DIASKEDASI.INFO

Η διασκέδαση On Line

Σαν σήμερα 27 Ιανουαρίου ας θυμηθούμε τι έγινε

Tsarouxis-Mines-Genaris

Σαν σήμερα 27 Ιανουαρίου 
ας θυμηθούμε τι έγινε 
από τον Mr George Almanac

Επέτειοι
Διεθνής Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος
Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος

Εορτάζουν
Ανακομιδή Τιμίων Λειψάνων Ιωάννου Χρυσοστόμου, (Χρυσόστομος, Χρυσοστόμης, Χρυσοστόμη, Χρυσοστομία, Χρυσοστομίτσα *)

27 Ιανουαρίου

Γεγονότα σαν σήμερα

98: Ο Τραϊανός γίνεται Αυτοκράτορας της Ρώμης.

447: Τα τείχη της Κωνσταντινούπολης υπέστησαν τεράστιες καταστροφές μετά από σεισμό.

1382: Ο Δάντης, ο δημιουργός της «Θείας Κωμωδίας» χαρακτηρίζεται «πολιτικός εξόριστος» από τους Φλωρεντίνους.

1416: Η Δημοκρατία του Ντουμπρόβνικ γίνεται το πρώτο κράτος στον κόσμο που καταργεί τη δουλεία.

1593: Το Βατικανό οδηγεί σε δίκη τον φιλόσοφο Τζορντάνο Μπρούνο για τις αιρετικές απόψεις του.

1606: Αρχίζει στην Αγγλία η δίκη του Γκάι Φωκς, του ηγέτη της αποκληθείσας «Συνωμοσίας της Πυρίτιδας»-της απόπειρας άγγλων καθολικών να ανατινάξουν το Βρετανικό Κοινοβούλιο και να δολοφονήσουν το βασιλιά Ιάκωβο Α'- και άλλων συνωμοτών. Θα καταδικαστούν και θα εκτελεστούν στις 31 Ιανουαρίου.

1613: Ο Γαλιλαίος (Γκαλιλέο Γκαλιλέι) παρατηρεί για δεύτερη φορά τον πλανήτη Ποσειδώνα και αδυνατεί να καταλάβει τι ακριβώς είναι αυτό που βλέπει. Τον είχε παρατηρήσει πρώτη φορά στις 28 Δεκεμβρίου 1612. Και στις δύο περιστάσεις, ο Γαλιλαίος μπερδεύει τον Ποσειδώνα για σταθερό αστέρα και έτσι δεν πιστώνεται με την ανακάλυψή του.

1678: Αρχίζει να λειτουργεί στις ΗΠΑ η πρώτη ιδιωτική Πυροσβεστική Υπηρεσία.

1710: Ο τσάρος Πέτρος ο Μέγας συντάσσει τον πρώτο προϋπολογισμό του ρωσικού κράτους.

1785: Ιδρύεται το πρώτο κρατικό αμερικανικό πανεπιστήμιο στην πόλη Αθήνα της Γεωργίας.

1827: Ελληνικά επαναστατικά τμήματα υπό τους Διονύσιο Βούρβαχη, Πανούτσο Νοταρά και Βάσο Μαυροβουνιώτη δέχονται επίθεση 2.000 πεζών και 600 ιππέων υπό τον Κιουταχή, στο Καματερό Αττικής. Στη μάχη που επακολούθησε έπεσε ηρωικά ο Βούρβαχης μαζί με 300 μαχητές.

1880: Με τον αριθμό 223.898 κατοχυρώνεται η εφεύρεση του Τόμας Άλβα Έντισον: Η ηλεκτρική λάμπα.

1785: Στη Τζόρτζια ιδρύεται το πρώτο δημόσιο πανεπιστήμιο των ΗΠΑ.

1888: Ιδρύεται η Εθνική Γεωγραφική Εταιρία στις ΗΠΑ, που εκδίδει το περιοδικό National Geographic.

1916: Η ομάδα «Σπάρτακος» στο Βερολίνο δημοσιεύει τις περίφημες επιστολές του. Η ομάδα αυτή ήταν ο πρόεδρος του Γερμανικού Κομμουνιστικού Κόμματος.

1918: Αρχίζει ο Φιλανδικός εμφύλιος πόλεμος.

1918: Κάνει πρεμιέρα σε κινηματογράφο της Νέας Υόρκης η πρώτη ταινία με ήρωα τον Ταρζάν με τίτλο «Ο Ταρζάν των πιθήκων» και πρωταγωνιστή στον Έλμο Λίνκολν.

1920: Κατά των εργατικών νομοσχεδίων τάσσονται οι εργάτες, που συγκεντρώνονται στο "Αθήναιον".

1922: Η Διάσκεψη των Καννών, που άρχισε στις 27 Δεκεμβρίου 1921, διακόπτει τις εργασίες της, χωρίς να οριστεί νέα ημερομηνία για τη σύγκλησή της. Το γενικό κλίμα που επικράτησε στη Διάσκεψη μόνο "φιλελληνικό" δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί, καθώς οι Μεγάλες Δυνάμεις υπέδειξαν στην Ελλάδα ότι πρέπει να αποσύρει το στρατό της από τη Μικρά Ασία και αναγνώρισαν "ντε φάκτο" το καθεστώς του Κεμάλ.

1923: Το Εθνικοσοσιαλιστικό Κόμμα της Γερμανίας (Ναζιστικό) οργανώνει το πρώτο του συνέδριο στο Μόναχο.

