DIASKEDASI.INFO

Η διασκέδαση On Line

  •  

    Banner Gagarin An Stage Volume 1

    Banner-2

    Lazy Cabaret Voltaire Micra Asia Ianos

    Kakogiannis

Άνδρος διακοπές, αποδράσεις, διαμονή, διασκέδαση, σε ένα νησί κόσμημα για τις Κυκλάδες, με παρθένες παραλίες, πλούσια φύση, πηγές, μονοπάτια και ξεχωριστή αρχιτεκτονική

Andros-Xora-2

Άνδρος διακοπές, αποδράσεις, διαμονή, διασκέδαση, σε ένα νησί κόσμημα για τις Κυκλάδες,
με παρθένες παραλίες, πλούσια φύση, πηγές, μονοπάτια και ξεχωριστή αρχιτεκτονική

Ένας καμβάς με φόντο το γαλάζιο ορίζοντα του Αιγαίου πελάγους
και κεντρικό θέμα την Άνδρο,

θα μπορούσε να είναι από μόνος του ένας πίνακας ζωγραφικής με μεγάλη αξία.

Η γοητευτική Άνδρος με την ξεχωριστή αρχιτεκτονική την πλούσια φύση
και τις "παρθένες" παραλίες.

Το νησί των εφοπλιστών και των καπεταναίων, το νησί των νερών, ένα νησί κόσμημα
σε απόσταση αναπνοής από την Αθήνα.

Andros-Xartis-01

Andros-tourlitisΤα τελευταία χρόνια έχει γίνει ένας από τους αγαπημένους καλοκαιρινούς προορισμούς στην Ελλάδα, χωρίς να έχει παραδοθεί στο μαζικό τουρισμό.
Η Άνδρος δεν είναι το τυπικό νησί των Κυκλάδων κι αυτό γιατί το καταπράσινο τοπίο με τις άπειρες πηγές και ποτάμια, τους καταρράκτες που τρέχουν όλο το χρόνο, όπως και το πάντρεμα  με τα κάτασπρα παραδοσιακά σπιτάκια και πολλά νεοκλασικά αρχοντικά που συμβάλλουν στην έντονη προσωπικότητα του νησιού, έρχονται σε αντίθεση με σχεδόν όλα τα υπόλοιπα βραχώδη νησιά των Κυκλάδων.

Η Άνδρος είναι το δεύτερο μεγαλύτερο σε μέγεθος νησί των Κυκλάδων, μετά τη Νάξο. Αποτελεί φυσική συνέχεια της Εύβοιας. Η πρωτεύουσα του νησιού είναι η Άνδρος ή αλλιώς Χώρα.
Είναι το βορειότερο νησί του συμπλέγματος με έκταση 381 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Έχει 176 χιλιόμετρα ακτογραμμή και απέχει 35 ναυτικά μίλια περίπου από τη Ραφήνα με την οποία συνδέεται ακτοπλοϊκώς και απέχει μόλις 2 ώρες.

Η Άνδρος είναι ένα ορεινό νησί με πολλές χαράδρες, τρεχούμενα νερά, ιαματικές πηγές και κατάφυτες κοιλάδες.
Ψηλότερο βουνό της είναι το όρος Πέταλο (997 μέτρα η ψηλότερη κορυφή ο Προφήτης Ηλίας). Στις βόρειο-ανατολικές ακτές της Άνδρου φυσάει περισσότερο και το κλίμα της είναι ήπιο, ξηρό και πολύ υγιεινό.

Εδώ θα θαυμάσετε επιβλητικά σπίτια εφοπλιστών και καπετάνιων, ενετικά κάστρα, παλιά μοναστήρια, περιστεριώνες και νερόμυλους.

Θα κολυμπήσετε σε χρυσαφένιες παραλίες και εάν σας αρέσει και το περπάτημα υπάρχει ένα δίκτυο πεζοπορικών διαδρομών 160 χλμ., μονοπάτια χωμάτινα ορατά από ανθρώπινα ίχνη ή ίχνη ζώων, λιθόστρωτα ή τσιμεντοστρωμένα.

Η Άνδρος κρύβει αμέτρητους θησαυρούς και στιγμές που θα σας κάνουν να εύχεστε
οι διακοπές ή οι αποδράσεις σας να μην τελειώσουν ποτέ.

 

Fast-Ferries-2

 

Ας ξεκινήσουμε σιγά σιγά την περιήγησή μας στην Άνδρο.

gria-pidima

Παραλίες της Άνδρου

Στην Άνδρο μπορούμε να βρούμε πολλές και όλων των ειδών τις παραλίες. Άλλωστε η ακτογραμμή της είναι 176 χιλιόμετρα.

Παραλίες με άμμο, με βότσαλα αλλά και με βράχια. Οι τελευταίες είναι ιδανικές γι αυτούς που τους αρέσει το ψάρεμα.
Παραλίες με κρύα έως κρυστάλλινα νερά και άλλες με πιο ζεστά.
Παραλίες για οικογένειες, πλήρως οργανωμένες και εύκολα προσβάσιμες, αλλά και παραλίες απομονωμένες.

Λόγο του σχήματος οι περισσότερες παραλίες βρίσκονται στην ανατολική και στη δυτική πλευρά και λιγότερες στη βόρεια και τη νότια.

