DIASKEDASI.INFO

Η διασκέδαση On Line

Κύριλλος-Μεθόδιος, τα δυο αδέλφια Ιεραπόστολοι και ισαπόστολοι του Βυζαντίου, οι φωτιστές των Σλάβων

Methodios Kirilos 2

Κύριλλος-Μεθόδιος

Τα δυο αδέλφια Ιεραπόστολοι και ισαπόστολοι του Βυζαντίου, οι φωτιστές των Σλάβων!

Methodios Kirilos 1Κύριλλος
Ο Κύριλλος και ο Μεθόδιος ήταν ιεραπόστολοι και λόγιοι του Βυζαντίου. Με την ιεραποστολική τους δράση διέδωσαν το χριστιανισμό στους Σλάβους, τους Τσέχους τους Πολωνούς και τους Ρώσους. Συνέβαλαν επίσης στην ανάπτυξη του σλαβικού πολιτισμού.

Το λαικό όνομα του Κύριλλου ήταν Κωνσταντίνος. Ονομάστηκε Κύριλλος μετά τη χειροτονία του σε μοναχό, λίγο πριν από το θάνατό του. Καταγόταν από τη Θεσσαλονίκη και ήταν γιος του στρατιωτικού διοικητή Λέοντα. Σπούδασε θεολογία και φιλοσοφία στη Θεσσαλονίκη και στην Κωνσταντινούπολη.

Διακρινόταν για τις ποικίλες γνώσεις του (αστρονομία, γεωμετρία, ρητορική, μουσική) και ιδιαίτερα για τις γνώσεις του στη γλωσσολογία. Η γλωσσομάθεια του ήταν απαράμιλλη.
Γνώριζε εκτός από τα ελληνικά και τα λατινικά, αραβικά, εβραικά, συριακά, τουρκικά και σλαβικά.

Ηταν μαθητής του Φώτιου. Εγινε βιβλιοθηκάριος του Πατριαρχείου και δίδαξε φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης. Επινόησε το πρώτο σλαβικό αλφάβητο και μετέφρασε πολλά κείμενα της Αγίας Γραφής στα σλαβικά.

Μεθόδιος
Ο Μεθόδιος εκπαιδεύτηκε για να γίνει κρατικός αξιωματούχος και διορίστηκε διοικητής της Σλοβενίας, όπου και έμαθε τις σλαβικές διαλέκτους. Γρήγορα εγκατέλειψε τη θέση του και έγινε ιεραπόστολος, ακολουθώντας τον αδελφό του Κύριλλο.

Το Έργο τους
Τον ένατο αιώνα ο ηγεμόνας του σλαβικού κράτους της Μοραβίας Ρατισλάβος ζήτησε να πάνε στη χώρα του Βυζαντινοί ιερείς και δάσκαλοι για να διδάξουν τον χριστιανισμό.

Το έργο ανέλαβαν ο Κύριλλος και ο Μεθόδιος, δύο αδέλφια από τη Θεσσαλονίκη, που ήταν μορφωμένοι και γνώριζαν ανάμεσα και στις άλλες γλώσσες και τη σλαβική. Επειδή η σλαβική γλώσσα δεν είχε γραφή, ο Κύριλλος και ο Μεθόδιος δημιούργησαν το σλαβικό αλφάβητο, χρησιμοποιώντας τα κεφαλαία ελληνικά γράμματα. Με το αλφάβητο αυτό έγραψαν το Ευαγγέλιο, που το είχαν μεταφράσει στα σλαβικά και αργότερα τους νόμους του Βυζαντίου. Δημιούργησαν έτσι τη γράπτη σλαβική γλώσσα και η επινόηση του γλαγολιτικού (κυριλλικού) αλφαβήτου έγιναν αίτιοι της απαρχής της ευρύτερης σλαβικής γραμματείας και του εκχριστιάνισμού των Σλάβων..
Από το 860 ανέλαβαν ιεραποστολική δράση πρώτα στην Κριμαία και μετά στη Μοραβία. Στη Μοραβία πήγαν οι δυο ιεραπόστολοι ύστερα από παράκληση του ηγεμόνα της Ρατισλάβ, ο οποίος ζήτησε τη βοήθεια του Βυζαντίου γιατί δεν μπορούσε να αντιμετωπίσει το βουλγαρικό κίνδυνο. ΄Ετσι διέδωσαν το χριστιανισμό στους Σλάβους της Κ. Ευρώπης και ίδρυσαν σχολεία στην πρωτεύουσα της Μοραβίας Βέλεχραντ όπου δίδασκαν τη σλαβική γλώσσα.

