DIASKEDASI.INFO

Η διασκέδαση On Line

Συνέντευξη στον Γιώργο Τζαβάρα

 

Giorgos Tzavaras

Συνέντευξη στον Γιώργο Τζαβάρα.
Από τον Νεκτάριο – Γεώργιο Κωνσταντινίδη.

Δραστήριος και πολυτάλαντος, ο ηθοποιός και μουσικός Γιώργος Τζαβάρας, ο Λάμπρος από τη, Μοντέρνα οικογένεια, μιλάει για το ρόλο του στη σειρά, την θεατρική παράσταση που παίζει αλλά και τις εμφανίσεις του συγκροτήματος Need.

giorgos-tzavaras dimitris-makalias Giorgos Tzavaras5

Πώς προέκυψε η συνεργασία για τη σειρά, Μοντέρνα οικογένεια; Ποιο στοιχείο σας έκανε να δεχτείτε την πρόταση;
Η πρόταση για τη συνεργασία προέκυψε μετά από αρκετά casting και αυτό που με κέντρισε σίγουρα είναι η ιδιαίτερη υφή του χαρακτήρα του Λάμπρου. Επίσης πολύ μεγάλο ρόλο έπαιξε η επαφή που είχα αρχικά με τον Πιέρρο Ανδρακάκο και κατόπιν με την υπόλοιπη ομάδα παραγωγής της σειράς, επαφή που με έπεισε ότι οι άνθρωποι αυτοί πραγματικά έχουν όραμα γι’ αυτή τη δουλειά.

Το σενάριο βασίζεται στην πολυβραβευμένη σειρά, Modern Family, που έκανε πρεμιέρα στην αμερικανική τηλεόραση το 2009. Την έχετε παρακολουθήσει; Πώς βρίσκετε την ελληνική διασκευή;
Ναι φυσικά και την έχω παρακολουθήσει και την βρίσκω εξαιρετική. Όσον αφορά στην ελληνική διασκευή τη βρίσκω πολύ εύστοχη αν και έχουν παιχτεί μόλις δύο επεισόδια μέχρι στιγμής. Θεωρώ πως προχωρώντας η σειρά θα έρχεται όλο και πιο κοντά στα ελληνικά δεδομένα, δραματουργικά μιλώντας.

Giorgos Tzavaras3Υποδύεστε τον Λάμπρο, τον σύντροφο του Δημήτρη. Εντελώς διαφορετικοί στην εμφάνιση οι δυο τους, αλλά πολύ δεμένοι. Τι αγαπάει περισσότερο ο Λάμπρος στον Δημήτρη και τι δεν μπορεί να υποφέρει;
Ο Λάμπρος με το Δημήτρη είναι ζευγάρι πάνω από πέντε χρόνια και συζούν τέσσερα. Ως εκ τούτου θεωρώ πως η σχέση τους έχει δοκιμαστεί στο χρόνο και ο Λάμπρος αγαπά τον Δημήτρη σε όλες του τις πτυχές. Αν υπήρχαν πράγματα που δεν θα μπορούσε να υποφέρει δεν νομίζω πως η σχέση αυτή θα είχε αντέξει.

Από ποιες δοκιμασίες θα περάσει η σχέση τους;
Από όλες τις δοκιμασίες που περνά ένα ζευγάρι που είναι μαζί χρόνια και μοιράζεται τη ζωή του κάτω από την ίδια στέγη. Με ένα πιο κωμικό τρόπο βέβαια.

Ποια η γνώμη σας για το γάμο των ομοφυλόφιλων;
Νομίζω πως για τους θρησκευτικούς γάμους αρμόδια να απαντήσει είναι η εκκλησία και όχι ένας ηθοποιός.

Για το σύμφωνο συμβίωσης;Giorgos Tzavaras1
Θεωρώ πως όταν δύο άνθρωποι επιλέγουν να μοιράζονται τη ζωή τους και ειδικά σε τεχνικά ζητήματα όπως είναι η τακτοποίηση περιουσιακών ή ιατρικών θεμάτων θα πρέπει να υπάρχει ένας τρόπος αυτό να γίνεται χωρίς να ταλαιπωρούνται. Το αν αυτό λέγεται σύμφωνο συμβίωσης ή κάπως αλλιώς ή για το τι πρέπει να συμπεριλαμβάνεται σε αυτό είναι προτιμότερο να απευθυνόμαστε σε ειδικούς.  

