DIASKEDASI.INFO

Η διασκέδαση On Line

Σαν σήμερα 12 Ιουλίου ας θυμηθούμε τι έγινε

Tsarouxis-Mines-Ioulis

Σαν σήμερα 12 Ιουλίου
ας θυμηθούμε τι έγινε
από τον Mr George Almanac

Επέτειοι
Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας

Εορτάζουν
Αγίου Παϊσίου του Αγιορείτου, (Παΐσιος, Παΐσης, Παϊσία *)
Αγίας Βερονίκης αιμορροούσης, (Βερονίκη, Βερόνικα, Βέρα, Βερενίκη)
Άγιοι Πρόκλος και Ιλάριος, (Ιλάριος *)

* Υπάρχουν και άλλες ημερομηνίες που γιορτάζει αυτό το όνομα.

12  Ιουλίου

Γεγονότα σαν σήμερα

375 - 400: Ο σεισμός που σημειώθηκε, καταπόντισε το Γύθειο στα νερά του Λακωνικού κόλπου. Τμήματα των ερειπίων της αρχαίας πόλεως του Γυθείου βρίσκονται στο βόρειο άκρο της σημερινής πόλης. Η σεισµική δόνηση έγινε αισθητή στην Κρήτη, στην Πελοπόννησο αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα.

400: Οι Βυζαντινοί της Κωνσταντινουπόλεως με τον Αυτοκράτορα Αρκάδιο, (χρησιμοποιώντας έναν άλλο γότθο,τον Φραβίττα) κατακόπτουν τους Γότθους και καταδιώκουν τον αρχηγό τους Γαϊνά. Ο Συνέσιος είχε διαπιστώσει πολύ καλά την γερμανική απειλή και συνέταξε μία διατριβή με τίτλο «Η δύναμη του αυτοκράτορα» ή «περί βασιλείας», προειδοποιώντας τον Αρκάδιο ότι: «οι βάρβαροι θα χρησιμοποιήσουν κάθε μέσο για να αποκτήσουν την εξουσία και να γίνουν κύριοι των κατοίκων και ότι τότε οι άοπλοι πολίτες θα πρέπει να πολεμήσουν με καλά εξασκημένους ανθρώπους στην τέχνη του πολέμου. Πρέπει λοιπόν πριν γίνει αυτό να διωχθούν οι ξένοι από τις διοικητικές θέσεις και να στερηθούν το δικαίωμα συμμετοχής στη Σύγκλητο, γιατί κάθε τι που οι Ρωμαίοι θεωρούσαν στην αρχαιότητα σαν κάτι το πολύ ανώτερο, έχει χάσει την αξία του χάρη στην επιρροή των ξένων».Ο γότθος Γαϊνάς ήταν ένας από τους εκλεκτούς στρατηγούς του αυτοκρατορικού στρατού, ο οποίος συγκέντρωσε γύρω του στρατιώτες γοτθικής προέλευσης και αντιπροσώπους της τοπικής φιλογερμανικής κίνησης.

927: Ξεκινά άτυπα η διαδικασία ενοποίησης της γεωγραφικής περιοχής που αργότερα θα γίνει γνωστή ως Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς ο βασιλιάς της Δυτικής Σαξονίας (και μετέπειτα βασιλιάς της Αγγλίας) Έθελσταν διασφαλίζει τη συμμαχία του Κωνσταντίνου ΙΙ της Σκοτίας κατά των Βίκινγκς. Πολλοί ιστορικοί θεωρούν την εν λόγω ημερομηνία την ουσιαστική έναρξη του αγγλικού έθνους.

