DIASKEDASI.INFO

Η διασκέδαση On Line

Σαν σήμερα 28 Φεβρουαρίου ας θυμηθούμε τι έγινε

01-Tsarouxis-Mines-Flevaris

Σαν σήμερα 28 Φεβρουαρίου
ας θυμηθούμε τι έγινε
από τον Mr George Almanac

Επέτειοι
Παγκόσμια Ημέρα Σπάνιων Παθήσεων

Κυριακή του Ασώτου

Εορτάζουν
Οσίων Κύρας και Μαράννας, (Κύρα, Κυρά, Κυράτσα, Κυράτσω, Κυράτση, Κυρατσούδα, Μαριάννα).

28 Φεβρουαρίου 

Γεγονότα σαν σήμερα

202 π.Χ.: Ο Λίου Μπανγκ στέφεται αυτοκράτορας της Κίνας με το όνομα Κουατσού, ξεκινώντας τη Δυναστεία των Χαν που κυριάρχησε για τέσσερις αιώνες στην Κίνα.

870: Ολοκληρώνονται οι εργασίες της 8ης Οικουμενικής Συνόδου (4η Κωνσταντινουπόλεως), με τον αφορισμό του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Φωτίου, λόγω αντικανονικής εκλογής του. Συγκλήθηκε από τον αυτοκράτορα Βασίλειο Α’ τον Μακεδόνα.

1525: Οι Κονκισταδόρες του Ερνάν Κορτές εκτελούν τον βασιλιά των Αζτέκων, Κουαουτεμόκ.

1692: Ξεκινά το κυνήγι μαγισσών του Σάλεμ των ΗΠΑ.

1700: Στη Σουηδία, την 28η Φεβρουαρίου ακολουθεί η 1η Μαρτίου, δημιουργώντας έτσι το σουηδικό ημερολόγιο.

1770: Ο Θεόδωρος Ορλόφ καταπλέει στη Μάνη και παρακινεί τους κατοίκους της να εξεγερθούν κατά των Τούρκων. (Ορλοφικά).


1784: Ο Τζον Γουέσλεϊ ιδρύει την Εκκλησία των Μεθοδιστών.

1826: Οι Τουρκοαιγύπτιοι κυριεύουν τα νησάκια Ντολμά και Πόρο στη λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου και διακόπτουν κάθε επικοινωνία της πόλης με τον έξω κόσμο.

1849: Αρχίζουν συστηματικά τα δρομολόγια ατμόπλοιων από τη δυτική στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ. Το Καλιφόρνια, που μεταφέρει χρυσοθήρες είναι το πρώτο πλοίο που φτάνει στο Σαν Φρανσίσκο από τη Νέα Υόρκη, μετά από ταξίδι 4 μηνών και 21 ημερών.

1854: Δημιουργείται το ρεπουμπλικανικό κόμμα των ΗΠΑ, μετά από συμμαχία επιμέρους σχηματισμών.

1854: Ο Φραντς Λιστ διευθύνει στη Βαϊμάρη την πρώτη ερμηνεία του συμφωνικού του ποιήματος "Τα Πρελούδια" (Les Preludes).

1859: Διεξάγονται στο Νιούκαστλ της Αγγλίας τα πρώτα καλλιστεία σκύλων.

1878: Καταπλέει στο λιμάνι της Λεμεσού το αγγλικό πολεμικό «Παλλάς», το οποίο αποβιβάζει μονάδα πεζοναυτών και παραλαμβάνει το κάστρο της πόλης από την τουρκική φρουρά. Έπειτα από 307 χρόνια, στη θέση της τουρκικής σημαίας υψώνεται η αγγλική.

1883: Ανοίγει το πρώτο θέατρο βαριετέ στη Βοστώνη των ΗΠΑ.

1900: Ιδρύεται στη Βρετανία το Εργατικό Κόμμα, με τον Τζέημς Ράμσεϊ Μακντόναλντ στη θέση του πρώτου γραμματέα.

1902: Στο Κολοράντο των ΗΠΑ, 1.000 μεταλλωρύχοι καταπλακώνονται από χιονοστιβάδα.

1904: Ιδρύεται στη Λισαβόνα η Μπενφίκα, η πιο διάσημη ποδοσφαιρική ομάδα της Πορτογαλίας.

1909: Ο Θεόδωρος Ρούσβελτ είναι ο πρώτος Πρόεδρος των ΗΠΑ που επισκέπτεται την αυστριακή πρεσβεία για να συζητήσει την κρίση στα Βαλκάνια.

1910: Η Ρωσίδα χορεύτρια Άννα Πάβλοβα εμφανίζεται στη Μετροπόλιταν Όπερα, στη Νέα Υόρκη.

1913: Ο ελληνικός στρατός κυριεύει την Πρεμετή, ενώ οι Τούρκοι εγκαταλείπουν το Δελβινάκι.

1913: Η Εμπροσθοφυλακή της VII Μεραρχίας απελευθερώνει τις εσπερινές ώρες την πόλη των Σερρών. Οι Βούλγαροι, κατά την αποχώρησή τους, καίνε 4.050 οικίες, 1.000 καταστήματα και 18 σχολεία και εκκλησίες.

1914: Ο αρχιδούκας της Αυστρίας Φραγκίσκος Φερδινάνδος δολοφονείται στο Σεράγεβο από το σέρβο φοιτητή Γκαβρίλο Πρίντσιπ. Η ενέργεια αυτή έγινε η αφορμή για την έναρξη του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου.

1914: Ανακηρύσσεται η αυτονομία της Βορείου Ηπείρου και σχηματίζεται προσωρινή κυβέρνηση στο Αργυρόκαστρο, υπό του Γεώργιου Χριστάκη-Ζωγράφου.

1916: Η αμερικανική Γερουσία επικυρώνει τη συμφωνία με την Αϊτή, βάσει της οποίας γίνεται αμερικανικό προτεκτοράτο.

1919: Υπογράφεται η Συνθήκη των Βερσαλλιών. Είναι η Συνθήκη ειρήνης που τερμάτισε επίσημα τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ανάμεσα στην Αντάντ (γαλλ. Entente) και την Γερμανική Αυτοκρατορία.

1921: Ρωσία και Αφγανιστάν υπογράφουν συνθήκη φιλίας, που παρέχει πολιτική και οικονομική βοήθεια στους κατοίκους του Αφγανιστάν.

1922: Η Βρετανία ανακηρύσσει την Αίγυπτο κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος.

1932: Επαναληπτικές δημοτικές εκλογές διεξάγονται στον Πειραιά, λόγω της φυλάκισης του Δημάρχου, Τάκη Παναγιωτόπουλου, για υπεξαίρεση μεγάλου ποσού από τα ταμεία του Δήμου. Νέος Δήμαρχος εκλέγεται ο ναύαρχος Αθανάσιος Μιαούλης, δισέγγονος του ήρωα της Ελληνικής Επανάστασης, Ανδρέα Μιαούλη.

1933: Ο Χίτλερ εκμεταλλευόμενος τον εμπρησμό του Ράιχσταγκ της προηγουμένης πείθει τον πρόεδρο Πάουλ φον Χίντενμπουργκ και προσυπογράφει διάταγμα "περί προστασίας του λαού και του κράτους", αναστέλλοντας κάθε συνταγματική προστασία των πολιτικών, ατομικών και περιουσιακών δικαιωμάτων των πολιτών, εγκαθιδρύοντας δικτατορία. Δυο από τους πιο σπουδαίους εκπροσώπους της γερμανικής διανόησης, ο ποιητής Μπέρτολτ Μπρεχτ και ο συγγραφέας Χάινριχ Μαν, αντιδρώντας στα μέτρα αυτά εγκαταλείπουν τη χώρα ο πρώτος και την Πρωσική Ακαδημία των Τεχνών ο δεύτερος.

1935: Η ΔΟΕ αναγνωρίζει την ανεξαρτησία της FIBB (μετέπειτα FIBA) στο Grant Hotel στο Όσλο.

1935: Ο δρ. Γουάλας Κράδερς εφευρίσκει το νάιλον.

1940: Γίνονται τα εγκαίνια δύο σταθμών ασυρμάτου με το εξωτερικό, στο Χαρβάτι και στη Λούτσα.

1940: Διεξάγεται ο πρώτος αγώνας κολεγιακού μπάσκετ μεταξύ των πανεπιστημίων του Pittsburgh και Fordham (50-37) στο Madison Square Garden της Νέας Υόρκης, ο οποίος μεταδίδεται από την τηλεόραση.

1940: Η ταινία Όσα Παίρνει ο Άνεμος σαρώνει τα Όσκαρ.

1941: Ο διάδοχος Παύλος και η συνοδεία του φτάνουν στα Γιάννενα, στο πλαίσιο της περιοδείας του στο μέτωπο.

1943: Δίνεται η πρώτη συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών στο θέατρο "Ολύμπια" υπό τη διεύθυνση του Μανώλη Καλομοίρη.

1943: «Ηχήστε σάλπιγγες...» απαγγέλλει ο Άγγελος Σικελιανός στην κηδεία του σπουδαίου έλληνα ποιητή Κωστή Παλαμά στο Α’ Νεκροταφείο, η οποία εξελίσσεται στην κορυφαία -ίσως- αντιστασιακή εκδήλωση κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, με τη συμμετοχή χιλιάδων κόσμου.

1944: Η πιλότος Χάνα Ράιτς προτείνει στον Αδόλφο Χίτλερ τη δημιουργία σώματος αντίστοιχου των καμικάζι.

1945: Ολοκληρώνεται ο αφοπλισμός του ΕΛΑΣ, κατόπιν της Συμφωνίας της Βάρκιζας.


1946: Επίσημοι πανηγυρισμοί σ’ όλη τη χώρα για την απόδοση των Δωδεκανήσων στην Ελλάδα.

