DIASKEDASI.INFO

Η διασκέδαση On Line

Σαν σήμερα 28 Δεκεμβρίου ας θυμηθούμε τι έγινε

Tsarouxis-Mines-Dekemvris

Σαν σήμερα 28 Δεκεμβρίου
ας θυμηθούμε τι έγινε

από τον Mr George Almanac

Εορτάζουν
Αγίας Δόμνης μάρτυρος, (Δόμνα)
Αγίων Θεοφίλου διακόνου και Μυγδονίου, (Θεοφίλη, Θεοφιλίτσα, Φιλιώ, Φιλίτσα, Μυγδόνιος, Μυγδόνης, Μυγδονία, Μιγδονία)

28 Δεκεμβρίου

Γεγονότα σαν σήμερα

1065: Eγκαινιάζεται το Αββαείο του Γουέστμινστερ.

1612: Ο Γαλιλαίος (Γκαλιλέο Γκαλιλέι) είναι ο πρώτος αστρονόμος που παρατηρεί τον πλανήτη Ποσειδώνα.

1667: Πλοιάρια που μεταφέρουν Μανιάτες πλήττουν τουρκικά πλοία που πολιορκούν την Κρήτη. Ως αντίποινα, οι Τούρκοι επιχειρούν να καταλάβουν τη Μάνη, αλλά συντρίβονται.

1820: Ο Παπαφλέσσας επιστρέφει από την Κωνσταντινούπολη στο Μοριά.

1826: Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης νικά τον Βελή αγά στη θέση «Ομέρ Εφέντι», κοντά στο Λιδωρίκι Φωκίδος.

1828: Ισχυρός σεισμός μεγέθους 6,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ πλήττει την Ιαπωνία, με αποτέλεσμα 30.000 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους.

1832: Ο Τζον Καλχούν αποχωρώντας, γίνεται ο πρώτος Αμερικανός Αντιπρόεδρος, που παραιτείται του αξιώματος λόγω των πολιτικών διαφορών του με τον Πρόεδρο Άντριου Τζάκσον.

1836: Η Ισπανία αναγνωρίζει την ανεξαρτησία του Μεξικού.

1846: Η Αϊόβα γίνεται δεκτή στις ΗΠΑ ως η 29η Πολιτεία.

1849: Ο αμερικανός ράφτης Τζόλι Μπέλιν ρίχνει κατά λάθος τον λαμπτήρα που περιέχει τερεβινθίνη πάνω στα ρούχα του και ανακαλύπτει το στεγνό καθάρισμα.

1869: Ο Γουίλιαμ Φάινλι Σεμπλ από το Οχάιο παίρνει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για την τσίχλα.

1886: Η Τζόζεφιν Κοχρέιν λαμβάνει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για το πλυντήριο πιάτων. Είναι η πρώτη εμπορικά αξιοποιήσιμη πατέντα για το είδος.

1895: Πραγματοποιείται η πρώτη δημόσια προβολή μικρού μήκους ταινίας, με εισιτήριο, από τους αδελφούς Λιμιέρ στο Grand Cafe του Παρισιού, η οποία διαρκεί ένα λεπτό.

1895: Ο γερμανός φυσικός Γουλιέλμος Ρέντγκεν ανακοινώνει την ύπαρξη των ακτίνων Χ ή ακτίνων Ρέντγκεν, όπως τις ονόμασαν προς τιμήν του, με το διάσημο τίτλο «Περί μιάς νέας μορφής ακτίνων».

1904: Δημοσιεύεται για πρώτη φορά πρόβλεψη του καιρού, σε εφημερίδα του Λονδίνου.

1908: Ο πιο καταστροφικός σεισμός στην ευρωπαϊκή ιστορία. Ο σεισμός έχει επίκεντρο τον πορθμό της Μεσίνα στη νότια Ιταλία και καταστρέφει την ίδια την πόλη της Μεσίνα στη Σικελία και το Ρέτζιο της Καλαβρίας στα κεντρικά της χώρας, σκοτώνοντας 100.000 ανθρώπους.

1909: Ο Ελευθέριος Βενιζέλος φτάνει από την Κρήτη στην Αθήνα, έπειτα από πρόσκληση του «Στρατιωτικού Συνδέσμου» για να αναλάβει πολιτικός σύμβουλός της.

1910: Τα αποτελέσματα των βρετανικών εκλογών δεν δίνουν σε κανένα κόμμα απόλυτη πλειοψηφία. Σχηματίζεται κυβέρνηση συνεργασίας.

