DIASKEDASI.INFO

Η διασκέδαση On Line

Ίστμαν Τζορτζ, Αμερικανός εφευρέτης και πρωτοπόρος της φωτογραφίας

George Istman

Ίστμαν Τζορτζ
(George Eastman, Νέα Υόρκη 1854 – 1932)

Αμερικανός εφευρέτης και πρωτοπόρος της φωτογραφίας. Το όνομά του είναι συνυφασμένο με την ευρεσιτεχνία του σελιλόιντ.

Από την ηλικία των 20 ετών πειραματιζόταν ως ερασιτέχνης φωτογράφος με τις ζελατίνες, το φωτογραφικό χαρτί αλλά και τα χημικά, με αποτέλεσμα το 1884 να παρουσιάσει το γνωστό κυλινδρικό φιλμ.

Το 1888 τελειοποίησε τη φωτογραφική μηχανή Kodak, που ήταν κατάλληλη για το φιλμ αυτού του είδους.

Τον επόμενο χρόνο παρουσίασε το σελιλόιντ, που συνέβαλε ουσιαστικά στην εξέλιξη του κινηματογράφου.

Λίγο πριν εκπνεύσει ο 19ος αι. (1892), ίδρυσε την εταιρεία Eastman-Kodak στο Ρότσεστερ της πολιτείας της Νέας Υόρκης και κατάφερε να την κάνει την πιο δημοφιλή και επιτυχημένη εταιρεία στο είδος της? το κύρος της, εξάλλου, διατηρείται μέχρι σήμερα.

Σαράντα χρόνια μετά τον θάνατό του (1972) προβλήθηκε στον κινηματογράφο η ταινία Call of the Wild και ακολούθησε αργότερα το The Grim Reaper (1981), δύο φιλμ μεγάλου μήκους, τα οποία αποτελούν τα μοναδικά ντοκουμέντα που σώζονται με το έργο του.

Ο Ίστμαν υπήρξε ένας από τους ακρογωνιαίους λίθους ολόκληρης της αμερικανικής βιομηχανίας του α’ μισού του 20ού αιώνα.

Επιπλέον, ήταν γνωστός και για τη φιλανθρωπική του δράση, καθώς στη διάρκεια της ζωής του προσέφερε αναρίθμητα ποσά σε εκπαιδευτικούς και πολιτιστικούς οργανισμούς, καθώς και σε ιδρύματα δημόσιας υγείας και γενικώς κοινής ωφελείας.

Το μουσείο που φέρει το όνομά του στο Ρότσεστερ της Νέας Υόρκης αποτελεί κέντρο έρευνας για τον κινηματογράφο, όπου εκτίθενται ανεκτίμητες συλλογές από την ιστορία του φιλμ.