DIASKEDASI.INFO

Η διασκέδαση On Line

Σαν σήμερα 17 Φεβρουαρίου ας θυμηθούμε τι έγινε

01-Tsarouxis-Mines-Flevaris

Σαν σήμερα 17 Φεβρουαρίου 
ας θυμηθούμε τι έγινε 
από τον Mr George Almanac

Εορτάζουν
Θεοδώρου μεγαλομάρτυρος του Τήρωνος, (Θεόδωρος, Θοδωρής, Θόδωρος, Θεοδώρα, Δώρα, Θοδώρα, Δωρούλα, Ντόρα *)
Αγίων Μαρκιανού και Πουλχερίας των βασιλέων,
Άγιος Θεόδωρος Βυζαντίου, (Πουλχερία, Πουλχερίνα, Πουλχερίτσα, Πουλχέρω, Πουλχέρη *)

17 Φεβρουαρίου

Γεγονότα σαν σήμερα

364: Ο αυτοκράτορας Ιοβιανός πεθαίνει κάτω από ύποπτες συνθήκες μετά από βασιλεία 8 μηνών. Ο Ιοβιανός βρέθηκε νεκρός στη σκηνή του, στα Τύανα της Μικράς Ασίας, ενώ επέστρεφε από τη Συρία στην Κωνσταντινούπολη.

1500: Μάχη του Χέμινγκστεντ: ο δούκας Φρειδερίκος και ο βασιλιάς της Δανίας, Ιωάννης, προσπαθούν να κατακτήσουν τους αγρότες του Ντίτμαρσεν στη Δανία.

1600: Ο φιλόσοφος Τζορντάνο Μπρούνο καίγεται ζωντανός, ως αιρετικός, στο Κάμπο ντε Φιόρι στη Ρώμη.

1673: Καταρρέει στη σκηνή του θεάτρου ο Γάλλος συγγραφέας, σκηνοθέτης και πρωταγωνιστής Μολιέρος ενώ θριάμβευε στο έργο "Κατά φαντασίαν ασθενής". Ο Ιωάννης Βαπτιστής Ποκελέν, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, πέθανε λίγο αργότερα σε ηλικία 51 ετών.

1753: Η Σουηδία αποφασίζει να αφήσει το Ιουλιανό ημερολόγιο και να ακολουθήσει το Γρηγοριανό.

1801: Εκλέγεται 3ος Πρόεδρος των ΗΠΑ ο Τόμας Τζέφερσον.

1817: Η Βαλτιμόρη γίνεται η πρώτη πόλη των ΗΠΑ, της οποίας οι δρόμοι φωταγωγούνται με λάμπες γκαζιού.

1847: Ο Φρεντερίκ Σοπέν με τον τσελίστα Ογκίστ Φρανσόμ παρουσιάζουν το νέο του έργο Σονάτα για τσέλο και πιάνο σε σολ ελάσσονα, έργο 65 στο διαμέρισμά του στο Παρίσι. Το ακροατήριο του περιλαμβάνει την ερωμένη του Γεωργία Σάνδη με την κόρη της, τον ζωγράφο Ευγένιο Ντελακρουά και δύο άλλα πρόσωπα.

1859: Κάνει πρεμιέρα στη Ρώμη η όπερα του Ιταλού συνθέτη Τζουζέπε Βέρντι ο "Χορός των Μεταμφιεσμένων", που είναι βασισμένη στη δολοφονία του Σουηδού βασιλιά Γουστάβου.

1864: Κατά τη διάρκεια του αμερικανικού εμφυλίου, το υποβρύχιο των νοτίων Χάνλεϊ επιτίθεται κατά του πολεμικού Χαουζοτόνικ των βορείων. Και τα δύο καταλήγουν στο βυθό. Πρόκειται για την πρώτη ναυμαχία ανάμεσα σε υποβρύχιο και πλοίο επιφανείας.

1867: Το πρώτο πλοίο περνά από τη διώρυγα του Σουέζ.

1869: Εκτελείται το πρώτο δοκιμαστικό δρομολόγιο του ατμοκίνητου αστικού σιδηροδρόμου Αθήνας - Πειραιά.

1871: Ο πρωσικός στρατός παρελαύνει νικητής στο Παρίσι, μετά την επικράτησή του στον Γαλλο-Πρωσσικό Πόλεμο.

1900: Οι νεκροί από τη φυματίωση στην Αθήνα φτάνουν τους 600.

1904: Η όπερα του Πουτσίνι «Μαντάμ Μπάτερφλαϊ» κάνει πρεμιέρα στη Σκάλα του Μιλάνου.

1905: Επαναστάτες δολοφονούν στη Μόσχα τον Μέγα Δούκα της Ρωσίας, Σεργκέι Αλεξάντροβιτς, που ήταν θείος του Τσάρου Νικολάου Β κι ένας από τους κυριότερους συμβούλους του.

1913: Μάχη στα Πλατανούδια στην Τερπνή Σερρών.

1913: Η τουρκική κυβέρνηση, με επανειλημμένα διαβήματά της προς τον νέο Οικουμενικό Πατριάρχη, ζητά τη μεσολάβησή του για σύναψη ειρήνης με την Ελλάδα.

1914: Ο ελληνικός στρατός εγκαταλείπει τη Βόρεια Ήπειρο, έπειτα από απαίτηση των Μεγάλων Δυνάμεων. Σχηματίζεται η Προσωρινή Κυβέρνηση της Βόρειας Ηπείρου υπό τον Χρηστάκη Ζωγράφο, η οποία διακηρύσσει την αυτονομία της περιοχής.

1914: Οι Βρετανίδες σουφραζέτες επιτίθενται και καταστρέφουν τα τζάμια της οικίας του Βρετανού υπουργού Εσωτερικών και πυρπολούν τις εγκαταστάσεις ενός ομίλου αντισφαιρίσεως διεκδικώντας δυναμικά και βίαια δικαίωμα ψήφου.

1915: Κατά τη διάρκεια του Α Παγκοσμίου Πολέμου, ο βασιλιάς Κωνσταντίνος συναντάται με τον πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο και εγκρίνει την αποστολή ελληνικού στρατού στη Θράκη.

1920: Οι Σύμμαχοι διεθνοποιούν τα Δαρδανέλλια και το Βόσπορο.

1922: Σύναξη ντανταϊστών στο καφενείο Closerie des Lilas στο Παρίσι, με αντικείμενο τη διαμάχη μεταξύ του Αντρέ Μπρετόν και του Τρσταν Τζαρά για την αρχηγία του κινήματος. Παρίστανται περίπου 100 θιασώτες του ντανταϊσμού, ανάμεσά τους οι Πάμπλο Πικάσο, Ανρί Ματίς, Κονσταντίν Μπρανκούζι και Ζακ Κοκτό. Οι δύο αντίπαλοι ανταλλάσσουν επιχειρήματα, αλλά και ύβρεις, ώσπου ο επιδιατητής Ερίκ Σατί ανακηρύξει νικητή τον Τζαρά. Ο Μπρετόν θα αποχωρήσει και θα δημιουργήσει τον σουρεαλισμό.

1924: Στο Μαϊάμι της Φλόριντα, ο κολυμβητής Τζόνι Βαϊσμίλερ, καταρρίπτει το παγκόσμιο ρεκόρ στα 100 μέτρα ελεύθερο με χρόνο 52 δευτερόλεπτα και 2/5 εκατοστά του δευτερολέπτου.

1929: Πραγματοποιείται η πρώτη προβολή κινηματογραφικής ταινίας σε αεροπλάνο από την αεροπορική εταιρία «Γιουνιβέρσαλ».

1931: Γίνεται το πρώτο αθλητικό γεγονός, που μεταδίδεται τηλεοπτικά στην Ιαπωνία

1933: Λήγει το καθεστώς ποτοαπαγόρευσης στις ΗΠΑ.

1941: Η Βουλγαρία και η Τουρκία υπογράφουν σύμφωνο ειρήνης, που επιβεβαιώνει την απροθυμία της Άγκυρας να ενωθεί με τους Συμμάχους.

1947: Αρχίζει να μεταδίδεται και στη Σοβιετική Ένωση το ραδιοφωνικό πρόγραμμα η Φωνή της Αμερικής.

1949: Διορίζεται πρώτος Πρόεδρος του Ισραήλ ο δρ. Χάιμε Βάιτσμαν, που είναι ο γηραιότερος πολιτικός και δηλωμένος οπαδός του σιωνισμού.

1951: Ο Τίτο υπόσχεται δημόσια ότι, θα απαντήσει σε κάθε επιθετική δραστηριότητα στην Ευρώπη, η οποία θα έθετε σε κίνδυνο τη Γιουγκοσλαβία.

1954: Η Βρετανία ανακοινώνει ότι μπορεί να κατασκευάσει βόμβα υδρογόνου.

1960: Συλλαμβάνεται στις ΗΠΑ ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ με την κατηγορία της ψευδορκίας.

1962: Στο Αμβούργο της Γερμανίας, τυφώνας και πλημμύρες αφήνουν πίσω τους περισσότερους από 100 νεκρούς.