Είναι η δεύτερη φορά που σε ελληνική σειρά προσεγγίζεται το θέμα της υιοθεσίας παιδιών από ομοφυλόφιλα ζευγάρια. Ποια η δική σας άποψη;
Γνωρίζω πως η διαδικασία της υιοθεσίας είναι μια μακρά και δύσκολη διαδικασία για κάποιον που επιθυμεί να υιοθετήσει ένα παιδί. Απ’ όσο ξέρω οι άνθρωποι που κρίνουν το ποιος είναι κατάλληλος για να υιοθετήσει ένα παιδί είναι ιδιαίτερα σχολαστικοί και επιλεκτικοί. Άρα εφόσον αυτοί οι φορείς κρίνουν κάποιον κατάλληλο με καλή πίστη συμφωνώ μαζί τους.

Ποια προσόντα πρέπει να διαθέτει κάποιος για να είναι κατάλληλος για γονιός;
Νομίζω κατάλληλος είναι αυτός που έχει λύσει τα προβλήματα που αφορούν στην προσωπική του διαδρομή. Ένας τέτοιος άνθρωπος είναι ικανός να μεγαλώνει ένα παιδί χωρίς να του φορτώνει επιπλέον βάρη.

Στη σειρά, οι ήρωες είναι αποδεκτοί από τον περίγυρο. Πόσο ανεκτική στη διαφορετικότητα βρίσκετε την ελληνική κοινωνία;
Μέσα στην ελληνική κοινωνία υπάρχουν μικροκοινωνίες και σίγουρα δεν είναι εύκολο να εκφέρει κάποιος γνώμη για το σύνολο του πληθυσμού. Στους χώρους στους οποίους βρίσκομαι και στους ανθρώπους που αποτελούν τον δικό μου περίγυρο νομίζω υπάρχει σεβασμός στη διαφορετικότητα.

Σπουδάσατε πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Πώς προέκυψε η υποκριτική στη ζωή σας;
Η εμπλοκή μου σε ερασιτεχνικές παραστάσεις ήταν αυτή που με έκανε να αγαπήσω το θέατρο και να αποφασίσω να ασχοληθώ με την υποκριτική.

Giorgos Tzavaras-kotanidi Giorgos Tzavaras4

Είστε δέκα χρόνια στο χώρο κι έχετε συνεργαστεί με πολύ αξιόλογα ονόματα. Ποιες στιγμές ξεχωρίζετε;
Giorgos Tzavaras2Όλες μου οι συνεργασίες μέχρι στιγμής ακόμα και οι λιγότερο καλές μου προσέφεραν πολλά πράγματα και επαγγελματικά αλλά και προσωπικά. Σίγουρα οι εμπειρίες μου δίπλα στον Γιάννη Χουβαρδά αλλά και τον Robert Wilson υπήρξαν καθοριστικές. Αν έπρεπε να ονομάσω την αγαπημένη μου στιγμή αυτή θα ήταν η παράσταση, Ο χορός της Μοναχικής Καρδιάς, που έγραψε και σκηνοθέτησε ο Ακύλλας Καραζήσης στο Εθνικό Θέατρο και στην οποία συμμετείχα.

Σας βρίσκουμε αυτή την περίοδο στο Θέατρο Τέχνης, στη μουσικο-θεατρική performance, Woman, μια πολύ ενδιαφέρουσα σκηνική σύνθεση γύρω από την θέση της γυναίκας ανά τους αιώνες σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης. Μιλήστε μου για τη συμμετοχή σας στην παράσταση.
Είναι ένα ιδιαίτερο θέαμα που παρουσιάζεται στο Θέατρο Τέχνης στη Φρυνίχου που σκηνοθέτησε ο Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης. Με ευχαριστεί που μπορώ στην παράσταση αυτή να είμαι ηθοποιός και ταυτόχρονα μουσικός και φυσικά όλο αυτό να συμβαίνει γύρω από το θέμα γυναίκα που όπως και να το κάνουμε είναι πάντοτε φλέγον.

