DIASKEDASI.INFO

Η διασκέδαση On Line

Συνέντευξη στη Σία Κοσκινά

Sia Koskina 3

Συνέντευξη στη Σία Κοσκινά
Από τον Νεκτάριο – Γεώργιο Κωνσταντινίδη

Με αφορμή την μουσική παράσταση, Ένα μύθο θα σας πω, στο θέατρο Χυτήριο στο Γκάζι, η Σία Κοσκινά μας παραχώρησε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη.

Sia Koskina 2Λίγα λόγια για την παράσταση, Ένα μύθο θα σας πω, που θα παρουσιαστεί στο θέατρο Χυτήριο στο Γκάζι.
Πρόκειται για μια παράσταση εμπνευσμένη από το έργο του Μάνου Χατζιδάκι. Είναι η πρώτη φορά που καλούμαι να ερμηνεύσω επί σκηνής, αλλά και να σκηνοθετήσω τα  τραγούδια του σπουδαίου αυτού συνθέτη κι ομολογώ ότι αισθάνομαι δέος, καθώς όλοι εμείς έχουμε αρκετό δρόμο μπροστά μας ώστε να φτάσουμε να ερμηνεύσουμε τον πολύπλοκο αυτόν καλλιτέχνη και να καταφέρουμε να συγκινήσουμε.
Όμως, έχουμε χρέος να τον «συστήσουμε» στις νεότερες γενιές- ακόμα κι αν δώσουμε το έργο του μέσα από το δικό μας ψυχικό πρίσμα- ώστε και οι παλαιότερες γενιές να μην τον σβήσουν ποτέ από τη μνήμη τους και να σιγοτραγουδήσουν μαζί μας. Sia Koskina 4
Είμαι πολύ χαρούμενη που συνεργάζομαι με τον Μαυρίκιο Μαυρικίου, ένα νέο και ταλαντούχο καλλιτέχνη, που ξεχώρισα από την πρώτη στιγμή για την καθαρότητα των στόχων του ως προς τη μουσική, που δεν είναι άλλοι από την ανάδειξη της αλήθειας των τραγουδιών και την ψυχική ανάταση αυτών που τον εμπιστεύονται.

Προσεχή καλλιτεχνικά σχέδια;
Για τον ερχόμενο χειμώνα, υπάρχουν προτάσεις για τηλεόραση, θέατρο μα και για σειρά συναυλιών με θέμα το αγαπημένο μου είδος, το Μιούζικαλ. Καθώς όμως ο ρόλος της διευθύντριας στην Σχολή Μουσικού Θεάτρου απαιτεί ολοκληρωτική αφοσίωση κι ένα πολύ μεγάλο μέρος του χρόνου μου, θα πρέπει να επιλέξω συνετά, ώστε να μπορώ να αντέξω το απαιτητικό ωράριο.

Έχετε διαγράψει μια αξιόλογη πορεία στο μουσικό θέατρο. Μιλήστε μου για τις συνεργασίες-σταθμούς.
Η αλήθεια είναι ότι είχα την τύχη να συνεργαστώ με ιδιαίτερα αξιόλογους καλλιτέχνες μέχρι τώρα και είμαι ιδιαίτερα ευγνώμων για καθέναν από αυτούς, καθώς  κάθε συνεργασία με προχώρησε ένα βήμα πιο πέρα από το σημείο που βρισκόμουν κάθε φορά.

Ποιους θεωρείτε δασκάλους σας και ποιοι σας ενέπνευσαν με το έργο τους;
Πέρα από τους ανθρώπους με τους οποίους συνεργάστηκα, καταλυτικό ρόλο στη ζωή μου και βασικό κίνητρο ενασχόλησής μου με το θέατρο και το τραγούδι υπήρξε η αμερικανίδα performer, Barbra Streisand, το προσωπικό μου ίνδαλμα, ο δικός μου "άγγελος" που με πήρε από το χέρι και μου έδειξε το δρόμο που ήθελα να ακολουθήσω στη ζωή μου, μέσα από τα τραγούδια και τις ταινίες της. Πέρσι έκανα ένα αφιέρωμα σ’ αυτήν την καλλιτέχνιδα με σειρά εμφανίσεων στο Half Note γιορτάζοντας τα 20 χρόνια μου στο χώρο, με τίτλο, Woman in Love….