1470: Οι Οθωμανοί καταλαμβάνουν την κατεχόμενη από τους Ενετούς Χαλκίδα και προβαίνουν σε άγριες σφαγές των Χριστιανών.
Οι τούρκοι πραγματοποιούν την 5η κατά σειρά μεγάλη έφοδό τους, με την οποία κατορθώνουν τελικά να εισχωρήσουν στην Χαλκίδα και να την κυριεύσουν, από τους Βενετούς.  «Στα 1470, κατά την άλωση της Χαλκίδας από τους Τούρκους «ακολουθούν όλη την ημέρα άγριες μάχες σε διάφορα σημεία της πόλης και σφαγές αόπλων ανδρών και γυναικοπαίδων. Ο σουλτάνος διατάζει την εκτέλεση κάθε αιχμαλώτου επάνω από 10 χρονών». Από το βιβλίο του Απ. Βακαλόπουλου, Ιστορία του νέου Ελληνισμού, τ. Γ’, εκδ. Ηρόδοτος.[σ. 43].  «Επί τρεις ημέρες η πόλη μετατράπηκε σε απέραντο σφαγείο ανθρώπινων υπάρξεων: στρατιώτες, πολίτες, άμαχοι, γυναίκες και παιδιά άνω των 10 ετών σφάζονταν κατά εκατοντάδες στους δρόμους, στους πύργους, στις εκκλησίες και στις γέφυρες. Ειδικές διαταγές του Μεχμέτ Β’ –που εφαρμόσθηκαν με χαρακτηριστική αυστηρότητα – απαιτούσαν την εκτέλεση όλων των ανδρών· απαγορεύθηκε επίσης στους γενίτσαρους να παρέχουν την υστερόβουλη προστασία τους σε κατοίκους, που θα μπορούσαν αργότερα να χρησιμοποιηθούν ως εμπορεύσιμοι σκλάβοι. Ανάμεσα στα θύματα ήταν και οι αξιωματούχοι της βενετικής διοικήσεως της Ευβοίας, από τους οποίους ο σημαντικώτερος, ο βάϊλος Erizzo, πριονίσθηκε ζωντανός».Κατά την Ιστορία του Ελληνικού Έθνους τόμ. Ι’, σ. 271

1603: Ο κυβερνήτης του Νέου Άμστερνταμ (μετέπειτα Νέας Υόρκης) αγοράζει από τους ινδιάνους το νησί Γκαλ και το μετονομάζει σε Όιστερ Άιλαντ. Κατόπιν, μετονομάστηκε σε Έλις Άιλαντ, που έγινε γνωστό ως ο προθάλαμος των ευρωπαίων μεταναστών στη Νέα Υόρκη.

1776: Ξεκινάει το τρίτο και τελευταίο ταξίδι του εξερευνητή και χαρτογράφου Τζέιμς Κουκ. Τα σκάφη της αποστολής του απέπλευσαν από το Κέιπ Τάουν με προορισμό τη Νέα Ζηλανδία. Η αποστολή οδήγησε στην ανακάλυψη του αρχιπελάγους της Χαβάης, όπου ο Κουκ δολοφονήθηκε από μέλη τοπικής φυλής.

1789: Διαδηλώσεις στο Παρίσι για την απόλυση του υπουργού Οικονομικών Νεκέρ.

1806: Δεκαέξι γερμανικά κρατίδια αποσύρονται από την Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και συστήνουν τη Συνομοσπονδία του Ρήνου

1812: Οι Ηνωμένες Πολιτείες εισβάλλουν στον Καναδά στα πλαίσια της πολεμικής σύρραξης που έμεινε στην ιστορία ως «Πόλεμος του 1812».

1827: Ο τσάρος Νικόλαος Α’ αποδέχεται την παραίτηση του Ιωάννη Καποδίστρια από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας, προκειμένου να αναλάβει κυβερνήτης της Ελλάδας.

1836: Ανεβαίνει η πρώτη θεατρική παράσταση στην Αθήνα, μια κωμωδία του Μολιέρου.

1843: Με Βασιλικό Διάταγμα παρέχεται το δικαίωμα εκδόσεως τραπεζογραμματίων στην Εθνική Τράπεζα.

1856: Σκοτώνεται μεταξύ Διστόμου και Αράχωβας ο λήσταρχος Χρήστος Νταβέλης. Το πραγματικό του όνομα ήταν Χρήστος Νάτσιος.

1862: Το αμερικανικό Κογκρέσο καθιερώνει το Μετάλλιο της Τιμής, την ύψιστη στρατιωτική παρασημοφόρηση στις ΗΠΑ.

1901: Στη Γερμανία, μέλη του Ράιχσταγκ αποτυγχάνουν να θέσουν εκτός νόμου τη μονομαχία.

1904: Υπογράφεται συμφωνία μεταξύ Βρετανίας και Γερμανίας, με σκοπό να επιλυθούν οι διαφορές μεταξύ των δυο χωρών.

1906: Ο Άλφρεντ Ντρέιφους, γάλλος αξιωματικός πυροβολικού, ο οποίος έχει κατηγορηθεί άδικα για προδοσία, παίρνει χάρη κι επιστρέφει στο σύνταγμά του με το βαθμό του. Προηγήθηκε αναψηλάφηση της υπόθεσης, μετά το δριμύ Κατηγορώ του Εμίλ Ζολά εναντίον του στρατιωτικού κατεστημένου.