1924: Η σορός του Λένιν τοποθετείται σε μαυσωλείο στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας.

1926: Ο σκωτσέζος Τζον Μπέιρντ στο Βασιλικό Ινστιτούτο του Λονδίνου, παρουσιάζει ένα χοντρό σωλήνα που χρησιμοποιούσε καθοδικές ακτίνες. Ηταν ο πρόδρομος της τηλεόρασης.

1934: Ο σοβιετικός ηγέτης Στάλιν ισχυρίζεται ότι οι καπιταλιστικές χώρες θα επιλέξουν τη λύση του πολέμου για να βγουν από το αδιέξοδο της οικονομικής ύφεσης.

1937: Συλλαμβάνεται ο κομματικός και πολιτικός ηγέτης του ΚΚΣΕ, Νικολάι Μπουχάριν, κατηγορούμενος για συμμετοχή στο "Αντισοβιετικό Μπλοκ". Ένα χρόνο αργότερα θα εκτελεστεί.

1941: Ο Περουβιανός πράκτορας Ριβέρα Σρέϊμπερ προειδοποιεί για την επικείμενη ιαπωνική επίθεση στην αμερικανική βάση του Περλ Χάρμπορ. Η προειδοποίησή του αυτή δεν αξιοποιήθηκε.

1943: Το ελληνικό Αντιτορπιλικό «Ανδριάς» βύθισε γερμανικό υποβρύχιο κοντά στο ακρωτήριο Φινίστερε.


1943: Πραγματοποιείται ο πρώτος αμερικανικός βομβαρδισμός σε γερμανικό έδαφος από 50 βομβαρδιστικά.

1944: Λήγει η Πολιορκία του Λένινγκραντ ή Πολιορκία των 900 ημερών: Ο Κόκκινος Στρατός ανακαταλαμβάνει το Λένινγκραντ από τους Ναζιστές. Στις 872 ημέρες κατοχής, περίπου 1.100.000 κάτοικοί του πέθαναν από τους βομβαρδισμούς και την πείνα.


 

1944: Εννέα δημοσιογράφοι με επικεφαλής τον Αθανάσιο Σέμπο υπογράφουν την δημιουργία του οργάνου «μετά την ειρήνη» που τρία χρόνια αργότερα έγινε Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αθλητικού Τύπου (ΠΣΑΤ).

1945: Συγκλονιστικές εικόνες αντικρίζουν οι στρατιώτες του κόκκινου στρατού μπαίνοντας στο στρατόπεδο του Άουσβιτς στην Πολωνία. Βρίσκουν περίπου 7.500 εξαθλιωμένους ανθρώπους. Σε αυτό το στρατόπεδο οι ναζί είχαν δολοφονήσει 1,5 εκ.άνδρες, γυναίκες και παιδιά.

1948: Παρουσιάζεται το πρώτο κασετόφωνο.

1951: Οι ΗΠΑ ζητούν από την ΕΣΣΔ να τους επιστραφούν τα 670 πλοία, που της είχαν παραχωρήσει με ενοίκιο.

1953: Νέα αυτόματα τηλεφωνικά κέντρα αρχίζουν να λειτουργούν στη Θεσσαλία και σε άλλα διαμερίσματα της Ελλάδας.

1959: Στο 21ο συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της ΕΣΣΔ, εδραιώνεται περαιτέρω η θέση του Νικήτα Χρουστσόφ, πρωθυπουργού και γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής.

1963: Νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας ισχύει σε όλη την Ελλάδα.

1964: Η Γαλλία αναγνωρίζει επίσημα τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας.

1967: Τρεις αστροναύτες χάνουν τη ζωή τους από φωτιά, που εκδηλώνεται στο διαστημόπλοιο Apollo 1 κατά τη διάρκεια δοκιμών στο ακρωτήρι Κανάβεραλ της Φλόριντα. Πρόκειται για τους Βίρτζιλ Γκρίσομ, Έντουαρντ Γουάιτ και Ρότζερ Τσάφι.


1968: Την ίδια μέρα 62 κράτη υπογράφουν στην Ουάσινγκτον τη Συνθήκη για το Διάστημα, με την οποία απαγορεύεται η χρήση πυρηνικών όπλων στο διάστημα.

1968: Στο Ιρακ 18 Εβραίοι εκτελούνται με την κατηγορία της κατασκοπίας υπέρ του Ισραήλ.

1969: Στη Δαμασκό της Συρίας εκτελούνται δημόσια Εβραίοι.

1973: Υπογράφεται στο Παρίσι συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στο Βιετνάμ. Η απόφαση για την κατάπαυση του πυρός τίθεται σε εφαρμογή στις 7 το βράδυ.

1975: Η Ελλάδα προτείνει την παραπομπή του ζητήματος της υφαλοκρηπίδας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Η Τουρκία απορρίπτει την ελληνική πρόταση.

1977: Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζίμι Κάρτερ χορηγεί αμνηστία στους λιποτάκτες του πολέμου του Βιετνάμ.

1978: Καθιερώνεται ο ενιαίος τύπος ελληνικής σημαίας, τις εννιά λευκές και μπλέ ρίγες με ένα στραυρό στο επάνω αριστερό άκρο. Αυτή που παλαιότερα λεγόταν «ναυτική».

1979: Σε εφαρμογή του νόμου που ψηφίστηκε στις 22 Δεκεμβρίου 1978, καθιερώνεται ενιαίος τύπος εθνικής σημαίας, η οποία θα φέρει 9 λευκές και μπλε λωρίδες, εναλλασσόμενες, με το σταυρό στο άνω αριστερό άκρο.