Sia Koskina 1Είστε κι εσείς δασκάλα. Ποια συμβουλή δίνετε στους μαθητές σας;
Πιστεύω ότι είμαι αρκετά αυστηρή μα και συνάμα αρκετά κοντά στους μαθητές μου-τους αισθάνομαι όλους σαν παιδιά μου, καθώς έχουν εμπιστευθεί σε μένα το μέλλον και τα όνειρά τους, γι’ αυτό και με ενδιαφέρει πάντα να τους γνωρίζω βαθύτερα και να είμαι κοντά τους κι έτοιμη να τους δώσω τη συμβουλή μου σε επαγγελματικά ή προσωπικά ζητήματα…
Αυτό που τους συμβουλεύω είναι να είναι πάντα ταπεινοί, να αντιμετωπίζουν την τέχνη τους σαν προσφορά στους ανθρώπους κι όχι σαν ένα μέσο για να ικανοποιήσουν τις προσωπικές τους φιλοδοξίες  και να μάχονται συνεχώς για τα όνειρά τους, να μην εγκαταλείπουν και να μην παραιτούνται εύκολα απ’ το στόχο τους.
Ελπίζω, ότι μέσα από το παράδειγμά μου, θα τους διδάξω να αξιοποιούν τον χρόνο τους στο έπακρον, να είναι τίμιοι και να ζουν δημιουργικά….

Ας περάσουμε στην τηλεόραση. Τι γεύση σας άφησε το «Your Face Sounds Familiar»; Θα ξανακάνατε κάτι αντίστοιχο; Τι άλλο θα θέλατε να κάνετε στην τηλεόραση;
Ήταν μια πλούσια εμπειρία που μου άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις. Γνώρισα και συνεργάστηκα με αξιόλογους καλλιτέχνες, ένιωσα αρκετά δημιουργική, έκανα κάτι που μου αρέσει και το γνωρίζω καλά, μια που η διδασκαλία έχει μπει δυναμικά στη ζωή μου εδώ και αρκετά  χρόνια. Βέβαια δεν θα έλεγα όχι και σε ένα ακόμα «Your Face Sounds Familiar» για τρίτη χρονιά! Πιστεύω ότι ήταν από τις εκπομπές που ανέβασαν το επίπεδο της ελληνικής τηλεόρασης και προσέφεραν ψυχαγωγία στον κόσμο, έχοντας παράλληλα φιλανθρωπικό σκοπό!

Τι σημαίνει για εσάς διασκέδαση;
Διασκέδαση για μένα σημαίνει να αφεθείς στη μαγεία μιας στιγμής που μοιράζεσαι με τους αγαπημένους σου ανθρώπους.

Πού σας αρέσει να διασκεδάζετε;
Η αλήθεια είναι ότι όλες αυτές οι καλλιτεχνικές υποχρεώσεις δεν αφήνουν μεγάλο περιθώριο για διασκέδαση. Ωστόσο, το λιγοστό χρόνο που μου μένει κάποιες φορές, επιλέγω να τον περάσω σε όμορφα στέκια με ποιοτική μουσική και αγαπημένους φίλους.

Διακοπές φέτος;
Το αφιέρωμα στο Μάνο Χατζιδάκι που ετοιμάζουμε με το Μαυρίκιο για τις 25 Ιουλίου στο Χυτήριο, δεν μου επιτρέπει να απομακρυνθώ για μεγάλο χρονικό διάστημα από την Αθήνα.
Όμως με αφορμή ένα φεστιβάλ ποίησης στο οποίο συμμετέχω κάθε Αυγουστιάτικη Πανσέληνο στην Πελοπόννησο, τα λεγόμενα Μουντανίστικα, θα βρω ευκαιρία να κάνω μια βουτιά στις εκεί παραλίες.

Sia Koskina 5 Sia Koskina

Αγαπημένοι προορισμοί;
Όλοι οι προορισμοί μπορούν να γίνουν αγαπημένοι μου όταν ταξιδεύω με την κόρη μου.

Η σημασία της φιλίας στη ζωή σας;
Πιστεύω στην αδελφική σχέση που διατηρεί κάποιος με έναν άνθρωπο πολύ πριν έρθει η αναγνωρισιμότητα στη ζωή του… όλες οι άλλες είναι απλά γνωριμίες.

Ποιος είναι ο μεγαλύτερός σας φόβος;
Κάποτε με φόβιζε η αποτυχία. Τώρα πια δεν φοβάμαι τίποτα "πάρα πολύ".
Είμαι αποφασισμένη να αντιμετωπίσω οτιδήποτε συμβεί και να μη σταματήσω ποτέ να αγωνίζομαι  για τα όνειρά μου…

Τι δεν μπορείτε να συγχωρέσετε στον εαυτό σας και στους άλλους;
Επειδή είμαι πολύ ειλικρινής και επιζητώ τις "καθαρές εξηγήσεις" το ίδιο ζητάω και από τους άλλους, οτιδήποτε λιγότερο δεν κάνει για μένα…

Το σύνθημά σας για τη ζωή;
La Vita e Bella…και καλό είναι να την απομυζήσουμε για όσο μας έχει χαριστεί!