DIASKEDASI.INFO

Η διασκέδαση On Line

Συνέντευξη στην Αγορίτσα Οικονόμου

Agoritsa Oikonomou9

Συνέντευξη στην Αγορίτσα Οικονόμου
Από τον Νεκτάριο – Γεώργιο Κωνσταντινίδη

Έχει συνεργαστεί με πολύ αξιόλογα ονόματα στο θέατρο ενώ η τηλεόραση είναι κάτι καινούργιο στην καριέρα της. Η Αγορίτσα Οικονόμου, η Λάμπραινα από την πολύ επιτυχημένη σειρά, Κάτω Παρτάλι, έκανε πολύ σωστά που δέχτηκε την πρόταση του Λευτέρη Παπαπέτρου γιατί από ό, τι φαίνεται και στη μικρή οθόνη καταφέρνει να κερδίζει τις εντυπώσεις.

Agoritsa Oikonomou2

Θα ανακαλύψει η Λάμπραινα το κόλπο που έχει στήσει η Νεκταρία με τον Μανώλη;
Προς το παρόν πιστεύει ότι ο Μανώλης είναι κελεπούρι για την κόρη της. Τον θέλει πολύ για γαμπρό της.

Στην αρχή όμως ήταν αρνητική. Με τι μάτι βλέπει αυτή τη σχέση;
Χαίρεται πολύ. Η Λάμπραινα ακούει πολύ τον Γιακουμή, ο οποίος ήθελε οπωσδήποτε να αποκαταστήσουνε την τιμή της Νεκταρίας. Τον στριμώξανε βέβαια τον Μανώλη αλλά πείστηκε και όλα του γάμου πήγαν μια χαρά.

Agoritsa Oikonomou5Η Λάμπραινα θα κάνει πάντα ότι της λέει ο Γιακουμής ή θα τη δούμε να σηκώνει κεφάλι;
Ενώ έχει πάρει μαθήματα από τη Βίβιαν για την ισότητα των δύο φύλων και ότι η γυναίκα δεν είναι η δούλα του άνδρα, παρόλα αυτά μένει υπάκουη στο σύζυγο της. Τουλάχιστον μπροστά σε κόσμο. Ακολουθεί συνέχεια κατά γράμμα ό, τι της λέει.

Αν και οι εποχές έχουν αλλάξει, στα χωριά θα βρει ακόμη κανείς γονείς με τις παρωχημένες αντιλήψεις του Γιακουμή και της Λάμπραινας;
Θέλω να πιστεύω ότι όσο περνάνε τα χρόνια το μυαλό των ανθρώπων ανοίγει. Αλλά ο κάθε άνθρωπος το βλέπει διαφορετικά. Εξαρτάται και από το πώς είναι μεγαλωμένος και τι κρύβει μέσα του.

Η θέση της γυναίκας στην επαρχία δεν είναι καλύτερη από ότι στο παρελθόν;
Βέβαια. Πριν πενήντα χρόνια, τα πράγματα ήταν τελείως διαφορετικά. Έχει γίνει μεγάλη εξέλιξη. Και μέσα σε εισαγωγικά, θα μπορούσαμε να μιλήσουμε και για επανάσταση.

Η Λάμπραινα είναι άσσος στο φλιτζάνι. Εσείς έχετε ποτέ μπει στον πειρασμό να σας πουν τον καφέ ή να σας ρίξουν τα χαρτιά;
Δεν έχει τύχει ποτέ. Πάντα είχα την περιέργεια. Τι να είναι όλα αυτά; Βγαίνουν; Ισχύουν; Αλλά δεν πήγα ποτέ σε καφετζούδες.

Πιστεύετε στις προβλέψεις του μέλλοντος;
Νομίζω ότι λίγο πολύ μόνοι μας καθορίζουμε την μοίρα μας. Τα οδηγούμε τα πράγματα. Εκτός από πολύ τραγικά και αναπάντεχα συμβάντα.

Τι νομίζετε ότι πείθει τον κόσμο να πηγαίνει σε καφετζούδες;Agoritsa Oikonomou1
Δεν έχω ιδέα τι μπορεί να οδηγεί κάποιον εκεί. Φαντάζομαι ότι πηγαίνουν όταν περνάνε μια πολύ δύσκολη στιγμή στη ζωή τους, στα προσωπικά τους ή στα επαγγελματικά τους, και νοιώθουν ευάλωτοι. Έχουν δηλαδή ανάγκη από παρηγοριά. Χρειάζονται έναν καλό λόγο ίσως. Μια δόση αισιοδοξίας επίσης. Μου το είπε το φλιτζάνι λένε. Θα έχω καλό δρόμο. Θα πάνε όλα καλά.

Όλοι έχουν μια κρυφή σχέση στο Κάτω Παρτάλι. Η Λάμπραινα έχει;
Μέχρι στιγμής, δεν ξέρω κάτι. Είναι πιστή στον άνδρα της. Νοιώθει αγάπη. Έχουν βέβαια μια πολύ ιδιαίτερη σχέση μεταξύ τους.

Τι μυστικό γνωρίζει;
Δεν ξέρω. Είναι μυστήρια πάντως γυναίκα όπως όλοι οι κάτοικοι. Σηκώνεται βράδια, φεύγει, πάει στα νεκροταφεία, σκαλίζει μνήματα... Κάνει «πειραγμένα» που λένε πράγματα. Δεν είναι μια συνηθισμένη μορφή. Αλλά το μυστικό της μόνο ο Λευτέρης Παπαπέτρου το γνωρίζει και το φυλάει ως κόρη οφθαλμού.

