DIASKEDASI.INFO

Η διασκέδαση On Line

  •  

    Banner Gagarin An Stage Volume 1

    Banner-2

    Lazy Cabaret Voltaire Micra Asia Ianos

    Kakogiannis

Δονούσα για αποδράση διακοπές διαμονή και διασκέδαση

Donousa Mikres Kyklades

Δονούσα
για αποδράση, διακοπές, διαμονή και διασκέδαση,
ένα μαγικό μέρος για να ναυαγήσετε.

DonousaΗ Δονούσα είναι το βορειότερο νησί του συμπλέγματος των Μικρών Ανατολικών Κυκλάδων. Βρίσκεται 10 μίλια βόρεια της Αμοργού και ανατολικά της Νάξου. Μπλε σκούρα νερά, γκρίζοι απότομοι βράχοι, πέτρα και άμμος. Η έκταση του νησιού είναι 14 τετραγωνικά χιλιόμετρα και η διάμετρός του σχεδόν 5,5 χιλιόμετρα, με πολλούς κόλπους, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται οι μικρές αμμουδιές του νησιού, φτιάχνοντας το σκηνικό της απόλυτης καλοκαιρινής χαλάρωσης για τις διακοπές ή τις αποδράσεις σας.

Ο γοητευτικός αυτός προορισμός σ΄αυτό το ανέγγιχτο από το χρόνο νησί, είναι ιδανικός για όσους θέλουν να απολαύσουν το φυσικό τοπίο και την κλασσική κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική σε συνδιασμό με εξαιρετικές επιλογές διασκέδασης. Η Δονούσα έχει 160 μόνιμους κατοίκους οι οποίοι ασχολούνται με την αλιεία και την κτηνοτροφία και τα τελευταία χρόνια με τον τουρισμό.Donousa Kyklades-46

Ιστορικά οι πρώτοι της κάτοικοι ήρθαν στο νησί από την Αμοργό και ίδρυσαν το χωριό Σταυρός, όπου έκτισαν την ομώνυμη εκκλησία με τον όμορφο μπλε τρούλο της κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής. 

Το αρχαιολογικό μουσείο της Νάξου φιλοξενεί αρχαïκά ευρήματα, τα οποία ανακαλύφθηκαν στην Δονούσα κατά τις ανασκαφές που έγιναν και ήρθαν σε πέρας, το 1968. Αυτά τα ευρήματα είναι βασικά αμφορείς υψηλής ποιότητας κεραμικής τέχνης, τα οποία  χρονολογήθηκαν στο τέλος της γεωμετρικής περιόδου (προς το τέλος του 9ου αιώνα Προ Χριστού). Στη θέση Βαθύ Λιμενάρι υπάρχουν ερείπια οικισμών της γεωμετρικής εποχής, που είναι τα αρχαιότερα δείγματα κατοίκησης στο νησί.

Το όνομα "Δονούσα" χρονολογείται  από τους αρχαίους χρόνους.
Σύμφωνα με την αρχαία Ελληνική Μυθολογία το νησί πήρε το όνομα του από τον θεό Διόνυσο, ο οποίος έζησε σ’ αυτό το νησί. Ο Θησέας και η Αριάδνη σταμάτησαν στη Δονούσα, η οποία τότε ονομαζόταν "Δία", όταν επέστρεφαν από την Κρήτη. Ο Διόνυσος είδε την Αριάδνη και την ερωτεύτηκε παράφορα. Γι’ αυτό η θεά Αθηνά διέταξε τον ήρωα Θησέα να υπακούσει στον Διόνυσο και να αφήσει την Αριάδνη στο νησί. Έτσι η μοίρα της Αριάδνης ήταν να γίνει η αχώριστη σύζυγος του Διονύσου. Επιπροσθέτως η Δονούσα χρησιμοποιήθηκε κατά τους Ρωμαϊκούς χρόνους σαν τόπος εξορίας.

Η οικισμοί της Δονούσας

Donousa FotoΣταυρός, ή Κάμπος όπως τον αποκαλούν οι ντόπιοι, ο οποίος είναι το μεγαλύτερο χωριό και το λιμάνι του νησιού και μια μια χρυσή αμμουδερή παραλία. Γραφικός οικισμός με αυθεντική κυκλαδίτικη ταυτότητα που γοητεύει τον επισκέπτη. ο Σταυρός βρίσκεται κτισμένος στο νοτιοδυτικό άκρο του νησιού σε  έναν απάνεμο κόλπο.

