DIASKEDASI.INFO

Η διασκέδαση On Line

Μαρινέλλα, μια από τις σημαντικότερες λαϊκές τραγουδίστριες

Marinnela 6

Μαρινέλλα

Η Μαρινέλλα (20 Μαΐου 1938) είναι Ελληνίδα τραγουδίστρια. Το πραγματικό της όνομα είναι Κυριακή Παπαδοπούλου. Τραγουδά επαγγελματικά από το 1957. Από τότε έχει κυκλοφορήσει 66 προσωπικά άλμπουμ τα περισσότερα από τα οποία γνώρισαν εμπορική επιτυχία. Είναι διάσημη κυρίως στην Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά και με διεθνή καριέρα.

Η Μαρινέλλα γεννήθηκε στις 20 Μαΐου 1938 στη Θεσσαλονίκη και έζησε τα πρώτα της χρόνια ανάμεσα στη Τσιμισκή και το Λευκό Πύργο. Από μικρή το όνειρό της ήταν να γίνει ηθοποιός κάτι που ποτέ δεν πραγματοποιήθηκε απόλυτα. Στα 17 της ακολούθησε ως ηθοποιός το θίασο του Κ.Βουτσά και της Μ.Καραγιάννη που έκανε περιοδεία σε όλη την Ελλάδα. Κάποιο βράδυ που αρρώστησε η τραγουδίστρια του θιάσου η Μαρινέλλα την αντικατέστησε, κάνοντας έτσι την πρώτη της απόπειρα να τραγουδήσει μπροστά σε κοινό...

Marinnela 1Η Μαρινέλλα εμφανίζεται σε πολλά κέντρα της Θεσσαλονίκης. Στο κέντρο «Πανόραμα» βαφτίζεται «Μαρινέλλα», αφού το πραγματικό της όνομα ήταν Κυριακή Παπαδοπούλου, από το ομώνυμο τραγούδι του Τόλη Χαρμά «Την λένε Μαρινέλλα κι είναι όμορφη κοπέλα». Εκεί κάνει και την πρώτη γνωριμία που θα σημαδέψει τη ζωή της αλλά και τις δικές μας, το Στέλιο Καζαντζίδη, ο οποίος αμέσως δείχνει το ενδιαφέρον του ακούγοντάς τη να τραγουδάει το τραγούδι του «Το πιο πικρό ψωμί».

Τα πρώτα τραγούδια που ηχογραφούν μαζί είναι τα «Η Πρώτη αγάπη σου είμαι εγώ» και «Νίτσα-Ελενίτσα» του Γ.Μητσάκη τα οποία γνωρίζουν μεγάλη επιτυχία. Μαζί τραγουδάνε πολλές επιτυχίες όπως «Ο Κυρ-Αντώνης», «Όποια και να 'σαι», «Δυο πόρτες έχει η ζωή», «Μαντουμπάλα», «Αυτή η νύχτα μένει», «Κουρασμένο παλληκάρι» και πάρα πολλές άλλες...Μαζί θα γνωρίσουν απίστευτη δόξα και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Τα ονόματα τους θα γραφτούν δίπλα δίπλα με τα ίδια γράμματα.

Το 1964 παντρεύονται. Μετά από ένα περιστατικό όπου ένας πελάτης έριξε ένα πιάτο που λίγο έλειψε να βρει το Στέλιο Καζαντζίδη στο κεφάλι, ο Στέλιος αποφασίζει να μην ξανατραγουδήσει ζωντανά, ενώ η Μαρινέλλα αποφασίζει ότι αυτό είναι η αφορμή για να απαγορευτούν τα πιάτα και να εισαχθούν τα γαρίφαλα...Μια καινοτομία που έγραψε ιστορία. Το 1966 έρχεται ο χωρισμός. Κι έτσι η Μαρινέλλα είναι σαν να ξεκινάει από την αρχή.