1983: Οι «ερυθρές ταξιαρχίες» ανακοινώνουν ότι εγκαταλείπουν την τρομοκρατική δράση.

1984: Το κεφάλι του Μάικλ Τζάκσον τυλίγεται στις φλόγες, κατά τη διάρκεια γυρισμάτων διαφημιστικού σποτ της Pepsi. Κατά την έκτη λήψη πυροτεχνήματα σκάνε πριν ο Τζάκσον προλάβει να κατέβει τις σκάλες, με αποτέλεσμα να πάρουν φωτιά τα μαλλιά του. Το ατύχημα του προκαλεί εγκαύματα δεύτερου και τρίτου βαθμού στο κρανίο και το σώμα.

1989: Σωματοφύλακας του Γιώργου Κοσκωτά καταθέτει στον ανακριτή ότι τα λεφτά από τον επιχειρηματία πήγαιναν στους Μένιο Κουτσόγιωργα και Γιώργο Λούβαρη σε κουτιά από «πάμπερς».

1991: Ο σομαλός ηγέτης, Μοχάμαντ Σιγιάντ Μπαρ, εγκαταλείπει τη χώρα του, καθώς οι επαναστάτες καταλαμβάνουν το παλάτι του και την πρωτεύουσα, Μογκαντίσου.

1992: Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπιλ Κλίντον και η Τζένιφερ Φλάουερς ανταλλάσουν μηνήσεις με αφορμή τον ισχυρισμό της δεύτερης για 12χρονη ερωτική σχέση.

1993: Στην Αλβανία, η χήρα του Εμβέρ Χότζα, Νετζμίγε, καταδικάζεται σε κάθειρξη εννέα ετών, για κατασπατάληση δημοσίου χρήματος.

1996: Κρίση των Ιμίων: Δύο δημοσιογράφοι της εφημερίδας «Χουριέτ» στη Σμύρνη μεταβαίνουν με ελικόπτερο στη Μεγάλη Ίμια. Υποστέλλουν την ελληνική σημαία και υψώνουν την τουρκική. Η όλη επιχείρηση βιντεοσκοπείται και προβάλλεται από το τηλεοπτικό κανάλι της Χουριέτ.

1996: Διαλύεται το Πολωνικό Κομμουνιστικό Κόμμα.

1997: Αποκαλύπτεται ότι σε γαλλικά μουσεία υπάρχουν τουλάχιστον 2.000 αντικείμενα που είχαν κλαπεί από τους Ναζί.

1998: Η Χίλαρι Κλίντον, σύζυγος του αμερικανού προέδρου, αποδίδει τις κατηγορίες για ροζ σκάνδαλα του συζύγου της σε δεξιές συνομωσίες.

2010: Η φημολογία για λήψη δανείου της Ελλάδας από την Κίνα στέλνει τα spreads στα ύψη και στις 373 μονάδες από 303 στις 25 Ιανουαρίου. Επανέρχονται τα σενάρια περί χρεωκοπίας.

2010: Ένας άνεμος που φυσάει στη νήσο Μπάροου της Αυστραλίας, στη διάρκεια του κυκλώνα Ολίβια το 1996, κατέχει πλέον το νέο παγκόσμιο ρεκόρ ταχύτητας, με 407,2 χιλιόμετρα την ώρα, όπως αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας. Το προηγούμενο ρεκόρ ανήκε στον άνεμο του 1934 στην κορυφή του όρους Ουάσιγκτον στο Νιου Χάμσαϊρ των ΗΠΑ, ο οποίος είχε φυσήξει με ταχύτητα 371,8 χιλιομέτρων/ώρα.

2010: Ο Στιβ Τζομπς παρουσιάζει το πρώτο iPad.

2011: Στην Ιαπωνία λόγω της γρίπης των πτηνών σφαγιάζονται χιλιάδες κοτόπουλα.

2011: Προς λύση φαίνεται να οδεύει, η κατάληψη της Νομικής Σχολής, καθώς οι πρυτανικές αρχές του Ιδρύματος βρήκαν κτίριο για την ασφαλή μεταφορά των 300 παράνομων μεταναστών. Νωρίτερα, οι πρυτανικές αρχές είχαν αποφασίσει την άρση του πανεπιστημιακού ασύλου και αναμενόταν η επέμβαση της αστυνομίας εάν δεν βρισκόταν λύση στο αδιέξοδο.

2013: Απίστευτη τραγωδία στη Βραζιλία όπου μετά από πυρκαγιά σε κλαμπ σκοτώνονται 241 άτομα.

 

Γεννήσεις σαν σήμερα

1585 - Χέντρικ Άβερκαμπ, Ολλανδός ζωγράφος.