Στην ανατολική πλευρά του οικισμού βρίσκεται το εκκλησάκι του Τίμιου Σταυρού, στο οποίο ο οικισμός χρωστά και την ονομασία του, όπου ένας λαμπρός εορτασμός λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο, στις 15 Αυγούστου.
Αν παρευρεθήτε στη Δονούσα της Παναγίας στις 15 Αυγούστου και του Σταυρού στις 14 Σεπτεμβρίου που γιορτάζει ο πολυούχος του νησιού, θα απολαύσετε φαγητό και ποτό και θα χορέψετε μέχρι το πρωί στα πανηγύρια που διοργανώνονται αυτές τις μέρες.

Μερσίνι, ένας καταπράσινος οικισμός με βερικοκιές, ροδακινιές και συκιές σας περιμένει στο Μερσίνι. Δροσερό νερό αναβλύζει από μια πηγή που βρίσκεται στις ρίζες ενός αιωνόβιου πλάτανου κοντά στην εκκλησία της Αγίας Σοφίας.
Στο Μερσίνι υπάρχει ένα αξιοθέατο ειδικού ενδιαφέροντος: το μεικτό σύστημα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, που έως το 2002 ηλεκτροδοτούσε τον οικισμό.

Καλοταρίτισσα, η Καλοταρίτισσα βρίσκεται στο βόρειοανατολικό τμήμα της Δονούσας. Είναι ένα πανέμορφο χωριουδάκι με χαμηλά πετρόχτιστα σπιτάκια και την κατάλευκη εκκλησία του Αγίου Γεωργίου.

Μερσίνι και Καλοταρίτισσα προσφέρονται για περιπάτους και ξεχωρίζουν για τη γραφικότητά τους.

Donousa Kyklades-23 Donousa Kyklades-27 Donousa Kyklades-42

Παραλίες στη Δονούσα
Στις νότιες ακτές της Δονούσας υπάρχουν οι καταπληκτικές αμμουδιές Κέδρος, Βαθύ Λιμενάρι, Λιβάδι, Φύκιο, με βυθούς σε τιρκουάζ και βαθυγάλανες αποχρώσεις. Στη βορειοανατολική Δονούσα, οι τρεις παραλίες της Καλοταρίτισσας με μικρά βότσαλα και διάφανα κρυστάλλινα νερά λαμποκοπούν.

Donousa Kyklades-02Κέδρος, η παραλία του Κέδρου βρίσκεται σε απόσταση 1χλμ από τον Σταυρό. Μόλις δέσει το πλοίο, απλώς ακολουθείστε τους υπόλοιπους ταξιδιώτες με τα σακίδια και πολύ σύντομα θα δείτε να ξεπροβάλει πίσω από τα βράχια ένα παραδεισένιο κολπάκι με κέδρους, άμμο και κρυστάλλινα νερά.

Η παραλία του Κέδρου διαθέτει τουαλέτα και ένα καφέ μπαρ που σερβίρει πρωινό, σαλάτες και φαγητό και λειτουργεί όλες τις ώρες της ημέρας. Κάποιες απογευματινές ώρες ανοίγουν και οι ντουζιέρες, εάν δεν θέλετε να μείνετε με το αλάτι και έχετε ανάγκη από ένα δροσιστικό διάλειμμα από τη  θάλασσα.

Το μεγάλο μειονέκτημα του Κέδρου είναι ότι η εύκολη πρόσβαση και η μαγευτική ομορφιά της παραλίας, καθιστούν το μέρος ιδιαίτερα ελκυστικό τον Αύγουστο, γεγονός που δημιουργεί κοσμοσυρροή. Πολύ συχνά υπάρχουν σκηνές ακόμα και πάνω στην παραλία, είναι δύσκολο να βρείτε σκιά και ένα καλό μέρος για να στήσετε τη σκηνή σας, ενώ ο πολύς κόσμος στερεί κάτι από τη μαγεία και την ομορφιά του φυσικού τοπίου. Παρ' όλα αυτά, η παραλία είναι υπέροχη, υπάρχουν βραδιές γεμάτες μουσική και χορό, μεγάλες χαρούμενες παρέες και σίγουρα το μέρος κερδίζει τον επισκέπτη με τη ζωντάνια για διασκέδαση και την καλοκαιρινή αύρα  που αποπνέει.
Στον βυθό της θάλασσας, δεσπόζει το ναυάγιο ενός πλοίου, του αντιτορπιλικού  "Orion" που βυθίστηκε εκεί στη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.
Στην παράλια επιτρέπεται το κάμπινγκ και ο γυμνισμός.