1911: Στη Νέα Υόρκη, αναφέρονται 22 θύματα του καύσωνα από την 1η Ιουλίου.

1913: Υπό αντίξοες συνθήκες λόγω προβλημάτων ανεφοδιασμού και ελλείψεως πυροβολικού, η VIII Μεραρχία του Ελληνικού Στρατού επιτίθεται εναντίων των Βουργαρικών θέσεων και αρχίζει την προέλασή της προς την Δυτική Θράκη. Καταλαμβάνει την Ξάνθη, όπου από την 8η Νοεμβρίου 1912 είχαν εγκατασταθεί οι Βούλγαροι. Αγήματα του Ελληνικού Στόλου υπό τον Πλοίαρχο Γκίνη, απελευθερώνουν το Δεδέαγατς (Αλεξανδρούπολη). Ο Ελληνικός Στρατός (VIII Μεραρχία) προχωρεί προς απελευθέρωση της Ξάνθης. Παράλληλα διατάσσονται τα πολεμικά πλοία δια αγημάτων τους να καταλάβουν αντίστοιχα: το ΨΑΡΑ την Μαρωνεία, ο ΑΕΤΟΣ την Μάκρη και το ΣΦΕΝΔΟΝΗ το Πόρτο Λάγος.
Τον Αύγουστο τα ελληνικά στρατεύματα αποχωρούν, διότι η συνθήκη τού Βουκουρεστίου επεδίκασε την Ξάνθη στην Βουλγαρία (τον Μάϊο τού 1920 η Ξάνθη ανακατελήφθη από τον Ελληνικό Στρατό).

1913: Ελληνική επίθεση στα στενά της Κρέσνας μεταφέρει τις μάχες του Β’ Βαλκανικού Πολέμου μέσα στα εδάφη της Βουλγαρίας.

1915: Ελλάδα - Ο Πρίγκιπας Αλέξανδρος συνοδεύοντας το ιερό εικόνισμα της Παναγίας της Τήνου επιβαίνοντας του Θ/Κ ΑΒΕΡΩΦ στον όρμο Φαλήρου επιστρέφει αυτό στην Τήνο. Την μεταφορά συνοδεύουν τιμητικά τα αντιτορπιλικά ΑΕΤΟΣ, ΠΑΝΘΗΡ, ΝΙΚΗ και ΑΣΠΙΣ. Κατά την έξοδο του εικονίσματος στην Τήνο αποδίδονται 21 κανονιοβολισμοί.

1920: Ο Ελληνικός Στρατός (3/40 Σύνταγμα Ευζώνων) απελευθερώνει την Αδριανούπολη.

1920: Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Εθνοσυνέλευση της Άγκυρας ανακηρύσσει τον Μουσταφά Κεμάλ δικτάτορα της Τουρκίας και ότι του δίνει απόλυτη εξουσία να συνάψει ανακωχή ή να υπογράψει τη συνθήκη ειρήνης.

1921: Στη Σμύρνη και στη συνέχεια στην Κιουτάχεια μεταβαίνει ο πρωθυπουργός Δημήτριος Γούναρης για να συναντηθεί με τον βασιλιά.

1922: Η Ελληνική στρατιά στη Μ.Ασία δρα με περιπόλους και πυροβολικό. Ελληνικό αεροπλάνο με χειριστή τον Χριστόφορο Σταυρόπουλο καταρρίπτει τουρκικό βορειοδυτικά του Αφιόν Καραχισάρ, κατά τη διάρκεια της Μικρασιατικής Εκστρατείας.

1930: Έλληνες εργαζόμενοι διαμαρτύρονται για την ανεργία. Η μεγάλη οικονομική κρίση του 1929 είχε ως αποτέλεσμα την εκρηκτική αύξηση της ανεργίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Από το 1930 στην Ελλάδα άρχισαν να κλείνουν επιχειρήσεις. Η βιομηχανική παραγωγή και η οικοδομική δραστηριότητα μειώθηκαν. Την ίδια στιγμή πολλά εργοστάσια λειτουργούσαν μόνο για κάποιους μήνες το χρόνο. Εκρηκτικές ήταν οι συνθήκες καθώς δεν ήταν μόνο η μείωση της απασχόλησης, τα χαμηλά μεροκάματα και η έλλειψη οποιασδήποτε πρόνοιας για τους ανέργους από την πλευρά του κράτους, αλλά η ανέχεια και το επιτακτικό ζήτημα επιβίωσης. Στα 1930-1931 ξεσπούν οι πρώτες μεγάλες απεργίες που έβαζαν στα αιτήματά τους επιτακτικά το θέμα της ανεργίας, ζητώντας την εξασφάλιση εργασίας, τη χορήγηση επιδομάτων ανεργίας. Πλάι στα σωματεία, η έκταση της ανεργίας έκανε επιτακτική την οργάνωση των ίδιων των ανέργων με αποτέλεσμα να «ξεφυτρώνουν» επιτροπές ανέργων όχι μόνο ανά κλάδο, αλλά και ανά πόλη ή γειτονιά.