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Παραλίες της Άνδρου

Gialia Andros

 

Paraporti Andros1

Διαμονή στην Άνδρο

Η Άνδρος διαφέρει απ΄όλα τα νησιά των Κυκλάδων λόγο της μορφολογίας της. Είναι ένα ορεινό νησί (το όρος Πέταλο έχει 997 μέτρα η ψηλότερη κορυφή ο Προφήτης Ηλίας) με πολλές χαράδρες, τρεχούμενα νερά, ιαματικές πηγές και κατάφυτες κοιλάδες.

Για τη διαμονή σας στην Άνδρο υπάρχουν περισσότερα από 120 καταλύματα από ενοικιαζόμενα διαμερίσματα, studios, σουίτες, βίλες, ακόμα και ένα κάμπινγκ, ικανά για να σας προσφέρουν μια διαμονή σύμφωνα με την οικονομική σας δυνατότητα, το χαρακτήρα σας ή την κατάστασή σας εάν είστε δηλαδή με την οικογένεια σας, τους φίλους σας, το σύντροφό σας ή είστε μόνοι.

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Διαμονή στην Άνδρο, ξενοδοχεία - ενοικιαζόμενα δωμάτια

 Andros fagito-2

Φαγητό στην Άνδρο
από παραδοσιακές και ethnic γεύσεις μέχρι και gourmet πιάτα

Στην Άνδρο η Χώρα, το Γαύριο και το Μπατσί είναι τα μέρη που προσελκύουν τους περισσότερους τουρίστες. Εκεί μπορεί κανείς να βρει ήσυχα μικρά καφενεία, αλλά και άλλα στέκια για τους ντόπιους όπου μπορεί κανείς να απολαύσει τον ζεστό ή κρύο καφέ του, ένα χυμό ή αναψυκτικό, αλλά και την παγωμένη του μπύρα, το κρασί, το τσιπουράκι του συνοδευμένο με μεζέ.
Στα ζαχαροπλαστεία και τα καφενεία της Άνδρου σερβίρονται τα νόστιμα τοπικά αμυγδαλωτά καθώς και κομπόστα φρούτων σε διάφορες γεύσεις και σκαλτσούνια.

Στην Άνδρο θα μπορέσετε να γευτείτε όλα τα παραδοσιακά φαγητά σε όλα τα εστιατόρια, τις ταβέρνες και τα μεζεδοπωλεία, καθώς και όλα τα είδη από κρέας και θαλασσινά.

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Διασκέδαση στην Άνδρο και παραδοσιακό φαγητό

Πάσχα στην Άνδρο

Pithara-kataraktes

Αξιοθέατα που πρέπει να επισκεφθείτε στην Άνδρο

Andros aladinouΣΠΗΛΑΙΟ ΑΛΑΔΙΝΟΥ
Το σπήλαιο στο χωριό «Αλαδινό» αποτελεί ένα από τα κορυφαία αξιοθέατα της Άνδρου. Έχει ηλικία 4,5 – 5 εκατομμυρίων ετών και έκταση περίπου 500 τ.μ. Αποτελείται από πέντε αίθουσες, από τις οποίες οι τέσσερις είναι επισκέψιμες.
Ανακαλύφθηκε το 1932 από τον Ιωάννη Πετρόχειλο και χαρτογραφήθηκε με μεγαλύτερη λεπτομέρεια στη συνέχεια.
Οι σταλακτίτες, οι σταλαγμίτες, οι ελικτίτες, οι κρεμαστοί βράχοι και τα πολύχρωμα πετρώματα προσφέρουν ξεχωριστό θέαμα στους επισκέπτες.
Πού βρίσκεται: Λίγο πριν τη Χώρα, στο ομώνυμο χωριό.
Πώς θα πάτε: Με Ι.Χ. Ακολουθείτε τον κεντρικό δρόμο από Σταυροπέδα προς Χώρα. Στρίβετε δεξιά στον παρακαμπτήριο δρόμο της Μεσαριάς και αμέσως πάλι δεξιά προς τα χωριά Αλαδινό και Φάλικα. Υπάρχει σήμανση.

ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣkastro xoras
Ένα από τα πιο σημαντικά μνημεία στην πρωτεύουσα της Άνδρου, είναι το περίφημο κάστρο της, το οποίο ήταν η οχυρωμένη κατοικία του Ενετού ηγεμόνα Μαρίνου Δάνδολου, όταν κατέκτησε το νησί. Χτίστηκε το 1207. Οι πύργοι και οι στρατώνες του κάστρου, καθώς και τα οικόσημα των Ενετών ηγεμόνων, ήταν καλά διατηρημένα μέχρι το 1943. Μετά από το σφοδρό βομβαρδισμό από τους Γερμανούς του ίδιου έτους, το κάστρο καταστράφηκε ολοσχερώς. Σήμερα, μπορεί κανείς να δει μόνο τα ερείπιά του.
Πού βρίσκεται: Στο άκρο της Χώρας, στην πλατεία του Αφανούς Ναύτη.
Πώς θα πάτε: Με τα πόδια, από την πλατεία Καΐρη.