1918: Οι γυναίκες του Ηνωμένου Βασιλείου ψηφίζουν για πρώτη φορά σε γενικές εκλογές.

1919: Στην Ελλάδα, μετά το τέλος των ανακρίσεων για την αποκαλυφθείσα συνωμοσία προς ανατροπή του καθεστώτος και παλινόρθωση της μοναρχίας, παραπέμπονται στο στρατοδικείο 37 αξιωματικοί και υπαξιωματικοί.

1919: Ο όμιλος των Ελληνίδων Σοσιαλιστριών καλεί τις γυναίκες της Αθήνας και του Πειραιά σε σύσκεψη για να συζητηθεί το θέμα της παροχής ψήφου στις γυναίκες.

1920: Οι ΗΠΑ επαναλαμβάνουν τις απελάσεις κομμουνιστών.

1929: Ο αρχηγός του Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος Γεώργιος Κονδύλης εγκαταλείπει το "βενιζελισμό" και ο φίλος του Περικλής Αργυρόπουλος, υπουργός των Εξωτερικών, παραιτείται.

1931: Ο 2ος γύρος των συνομιλιών ανάμεσα στη Βρετανία και στην Ινδία για το πολιτικό μέλλον της δεύτερης οδηγούνται σε αδιέξοδο, καθώς οι Ινδοί εθνικιστές απαιτούν πλήρη ανεξαρτησία για τη χώρα τους.

1935: Η «Πράβδα» δημοσιεύει γράμμα του ανώτατου κομματικού στελέχους Πάβελ Ποστισόφ, που ζητά την επαναφορά των Χριστουγεννιάτικων εθίμων στη Σοβιετική Ένωση.

1940: Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Η Ιταλία ζητά ενισχύσεις από τη Γερμανία ενάντια στους έλληνες, οι οποίοι κατέχουν τώρα το ένα τέταρτο της Αλβανίας.

1942: Ιαπωνικά αεροσκάφη βομβαρδίζουν την Καλκούτα στην Ινδία, κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου.

1947: Η Γουινόνι Χάρις ηχογραφεί το "Γκουντ Ρόκιν Τουνάιτ", το οποίο έκανε ευρέως γνωστή τη ροκ μουσική ως συνώνυμο των γρήγορων, συναρπαστικών μπλουζ, που θα κυριαρχούσαν τη δεκαετία του 50.

1949: Η Τζόλι Μπέλιν ρίχνει κατά λάθος τον λαμπτήρα, που περιέχει τερεβινθίνη πάνω στα ρούχα της και ανακαλύπτει το στεγνό καθάρισμα.

1950: Κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Κορέα, κινεζικά στρατεύματα περνούν τον 38ο παράλληλο και μπαίνουν στη Νότια Κορέα.

1955: Προβάλλεται στους κινηματογράφους η ταινία του Γιώργου Τζαβέλλα «Κάλπικη Λίρα», από τις κορυφαίες του ελληνικού κινηματογράφου.

1959: Ένταση σημειώνεται στις σχέσεις Ελλάδας-Βουλγαρίας για το θέμα των πολεμικών επανορθώσεων.

1962: Διαψεύδονται φήμες περί διάλυσης της Βουλής από τον βασιλιά Παύλο, οι οποίες κυκλοφόρησαν με αφορμή επαφές στελεχών της Ένωσης Κέντρου με τα ανάκτορα. Διευκρινίζεται, ωστόσο, ότι σύμφωνα με το Σύνταγμα της Ελλάδας, ο βασιλιάς μπορεί να διατάξει διάλυση της Βουλής, εφόσον διαπιστωθεί "έκδηλος δυσαρμονία".

1964: Ο υπουργός Δικαιοσύνης Νικόλαος Μπακόπουλος προχωρεί σε νέα πειθαρχική δίωξη εναντίον του εισαγγελέα Κωνσταντίνου Κόλλια, επιβάλλοντάς του ποινή προσωρινής παύσης τριών μηνών.

1964: Έπειτα από ανακρίσεις 19 μηνών, εκδίδεται το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών για τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη. Παραπέμπονται για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως οι Σπύρος Γκοτζαμάνης και Μανώλης Εμμανουηλίδης και για ηθική αυτουργία οι Ξενοφών Γιοσμάς και Εμμανουήλ Καπελώνης. Οι ανώτεροι αξιωματικοί της Χωροφυλακής παραπέμπονται μόνο για παράβαση καθήκοντος και όχι για ηθική αυτουργία, όπως είχε προτείνει ο ανακριτής Χρήστος Σαρτζετάκης.