1752 - Ευγένιος Καραβίας, Έλληνας μητροπολίτης.
Ο Ευγένιος Καραβίας (27 Ιανουαρίου 1752 - 10 Απριλίου 1821) ήταν Έλληνας Επτανήσιος κληρικός, εθνομάρτυρας, μητροπολίτης Φιλιππουπόλεως, και μετέπειτα Αγχιάλου.
Γεννήθηκε στην Ιθάκη στις 27 Ιανουαρίου 1752. Το κοσμικό του όνομα ήταν Ευστάθιος. Σε νεαρή ηλικία έδειξε μεγάλη κλίση στα γράμματα και φοίτησε στα σχολεία της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης. Στη συνέχεια, παρακολούθησε την Ευαγγελικής Σχολής της Σμύρνης, όπου και χειροτονήθηκε κληρικός. Στη συνέχεια μετέβη στην Κωνσταντινούπολη όπου και διετέλεσε δάσκαλος των παιδιών των Φαναριωτών Ηγεμόνων της Μολδοβλαχίας Ιωάννου Καρατζά και Αλέξανδρου Καλλιμάχη. Τον Μάρτιο του 1808, κατά τη δεύτερη πατριαρχία του Γρηγορίου του Ε΄, εκλέχτηκε μητροπολίτης Φιλιππούπολης, αλλά παρέμεινε στη θέση αυτή για μικρό χρονικό διάστημα καθώς διώχτηκε από τους Τούρκους. Το 1813 μετατέθηκε στη μητρόπολη Αγχιάλου, στα βουλγαρικά παράλια του Εύξεινου Πόντου, όπου υπήρχε σημαντικό ελληνικό στοιχείο.
Τα έτη 1816-18 ο Ευγένιος Καραβίας διετέλεσε συνοδικός στην Κωνσταντινούπολη, όπου μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία από το συγγενή του στρατιωτικό Βασίλειον Καραβία.
Η έναρξη της Ελληνικής επανάστασης του 1821 βρήκε τον Ευγένιο Καραβία στην Αγχίαλο. Τον αφορισμό της Επανάστασης από το Πατριαρχείο και την επικύρωση της εγκυκλίου του, ελάχιστοι μητροπολίτες αρνήθηκαν να υπογράψουν. Μεταξύ αυτών, ο Μητροπολίτης Ευγένιος δεν υπέγραψε τον αφορισμό, αλλά και αρνήθηκε να τον διαβάσει δημόσια όταν το ζήτησαν οι Τούρκοι. Οι τουρκικές αρχές τον συνέλαβαν και τον φυλάκισαν στην Κωνσταντινούπολη στις φυλακές του Μποσταντζή μαζί με τους συλληφθέντες επίσης επισκόπους Δέρκων Γρηγόριο, Εφέσου Διονύσιο, Νικομηδείας Αθανάσιο, Αδριανουπόλεως Δωρόθεο, Θεσσαλονίκης Ιωσήφ και Τυρνόβου Ιωαννίκιο.
Την ημέρα του Πάσχα, 10 Απριλίου 1821, μετά τον απαγχονισμό του Πατριάρχη Γρηγορίου του Ε΄, στην κεντρική πύλη του Οικουμενικού Πατριαρχείου, οι Τούρκοι, μέσα στο πλαίσιο των σουλτανικών αντιποίνων, μετέφεραν τον Ευγένιο και τους μητροπολίτες Εφέσου Διονύσιο και Νικομήδειας Αθανάσιο, σε διάφορα σημεία της πόλης όπου και τους απαγχόνισαν. Συγκεκριμένα τον Ευγένιο τον κρέμασαν στη Πύλη του Γαλατά παρά την ομώνυμη γέφυρα. Στο στήθος και των τριών μητροπολιτών έφεραν υβριστική επιγραφή ως προδότες και αποστάτες.
Τα σώματά τους παρέμειναν κρεμασμένα επί τριήμερο, μετά την αποκαθήλωσή τους, αφού σύρθηκαν και διαπομπεύθηκαν ατιμωτικά στους δρόμους της πόλης από τουρκικό όχλο αλλά και Εβραίους στη συνέχεια ρίχτηκαν στη θάλασσα. Λίγες ημέρες μετά ανασύρθηκαν από κάποιους ευσεβείς Χριστιανούς όπου και τάφηκαν κάποια στο Επταπύργιο και άλλα σε κοντινό νησί απροσδιόριστου σημείου.

1756 – Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ, αυστριακός συνθέτης.
Ο Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ (γερμ.: Wolfgang Amadeus Mozart, βαφτίστηκε Johannes Chrysostomus Wolfgangus Theophilus Mozart) (Σάλτσμπουργκ, 27 Ιανουαρίου 1756 - Βιέννη, 5 Δεκεμβρίου 1791) ήταν ένας από τους σημαντικότερους συνθέτες κλασικής μουσικής. Μαζί με τον Γιόζεφ Χάυντν, τον Λούντβιχ βαν Μπετόβεν και τον Φραντς Σούμπερτ αποτελούν τους σημαντικότερους εκπροσώπους του λεγόμενου βιεννέζικου κλασικισμού, του κλασικισμού και τη λεγόμενη «Πρώτη Σχολή της Βιέννης» . Συνέθεσε περισσότερα από 600 έργα, μουσική δωματίου, συμφωνική και εκκλησιαστική μουσική, καθώς και μικρότερες συνθέσεις: παραλλαγές, φαντασίες, σονάτες, άριες κ.α.



1775 – Φρίντριχ Φον Σέλινγκ, γερμανός φιλόσοφος. (Θαν. 20/8/1854)

1814 - Ευγένιος Βιολέ-λε-Ντυκ, Γάλλος αρχιτέκτονας.

1823 - Εντουάρ Λαλό, Γάλλος συνθέτης.

1826 - Μιχαήλ Σαλτίκοφ-Στσεντρίν, Ρώσος συγγραφέας.

1832 - Λιούις Κάρολ, Άγγλος συγγραφέας.

1836 - Λεοπόλδος φον Ζάχερ-Μάζοχ, Αυστριακός συγγραφέας.