Θα μπορούσατε να ζήσετε σ’ ένα μέρος όπως το μυστήριο αυτό χωριό;
Μόνο αν ερχόντουσαν έτσι οι συνθήκες που να μην μπορώ να δουλέψω ή να μείνω στην Αθήνα, όπου γεννήθηκα και μεγάλωσα. Θα μου ήταν πολύ δύσκολο. Αλλά ποτέ δεν ξέρεις πως τα φέρνει η ζωή και τι μας ξημερώνει.

 

Σας γνωρίζουμε από το θέατρο. Το Κάτω Παρτάλι, είναι η δεύτερη τηλεοπτική σας δουλειά χρόνια μετά το, Και…sera sera. Συνειδητά δεν κάνατε τηλεόραση;
Στο Και…sera sera, έκανα μια συμμετοχή. Απόφαση ανάγκης και της στιγμής. Με κάλεσαν οι φίλοι μου Παρθένα Χοροζίδου και Γιάννης Βούρος να υποδυθώ μια νοσοκόμα. Ήταν γύρισμα δύο ημερών. Το έκανα με πολύ χαρά. Το Κάτω Παρτάλι, ήρθε μετά από πρόταση του Λευτέρη Παπαπέτρου με τον οποίο είχαμε συνεργαστεί στο παρελθόν. Η αλήθεια είναι ότι όλα αυτά τα χρόνια, δεν κυνήγησα καθόλου την τηλεόραση. Δεν έτρεξα σε ακροάσεις, δεν άφησα βιογραφικά και γενικότερα δεν το έψαξα. Δεν έτυχε. Νοιώθω πολύ τυχερή και ευγνώμων που κύλησε τόσο καλά το θέατρο στην πορεία μου. Η τηλεόραση ήρθε τώρα. Ίσως τώρα να ήταν η κατάλληλη στιγμή. Χαίρομαι πολύ γι’ αυτό και δίνω τον καλύτερο εαυτό μου.

Agoritsa Oikonomou3 Agoritsa Oikonomou4

Κατάγεστε από την Θεσσαλία αλλά μεγαλώσατε στην Αθήνα. Προτιμάτε τη ζωή στην πόλη;
Αυτή γνώρισα και αυτή ζω. Αγαπώ πάρα πολύ την Αθήνα. Με τα καλά και τα στραβά της. Για να έφευγα στην επαρχία, θα έπρεπε ν’ αλλάξουν άρδην οι συνθήκες της ζωής μου. Δεν έχω ζήσει μεγάλο διάστημα αλλού για να ξέρω αν θα προτιμούσα το αλλού.

Ασυνήθιστο το όνομα Αγορίτσα. Είναι της γιαγιάς;
Ναι, της γιαγιάς. Συνηθίζεται πάντως αυτό το όνομα στη Θεσσαλία. Η ιστορία που μου έχουν πει είναι η εξής. Οι οικογένειες παλιά προτιμούσαν να κάνουν κυρίως αγόρια. Έτσι όταν το πρώτο παιδί ήταν κορίτσι ή όταν το δεύτερο παιδί έβγαινε πάλι κορίτσι, το βάφτιζαν Αγορίτσα. Θέλανε να προκαλέσουν κατά κάποιο τρόπο τη μοίρα να τους φέρει το αρσενικό.

Έχετε άλλα αδέλφια;
Ναι, μια μεγαλύτερη αδελφή.

Είχατε άλλο προσανατολισμό πριν γίνετε ηθοποιός;
Από μικρή ηλικία, δεν ξέρω πώς και γιατί, ήθελα να γίνω ηθοποιός, χωρίς να έχω δεχτεί κάποιο ερέθισμα από την οικογένεια. Καμία σχέση με τα καλλιτεχνικά οι δικοί μου. Στο δημοτικό και στην εφηβεία, αισθανόμουν μια συστολή να το λέω. Όταν λοιπόν με ρωτάγανε τι θα γίνω όταν μεγαλώσω, έλεγα αεροσυνοδός ή αλλά επαγγέλματα που μου αρέσανε. Βαθιά μέσα μου, ήξερα ότι ήθελα να γίνω ηθοποιός.

Τι σας έσπρωξε στην υποκριτική;
Δεν ξέρω να πω με σιγουριά. Πριν από αρκετά χρόνια σε μια πρόβα ο Σωτήρης Χατζάκης μας είχε πει ότι όλοι οι καλλιτέχνες (ζωγράφοι, μουσικοί, ποιητές κτλ) θέλουν κάτι να εκφράσουν αλλά κυρίως να βρουν και να δώσουν παρηγοριά. Κάποιο τραύμα θέλουν να επουλώσουν. Νομίζω ότι στην ουσία αυτό ψάχνουμε, να παρηγορήσουμε και να παρηγορηθούμε. Πολλοί μεγάλοι μας κωμικοί λένε ότι θέλουν να κάνουν τον κόσμο να γελάει, να χαίρεται, να προσφέρουν αγάπη και χαρά στον κόσμο, να παρηγορήσουν. Αυτό είναι πολύ μεγάλο δώρο.

Agoritsa Oikonomou6

Πρόσφατα ολοκληρώθηκαν οι παραστάσεις, Η Μαρινέλλα συναντά την Βέμπο. Πού θα σας δούμε το καλοκαίρι στο θέατρο;
Στους Βατράχους του Αριστοφάνη, με το Εθνικό Θέατρο σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα. Εξαιρετική συνεργασία. Με τον Γιάννη, όλες οι δουλειές έχουν ποιότητα, αγάπη και ιδιαίτερη φροντίδα. Πρωταγωνιστούν οι Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, Γιάννης Ζουγανέλης, Φάνης Μουρατίδης, Πάνος Βλάχος κτλ.

Agoritsa Oikonomou7 Agoritsa Oikonomou8