DIASKEDASI.INFO

Η διασκέδαση On Line

Μάνος Τριανταφυλλάκης συνέντευξη στον Δευκαλίωνα για το Diaskedasi.info

Manos Triantafyllakis 5

Μάνος Τριανταφυλλάκης, δημιουργός πειρατικού ραδιοφωνικού σταθμού, αμέτρητες ραδιοφωνικές εκπομπές, Dj στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ηθοποιός, ρόλοι στο θέατρο, στην τηλεόραση, στον κινηματογράφο σε μικρού και μεγάλου μήκους ταινίες. Τώρα τον βλέπουμε σαν ηθοποιό και σκηνοθέτη στο θεατρικό έργο Τσετσέ του σπουδαίου Ιταλού δραματουργού Luigi Pirandello που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.
Μια συνέντευξη του Μάνου Τριανταφυλλάκη στο Δευκαλίωνα για το Diaskedasi.info.

Οι ήρωες του Πιραντέλλο έχουν κοινό θέμα τους μία ιλαροτραγική αιώρηση ανάμεσα στην πραγματικότητα και την φαντασία.
«Θα μπορούσες να πεις πως τα έργα του είναι μεγαλειώδεις φάρσες», έγραψε ο Μάριος Πλωρίτης, που μετέφρασε τους διαλόγους στο «Έτσι είναι αν έτσι νομίζετε» το 1966 »και το γελοίο ζευγαρώνει με το σπαρακτικό. Και τα δύο μαζί ενωμένα και αχώριστα, κραυγάζουν την αγωνία του ανθρώπου ανάμεσα στη θλιβερή εσωτερική του πραγματικότητα και στο εύθραυστο απατηλό προσωπείο του».

Manos Triantafyllakis 1Πως προέκυψε η επιλογή του Luigi Pirandello και ειδικά το έργο Τσετσέ. Πόσο ξεχωριστό ήταν για σένα.
Θα έλεγα ότι ήταν καρμική. 8 /4 / 2012 : ¨Με την ευχή να συνεχίσεις να δημιουργείς  και να αποτελέσουν πηγή έμπνευσής σου”.
Αυτή ήταν η αφιέρωση της -τότε φίλης, τώρα συζύγου μου- Ελίνας Νταρακλίτσα στο βιβλίο των τεσσάρων μονόπρακτων του Λουίτζι Πιραντέλλο που μου χάρισε από τις εκδόσεις “Αιγόκερως”  σε μετάφρασή της. Διαβάζοντας το βιβλίο, μπήκα από τότε στη διαδικασία να σκέφτομαι πως ο Τσετσέ  πρέπει να ανέβει και στην χώρα μας. Έτσι την προηγούμενη χρονιά παίζοντας στο θεατρικό έργο του Ευγένιου Ιονέσκο “Ιάκωβος ή Υποταγή από την ομάδα ΘΕ.Α.ΜΑ. (Θέατρο Ατόμων με Αναπηρία) σε σκηνοθεσία του Βασίλη Οικονόμου, έκανα πρόταση στον Βασίλη και τον Πάνο Ζουρνατζίδη (βοηθός σκηνοθέτη και ηθοποιός της παράστασης) να ανεβάσουμε το έργο του Πιραντέλλο. Ξεκινήσαμε σχεδόν αμέσως τις πρόβες (από τον Οκτώβρη του 2015), φτάνοντας και φτιάχνοντας μια πολύ δυνατή ομάδα με εξαίρετους συντελεστές. Ξεχωριστή για εμάς ήταν και είναι και η πορεία και όχι μόνο η επιλογή.