Λιβάδι, για αυτούς που πραγματικά αγαπάνε το ελεύθερο κάμπινγκ και που δεν υπολογίζουν την donoussa-livadibeachταλαιπωρία της κατασκήνωσης. Το Λιβάδι (λιγότερο δημοφιλές, αλλά εξίσου όμορφο) είναι ο ιδανικός προορισμός.  Θα χρειαστείτε προμήθειες και καλή οργάνωση για να μπορέσετε να περάσετε καλά. Η παραλία είναι αρκετά απομονωμένη και θα πρέπει να φτάσετε μέχρι εκεί με καραβάκι, εάν δεν έχετε δικό σας μεταφορικό μέσο, το οποίο θα σας οδηγήσει μέχρι την αρχή ενός μονοπατιού.

Το μονοπάτι είναι μεγάλο και αρκετά κουραστικό (την ημέρα ο ήλιος θα σας χτυπήσει στο κεφάλι), επομένως θα χρειαστείτε σκεύη μαγειρικής, νερό, αρκετές προμήθειες από το λιμάνι και έναν τρόπο να έχετε σκιά στην παραλία για να μην σας κουράσει ο ήλιος.
Εάν φτάσετε με το καραβάκι, οι υπόλοιποι κατασκηνωτές θα κάνουν... αλυσίδες για να κουβαλήσουν τους σάκους σας μέχρι την άμμο. Το Λιβάδι διαθέτει αρκετές κρυμμένες σκιές και "καβάντζες".

Επίσης, στο Λιβάδι είναι πολύ σημαντικό να τηρείτε πλήρως τους κανόνες της ελεύθερης κατασκήνωσης, που σημαίνει να μαζεύετε τα σκουπίδια σας, να μην αφήνετε πράγματα που μπορεί να ενοχλήσουν τους υπόλοιπους επισκέπτες και βέβαια να απομακρύνεστε αρκετά για τουαλέτα.

Βαθύ Λιμενάρι, βρίσκεται κάτω από το μισογκρεμισμένο Μύλο και για να φτάσετε εκεί θα διασχίσετε το μονοπάτι. Αυτό που θα συναντήσετε στο τέλος της διαδρομής είναι μια απομονωμένη βοτσαλωτή παραλία. Εδώ, βρίσκονται και   ερείπια γεωμετρικού οικισμού. Το Βαθύ Λιμενάρι βρίσκεται κοντά στον οικισμό της Μεσσαριάς.

Φύκιο, δίπλα στο Λιβάδι βρίσκεται αυτή η μικρή παραλία με τις σπηλιές στα βράχια και τα γαλαζοπράσινα νερά.

donoussa-stavrosbeach donoussa-tripitibeach fykio

Καλοταρίτισσα, για όσους επιθυμούν να περάσουν λίγες μέρες μακριά από τη φασαρία, εδώ βρίσκεται ο  ιδανικός προορισμός. Είμαστε στο βορειότερο άκρο του νησιού, ενώ το τοπίο γύρω μας είναι άγριο και η θέα μοναδική.
Στον Όρμο της Καλοταρίτισσας, μας περιμένουν τρείς μικρές παραλίες. Είναι η Μέσα Άμμος, το Σαπουνόχωμα και λίγο πιο πέρα, η Τρυπητή. Χρειάζεται μιάμιση ώρα περπάτημα από τον Σταυρό, αλλά αν το τολμήσετε, σίγουρα θα αποζημιωθείτε.