Pythara AndrosΠΥΘΑΡΑ
Η ρεματιά της Πυθάρας βρίσκεται στο χωριό Αποίκια. Αποκαλείται, σύμφωνα με την παράδοση, και «Νεραϊδότοπος». Τα άφθονα και κρυστάλλινα νερά της δημιουργούν έναν εκπληκτικό βιότοπο, σχηματίζοντας μικρούς καταρράκτες και λιμνούλες όπου αφθονεί η υδρόβια ζωή. Το τοπίο είναι καταπράσινο κι εδώ μπορεί κανείς να βρει σπάνια είδη φυτών και αγριολούλουδων, πολλά και διαφορετικά είδη πουλιών, καθώς και αρκετά αμφίβια. Τα νερά πηγάζουν από την περιοχή Ευρουσιές, στο όρος Πέταλο. Από την Πυθάρα αρδεύονται καλλιέργειες, ενώ από το 1863 μέχρι και το 1936 τα νερά της κινούσαν τη «Φάμπρικα», τον μεγαλύτερο νερόμυλο των Βαλκανίων, λίγο πιο κάτω, στο χωριό Στενιές.
Πού βρίσκεται: Στο χωριό Αποίκια, λίγα χιλιόμετρα μετά τη Χώρα, στα δυτικά.
Πώς θα πάτε: Αφήνετε το αυτοκίνητο στον κεντρικό δρόμο και ακολουθείτε το μονοπάτι προς την Πυθάρα. Μετά από πεζοπορία 10 λεπτών, φθάνετε στον προορισμό σας.

ΣΑΡΙΖΑSarisa-Andros
Στο χωριό Αποίκια βρίσκεται η πηγή του μεταλλικού νερού «Σάριζα», που φημίζεται για τις ιαματικές του ιδιότητες (βοηθά όσους πάσχουν από πέτρες στα νεφρά). Για τον λόγο αυτό προσελκύει πολλούς επισκέπτες, που έρχονται να πιουν νερό. Λίγα μέτρα δυτικότερα από την πηγή βρίσκεται το εργοστάσιο όπου εμφιαλώνεται το ομώνυμο νερό και η ομώνυμη σόδα.
Πού βρίσκεται: Στο χωριό Αποίκια, λίγα χιλιόμετρα μετά τη Χώρα, στα δυτικά.
Πώς θα πάτε: Στο τέλος της συνοικίας Νειμποριό, στη Χώρα, ακολουθείτε τον δρόμο αριστερά προς Στενιές και Αποίκια. Όσοι επιθυμούν να παρακάμψουν τη Χώρα, μπορούν να ακολουθήσουν τον δρόμο προς Στραπουργιές – Υψηλού, από τη διασταύρωση του χωριού Μένητες.

Pyrgos Agiou Petrou-AndrosΠΥΡΓΟΣ ΑΓΙΟΥ ΠΕΤΡΟΥ
Μεγάλο ενδιαφέρον για τον επισκέπτη παρουσιάζει ο Πύργος του Αγίου Πέτρου. Είναι κυλινδρικός, σώζεται σε ένα ύψος 20 περίπου μέτρων και ανήκει στην ελληνιστική εποχή κατασκευάστηκε (4ος- 3ος αιωνας π.Χ.). Η διάμετρος της βάσης του είναι 9,40 μ. και είναι κατασκευασμένος εξ ολοκλήρου από ντόπιο σχιστόλιθο. Στο εσωτερικό του διασώζεται ελικοειδής σκάλα, που οδηγεί σε σε πέντε τουλάχιστον ορόφους.
Ο πύργος είναι κτισμένος σε μια θέση ιδιαίτερα προνομιακή, αφού δεσπόζει στον κάμπο του Γαυρίου και βλέπει προς τη θάλασσα, έχοντας τη δυνατότητα ελέγχου των πλοίων. Γύρω από το μνημείο υπάρχουν εγκαταστάσεις εξόρυξης μετάλλου (χαλκού), που λειτουργούσαν μέχρι τις αρχές του αιώνα.
Πού βρίσκεται: Στο ομώνυμο χωριό, στην ευρύτερη περιοχή του Γαυρίου.
Πώς θα πάτε: Με Ι.Χ. ακολουθώντας τον δρόμο από το Γαύριο προς το ομώνυμο χωριό.

ΠΑΝΩ ΚΑΣΤΡΟepano-kastro-Andros
Το Πάνω Κάστρο, ή Κάστρο της Φανερωμένης, χτίστηκε από το 1207 μέχρι το 1233, από τον Ενετό ηγεμόνα του νησιού, Μαρίνο Δάνδολο. Βρίσκεται πάνω σε ένα εντυπωσιακό οροπέδιο, βόρεια του Όρμου Κορθίου, σε υψόμετρο 585, μέτρων. Σήμερα σώζονται μερικά κομμάτια από τα τείχη, καθώς και η εκκλησία της Φανερωμένης. Το τοπίο είναι επιβλητικό και η θέα στο ανατολικό Αιγαίο μοναδική.
Πού βρίσκεται: Πάνω από το χωριό Κοχύλου.
Πώς θα πάτε: Ακολουθείτε τον κεντρικό δρόμο από Κόρθι προς Χώρα (ή και αντίστροφα) και φθάνετε στο χωριό Κοχύλου. Από εκεί ακολουθείτε το δρόμο έως το κάτω μέρος του λόφου, στον οποίο βρίσκεται το κάστρο, και από εκεί θα ανεβείτε 143 σκαλοπάτια, μέχρι την είσοδο.

