DIASKEDASI.INFO

Η διασκέδαση On Line

Νοσοκομείο Ανδρέας Συγγρός

Andreas Syggros Nosokomeio

Νοσοκομείο “ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΥΓΓΡΟΣ”

Το Νοσοκομείο “ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΥΓΓΡΟΣ” χτίστηκε το 1910 από την Ιφιγένεια Α. Συγγρού εις μνήμην του συζύγου της Ανδρέα και εδωρήθη εις το Ελληνικό Κράτος το 1921.

Το Νοσοκομείο ήταν πρωτοποριακό 'Ίδρυμα για την εποχή εκείνη. Σκοπός της ιδρύσεως του ήταν αφενός μεν η δωρεάν νοσηλεία ανδρών και γυναικών που έπασχαν από αφροδίσια νοσήματα, αφετέρου δε η εκπαίδευση των 5ετών φοιτητών της Ιατρικής, των φοιτητών της Οδοντιατρικής, των Μαιών κ.λπ. εις το γνωστικό αντικείμενο της Δερματολογίας-Αφροδισιολογίας.

Το Νοσοκομείο έγινε “'Ίδρυμα” με βάση τη ΔΙΑΘΗΚΗ και τον Ιδρυτικό Νόμο: 3554/1909 και διοικείται από Συμβούλιο επονομαζόμενο “Εφορεία του Νοσοκομείου”, η σύνθεση του οποίου έχει ως εξής (ex officio-μέλη):
* Πρόεδρος: Ο εκάστοτε πρόεδρος του “Ιατροσυνεδρίου” (πρ. Ανωτ. Υγειονομικό Συμβούλιο, σήμερα του ΚΕΣΥ). 
* Αντιπρόεδρος: Ο εκάστοτε Κοσμήτορας της Ιατρικής Σχολής (σήμερα ο Πρόεδρος του Ιατρικού Τμήματος). 
* Μέλη: 'Ένας από τους καθηγητές της Παθολογίας (ορίζεται από την Ιατρική Σχολή). 
* Ο εκάστοτε Καθηγητής της 'Έδρας των Αφροδισίων και Δερματικών Νοσημάτων του Πανεπιστημίου Αθηνών ως εισηγητής Ημερησίας Διατάξεως και με δικαίωμα ψήφου (αυτό ισχύει μέχρι σήμερα). 
* Ο Τμηματάρχης του Υπουργείου Εσωτερικών (μη υπάρχοντος τότε Υπουργείου Υγείας, σήμερα ο Διευθυντής Κοινωνικής Αντίληψης του Υπουργείου Υγείας Πρόνοιας).

Σήμερα έχουν προστεθεί στο Συμβούλιο δύο αιρετά Μέλη (Νόμος 1397/83 ΕΣΥ). Αυτά είναι:
* Ο Εκπρόσωπος των ιατρών και
* Ο Εκπρόσωπος του λοιπού προσωπικού.

Ένα σημαντικό ποσό σε Μετοχές Εθνικής Τραπέζης κατατέθηκε τότε από την Ιφιγένεια Α. Συγγρού, το οποίο αποτέλεσε το “Κληροδότημα” για το Νοσοκομείο. Τα ετήσια εισοδήματα εκ του Κληροδοτήματος χρησιμοποιούνται έκτοτε για ορισμένους, σαφώς καθοριζόμενους από τη διαθήκη σκοπούς.

Το Νοσοκομείο έχει ενταχθεί στο ΕΣΥ. Σήμερα (1996) έχει έναν Προϋπολογισμό 2.760.746.000 δρχ. περίπου, ενώ ένα σημαντικό ποσό εισπράττει από τα νοσήλια και τις Ειδικές Πράξεις διάγνωσης και Θεραπείας (π.χ. 545.414.000 δρχ. το 1995).