Υπάρχει η βάρκα "Δονούσα μάγισσα", η οποία μεταφέρει τους τουρίστες σε απομακρυσμένες ειδυλλιακές αμμουδερές παραλίες όταν θέλουν να κολυμπήσουν σε σμαραγδένια εξωτικά νερά και να περάσουν υπέροχα. (Τηλέφωνο του ιδιοκτήτη 6944203441)

Donousa Kyklades-05 Donousa Kyklades-35

 

Διαμονή στη Δονούσα

Didima Studios-Banner-mikroDidima Studios, βρίσκονται στην περιοχή Πλατύβολα και αποτελούνται από δύο κτίρια, το ένα δίπλα στο άλλο. Στο ένα κτίριο προσφέρεται διαμονή σε δίκλινα και τρίκλινα δωμάτια. Το άλλο κτίριο δίνει την επιλογή όμορφων διαμερισμάτων. Όλα τα δωμάτια έχουν υπέροχη θέα στη θάλασσα, είναι άνετα και πλήρως εξοπλισμένα. Η Δονούσα είναι ένας μικρός παράδεισος για όσους θα ήθελαν να απολαύσουν ήρεμες και όμορφες διακοπές ή αποδράσεις στη φύση.

Pahivouni StudiosDonousa Kyklades-03
Ακρογιάλι Studios
Αστερίας (Asterias House)
Ποθητή (Pothiti) Studios
Donoussa Rooms
Χρύσα, (από 25 ευρώ), με μπαλκόνι στο Αιγαίο ένα κατάλυμα ιδιαίτερα ξεχωριστό, καθώς το βράδυ δεν θα θέλετε να φύγετε από τον εξώστη του.
Αποσπερίτης, (από 30 ευρώ), από το μπαλκόνι κατευθείαν στην αμμουδιά.

Φαγητό, καφές, ποτό, διασκέδαση στη Δονούσα

Εστιατόριο Τζι-Τζι με το μοναδικό πατατάτο
Κόρη του Μιχάλη, σε μια αυλή γεμάτη Αιγαίο, πιάτα γεμάτα χρώμα, άρωμα και αυθεντικότητα.
Ταβέρνα Το Κύμα, όπου δεν πέφτει λέπι τον Αύγουστο
Οικογενειακή ταβέρνα του Μήτσου, μετά από μία βουτιά στον παραθαλάσσιο οικισμό της Καλοταρίτισσας με τα γαλαζοπράσινα νερά, θα σας σερβίρουν νόστιμους τοπικούς μεζέδες.
Κέδρος, (Kerdos Bar/Restaurant)
Ηλιοβασίλεμα, (Iliovasilema Tavern/Breakfast)

Donousa Kyklades-32Cafe - Bars στη Δονούσα

Σκατζόχοιρος, (Breakfast/Bar/Restaurant)
Corona - Borealis, (Breakfast/Bar/Restaurant)
Το μπαράκι του Κέδρου

Καταστήματα στη Δονούσα

Σουβενίρ / Ψιλικά / Περιοδικά κ.α. (Magazines): 22850 - 51571
Πρακτορείο (Ακτοπλοϊκά εισητήρια) (Travel Agency): 22850 - 79010 /  22850 - 51570
Μίνι Μάρκετ (Mini Market): 22850 - 51582
Φούρνος (Bakery): 22850 - 51567

Εκδρομές (Ο γύρος της Δονούσας).
"Δονούσα μάγισσα", η οποία μεταφέρει τους τουρίστες σε απομακρυσμένες ειδυλλιακές αμμουδερές παραλίες όταν θέλουν να κολυμπήσουν σε σμαραγδένια εξωτικά νερά και να περάσουν υπέροχα. (Τηλέφωνο του ιδιοκτήτη 6944203441).

Χρήσιμα Τηλέφωνα
Κωδικός Δονούσας: 22850
Τηλέφωνο Ιατρείου (Doctors Office): 22850 - 51506
Τηλέφωνο Κοινότητας Δονούσας (Municipality of Donoussa): 22850 - 51600
Τηλέφωνο Λιμενικής Αρχής Νάξου (Naxos CoastGuard): 22850 - 22300
Τηλέφωνο Λιμενικής Αρχής Αμοργού (Amorgos CoastGuard): 22850 - 71259
Τηλέφωνο Τουριστικής Αστυνομίας (Tourist police): 171

Πώς να πάτε;
Σύνδεση τέσσερις φορές την εβδομάδα από τον Πειραιά με επιβατηγά-οχηματαγωγά  της Blue Star Ferries σε περίπου 7 ώρες ( 210-8919800, εισιτ.: € 33,50 ).
Επίσης, υπάρχουν συχνές συνδέσεις από Νάξο με τον «Σκοπελίτη» ( 22850-22300, εισιτ.: € 7,50 ) σε περίπου 4 ώρες.