ΖΑΓΟΡΑ
Η Ζαγορά είναι μια από τις καλύτερα σωζόμενες πόλεις της γεωμετρικής περιόδου στην Ελλάδα. Ο αρχαίος οικισμός της Ζαγοράς βρίσκεται στo απόκρημνο οροπέδιο (ύψους 160 μ.) της ομώνυμης χερσονήσου. Οι ανασκαφές που έγιναν από το 1960 μέχρι και σήμερα έφεραν στο φως σημαντικότατα ευρήματα. Η ζωή του οικισμού άρχισε το 10ο αιώνα π.Χ. και διήρκεσε μέχρι το τέλος του 8ου αιώνα π.Χ. Ο οικισμός προστατευόταν με ισχυρό τείχος μήκους 110 μ. και πάχους 2 έως 4.80 μ., ενώ το ύψος του έφτανε τα 3 μ. Μέσα στον οικισμό υπάρχει ιερό, που πρωτοϊδρύθηκε τον 8ο π.Χ. αιώνα και συνέχισε να λειτουργεί μέχρι και τα κλασικά χρόνια, παρόλο που ο οικισμός είχε εγκαταλειφθεί τρεις αιώνες νωρίτερα. Τα σπίτια ήταν κατασκευασμένα με σχιστόλιθο και στεγασμένα με χωμάτινη στέγη (δώμα). Στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Χώρας εκτίθενται τα ευρήματα της ανασκαφής καθώς και αναπαραστάσεις μιας οικίας και του ναού.
Πού βρίσκεται: Στο ομώνυμο οροπέδιο, στην δυτική πλευρά του νησιού και σχεδόν στη μέση του.
Πώς θα πάτε: Με τα πόδια, ακολουθώντας το σχετικό μονοπάτι από τη θέση “Αγία Τριάδα”, λίγο μετά τη Σταυροπέδα, προς Κόρθι. Φθάνετε μετά από πεζοπορία 40 λεπτών, περίπου. Υπάρχει σήμανση του μονοπατιού και η διαδρομή είναι πολύ ενδιαφέρουσα.

Ypsili-Andros

ΥΨΗΛΗ
Η αρχαία πόλη της Υψηλής, εντοπίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1980 και οι ανασκαφές έφεραν στην επιφάνεια σημαντικά αρχαία λείψανα, όπως το ναό στο κέντρο της ακρόπολης, κτίρια και τμήμα του τείχους, καθώς και πληθώρα κινητών ευρημάτων. Η ανασκαφή έδωσε σημαντικότατα ευρήματα, πολύτιμα για τη Γεωμετρική και Αρχαϊκή εποχή στις Κυκλάδες και ευρύτερα στο Αιγαίο.Το ιερό, στο κέντρο της ακρόπολης, αφιερωμένο πιθανόν στη θεά Δήμητρα, ιδρύθηκε τον 8ο αιώνα π.χ. και συνέχισε τη λειτουργία του τουλάχιστον μέχρι το δεύτερο τέταρτο του 5ου αιώνα π.χ. Η Υψηλή είναι ο μοναδικός οργανωμένος επισκέψιμος αρχαιολογικός χώρος στην Άνδρο.
Πού βρίσκεται: Στο χωριό Απρόβατο, λίγο μετά το Μπατσί, καθώς κατευθυνόμαστε προς Χώρα.
Πώς θα πάτε: Πολύ εύκολα, με Ι.Χ ή λεωφορείο. Η είσοδος του αρχαιολογικού χώρου βρίσκεται σχεδόν πάνω στον κεντρικό δρόμο του νησιού.

Palaiopoli-AndrosΠΑΛΑΙΟΠΟΛΗ
Η Παλαιόπολη είναι η αρχαία πρωτεύουσα της Άνδρου που άκμασε από την κλασική εποχή μέχρι τη ρωμαιοκρατία. Σήμερα είναι ένα όμορφο καταπράσινο χωριό στην πλαγιά του όρους Πέταλο, που στο ψηλότερο σημείο του υπάρχουν οι μοναδικοί ίσως καταρράκτες των Κυκλάδων. Η αρχαία πολιτεία ήταν αρκετά χαμηλότερα, κοντά στο λιμάνι, του οποίου ο μισοβυθισμένος μώλος φαίνεται από το χωριό. Οι ανασκαφές ξεκίνησαν το 1987 και συνεχίζονται μέχρι σήμερα. Έχουν αποκαλυφθεί τμήματα τριών πλακόστρωτων δρόμων και δύο στοών, καθώς και κτηρίου με μνημειακό πρόπυλο και περίστυλη αυλή στο εσωτερικό, ελληνιστικών χρόνων. Έχει διαπιστωθεί η ύπαρξη και αρχαιότερων φάσεων του κτηρίου με το πρόπυλο, υστέρων κλασικών και πρώιμων ελληνιστικών χρόνων. Ο χώρος της αγοράς φαίνεται ότι ερημώθηκε στο πρώτο μισό του 7ου αι. Τα ευρήματα φιλοξενούνται στο αρχαιολογικό μουσείο της Παλαιόπολης.
Πού βρίσκεται: Στον κεντρικό δρόμο του νησιού που οδηγεί από Γαύριο προς Χώρα, περίπου στα μέσα της διαδρομής.
Πώς θα πάτε: Με Ι.Χ ή λεωφορείο. Θα τη συναντήσετε ακολουθώντας τον κεντρικό δρόμο, πάνω στον οποίο βρίσκεται το αρχαιολογικό μουσείο.