Στις σημερινές κοινωνίες, η γυναίκα δεν έχει πλέον εξίσου σημαντικό ρόλο με τον άνδρα;
Καλό θα ήταν να μην χρειάζεται κανείς να απαντήσει σε αυτήν την ερώτηση καθώς τι σημαίνει να έχει εξίσου σημαντικό ρόλο με τον άνδρα; Καλό θα ήταν η γυναίκα να έχειgiorgos-tzavaras τον ρόλο που επιλέγει χωρίς συγκρίσεις με το άλλο φύλο. Βέβαια η πραγματικότητα μας επιβάλλει να πούμε πως το ζήτημα είναι εξαιρετικά περίπλοκο και δυστυχώς ο δρόμος πολύ μακρύς για να συμβεί αυτό.

Στην τηλεόραση, σας γνωρίσαμε από την πολύ επιτυχημένη σειρά, Σαββατογεννημένες, στην οποία πρωταγωνιστούσε ο Σάκης Μπουλάς, που χάθηκε πρόσφατα. Τι θυμάστε από εκείνη την περίοδο;
Πράγματι ο χαμός του Σάκη Μπουλά είναι ένα γεγονός πολύ λυπηρό. Από τις Σαββατογεννημένες, τώρα έχω πολύ όμορφες αναμνήσεις. Ήμουν πολύ νέος κι έτσι δεν πολυσκεφτόμουν τα πράγματα. Η τηλεόραση ήταν για μένα κάτι το τελείως καινούργιο και απολάμβανα όλη τη διαδικασία.

Giorgos Tzavaras-Need2

Εκτός από την υποκριτική, ασχολείστε με τη μουσική. Έχουν κυκλοφορήσει τρεις δίσκοι με το συγκρότημα Need, σε δική σας μουσική και στίχους. Μιλήστε μου γι’ αυτή σας την ενασχόληση. Πώς προέκυψε;
Νομίζω από την ανάγκη που έχω για καλλιτεχνική έκφραση. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε και το όνομα του συγκροτήματος. Need, σημαίνει ανάγκη. Για όσους θέλουν να πάρουν μια γεύση: https://www.facebook.com/needband
Καλή ακρόαση.

Ποια τα προσεχή καλλιτεχνικά σας σχέδια;
Αυτή τη στιγμή είμαι επικεντρωμένος στα της σειράς και φυσικά στις παραστάσεις του, Woman, που θα συνεχιστούν μέχρι τις 12 Απριλίου. Επίσης θα κάνουμε μια ζωντανή εμφάνιση με τους Need, στην Αθήνα στις 26 Απριλίου.

Giorgos Tzavaras-wOMAN 3 Giorgos Tzavaras-Need1

Giorgos Tzavaras-Need giorgos-tzavaras-Need

Πόσο συχνά ταξιδεύετε;
Όσο συχνά μου επιτρέπει το πρόγραμμά μου. Τα τελευταία χρόνια, αν εξαιρέσει κανείς κάποιες ολιγοήμερες διακοπές στην Ελλάδα, στο εξωτερικό ταξιδεύω είτε με το θέατρο είτε με το συγκρότημά μου.

Η σχέση σας με τα ζώα;
Εξαιρετική. Έχω δύο γάτες και ταΐζω και τις υπόλοιπες στη γειτονιά.

Πόσο σας απασχολεί η εξωτερική σας εμφάνιση; Πόση σημασία έχει για τη δουλειά που κάνετε;
Νομίζω όλους τους ανθρώπους τους απασχολεί είτε το παραδέχονται είτε όχι. Για τη δουλειά που κάνω φυσικά και έχει σημασία αλλά για να μην παρεξηγηθώ θεωρώ ότι υπάρχουν ρόλοι για όλους. Για όλους τους τύπους ανθρώπων αλλά και για όλες τις ηλικίες. Άλλους ρόλους για παράδειγμα θα παίξει ο Δημήτρης ο Μακαλιάς και άλλους εγώ. Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει ότι ο ένας ρόλος είναι λιγότερος σημαντικός από κάποιον άλλον. Δεν είναι βέβαια η εμφάνιση αυτή που κάνει τον ηθοποιό ή τον άνθρωπο αλλά το τι κουβαλάει μέσα του και φυσικά η ικανότητά του. Για να καταλήξω όμως υπάρχει χαρά σε όλα που κάνουμε πάνω στη σκηνή ή μπροστά στην κάμερα και χώρος για όλους.