Guernica

1937: Ο Πάμπλο Πικάσο παρουσιάζει για πρώτη φορά στο κοινό, στην Παγκόσμια Έκθεση του Παρισιού, τον ίσως διασημότερο πίνακά του. Είναι η «Γκουέρνικα» (ή «Γκέρνικα»), ένας πίνακας τον οποίο ο Ισπανός ζωγράφος φιλοτέχνησε στον απόηχο της καταστροφής της βασκικής πόλης Γκουέρνικα από βομβαρδισμούς γερμανικών αεροσκαφών (που συνέδραμαν τις δυνάμεις του Φράνκο στον ισπανικό εμφύλιο). Από τον βομβαρδισμό εκείνο σκοτώθηκαν 1.650 άνθρωποι και ισοπεδώθηκε το 70% της πόλης, και ο πίνακας του Πικάσο μετατράπηκε σε σύμβολο της απανθρωπιάς της βίας και της απόγνωσης του πολέμου.

1941: Αγγλο-σοβιετική συμφωνία υπογράφεται στη Μόσχα για αμοιβαία βοήθεια κατά της Γερμανίας του Χίτλερ.

1942: Οι Ιάπωνες εισβάλουν στη Νέα Γουινέα. Το 1943 στη Γερμανία, η αντιναζιστική αντίσταση ιδρύει την Εθνική Επιτροπή Ελεύθερης Γερμανίας.

1943: Οι Γερμανοί, κατά την διάρκεια της επιδρομής τους στο Λιτόχωρο , σκότωσαν τον Αρχιμανδρίτη Κωνσταντίνο Τσιτσιρίκο,πάνω στο κρεβάτι του, κι έφυγαν βάζοντας φωτιά στο σπίτι.

1943: Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Λαμβάνει χώρα η μάχη της Προχόροβα μεταξύ Γερμανών και Σοβιετικών, μία από τις μεγαλύτερες πολεμικές συρράξεις με τεθωρακισμένα στην ιστορία.

1943: Στη Γερμανία, η αντιναζιστική αντίσταση ιδρύει την Εθνική Επιτροπή Ελεύθερης Γερμανίας.

1944: Αρχίζει η Μάχη της Αμφιλοχίας μεταξύ της αντιστασιακής οργάνωσης ΕΛΑΣ και των Γερμανών στρατευμάτων Κατοχής. Οι απώλειες του ΕΛΑΣ ήταν το 1/3 της αρχικής δύναμης του, ενώ οι Γερμανοί είχανε και άρματα μάχης.

1944: Τελειώνει μετά 12 ημέρες η Συνδιάσκεψη του Bretton Woods, στην οποία πήρε μέρος η Ελλάδα με άλλες 43 χώρες. Αποφασίζονται η δομή της παγκόσμιας μεταπολεμικής οικονομίας και η ίδρυση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

1947: Ένα άρθρο του Νίκου Ζαχαριάδη, που δημοσιεύτηκε χωρίς υπογραφή στο "Ριζοσπάστη" υπό τον τίτλο "Μπροστά σε σοβαρές αποφάσεις" προκάλεσε πολιτική αναταραχή, η οποία καθόρισε τις εξελίξεις των επόμενων δεκαετιών. Στο άρθρο αυτό, την ώρα που ο εμφύλιος πόλεμος βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη και η τελική έκβασή του ήταν ακόμη αμφίρροπη, ο Ζαχαριάδης προϊδέαζε για τη συγκρότηση κυβέρνησης των ανταρτών (Κυβέρνηση του Βουνού):
"....Σήμερα τα πράγματα έχουν φθάσει σε τέτοιο κρίσιμο σημείο ώστε έχουμε υποχρέωση να πούμε τα σύκα-σύκα και τη σκάφη-σκάφη. Το υπέρτατο συμφέρον της πατρίδας και του έθνους επιβάλλει σήμερα να γίνει ένας οριστικός, όχι μόνο ηθικός μα και υλικός διαχωρισμός στις ευθύνες και στις υποχρεώσεις του δημοκρατικού κόσμο, τόσο απέναντι στη μοναρχοφασιστική αντίδραση όσο και αντίκρυ στο παλαιοδημοκρατικό Κέντρο, που, όπως δείχνουν τα έργα του, αποδέχεται και κάποτε υπερθεματίζει στην υποταγή της χώρας στους ξένους. Και ο υλικός αυτός διαχωρισμός δεν μπορεί να γίνει παρά με τη δημιουργία μέσα στη χώρα, στις ελεύθερες δημοκρατικές περιοχές, μιας καινούριας, λεύτερης δημοκρατικής κυβέρνησης..."
Την ίδια κιόλας μέρα, σε απάντηση στο συγκεκριμένο άρθρο, η επίσημη κυβέρνηση της χώρας βρήκε την αφορμή να θέσει εκτός νόμου το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας.

