των ρουκετών να περιοριστεί σε ένα λογικό όριο.
Να «ντυθούν» οι ναοί και οι γειτονικές οικίες με ισχυρά μεταλλικά πλέγματα.
Να εκδοθεί και να διανεμηθεί ενημερωτικό έντυπο.

Αξίζει να δείτε 

Τη «Δασκαλόπετρα» ή «Πέτρα του Ομήρου», στην Ομηρούπολη. Πρόκειται για τον τόπο όπου ο Όμηρος, σύμφωνα με την παράδοση, δίδασκε τα αθάνατα έπη του.

Τα πολλά μοναστήρια, τους ναούς και τα εξωκκλήσια που βρίσκονται στα όρια του Δήμου Ομηρούπολης. Τα πλέον γνωστά μοναστήρια είναι της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας και του Αγίου Στεφάνου στο Βροντάδο, της Νέας Μονής, των Αγίων Πατέρων και του Αγίου Μάρκου στην περιοχή Καρυών.

Τα διάσπαρτα σε κάθε χωριό Βυζαντινά Μνημεία κι οι επιβλητικές παλιές πετρόχτιστες εκκλησιές συμβάλλουν στο κατανυκτικό πνεύμα της Μεγάλης Εβδομάδας.

Ο προσκυνητής μπορεί να παρακολουθήσει τις Ακολουθίες σε Μοναστήρια όπως αυτό της Νέας Μονής, το σημαντικότερο Βυζαντινό Μνημείο των Βαλκανίων με τα μοναδικά ψηφιδωτά, που προστατεύεται από την Unesco ή εκείνο του Αγίου Μηνά, όπου καταμαρτυράται η τραγωδία της Σφαγής του 1822.

*xios neamoni2 Τα Μαστιχοχώρια. Είναι περίπου 20, βρίσκονται στη νότια Χίο και γύρω από αυτά καλλιεργούνται τα περίφημα μαστιχόδεντρα. Τα χωριά δημιουργήθηκαν μετά το 1346.

Από τα ωραιότερα Μαστιχοχώρια είναι φυσικά το Πυργί και τα Μεστά, ενώ από τα υπόλοιπα δείτε οπωσδήποτε τους Ολύμπους, τη Βέσσα, τα Αρμόλια, τα Νένητα και τα Πατρικά.

* Τα περίφημα αρχοντικά του Κάμπου: επιβλητικές επαύλεις της χιώτικης αριστοκρατίας του 19ου και του 20ού αιώνα από κιτρινοκόκκινη θυμιανούσικη πέτρα, με θαυμάσιες μνημειακές αυλόθυρες και εκπληκτικά μπαλκόνια και σκάλες.

Για περισσότερες πληροφορίες, στο Γραφείο Τουρισμού Δήμου Χίου: 22710.44389

 

Ένα μικρό βίντεο από τον ρουκετοπόλεμο στον Βροντάδο.

Pasxa Ellada