1947: Μια αντικυβερνητική εξέγερση στην Ταϊβάν οδηγεί σε μια απίστευτη σφαγή με 30.000 νεκρούς. Η σφαγή έμεινε γνωστή ως «Περιστατικό 228».

1948: Το κομουνιστικό κόμμα της Γιουγκοσλαβίας, επικεφαλής του οποίου είναι ο Τίτο, εκδιώκεται από την «Κομινφόρμ», επισημοποιώντας τη ρήξη Μόσχας – Βελιγραδίου. Η απόφαση αυτή θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στον ελληνικό Εμφύλιο, αφού σύντομα ο Τίτο δεν θα αναγνωρίζει πλέον τις δεσμεύσεις του απέναντι στο Δημοκρατικό Στρατό.

1948: Τα τελευταία βρετανικά στρατεύματα εγκαταλείπουν την Ινδία, που έχει πλέον αποκτήσει την ανεξαρτησία της.

1949: Ανακαλύπτεται η κρύπτη και το τυπογραφείο, στο οποίο τυπώνεται η αντιστασιακή εφημερίδα Μωριάς.

1950: Η γαλλική Εθνοσυνέλευση επιβάλλει περιορισμούς στις εισαγωγές της Κόκα κόλα.

1953: Η Ελλάδα, η Γιουγκοσλαβία και η Τουρκία υπογράφουν αμυντική συμφωνία πενταετούς διάρκειας.

1953: Οι Άγγλοι επιστήμονες Φράνσις Κρικ και Τζέιμς Γουάτσον αποκαλύπτουν τη δομή του DNA. Για την ανακάλυψή τους αυτή, που χαρακτηρίστηκε ως η μεγαλύτερη του 20ου αιώνα, το οποίο ονομάστηκε το «μοντέλο της διπλής έλικας», τιμήθηκαν με το βραβείο Νόμπελ το 1962.

1954: Τίθενται προς πώληση οι πρώτες έγχρωμες τηλεοράσεις, οι οποίες χρησιμοποιούν την τεχνολογία NTSC.

1955: Ισραηλινές δυνάμεις επιτίθενται σε αιγυπτιακές στρατιωτικές βάσεις στη Γάζα, σκοτώνοντας 36 στρατιώτες και έξι πολίτες. Οι Αιγύπτιοι διαμαρτύρονται έντονα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

1958: Στο Κεντάκι των ΗΠΑ σχολικό λεωφορείο συγκρούεται με φορτηγό με αποτέλεσμα τα 26 παιδιά που μετέφερε και ο οδηγός να σκοτωθούν ακαριαία.

1959: Η ελληνική Βουλή με ψήφους 170 έναντι 117, απορρίπτει την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης του Κωνσταντίνου Καραμανλή, που υπέγραψε τις συμφωνίες Ζυρίχης και Λονδίνου για το Κυπριακό, δηλώνοντας ότι, πρόκειται «για τας ευτυχεστέρας ημέρας της ζωής μου». Οι βουλευτές της ΕΡΕ χειροκροτούν, ενώ ο Σοφοκλής Βενιζέλος αποχωρεί κραυγάζοντας: «Ζήτω η Ένωσις».

1960: Ολοκληρώνονται οι 8οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες στο Squaw Valley της Καλιφόρνια, οι οποίοι ξεκίνησαν στις 18 Φεβρουαρίου. Συμμετείχαν 531 αθλητές και 146 αθλήτριες από 30 χώρες. Τα αγωνίσματα του πατινάζ διεξάγονται για πρώτη φορά σε τεχνητό πάγο.

1961: Ο Τομ Μπόγια κερδίζει τις εκλογές στην Κένυα.

1963: Στη Γαλλία, 9 άτομα συλλαμβάνονται με την κατηγορία της συνωμοσίας, που είχε ως στόχο τη δολοφονία του Προέδρου Σαρλ ντε Γκολ.

1963: Αρχίζει να λειτουργεί η πρώτη υψικάμινος στην Ελλάδα στο εργοστάσιο της Χαλυβουργικής.

1970: Σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα εντοπίζονται στα Ψηλά Αλώνια, στην Πάτρα.

1971: Στο Λιχτενστάιν, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοψηφίσματος, οι άντρες εκλέκτορες αρνούνται το δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες.

1972: Ηνωμένες Πολιτείες και Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας υπογράφουν το «Ανακοινωθέν της Σαγκάης».

1974: Οι ΗΠΑ και η Αίγυπτος αποκαθιστούν τις διπλωματικές τους σχέσεις, μετά από επτά χρόνια.

1975: 42 άτομα σκοτώνονται στο χειρότερο σιδηροδρομικό δυστύχημα της Βρετανίας, όταν εκτροχιάστηκε τρένο στο μετρό του Λονδίνου.

1977: «Συλλαμβάνεται» η πρώτη φάλαινα - δολοφόνος.

1980: Πρώτη πτήση αεροπλάνου που κινείται με ηλιακή ενέργεια, πρόκειται για το αεροσκάφος «Γκοσάμερ Πέγκουιν» με χειριστή τον Μακ-Γκρήντυ.

1980: Με δημοψήφισμα η Ανδαλουσία επικυρώνει το καθεστώς της αυτονομίας της.

1981: Η Κίνα ανακοινώνει νέο σχέδιο λιτότητας, καθώς και την ενθάρρυνση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

1982: Το μουσείο Ζαν - Πολ Γκετί γίνεται το πλουσιότερο μουσείο του κόσμου, όταν δέχεται ως κληροδότημα το μυθικό ποσό του 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, από την διαθήκη του βαθύπλουτου Ζ.Π Γκετί.

1983: Προβάλλεται το τελευταίο επεισόδιο της σειράς M*A*S*H, με τη θεαματικότητα να φτάνει το 77%.

1984: Το άλμπουμ "Thriller" του Μάικλ Τζάκσον, κερδίζει 8 βραβεία Γκράμι.

1986: Δολοφονείται στο κέντρο της Στοκχόλμης ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Ούλοφ Πάλμε.

1987: Ο ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ δηλώνει έτοιμος να υπογράψει συνθήκη με τις ΗΠΑ για τη μείωση των πυρηνικών όπλων.

1991: Η αλβανική Κυβέρνηση ψηφίζει νόμο, σύμφωνα με τον οποίο οι κάτοικοι έχουν το δικαίωμα να αποκτήσουν ιδιόκτητο αυτοκίνητο.

1991: Πραγματοποιείται το πρώτο παιχνίδι μπάσκετ κεκλεισμένων των θυρών στο Αλεξάνδρειο μεταξύ του Άρη και της Λεβερκούζεν (133 - 117) για το Κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης. Ο Άρης τιμωρείται διότι στον αγώνα της 14/2 εναντίον της Μπαρτσελόνα, και ενώ έχανε, έσβησαν τα φώτα και δημιουργήθηκαν επεισόδια.

1991: Τερματίζεται ο Πόλεμος του Κόλπου, καθώς Ιρακινοί στρατιώτες και Σύμμαχοι διατάσσονται να σταματήσουν τις επιθέσεις.

1991: Το ΚΚΕ αποχωρεί από το Συνασπισμό.

1992: Ξεκινάει μεγάλη έκθεση στο Εθνικό Διαστημικό Μουσείο της Ουάσιγκτον προς τιμήν του τηλεοπτικού σήριαλ Star Trek.

1992: Ξεκινάει το Final Four του βόλεϊ στο ΣΕΦ. Πρωταθλήτρια η Μεσσαντζέρο, 2ος ο Ολυμπιακός Σ.Φ.Π., 3η η ΤΣΣΚΑ και 4η η ομάδα των Καννών.

1992: Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εγκρίνει την αποστολή ειρηνευτικής δύναμης στην Καμπότζη.

1993: Πράκτορες του FBI κάνουν επιδρομή στην φάρμα των Δαυϊδιανών στο Γουέκο του Τέξας, με τραγικό απολογισμό τέσσερις νεκρούς πράκτορες και έξι μέλη της θρησκευτικής σέκτας, με αρχηγό τον Ντέιβιντ Κορές. Ο εγκλεισμός των οπαδών της θρησκευτικής αίρεσης στο κτήριο, που διήρκεσε 51 μέρες, τελείωσε δραματικά με το θάνατο περίπου 80 μελών.

1993: Στη Ρωσία, δέκα άτομα σκοτώνονται από έκρηξη βόμβας σε τρένο από το Αζερμπαϊτζάν, ενώ βρισκόταν στην περιοχή της Τσετσενίας.

1993: Γερμανός αρχαιολόγος δηλώνει, ότι νέα αρχαιολογικά ευρήματα στην αρχαία Τροία αποτελούν ισχυρά αποδεικτικά στοιχεία, ότι έγινε ο Τρωικός Πόλεμος.

1994: Πραγματοποιείται η πρώτη στρατιωτική επιχείρηση του ΝΑΤΟ, 45 χρόνια μετά την ίδρυσή του, όταν αμερικανικά καταδιωκτικά καταρρίπτουν τέσσερα σερβικά μαχητικά αεροσκάφη τύπου Γκάλεμπ, που παραβίασαν τον εναέριο χώρο της Βοσνίας.

1994: Συρία, Ιορδανία και Λίβανος αποχωρούν από τις ειρηνευτικές συνομιλίες με το Ισραήλ, λόγω της σφαγής των Παλαιστινίων στη Χεβρώνα.

1995: Στη Βοσνία, άγριες μάχες ξεσπούν στον θύλακο του Μπίχατς, καθώς οι αυτονομιστές Μουσουλμάνοι εξαπολύουν επιθέσεις πεζικού και πυροβολικού εναντίον των κυβερνητικών δυνάμεων.

1995: Στη Σομαλία, αποβιβάζονται Ιταλοί και Αμερικανοί πεζοναύτες στο πλαίσιο της επιχείρησης του ΟΗΕ, για την υποστήριξη της αποχώρησης των κυανοκράνων από τη χώρα.