1951: Μετά από μια παύση πέντε ημερών ο Κωνσταντίνος Κοτζιάς και πάλι Δήμαρχος Αθηναίων. Όμως και πάλι η θητεία του θα είναι μικρή, αφού στις 8 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους, θα παραδόσει την σκυτάλη στον Κων. Δεληγιάννη. Αξίζει να σημειωθεί ότι και ο Δεληγιάννης δεν έκατσε περισσότερο από μια περίπου εβδομάδα, αφού στις 17 του ίδιου μήνα έδωσε την θέση του στον Κων. Νικολόπουλο.

1953: Τερματίζεται η πανεργατική απεργία που ξέσπασε στις 4 Ιουνίου στην Ελλάδα, με αφορμή τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης Αλέξανδρου Παπάγου, μετά την υπόσχεση του υπουργού Εργασίας για αυξήσεις στους ιδιωτικούς και δημόσιους υπαλλήλους κατά 7-12%.

1954: O 19 ετών Elvis Presley υπογράφει συμβόλαιο με την δισκογραφική Sun Records. O Sam Phillips της Sun Records αρχικά ήθελε να χρησιμοποιήσει τον Elvis, για να κάνει τα demos που προοριζόταν για άλλους καλλιτέχνες, αλλά σύντομα συνειδητοποίησε πως αυτός ήταν ο άνθρωπος που θα μπορούσε να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ λευκών και μαύρων καλλιτεχνών.

1955: Φτάνουν στη Νέα Υόρκη οι πρώτοι 1.245 Ευρωπαίοι μετανάστες βάσει του νόμου περί μετανάστευσης του 1953.

1955: Με απόφαση του υπουργού Συγκοινωνιών, Κωνσταντίνου Καραμανλή, αρχίζει η απομάκρυνση των τροχιοδρόμων (τραμ) από την Αθήνα, οι οποίοι αντικαθίστανται από τα τρόλεϊ.

1958: Ο Γιώργος Ρουμπάνης νικά στο Μόναχο κάνοντας πανευρωπαϊκό ρεκόρ στο επί κοντώ με 4.60, ρεκόρ που θα κρατήσει και σαν πανελλήνιο μέχρι το 1964 όταν θα το καταρρίψει ο Χρήστος Παπανικολάου. Δύο χρόνια πριν, στους Ολυμπιακούς της Μελβούρνης, έχει κερδίσει χάλκινο μετάλλιο με 4.50.

1959: Ο Κάστρο κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι δίνουν πολιτικό άσυλο στον πρώην αρχηγό της αεροπορίας της Κούβας.

1962: Οι Rolling Stones παίζουν για πρώτη φορά live σε ένα κλαμπ του Λονδίνου.

1963: Η Κύπρος και η Τουρκία απορρίπτουν σοβιετική πρόταση για δημιουργία αποπυρηνικοποιημένης ζώνης στην Μεσόγειο.

1963: Στον Ισημερινό, η νέα χούντα κηρύσσει παράνομο το Κομμουνιστικό Κόμμα.

1964: Πολύνεκρη τραγωδία στο χωριό Στύλια της ορεινής Ναυπακτίας, όπου 18 άτομα  χάνουν την ζωή τους δηλητηριασθέντα από κόλλυβα.

1965: Οι Beach Boys κυκλοφορούν τη μεγάλη επιτυχία τους «Callifornian Girls».