1964: Στη Γερμανία, ο Βίλι Μπραντ επανεκλέγεται δήμαρχος του Δυτικού Βερολίνου.

1970: Ανακαλύπτεται μεγάλος προϊστορικός οικισμός της νεολιθικής εποχής στο Μαραθώνα.

1971:  Στη Χιλή, οι χωρικοί καταλαμβάνουν τα αγροκτήματα, παρά τις κυβερνητικές ανακοινώσεις, που έλεγαν να περιμένουν την αγροτική μεταρρύθμιση.

1972: Στη Βρετανία, η Βουλή των Κοινοτήτων ψηφίζει υπέρ της ένταξης της χώρας στην ΕΟΚ.

1979: Η Κίνα εισβάλλει στο Βιετνάμ, ως αντίποινα για την εισβολή του Βιετνάμ στην Καμπότζη.

1980: Ισραηλινοί διπλωμάτες καταφθάνουν στο Κάιρο, προκειμένου να ανοίξουν την πρώτη τους πρεσβεία στον αραβικό κόσμο.

1981: Ο πάπας Ιωάννης Παύλος Β συναντάται με τον Πρόεδρο Μάρκος στις Φιλιππίνες.

1982: Καθιερώνεται ο πολιτικός γάμος στην Ελλάδα ως ισόκυρος με τον θρησκευτικό.

1985: Ο Μανώλης Γλέζος εκλέγετε πρόεδρος της ΕΔΑ.

1991: Στο δυτικό Ιράν, πέφτει μαύρη βροχή από τις πετρελαιοπηγές, που καίγονταν στο Κουβέιτ, ρυπαίνοντας νερό και περιβάλλον.

1993: Αμερικανοί επιστήμονες ανακαλύπτουν τη μεγαλύτερη συγκέντρωση ηφαιστείων, στον Ειρηνικό Ωκεανό, σε μία ζώνη 180.000 τ.χλμ.

1994: Στη Λευκωσία της Κύπρου, αρχίζουν οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

1995: Τη σύσταση Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, προαναγγέλλει ο υπουργός Οικονομικών Αλέκος Παπαδόπουλος.

1996: Ο παγκόσμιος πρωταθλητής Γκάρι Κασπάροφ κερδίζει τον computer της IBM «Deep Blue» μετά από έναν αγώνα 6 παιχνιδιών. Ο Κασπάροφ έχασε το πρώτο, κέρδισε το δεύτερο, πέμπτο και έκτο, και έφερε ισοπαλία στο τρίτο και τέταρτο παιχνίδι.

1997: Διορίζεται Πρωθυπουργός του Πακιστάν ο Ναγουάζ Σρόφ από τον Πρόεδρο της χώρας Φαρούκ Λεγκάρι, ο οποίος είχε διαλύσει την κυβέρνηση της Μπεναζίρ Μπούτο στις 5 Νοεμβρίου.

1997: Στον εισαγγελέα οδηγούνται 16 άτομα, τα οποία κατηγορούνται για τη διοργάνωση κυνομαχιών με στοιχήματα, στο Μακροχώρι Ημαθίας. Κατά τη διάρκεια των κυνομαχιών, τα ζώα πάλευαν μέχρι θανάτου. Στις 24 Φεβρουαρίου θα καταδικασθούν σε ποινές φυλάκισης από έξι μήνες έως ένα χρόνο.

1999: Ο Νίκος Πολυχρονόπουλος κατακτά το χρυσό μετάλλιο στο Πανευρωπαϊκό Νέων του γαλλικού μπιλιάρδου, που έγινε στην Μούρθια της Ισπανίας. Ο Έλληνας αθλητής, που βρίσκεται επί 5 συνεχή χρόνια στο Final Four της Ευρώπης, πετυχαίνει την μεγαλύτερη επίδοση των αγώνων με 1.145 γενικό μέσο όρο.

2003: Η άτυπη Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που συγκαλεί η Ελληνική Προεδρία μετατρέπεται σε επίσημη και κατορθώνει να εμφανίσει ενιαία θέση στο πρόβλημα του Ιράκ: «Ο πόλεμος δεν είναι αναπόφευκτος», αποφαίνεται. Η όλη διαδικασία κατακυρώνεται ως επιτυχία της ελληνικής διπλωματίας.

2003: Αρχίζει η επιβολή διοδίων σε όσους εισέρχονται με τα αυτοκίνητά τους στο κέντρο του Λονδίνου.

2008: Το Κόσοβο γίνεται ανεξάρτητο κράτος από τη Σερβία. Η Βουλή του Κοσόβου ανακοινώνει, μονομερώς, την ανεξαρτησία του από τη Σερβία, η οποία όμως δεν αποδέχεται την απόσχισή του και προσφεύγει στον ΟΗΕ.

2008: Σφοδρή κακοκαιρία πλήττει όλη την Ελλάδα. Πρωτοφανείς ισχυρές χιονοπτώσεις.

2011: Ματωμένη Πέμπτη στη Λιβύη όπου οι δυνάμεις του Καντάφι πνίγουν στο αίμα μια διαδήλωση στη Μανάμα.

2012: Η είδηση της κλοπής 60 έως 70 αντικειμένων από του μουσείο της Ολυμπίας κάνει το γύρο του κόσμου.

2018: Η ΑΕΚ παίρνει κύπελλο Ελλάδας στο μπάσκετ.

 

Γεννήσεις σαν σήμερα

1519 - Φραγκίσκος, από τον Οίκο της Λωρραίνης ήταν δούκας του Γκιζ (1550-1563). Στην αντιπαράθεση Καθολικών - Ουγενότων της εποχής του, ήταν υπέρμαχος των πρώτων. (γαλλ. François, 17 Φεβρουαρίου 1519 - 24 Φεβρουαρίου 1563)
Γεννήθηκε στο Μπας-λε-Ντικ της Λωρραίνης και ήταν ο πρώτος γιος του Κλαύδιου (Κλωντ) δούκα του Γκιζ και της Αντουανέτας των Βουρβόνων, κόρης του Φραγκίσκου κόμη του Βαντόμ. Ανατράφηκε μαζί με τον 3o εξάδελφό του Ερρίκο Β' της Γαλλίας.

Το 1545 στη 2η πολιορκία της Βουλώνης μία λόγχη διαπέρασε το κράνος του. Το βίαιο χτύπημα έσπασε τη λόγχη και ένα τμήμα της 15 εκ. διαπέρασε τα μάγουλά του. Ο Φραγκίσκος στάθηκε στη σέλα του και οδήγησε μόνος το άλογό του στη σκηνή. Όταν ο χειρουργός του έβγαλε το τμήμα της λόγχης, το υπέμεινε σαν να του αφαιρούσαν τρίχα από το κεφάλι. Η ουλή του έμεινε για την υπόλοιπη ζωή. Πήρε την εκδίκησή του αργότερα στις μάχες του Καλαί, όπου οι τελευταίοι Άγγλοι έφυγαν για πάντα από τη χώρα.

Νυμφεύτηκε την Άννα ντ' Έστε, εξαδέλφη του Ερρίκου Β'. Έγινε Μέγας Καγκελάριος της Γαλλίας. Κέρδισε διεθνή φήμη όταν αμύνθηκε με επιτυχία κατά την πολιορκία του Μέτς από τον Κάρολο Ε' των Αψβούργων και νίκησε το στρατό εκείνου το 1554 στη μάχη του Ρέντυ. Ακολούθησε η ειρήνη του Βωσέλ. Οδήγησε στρατό στην Ιταλία το 1557 για βοήθεια του πάπα Παύλου Δ'. Επέστρεψε στη Γαλλία και έγινε αντιστράτηγος της χώρας έπειτα από την ήττα του κοντόσταυλου Ανν του Μονμορανσύ στο Σαιν Κεντίν. Πήγε στο εκεί πεδίο και κατέλαβε το Καλαί από τους Άγγλους το 1558, μια μεγάλη -μετά από προπαγάνδα- νίκη της Γαλλίας, έπειτα το Τιονβίλ και το Αρλόν· ακολούθησε η ειρήνη του Κατώ-Καμπρεσί.

Σε όλη τη βασιλεία του Ερρίκου Β', ο δούκας του Γκιζ ήταν η δεσπόζουσα στρατιωτική μορφή, ευγενής, προσηνής, με ειλικρίνεια και δημοφιλής. Θρίαμβος για τον Οίκο του Γκιζ ήταν όταν η κόρη της αδελφής του Μαρίας, η Μαρία, παντρεύτηκε τον Φραγκίσκο Β' γιο του Ερρίκου Β'. Ο Μέγας Μάγιστρος της Γαλλίας Ανν ντε Μονμορανσύ έπεσε σε δυσμένεια και έφυγε από την Αυλή. Ο Φραγκίσκος και ο αδελφός του Κάρολος καρδινάλιος της Λωρραίνης υπερείχαν στο βασιλικό Συμβούλιο. Περιστασιακά υπέγραφε δημόσιες πράξεις με το μικρό του όνομα μόνο, κατά το βασιλικό τρόπο.