1965: Με συνέντευξή του σε ουγγρική εφημερίδα ο εξόριστος γενικός γραμματέας του Κ.Κ.Ε. Κώστας Κολιγιάννης χαρακτηρίζει "φασιστικό πραξικόπημα" την ανατροπή του Γεωργίου Παπανδρέου, μιλάει για "σφυρηλάτηση της λαϊκής ενότητας" μέσω των τελευταίων μεγάλων κινητοποιήσεων και τονίζει ότι προϋπόθεση για τον εκδημοκρατισμό είναι η νομιμοποίηση του Κ.Κ.Ε. και ο επαναπατρισμός των πολιτικών προσφύγων.

1966: Σκληραίνοντας τη στάση του απέναντι στους πέριξ του υιού του διαφωνούντες, ο Γεώργιος Παπανδρέου τους προειδοποιεί ότι, εάν καταψηφίσουν την κυβέρνηση Ιωάννη Παρασκευόπουλου, "θα θέσουν εαυτούς εκτός κόμματος".

1968: Επιχείρηση-αστραπή ισραηλινών κομάντος στο αεροδρόμιο της Βηρυτού, σε αντίποινα για την επίθεση της Φατάχ εναντίον αεροσκάφους της El Al στο Διεθνές Αεροδρόμιο Ελληνικού. Σε μισή ώρα καταστρέφουν όλα τα αεροσκάφη της πολιτικής αεροπορίας του Λιβάνου. Η Αίγυπτος απειλεί με διακοπή της κατάπαυσης του πυρός. Δύο ημέρες αργότερα οι Άραβες βομβαρδίζουν έξι πόλεις των κατεχόμενων εδαφών.

1972: Παλαιστίνιοι αντάρτες, μέλη του Μαύρου Σεπτέμβρη, κρατούν έξι ομήρους στην ισραηλινή πρεσβεία στην Μπανγκόκ για 19 ώρες. Μετά την απελευθέρωση διαφεύγουν στο Κάιρο.

1973: Ο ρώσος συγγραφέας Αλεξάντρ Σολζενίτσιν κυκλοφορεί το αριστούργημά του Αρχιπέλαγος Γκουλάγκ.

1978: Με το πλήρωμα να διερευνά ένα πρόβλημα με το σύστημα προσγείωσης, η πτήση 173 της United Airlines μένει από καύσιμα και συντρίβεται στο Πόρτλαντ (Όρεγκον), σκοτώνοντας δέκα άτομα. Ως αποτέλεσμα, η United Airlines θα συστήσει το πρώτο στον κλάδο πρόγραμμα διαχείρισης πόρων πληρώματος.

1980: Λήγουν οι συμφωνίες για την αλιεία μεταξύ Μεξικού και ΗΠΑ.

1989: Ο Αλεξάντερ Ντούμπτσεκ, ηγετική φυσιογνωμία της Άνοιξης της Πράγας, εκλέγεται Πρόεδρος του νέου πολυκομματικού κοινοβουλίου της Τσεχοσλοβακίας.

1990: Σε δημοσκόπηση ιταλικής εφημερίδας οι αναγνώστες ψηφίζουν τον Ντιέγκο Μαραντόνα ως τον πιο μισητό άνθρωπο στην Ιταλία μπροστά από τον Τζορτζ Μπους, τον Σαντάμ Χουσεΐν και τη Μαντόνα.

1991: Γίνεται το πρώτο All-Star Game στο μπάσκετ στο ΣΕΦ μεταξύ των κορυφαίων Ελλήνων και των κορυφαίων ξένων της Α1 κατηγορίας. Το αποκορύφωμα της βραδιάς είναι το κάρφωμα του Τζον Χιούστον, που κάνει θρύψαλα το ταμπλό.

1992: Ο τελευταίος Πρόεδρος της ΕΣΣΔ Μιχαήλ Γκορμπατσόφ χαρακτηρίζει τραγικό λάθος τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης.

1993: Βρετανός επιστήμονας δηλώνει ότι, το τέρας του Λοχ Νες στη Σκοτία, πιθανόν να είναι ένας γιγάντιος οξύρρυγχος της Βαλτικής.