1965: Τα τέσσερα μέλη των Beatles ανακηρύσσονται ιππότες της βρετανικής αυτοκρατορίας από τη βασίλισσα Ελισάβετ, εν μέσω διαμαρτυριών. Ο καναδός βουλευτής Εκτόρ Ντιπουί, που επρόκειτο να τύχει της ίδιας διάκρισης με τα Σκαθάρια δηλώνει: «Η Βασιλική Οικογένεια με τοποθέτησε στο ίδιο επίπεδο με αυτούς τους χυδαίους βλάκες».

1967: Η χούντα των Συνταγματαρχών αφαιρεί την ελληνική ιθαγένεια από τη Μελίνα Μερκούρη και άλλους 7 Έλληνες της διασποράς, για την αντιδικτατορική τους δράση.

1967: Η 23χρονη Αθανασία Παναγοπούλου συλλαμβάνεται στην Αθήνα, επειδή έπαιζε στο σπίτι της δίσκους του Μίκη Θεοδωράκη.

1967: Στο Νιούαρκ του Νιου Τζέρσι ξεσπούν αναταραχές με φυλετικά αίτια, οι οποίες θα διαρκέσουν τέσσερις ημέρες και θα στοιχίσουν τη ζωή σε 27 άτομα.

1975: Ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής υποβάλλει την αίτηση ένταξης της χώρας στην ΕΟΚ.

1975: Το κράτος του Σάο Τομέ και Πρίνσιπε κηρύσσει την ανεξαρτησία του. Την ίδια εποχή ο Μανουέλ Πίντο ντα Κόστα ανήλθε στην προεδρία του Σάο Τομέ και Πρίνσιπε.

1976: Διεξάγεται στο Κλειστό της Γλυφάδας ο πρώτος τελικός του Κυπέλλου Ελλάδος στο μπάσκετ μεταξύ Ολυμπιακού-ΑΕΚ (81-79) με τους Φαίδωνα Ματθαίου και Κώστα Μουρούζη αντίστοιχα στους πάγκους.

1979: Το νησί του Κιριμπάτι, που βρίσκεται στον Ειρηνικό Ωκεανό κηρύσσει την ανεξαρτησία του.

1979: Λήγει η μεγάλης διάρκειας απεργία των ελλήνων τραπεζοϋπαλλήλων, με επιστράτευση των απεργών.

1984: Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για την Προεδρία των ΗΠΑ, Γουόλτερ Μοντέιλ επιλέγει την Τζεραλντίνε Φεράρο, μέλος του Κογκρέσου, ως υποψήφια για τη θέση του Αντιπροέδρου αναδεικνύοντας την στην πρώτη γυναίκα, που εντάσσεται στο ψηφοδέλτιο μεγάλου κόμματος

1989: Την απομάκρυνση της Ουγγαρίας από το "Σιδηρούν Παραπέτασμα" χαιρετίζει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, ο πατέρας, που επισκέπτεται τη χώρα.

1990: Ο ανακριτής καλεί τον Ανδρέα Παπανδρέου σε ανάκριση για την Τράπεζα Κρήτης

1990: Ο Μπόρις Γιέλτσιν στη διάρκεια μιας συγκέντρωσης του Σοβιετικού Κομμουνιστικού Κόμματος ανακοινώνει, ότι θα αποσυρθεί από το κόμμα.

1991: Η Ελλάδα κατακτά το χρυσό στο ποδόσφαιρο στους Μεσογειακούς Αγώνες νικώντας την Τουρκία με 3-1 στο ΟΑΚΑ.

1992: Ξεκινά το πρώτο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ελπίδων Μπάσκετ στο ΣΕΦ. Η Ιταλία ανακηρύσσεται πρωταθλήτρια κερδίζοντας την Ελλάδα στον τελικό με 65-63 στις 19/7.

1993: Αρχίζει την λειτουργία του το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο στην Αθήνα.

1993: Στη Ρωσία, ψηφίζεται νέο Σύνταγμα το οποίο αντικαθιστά το παλιό που ισχύει από την περίοδο του Μπρέζνιεφ.

1993: Το θαλάσσιο κύμα που θα προκαλέσει ένας σεισμός μεγέθους 7,8 Ρίχτερ στην ακτή Χοκάιντο της Ιαπωνίας θα προκαλέσει το θάνατο 202 ατόμων στο μικρό νησί Οκουσίρι.