1653 – Αρκάντζελο Κορέλλι,ήταν Ιταλός συνθέτης και βιολιστής.  (Arcangelo Corelli, 17 Φεβρουαρίου 1653 – 8 Ιανουαρίου 1713)
Γεννήθηκε στο Φουζινιάνο της επαρχίας Ραβένα κοντά στην Μπολόνια. Καταγόταν από οικογένεια πλούσιων γαιοκτημόνων. Ο πατέρας του πέθανε πριν από τη γέννηση του και ανατράφηκε από τη μητέρα του μαζί με τα τέσσερα αδέλφια του. Αφού ταξίδεψε στη Γερμανία, εγκαταστάθηκε στη Ρώμη. Είχε την εύνοια του καρδινάλιου Οτομπόνι, στο ανάκτορο του οποίου έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του διευθύνοντας συναυλίες.

Ο Κορέλλι ήταν περιζήτητος ως εκτελεστής του βιολιού και ως συνθέτης. Κατάφερε να αναδείξει το βιολί σαν όργανο και να το καθιερώσει τόσο ως σολιστικό όσο και ως όργανο για την ορχήστρα. Έγραψε τέσσερα έργα, που το καθένα αποτελείται από 12 τρίο σονάτες (σονάτες για τρία όργανα, δυο βιολιά και ένα βαθύτερο έγχορδο ή ένα τσέμπαλο). Επίσης έγραψε ένα έργο με τρίο σονάτες για βιολί, βιολόνε και τσέμπαλο και ένα έργο με 12 κοντσέρτι γκρόσι. Ο Κορέλλι ήταν, επίσης, και σπουδαίος δάσκαλος. Ανάμεσα στους μαθητές του συγκαταλέγονται οι Τζεμινιάνι και Λοκατέλι.
Πέθανε στη Ρώμη το 1713.

1723 – Τομπίας Μάγερ, ήταν Γερμανός αστρονόμος. (Tobias Mayer, 17 Φεβρουαρίου 1723 - 20 Φεβρουαρίου 1762)

Κατέστη διάσημος αστρονόμος από τις σεληνογραφικές του μελέτες και τους περίφημους χάρτες της Σελήνης. Γεννήθηκε στην πόλη Μάρμπαχ αμ Νέκαρ της Βιττεμβέργης στη Γερμανία. Υπήρξε αυτοδίδακτος μαθηματικός. Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τη χαρτογραφία στο ινστιτούτο - εταιρεία χαρτογραφίας του Γ. Χόμαν στη Νυρεμβέργη. Κατά την παραμονή του εκεί εισήγαγε πολλές βελτιώσεις χαρτογράφησης, γεγονός που τον ανέδειξε ιδιαίτερα ώστε το 1751 να καταλάβει θέση στο Πανεπιστήμιο του Γκέτινγκεν. Τρία χρόνια αργότερα ανέλαβε επιστάτης του αστεροσκοπείου του Πανεπιστημίου, θέση που διατήρησε μέχρι τον θάνατό του.

Εκείνο που τον έκανε ειδικά να ξεχωρίσει, περισσότερο από μισό αιώνα, ήταν η απασχόλησή του με την περιοδική ταλάντωση της Σελήνης, γνωστή ως λίκνιση (libration), επί της οποίας και εξέδωσε ιδιαίτερο σύγγραμμα το 1750. Αυτού ακολούθησαν άλλα, όπως το σύγγραμμα του το 1755 που αφορούσε την κίνηση και τις φάσεις της Σελήνης και τις κινήσεις του Ηλίου εκδίδοντας σχετικούς πίνακες.

Εκτός όμως από τα παραπάνω έργα, ο Τομπίας Μάγερ άφησε ένα πλούσιο αρχείο συγγραμμάτων εκ των οποίων τα περισσότερα δημοσιεύτηκαν μετά το θάνατό του. Ιδιαίτερα σημαντικές υπήρξαν οι σεληνιακές χαρτογραφήσεις που είχε ξεκινήσει με αρκετή ακρίβεια και οι οποίες και τον κατατάσσουν μεταξύ των πρώτων σεληνογράφων του σύγχρονου κόσμου.

1783 -Γεώργιος Καποδίστριας, ήταν Έλληνας επιχειρηματίας. (17 Φεβρουαρίου 1783 - 8 Απριλίου 1841)

Γεννήθηκε στις 17 Φεβρουαρίου 1783 και ήταν γιος του Αντωνίου - Μαρία Καποδίστρια, δικηγόρου στο επάγγελμα, και της Διαμαντίνας Γονέμη (1743;-1818), κόρη αριστοκρατικής οικογένειας με καταγωγή από την Κύπρο. Αδερφός του ήταν ο Ιωάννης Καποδίστριας. Ασχολήθηκε με την αγρονομία και την φιλολογία. Το 1840 κατά την διαμονή του στην Αθήνα κατηγορήθηκε για συνωμοσία κατά του Όθωνα, φυλακίστηκε και αφού απελευθερώθηκε εγκαταστάθηκε στην Αλεξάνδρεια. Εκεί ανέπτυξε επιχειρηματική δραστηριότητα εξαιτίας της οποίας καταστράφηκε οικονομικά. Σε αυτόν οφείλεται η ανέγερση του Μεγάρου Καποδίστρια στην Κέρκυρα.
Πέθανε από μαρασμό τη Μεγάλη Πέμπτη (8 Απριλίου) 1841 στην Αλεξάνδρεια. Είναι ο μόνος αδερφός του Ιωάννη Καποδίστρια, από τον οποίο συνεχίστηκε μέχρι σήμερα η αρρενογονία. Ήταν παντρεμένος και γιος του ήταν ο λόγιος και βουλευτής Αντώνιος - Μαρία Καποδίστριας (1829-1906) και εγγονός του ο δικηγόρος-διπλωμάτης Ιωάννης Καποδίστριας (1884-1958).

1800 – Λουδοβίκος Λιπαρίνι, ήταν φιλέλληνας Ιταλός καλλιτέχνης. (Ludovico Lipparini, 17 Φεβρουαρίου 1800 - 10 Μαρτίου 1856)
Εμπνεύστηκε από την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Διάσημα έργα του που έχουν σχέση με την επανάσταση είναι Ο Παλαιών Πατρών Γερμανός υψώνει τη σημαία της Ανεξαρτησίας και Ο Όρκος του Λόρδου Βύρωνα.

1855 - Όθων Λίμαν φον Σάντερς, Γερμανός στρατηγός.

1865 - Έρνστ Τρέλτς, ήταν Γερμανός θεολόγος, φιλόσοφος και συγγραφέας προτεσταντικού δόγματος. Γεννήθηκε στις 17 Φεβρουαρίου του 1865 και απεβίωσε την 1η Φεβρουαρίου του 1923.
Θεωρείται ως ο βασικός εκπρόσωπος της θρησκειο - ιστορικής σχολής ενώ με την αμφισβήτηση του ισχυρισμού της Εκκλησίας ότι κατέχει την απόλυτη αλήθεια άσκησε μεγάλη επίδραση στους νεότερους θεολόγους της εποχής του.

1870 - Γκεόργκι Απολλόνοβιτς Γκαπόν,  Ρώσος ιερέας. (17 Φεβρουαρίου 1870 - 10 Απριλίου 1906)
Ήταν ο οργανωτής και επικεφαλής της διαδήλωσης εργατών τον Ιανουαρίου του 1905 στην Αγία Πετρούπολη που καταπνίχτηκε στο αίμα από τον τσαρικό στρατό. Αργότερα όμως αποκαλύφθηκε ότι συνεργαζόταν με την Οχράνα, την μυστική αστυνομία του τσαρικού καθεστώτος και δολοφονήθηκε.

Ο Γκεόργκι Γκαπόν γεννήθηκε στην περιοχή της Πολτάβα, στην Ουκρανία και ήταν γιος Ουκρανών χωρικών. Αφού χήρεψε, το 1898, εγκαταστάθηκε στην Αγία Πετρούπολη όπου αποφοίτησε από τη θεολογική ακαδημία το 1902.

Το 1904 ίδρυσε την Συνέλευση των Ρώσων εργατών στα εργοστάσια της Αγίας Πετρούπολης, η οποία ελεγχόταν από την αστυνομία της Αγίας Πετρούπολης και την Οχράνα και στην οποία μόνο Ρώσοι Ορθόδοξοι μπορούσαν να γίνουν μέλη. Σύντομα η οργάνωση απέκτησε δώδεκα branches και είχε γύρω στα 8,000 μέλη ενώ έγιναν και προσπάθειες να επεκταθούν οι δραστηριότητές της στο Κίεβο και στην Μόσχα. Γενικότερα ο Γκαπόν διακήρυττε την πίστη του στον τσάρο και στην εκκλησία.

Τον Ιανουάριο του 1905 έγιναν απεργίες στην Αγία Πετρούπολη με διάφορα αιτήματα και στις 22 Ιανουαρίου ο Γκαπόν οργάνωσε ένα συλλαλητήριο εργατών με σκοπό να φτάσουν στα ανάκτορα και να υποβάλλουν στον τσάρο αναφορά με τα αιτήματά τους. Η διαδήλωση όμως χτυπήθηκε από το στρατό με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον χίλιοι άνθρωποι ο δε Γκαπόν κατάφερε να σωθεί από τα πυρά του στρατού με τη βοήθεια του Ρούτενμπεργκ. Η ημέρα εκείνη έμεινε γνωστή ως Ματωμένη Κυριακή.