ΣΤΡΟΦΙΛΑΣ
Πρόκειται για οικισμό της Νεολιθικής Εποχής που αποκαλύφθηκε στην περιοχή της Σταυροπέδας, στη δυτική ακτή του νησιού. Είναι ο μεγαλύτερος οικισμός της Νεότερης Νεολιθικής Εποχής που εντοπίστηκε στο Αιγαίο και εκτείνεται σε έκταση που καλύπτει περίπου 25-30 στρέμματα.
Τον οικισμό έφεραν στο φως οι ανασκαφές της ΚΑ' Εφορείας Αρχαιοτήτων μετά από εντοπισμό επιφανειακών ευρημάτων. Έχει γίνει η αποκάλυψη τείχους σε μήκος 100 μ., ύψους μέχρι 2 μ. και πάχους 1,60-2,00 μ. Βρέθηκαν εντυπωσιακά πήλινα αγγεία, πίθοι, χύτρες, λίθινα εργαλεία, αιχμές βελών, κοσμήματα, ειδώλια, χάλκινα αντικείμενα, κ.ά.
Ο οικισμός χρονολογείται περίπου το 4000 π.Χ. και χαρακτηρίζεται σαν ο μεγαλύτερος και καλύτερα σωζόμενος Νεολιθικός οικισμός του Αιγαίου, εξαιρετικά πυκνοδομημένος, με πρώιμες αστικές δομές, που προϋποθέτουν ανάλογη κοινωνική οργάνωση. Εντυπωσιάζουν τα λαξευμένα σε βράχους σχήματα που βρέθηκαν και αναπαριστούν ζώα, ψάρια και άλλα, με κυριότερες τις αναπαραστάσεις πλοίων που αποδεικνύουν ότι οι Κυκλαδίτες ποντοπορούσαν από την εποχή αυτή.
Πού βρίσκεται: Στην περιοχή της Σταυροπέδας, στο κέντρο της δυτικής πλευράς του νησιού, στο ομώνυμο οροπέδιο.
Πώς θα πάτε: Ο χώρος δεν είναι επισκέψιμος και κανείς μπορεί να τον προσεγγίσει μόνο με τα πόδια. Ακολουθώντας τον δρόμο δεξιά από την Σταυροπέδα και αμέσως αριστερά, παίρνει το μονοπάτι που οδηγεί στο οροπέδιο.

korthi ormos-Andros

Αξίζει να δείτε στην Άνδρο

Χώρα της Άνδρου: ταξίδι στην πολιτεία των καπεταναίων
Τα επιβλητικά σπίτια των εφοπλιστών και των καπεταναίων της Χώρας θα φέρουν στο μυαλό σας εικόνες από μακρινά ταξίδια, λιμάνια και πλούτη. Υπάρχουν πολλά που πρέπει να ανακαλύψετε σε αυτή τη Χώρα των Κυκλάδων.
Στον κεντρικό μαρμαροστρωμένο δρόμο θα θαυμάσετε τη Λέσχη Ανδρίων, την πλατεία Γηροκομείου και την εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου.
Στην πλατεία Καΐρη θα εντυπωσιαστείτε από τη μαρμάρινη κρήνη Καμπάνη, θα απολαύσετε τον καφέ σας κάτω από τα πλατάνια και θα επισκεφτείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο.
Στην Παραπορτιανή, το Νημποριό και την πλατεία του Αφανούς Ναύτη θα αντιληφθείτε την ξεχωριστή κουλτούρα των ανθρώπων αυτού του νησιού που δημιούργησαν μια τόσο θαυμαστή ναυτική πολιτεία.

Mouseio Goulandri-AndrosΜουσείο Γουλανδρή: Ένα διεθνούς εμβέλειας μουσείο σύγχρονης τέχνης
Picasso, Matisse, Kadinsky, Paul Klee, Chagall, Rodin, Miro… Οι διεθνούς απήχησης εκθέσεις μοντέρνας τέχνης που διοργανώνονται στο φημισμένο μουσείο Γουλανδρή κάθε καλοκαίρι είναι από μόνες τους λόγος για να επισκεφθείτε το νησί.

Στενιές Άνδρου: ένας οικισμός γεμάτος αρχοντιά
Το πιο κοντινό χωριό στη Χώρα της Άνδρου είναι και το ωραιότερο. Εξίσου αρχοντικό, με κατοικίες επιφανών εφοπλιστών και πολιτικών, απλώνει τα μεγάλα σπίτια του αμφιθεατρικά στην πλαγιά. Αφιερώστε λίγες ώρες από τις διακοπές σας στο νησί για να το επισκεφθείτε. Αξίζει να δείτε το στιβαρό πύργο Μπίστη-Μουβελά του 17ου αιώνα, το πέτρινο γεφύρι του Λέοντος και την, ερειπωμένη σήμερα, φάμπρικα.