Το πρώτο της 45άρι θα είναι πρωτοβουλία του Γιώργου Κατσαρού το 1967. «Δως μου αγάπη» και «Πίσω από τις καλαμιές» είναι ο πρώτος δίσκος, από τον οποίο το πρώτο θα ακουστεί στην ταινία «Η Χαρτορίχτρα», ενώ το δεύτερο θα γνωρίσει ανεπανάληπτη επιτυχία. Η μεγάλη όμως επιτυχία θα έρθει με τα «Σταλιά σταλιά» και «Άνοιξε πέτρα». Το σταλιά σταλιά αρχικά ο Ζαμπέτας το έδωσε στην Αλίκη Βουγιουκλάκη η οποία του είπε να το δώσει στον Καζαντζίδη, όμως τελικά το ηχογράφησε η Μαρινέλλα «Γλυκά» και με «Ψυχούλα» όπως είπε και ο Ζαμπέτας. Το «Άνοιξε πέτρα» ακούγεται στην ταινία «Γοργόνες και μάγκες» και γίνεται το τραγούδι που καθιερώνει την Μαρινέλλα. Η Μαρινέλλα εμφανίζεται στη νυχτερινή Αθήνα ως πρώτο όνομα πια και δημιουργεί πάνω στην πίστα! Η Μαρινέλλα τραγουδάει με ψυχή, χορεύει , παίζει κάνοντας μοναδικές κινήσεις και ανοίγει σχολή με την κίνηση των χεριών της, κάνοντας όλη την Ελλάδα, και όχι μόνο, να σπεύσει να θαυμάσει την πρώτη και μεγαλύτερη "οπτικοακουστική" τραγουδίστρια!Marinnela 2

Τα επόμενα χρόνια τα τραγούδια της γνωρίζουν τεράστια επιτυχία. Τραγούδια του Ζαμπέτα όπως τα «Τι να φταίει», «Ποιος είν' αυτός» και «Κάνε καρδιά μου υπομονή», του Πλέσσα όπως τα «Άμα δείτε το φεγγάρι», «Απόψε σε θέλω», «Ζωγραφισμένα στο χαρτί» και «Δως μου τ'αθάνατο νερό» -τα δύο τελευταία ακούγονται και στην ταινία «Η Παριζιάνα». Τραγουδάει επίσης Νάκη Πετρίδη, όπως «Πάλι θα κλάψω», «23 Απρίληδες» και «Όταν σημάνει εσπερινός», ενώ και με το Γιώργο Κατσαρό έχουν στενή συνεργασία, με ιδιαίτερες επιτυχίες τα «Οι άντρες δεν κλαίνε» και «Η Κυρα-Γιώργαινα», συνεργάστηκε με το Χατζηνάσιο στα «Συμβιβαζόμαστε» και «Κρίμα το μπόι σου», με το Σπανό στα «Τη βραδιά μου απόψε» και «Με πνίγει τούτη η σιωπή», με τον Τόλη Βοσκόπουλο και τις «Δυό Νύχτες» και με τον Άκη Πάνου στα «Πυρετός» και «Κοίτα με στα μάτια», αλλά και άλλους πολλούς, καθώς και συνθέτες όπως τον Πυθαγόρα και τον Παπαδόπουλο.

Το 1973 παντρεύεται με τον Τόλη Βοσκόπουλο ενώ το 1974 συμμετέχει για πρώτη φορά η Ελλάδα στη Eurovision με εκπρόσωπο τη Μαρινέλλα και το «Λίγο κρασί λίγο θάλασσα και τ' αγόρι μου» του Γιώργου Κατσαρού και του Πυθαγόρα.

Στην Ελλάδα εμφανίζεται μέχρι το 1975 σε ακριβά κοσμικά κέντρα με μοναδική επιτυχία, παίρνοντας κοντά της τον τότε άσημο Γιώργο Νταλάρα. Συνεργάζεται και με τους Βοσκόπουλο, Πουλόπουλο και Μητροπάνο.

Το 1976 τραγουδάει μαζί με το Κώστα Χατζή το ΡΕΣΙΤΑΛ, 52 ολοκαίνουργια τραγούδια που ηχογραφούνται ζωντανά και γνωρίζουν τεράστια επιτυχία. Τραγούδια της Μαρινέλλας όπως τα «Σύνορα η αγάπη δε γνωρίζει» και «Η αγάπη όλα τα υπομένει», και του Κώστα Χατζή όπως το «Σπουδαίοι άνθρωποι αλλά».

Marinnela 4Το 1978 "Η Μαρινέλλα του σήμερα...τραγουδά Γ.Χατζηνάσιο" και μαζί της τραγουδά όλη η Ελλάδα! Τεράστια επιτυχία γνωρίζουν σχεδόν όλα τα τραγούδια του δίσκου και ιδιαίτερη τα «Να παίζει το Τρανζίστορ», «Δεν είναι που φεύγεις», «Σήμερα» και «Παιδί απ' την Ανάβυσσο».

Το 1980 ξανασυνεργάζεται με τον Κ.Χατζή και κυκλοφορούν το "ΤΑΜ ΤΑΜ" στο οποίο ιδιαίτερη επιτυχία γνωρίζει το «Πάρε ένα κοχύλι απ' το Αιγαίο».