Μετά τα γεγονότα της 22ας Ιανουαρίου ο Γκαπόν αναθεμάτισε τον Τσάρο και κάλεσε τους εργάτες να αναλάβουν δράση κατά του καθεστώτος. Λίγο αργότερα διέφυγε στο εξωτερικό μαζί με τον Rutenberg και βρήκε καταφύγιο σε διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις όπου τους υποδέχτηκαν ο Γκεόργκι Πλεχάνωφ, ο Βλαντιμίρ Λένιν και ο Πιότρ Κροπότκιν αλλά και οι Γάλλοι σοσιαλιστές ηγέτες Ζαν Ζωρές και Ζωρζ Κλεμανσό. Προς το τέλος της ίδιας χρονιάς ο Γκαπόν επέστρεψε στη Ρωσία και αποκατέστησε τις επαφές του με την Οχράνα.

Μετά την επιστροφή του στη Ρωσία, ο Γκαπόν αποκάλυψε στον Rutenberg ότι είχε επαφές με την αστυνομία και προσπάθησε να τον στρατολογήσει και αυτόν λέγοντας του ότι η συνεργασία με την αστυνομία ήταν προς όφελος των συμφερόντων των εργατών. Στις 26 Μαρτίου του 1906 ο Γκαπόν συναντήθηκε με τον Rutenberg σε ένα σπίτι έξω από την Αγία Πετρούπολη όπου ένα μήνα αργότερα βρέθηκε απαγχονισμένος.

Ο Rutenberg είχε αναφέρει όσα του είχε είπε ο Γκαπόν στους επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Επαναστατικού κόμματος Yevno Azef (ο οποίος ήταν και αυτός μυστικός αστυνομικός) και στον Boris Savinkov. Κατά την τελευταία του συνάντηση με τον Γκαπόν μέλη του Σοσιαλιστικού Επαναστατικού Κόμματος παρακολουθούσαν τη συζήτηση τους από διπλανό δωμάτιο και όταν ο ιερέας επανέλαβε στον Rutenberg την πρόταση για συνεργασία με την μυστική αστυνομία ο τελευταίος τους κάλεσε στο δωμάτιο και στη συνέχεια αποχώρησε. Όταν επέστρεψε ο Γκαπόν ήταν νεκρός. Πάντως ο Rutenberg είχε δηλώσει ότι ο Γκαπόν καταδικάστηκε από το δικαστήριο των συντρόφων.

1880 - Καπετάν Άγρας, Έλληνας μακεδονομάχος (ψευδώνυμο με το οποίο έγινε γνωστός) ή Σαράντος Αγαπηνός
Ήταν Έλληνας αντάρτης που έλαβε μέρος στον Μακεδονικό Αγώνα. Η ιστορία του αποθανατίστηκε σε τραγούδια, αλλά και στο μυθιστόρημα «Στα μυστικά του Βάλτου» της Πηνελόπης Δέλτα.

1888 – Όττο Στερν, ήταν Γερμανός φυσικός και νομπελίστας. (γερμ.: Otto Stern, 17 Φεβρουαρίου 1888 – 17 Αυγούστου 1969)
Γεννήθηκε στο Ζόρι στο Βασίλειο της Πρωσίας της Γερμανικής Αυτοκρατορίας (σημερινή Πολωνία) και σπούδασε στο Βρότσλαβ της Σιλεσίας.

Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο του Βρότσλαβ το 1912 με πτυχίο στη φυσικοχημεία. Στη συνέχεια ακολούθησε τον Άλμπερτ Αϊνστάιν στο Πανεπιστήμιο του Καρόλου της Πράγας και αργότερα στο ETH Ζυρίχης. Έλαβε την υφηγεσία του στο Πανεπιστήμιο της Φρανκφούρτης το 1915 και το 1921, έγινε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Ρόστοκ, από το οποίο έφυγε το 1923 για να εργαστεί στο νεοϊδρυθέν Ινστιτούτο Φυσικοχημείας στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου.
Πλάκα στα ινστιτούτα φυσικής του Πανεπιστημίου του Αμβούργου προς τιμήν της παρουσίας του Στερν στο Πανεπιστήμιο.
Μετά την παραίτηση του από το Πανεπιστήμιο του Αμβούργου το 1933 λόγω της αναρρίχησης στην εξουσία των Ναζί (Machtergreifung), έγινε καθηγητής φυσικής στο Ινστιτούτο Κάρνεγκι και αργότερα ομότιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια.
Σαν πειραματικός φυσικός ο Στερν συνέβαλε στην ανακάλυψη του σπιν στο πείραμα των Στερν και Γκέρλαχ, το οποίο διεξήγεγε με τον Βάλτερ Γκέρλαχ το 1922.[5] [6] Ο Στερν συνέβαλε επίσης επίσης στην επίδειξη της σωματιδιακής φύσης των ατόμων και των μορίων, στη μέτρηση της μαγνητικής ροπής του ατόμου, την ανακάλυψη της μαγνητικής ροπής των πρωτονίων και την ανάπτυξη της μεθόδου μοριακής ακτινοβολίας.

Ο Στερν βραβεύθηκε το 1943 με το Βραβείο Νόμπελ Φυσικής, το πρώτο που απονεμήθηκε μετά το 1939. Ήταν ο μοναδικός αποδέκτης του βραβείου φυσικής τη χρονιά αυτή, και στην απονομή δεν έγινε καμία αναφορά στο πείραμα των Στερν και Γκέρλαχ, καθώς ο τελευταίος συνέχιζε να εργάζεται στη Ναζιστική Γερμανία.

1902 - Η Νίτσα Τσαγανέα, ήταν Eλληνίδα ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου και αγωνίστρια της Εθνική αντίστασης. (17 Φεβρουαρίου 1902 - 30 Απριλίου 2002)
Γεννήθηκε στην Αθήνα. Πρώτος σύζυγός της ήταν ο ηθοποιός Γιώργης Βιτσώρης και δεύτερος σύζυγός της ο επίσης ηθοποιός Χρήστος Τσαγανέας. Πιο γνωστές ταινίες της είναι οι Ένας ήρωας με παντούφλες και Οι Γερμανοί ξανάρχονται.
Κατέληξε φτωχή και το νοίκι της το πλήρωνε ο Δημήτρης Χορν. Κηδεύτηκε στο Α΄ νεκροταφείο, δίπλα από την αγαπημένη της κόρη, την επίσης ηθοποιό Λιάνα Βιτσώρη.

1926 - Πρωτοπρεσβύτερος Ιωάννης Μάγεντορφ, ήταν Ρωσικής καταγωγής Γάλλος θεολόγος και καθηγητής πανεπιστημίου. (17 Φεβρουαρίου 1926 - 22 Ιουλίου 1992)
Ο Πρωτοπρεσβύτερος Ιωάννης Μάγεντορφ γεννήθηκε το 1926 στο Νεϊγί-συρ-Σεν (Neuilly sur-Seine) της Γαλλίας. Η οικογένειά του είχε μεταναστεύσει από τη Ρωσία και ανήκε σε αριστοκρατικής καταγωγής Γερμανούς της Βαλτικής χερσονήσου. Μεγάλωσε στο Παρίσι και σπούδασε θεολογία στη Θεολογική Σχολή του Αγίου Σεργίου κι έπειτα στo Πανεπιστήμιο της Σορβόννης. Το 1958 ανακηρύχθηκε διδάκτωρ της φιλοσοφίας (Docteur des Leuttres) με θέμα την κριτική έκδοση και μετάφραση στα Γαλλικά των Τριάδων του Γρηγορίου Παλαμά Υπέρ των Ιερώς ησυχαζόντων.

Στη συνέχεια θα εργαστεί στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών της Γαλλίας και θα διδάξει στην Ορθόδοξη Θεολογική Σχολή του Αγίου Σεργίου. Μετά την χειροτονία του, το 1959 θα αναχωρήσει για τις Η.Π.Α.. Στη Θεολογική Ακαδημία του Αγίου Βλαδίμηρου στη Νέα Υόρκη θα διδάξει Εκκλησιαστική Ιστορία και Πατρολογία. Από το 1983 μέχρι το 1992 θα διατελέσει κοσμήτορας της Σχολής, διαδεχόμενος τον Αλέξανδρο Σμέμαν μετά το θάνατό του.

Παράλληλα ήταν Έκτακτος καθηγητής Βυζαντινής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Φόρνταμ (Fordham) και λέκτορας Βυζαντινής Θεολογίας στο Dumbarton Oaks, (Kέντρο Βυζαντινών Σπουδών Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ), όπου αργότερα υπηρέτησε στη Συμβουλευτική επιτροπή και αργότερα αναπληρωτής διευθυντής σπουδών το 1978. Υπήρξε παράλληλα σύμβουλος των επισκόπων της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αμερικής (O.C.A) συμετέχοντας στα διορθόδοξα και οικουμενικά ζητήματα υπηρετόντας την O.C.A. ως πρόεδρος του τμήματος εξωτερικών υποθέσεων, αντιπρόσωπος στην Κεντρική Επιτροπή του Παγκόσμιου Συμβουλίου Εκκλησιών, και μέλος της Επιτροπής του για θέματα Πίστης και Λειτουργικής Τάξης,της οποίας ήταν συντονιστής της από το 1967-1975.