Stenies-Androu

Κόρθι: ολόκληρο νησί από μόνο του
Τα πυργόσπιτα στα Αηδόνια, οι περιστεριώνες και τα σπίτια με τη σκούρα πέτρα στο Επισκοπείο, οι νερόμυλοι και τα πέτρινα γεφύρια στα Διποτάματα, τα νεοκλασικά σπίτια στην προκυμαία του Όρμου Κορθίου, οι χωματόδρομοι που φτάνουν μέχρι το Στενό Άνδρου-Τήνου, τα ξωκκλήσια και οι παλιές μονές, όπως της Τρομαρχιανής. Και τι δε θα ανακαλύψετε στην περιοχή του Κορθίου: ένα… άλλο νησί, μέσα στο νησί της Άνδρου.

Ο φάρος Τουρλίτης
Στην είσοδο του λιμανιού της Χώρας είναι ο μοναδικός στις Κυκλάδες αλλά και ευρύτερα στην Ελλάδα που έχει κτιστεί σε βράχο που είναι μέσα στη θάλασσα. Κατασκευάστηκε το 1897.

Andros monopatia

Τα μονοπάτια της Άνδρου

Ένα τεράστιο δίκτυο παλιών μονοπατιών διατρέχει όλο το νησί. Προμηθευτείτε το σχετικό έντυπο του δήμου και ξεκινήστε το ταξίδι σας στην περιπέτεια, με φόντο το βαθύ μπλε του Αιγαίου.

Βόρεια Άνδρος
Μυλοχώρι Φρουσαίων
Γαύριο-Άνω Γαύριο-Αγία Ελεούσα
Γαύριο-Άνω Άγιος Πέτρος-Πύργος-παραλία Αγίου Πέτρου
Άνω Άγιος Πέτρος – Μονή Αγίας – Μπατσί
Μπατσί-Κατάκοιλος-Άνω Κατάκοιλος – Άρνη

Andros monopatia-banner

Κεντρική Άνδρος
Aρχαιολογικός χώρος Παλαιόπολης (κυκλική)
Στραπουριές-Άνω Πιτροφός-Παλαιόπολη-Άνω Απροβάτου
Αποίκια-Ευρουσές-Στραπουργιές-Μεσαθούρι
Χώρα-Υψηλού-Μεσαθούρι-Λάμυρα-Μένητες-Μονή Παναχράντου
Χώρα-Λιβάδια-Μονή Παναχράντου
Λιβάδια-Βραχνού-Προφήτης Δανιήλ-Πετριάς-Φάλικα-Αλαδινού-Βακόνι
Χώρα-Λιβάδια-Χώρα (κυκλική)
Χώρα-Αποίκια-Κατακαλαίοι-Βουρκωτή
Αποίκια-Απατούρια-Στενιές-Γιάλια-Νημπορειό
Βουρκωτή-Κουβάρα-Προφήτης Ηλίας-Άρνη
Βουρκωτή-Μονή Αγίου Νικολάου-παραλία Άχλα
Άρνη-Ρέματα-παραλία Λεύκα

Andros monopatia-banner-1

Νότια Άνδρος
Σταυροπέδα-αρχαιολογικός χώρος Ζαγοράς
Σταυροπέδα-Αλάδου-Σασά-Μονή Παναχράντου
Χώρα-Συνετί-Διποτάματα-Κοχύλου-Όρμος Κορθίου
Μονή Τρομαρχίων-Πίσω Μεριά-Αμμονακλειού-Μουσιώνας-Αηδόνια
Βραχνού-Έξω Βουνί-Μέσα Βουνί-Γιαννισαίο-Λαρδιά-Ρωγό-Όρμος Κορθίου

Andros monopatia-banner-3

Ιστορικά στοιχεία

Η ιστορία της Άνδρου είναι συνδεδεμένη με αυτή των υπόλοιπων νησιών του Αιγαίου. Το όνομα του νησιού ανάγεται στη μυθολογία. Η επικρατέστερη εκδοχή είναι αυτή που θέλει ως πρώτο οικιστή του νησιού τον Άνδρο. Ο Ανδρεύς είχε θεϊκή καταγωγή και πατέρας του ήταν ο Άνιος, γιος του θεού Απόλλωνα, μητέρα του δε ή Κρέουσα ή Ροιώ, κόρη του Σταφύλου, γιου του θεού Διόνυσου. Η μυθολογική καταγωγή των κατοίκων του νησιού ερμηνεύει την κυρίαρχη λατρεία του θεού Διόνυσου και την παρουσία των θεών- προγόνων στα νομίσματά τους.

Προϊστορική και αρχαϊκή εποχή
Η Άνδρος αναπτύχθηκε πολύ στον Κυκλαδικό πολιτισμό. Ήταν ένα από τα μεγαλύτερα εμπορικά και οικονομικά κέντρα της εποχής. Από ανασκαφές που έγιναν πρόσφατα στο ακρωτήριο του Στρόφιλα, ήρθε στο φως προϊστορικός οικισμός με πολλές βραχογραφίες που ανήκει στην Νεολιθική Περίοδο, δηλαδή μεταξύ (4.500 - 3.200 π.Χ.). Έχει χαρακτηρισθεί  όχι μόνο ως ο σημαντικότερος οικισμός αυτής της περιόδου αλλά και ο καλύτερα διατηρημένος στο Αιγαίο.
Όμως με την κάθοδο των Δωριέων στο νησί όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα υπήρξαν φοβερές αναταραχές. Οι κάτοικοι της Άνδρου ήταν ιωνικής καταγωγής. Ήταν ένα πέρασμα, η Άνδρος, πολλών λαών προς άλλες περιοχές.
Το 900 π.Χ. χτίστηκε η Ζαγορά, μία πόλη στη δυτική ακτή της Άνδρου που για περίπου 200 χρόνια ήταν ένα σημαντικό εμπορικό και οικονομικό κέντρο.
Το 700 π.Χ. χτίστηκε η Παλαιόπολη και έγινε η πρώτη πρωτεύουσα του νησιού. Η περιοχή της Παλαιόπολης είναι ευρύχωρη και υπήνεμη και έγινε γρήγορα εμπορικό και οικονομικό κέντρο. Πιστεύεται ότι μέρος του πληθυσμού του νησιού μετακινήθηκε, στο τέλος της αρχαϊκής εποχής, προς τον βορρά όπου και ίδρυσε τρεις αποικίες στη Χαλκιδική: Την Άκανθο, τη Σάνη και τα Στάγειρα, γενέτειρα του μεγάλου αρχαίου Έλληνα φιλόσοφου, Αριστοτέλη.