Τοπικά Προϊόντα της Δονούσας

Η πεντανόστιμη κουζίνα του νησιού περιλαμβάνει κατσικάκι γεμιστό με ρύζι, καβουρμά από χοιρινό, το κλασσικό χταπόδι στα κάρβουνα, - τηγανητές χορτόπιτες με σέσκουλα και μάραθο (που από τις πληροφορίες μας θα βρείς μόνο στα σπίτια και όχι στα καταστήματα) - και βέβαια, τη θαυμάσια ξινομυζήθρα. Το παραδοσιακό πατατάτο που σερβίρεται στην παραμονή του Σταυρού. Την κουζίνα της Δονούσας συμπληρώνουν, το παραδοσιακό παστέλι (σερβιρισμένο σε λεμονόφυλλα) και οι υπέροχες Φωτόπιτες, λουκουμάδες και ξεροτήγανα που φτιάχνουν στη γιορτή των Φώτων.
Από ποτά, πολύ εύγευστο είναι το ντόπιο κόκκινο ημίγλυκο ή γλυκό κρασί από ποικιλίες όπως βουδόματο, ροζακί, μανδηλαριά, αθήρι ή φωκιανό, ενώ την περίοδο του φθινοπώρου οι κάτοικοι ψήνουν ρακί, που σερβίρεται με ξερά σύκα.

Μικρές επισημάνσεις

Το βράδυ στην παραλία έχει κρύο, ειδικά όταν φυσάει αέρας, επομένως να έχετε μαζί σας ζεστά ρούχα και μερικά μακριά παντελόνια.
Το τοπικό πεντανόστιμο φαγητό είναι το πατατάτο.
Κάθε χρόνο στις 13 Σεπτεμβρίου γιορτάζεται στο νησί το πανηγύρι του Σταυρού  στην ομώνυμη εκκλησία.
Η Δονούσα περπατιέται ολόκληρη σε πέντε περίπου ώρες.
Όσοι ενδιαφέρονται για ψάρεμα, βρίσκονται στην περιοχή του μεγαλύτερου ψαρότοπου των Κυκλάδων.
Πάρτε μαζί σας άνετα παπούτσια και δροσερά ρούχα, τη φωτογραφική μηχανή και ετοιμαστείτε για τον παράδεισο του εξερευνητή.

Σε όσους αρέσει το περπάτημα

ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ
Τα 5 αυτά μονοπάτια είναι σηματοδοτημένα και χαρτογραφημένα. Στην αρχή κάθε διαδρομής υπάρχει πινακίδα με τον προορισμό, την ώρα της διαδρομής και τον αριθμό σήμανσης ενώ ανά 150 μέτρα υπάρχει αριθμημένη σήμανση με κόκκινο- ασπρο χρώμα και τον αριθμό του μοναπατιού. Στο λιμάνι του νησιού υπάρχει μεγάλος χάρτης με όλες τις διαδρομές.

Διαδρομή 1: Σταυρός – Καλοταρίτισσα απόσταση 4,50 χιλ και ώρα διαδρομής 1.30 ώρα.
Διαδρομή 2: Κέδρος – Μεσαριά (Χαραυγή) απόσταση 1,1χιλ και ώρα διαδρομής 30 λεπτά .
Διαδρομή 3: Μερσήνι – Λιβάδι απόσταση 0,9 χιλ. και ώρα διαδρομής 20 λεπτά.
Διαδρομή 4: Κέδρος –Κάτω Μύλος απόσταση 1,8 χιλ. και ώρα διαδρομής 40 λεπτά.
Διαδρομή 5: Σταυρός – Λίμνη /Άσπρος Κάβος απόσταση 2,1  χιλ. και ώρα διαδρομής 40 λεπτά.

Τι να δείτε στη Δονούσα

donoussa-fokospilia donoussa-spiliatoutixou

Φοκοσπηλιά, μια φανταστική σπηλιά με γαλαζοπράσινα νερά, προσβάσιμη από το χωριό Σταυρός με την βοήθεια της τοπικής Donousa Kyklades-24βάρκας της "Μαούνας", η οποία κάνει τον γύρω του νησιού καθημερινά. Την σπηλιά αυτή παλαιότερα είχαν ως καταφύγιο φώκιες.