Η Διάδοση του χριστιανισμού με την ιεραποστολή
Ο Κύριλλος και ο Μεθόδιος πήραν εντολή από τον αυτοκράτορα Μιχαήλ για να πάνε στους Χαζάρους, λαό που ζούσε στα νότια της Ρωσίας ,και να κηρύξουν το χριστιανισμό.
Για το λόγο αυτό ο ηγεμόνας των Χαζάρων τους πρόσφερε πλούσια δώρα. Εκείνοι αρνήθηκαν να τα πάρουν ζήτησαν όμως αντί για αυτά να ελευθερωθούν όλοι οι Έλληνες αιχμάλωτοι, που βρίσκονταν στη χώρα των Χαζάρων.
Έτσι πριν αναλάβουν την αποστολή στη Μοραβία, ο Μεθόδιος και ο Κύριλλος είχαν ήδη κηρύξει το χριστιανισμό και σε άλλους λαόυς.
Το 864 ο Ραστισλάβ υποτάχτηκε στο Γερμανό βασιλιά Λουδοβίκο Β και οι δύο αδελφοί αναγκάστηκαν να πάνε στο Βλατίνσκι της Πανονίας. Εκεί διέδωσαν το χριστιανισμό στους Σλοβενούς. Αργότερα αποφάσισαν να ταξιδέψουν στην Κωνσταντινούπολη, με σκοπό να ζητήσουν από τον Πατριάρχη να χειροτονήσει τους κληρικούς για να καλυφθούν οι ανάγκες που δημιουργήθηκαν εξαίτιας της μεγάλης εξάπλωσης του χριστιανισμού. Στη Βενετία όμως συνελήφθηκαν και οδηγήθηκαν στη Ρώμη. Αφέθηκαν ελεύθεροι ύστερα από μεσολάβηση του Πάπα Ανδριανού Β ο οποίος αντιλήφθηκε την αναγκαιότητα να τους χρησιμοποιήσει για να επεκτείνει την επιρροή της Παπικής Εκκλησίας στους Σλαβικούς λαούς.

Η Αγιοποίηση των δύο ιεραποστόλων
Όποιος ασχοληθεί με την ιστορία των Σλάβων, όποιος ταξιδέψει στις χώρες τους βρίσκει παντού τον Κύριλλο και το Μεθόδιο. Σε όλες τις σλαβικές πόλεις την Πράγα, το Βελιγράδι, τη Σόφια και τη Μόσχα, οι δύο αυτοί Θεσσαλονικείς θεωρούνται ως εθνικοί προστάτες τους. Οι επιστήμονες γράφουν την ιστορία τους, ο λαός τους σέβεται, η Ορθόδοξη Εκκλησία τους τιμά ως Αγίους και οι πολιτικοί βλέπουν σ'αυτούς το σύμβολο της ενότητας για τη φυλή τους. Ο Κύριλλος και ο Μεθόδιος τιμώνται ως άγιοι από τους Σλάβους. Ο Κύριλλος και ο Μεθόδιος ανακηρύχτηκαν άγιοι απο την Ορθόδοξη Εκκλησία για τη συμβολή τους στην εξάπλωση του χριστιανισμού.
Το τέλος τους

Ο Κύριλλος πέθανε το 869. Το έργο του το συνέχισε ο Μεθόδιος.

Την ίδια χρονιά ο Μεθόδιος χειροτονήθηκε επίσκοπος της Μοραβίας και της Πανονίας. Τον συνέλαβαν όμως οι Φράγκοι και έμεινε για τρία χρόνια φυλακισμένος στο Φράισινγκ της Βαυαρίας.

Μετά το θάνατό του (885) ο διάδοχός του και οι μαθητές του εγκατέλειψαν τη Μοραβία.