Αθηναϊκή ηγεμονία και Πελοποννησιακός πόλεμος
Όταν ξεκίνησε ο Πελοποννησιακός πόλεμος, η Άνδρος ήταν με το πλευρό των Αθηναίων, αλλά μετά την ήττα στη Σικελία το 412 π.Χ. η Άνδρος επαναστάτησε και στο τέλος, μετά από πολλές μάχες στο Γαύριο, έφεραν το ολιγαρχικό πολίτευμα και το νησί πολέμησε με το πλευρό των Σπαρτιατών.

Ρωμαϊκή εποχή
Οι Ρωμαίοι, όταν ήρθαν στην Άνδρο, οι κάτοικοι δεν έβλεπαν μεγάλη διαφορά, αφού οι Ρωμαίοι κράτησαν τις παραδόσεις και τα ήθη και τα έθιμα του νησιού. Η μόνη διαφορά ήταν στη γλώσσα και στο πολίτευμα. Όμως μετά από πάρα πολλά χρόνια αυτές οι διαφορές εξαφανίστηκαν, επειδή οι Ρωμαίοι είχαν γίνει ένα με τους Έλληνες.

Βυζαντινή Αυτοκρατορία
Τα βυζαντινά χρόνια η Παλαιόπολη άρχισε να παρακμάζει και οι κάτοικοί της εγκαταστάθηκαν στην ενδοχώρα για να ασχοληθούν με την γεωργία. Οι ακτές εγκαταλείφθηκαν επειδή δεν ήταν ασφαλείς καθώς γινόντουσαν συχνές πειρατικές επιδρομές. Τα πρώτα χρόνια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας εξαπλώθηκε σε όλο το νησί ο Χριστιανισμός.
Από τον 11ο και 12ο αιώνα, η Άνδρος γνωρίζει μεγάλη ανάπτυξη. Γίνεται γνωστή σε όλο τον κόσμο, χάρη στα προϊόντα μεταξουργίας αλλά και την εμπορική ναυτιλία που αναπτύσσεται. Η περίοδος ευημερίας έχει δώσει θαυμάσια δείγματα εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής, όπως είναι οι εκκλησίες των Ταξιαρχών στη Μεσαριά, τη Μελίδα και το Υψηλού και της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στο Μεσαθούρι. Την ίδια εποχή –και λίγο αργότερα- κατασκευάζονται τα μοναστήρια της Ζωοδόχου Πηγής, του Αγίου Νικολάου, της Μονής Παναχράντου.
Όταν η Κωνσταντινούπολη έγινε μεγάλο οικονομικό και εμπορικό κέντρο, η Άνδρος μαράζωσε. Μετά την άλωση της Πόλης, η Άνδρος πέρασε πρώτα στα χέρια των Βενετών, οι οποίοι έχτισαν πολλά κάστρα, και ύστερα πέρασε στην κατοχή των Τούρκων.

Τουρκοκρατία και επανάσταση
Την περίοδο της Τουρκοκρατίας, έγιναν 3 Βενετοτουρκικοί πόλεμοι. Η στάση της Άνδρου κατά τους πολέμους ήταν καλή για το νησί, αφού βοήθησε πολύ η συνδρομή της. Έτσι η Οθωμανική Αυτοκρατορία κράτησε ήπια στάση προς την Άνδρο.
Όταν έγινε η Ελληνική επανάσταση, οι Ανδριώτες ήρθαν σε δύσκολη θέση, αφού δεν ένιωσαν ποτέ την καταπίεση των Τούρκων όπως σε άλλα μέρη της Ελλάδας. Το πρώτο πράγμα που έκαναν οι Ανδριώτες ήταν να προφυλάξουν τις πόλεις και το Κάβο Ντόρο, πράγμα που το κατάφεραν.
Ο Σαμουήλ Πλασίμης το 1813 ιδρύει στην Αγία Τριάδα στο Κορθί το σχολείο της Άνδρου. Δίπλα στην Αγία Τριάδα υπάρχει και το κτίσμα στο οποίο φιλοξενούσε τους δασκάλους και μια σημαντική βιβλιοθήκη.
Στις 10 Μαϊου 1821 ο Θεόφιλος Καΐρης σηκώνει το λάβαρο της επαναστάσεως.
Μετά από πολλές μάχες στην ευρύτερη περιοχή του νησιού, η Άνδρος απελευθερώνεται το 1826.