1996: Οι πρωθυπουργοί της Βρετανίας και της Ιρλανδίας, Μέιτζορ και Μπρούτον, αποφασίζουν την έναρξη των διαπραγματεύσεων για το πολιτικό μέλλον της Βόρειας Ιρλανδίας.

1997: Στο Ιράν, 1.000 νεκροί, 2.000 τραυματίες και 40 κατεστραμμένα χωριά είναι ο τραγικός απολογισμός του σεισμού των 5,5 Ρίχτερ, που πλήττει την περιοχή Αρντεμπίλ.

1997: Ο Μάικ Τάισον δαγκώνει το αυτί του Εβάντερ Χόλιφιλντ στον 3ο γύρο του μεταξύ τους αγώνα στο Λας Βέγκας. Παρά την ειδοποίηση του διαιτητή, ο Τάισον δαγκώνει και το άλλο αυτί του αντιπάλου του, με αποτέλεσμα ο διαιτητής να τον αποβάλλει. Έτσι, ο Χόλιφιλντ διατήρησε τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή.


1998: Η σερβική αστυνομία αρχίζει εκκαθαριστικές επιχειρήσεις «τρομοκρατικών οργανώσεων» στο Κόσοβο.

1999: Η ελληνική ομάδα του ανσάμπλ κερδίζει το πρώτο χρυσό μετάλλιο στην ιστορία της στο διεθνές τουρνουά της Μαδέρα. Κερδίζει ακόμα 2 χρυσά στα τελικά (στα 2 στεφάνια & 3 κορδέλες και στις κορίνες). Την ομάδα αποτελούν οι: Ειρήνη Αϊνδηλή, Εύα Χριστοδούλου, Χαρά Καρυάμη, Άννα Πολλάτου, Μαρία Γεωργάτου και Κλεονίκη Γεωργακοπούλου.

2000: Η UEFA ανακοινώνει ότι όσοι παίκτες πανηγυρίζοντας το γκολ βγάζουν ή σηκώνουν την φανέλα τους αποκαλύπτοντας πολιτικά ή εμπορικά μηνύματα θα τιμωρούνται με κίτρινη κάρτα, θα σημειώνονται στο φύλλο αγώνα και η τιμωρία θα αποφασίζεται από την πειθαρχική επιτροπή της UEFA.

2001: Σεισμός 6,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ συγκλονίζει τις βόρειες ΗΠΑ.

2002: Τουλάχιστον 55 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους στο Αχμανταμπάντ, στην Ινδία, όταν Χίντου καίνε σπίτια μουσουλμάνων.

2005: Βομβιστική επίθεση στο Αλ Χιλάχ του Ιράκ σκοτώνει 127 άτομα.

2007: Μεγάλη καταστροφή στην Πάρνηθα. Οι φωτιές καίνε χιλιάδες στρέμματα δασικής έκτασης. Η πυρκαγιά ξεκίνησε από τα Δερβενοχώρια, στην βόρεια πλευρά του όρους και επεκτάθηκε γρήγορα στις πλαγιές του βουνού. Μέχρι τη νύχτα, οι επίγειες δυνάμεις αντιμετώπιζαν μια ανεξέλεγκτη κατάσταση, και ανάμεσα στις 21:00 και 21:30, οι φλόγες πέρασαν μέσα στον Εθνικό Δρυμό και έφτασαν σε απειλητική απόσταση από τις εγκαταστάσεις του Καζίνο, του πάρκου κεραιών και της Πολεμικής Αεροπορίας. Οι εγκαταστάσεις εκκενώθηκαν. Μετά την κατάσβεση της πυρκαγιάς ο απολογισμός ήταν καταστρεπτικός, τόσο για τον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας, όσο και για το μικρόκλιμα της Αθήνας γενικότερα: 25.000 στρέμματα που ανήκαν στο Δρυμό κάηκαν. Επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η αποτέφρωση της τελευταίας μεγάλης δασικής έκτασης κοντά στην Αθήνα θα σημαίνει θερμότερα καλοκαίρια, παρατεταμένους καύσωνες και πλημμύρες τον χειμώνα. Η πυρκαγιά επίσημα αποδίδεται σε πυλώνα της ΔΕΗ. Παρ’ όλα αυτά, έρευνες, με εισαγγελική εποπτεία, διεξήχθησαν κατά την περίοδο μεταξύ του συμβάντος αυτού και του κύματος πυρκαγιών του Αυγούστου.

2008: Το Διδυμότειχο γιορτάζει την Τσικνοπέμπτη με ένα υπερμεγέθες λουκάνικο 535 μέτρων.

2010: Ένας θαυμαστής του Μάικλ Τζάκσον πληρώνει 190.000 δολάρια για ένα γάντι, με διακοσμητικά κρύσταλλα Swarovski, το οποίο φορούσε ο εκλιπών σταρ της ποπ στη διάρκεια περιοδείας του το 1984.

 

Γεννήσεις σαν σήμερα

1533 - Μισέλ ντε Μονταίν, ήταν Γάλλος δοκιμιογράφος.
Θεωρείται ο τελευταίος ουμανιστής της Αναγέννησης αλλά και θεμελιωτής ενός ιδιόμορφου σκεπτικισμού επηρεασμένου από τον ακαδημαϊκό σκεπτικισμό του Πλάτωνα και του Πύρρωνα.

1683 - Ρενέ Αντουάν Φερσώ ντε Ρεωμύρ, Γάλλος επιστήμονας.
Ο Ρενέ-Αντουάν Φερσώ ντε Ρεωμύρ (René-Antoine Ferchault de Réaumur, 28 Φεβρουαρίου 1683 - 17 Οκτωβρίου 1757) ήταν Γάλλος επιστήμονας με συνεισφορές σε διάφορα πεδία και ιδίως στην εντομολογία. Εισήγαγε την ομώνυμη θερμομετρική κλίμακα.

1900 - Ιωάννης Θεοδωρακόπουλος, Έλληνας φιλόσοφος, καθηγητής πανεπιστημίου και ακαδημαϊκός. (28 Φεβρουαρίου 1900 – 20 Φεβρουαρίου 1981)
Γεννήθηκε στο χωριό Βασσαράς της Λακωνίας, στις 28 Φεβρουαρίου 1900 και ολοκλήρωσε την βασική του εκπαίδευση στη Σπάρτη. Στη συνέχεια φοίτησε στη Ριζάρειο Εκκλησιαστική Σχολή ως υπότροφος του κράτους από το 1915 έως το 1920, στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης (1920-1922), όπου σπούδασε φιλολογία και φιλοσοφία, η οποία και τον κέρδισε, με αποτέλεσμα, αμέσως μετά, να συνεχίσει τις σπουδές του στο κέντρο του φιλοσοφικού στοχασμού της εποχής εκείνης, τη Χαϊδελβέργη, όπου παρέμεινε από το 1922 ως το 1925, παρακολουθώντας τα μαθήματα των Καρλ Γιάσπερς, Άλφρεντ Βέμπερ, Έντουαρντ Χόφμαν, Ερνστ Ρόμπερτ Κούρτιους, Φρίντριχ Γκούντολφ και ιδίως αυτά του καθηγητή Ερρίκου Ρίκερτ, για τις φιλοσοφικές απόψεις του οποίου αργότερα συνέγραψε και εξέδωσε ιδιαίτερο βιβλίο. Το 1925 αναγορεύτηκε διδάκτορας της φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης, με θέμα της διατριβής του τη «Διαλεκτική του Είναι στον Πλάτωνα», που εξεδόθη δύο χρόνια αργότερα. Το 1928 εξέδωσε και μονογραφία για τη «Μεταφυσική του Είναι στον Πλωτίνο» και την ίδια χρονιά επέστρεψε στην Ελλάδα.
Διετέλεσε υπουργός Εθνικής Παιδείας στην κυβέρνηση του Παναγιώτη Κανελλόπουλου το 1945 και, για ένα μικρό χρονικό διάστημα, το 1966 στην Κυβέρνηση του Ιωάννη Παρασκευόπουλου. Ακόμη υπήρξε συνεργάτης της Μεγάλης Ελληνικής Εγκυκλοπαίδειας (Πυρσού). Το 1957 τιμήθηκε με το Α΄ Κρατικό Βραβείο Μυθιστορηματικής Βιογραφίας για το έργο του «Ο Φάουστ του Γκαίτε» του 1956. Από το 1975 μέχρι το 1979 διετέλεσε πρόεδρος της Εταιρείας Λακωνικών Σπουδών ενώ ήταν αντιπρόεδρός της στο ιδρυτικό διοικητικό συμβούλιο του 1966.

Το 1975 ίδρυσε στο χωριό Μαγούλα της Σπάρτης, κοντά στον Μυστρά, την ελεύθερη σχολή φιλοσοφίας "Ο Πλήθων", αποσκοπώντας στη συνέχιση της παράδοσης του Μυστρά και στη διαπίστωση της πνευματικής και ηθικής ταυτότητας του σύγχρονου ελληνισμού, με μια προσπάθεια επιστροφής στις πολιτιστικές και φιλοσοφικές ρίζες. Στη σχολή αυτή, εκτός από τις οκτώ περιόδους των μαθημάτων, οργανώθηκαν και πολλά εξειδικευμένα συνέδρια. Ο Θεοδωρακόπουλος έλαβε μέρος σε μεγάλο αριθμό φιλοσοφικών συνεδρίων, έδωσε διαλέξεις για φιλοσοφικά θέματα στο εξωτερικό και τιμήθηκε από Πανεπιστήμια και πνευματικά ιδρύματα του εξωτερικού αλλά και του εσωτερικού.
Αν και θεωρείται από τους μεγαλύτερους μελετητές του Πλάτωνα και του Πλωτίνου, το 1978 ήταν Πρόεδρος του Παγκοσμίου Συνεδρίου της Θεσσαλονίκης για τον Αριστοτέλη και, την ίδια χρονιά, ένας από τους επτά φιλοσόφους ομιλητές του Διεθνούς Συμποσίου για τον Αριστοτέλη, που διοργάνωσε στο Παρίσι η ΟΥΝΕΣΚΟ.
Απεβίωσε στην Αθήνα στις 20 Φεβρουαρίου 1981 από άσθμα. Στην κηδεία του, που τελέστηκε δημοσία δαπάνη, παραβρέθηκε μεγάλο μέρος της πολιτικής εξουσίας καθώς και οι φίλοι και συνεργάτες του Κωνσταντίνος Τσάτσος και Παναγιώτης Κανελλόπουλος.