1927 - Χουάν Αλμέιδα Βόσκε, ήταν Κουβανός πολιτικός και ένας από τους αρχικούς ηγέτες της Κουβανικής Επανάστασης. (ισπανικά: Juan Almeida Bosque, 17 Φεβρουαρίου 1927 – 11 Σεπτεμβρίου 2009)
Μετά την επιτυχία της Επανάστασης, ήταν από τις εξέχουσες προσωπικότητες του Κομμουνιστικού Κόμματος Κούβας. Την στιγμή του θανάτου του, τον Σεπτέμβριο του 2009, κατείχε την θέση του αντιπροέδρου του κουβανικού λαϊκού συμβουλίου.

Λόγω των αγαθοεργιών του, του απονεμήθηκε μεγάλος αριθμός αριθμός παρασήμων και μεταλλίων τόσο στην Κούβα όσο και διεθνώς.

1929 - Αλεχάντρο Χοδορόφσκι (Alejandro Jodorowsky) είναι ηθοποιός, σκηνοθέτης, συνθέτης, μίμος, σεναριογράφος κόμικς, ερμηνευτής του Ταρώ και ψυχοθεραπευτής.
Είναι κυρίως γνωστός για τις σουρρεαλιστικές του ταινίες.

Γεννήθηκε στην Τοκοπίλλα της Χιλής στις 17 Φεβρουαρίου, 1929 από εβραίους γονείς ρωσικής καταγωγής.

1945 - Βούλα Μάστορη, ήταν Ελληνίδα συγγραφέας κυρίως παιδικής λογοτεχνίας από το 1974, κι έχει στο ενεργητικό της πάνω από 40 βιβλία μέχρι τώρα για παιδιά και τρία για ενήλικες. (17 Φεβρουαρίου 1945 - 21 Νοεμβρίου 2016)
Ανήκει στους συγγραφείς που ανανέωσαν την ελληνική θεματολογία της παιδικής και νεανικής λογοτεχνίας. Τα έργα της διακρίνονται από το ρεαλιστικό στοιχείο και από μια φεμινιστική διάθεση.

Έχει βραβευτεί από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά, τον Κύκλο Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, την Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών, το Υπουργείο Πολιτισμού και έχει τιμηθεί με το Κρατικό Βραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας 2005 και με αναγραφή στο Διεθνή Τιμητικό Πίνακα IBBY. Ήταν υποψήφια για το διεθνές Βραβείο Άντερσεν 2008 και για το 2014.
Αποσπάσματα βιβλίων της περιλαμβάνονται σε σχολικά ανθολόγια.

1951 – Όλγα Τρέμη, Ελληνίδα δημοσιογράφος.

1954 – Μπράιαν Χιούστον, Αυστραλός πάστορας.

1957 - Λορίνα Ισαβέλλα Ειρήνη Μακένιτ, είναι Καναδή τραγουδίστρια, συνθέτρια, αρπίστρια, ακορντεονίστρια και πιανίστρια που γράφει, ηχογραφεί και παίζει μουσικές τού κόσμου με θέματα κελτικά, καθώς και θέματα από τη Μέση Ανατολή.
Έχει πουλήσει περισσότερα από 14 εκατομμύρια δίσκους παγκοσμίως.

1961 – Αντρέι Κοροτάγεφ, είναι Ρώσος ανθρωπολόγος, ιστορικός και ο οικονομολόγος. (Μόσχα, 17 Φεβρουαρίου 1961)
Η εισφορά του εντοπίζεται σε τρεις κύριους τομείς:

μελέτες της μακροπρόθεσμης εξέλιξης των πολιτικών συστημάτων
διαπολιτισμικές μελέτες
μοντελοποίηση της κοινωνικής, οικονομικής και ιστορικής δυναμικής.
Το βασικό του μεθοδολογικό εργαλείο ήταν η χρήση οικονομιών κλίμακας σε μακροοικονομικά μοντέλα

Είναι επίσης γνωστός για τη θεωρία της κοινωνικής εξέλιξης.
Τα έργα του εκδόθηκαν στη Γαλλία, ΗΠΑ, Αγγλία, Γερμανία, Ρωσία, Αυστρία, Σουηδία, Βέλγιο, Ισπανία, Ιταλία, Ουγγαρία, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, την Κίνα, την Ουκρανία, την Ιαπωνία, τη Νορβηγία, την Τουρκία, την Αίγυπτο, την Υεμένη, και πολλές άλλες χώρες.

1963 – Μάικλ Τζέφρι Τζόρνταν, είναι Αμερικανός παλαίμαχος καλαθοσφαιριστής, τωρινός ιδιοκτήτης των Σάρλοτ Χόρνετς. Θεωρείται ευρέως ως «ο καλύτερος καλαθοσφαιριστής όλων των εποχών». Έχει παίξει στους Σικάγο Μπουλς και στους Ουάσινγκτον Ουίζαρντς (Washington Wizards,) όπου και τερμάτισε την καριέρα του το 2003 στα 40 του χρόνια. (Michael Jeffrey Jordan, 17 Φεβρουαρίου 1963)
Παραθέτοντας μία περίληψη της καριέρας του ως καλαθοσφαιριστή, δεν θα ήταν αρκετή αλλά ούτε και δίκαιη, για να περιγράψουμε την επιρροή που είχε στο παιχνίδι. Υπήρξε ένας εκπληκτικός αθλητής με απαράμιλλο συνδυασμό αθλητικών, ψυχικών και ηγετικών ικανοτήτων. Το μέγεθος του αθλητικού του προφίλ, οδήγησε αναπόφευκτα στο να γίνει ο πλέον αναγνωρίσιμος αθλητής παγκοσμίως και να επηρεάσει όχι μόνο την αθλητική, αλλά και την πολιτιστική εικόνα του πλανήτη.

 Σχεδόν όλη του την καριέρα την πέρασε στους Σικάγο Μπουλς στους οποίους ηγήθηκε στην δημιουργία της δυναστείας της ομάδας που κατέκτησε 6 πρωταθλήματα σε 8 χρόνια μέσα στην δεκαετία του 1990. Από τον Οκτώβριο του 1993 μέχρι το Μάρτιο του 1995, αποσύρθηκε από το μπάσκετ και έκανε καριέρα στο baseball. Στις 20/3/1995 επέστρεψε στην ενεργό δράση με την περίφημη φράση: "I'm back".

 Όσον αφορά τις ατομικές του διακρίσεις αυτές είναι αναρίθμητες και χαρακτηριστικότεροι είναι οι 10 τίτλοι πρώτου σκόρερ του NBA, εκ των οποίων οι 7 συνεχόμενοι από το 1987 ως το 1993, τα 5 βραβεία MVP του NBA και τα 6 βραβεία MVP των τελικών του πρωταθλήματος.

 Όλες αυτές οι διακρίσεις του στο μπάσκετ τον έκαναν διάσημο κάτι που εκμεταλλεύτηκαν αυτός και οι μεγάλες εταιρίες που σχετίζονται με τον αθλητισμό και όχι μόνο. Από το 1984 έχει δικιά του σειρά παπουτσιών, τα Air Jordans, την παραγωγή των οποίων αναλαμβάνει η Nike, ενώ έχει κερδίσει δεκάδες εκατομμύρια δολάρια μόνο και μόνο από τις διαφημίσεις, αφού αποτέλεσε το απόλυτο πρότυπο για την νεολαία την δεκαετία του 1980 και 1990.

 Συγκαταλέγεται στους πιο αναγνωρίσιμους αλλά και πιο πλούσιους αθλητές παγκοσμίως όλων των εποχών και από όλα τα αθλήματα. Το όνομά του είναι ένα από τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα στο χώρο του μπάσκετ και συνδυάστηκε με τεράστια εμπορική επιτυχία για τις εταιρίες με τις οποίες συνεργάστηκε. Μέχρι και ο αντίπαλός του Λάρρυ Μπέρντ (Larry Bird) παραδέχτηκε ότι ποτέ το μπάσκετ δεν γνώρισε καλύτερο παίκτη από τον Τζόρνταν.

 


1966 - Γιάννης Καλιτζάκης, είναι Έλληνας παλαίμαχος διεθνής ποδοσφαιριστής που αγωνιζόταν ως κεντρικός αμυντικός και είχε την προσωνυμία Νίντζα.

1969 - Αντώνης Κανάκης, Έλληνας παρουσιαστής, σκηνοθέτης και ηθοποιός.

1971 - Ίλια Ίβιτς, πρώην Σέρβος ποδοσφαιριστής και νυν μάνατζερ ποδοσφαίρου.