Η μεγάλη εξέλιξη της ναυσιπλοΐας κατά τον 19ο & 20ο αι.
Τον 19ο αιώνα η Άνδρος ανέπτυξε έναν μεγάλο στόλο που επεκτάθηκε ακόμα περισσότερο τον 20ο αιώνα. Μεγάλες οικογένειες είχαν στην κατοχή τους πολλά πλοία.  Το 1939 η Άνδρος βρίσκεται στη δεύτερη θέση νηολογήσεως πλοίων, μετά τον Πειραιά. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ανδριώτης εφοπλιστής Δημήτρης Μωραΐτης εγκαινίασε τη γραμμή Ελλάδας - Βορείου Αμερικής στις αρχές του 20ου αιώνα.
Κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ο στόλος καταστράφηκε ολοσχερώς. Όμως γρήγορα κατασκευάστηκαν νέα πλοία. Η Άνδρος είχε έναν από τους μεγαλύτερους στόλους διεθνώς.
Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 άρχισε ένα μεγάλο μεταναστευτικό ρεύμα τόσο προς τα μεγάλα αστικά κέντρα της Αθήνας και του Πειραιά, όσο και προς το εξωτερικό (Αμερική, κυρίως), που συρρίκνωσε δημογραφικά το νησί.

Η Άνδρος σήμερα
Η Άνδρος σήμερα έχει τουριστική ανάπτυξη, λόγω των πολλών και όμορφων παραλιών, των μονοπατιών, του φυσικού της πλούτου, του πλούσιου υδροφόρου ορίζοντα και των πολλών αξιοθέατων. Επίσης, το γεγονός ότι βρίσκεται μόλις 2 ώρες από την Αθήνα, την κάνουν ένα καλό προορισμό για μικρές αποδράσεις ή διακοπές από την πρωτεύουσα.
Η πιο τουριστική πόλη είναι η Χώρα και το Μπατσί. Ακολουθούν το Γαύριο, ο Όρμος Κορθίου, τα Αποίκια και το Κυπρί. Όμως το χειμώνα ο τουρισμός πέφτει ραγδαία. Πιο πολύ κόσμο έχει η περιοχή Αγορά με τα πολλά καταστήματα στη Χώρα. Αξίζει να επισκεφτεί κανείς την πλατεία του Αφανούς Ναύτη.
Στην περιοχή όπου βρίσκονταν παλαιότερα τα αρχοντικά των Εμπειρίκων, πριν τα βομβαρδίσουν οι Γερμανοί το Σεπτέμβριο του 1943, σήμερα είναι διαμορφωμένη η πλατεία με το ομώνυμο άγαλμα.
Χαρακτηριστικό της Άνδρου αποτελούν και τα πολλά και παλιά μοναστήρια της. Αξίζει κανείς να επισκεφθεί το μοναστήρι της Αγίας Μαρίνας απέναντι από το χωριό Αποίκια, του Αγίου Νικολάου, της Παναγίας Παναχράντου το οποίο χτίστηκε από τον Νικηφόρο Φωκά το 963-969, και της Ζωοδόχου Πηγής (ή Αγιάς όπως το ονομάζουν οι ντόπιοι) που αποτελεί και το μεγαλύτερο μοναστήρι της Άνδρου.

ΑΛΛΕΣ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Δήμος Ανδρου 22820 - 22275

Λιμεναρχείο της Ραφήνας: 22940 - 28888, 22940 - 22481, 22940 - 22487 και 22940 - 22300
Λιμεναρχείο Άνδρου 22820 - 22250
Λιμενικός Σταθμός Γαυρίου 22820 - 71213
Λιμενικός Σταθμός Μπατσίου 22820 - 41981
Λιμενικός Σταθμός Κορθίου 22820 - 61219

Αστυνομία Χώρας 22820 - 22300
Αστυνομία Κορθίου 22820 - 61211
Αστυνομικός Σταθμός Γαυρίου 22820 - 71220
Αστυνομικός Σταθμός Μπατσίου 22820 - 41204

Πυροσβεστική Υπηρεσία Άνδρου 22820 - 42199 και 22820 - 62111

Κ.Ε.Π. (Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών) Χώρα 22820 - 29003
Κ.Ε.Π. (Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών) Μπατσί 22820 - 41856
Κ.Ε.Π. (Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών) Κόρθι 22820 - 29242

Τουριστικό Περίπτερο Χώρας 22820 - 25162
Τουριστικό Περίπτερο Γαυρίου 22820 - 71770

Κέντρο Υγείας Άνδρου 22820 - 22222 και 22820 - 33333
Αγροτικό Ιατρείο Γαυρίου 22820 - 71210
Αγροτικό Ιατρείο Μπατσίου 22820 - 41326
Ιατρείο Κορθίου 22820 - 61217

Κ.Τ.Ε.Λ. Ανδρου 22820 - 22316
ΤΑΞΙ Χώρας 22820 - 22171
ΤΑΞΙ Γαυρίου 22820 - 71561
ΤΑΞΙ Μπατσίου 22820 - 41081
ΤΑΞΙ Κορθίου 22820 - 62171

 

Πηγές:
andros.gr
el.wikipedia.org

Δημοσιογραφική έρευνα: Βελλερεφόντης - Δευκαλίων  - Ηλίας