1901 - Λάινους Πόλινγκ, Αμερικανός χημικός, βιοχημικός, ακτιβιστής, συγγραφέας και εκπαιδευτικός. (Linus Carl Pauling, 28 Φεβρουαρίου 1901 - 19 Αυγούστου 1994)
Ήταν ένας από τους χημικούς του 20ού αιώνα με την μεγαλύτερη επιρροή και κατατάσσεται ανάμεσα στους σημαντικότερους επιστήμονες του 20ού αιώνα. Ήταν ένας εκ των ιδρυτών των πεδίων της κβαντικής χημείας και της μοριακής βιολογίας.
Για την επιστημονική του δουλειά, ο Λάινους Πόλινγκ έλαβε το Νόμπελ Χημείας το 1954. Το 1962 για το ακτιβιστικό του έργο έλαβε το Νόμπελ Ειρήνης. Αυτό το γεγονός κάνει το Λάινους Πόλινγκ το μόνο άνθρωπο μέχρι σήμερα που έχει λάβει δύο βραβεία Νόμπελ μόνος του. Είναι επίσης ένα από τα τέσσερα άτομα που έχουν λάβει δύο βραβεία Νόμπελ· τα άλλα είναι η Μαρί Κιουρί, ο Τζον Μπαρντίν και ο Φρέντερικ Σάνγκερ. Ο Πόλινγκ είναι επίσης ένας από τους δύο ανθρώπους που έχουν κερδίσει βραβεία Νόμπελ σε διαφορετικά πεδία, με την Μαρί Κιουρί να έχει κερδίσει το Νόμπελ Χημείας και το Νόμπελ Φυσικής.

1903 - Δημήτρης Γκόγκος, ήταν ένας από τους πιο σπουδαίους Έλληνες ρεμπέτες ερμηνευτές, οργανοπαίκτες και συνθέτες.
Το παρατσούκλι «Μπαγιαντέρας», το πήρε το 1925 όταν διασκεύασε και έπαιξε στο μπουζούκι του κάποια κομμάτια απ' την οπερέτα του Έμεριχ Κάλμαν (Emmerich Kálmán) "Η Μπαγιαντέρα" μεταξύ των οποίων και το ομότιτλο τραγούδι.

1912 - Κλαρέττα Πετάτσι, Ιταλίδα ερωμένη του Μπενίτο Μουσολίνι. (Clara Petacci, 28 Φεβρουαρίου 1912 - 28 Απριλίου 1945)
Η Κλαρέττα Πετάτσι γεννήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου του 1912. Στις 28 Απριλίου του 1945 θανατώθηκε μαζί με 16 ακόμα άτομα από Ιταλούς αντάρτες και στις 29 του ίδιου μήνα τα σώματά τους κρεμάστηκαν σε δημόσια θέα στο Μιλάνο για διαπόμπευση.
Το 1984 γυρίστηκε κινηματογραφική ταινία με θέμα τη σχέση της με τον Ιταλό δικτάτορα με πρωταγωνίστρια την ηθοποιό Κλαούντια Καρντινάλε

1921 - Πιερ Ανρύ Κλόστερμαν, ήταν Γάλλος ιπτάμενος άσος, συγγραφέας, μηχανικός και πολιτικός.ήταν Γάλλος ιπτάμενος άσος, συγγραφέας, μηχανικός και πολιτικός.
Ήταν ήρωας του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, με 33 αναγνωρισμένες καταρρίψεις και 22 διακρίσεις. Είναι γνωστός επίσης από τα βιβλία που δημοσίευσε από το πολεμικό του ημερολόγιο με τίτλο "Το Μεγάλο Τσίρκο" (γαλ. "Le Grand Cirque", αγγλ. "The Big Show"), το οποίο πούλησε 2.500.000 αντίτυπα, καθώς και το παρομοίου περιεχομένου "Φλογισμένοι Ουρανοί" ("Feu du Ciel"). Χρημάτισε επί 27 χρόνια στη Γαλλική Βουλή και διαδραμάτισε διπλωματικό ρόλο σε αποστολές διεθνών κρίσεων, τις οποίες αφηγήθηκε στο τελευταίο βιβλίο που συνέγραψε με τίτλο "Η Ιστορία που έζησα" ("Une histoire vecue"). Ασχολήθηκε επαγγελματικά με την ιδιωτική αεροπλοΐα και τις αεροκατασκευές. Είναι γνωστός στο ελληνικό κοινό σαν η πηγή αναφοράς από την οποία ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά η δράση του Έλληνα συμπολεμιστή του Βασίλειου Βασιλειάδη, από την αναφορά του θανάτου του στο "Μεγάλο Τσίρκο" και τα στοιχεία που προσέφερε από τις αναμνήσεις του γι' αυτόν στους Έλληνες ερευνητές λίγα χρόνια πριν πεθάνει.

1921 - Μαρσέλ Σεβαλιέ, Γάλλος δήμιος
O Μαρσέλ Σεβαλιέ (Marcel Chevalier, 28 Φεβρουαρίου 1921 - 8 Οκτωβρίου 2008) ήταν ο τελευταίος δήμιος της Γαλλίας από το 1976 ως το 1981. Έφερε τον επίσημο τίτλο Δήμιος της Γαλλικής Δημοκρατίας και Κύριος των Παρισίων (Monsieur de Paris). Τα τελευταία χρόνια της ζωής του εργάστηκε ως τυπογράφος.
Γεννήθηκε στο Μονρούζ του Οτ-ντε-Σέιν (Montrouge,Hauts-de-Seine) και διαδέχθηκε τον Αντρέ Ομπρέχτ, το 1976 στην υπηρεσία του εκτελεστή. Εργάστηκε ως τις 9 Οκτωβρίου 1981, οπότε και η θανατική ποινή καταργήθηκε στη Γαλλία, με διάταγμα του Φρανσουά Μιτεράν. Η μέθοδος εκτέλεσης στην Γαλλία για τα πολιτικά αδικήματα ήταν ο αποκεφαλισμός με γκιλοτίνα την περίοδο 1791-1981 και για τα στρατιωτικά ο τουφεκισμός από εκτελεστικό απόσπασμα.
Ο Σεβαλιέ είχε ξεκινήσει να εργάζεται ως δήμιος το 1958 και μέχρι τον επίσημο διορισμό του, την 1η Οκτωβρίου 1976, είχε ήδη εκτελέσει 40 άτομα. Ως επίσημος δήμιος του Γαλλικού Κράτους εκτέλεσε μόνο 2 άτομα και εκείνες ήταν οι τελευταίες εκτελέσεις θανατοποινιτών στην Γαλλία:
Ο Ζερόμ Καρέιν (Jérôme Carrein) καταδικάστηκε σε θάνατο για δολοφονία και βιασμό ενός επτάχρονου κοριτσιού. Εκτελέστηκε στην λαιμητόμο στις 23 Ιουνίου 1977 στο Ντουάι (Douai).
Ο Αμιντά Τζαντουμπί (Hamida Djandoubi) βασάνισε και στραγγάλισε την πρώην φιλενάδα του. Η καρατόμησή του, στην Μασσαλία, στις 10 Σεπτεμβρίου 1977 ήταν η τελευταία εκτέλεση στην Γαλλία.
Ο Σεβαλιέ μετά την κατάργηση της θανατικής ποινής εργάστηκε σε τυπογραφείο. Παντρεύτηκε την Μαρσέλ Ομπρέχτ, ανεψιά του προτελευταίου δήμιου της Γαλλίας, Αντρέ Ομπρέχτ. Απέκτησαν 2 παιδιά, εκ των οποίων το ένα, ο Ερίκ, παρέστη στις εκτελέσεις του Καρέιν και του Τζαντουμπί, με σκοπό να τον προετοιμάσει για διαδοχή, όταν ο Μαρσέλ θα συνταξιοδοτούνταν.
Ο πρώην δήμιος είχε δώσει συνεντεύξεις στα ΜΜΕ αλλά λίγο πριν το θάνατό του απέφυγε να μιλήσει για τις εμπειρίες του από την γκιλοτίνα, εξαιτίας της δυσανασχέτησής του με τους συναισθηματισμούς του Τύπου. Ο Σεβαλιέ πέθανε στη Βαντόμ το 2008, μία ημέρα πριν συμπληρωθούν 27 χρόνια από την κατάργηση της εσχάτης των ποινών στη χώρα του.

1930 - Λέον Νιλ Κούπερ,  Αμερικανός φυσικός και νομπελίστας φυσικής ο οποίος μαζί με τους Τζον Μπαρντίν και Τζον Ρόμπερτ Σρίφερ ανέπτυξε την Θεωρία BCS της υπεραγωγιμότητας.
Είναι επίσης γνωστός για τα ζεύγη Κούπερ. Ο Κούπερ αποφοίτησε από το λύκειο του Μπρονξ το 1947 και πήρε το πτυχίο του το 1951, το μάστερ το 1953 και το Ph. D το 1954 από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια.