1844 - Τζάκομο ντι Κίρικο, Ιταλός ζωγράφος.
O Τζάκομο ντι Κίρικο (Giacomo Di Chirico, 27 Ιανουαρίου 1844 - 26 Δεκεμβρίου 1883) ήταν Ιταλός ζωγράφος. Γεννήθηκε στη Βενόζα (Venosa) το 1844.
Το ζωγραφικό του έργο περιλαμβάνει κυρίως ιστορικούς πίνακες και σκηνές από τη καθημερινή ζωή. Ανήκε στη ρεαλιστική σχολή και διακρίθηκε ιδιαίτερα για τη λαμπρότητα των χρωμάτων των έργων του.
Πέθανε στη Νάπολη το 1883, σε ηλικία 40 ετών, καταλαμβανόμενος από παραφροσύνη.

1850 - Τζων Κόλιερ, Άγγλος συγγραφέας και ζωγράφος.

1859 - Γουλιέλμος Β΄, αυτοκράτορας της Γερμανίας.

1859 - Πάβελ Μιλιουκόφ, Ρώσος πολιτικός.

1887 - Καρλ Μπλέγκεν, Αμερικανός αρχαιολόγος.

1910 - Έντβαρντ Καρντέλι, Γιουγκοσλάβος πολιτικός.

1912 - Άρνε Νες, Νορβηγός φιλόσοφος.

1918 - Έλμορ Τζέιμς, Αμερικανός μουσικός.

1921 - Ντόνα Ριντ, Αμερικανίδα ηθοποιός.

1924 - Ραούφ Ντενκτάς, Τουρκοκύπριος πολιτικός.
Ο Ραούφ Ντενκτάς (Rauf Denktas, 27 Ιανουαρίου 1924 - 13 Ιανουαρίου 2012) ήταν Τουρκοκύπριος πολιτικός. Γεννήθηκε στην Πάφο το 1924. Ο πατέρας του, Ραΐφ Εφέντης, καταγόταν από το αμιγώς τουρκοκυπριακό χωριό Άγιος Επιφάνιος. Στο χωριό αυτό, όπως υποδηλοί και η ονομασία του, όλοι οι κάτοικοι ήταν απόγονοι εξισλαμισμένων χριστιανών. Όπως αποδεικνύει ο τουρκολόγος Κώστας Π. Κύρρης, ο Ντενκτάς είναι απόγονος φραγκοεβραίων, με πολύ κοντινούς πρόγονους ορθόδοξους, όπως η μητέρα του, που λεγόταν Χρυσαλίδα, και η γιαγιά του που λεγόταν Μαριέττα.
Ο Ντενκτάς αποφοίτησε από την Αγγλική Σχολή Λευκωσίας. Κατά την διάρκεια των ετών 1941-1943 εργάστηκε ως μεταφραστής, δημοδιδάσκαλος, καθώς και ως δικαστικός υπάλληλος στο Επαρχιακό Δικαστήριο Αμμοχώστου. Το 1944, μετέβη στο Λονδίνο, όπου σπούδασε Νομικά στο Λίνκολς Ινν με υποτροφία του Βρετανικού Συμβουλίου (British Council). Αποφοίτησε το 1947 και επέστρεψε στην Κύπρο, όπου άρχισε να αναμειγνύεται και στην πολιτική.
Ο Ραούφ Ντενκτάς εργάστηκε μεθοδικά υπέρ των συμφερόντων της Τουρκίας, αγνοώντας τους Τουρκοκυπρίους, οι οποίοι υπέφεραν και αυτοί από την πολιτική του, τόσο κατά το διάστημα 1955-1974, όσο και κατά το διάστημα μετά την τουρκική εισβολή. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι μισοί περίπου γηγενείς Τουρκοκύπριοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την Κύπρο μετά την εισβολή.
Ο Ραούφ Ντενκτάς αποσύρθηκε από την πολιτική τον Απρίλιο του 2005, αφού είχε ήδη αναγγείλει τον Μάιο του 2004 ότι δεν θα διεκδικούσε και πέμπτη «προεδρική θητεία». Στην κατοχική ηγεσία τον διαδέχθηκε ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.
Πέθανε στις 13 Ιανουαρίου 2012. Τις τελευταίες ημέρες της ζωής του νοσηλευόταν σε νοσοκομείο της κατεχόμενης πλευράς της Λευκωσίας με ανεπάρκεια σε ζωτικά όργανα.

1928 - Γιώργος Κάρτερ, Έλληνας συγγραφέας.

1930 - Μπόμπι Μπλου Μπλαντ, Αμερικανός τραγουδιστής.

1944 - Μέιριντ Κόριγκαν, Βορειοϊρλανδή ακτιβίστρια.

1944 - Νικ Μέισον, Άγγλος ντράμερ (Pink Floyd).

1947 - Βύρων Πολύδωρας, Έλληνας πολιτικός.
O Βύρων Πολύδωρας (27 Ιανουαρίου 1947) είναι Έλληνας πολιτικός, πρώην πρόεδρος του Ελληνικού Κοινοβουλίου και Πρόεδρος της Ένωσης για την Πατρίδα και τον Λαό.
Έχει επίσης διατελέσει Υπουργός Δημόσιας Τάξης, Υφυπουργός σε διάφορα υπουργεία και Αντιπρόεδρος της Βουλής.
Γεννήθηκε το 1947 στα Περιβόλια Ολυμπίας. Σπούδασε Νομική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Νεβάδα των Η.Π.Α., Διεθνές Δίκαιο στην Ακαδημία Διεθνούς Δικαίου της Χάγης, Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου και Διεθνή Οικονομικά στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας.
Έχει έναν γιο και δίδυμες κόρες.

