DIASKEDASI.INFO

Η διασκέδαση On Line

Αποξύρανση της λίμνης Κωπαΐδας

Kopaida

Αποξύρανση της λίμνης Κωπαΐδας

Ο πολιτισμός των Μινύων, του λαού που έζησε στη Βοιωτία με έδρα τον Ορχομενό, γνώρισε τη μεγάλη του ακμή του κατά δεύτερη χιλιετία π.Χ.

Υπάρχουν, μάλιστα, πολλοί ερευνητές που πιστεύουν ότι η Αργοναυτική εκστρατεία απηχεί δικές τους περιπέτειες.
Τα μινυακά αγγεία που έχουμε στη διάθεσή μας, μαρτυρούν έναν υψηλό βαθμό πολιτισμού.

Η Κωπαΐδα ήταν κάποτε η μεγαλύτερη λίμνη της Ελλάδας. Τη διέσχιζε ο Κηφισός ποταμός.
Οι Μινύες ήταν οι πρώτοι που σκέφτηκαν να την αποξηράνουν. Δεν γνωρίζουμε πόσο χρόνο τους πήρε αλλά τα κατάφεραν να αποκτήσουν μιαν απέραντη εύφορη έκταση, δημιουργώντας ένα εκπληκτικό για την εποχή υδραυλικό σύστημα που άφησε άναυδους τους αρχαιολόγους, όταν το είδαν. Η Κωπαΐδα έγινε πηγή ζωής και πλούτου. Στο γόνιμο έδαφός της αναπτύχθηκαν πολλοί προϊστορικοί οικισμοί.

Κατά τη μυθολογία, όταν ο Ηρακλής και οι Θηβαίοι εκστράτευσαν εναντίον του Ορχομενού, έφραξαν τις καταβόθρες με αποτέλεσμα τα νερά να πλημμυρίσουν τους οικισμούς και να τους πνίξουν.

Έτσι, η λίμνη ξανασχηματίστηκε. Στον καιρό του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ο υδραυλικός Κράτης προσπάθησε και πάλι να αποξηράνει τη λίμνη. Η δουλειά, όμως, ποτέ δεν τελείωσε.

Στα 1865, μια γαλλική εταιρεία ανέλαβε να την αποξηράνει με επαχθείς για το ελληνικό κράτος όρους.

Στις 8 Οκτωβρίου 1773, το τότε υπουργικό συμβούλιο κήρυξε έκπτωτη την εταιρεία. Ο πρωθυπουργός Χαρίλαος Τρικούπης αποφάσισε να προχωρήσει το έργο.

Στις 3 Ιουλίου 1882, ψηφίστηκε ο νόμος για την αποξήρανση της Κωπαΐδας.

Χρειάστηκαν πενήντα χρόνια, ώσπου, το 1931, να ολοκληρωθεί.

Στη διάρκειά τους, δημιουργήθηκε το οξύτατο Κωπαϊδικό ζήτημα που καταταλαιπώρησε αγρότες και κυβερνήσεις επί μισόν αιώνα.

Η αγγλική κατασκευάστρια εταιρεία έφτασε να νοικιάζει τα αποξηραμένα εδάφη με ποσοστό ως και 47% επί της παραγωγής και να ξεζουμίζει τους αγρότες.

Το Κωπαϊδικό ζήτημα έληξε με την ανάθεση της διαχείρισης των αγρών στον Οργανισμό Κωπαΐδας.

Ο Χαρίλαος Τρικούπης ευτύχησε να εγκαινιάσει την πρώτη σήραγγα (του Αγίου Γεωργίου), το 1884. Όταν τα νερά αποσύρθηκαν, αποκαλύφθηκε το αριστουργηματικό έργο των Μινύων που, με λίγες μετατροπές, θα μπορούσε να λειτουργήσει και στην εποχή μας.

Σήμερα, 250.000 στρέμματα της πρώην λίμνης έχουν αποδοθεί στην καλλιέργεια.

historyreport.gr