1995: Κρίση των Ιμίων: Δύο ελληνικά ρυμουλκά αποκολλούν το τουρκικό φορτηγό πλοίο «Φιγκέν Ακάτ» που προσάραξε σε αβαθή ύδατα κοντά στην Ανατολική Ίμια και το οδηγούν στο λιμάνι Κιουλούκ της Τουρκίας. Το πρωί της ίδιας μέρας, ένα τουρκικό μαχητικό αεροσκάφος συντρίβεται στα ελληνικά χωρικά ύδατα, στην περιοχή της Λέσβου, ύστερα από εμπλοκή με ελληνικά μαχητικά. Με ελληνική βοήθεια ο τούρκος πιλότος διασώζεται.

1995: Εγκρίνεται από την κυβερνητική επιτροπή η σύμβαση για την κατασκευή της ζεύξης Ρίου – Αντιρρίου.

1996: Στις 28 Δεκεμβρίου 1996 το ελληνικό εμπορικό φορτηγό πλοίο «Δύστος» εντοπίστηκε να επιπλέει ανεστραμμένο στα ανοιχτά της Κύμης. Τραγικός απολογισμός είκοσι νεκροί και μόνο ένας επιζών.

1996: Στην Κύπρο, σύμφωνα με τα δημογραφικά στοιχεία, ο πληθυσμός στις ελεύθερες περιοχές ανέρχεται σε 645.300 άτομα.

1996: 20 νεκροί κι ένας επιζών στο ναυάγιο του τσιμεντάδικου «Δύστος» στα ανοιχτά της Κύμης.

1997: Ο Ντενκτάς επιβεβαιώνει την απόφαση για διακοπή των διακοινοτικών συνομιλιών εκ μέρους της τουρκοκυπριακής πλευράς, επιρρίπτοντας την ευθύνη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

1999: Διεξάγεται το 4ο Eurostars στην παγωμένη Μόσχα μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Ο Νίκος Οικονόμου συμμετέχει για τέταρτη φορά με την ομάδα της Ανατολής, η οποία κερδίζει με 112-107. Πολυτιμότερος παίκτης του αγώνα ανακηρύσσεται ο Tyus Edney της ομάδας της Δύσης.

2009: Στο Καράτσι του Πακιστάν βομβιστής αυτοκτονίας σκοτώνει 43 άτομα.

2010: Στην Αλγερία ξεκινούν μαζικές διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης.

Γεννήσεις σαν σήμερα

1522 - Μαργαρίτα της Πάρμας, δούκισσα της Φλωρεντίας.

1619 - Αντουάν Φυρετιέρ, Γάλλος συγγραφέας.

1775 – Ιωάννης-Γαβριήλ Εϋνάρδος, ήταν Ελβετός τραπεζίτης, φιλέλληνας, τιμημένος με τον τίτλο του ευεργέτη του ελληνικού έθνους και πρωτοπόρος φωτογράφος. (γαλλ.: Jean-Gabriel Eynard) (28 Δεκεμβρίου 1775 - 1863)
Γεννήθηκε στη Λυών της Γαλλίας στις 28 Δεκεμβρίου 1775 και η οικογένειά του έγινε δεκτή στους αριστοκρατικούς κύκλους της Γενεύης το 1786. Εγκαταστάθηκε αρχικά στη Γένοβα της Ιταλίας, όπου έκανε περιουσία ως οικονομικός διαπραγματευτής και σύμβουλος τοπικών αρχόντων. Το 1810 επέστρεψε στη Γενεύη, όπου έχτισε μεγαλοπρεπές μέγαρο (το σημερινό Δημαρχείο της πόλης). Το 1814 συμμετείχε στο συνέδριο της Βιέννης, όπου γνώρισε και σχετίστηκε με τον Καποδίστρια.
Εμπνεόμενος από αυτόν, προσχώρησε στο κίνημα του φιλελληνισμού. Κατά την επανάσταση του '21 διέθεσε τεράστια ποσά υπέρ των Ελλήνων και παρενέβη επανειλημμένα στην ευρωπαϊκή διπλωματία υπέρ τών ελληνικών δικαίων. Μετά την δολοφονία του Καποδίστρια επέδειξε προσωπικό ενδιαφέρον για την συγκρότηση της ελληνικής εθνικής οικονομίας και συνέβαλε καταλυτικά στην ίδρυση της Εθνικής Χρηματιστικής Τράπεζας, της οποίας διατέλεσε και επίτιμος διοικητής. Το 1847 αντιμετώπισε με σθένος τις υπερβολικές απαιτήσεις των Άγγλων τραπεζιτών για το δάνειό τους του 1832 προς την Ελλάδα και πλήρωσε ο ίδιος μισό εκατομμύριο χρυσά φράγκα για να τους ικανοποιήσει.
Στο μεταξύ, αμέσως μετά την εφεύρεση της δαγκεροτυπίας το 1839, άρχισε να φωτογραφίζει. Ήταν από τους πρωτοπόρους της φωτογραφίες και έβγαλε τις περισσότερες από τις δαγκεροτυπίες του μεταξύ του 1842 και του 1863, απαθανατίζοντας οικογενειακές στιγμές, το μέγαρό του, τοπία, τους υπηρέτες του καθώς και αρκετές αυτοπροσωπογραφίες.
Πέθανε στις 5 Φεβρουαρίου 1863 στη Γενεύη.
Προς τιμήν του, η Εθνική Τράπεζα έχει ονομάσει "Μέγαρο Εϋνάρδου" το κτίριο που στεγάζει το Μορφωτικό της Ίδρυμα, στη συμβολή των οδών Αγίου Κωνσταντίνου και Μενάνδρου, στο κέντρο της Αθήνας. Το όνομά του έχει επίσης δοθεί σε δρόμο του Δήμου Αθηναίων.