1942 - Μπράιαν Τζόουνς, Άγγλος μουσικός (The Rolling Stones)
Ο Μπράιαν Τζόουνς (Lewis Brian Hopkin Jones, 28 Φεβρουαρίου 1942 - 3 Ιουλίου 1969) ήταν Άγγλος μουσικός και ιδρυτής του συγκροτήματος Rolling Stones. Υπήρξε βιρτουόζος στην κιθάρα και τη φυσαρμόνικα, και ήταν ικανός να παίζει ακόμα 29 μουσικά όργανα, στα οποία πέρα από το κλαρινέτο και το σαξόφωνο, ήταν αυτοδίδακτος. Η καινοτόμα χρήση ανατολίτικων μουσικών οργάνων όπως το σιτάρ και η μαρίμπα, που εισήγαγε ο Μπράιαν άλλαξε αποφασιστικά τον ήχο της ροκ σκηνής. Η θέση που κατέχει στην ιστορία της μουσικής είναι εξέχουσα όμως εμφανώς υποτιμημένη σε σύγκριση με τη συνεισφορά του.
Αν και ιδρυτής των Rolling Stones το 1962 και βασικός διαμορφωτής του ήχου τους, σύντομα επισκιάστηκε από τον κιθαρίστα του συγκροτήματος Κιθ Ρίτσαρντς και από τον τραγουδιστή Μικ Τζάγκερ, ιδιαίτερα όταν οι δυο τους έγιναν πολύ πετυχημένη συνθετική ομάδα το 1965. Η αίσθηση της αποξένωσης από το συγκρότημά του και ο τρόπος ζωής των ροκ σταρ τον οδήγησαν στο να αναπτύξει σοβαρό εθισμό στο αλκοόλ, αλλά και τα ναρκωτικά. Ο ρόλος του στο συγκρότημα υποβαθμίστηκε δραματικά. Του ζητήθηκε να εγκαταλείψει τους Rolling Stones τον Ιούνιο του 1969. Βρέθηκε νεκρός στην πισίνα του σπιτιού του στο Σάσεξ, λίγες μέρες μετά.

1942 - Ντίνο Τζοφ, ήταν διεθνής Ιταλός τερματοφύλακας, που αγωνίστηκε 112 φορές στην Εθνική Ιταλίας ως την ηλικία των 40 ετών.
Ο Ντίνο Τζοφ γεννήθηκε το 1942 και στην εφηβική του ηλικία δεν έδειχνε ότι ήταν ικανός για μεγάλα πράγματα στο ποδόσφαιρο, επειδή ήταν κοντός. Το 1956 πήγε να δοκιμαστεί στις παιδικές ομάδες της Γιουβέντους και της Ίντερ αλλά τον απέρριψαν επειδή ήταν μόλις 1,50 μ.
Όμως, δούλεψε σκληρά για πέντε χρόνια σε συνδυασμό με κατάλληλη δίαιτα και κατάφερε να πάρει 33 εκατοστά! Παράλληλα εργαζόταν ως μηχανικός δικύκλων. Το 1961 υπέγραψε στην Ουντινέζε αλλά στο πρώτο ματς δέχθηκε πέντε γκολ. Παρά το άσχημο ξεκίνημα κατάφερε να αγωνιστεί σε 38 ματς τις δύο επόμενες σεζόν (1961-63) και να πάρει μεταγραφή στη Μάντοβα. Εκεί αγωνίστηκε τέσσερα χρόνια σε 131 αγώνες. Το 1967 μεταγράφηκε στη Νάπολι, με την οποία έπαιξε 143 ματς σε πέντε σεζόν. Τότε κλήθηκε και στην Εθνική.

Στη Γιουβέντους
Το 1972 παίρνει μεταγραφή για τη Γιουβέντους, στην οποία αγωνίστηκε 11 χρόνια ως την ηλικία των 41 ετών.
Γνώρισε μεγάλες επιτυχίες. Κατέκτησε το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ, έξι πρωταθλήματα Ιταλίας και δύο Κύπελλα. Το 1983 αποφάσισε να σταματήσει και να δημιουργήσει μια σχολή τερματοφυλάκων στη Γιουβέντους, την οποία όμως διατήρησε για μικρό χρονικό διάστημα.

Στην Εθνική
Το 1968 κλήθηκε για πρώτη φορά στην Εθνική ομάδα, με την οποία κατέκτησε το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα το ίδιο έτος. Στη συνέχεια έγινε βασικός στην Εθνική και κατάφερε να κρατήσει ανέπαφη την εστία του επί 12 συνεχείς αγώνες μέχρι το εναρκτήριο ματς του Μουντιάλ 1974, που δέχθηκε γκολ από τον Σάνον της Αϊτής, δημιουργώντας ένα σπάνιο ρεκόρ.
Επόμενο μεγάλο ραντεβού ήταν η κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1982, στο οποίο αναδείχθηκε καλύτερος τερματοφύλακας της διοργάνωσης. Ήταν ο μεγαλύτερος σε ηλικία ποδοσφαιριστής που κέρδισε το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Καριέρα
1961-63: Ουντινέζε: 38 αγώνες
1963-67: Μάντοβα: 131 αγώνες
1967-72: Νάπολι: 143 αγώνες
1972-83: Γιουβέντους: 330 αγώνες

1953 - Πωλ Κρούγκμαν, Αμερικανός οικονομολόγος, πανεπιστημιακός και συγγραφέας, βραβευμένος με το Βραβείο Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών. (Paul Krugman, 28 Φεβρουαρίου 1953)

1958 - Νατάλια Εστεμίροβα, Ρωσίδα ακτιβίστρια
Η Νατάλια Εστεμίροβα (28 Φεβρουαρίου 1958 - 15 Ιουλίου 2009) ήταν Ρωσίδα ακτιβίστρια για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Εργαζόταν ως κοινωνική λειτουργός στη Μη Κυβερνητική Οργάνωση 'Μεμόριαλ', στο πλαίσιο του προγράμματος νομικής και κοινωνικής συμβουλευτικής, το οποίο χρηματοδοτεί η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στο Γκρόζνυ της Τσετσενίας.
Η Νατάλια Εστεμίροβα απήχθη από αγνώστους στις 15 Ιουλίου 2009 από την οικία της στην πρωτεύουσα της Τσετσενίας, Γκρόζνυ, και το πτώμα της βρέθηκε λίγες ώρες αργότερα στην γειτονική Ινγκουσέτια. Είχε πυροβοληθεί στο κεφάλι και στο στήθος. Ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ, την ημέρα της κηδείας, υποσχέθηκε οτι θα διεξαχθούν όλες οι απαιτούμενες έρευνες για την εύρεση και την τιμωρία των ενόχων της στιγνής δολοφονίας.

1960 - Μανώλης Λιδάκης, είναι Έλληνας τραγουδιστής του λαϊκού και έντεχνου τραγουδιού.
Γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης το 1960 και άρχισε να ασχολείται με τη μουσική από πολύ νεαρή ηλικία. Στα εννέα του χρόνια, άρχισε τις μουσικές του σπουδές στην κιθάρα, τα πνευστά και στη θεωρία της μουσικής. Από το 1970 ως το 1977, συμμετείχε στις φιλαρμονικές του Ηρακλείου παίζοντας ευφώνιο και τρομπέτα.

Το 1982, ανέβηκε στην Αθήνα, όπου πήρε μέρος στην τηλεοπτική εκπομπή "Να Η Ευκαιρία", ενώ υπέγραψε και το πρώτο του συμβόλαιο με δισκογραφική εταιρία. Από τότε ξεκίνησε επαγγελματικά το τραγούδι, ενώ παλαιότερα τραγουδούσε σε μικρές ταβέρνες, μπουάτ και μουσικά μαγαζιά είτε στην Αθήνα, στην Κρήτη είτε μαζί με τον αδερφό του στις Σέρρες.
Μανώλης Λιδάκης: Στην Κρήτη είχαμε ένα γκρουπάκι και τραγουδούσαμε. Σε μια ταβέρνα, λοιπόν, -κάτι τέτοιο ήταν- μου ζήτησαν να τραγουδήσω μερικές μέρες. "Αν μπορείς να μας εξυπηρετήσεις", μου είπαν. Πήγα την πρώτη βδομάδα και στο τέλος τούς είπα "Εντάξει, αρκετά ήταν, να σταματήσω τώρα". "Ούτε να το σκέφτεσαι", ήταν η απάντηση. "Σου δίνουμε τα διπλά για μια ακόμα εβδομάδα". Και συνέχισα να τραγουδάω. Όταν τελείωσε και η δεύτερη εβδομάδα, πάω και τους λέω "Να σταματήσω τώρα". Με ταύτα και με κείνα βρέθηκα στην Αθήνα για να κάνω συμβόλαιο με τη Minos. Μου είπαν "Θα πας και στην τηλεόραση, στο "Να Η Ευκαιρία". Είναι εκεί και ο Λευτέρης Παπαδόπουλος, ο Γιώργος Κατσαρός". Και πήγα[.

Το 1982, κυκλοφόρησε τον πρώτο του δίσκο, "Μετά Από Σένα", του Γιώργου Κατσαρού, ενώ συμμετείχε στο δίσκο "Μίλα Μου Απλά" με την Ελένη Δήμου και το Γιάννη Πάριο, στο "Ρεπορτάζ" του Γιάννη Μαρκόπουλου με το Γιώργο Νταλάρα κ.ά.