1972 – Μπίλι Τζο Άρμστρονγκ, Αμερικανός μουσικός, τραγουδιστής, βασικός στιχουργός και κιθαρίστας του πανκ ροκ συγκροτήματος Green Day.
Είναι επίσης τραγουδιστής και κιθαρίστας του συγκροτήματος Pinhead Gunpowder και τραγουδάει ακόμη για το garage rock συγκρότημα Foxboro Hot Tubs. Ήταν και τραγουδιστής του new wave συγκροτήματος The Network. Έχει επίσης γράψει στίχους για πολλά γνωστά συγκροτήματα.

1976 – Κέλλυ Κάρλσον, Αμερικανίδα ηθοποιός.

1976 – Λευτέρης Φάφαλης (17 Φεβρουαρίου 1976) είναι Έλληνας χιονοδρόμος, που αγωνίζεται στο δρόμο αντοχής.
Ήταν μέλος της ολυμπιακής ομάδας της χώρας μας σε 4 Χειμερινές Ολυμπιάδες (1998, 2002, 2006, 2010). Έχει στο ενεργητικό του πολλές επιτυχίες σε εθνικό επίπεδο αλλά και σε διεθνές. Η μεγαλύτερη ως τώρα διεθνής επιτυχία του ήταν ότι κατάφερε να προκριθεί στους 30 πρώτους αθλητές στο σπριντ του σκι δρόμων αντοχής, στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τορίνο το 2006.

1981 – Τζόζεφ Γκόρντον-Λέβιτ, Αμερικανός ηθοποιός και τραγουδιστής.
Ξεκίνησε την καριέρα του από μικρή ηλικία με τηλεοπτικές διαφημίσεις και έκανε το κινηματογραφικό του ντεμπούτο στην ταινία Τα Καμώματα του... Μπετόβεν (Beethoven) το 1992. Αργότερα πρωταγωνίστησε στην τηλεοπτική σειρά 3rd Rock from the Sun από το 1996 μέχρι το 2001, υποδυόμενος τον Τόμι Σόλομον. Μετά από ένα διάλειμμα, κατά τη διάρκεια του οποίου φοίτησε στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, ο Γκόρντον-Λέβιτ σταμάτησε τις τηλεοπτικές εμφανίσεις και κυνήγησε μια κινηματογραφική καριέρα. Έχει συμμετάσχει σε πολλές ταινίες όπως 10 Πράγματα που Μισώ σ' Εσένα (10 Things I Hate About You, 1999) και Manic (2001) καθώς και στις ταινίες Ανοιχτή πληγή (Mysterious Skin), Έγκλημα στο Κολέγιο (Brick, 2005) και Ο Τσιαλιαδόρος (The Lookout) για τις οποίες οι κριτικοί επαίνεσαν τις ερμηνείες του.

1981 - Πάρις Χίλτον, Αμερικανίδα ηθοποιός, μοντέλο, τραγουδίστρια, DJ, συγγραφέας βιβλίων, καθώς και τηλεοπτική παρουσιάστρια.
Ωστόσο φημίζεται για τις κοσμικές εμφανίσεις και για την μεγάλη περιουσία που έχει στην κατοχή της. Είναι κόρη του Ρίτσαρντ Χίλτον και δισέγγονη του Κόνραντ Χίλτον,ιδρυτή των ξενοδοχείων Χίλτον. Γεννήθηκε στην πόλη της Νέας Υόρκης και μεγάλωσε εκεί καθώς και στο Μπέβερλι Χιλς ξεκίνησε την καριέρα της ως μοντέλο στην εφηβική ηλικία της. Στην πορεία της ζωής της απέκτησε διεθνώς μεγάλη φήμη όπου έτσι κατέληξε να γίνει διάσημη. Έχει σχολιαστεί πολλές φορές από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης για την ζωή της γενικά καθώς και για τις σχέσεις της.

Επίσης έχει εμφάνιστει σε διάφορες ταινίες όπως Η κούκλα και η πανούκλα (2008) και σε αυτήν της Σοφίας Κόπολα, Οι Ύποπτοι Φορούσαν Γόβες (2013).

1983 – Μάριος Καπερώνης, , (Πάτρα 17 Φεβρουαρίου 1983 ), είναι Έλληνας πρώην πρωταθλητής της πυγμαχίας και σήμερα προπονητής.
Έχει σημειώσει νίκες στο Πανευρωπαϊκό αλλά και στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα, στο ελληνικό πρωτάθλημα μετρά εννιά (9) πρώτες θέσεις.

Βιογραφικά στοιχεία
Γεννήθηκε στην συνοικία Ζαβλάνι της Πάτρας το 1983 και είναι γιος του Χαράλαμπου και της Ουρανίας κι έχει άλλα τρία αδέλφια.Είναι παντρεμένος και έχει ένα γιο. Τελειώνοντας το λύκειο σπούδασε στα ΤΕΙ μηχανολογία.
Ξεκίνησε την πυγμαχία το 1995 στην Ε.Α. Πατρών και το 1998 πήρε το πρώτο του Πρωτάθλημα και παρέμεινε αήττητος μέχρι το 2004. Το 2010 κατηγορήθηκε για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση στην γνωστή υπόθεση των μπράβων της Πάτρας και την δολοφονία του Α. Παίζη. Μετά το τέλος της δίκης καταδικάστηκε σε 6 χρόνια φυλάκιση. Με απόφαση του Εφετείου Πατρών, το 2011, κρίθηκε αθώος για την ίδια ύποθεση. Το 2011 επέστρεψε στους αγωνιστικούς χώρους νικώντας στο Τουρνουά χρυσά γάντια κλείνοντας μια σπουδαία γεμάτη συγκινήσεις καριέρα αφήνοντας τα γάντια του στο κέντρο του ρινγκ καταχειρωκροτούμενος απ τους εκατοντάδες φίλους του στην Πάτρα. Aπό το 2011 είναι προπονητής πυγμαχίας στην Ε.Α. Πατρών μέχρι το 2013.Το 2013 ίδρυσε το δικό του Σύλλογο πυγμαχίας την ΑΜΥΝΑ ΠΑΤΡΩΝ.

Είχε συμμετάσχει με τα εθνικά χρώματα στους Ολυμπιακούς αγώνες του 2004 στην Αθήνα, όπου αποκλείστηκε στους 16 από τον Αμίρ Καν της Βρετανικής ομάδας ο οποίος λίγες μέρες αργότερα κατακτούσε το ασημένιο Ολυμπιακό μετάλλιο.

1991 – Εντ Σίραν, Άγγλος τραγουδιστής.

1993 - Μαρκ Μάρκεθ, Ισπανός μοτοσυκλετιστής.

 

Θάνατοι σαν σήμερα

306 - Άγιος Θεόδωρος ο Τήρων.

364 - Ο Ιοβιανός Φλάβιος Κλαύδιος, ήταν Ρωμαίος αυτοκράτορας από το 363 έως το 364.
Μετά το θάνατο του Ιουλιανού το 363, και ενώ ο Ιοβιανός βρισκόταν σε εκστρατεία, ανακηρύχθηκε αυτοκράτορας από το στρατό. (Flavius Claudius Iovianus, 331 - 17 Φεβρουαρίου 364)
Γεννήθηκε περίπου το 331 στην Άνω Μοισία, στην περιοχή που βρίσκεται το σημερινό Βελιγράδι. Ο πατέρας του, Βαρρωνιανός, ήταν διοικητής της αυτοκρατορικής φρουράς του Κωνστάντιου Β΄. Νυμφεύτηκε την κόρη του Λουκιλλιανού, αρχηγού του στρατού.

Με την ιδιότητα του διοικητή της αυτοκρατορικής φρουράς ακολούθησε τον Ιουλιανό το 363 στην εκστρατεία του εναντίον του Πέρση Σαπώρ Β' στη Μεσοποταμία. Μετά το θάνατο του Ιουλιανού, ο Σαλούστιος αρνήθηκε την πρόταση να τον διαδεχτεί κι έτσι ανέβηκε στο θρόνο ο Ιοβιανός.

Το χαρακτηριστικότερο σημείο της παρουσίας του ως αυτοκράτορα είναι ότι αναίρεσε άμεσα όλα τα αντιχριστιανικά διατάγματα του προκατόχου του και επέτρεψε να επιστρέψουν από την εξορία οι επιφανείς επίσκοποι Ρώμης Λιβέριος, Αλεξανδρείας Αθανάσιος και Αντιοχείας Μελέτιος.

Πέθανε κατά την επιστροφή του από την Συρία προς την Κωνσταντινούπολη στις 17 Φεβρουαρίου 364, στα Δαδάστανα της Βιθυνίας, χωρίς να προλάβει να ασκήσει ουσιαστική διοίκηση. Σύμφωνα με τον ιστορικό Αμμιανό Μαρκελλίνο, πιθανότερες αιτίες του θανάτου του ήταν δηλητηρίαση από μανιτάρια, αναθυμιάσεις ξυλάνθρακα ή δηλητηρίαση από εχθρούς του. Σε διάφορα βιβλία αναφέρεται ότι τον σκότωσε ο πεθερός του Λουκιλλιανός με την κόρη του. Ετάφη στον ναό των Αγίων Αποστόλων.