1798 - Τόμας Χέντερσον, Σκωτσέζος αστρονόμος.

1856 - Γούντροου Ουίλσον, 28ος πρόεδρος των Η.Π.Α.

1875 - Αλέξιος Μιχαήλοβιτς, μέγας δούκας της Ρωσίας.

1882 – Άρθουρ Στάνλεϋ Έντινγκτον, Βρετανός αστροφυσικός.
Ο Σερ Άρθουρ Στάνλεϋ Έντινγκτον (Arthur Stanley Eddington, Kendal Αγγλίας 28 Δεκεμβρίου 1882 – Κέμπριτζ 22 Νοεμβρίου 1944), Μέλος του Τάγματος της Αξίας, Μέλος της Βασιλικής Εταιρείας ήταν Βρετανός αστροφυσικός. Για τους Βρετανούς θεωρείται ο «πατέρας της Αστροφυσικής», ένα τίτλο που μπορούν επίσης να διεκδικήσουν και οι Γιόζεφ φον Φραουνχόφερ με τον Άντζελο Σέκι. Το όριο Eddington, το φυσικό άνω όριο που συνδέει την ακτινοβολία με τη βαρύτητα που εξισορροπεί την πίεσή της ονομάσθηκε έτσι προς τιμή του. Είναι ιδιαιτέρως γνωστός για την εργασία του πάνω στη Γενική Θεωρία της Σχετικότητας, την οποία και διέδωσε ευρύτερα στον επιστημονικό κόσμο μετά την ανάπτυξή της από τον Αϊνστάιν.

1885 - Βλαντιμίρ Τάτλιν, Σοβιετικός ζωγράφος και αρχιτέκτονας.

1888 – Φρίντριχ Βίλχελμ Μούρναου, ήταν από τους σημαντικότερους γερμανούς σκηνοθέτες της δεκαετίας του 1920.
Το πραγματικό του όνομα ήταν Φρίντριχ Βίλχελμ Πλούμπε (Plumpe). («Νοσφεράτου»).(γερμ. Friedrich Wilhelm Murnau) (* 28 Δεκεμβρίου 1888 στο Μπίλεφελντ, † 11 Μαρτίου 1931 στην Σάντα Μπάρμπαρα, Καλιφόρνια)

1890 - Βίκτορ Λούτσε, Γερμανός στρατιωτικός.

1897 - Ιβάν Στεπάνοβιτς Κόνιεφ, Ρώσος στρατιωτικός.