Το 1988, υπογράφει συμβόλαιο με τη δισκογραφική εταιρεία Sony Music, οπότε και αρχίζει να γίνεται περισσότερο γνωστός και δημοφιλής, ειδικά με το δίσκο του "Ούτε Που Ρώτησα" (1990). Τα επόμενα χρόνια, ακολουθεί πληθώρα συνεργασιών και κυκλοφορίες δίσκων με μεγάλη απήχηση στο κοινό, οι οποίοι τον καθιέρωσαν ως έναν εκπρόσωπο του λεγόμενου μοντέρνου έντεχνου και του λαϊκού ελληνικού τραγουδιού. Έχει καταπιαστεί και με την κρητική μουσική, διασκευάζοντας διάφορα παλιά ριζίτικα και άλλα κρητικά τραγούδια (π.χ. δίσκος "Κόκκινο Ακρογιάλι"). Ο ίδιος επίσης είχε δηλώσει ότι έχει επηρεαστεί από τραγουδιστές όπως τον Ξυλούρη, τον Μπαξεβάνη, τον Αηδονίδη, τον Καζαντζίδη, τον Μπιθικώτση, αλλά και τη Μοσχολιού, τη Χαρούλα Αλεξίου και τη Δήμητρα Γαλάνη.

Τον Ιούνιο του 2001, κυκλοφορεί το άλμπουμ "Υλικό Ονείρων", στο οποίο συνεργάζεται με το Γιώργο Ανδρέου, το Λάκη Λαζόπουλο, τον Κώστα Λειβαδά, τον Σωκράτη Μάλαμα και τον Άλκη Αλκαίο. Το τραγούδι που έδωσε τον τίτλο του στο άλμπουμ είναι ένα ντουέτο του Λιδάκη με την Ελένη Τσαλιγοπούλου (είχαν συνεργαστεί ξανά το 2002 σε μουσικές εμφανίσεις στη "Σφεντόνα"), εμπνευσμένο από την Τρικυμία του Σαίξπηρ.

Το 2007, συνεργάστηκε σε μουσικές εμφανίσεις με τον Αλκίνοο Ιωαννίδη, αφιέρωμα στο έργο του Μάνου Χατζιδάκι. Αποτέλεσμα της συνεργασίας αυτής ήταν ο δίσκος "4 Θεατρικοί Μύθοι", που περιλαμβάνει τη μουσική που έγραψε ο Χατζιδάκις για το "Ματωμένο Γάμο" του Λόρκα, το "Παραμύθι χωρίς όνομα" του Καμπανέλλη, τον "Καπετάν Μιχάλη" του Νίκου Καζαντζάκη και τον "Κύκλο με την Κιμωλία" του Μπρεχτ.

Το 2008, άλλαξε δισκογραφική εταιρεία και υπέγραψε συμβόλαιο με τη Legend. Την ίδια χρονικά, συνεργάστηκε με το Δημήτρη Μητροπάνο και τον Μπάμπη Στόκα στο Κέντρο Αθηνών. Η τελευταία του δισκογραφική δουλειά κυκλοφόρησε στις αρχές του 2009, με τίτλο "Μη μου γκρεμίζεις το όνειρο", όπου συνεργάστηκε με τον Παντελή Θαλασσινό.

Στις 4 Νοεμβρίου του 2009 συνελήφθη για παράνομη κατοχή ναρκωτικών ουσιών, όταν κατά τη διάρκεια ελέγχου ρουτίνας βρέθηκε στην κατοχή του ποσότητα ναρκωτικών και ηρεμιστικών χαπιών, ωστόσο αφέθηκε ελεύθερος.

1966 - Αρχιεπίσκοπος Οχρίδος Ιωάννης
Ο Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος και Μητροπολίτης Σκοπίων κ. Ιωάννης (κοσμικό όνομα Ζόραν Βρανισκόφσκι, σλαβομ.: Зоран Вранишковски, γεν. 28 Φεβρουαρίου 1966, Μοναστήρι, Γιουγκοσλαβία), είναι Σλάβος Ορθόδοξος κληρικός και επικεφαλής της μόνης κανονικά αναγνωρισμένης Ορθόδοξης εκκλησίας στην επικράτεια της ΠΓΔΜ, της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος, η οποία ζητά επανένωση με το Πατριαρχείο της Σερβίας και τις υπόλοιπες Ορθόδοξες εκκλησίες, θεωρώντας σχισματική την διεθνώς αποκλεισμένη, αυτοαποκαλούμενη Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία.

Ο Βρανισκόφσκι σπούδασε στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών στα Σκόπια, απ' όπου αποφοίτησε το 1990. Τον ίδιο χρόνο, γράφτηκε στη Σχολή Ορθόδοξης Θεολογίας του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου. Από εκεί αποφοίτησε τον Ιούνιο του 1995 και στη συνέχεια ξεκίνησε μεταπτυχιακές σπουδές. Από το 2008, σπουδάζει για την απόκτηση Διδακτορικού διπλώματος, με διδακτορική διατριβή που έχει ως θέμα Η ενότητα της Εκκλησίας και τα Σύγχρονα Εκκλησιολογικά Προβλήματα.
Ο Βρανισκόφσκι έγινε μοναχός το Φεβρουάριο 1998, με το όνομα Γιοβάν (Ιωάννης). Λίγο αργότερα χειροτονήθηκε διάκονος και στη συνέχεια, ιερέας. Τον Ιούλιο του 1998, χειροτονήθηκε επίσκοπος με τον τίτλο του Επισκόπου της Ντρεμβίτσα, και τοποθετήθηκε ως εφημέριος στη Μητρόπολη Πρεσπών και Πελαγονίας. Τον Μάρτιο του 2000, εξελέγη Επίσκοπος της Βέλες.
Ο Ιωάννης, το 2005 τοποθετήθηκε Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος από τον Πατριάρχη της Σερβίας. Ο Ιωάννης αρνήθηκε να αναγνωρίσει, θεωρώντας σχισματική και αντικανονική, την αυτοαποκαλούμενη Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία, και έμεινε σε κοινωνία με τις υπόλοιπες Ορθόδοξες εκκλησίες, οι οποίες επίσης δεν αναγνωρίζουν την Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία.

Το 2004 καταδικάστηκε σε 18 μήνες φυλάκιση με την κατηγορία πως ήταν υποκινητής εθνοτικού και θρησκευτικού μίσους, διχόνοιας και της μισαλλοδοξίας, από τους οποίους εξέτισε τους 8, καθώς το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε κάποια σημεία της κατηγορίας ως αντισυνταγματικά.
Το 2006 καταδικάστηκε πάλι σε 2 χρόνια φυλάκισης, αυτή την φορά με την κατηγορία της υπεξαίρεσης 57.000 ευρώ από μια δωρεά. Αρχικά, το Δικαστήριο αντέκρουσε το κατηγορητήριο, αλλά η υπόθεση επέστρεψε για νέα εκδίκαση. Στη δεύτερη δίκη, οι κατηγορούμενοι αθωώθηκαν από το κατηγορητήριο, αλλά η υπόθεση επέστρεψε για μια τρίτη εκδίκαση. Την τρίτη δίκη, ο Ιωάννης καταδικάστηκε 2 έτη φυλάκισης. Φυλακίστηκε στις 8 Αυγούστου 2006 και έξετισε 256 ημέρες ποινής.
Με απόφαση του Δικαστηρίου των Σκοπίων, ο Ιωάννης αναμένεται να αποφυλακιστεί στις 19 Ιανουαρίου 2015. Οι πιστοί στην π.Γ.Δ.Μ. τον υποδέχθηκαν με συγκίνηση ενώ ο ίδιος μετέβη στην Ρωσία για αποθεραπεία ύστερα από πρόσκληση του Πατριάρχη κ. Κυρίλλου
Ο Αρχιεπίσκοπος Ιωάννης και άλλα μέλη της Αρχιεπισκοπής Οχρίδος έχουν δεχτεί σωματικές επιθέσεις, ενώ σε πολλές περιπτώσεις οι εκκλησίες της Αρχιεπισκοπής έχουν καταστραφεί.

1969 - Ρόμπερτ Σων Λέοναρντ, είναι Αμερικανός ηθοποιός του κινηματογράφου, του θεάτρου και της τηλεόρασης, βραβευμένος με βραβείο Τόνυ το 2001. (Robert Lawrence Leonard, 28 Φεβρουαρίου 1969)

1976 - Άλι Λάρτερ, Αμερικανίδα ηθοποιός και πρώην μοντέλο. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Τσέρι Χιλ του Νιού Τζέρσεϊ. (Alison Elizabeth "Ali" Larter, 28 Φεβρουαρίου 1976)

1979 - Σπύρος Μπαλωμένος, Έλληνας διεθνής αθλητής της χειροσφαίρισης, γεννημένος στις 28 Φεβρουαρίου 1979 στην Αθήνα.

1979 - Σεμπαστιέν Μπουρντέ, Γάλλος οδηγός αγώνων. (γεν. στο Λε Μαν στις 28 Φεβρουαρίου του 1979)
Γεννήθηκε στο Λε Μαν. Τις χρονιές 2008 και 2009 βρέθηκε στη Φόρμουλα 1. Η ομάδα η οποία τον ενέταξε στο δυναμικό της ήταν η Τόρο Ρόσο. Την 1η χρονιά πήρε μέρος σε όλα τα Γκραν Πρι όμως τη 2η πήρε μέρος μόνο στα μισά περίπου επειδή απ' το Γκραν Πρι Ουγγαρίας αντικαταστάθηκε απ' τον Ισπανό Χαϊμέ Αλγκερσουάρι, επειδή κρίθηκε πως με την άσχημη απόδοσή του δεν μπορούσε να βοηθήσει την ομάδα.

1982 - Νατάλια Βοντιανόβα, είναι Ρωσίδα μοντέλο, φιλάνθρωπος και περιστασιακή ηθοποιός.

1996 - Ντανίλο Μπαρμπόζα, Βραζιλιάνος επαγγελματίας ποδοσφαιριστής ο οποίος αγωνίζεται ως αμυντικός μέσος.