1994: Το ΠΑΣΟΚ έρχεται πρώτο κόμμα στις Ευρωεκλογές, με ποσοστό 37,6%. Ακολουθούν η Νέα Δημοκρατία με 32,6%, η Πολιτική Άνοιξη με 8,6%, το ΚΚΕ με 6,2% και ο Συνασπισμός με 6,2%.

1994: Ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ εγκαθίσταται στη Λωρίδα της Γάζας, μετά από 27 χρόνια.

1995: Στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου εγκρίνεται η έκθεση Μπέρτενς με την οποία αποσυνδέεται πλήρως η διαδικασία ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ από την τελωνειακή ένωση της Τουρκίας και την πορεία του Κυπριακού.

1996: Στη Βρετανία, Κάρολος και Νταϊάνα συμφωνούν στους όρους για την έκδοση του διαζυγίου τους.

1996: Η φέτα, το κασέρι, πολλά είδη γραβιέρας και ορισμένα λάδια, αναγνωρίζονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως προϊόντα με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ).

1997: Ανακαλύφθηκε το πτώμα του Ερνέστο Τσε Γκεβάρα στο Βαγιεγκράντε της Βολιβίας.

1998: Ολοκληρώνεται το 16ο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου της Γαλλίας που ξεκίνησε στις 10/6. Η Γαλλία ανακηρύσσεται παγκόσμια πρωταθλήτρια νικώντας στον τελικό την Βραζιλία με 3-0 με δυο γκολ του Ζινεντίν Ζιντάν και ένα του Εμανουέλ Πετίτ μπροστά σε 80.000 θεατές στο Σεν Ντενί.

Πρώτος σκόρερ ανακηρύσσεται ο Κροάτης Ντέιβορ Σουκερ με 6 γκολ, που σκοράρει το νικητήριο γκολ στον μικρό τελικό εναντίον της Ολλανδίας (2-1).

1999: Ο Γκι Φερχόφστατ, διορίζεται πρωθυπουργός του Βελγίου.

2004: Καθιερώθηκε η σημαία του Μαυροβουνίου από το Κοινοβούλιο της χώρας.

2004: Ο Πέδρο Σαντάνα Λόπες διορίζεται Πρωθυπουργός της Πορτογαλίας.

2004: Ο Βάλντας Άνταμκους ορκίστηκε Πρόεδρος της Λιθουανίας.

2005: Ο Αλβέρτος Β’ ανέλαβε αρχηγός του Πριγκιπάτου του Μονακό.

2006: Στον Πόλεμο του Λιβάνου το 2006 η Χεζμπολάχ ξεκίνησε την Επιχείρηση «Αληθινή Υπόσχεση».

2009: Ο Ντενί Σασού Νγκουέσσο κέρδισε τις εκλογές που διεξήχθησαν στη Δημοκρατία του Κονγκό και εκλέγεται και πάλι πρόεδρος της χώρας.

2009: Η Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε ανέλαβε πρόεδρος της Λιθουανίας. Έγινε έτσι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος στη χώρα.

2015: Κρίσιμες ώρες για την Ελλάδα. Μάχη στη σύνοδο κορυφής της ευρωζώνης. Οι ευρωπαίοι εταίροι προτείνουν επιπλέον εκβιαστικά σκληρά μέτρα προς ψήφιση, ως προϋπόθεση συνέχισης των διαπραγματεύσεων.

 

Γεννήσεις σαν σήμερα

1596 – Μιχαήλ Φιοντόροβιτς Ρομάνοβ, ο πρώτος τσάρος της δυναστείας των Ρομάνοβ.

1795 – Τζόσια Γουέντζγουντ, Βρετανός αγγειοπλάστης, ο οποίος θεωρείται, ότι έθεσε τις βάσεις της βιομηχανικής παραγωγής στην αγγειοπλαστική.

1817 – Χένρι Ντέιβιντ Θόρο, αμερικανός συγγραφέας, φιλόσοφος και πρώιμος οικολόγος. (Θαν. 6/5/1862)

1854 – Τζωρτζ Ήστμαν, Αμερικανός εφευρέτης, ιδρυτής της «Κόντακ», που με τις εφευρέσεις του έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της φωτογραφίας.

1880 – Τοντ Μπράουνινγκ, Αμερικανός σκηνοθέτης, γνωστός ιδίως για τη θρυλική ταινία «Freaks» (1932).

1880 – Νίκος Καρβούνης ο ποιητής της Εθνικής Αντίστασης.

1884 – Αμεντέο Μοντιλιάνι, Ιταλός ζωγράφος και γλύπτης.