1954 - Στέλιος Παπαφλωράτος, Έλληνας ποδοσφαιριστής.

1955 - Τζον Ρόμπερτς, Αμερικανός δικαστικός.

1957 - Τζάνικ Γκερς, Άγγλος κιθαρίστας.

1957 - Φρανκ Μίλλερ, Αμερικανός δημιουργός κόμικς και σκηνοθέτης.

1964 - Γιώργος Κωνσταντόπουλος, Έλληνας ποδοσφαιριστής.

1971 - Lil Jon, Αμερικανός ράπερ.

1979 - Ροζαμάουντ Πάικ, Αγγλίδα ηθοποιός.

1981 - Στέλλα Γιαμπουρά, Ελληνίδα ηθοποιός.

1984 - Έλενα Ασημακοπούλου, Ελληνίδα ηθοποιός και επιχειρηματίας.

1987 - Αντόν Σούνιν, Ρώσος ποδοσφαιριστής.

1988 - Κερλόν Μούρα Σόουζα, Βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής.

1989 - Αλμπέρτο Μποτία, Ισπανός ποδοσφαιριστής.

1990 - Μαρία-Ελένα Παπασωτηρίου, Ελληνίδα αθλήτρια του καλλιτεχνικού πατινάζ.

1998 - Ρεββέκα Κιμ, Νοτιοκορεάτισσα αθλήτρια του καλλιτεχνικού πατινάζ.

 

Θάνατοι σαν σήμερα

98 - Νέρβας, Ρωμαίος αυτοκράτορας.

457 - Μαρκιανός, Βυζαντινός αυτοκράτορας.
Ο Μαρκιανός (Flavius Marcianus Augustus, 392 - 27 Ιανουαρίου 457) ήταν Βυζαντινός αυτοκράτορας (450-457), της Θεοδοσιανής δυναστείας, ο οποίος διαδέχτηκε τον Θεοδόσιο Β'. Η βασιλεία του χαρακτηρίστηκε από ανάκαμψη του Βυζαντίου, το οποίο ο Μαρκιανός προστάτεψε από εξωτερικές απειλές και αναμόρφωσε οικονομικά. Όμως η απομονωτικές του πολιτικές άφησαν τη Δυτική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία χωρίς συμμάχους απέναντι στα βαρβαρικά φύλα, με αποτέλεσμα τις επιδρομές του Αττίλα στην Ιταλία και την άλωση της Ρώμης από τους Βάνδαλους. Η Ορθόδοξη εκκλησία τον αναγνωρίζει ως άγιο.

661 - Αλί ιμπν Αμπού Τάλιμπ, Άραβας χαλίφης.

672 - Πάπας Βιταλιανός.

847 - Πάπας Σέργιος Β΄.

1509 - Ιωάννης Α', παλατινός κόμης του Ζίμερν.

1547 - Άννα, βασίλισσα της Βοημίας και της Ουγγαρίας.

1596 - Φράνσις Ντρέικ - Άγγλος εξερευνητής.
Ο Σερ Φράνσις Ντρέικ (Sir Francis Drake, Ντέβονσαϊρ, 1540 - 27 Ιανουαρίου 1596) ήταν Άγγλος θαλασσοπόρος και πολιτικός της Ελισαβετιανής εποχής. Από μικρός έγινε ναυτικός και στα είκοσί του χρόνια πήρε το "δίπλωμα" του κουρσάρου, που του επέτρεπε να λεηλατεί τις αποικίες του Νέου Κόσμου και τα ισπανικά καράβια έχοντας επίσημα στο πλοίο του την αγγλική σημαία. Ύστερα από πολυάριθμες περιπέτειες, κατά τα έτη 1579-1580 ήταν ο πρώτος Άγγλος που πραγματοποίησε τον περίπλου της Γης, κατόρθωμα για το οποίο του απονεμήθηκε από τη Βασίλισσα Ελισάβετ Α' ο τίτλος του βαρωνέτου. Ήταν δεύτερος στην ιεραρχία του αγγλικού στόλου ενάντια στην Ισπανική Αρμάδα το 1588, υπόλογος μονάχα στη Βασίλισσα και τον Τσαρλς Χάουαρντ. Αρρώστησε και πέθανε από δυσεντερία λίγο έξω από το Πουέρτο Ρίκο το 1595, έχοντας όμως αποκτήσει τεράστια φήμη για τα κατορθώματά του. Του είχε αποδοθεί το προσωνύμιο El Draque (δράκος), λογοπαίγνιο από την ισπανική και αγγλική ετυμολογία του επιθέτου του.

1740 - Λουδοβίκος Ερρίκος Α΄ του Κοντέ, Γάλλος πολιτικός.

1843 - Ανδρέας Ιδρωμένος, Έλληνας λόγιος.

1851 - Τζον Τζέιμς Οντιμπόν, Γάλλος ορνιθιλόγος και ζωγράφος.