 

Θάνατοι σαν σήμερα

1510 - Χουάν ντε λα Κόσα, Ισπανός χαρτογράφος και εξερευνητής. (Juan de la Cosa, Σαντόνια, Ισπανία, περίπου το 1450 — Τουρμπάτσο, Κολομβία 28 Φεβρουαρίου 1510)
Γεννήθηκε στη Σαντόνα της Κανταβρίας. Είχε ακολουθήσει τον Χριστόφορο Κολόμβο στα τρία πρώτα ταξίδια του και στη συνέχεια υπήρξε πλοηγός του Αλούδα ντ΄ Οχέδα (1499-1500). Ο ντε λα Κόσα ήταν ιδιοκτήτης και κυβερνήτης της Σαντα Μαρία, του μεγαλύτερου από τα τρία πλοία με τα οποία ο Κολόμβος έπλευσε προς την Αμερική. Με εντολή της βασίλισσας Ισαβέλλας εξερεύνησε τις αμερικανικές χώρες που είχαν ανακαλυφθεί, αλλά δεν πέτυχε στις περισσότερες περιπτώσεις τον αποικισμό από Ισπανούς λόγω της έντονης εχθρότητας των ιθαγενών.
Το 1509 εκτέλεσε το έβδομο ταξίδι του στην αμερικανική ήπειρο προκειμένου να εξερευνήσει τη Τιέρα Ψέρμα επικεφαλής 200 στρατιωτών. Όμως μετά από ένα έτος παραμονή και όταν ετοιμαζόταν για την επιστροφή φονεύθηκε από τους ιθαγενείς.
Ο Χουάν ντε λα Κόσα άφησε όμως δύο έγχρωμους χάρτες επί περγαμηνής. Ο ένας περιλαμβάνει τη θάλασσα της Κανταβρίας και ο άλλος όλες τις χώρες της Αμερικής που είχαν μέχρι τότε ανακαλυφθεί από τον Κολόμβο και άλλους θαλασσοπόρους. Και οι δύο αυτοί χάρτες βρίσκονται σήμερα στο Ναυτικό Μουσείο της Μαδρίτης.

1869 - Αλφόνς ντε Λαμαρτίν, , γνωστός στην Ελλάδα ως Λαμαρτίνος, ήταν Γάλλος ποιητής, μυθιστοριογράφος, ιστοριογράφος και πολιτικός, από τα μεγαλύτερα ονόματα του ρομαντισμού στην Γαλλία. (Alphonse Marie Louis de Prat de Lamartine, 21 Οκτωβρίου 1790 – 28 Φεβρουαρίου 1869)

1897 - Δημήτριος Καλλιφρονάς, ήταν Έλληνας αγωνιστής του 1821 και πολιτικός του νεοσύστατου Ελληνικού κράτους. Είχε το προσωνύμιο «φουστανελοφόρος».
ην περίοδο της επανάστασης κατέφυγε στην Αίγινα και, αργότερα, εντάχθηκε στο στρατιωτικό σώμα του Κάρολου Φαβιέρου. Διετέλεσε Δήμαρχος Αθηναίων το 1837 και το 1840-1841) και, επίσης, πρώτος πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου της Αθήνας.
Έλαβε ενεργά μέρος στην Επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου και αργότερα εκλέχτηκε πληρεξούσιος στην Α' Εθνοσυνέλευση του 1843. Επίσης διετέλεσε πρόεδρος (από τις 14 Σεπτεμβρίου 1847 ως τις 22 Σεπτεμβρίου 1848 και από τις 4 Ιουλίου 1885 ως τις 24 Οκτωβρίου 1885) και αντιπρόεδρος (1847) της Βουλής, υπουργός Δημοσίας Εκπαίδευσης και Εκκλησιαστικών (από τις 27 Οκτωβρίου 1848 ως τις 24 Δεκεμβρίου 1849 , από τις 8 Απριλίου ως την 1η Ιουλίου 1863) , από την 1η Νοεμβρίου 1865 ως τις 15 Νοεμβρίου 1865 και από τις 6 Ιανουαρίου 1873 ως τις 21 Φεβρουαρίου 1874) και υπουργός Ναυτικών (στην κυβέρνηση του 1862) από τις 23 Οκτωβρίου 1862 ως τις 20 Φεβρουαρίου 1863.
Πέθανε σε ηλικία 97 ετών στην Αθήνα και τάφηκε στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών, σε τάφο στον οποίο υπάρχει η προτομή του. Γιος του ήταν ο Λάμπρος Καλλιφρονάς. Στην περιοχή που σήμερα είναι η οδός Καλλιφρονά, στην Κυψέλη, η οικογένειά του είχε στην κατοχή της αμπέλια.

1897 - Εμμανουήλ Κοκκίνης, Κρητικός οπλαρχηγός. (Ανώπολη Πεδιάδας, 1826 - Κεντρί, 28 Φεβρουαρίου 1897)
Την περίοδο 1866 - 1897 ήταν οπλαρχηγός Μιραμπέλλου. Έλαβε μέρος σε όλες τις επαναστάσεις της ίδιας περιόδου. Ήταν αρχηγός της επανάστασης στο Λασίθι και το 1877 συνελήφθη από τους Τούρκους και υποβλήθηκε σε βασανιστήρια. Τελικά απελευθερώθηκε έπειτα από διαπραγματεύσεις με τον Κωστάκη Αδοσίδη Πασά.
Ο Κοκκίνης τραυματίστηκε σοβαρά από βολή του ιταλικού θωρηκτού "Λάουρα" τον Φεβρουάριο του 1897 όταν έγινε η επίθεση εναντίον της Ιεράπετρας και τη στιγμή που ο ίδιος αποπειράθηκε να υψώσει την ελληνική σημαία πάνω σε ένα ρήγμα του τείχους της Ιεράπετρας, που είχαν ανοίξει τα πυροβόλα.
Υπέκυψε στα τραύματά του στο Κεντρί, όπου είχε μεταφερθεί, βαριά τραυματισμένος.

1916 - Χένρι Τζέιμς, Αμερικανός συγγραφέας.
Ο Χένρι Τζέιμς (Henry James, 15 Απριλίου 1843 – 28 Φεβρουαρίου 1916) ήταν ένας από τους σημαντικότερους Αμερικανούς συγγραφείς του 19ου αιώνα, από τους κύριους εκπροσώπους του ρεαλισμού στη λογοτεχνία, και Μέλος του Τάγματος της Αξίας. Ο Χένρι πειραματίστηκε με το αφηγηματικό ύφος του μυθιστορήματος και διείσδυσε σε θέματα που έχουν να κάνουν με τη συνείδηση και την αντίληψη του ατόμου. Οι χαρακτήρες των μυθιστορημάτων του εξωτερικεύονται και παραθέτουν τη δική τους εκδοχή για τη σειρά των πραγμάτων. Ήταν επίσης ένας από τους θεμελιωτές της κριτικής των λογοτεχνικών έργων και παρότρυνε τους υπόλοιπους συγγραφείς, να παρουσιάζουν την άποψή τους για τον κόσμο μέσα από τα έργα τους. Έζησε σαράντα χρόνια στην Αγγλία και τα μυθιστορήματά του αναφέρονται συχνά σε Αμερικανούς και στις σχέσεις τους με την Ευρώπη και τους Ευρωπαίους. Βιογράφοι και κριτικοί έχουν εντοπίσει ότι σημαντικές επιρροές για το έργο του αποτέλεσαν οι Ονορέ ντε Μπαλζάκ, Ερρίκος Ίψεν, Ναθάνιελ Χόθορν και Ιβάν Τουργκένιεφ[1].

1926 - Αλφόνς Μπορελλύ, Γάλλος αστρονόμος
Ο Αλφόνς Λουί Νικολά Μπορελλύ (Alphonse Louis Nicolas Borrelly, 8 Δεκεμβρίου 1842 – 28 Φεβρουαρίου 1926) ήταν Γάλλος αστρονόμος. Δεν πρέπει να συγχέεται με τον Ιταλό αστρονόμο και ιατρό Τζιοβάνι Μπορέλι.
Ο Αλφόνς Μπορελλύ εργάσθηκε στο Αστεροσκοπείο της Μασσαλίας, από όπου και ανεκάλυψε 18 αστεροειδείς και μερικούς κομήτες. Από τους κομήτες αυτούς ο γνωστότερος είναι ο περιοδικός Κομήτης 19P/Borrelly. Ο πρώτος αστεροειδής που ανακαλύφθηκε από τον Μπορελλύ ήταν ο 99 Δίκη (το 1868) και ο τελευταίος ο 394 Αρδουίνα (το 1894).
Ονομάστηκαν προς τιμήν του
Ο αστεροειδής 1539 Μπορελλύ, που ανακαλύφθηκε το 1940 από τον André Patry, ονομάσθηκε έτσι προς τιμή του Αλφόνς Μπορελλύ.

1959 - Μάξγουελ Άντερσον, Αμερικανός θεατρικός συγγραφέας.
Ο Μάξγουελ Άντερσον (James Maxwell Anderson, 15 Δεκεμβρίου 1888 - 28 Φεβρουαρίου 1959) ήταν Αμερικανός θεατρικός συγγραφέας και δημοσιογράφος, γιος ιεροκήρυκα.
Γεννήθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 1888 στο Ατλάντικ της Πενσυλβάνιας. Σπούδασε αγγλική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Ντακότα κι αργότερα στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ (Stanford) στο Κονέκτικατ. Στα 1914 εργάστηκε ως καθηγητής των αγγλικών. Οι ιδέες του όμως άσκησαν αρνητική επιρροή στην καριέρα του. Ήταν αιτία να απολυθεί από τη θέση που είχε στο Κολλέγιο Whittier στην Καλιφόρνια, προπαγανδίζοντας το ειρηνιστικό κίνημα κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου.