440 - Ο Άγιος Μεσρώπ Μαστότς, ήταν Αρμένιος γλωσσολόγος, θεολόγος, πολιτικός και υμνολόγος.  (Մեսրոպ Մաշտոց, 362 - 17 Φεβρουαρίου 440)
Αποτελεί μία από τις πλέον εμβληματικές προσωπικότητες στην ιστορία του αρμενικού έθνους, ενώ είναι και άγιος της Αρμενικής Εκκλησίας. Πρωτίστως είναι γνωστός για τη δημιουργία του αρμενικού αλφάβητου, το οποίο αποτέλεσε βασικό διαφοροποιητικό στοιχείο της εθνικής ταυτότητας των Αρμενίων.

Αρχικά έλαβε ελληνιστική παιδεία στην Αντιόχεια και έμαθε αρκετές σημαντικές γλώσσες της εποχής του, μάλιστα συνέθετε ποιήματα στα ελληνικά, τα περσικά και τα συριακά. Λόγω της ευρυμάθειάς και της πολυγλωσσίας του, ο Μεσρώπ εργάστηκε σαν μεταφραστής της αρμενικής αυλής, εντούτοις έλαβε το μοναχικό χρίσμα το 392 και αφοσιώθηκε στην διδασκαλία του Ευαγγελίου. Επειδή μέχρι εκείνη την εποχή η αρμενική γλώσσα δεν είχε συστηματικά καταγραφεί, είτε γραφόταν με άλλα αλφάβητα (π.χ. το ελληνικό ή το περσικό), τα οποία όμως δεν επαρκούσαν στην καταγραφή της φωνητικά πλούσιας αυτής γλώσσας, ο Μεσρώπ με ζήλο αφοσιώθηκε, με τη βοήθεια και άλλων κληρικών και με την συμπαράσταση του πατριάρχη Ισαάκ και των ευγενών της αυλής, στη δημιουργία αρμενικού αλφαβήτου.

1339 - Όθων, δούκας της Αυστρίας.

1371 – Ιβάν Αλεξάνταρ, τσάρος της Βουλγαρίας.

1411 - Σουλεϊμάν Τσελεμπή, Οθωμανός ηγέτης.

1596 - Φρίντριχ Σίλμπουργκ, ήταν Γερμανός μελετητής των κλασικών γραμμάτων. (Friedrich Sylburg, 1536 – 17 Φεβρουαρίου 1596)
 Έτρεφε μεγάλη αγάπη για την αρχαία ελληνική γλώσσα και έγραψε μεταξύ άλλων ετυμολογικό λεξικό μεγάλης αναγνώρισης και αξίας.

Γιος αγρότη, γεννήθηκε στο Βέτερ και σπούδασε στο Μάρμπουργκ, την Ιένα, τη Γενεύη και τέλος στο Παρίσι. Εκεί δάσκαλός του ήταν ο Ανρί Ετιέν (Henry Estienne ή Stephanus), που είχε ήδη συντάξει έναν ελληνικό θησαυρό. Ο Σίλμπουργκ πρόσθεσε πάρα πολλά στο μεγάλο εκείνο ετυμολογικό λεξικό ελληνικών λέξεων.

Όταν επέστρεψε στη Γερμανία εξέδωσε (το 1580) ένα σύγγραμμα με τίτλο Institutiones in graecam linguam. Το 1583 εγκαταστάθηκε στη Φραγκφούρτη όπου εργάσθηκε ως διορθωτής, επιμελητής και συντάκτης ελληνικών κειμένων για τον εκδότη Johann Wechel. Την ίδια εποχή εξέδωσε έργα του Παυσανία, του Ηρόδοτου, του Διονυσίου του Αλικαρνασσέως και του Αριστοτέλη, ιστορικά κείμενα για Ρωμαίους αυτοκράτορες και το «Περί συντάξεως» του Απολλώνιου του Δύσκολου.

Το 1591 πήγε στη Χαϊδελβέργη όπου εργάσθηκε σε βιβλιοθήκες συνεχίζοντας παράλληλα να εκδίδει έργα, όπως του Κλήμη του Αλεξανδρέως, του Ξενοφώντα, το Μέγα Ετυμολογικόν και άλλα.

Όλες οι εκδόσεις του Σίλμπουργκ διακρίνονται για μία εξοντωτικά κοπιαστική επιμέλειά -κάτι που λέγεται ότι μπορεί και να στοίχισε την υγεία του Σίλμπουργκ και, τελικά, τη ζωή του.
Πέθανε στις 17 Φεβρουαρίου του 1596 ύστερα από υπερκόπωση, όπως αναφέρεται.

1600 - Τζορντάνο Μπρούνο, ήταν Ιταλός φιλόσοφος, μαθηματικός, ποιητής και αστρονόμος. (Giordano Bruno, 1548 - 17 Φεβρουαρίου 1600)
Γεννήθηκε στη Νόλα της Καμπανίας. Το 1563 εισήλθε στο Τάγμα των Δομινικανών. Το 1576 κατηγορήθηκε ως αιρετικός και αναγκάσθηκε να διαφύγει για να σωθεί. Κατέφυγε σε πολλές πόλεις, όπως Φραγκφούρτη, Μαρβούργο, Λονδίνο, Οξφόρδη, Παρίσι, Λυών, Γενεύη, Γένουα καταλήγοντας στη Βενετία. Εκεί κατά τον Μάιο του 1592 κατόπιν προδοσίας από τον προσποιούμενο ως μαθητή του, Τζοβάνι Μοτσενίγκο, συνελήφθη και παραδόθηκε στην Ιερά Εξέταση.

Επειδή οι φιλοσοφικές του αντιλήψεις επί του απείρου του σύμπαντος και περί υπάρξεως και άλλων κόσμων θεωρήθηκαν αιρετικές κακοδοξίες, μεταφέρθηκε το 1593 στη Ρώμη όπου έμεινε εγκάθειρκτος για επτά χρόνια. Καθώς όμως δεν θέλησε να αποκηρύξει τις φιλοσοφικές του ιδέες, καταδικάστηκε σε θάνατο δια της πυράς από την Ιερά Εξέταση της Ρώμης τον οποίο και υπέστη στις 17 Φεβρουαρίου του 1600.

Η διδασκαλία του
Ο Μπρούνο υποστήριζε την απειρία του Σύμπαντος, την ύπαρξη πολλαπλών κόσμων, και την ηλιοκεντρική θεωρία. Υποστήριζε πως η ενοποιός ουσία των πάντων είναι ο Θεός, αλλά αρνιόταν τη θεϊκή υπόσταση του Ιησού. Θεωρεί πως η θρησκεία είναι μέσο καθοδήγησης των αμαθών.

Από το 1584 (στο La Cena de le Ceneri), ο Μπρούνο εγκαταλείπει την κοσμολογία του Αριστοτέλη, για αυτήν του Κοπέρνικου (1543), στην οποία οι πλανήτες κινούνται γύρω από τον άξονά τους καθώς και γύρω από τον Ήλιο. Ο Μπρούνο μάλιστα πηγαίνει τη θεωρία παραπέρα, εγκαταλείποντας την ιδέα του κέντρου. "Δεν υπάρχει κανένα άστρο στο κέντρο του σύμπαντος, διότι το σύμπαν εκτείνεται προς όλες τις κατευθύνσεις με τον ίδιο τρόπο. Κάθε αστέρι είναι ένας ήλιος σαν το δικό μας, και γύρω από το καθένα από αυτά τα αστέρια περιστρέφονται άλλοι πλανήτες, αόρατοι στα μάτια μας, αλλά υπάρχουν."

"Συνεπώς, υπάρχουν αναρίθμητοι ήλιοι και άπειρος αριθμός Γαιών που περιστρέφονται γύρω από αυτούς τους ήλιους, σαν τις επτά « Γαίες », η Γη, η Σελήνη, και οι πέντε τότε γνωστοί πλανήτες: ο Ερμής, η Αφροδίτη, ο Άρης, ο Δίας, ο Κρόνος που βλέπουμε να περιστρέφονται γύρω από τον κοντινό μας ήλιο." (Giordano Bruno, De l'infinito universo et Mondi, 1584).

Καταδικάστηκε από την Ιερά Εξέταση, ικανοποιώντας έτσι την εκκλησιαστική άποψη που επιθυμούσε την συνέχεια του γεωκεντρικού κοσμολογικού μοντέλου. Η καταδικαστική απόφαση, η οποία οδήγησε τον Τζορντάνο Μπρούνο στην πυρά, εκδόθηκε από τον καρδινάλιο Ρομπέρτο Μπελλαρμίνο (Roberto Bellarmino) (1542-1621) το 1600.

1612 - Ερνέστος της Βαυαρίας, αρχιεπίσκοπος της Κολωνίας.

1652 - Γκρεγκόριο Αλλέγκρι, ήταν Ιταλός συνθέτης της Ρωμαϊκής Σχολής την περίοδο της Αναγέννησης.  (Gregorio Allegri, 1582 – 17 Φεβρουαρίου 1652)
Ήταν αδελφός του συνθέτη Ντομένικο Αλλέγκρι και διετέλεσε ιερέας και τραγουδιστής -κάποιες πηγές μάλιστα αναφέρουν ότι ήταν καστράτος. Είναι γνωστός για τη μελοποίηση του 51ου Ψαλμού (ελλ. αρ. 50) που έχει επικρατήσει στην ιστορία ως Miserere του Αλλέγκρι.