1901 – Τζουζέπε Βέρντι, ιταλός συνθέτης. (Αΐντα, Ναμπούκο, Ριγκολέτο, Τροβατόρε, Τραβιάτα).
Ο Τζουζέπε Φορτουνίνο Φραντσέσκο Βέρντι (ιταλικά:Giuseppe Fortunino Francesco Verdi, 10 Οκτωβρίου 1813 – 27 Ιανουαρίου 1901) ήταν Ιταλός μουσικός συνθέτης, από τους διασημότερους στο είδος της όπερας. Ανάμεσα στα δημοφιλέστερα έργα του ανήκουν οι όπερες Ριγκολέττο, Ναμπούκο, Τραβιάτα και Αΐντα, μέρη των οποίων ("La donna e mobile", "Va, pensiero", "Libiamo" και θριαμβικό εμβατήριο αντίστοιχα) είναι πασίγνωστα.


1905 - Πάουλ Χένλαϊν, Γερμανός μηχανικός.

1913 - Ράινερ Φερδινάνδος, αρχιδούκας της Αυστρίας.

1919 - Έντρε Όντυ, Ούγγρος ποιητής.

1922 - Τζοβάννι Βέργκα, Ιταλός συγγραφέας.

1922 - Ελίζαμπεθ Κόχραν, Αμερικανίδα δημοσιογράφος.

1951 - Καρλ Γκούσταφ Έμιλ Μάνερχαϊμ, Φινλανδός στρατιωτικός και πολιτικός.

1965 - Χασάν Αλί Μανσούρ, Ιρανός πολιτικός.

1972 - Μαχάλια Τζάκσον, Αμερικανίδα τραγουδίστρια.

1974 - Γεώργιος Γρίβας, Έλληνας στρατιωτικός.
Ο Γεώργιος Γρίβας (Χρυσαλινιώτισσα, 5 Ιουλίου 1897 - Λεμεσός, 27 Ιανουαρίου 1974), γνωστός και με το ψευδώνυμο Διγενής, ήταν Κύπριος αξιωματικός του ελληνικού στρατού. Οργάνωσε και ηγήθηκε του αγώνα των Κυπρίων για Ένωση με την Ελλάδα.

1975 - Μπιλ Ουόλς, Αμερικανός κινηματογραφικός παραγωγός.

1980 - Στρατής Τσίρκας, Έλληνας συγγραφέας.
Ο Στρατής Τσίρκας (Κάιρο 10 Ιουλίου 1911 – Αθήνα 27 Ιανουαρίου 1980) ήταν από τους αξιολογότερους πεζογράφους της μεταπολεμικής γενιάς. Το πραγματικό του όνομα ήταν Γιάννης Χατζηαντρέας. (Από παρατσούκλι του πατέρα του, Κώστα Χατζηαντρέα).
Γεννήθηκε στο Κάιρο της Αιγύπτου το 1911 και αποφοίτησε το 1928 από το εμπορικό τμήμα της εκεί Αμπετείου Σχολής. Για τα επόμενα δέκα χρόνια εργάστηκε ως λογιστής στην Άνω Αίγυπτο, όπου έγραψε τα πρώτα του ποιήματα και διηγήματα για τη ζωή των φελλάχων. Το 1930, γνωρίζει στην Αλεξάνδρεια τον Καβάφη, για τον οποίο έγραψε πολλά χρόνια αργότερα δύο βιβλία, Ο Καβάφης και η Εποχή του (1958) και Ο Πολιτικός Καβάφης (1971). Ασχολήθηκε με την ποίηση, το δοκίμιο, το διήγημα και το μυθιστόρημα, καθώς και με μεταφράσεις ξένων λογοτεχνών.
Ο Τσίρκας πέθανε στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο στην Αθήνα τον Ιανουάριο του 1980 σε ηλικία 69 ετών από ανεύρυσμα.


1983 - Λουί ντε Φινές, ήταν Γάλλος ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου.
Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους κωμικούς ηθοποιούς στην ιστορία του γαλλικού κινηματογράφου.

1984 - Μοχάμετ Αχμέτ, πολιτικός από τις Κομόρες.

1985 - Τίτος Ξηρέλλης, Έλληνας τραγουδιστής.

1986 - Κωνσταντίνος Αλεξιάδης, Έλληνας πολιτικός.

1986 - Δημήτριος Ευρυγένης, Έλληνας πολιτικός.

1993 - Αντρέ Ρενέ Ρουσιμόφ, περισσότερο γνωστός ως Αντρέ ο Γίγαντας, ήταν Γάλλος επαγγελματίας παλαιστής, αλλά και ηθοποιός.
Ο Αντρέ έπασχε από Μεγαλακρία και σε αυτό οφείλεται το μέγεθός του, για το οποίο πήρε τον χαρακτηρισμό από τους φιλάθλους της πάλης, ως το "Όγδοο θαύμα του κόσμου". (André René Roussimoff, 19 Μαΐου 1946 - 27 Ιανουαρίου 1993).