Το 1981 παίρνει διαζύγιο από τον Τ.Βοσκόπουλο. Η Μαρινέλλα τραγουδά σε μεγάλα μαγαζιά και κυρίως στη "Νεράιδα". Συνεργάζεται με τους Αντ.Καλογιάννη,Μ.Ζορμπαλά, Σ.Βόσσου, Δ.Κοντολάζο, Κωνσταντίνα και Γ.Πάριο.

Το 1985 τραγουδά μαζί με τις Β.Μοσχολιού και Άννα Βίσση στο "ΖΟΟΜ" της Θεσσαλονίκης, ενώ το 1988 εγκαινιάζει το ανακαινισμένο "REX" και εμφανίζεται για δύο σεζόν σε σκηνοθεσία Στ.Φασουλή.

Το 1995 η Μαρινέλλα παρουσιάζει στο Ηρώδειο την παράσταση του Στ.Τσακίρη "ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΠΑΘΗ" βασισμένη σε χορικά του Ευριπίδη. Στην παράσταση ακούγεται και η πρώτη παγκόσμια μελοποίηση του θρήνου της Εκάβης σε μουσική Σταμάτη Κραουνάκη. Το χειμώνα του 1995 ξαναεμφανίζεται στο "REX" όπου είναι και η «τελευταία» της εμφάνιση σε νυχτερινό μαγαζί μέχρι το 2006 όπου τα πράγματα θα αλλάξουν.

Το 1998 τραγουδάει στο Μέγαρο Μουσικής ενώ το 1999 στο Ηρώδειο, στο μέγαρο και το ΟΑΚΑ.

Το 2000 πρωταγωνιστεί στη σειρά του Κουτσομύτη στην ΕΤ1 «Ύστερα ήρθαν οι μέλισσες» και ερμηνεύει μοναδικά τα τραγούδια του Σταμάτη Κραουνάκη.

Το 2003 βρίσκονται ξανά με τον Γιώργο Νταλάρα στο Μέγαρο, μετά από 30 χρόνια, ενώ συμμετέχει και στη Λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων τραγουδώντας «Άναψε το τσιγάρο δως μου φωτιά».

Το 2005 συμμετέχει σε συναυλία αφιέρωμα στη μεγάλη Βίκυ Μοσχολιού και ερμηνεύει μοναδικά τα «Δειλινά», «Έτσι ειν' η ζωή» και «Μιλώ για τα παιδιά μου» ενώ τραγουδάει και στα υπόλοιπα τραγούδια με την Χάρις Αλεξίου, Γαλάνη, Γλυκερία, Αρβανιτάκη, Τσανακλίδου, και άλλες. Την επόμενη χρονιά συμμετείχε στο αφιέρωμα στον στιχουργό Λευτέρη Παπαδόπουλο που έγινε στο Μ.Μ.Α. τραγουδώντας μοναδικά τα «Μια Κυριακή» και «Οδός Αριστοτέλους», ενώ το αφιέρωμα επαναλαμβάνεται το 2007 όπου η Μαρινέλλα ερμηνεύει και το δικό της «Άμα δείτε το φεγγάρι».

Marinnela 5

Το χειμώνα του 2006-2007 κάνει την έκπληξη και επανεμφανίζεται στις Αθηναϊκές πίστες μετά από πολλά χρόνια. Τραγουδάει με τον Αντώνη Ρέμο στο Αθηνών Αρένα και Πύλη Αξιού σε σκηνοθεσία Φασουλή, και το πρόγραμμα έχει τίτλο «Τα λόγια είναι περιττά». Το σχήμα θα συνεχιστεί, αφού θα γνωρίσει τεράστια επιτυχία, και το χειμώνα 2007-8 με τίτλο «Σ' ένα ταγκό» επιτρέποντας και στις νεότερες γενεές να γνωρίσουν τα Αθάνατα της τραγούδια και να ακούσουν ίσως την μεγαλύτερη Ελληνίδα τραγουδίστρια ζωντανά.

Μια φωνή θεϊκή, κρυστάλλινη, ικανή να πάρει ένα απλό στιχάκι και να κεντήσει απάνω του με δεξιοτεχνία και απέραντη αγάπη...
Μια γυναίκα που λάμπει σαν μια Diva και βασίλισσα της επιτυχίας, ενώ απ' την άλλη βγάζει μια ψυχούλα, μια αμεσότητα και μια τσαχπινιά ικανή να σε κάνει να την αγαπήσεις όσο τίποτα άλλο στον κόσμο...Αυτή ήταν, είναι και θα είναι για πάντα η Μαρινέλλα...