1673 – Μολιέρος, πραγματικό όνομα, Ζαν-Μπατίστ Ποκλέν, ήταν Γάλλος θεατρικός συγγραφέας και ηθοποιός, ο οποίος θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους δασκάλους της κωμωδίας στη δυτική λογοτεχνία.
Μπόρεσε και έφερε την κωμωδία σε ίση θέση με την τραγωδία, και αυτό είναι το μεγαλύτερο κατόρθωμά του. Ανήκε στο καλλιτεχνικό κίνημα του κλασικισμού.

1856 – Χάινριχ Χάινε, Γερμανός συγγραφέας.

1872 - Ζαν-Μαρί Λε Μπρι, ήταν Γάλλος αεροπόρος, ο οποίος πραγματοποίησε πτήση με ανεμόπτερο τον Δεκέμβριο του 1856. (γαλλικά: Jean-Marie Le Bris‎, 25 Μαρτίου 1817 – 17 Φεβρουαρίου 1872)
Γεννήθηκε το 1817 στον Κονκαρνέ της Βρετάνης. Εργάστηκε ως ναυτικός, ταξιδεύοντας σε όλο τον κόσμο, και κατά την διάρκεια των ταξιδιών του παρατηρούσε το πέταγμα του άλμπατρος. Αν και ταξίδευε ως ναυτικός, η πραγματική του φιλοδοξία ήταν να πετάξει. Έπιασε μερικά πτηνά και ανέλυσε την αλληλεπίδραση τους με τον αέρα, εντοπίζοντας το αεροδυναμικό φαινόμενο της άνωσης, το οποίο ονόμασε «αναρρόφηση».

Ο Λε Μπρι κατασκεύασε ένα ανεμόπτερο, εμπνευσμένος από το σχήμα του άλμπατρος, ονομάζοντας το L'Albatros artificiel («Τεχνητό Άλμπατρος»). Το 1856 πέταξε για μικρό διάστημα στην παραλία Σαντ-Αν-λα-Παλού (Πλονεβέ-Πορζαί, Φινιστέρ), με το αεροσκάφος του να είναι τοποθετημένο σε μια άμαξα που έλκονταν από ένα άλογο. Έτσι πέταξε σε υψόμετρο μεγαλύτερο από το σημείο αναχώρησής του, κάτι που αποτέλεσε πρωτείο για τις βαρύτερες από τον αέρα ιπτάμενες μηχανές. Σύμφωνα με τις αναφορές πέταξε σε υψόμετρο 100 μέτρων (330 πόδια) σε απόσταση 200 μέτρων (660 πόδια).

Το 1868, με την υποστήριξη του Γαλλικού Ναυτικού, κατασκεύασε δεύτερη ιπτάμενη μηχανή, την οποία δοκίμασε στην Βρέστη χωρίς επιτυχία. Ήταν σχεδόν παρόμοια με την πρώτη ιπτάμενη μηχανή του, εκτός του ότι ήταν ελαφρύτερη και διέθετε σύστημα κατανομής βάρους. Η ιπτάμενη μηχανή του έγινε η πρώτη που φωτογραφήθηκε, αν και βρισκόταν στο έδαφος, από τον Ναντάρ το 1868, παρόλο το πρώτο πλήρως λειτουργικό ανεμόπτερο είχε κατασκευαστεί και χρησιμοποιηθεί από τον Τζορτζ Κέιλι το 1853. Επίσης στη Μεγάλη Βρετανία, ο Στρινγκφέλοου είχε κατασκευάσει μικρά μη επανδρωμένα ανεμόπτερα το 1848. Ωστόσο ο Λε Μπρι εφυήρε πιο αποτελεσματικά συστήματα πτητικού ελέγχου, τα οποία μπορούσαν να επηρεάσουν την πρόσπτωση των πτερύγων. Έλαβε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για αυτά τον Μάρτιο του 1857.
Ο Λε Μπρι απεβίωσε στο Ντουαρνενέ το 1872.

1903 - Ιγνάτιος Μοσχάκης, Έλληνας θεολόγος.

1909 – Τζερόνιμο ήταν διάσημος Ινδιάνος πολεμιστής που πολέμησε εναντίον του Μεξικού και των ΗΠΑ για την επέκταση των εδαφών των ινδιάνων Απάτσι κατά την διάρκεια των Πολέμων των Απάτσι.

1927 - Φράνσις Λέιν, Αμερικανός αθλητής.

1934 – Αλβέρτος Α΄, βασιλιάς του Βελγίου.

1949 - Έλερι Κλαρκ, Αμερικανός αθλητής.

1946 – Βενιαμίν, Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως.

1970 - Σαμουήλ Ιωσήφ Άγκνον, Ισραηλινός συγγραφέας.

1986 - Τζίντου Κρισναμούρτι, Ινδός Αριστοκράτης και φιλόσοφος.

1993 - Κώστας Καραγιάννης, ήταν Έλληνας σκηνοθέτης του κινηματογράφου.  (1932 - 17 Φεβρουαρίου 1993)
Θεωρείται ως ο πιο παραγωγικός σκηνοθέτης του ελληνικού κινηματογράφου, καθώς σκηνοθετούσε γύρω στις 10-12 ταινίες το χρόνο. Σε νεαρή ηλικία πηγαίνει στη Γαλλία για να σπουδάσει αρχικά σε σχολή ραπτικής, όμως στη συνέχεια ο κόσμος του κινηματογράφου τον μάγεψε και ξεκίνησε να δουλεύει ως βοηθός γενικών καθηκόντων σε διάφορες κινηματογραφικές παραγωγές. Επιστρέφει στην Ελλάδα στις αρχές της δεκαετίας του '60 και ξεκίνησε να σκηνοθετεί, να γράφει σενάρια αλλά και να αναλαμβάνει την παραγωγή ελληνικών ταινιών.

Η πρώτη ταινία που σκηνοθέτησε για τη Φίνος Φιλμς το 1961 έκοψε έναν πολύ μικρό αριθμό εισιτηρίων, έχοντας ως αποτέλεσμα ο Φιλοποίμην Φίνος να τον διώξει. Αυτό όμως δεν τον άφησε να χάσει το θάρρος του. Συνέχισε να εργάζεται ως σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός μέχρι το 1966, που μαζί με τον οπερατέρ Αντώνη Καρατζόπουλο, ιδρύουν τη γνωστότερη μετά τη Finos Films εταιρεία κινηματογραφικών παραγωγών, την "Καραγιάννης - Καρατζόπουλος", η οποία δημιούργησε συνολικά 118 ταινίες.

Εργαζόταν εντατικά, ήταν αυστηρός και οξύθυμος στη δουλειά του, ενώ στην προσωπική του ζωή ήταν άνθρωπος με χιούμορ.
Στη δεκαετία του '80 έκανε την παραγωγή πολλών βιντεοταινιών και επίσης στη δεκαετία του '70 συνεργάστηκε και με ξένους κινηματογραφικούς οίκους, ενώ ήταν και παραγωγός πολλών τηλεοπτικών σειρών. Συνολικά σκηνοθέτησε 101 ταινίες.
Πέθανε στις 17 Φεβρουαρίου 1993 στην Αθήνα.

1996 - Μιχάλης Ράπτης, Έλληνας τροτσκιστής.

2002 - Μηνάς Τσοχατζόπουλος, γνωστός με το ψευδώνυμο Μαξ Ρόμαν, ήταν παραγωγός ταινιών.  (Θεσσαλονίκη, 24 Μαΐου 1938 - 17 Φεβρουαρίου 2002)
Οργάνωσε την παραγωγή πολλών ξένων ταινιών στην Ελλάδα. Παράλληλα, εμφανίστηκε και ως ηθοποιός σε αρκετές ταινίες, με τελευταία το Αυτή η νύχτα μένει.

Το 1991 ήταν υποψήφιος για τη θέση του διευθυντή του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, έχασε όμως από τον Μισέλ Δημόπουλο. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του διέμενε κοντά στην οδό Αχαρνών και ήταν ασθενής και καθηλωμένος στο κρεβάτι του .Κηδεύτηκε στο Α Νεκροταφείο Αθηνών και φίλοι του υπήρξαν ο ηθοποιός Πάντης Κούσης και ο τραγουδιστής και πρώην χορευτής Μιχάλης Ραζής.

2002 - Μαξ Ρόμαν, Έλληνας κινηματογραφικός παραγωγός.

2005 - Αθανάσιος Νάσιουτζικ ήταν Έλληνας χημικός, επιχειρηματίας, συγγραφέας και αρθρογράφος.
Διετελεσε πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών από το 1981 μέχρι το 1984.

2007 – Μορίς Παπόν, Γάλλος πολιτικός.

2007 - Μαίρη Κέι, Αμερικανίδα μουσικός.

2016 - Αντρέι Ζουλάφσκι, Πολωνός σκηνοθέτης.

2017 - Ευάγγελος Μπασιάκος, Έλληνας πολιτικός.