1972 - Κωνσταντίνος Μανιαδάκης, Έλληνας στρατιωτικός και πολιτικός.
Ο Κωνσταντίνος Σ. Μανιαδάκης (25 Ιουλίου 1893 - 28 Φεβρουαρίου 1972) ήταν Έλληνας στρατιωτικός (αντισυνταγματάρχης του Μηχανικού), με κορυφαίο ρόλο στο δικτατορικό καθεστώς της 4ης Αυγούστου του Ιωάννη Μεταξά. Δημιούργησε το Υφυπουργείο Δημοσίας Ασφαλείας, που εξελίχθηκε στα μεταπολεμικά χρόνια στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, ενώ οι βάναυσες μέθοδοί του άφησαν εποχή

1977 - Γεωργία Μηττάκη, Ελληνίδα τραγουδίστρια. (1911 - 28 Φεβρουαρίου 1977)
Γεννήθηκε το 1911 στον Αυλώνα Αττικής. Ο πατέρας της λεγόταν Ευάγγελος Κουρουμπέτσης και η μητέρα της Όλγα Φίστη. Σε ηλικία 18 ετών (1929) εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, στη συνοικία Ψυρή. Το 1930 παντρεύτηκε τον κρητικό Γεώργιο Μηττάκη, από τον οποίο έλαβε και το επίθετο, με το οποίο έμεινε γνωστή.
Εργάστηκε σε διάφορα κέντρα δημοτικής μουσικής, όπως στον Έλατο και την Αράχωβα, και συνεργάστηκε με κορυφαίους μουσικούς του είδους, όπως ο Νίκος Καρακώστας, ο Κώστας Γιαούζος κ.ά.
Στην αρχή της δεκαετίας του '50 ταξίδεψε στην Αίγυπτο, ενώ στα τέλη της ίδιας δεκαετίας ταξίδεψε δύο φορές στην Αμερική, όπου οι Έλληνες ομογενείς την υποδέχτηκαν εγκαρδίως. Την ίδια περίοδο ηχογράφησε στην Αμερική και αρκετά τραγούδια.
Το 1965 ηχογράφησε τα τελευταία της τραγούδια, πριν αποσυρθεί για λόγους υγείας. Άφησε την τελευταία της πνοή στις 28 Φεβρουαρίου 1977 στη γενέτειρά της Αυλώνα.

Δισκογραφία
Το πρώτο τραγούδι που ηχογράφησε ήταν το «Σ’ ένα τεκέ μπουκάρανε» του τρικαλινού συνθέτη Βασίλη Τσιτσάνη. Στο τραγούδι αυτό ο Τσιτσάνης αφιερώνει στην Γεωργία Μηττάκη ένα στίχο, που η ίδια τραγουδάει: και η Γεωργία η τρανή με κέφι και μεράκι, σαμπαχαδάκι έλεγε με φίνο μπουζουκάκι. Και παρακάτω στο ίδιο τραγούδι ο Τσιτσάνης τής φωνάζει: γεια σου, Γεωργία μερακλού!.
Τραγούδησε διάφορα είδη τραγουδιού, όπως δημοτικά, σμυρναίικα, λαϊκά και ρεμπέτικα καθώς και τραγούδια διαφόρων συνθετών, όπως του Σπύρου Περιστέρη, Στέλιου Παντελίδη, Κώστα Σκαρβέλη, Παναγιώτη Τούντα, Βασίλη Τσιτσάνη και άλλων.

1981 - Άλμπιν Λέσκυ, Αυστριακός φιλόλογος και ελληνιστής.
Ο Αυστριακός Άλμπιν Λέσκυ (Albin Lesky, 7 Ιουλίου 1896 - 28 Φεβρουαρίου 1981) ήταν κλασικός φιλόλογος και ελληνιστής από τους κορυφαίους του προηγούμενου αιώνα.
Γεννήθηκε το 1896 στο Γκρατς. Διετέλεσε καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Βιέννης και ακαδημαϊκός. Το 1972 ανακηρύχτηκε επίτιμος διδάκτορας από την Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Πέθανε στο Ίνσμπρουκ, το 1981, σε ηλικία 85 ετών.
Τα σημαντικότερα συγγράμματά του, που κυκλοφορούν επίσης και στα ελληνικά, είναι Η ιστορία της ελληνικής λογοτεχνίας (1957) και Η τραγική ποίηση των Ελλήνων (1956)

1985 - Ντέιβιντ Μπάυρον, Άγγλος τραγουδιστής (Uriah Heep).
Ο Ντέιβιντ Μπάυρον (αγγλικά: David Byron, 29 Ιανουαρίου 1947 – 28 Φεβρουαρίου 1985) ήταν Βρετανός μουσικός, στιχουργός και συνθέτης της ροκ μουσικής. Γεννήθηκε στις 29 Ιανουαρίου 1947 στο Έππινγκ της Αγγλίας. Έγινε γνωστός ως τραγουδιστής και ηγέτης των Uriah Heep, που ίδρυσε το 1970. Γρήγορα απόκτησε διεθνή φήμη ως τραγουδιστής, χάρη στο εκκεντρικό του στυλ και το υποκριτικό του ταλέντο επί της σκηνής. Εγκατέλειψε τους Uriah Heep το 1976 και έκανε ατομική καριέρα, ενώ στην συνέχεια ίδρυσε άλλα δύο συγκροτήματα, τους Rough Diamond και τους The Byron Band. Απεβίωσε στις 28 Φεβρουαρίου 1985 υπό την επήρεια αλκοόλ, ενώ το πτώμα του βρέθηκε λίγες μέρες αργότερα.

1986 - Ούλωφ Πάλμε, Σουηδός πολιτικός.
Ο Σβεν Ούλωφ Γιοαχίμ Πάλμε (Sven Olof Joachim Palme, 30 Ιανουαρίου 1927 – 28 Φεβρουαρίου 1986) ήταν Σουηδός σοσιαλδημοκράτης πολιτικός και πρωθυπουργός. Υπήρξε ηγέτης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος από το 1969 έως το 1986 και Πρωθυπουργός της Σουηδίας μαζί με ένα Ιδιωτικό Κυβερνητικό Συμβούλιο από τον Οκτώβριο του 1969 ως τον Οκτώβριο του 1976 και μαζί με Υπουργική Κυβέρνηση από τον Οκτώβριο του 1982. Ο Πάλμε δολοφονήθηκε το 1986 και στη θέση του τον διαδέχτηκε ο Ίνγκβαρ Κάρλσον.

2000 - Κωνσταντίνος Δ. Δαβάκης, Έλληνας νομάρχης. Ήταν γιος του Δάβου Δαβάκη.
Γεννήθηκε στα Κεχριάνικα της κοινότητας Κίττας Λακωνίας και εισήλθε στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων το 1946. Μετά την αποστρατεία του εργάστηκε ως δικηγόρος πρώτα στο Πρωτοδικείο Αθηνών και το 1973 προήχθη σε δικηγόρο παρ' εφέταις.
Διορίστηκε αναπληρωτής Νομάρχης Αττικής τον Αύγουστο του 1974. Δύο χρόνια μετά, στις 30 Ιουλίου 1976 τοποθετήθηκε Νομάρχης Δυτικής Αττικής.
Πέθανε τον Φεβρουάριο του 2000 σε ηλικία 73 ετών και κηδεύτηκε στο Πρώτο Νεκροταφείο Αθηνών στις 29 Φεβρουαρίου. Ήταν παντρεμένος, με 3 παιδιά
Ήταν γιος του Δάβου Δαβάκη. Γεννήθηκε στα Κεχριάνικα της κοινότητας Κίττας Λακωνίας και εισήλθε στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων το 1946. Μετά την αποστρατεία του εργάστηκε ως δικηγόρος πρώτα στο Πρωτοδικείο Αθηνών και το 1973 προήχθη σε δικηγόρο παρ' εφέταις.
Διορίστηκε αναπληρωτής Νομάρχης Αττικής τον Αύγουστο του 1974. Δύο χρόνια μετά, στις 30 Ιουλίου 1976 τοποθετήθηκε Νομάρχης Δυτικής Αττικής.
Πέθανε τον Φεβρουάριο του 2000 σε ηλικία 73 ετών και κηδεύτηκε στο Πρώτο Νεκροταφείο Αθηνών στις 29 Φεβρουαρίου. Ήταν παντρεμένος, με 3 παιδιά

2003 - Ντίνος Δημόπουλος, ήταν Έλληνας ηθοποιός, σκηνοθέτης του θεάτρου και του κινηματογράφου, θεατρικός συγγραφέας και λογοτέχνης.
Στην αρχή εργάσθηκε ως ηθοποιός, «ζεν πρεμιέ», σχεδόν σε όλα τα μεγάλα θέατρα της Αθήνας όπως στο Εθνικό, Κοτοπούλη, Λογοθετίδη, Κατερίνας, Μουσούρη, Αθηνών κ.ά.
Ασχολήθηκε με τη σκηνοθεσία (1953), τόσο του θεάτρου όσο και του κινηματογράφου. Έχει σκηνοθετήσει περίπου 50 θεατρικά έργα τα οποία και ανεβάστηκαν στις αθηναϊκές σκηνές και περισσότερες από άλλες τόσες κινηματογραφικές ταινίες.

2006 - Όουεν Τσάμπερλεϊν, ήταν Αμερικανός φυσικός και νομπελίστας ο οποίος μαζί με τον Εμίλιο Σεγκρέ ανακάλυψε το αντιπρωτόνιο, ένα υποατομικό αντισωματίδιο.

2007 - Χρυσόστομος Θέμελης, ήταν Έλληνας ιεράρχης και Μητροπολίτης Μεσσηνίας.

2012 - Βασίλης Τσιβιλίκας, ήταν Έλληνας κωμικός ηθοποιός με σημαντική παρουσία στον ελληνικό κινηματογράφο, την τηλεόραση και ιδιαίτερα το θέατρο. (Θεσσαλονίκη, 17 Ιανουαρίου 1942 - Αθήνα, 29 Φεβρουαρίου 2012)