Ποιά κατά την άποψή σου η διαχρονικότητα του έργου αυτού, που σε έκανε φυσικά και να το επιλέξεις.
Η επιλογή του έργου έγινε για τη μοναδικότητα της γραφής και του ύφους του, για τον μικρό αριθμό των προσώπων του αλλά και για το ότι δεν είχε ανέβει ποτέ στην Ελλάδα ένα τόσο αξιόλογο έργο του διάσημου Ιταλού δραματουργού. Το κείμενο πατάει στα ίχνη της Γαλλικής Vaudeville και της κωμωδίας των παρεξηγήσεων. Στην πορεία φαίνεται και η διαχρονικότητα του. Το κείμενο προβάλλει τη δύναμη του χρήματος “…που άλλους τους ανεβάζει κι άλλους τους κατεβάζει στα Τάρταρα…” Και για να παραμείνεις σε εκείνους που τους ανεβάζει, πρέπει να είσαι ευφυής, να σκαρφίζεσαι ανά πάσα ώρα και στιγμή μια ιδέα, που όχι μόνο σε βγάζει από την δύσκολη θέση, αλλά σε βοηθάει να εξασφαλίσεις τα υλικά και όποια άλλα οφέλη η αγαθά επιθυμείς δίνοντας σκληρή μάχη με την αριστοκρατία, τις αρχές και τα πλούτη της. Αυτά και πολλά περισσότερα χρησιμοποιεί ο πρωταγωνιστής του έργου για να παραμένει στην καλή κοινωνία.

Manos Triantafyllakis 6

Ποιές οι δυσκολίες της παράστασης από την στιγμή που αποφάσισες να το ανεβάσεις.Manos Triantafyllakis 4
Ευτυχώς δεν υπήρξαν δυσκολίες αφού τα πάντα ήταν με το μέρος μας. Ο Πάνος και ο Βασίλης βοήθησαν στον μέγιστο βαθμό ώστε να δώσουν σάρκα και οστά στις ιδέες μου. Πολύτιμη εκτός από τη μετάφραση ήταν και η δραματουργική συμβολή της Ελίνας Νταρακλίτσα που μας βοήθησε στο να προσδιορίσουμε καλύτερα την γραφή του Πιραντέλλο και τις σκέψεις του. Το θέατρο έχει συνεχώς δυσκολίες. Το μυστικό είναι να βρίσκεις λύσεις σε κάθε δυσκολία και εμπόδιο που συναντάς. Άμεσα και γρήγορα για να πας παρακάτω.

Υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος λόγος που έκανες την επιλογή του ρόλου του υπηρέτη; Πίστεψες ότι σε εκφράζει σαν χαρακτήρας ή ότι θα μπορούσες να πεις περισσότερα πράγματα μέσω αυτού του ρόλου.
Το να σκηνοθετείς και να παίζεις είναι πολύ δύσκολο. Έτσι επέλεξα τον ρόλο του υπηρέτη που δεν μιλάει, υπηρέτης φάντασμα που γράφει και ο Πιραντέλλο. Μάλιστα λειτουργεί σε δεύτερο επίπεδο και ως συγγραφέας,  δίνοντας έτσι στους αγαπητούς συνάδελφους, να έχουν ο καθένας από έναν διπλό ρόλο,  εκείνον της Νάντας. Η Νάντα θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι η θηλυκή πλευρά του Τσετσέ αλλά και του Σκουατρίλια.

Υπάρχει κάτι που θα ήθελες να τονίσεις στους θεατές που θα έρθουν να δουν το έργο Τσετσέ, έτσι ώστε να γίνει πιο κατανοητό;
Δεν υπάρχει κάποιος που θα φύγει από την παράσταση και δεν θα έχει καταλάβει τι είδε. Αυτός ήταν και ο αρχικός μου στόχος. Μονάχα κάποιες μικρές, θα έλεγα, συνθήκες που δεν φανερώνονται, αλλά υπονοούνται, αφήνοντας στον θεατή την ευκαιρία να δώσει και την προσωπική του ερμηνεία. Άλλωστε το θέατρο πρέπει να είναι κατανοητό σε όλους.

Το έργο είναι προγραμματισμένο για 8 παραστάσεις. Η επόμενη μέρα μετά τις 8 παραστάσεις είναι η παράτασή του, η περιοδεία σε Ελλάδα ή εξωτερικό;
Μετά την μεγάλη επιτυχία της πρεμιέρας στο Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο -υπό την αιγίδα του οποίου είναι η παράσταση-, και μια επιτυχημένη ημερίδα, στον ίδιο πάλι χώρο, αφιερωμένη στην παράσταση Τσετσέ με τίτλο: “Λουίτζι Πιραντέλλο. Μια διαδρομή από τη φιλοσοφία στο θέατρο”, όπου είχαμε επίτιμο καλεσμένο τον Πάολο Μποζίζιο από την Ιταλία, αλλά και την πρεμιέρα μας στον Χώρο Τέχνης Art 63 (3ης Σεπτεμβρίου 63), ακολούθησαν τέσσερις sold out παραστάσεις. Μόλις τώρα πληροφορήθηκα ότι και για τις επόμενες δύο εβδομάδες, η παράσταση είναι sold out,  μέχρι Κυριακή των Βαΐων. Το επόμενο βήμα μας είναι να πραγματοποιηθεί μια μικρή περιοδεία στην Ελλάδα αλλά και την Ιταλία.