1994 - Μιράντα Μυράτ, Ελληνίδα ηθοποιός.
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1906 και πέθανε στις 27 Ιανουαρίου 1994. Ήταν κόρη του Μήτσου Μυράτ και της Κυβέλης, αδελφή του αρχιτέκτονα Αλέξανδρου Μυράτ και ετεροθαλής αδελφή του Δημήτρη και της Ρίτας Μυράτ. Υπήρξε πρωταγωνίστρια του Νεοελληνικού θεάτρου.
Από το 1921 μέχρι το 1923 παρακολούθησε μαθήματα στο Κολλέγιο Σεβινιέ στο Παρίσι. Την πρώτη εμφάνιση στη θεατρική σκηνή έκανε το 1919 με το θίασο της Μαρίκας Κοτοπούλη στο έργο "Δύο Λεονόρες" του Paul Lindau. Το επόμενο έτος εμφανίστηκε στον "Πρίγκιπα φοιτητή".
Το 1923 επέστρεψε από το Παρίσι και άρχιζε να παίζει με το θίασο της μητέρας της Κυβέλης μέχρι το 1932, οπότε και προσλήφθηκε από το Εθνικό Θέατρο Αθηνών με το συγκρότημα του οποίου εμφανίσθηκε ως πρωταγωνίστρια μέχρι το 1938. Στα έτη 1939 και 1940 συνεργάσθηκε με το θίασο της Μαρίκας Κοτοπούλη. Το 1940 ίδρυσε δικό της θίασο σε συνεργασία με τον Κώστα Μουσούρη τον Μαυρέα και τον Ορέστη Μακρή. Το επόμενο έτος ο θίασος αυτός διαλύθηκε και δημιουργήθηκε άλλος με τον τίτλο "θίασος Μιράντας και Γιώργου Παππά", που έδωσε διάφορες παραστάσεις μέχρι το Καλοκαίρι του 1942, οπότε η Μιράντα ξεκίνησε νέο θίασο που συμμετείχε πρόσθετα και η Μαίρη Αρώνη. Η Μιράντα σταμάτησε τη θεατρική της καριέρα στη δεκαετία του 1960.
Ιδιαίτερη λαμπρή επιτυχία είχε στα έργα «Το Μελτεμάκι» του Παντελή Χορν και "Δεσποινίς Δικηγόρος" του Θεόδωρου Συναδινού. Από το ξένο ρεπερτόριο ιδιαίτερη επιτυχία σημείωσε στο έργο "Ηδονή της τιμιότητος" του Πιραντέλλο.
Η Μιράντα υπήρξε επίσης σημαντική συνεργάτρια του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας που λόγω της μόρφωσής της, της ορθοφωνίας της και της φωνητικής της χροιάς θεωρείτο ως ειδική στην απαγγελία ποιημάτων και στην ανάγνωση λογοτεχνικών κειμένων, ιδιαίτερα σε λογοτεχνικές εορτές. Στον κινηματογράφο εμφανίστηκε σε περισσότερες από 40 ταινίες ενώ συμμετείχε και σε κάποιες τηλεοπτικές σειρές.



2001 - Σταύρος Δαμιανίδης, Έλληνας μουσικός.
Ο Σταύρος Δαμιανίδης (1941 - 2001), ήταν Έλληνας μουσικός γεννημένος στη Θεσσαλονίκη στις 17 Σεπτεμβρίου 1941. Πέθανε στις 27 Ιανουαρίου 2001 στο Περθ της δυτικής Αυστραλίας.
Ορφανός από μικρή ηλικία ο Δαμιανίδης αναγκάστηκε να εργαστεί για να συντηρήσει μια οικογένεια οκτώ ατόμων. Σε μια εποχή που το μπουζούκι είχε κακή φήμη, δεν μπορούσε να αντισταθεί στον πειρασμό να μάθει να παίζει. Στην ηλικία των 8 ετών έφτιαξε το πρώτο του μπουζούκι από ένα ένα παλιό τενεκεδένιο δοχείο και μάθαινε κρυφά την τεχνική του. Όταν αργότερα αγόρασε το πρώτο του όργανο, έπαιζε στους γάμους και τα βαφτίσια και άλλες γιορτές στο χωριό που μεγάλωσε.
Αφού υπηρέτησε τη θητεία του στο στρατό, άρχισε να παίζει επαγγελματικά μουσική περιοδεύοντας τη Μεσόγειο με δημοφιλείς καλλιτέχνες όπως ο Στέλιος Καζαντζίδης, το Τρίο Μπελ Κάντο, η Σωτηρία Μπέλλου ο Σπύρος Ζαγοραίος, η Γιώτα Λύδια και άλλοι.
Μετά τις περιοδείες του στην Ελλάδα, την Κύπρο, τη Μέση Ανατολή, το Ισραήλ και την Αίγυπτο, ο Δαμιανίδης μετανάστευσε στην Αυστραλία προς το τέλος της δεκαετίας του '60, επιθυμώντας να καθιερωθεί εκεί ως καλλιτέχνης. Όμως, οι οικογενειακές υποχρεώσεις του τον ανάγκασαν να εγκαταλείψει προσωρινά την τέχνη του. Παρ' όλες τις δυσκολίες έπαιξε ζωντανά στην Τασμανία, τη Μελβούρνη, το Σίδνεϊ, την Αδελαΐδα, το Ντάρβιν και τελικά στο Περθ, όπου και εγκαταστάθηκε.

2002 - Γελένα Γκορτσακόβα, Ρωσίδα ακοντίστρια.

2006 - Κάρολος Λαμπρίνο, Ρουμάνος πρίγκιπας.

2006 - Γιοχάνες Ράου, Γερμανός πολιτικός.

2007 - Γιανγκ Τσουάν-κουάνγκ, Ταϊβανέζος αθλητής.

2008 - Σουχάρτο, Ινδονήσιος πολιτικός.

2009 - Τζον Άπνταϊκ, Αμερικανός συγγραφέας.

2010 - Τζερόμ Ντέιβιντ Σάλιντζερ, Αμερικανός συγγραφέας.

2015 - Τσαρλς Χαρντ Τάουνς, Αμερικανός φυσικός.

2017 - Εμανουέλ Ριβά, Γαλλίδα ηθοποιός.

2017 - Τσαρλς Σάκλεφορντ, Αμερικανός καλαθοσφαιριστής.