Τη σπηλιά του Τοίχου, προσβάσιμη από το χωριό Σταυρός, θα θαυμάσετε τα απομεινάρια των οικισμών της Γεωμετρικής περιόδου και βέβαια, μπαίνοντας με τη βάρκα στο εσωτερικό της σπηλιάς, θα δείτε τους μικρούς σταλακτίτες που τη στολίζουν. Καταγάλανα νερά

Η πηγή στο Μερσίνι, ακολουθώντας το μονοπάτι για την παραλία του Λιβαδιού, μια ευχάριστη έκπληξη σας περιμένει στα μισά της διαδρομής! Στις ρίζες ενός αιωνόβιου πλάτανου, μια πηγή με καθαρό πόσιμο νερό, θα σας  δροσίσει και θα σας ξεκουράσει από τη ζέστη. Μπορείτε επίσης να κάνετε τη βόλτα σας στο όμορφο παραδοσιακό χωριό του Μερσινιού, που βρίσκεται πάνω από την πηγή.

Παναγίτσα, το εκκλησάκι  στην κορυφή του λόφου στο χωριό Σταυρός. Η θεά σου κόβει την ανάσα. Τα ηλιοβασιλέματα είναι απλά υπέροχα. Εάν λοιπόν είστε ζευγαράκι ή απλά ρομαντικός, εάν είστε τρελός με την φωτογραφία η απλά θέλετε να απολαύσετε το Αιγαίο από ψηλά αυτή είναι μια από τις καλύτερες ευκαιρίες σας.

Donousa StavrosΤίμιος Σταυρός, ο Τίμιος Σταυρός είναι η μεγαλύτερη εκκλησία της Δονούσας καθώς και προστάτης του νησιού. Πρωτοχτίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα. Μια δυνατή καταιγίδα γκρέμισε την εκκλησία και παρέσυρε όλα τα απομεινάρια της στη θάλασσα. Η εικόνα της Ύψωσης του Τιμίου Σταυρού βρέθηκε μετά από μέρες στη αμμουδιά της Αγίας Παρασκευής στην Κάτω Μεριά της Αμοργού από τον Δημήτριο Σκοπελίτη, ο οποίος οργάνωσε έρανο με σκοπό της ανέγερση νέου ναού. Αυτή την φορά όμως ψηλότερα και σε ασφαλέστερη θέση.
Το 1902 εγκαινιάσθηκε ο νέος ναός, τετράγωνος με τρούλο, που στολίζει σήμερα τον μεγαλύτερο οικισμό του νησιού, ο οποίος πήρε και το όνομά του από την εκκλησία ( παλαιότερα λεγόταν Κάμπος). Στη γιορτή του Σταυρού στις 14 Σεπτεμβρίου, έρχονται προσκυνητές από τα γύρω νησιά με τάματα και λαμπάδες για να τον ευχαριστήσουν. Το απόγευμα της παραμονής της 14 Σεπτεμβρίου γίνεται λειτουργία στην εκκλησία του Σταυρού και ακολουθεί εκδήλωση στον προαύλιο όπου προσφέρεται άρτος, φαγητό (το παραδοσιακό πατατάτο) και κρασί. Ακολουθεί πανηγύρι με παραδοσιακά συγκροτήματα.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ στη Δονούσα

Το Πανηγύρι του Δεκαπενταύγουστου, στο Σταυρό με ζωντανή παραδοσιακή Donousa Kyklades-40μουσική, χορό και τοπικά εδέσματα.
Το Πανηγύρι του Σταυρού, στις 13 Σεπτεμβρίου με παραδοσιακή μουσική, χορό και τοπικά εδέσματα, ενώ τις 14 ανήμερα γίνεται η περιφορά της εικόνας.
Το κυνήγι του θησαυρού, παιχνίδι που βασίζεται σε ιστορικές και λαογραφικές παραδόσεις του νησιού που θέλουν τη Δονούσα καταφύγιο πειρατών.
Η γιορτή της Αγίας  Σοφίας, στις  17 Σεπτεμβρίου, στην εκκλησία της Αγίας Σοφίας στη Μερσίνη.

Donousa Map