Tsetse theatro Art 63 031 Tsetse theatro Art 63 077 Tsetse theatro Art 63 059

Tsetse theatro Art 63 079Η επόμενη μέρα για σένα; Υπάρχει κάτι που ήδη έχεις ξεκινήσει να το δουλεύεις, ή θα το ξεκινήσεις μόλις ολοκληρωθούν οι υποχρεώσεις του έργου Τσετσέ;
Αυτό το διάστημα είμαι δοσμένος αποκλειστικά στον Πιραντέλλο και τις μουσικές παραγωγές μου. Πάντα υπάρχει μια σκέψη στο πίσω μέρος του μυαλού για την επόμενη δουλειά, αλλά δεν είναι ακόμα ανακοινώσιμη διότι ο Τσετσέ έχει ακόμα δρόμο μπροστά του.

Τι σε έκανε να ασχοληθείς με την υποκριτική.
Από μικρός έλεγα πως ήθελα να γίνω ηθοποιός. Η αγάπη για τη μουσική και το ραδιόφωνο με οδήγησαν με μια χρόνοκαθυστέρηση το 1999 στη δραματική σχολή του Γιώργου Θεοδοσιάδη. Νιώθω τυχερός που είχα σημαντικούς δασκάλους στην σχολή όπου φοίτησα, το ίδιο νιώθω και  για τις δυο συνεργασίες μας στο θέατρο.

Έχεις κάνει ραδιόφωνο, θέατρο, τηλεόραση και κινηματογράφο. Υπάρχει κάποια προτίμηση και γιατί;
Με τη μουσική και το ραδιόφωνο μεγάλωσα. Το θέατρο ήρθε αργότερα μαζί με τον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάτι, είναι όλα μέρος της Tsetse theatro Art 63 021δουλειάς μου εδώ και πολλά χρόνια και μακάρι να έχω μπροστά μου άλλα τόσα και ακόμη περισσότερα. Το μόνο που μπορώ να πω είναι πως μου λείπει το ραδιόφωνο. Όλα όμως έρχονται στον καιρό τους. Άλλωστε πάντα συμπλήρωνε το ένα το άλλο.

Πως βλέπεις την κατάσταση της κοινωνίας μας σήμερα.
Η κοινωνία μας δεν είναι καθόλου στα καλά της. Ποτέ της δεν ήταν. Για αυτό κάνουμε θέατρο. Γιατί με το θέατρο μαθαίνουμε καλύτερα τον εαυτό μας. Παιδία δεν έχουμε. Δεν θέλουν να έχουμε. Βασικά τίποτα δεν θέλουν να κατέχουμε με μια πορεία χωρίς επιστροφή στο δυνατό χαρτί της παγκοσμιοποίησης. Ελπίζω σε μια κοινωνία που, μετά τον όλεθρο που μας δρομολογούν, θα την αναζητήσω με μεγάλη χαρά. Όπου κι αν δημιουργηθεί πρώτη.

Συμβάλει σήμερα επαρκώς το θέατρο στην κοινωνία;
Από τον 5ο αιώνα συμβάλει σε αυτήν. Απλά δεν γίνεται πάντα αντιληπτό. Είναι σαν το ποδόσφαιρο. Δεν αρέσει σε όλους. Καμιά φορά όμως τυχαίνει να δουν και κάποιους αγώνες. Η φανατικοί στο γήπεδο, οι άλλοι από την τηλεόραση…

Πως βλέπεις ή πως θα ήθελες να δεις το Μάνο μετά από 15-20 χρόνια. Σε επαγγελματικό επίπεδο αλλά και σε προσωπικό.
Υγεία, έρωτας και αγάπη υπάρχει στο έπακρον. Θέλω να μείνω δημιουργικός και αισιόδοξος όπως σήμερα, τίποτα παραπάνω.