1884 – Λούις Μπ. Μπάγιερ, Αμερικανός παραγωγός της Metro-Goldwyn-Mayer, θεωρείται γενικά ως επινοητής του στουντιακού «σταρ σίστεμ» της χρυσής εποχής του Χόλιγουντ.

1904 – Πάμπλο Νερούδα,Χιλιανός ποιητής και διπλωμάτης, βραβευμένος με Νόμπελ Λογοτεχνίας.
Το πραγματικό όνομα του Ρικάρδο Ελιέζερ Νεφταλί Ρέγιες Μπασοάλτο.  το 1971, δημιουργός του Κάντο Χενεράλ, που μελοποιήθηκε από τον Μίκη Θεοδωράκη.

1912 – Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, Έλληνας ηθοποιός.

1913 – Γουίλις Λαμ, Αμερικανός φυσικός, βραβείο Νόμπελ 1955.

1922 – Μάικλ Βέντρις, άγγλος αρχιτέκτονας και κρυπτογράφος, ο οποίος το 1952 αποκωδικοποίησε της Γραμμική Γραφή Β’ που χρησιμοποιούσαν οι Κρήτες της Μινωικής εποχής.

1928 – Αναστάσιος Βερνάρδος Έλληνας νομικός και φιλόσοφος.

1937 - Μπιλ Κόσμπι, Αμερικανός κωμικός.

1937 – Λιονέλ Ζοσπέν, πρωθυπουργός της Γαλλίας.

1940 – Ζίγκφριντ Μέλτζικ, Γερμανός τερματοφύλακας και προπονητής ποδοσφαίρου.

1973 – Κριστιάν Βιέρι, Ιταλός ποδοσφαιριστής.

1974 – Στέλιος Γιαννακόπουλος, Έλληνας ποδοσφαιριστής.

1978 – Νέαρχος Νεάρχου, Κύπριος Λογοτέχνης.

1979 – Νίκος Μπάρλος, Έλληνας καλαθοσφαιριστής.

1991 – Χάμες Ροδρίγες, Κολομβιανός ποδοσφαιριστής.

1997 – Μαλάλα Γιουσαφζάι, Πακιστανή ακτιβίστρια.

 

Θάνατοι σαν σήμερα

1067 - Ιωάννης Κομνηνός, Βυζαντινός αξιωματούχος.

1536 - Έρασμος, Ολλανδός ιερέας και φιλόσοφος.

1545 - Μαρία Μανουέλα, Πριγκίπισσα της Πορτογαλίας.

1712 - Ρίτσαρντ Κρόμγουελ, Άγγλος πολιτικός.

1773 - Γιόχαν Γιόακιμ Κβαντς, Γερμανός φλαουτίστας και συνθέτης.

1804 - Αλεξάντερ Χάμιλτον, Αμερικανός πολιτικός.

1856 - Χρήστος Νταβέλης, Έλληνας ληστής.

1889 - Πατριάρχης Αλεξανδρείας Καλλίνικος.

1910 - Τσαρλς Στιούαρτ Ρολς, Βρετανός μηχανικός-μηχανολόγος και κατασκευαστής αυτοκινήτων.

1913 - Ιωάννης Βελισσαρίου, Έλληνας στρατιωτικός.

1921 - Γκαμπριέλ Λιπμάν, Γάλλος φυσικός.

1922 - Τζον Μόρεσμπι, Άγγλος ναυτικός.

1945 - Βόλφραμ φον Ρίχτχοφεν, Γερμανός στρατάρχης.

1953 - Κώστας Ουράνης, Έλληνας συγγραφέας.

1960 - Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Έλληνας πολιτικός.

1976 - Τζέιμς Γιονγκ Χάου, Κινέζος κινηματογραφιστής.

1979 - Μίνι Ράιπερτον, Αμερικανίδα τραγουδίστρια.

1989 - Κωνσταντίνος Παπακωνσταντίνου, Έλληνας πολιτικός.

1994 - Άγιος Παΐσιος, Άγιος της Χριστιανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

1994 - Ιωάννης Σεργάκης, Έλληνας πολιτικός.

2002 - Ετζέ Αϋχάν, Τούρκος ποιητής.

2007 - Νίκος Σερέτης Έλληνας διεθνής καλαθοσφαιριστής.

2008 - Δανιήλ Παναγόπουλος, Έλληνας εικαστικός.

2016 - Δημήτρης Μαρωνίτης, Έλληνας φιλόλογος.

2016 - Γκόραν Χάτζιτς, Σέρβος πολιτικός.