1903 – Τζον φον Νόιμαν, Ούγγρος μαθηματικός.
Ένας από τους σπουδαιότερους μαθηματικούς του εικοστού αιώνα, ο γεννημένος στην Ουγγαρία Γιάνος Νόιμαν (Janos Neumann, 28 Δεκεμβρίου 1903 – 8 Φεβρουαρίου 1957), (περισσότερο γνωστός ως Τζον φον Νόιμαν - τον γερμανικό τίτλο φον τον αγόρασε ο πατέρας του το 1913), προσέφερε σε πάμπολλους κλάδους, όπως μαθηματικά, φυσική, οικονομικά, πληροφορική. Από μικρό παιδί έδειξε τα μεγάλα του χαρίσματα, όταν σε ηλικία 6 ετών μπορούσε να διαιρέσει 8ψήφιους αριθμούς από μνήμης, και να απαγγέλλει από μνήμης αρχαίους κλασσικούς. Σε ηλικία 8 ετών ήξερε ήδη μαθηματική ανάλυση. Σε ηλικία 23 ετών δίδασκε στο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου, όπου και ήταν ο νεότερος καθηγητής που υπήρξε ποτέ. Στην ίδια ηλικία απέκτησε το διδακτορικό του στα μαθηματικά από το Πανεπιστήμιο της Βουδαπέστης.
To 1930 όταν ο Χίτλερ ανέβηκε στην εξουσία, η οικογένεια του και αυτός μετακόμισαν στις Η.Π.Α.. Παρόλο που οι επιστήμονες της εποχής δεν φημίζονταν για την επιμέλεια στο ντύσιμό τους, ο Τζον φον Νόιμαν ήταν ντυμένος πάντα άψογα και του άρεσε το ποτό και το φαγητό. Μέχρι τα 25 του είχε δημοσιοποιήσει 10 σημαντικές εργασίες και, μέχρι τα 30 του, γύρω στις 36. Το 1933 του προτάθηκε από το Πανεπιστήμιο Πρίνστον μια θέση καθηγητή στο Ινστιτούτου Προηγμένων Ερευνών (Institute for Advanced Study) την οποία δέχτηκε και βρέθηκε μαζί με γνωστούς επιστήμονες της εποχής όπως ο Άλμπερτ Αινστάιν, ο Κουρτ Γκέντελ κ.α. Ακολούθως το 1937 απέκτησε την αμερικανική υπηκοότητα ενώ το 1938 του απονεμήθηκε το Βραβείο Bôcher.
Παντρεύτηκε δύο φορές. Η πρώτη του σύζυγος ήταν η Μαριέτ Κιοβέσι με την οποία παντρεύτηκαν το 1930 και απέκτησαν ένα παιδί, τη Μαρίνα φον Νόιμαν, η οποία είναι διακεκριμένη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Μίσιγκαν, ενώ χώρισαν το 1937. Ένα χρόνο μετά το διαζύγιο του (το 1938) παντρεύτηκε την Κλάρα Νταν.
Ο φον Νόιμαν διαγνώστηκε με καρκίνο στα οστά ή στο πάγκρεας το 1957, πιθανότατα από την υπερβολική του έκθεση σε ραδιενέργεια, όταν παρατηρούσε τις δοκιμές της ατομικής βόμβας στον Ειρηνικό, ή κατά τη μετέπειτα εργασία του με πυρηνικά όπλα στο Λος Άλαμος. Πέθανε λίγους μήνες μετά τη διάγνωση του από υπερβολικούς πόνους. Έγραψε 150 δημοσιοποιημένα άρθρα σε όλη του την ζωή: 60 σε καθαρά μαθηματικά, 20 στη φυσική και 60 σε εφαρμοσμένα μαθηματικά.

1921 – Τζόνι Ότις, ελληνοαμερικανός Αμερικανός τραγουδιστής και τραγουδοποιός της R&B. Το πραγματικό του όνομα ήταν Ιωάννης Βελιώτης. (Θαν. 17/1/2012).

1903 - Ερλ Χάινς, Αμερικανός πιανίστας.

1908 - Γεώργιος Ζώρας, Έλληνας φιλόλογος.

1922 - Σταν Λι, Αμερικανός συγγραφέας και εκδότης.

1924 - Γκίρμα Ουόλντε-Γκιόργκις, Αιθίοπας πολιτικός.

1925 - Χίλντεγκαρντ Κνεφ, Γερμανίδα ηθοποιός.

1931 - Γκυ Ντεμπόρ, Γάλλος συγγραφέας.

1932 – Μάγκι Σμιθ, Αγγλίδα ηθοποιός.
Η Μάγκι Σμιθ (Maggie Smith, 28 Δεκεμβρίου 1934 - ...) είναι Αγγλίδα ηθοποιός. Η μακρά της καριέρα, που μετρά περίπου 60 χρόνια, την έχει καταστήσει ως μια από τις σημαντικότερες ηθοποιούς της Μεγάλης Βρετανίας. Η Σμιθ έχει βραβευτεί για τις ερμηνείες της τόσο στο θέατρο, όσο και τον κινηματογράφο. Είναι κάτοχος δυο βραβείων Όσκαρ (ενός Α' Γυναικείου Ρόλου κι ενός Β' Γυναικείου Ρόλου), ενός Βραβείου Τόνυ, επτά Βραβείων BAFTA, δυο Βραβείων Έμμυ, δυο Χρυσών Σφαίρων, δυο Βραβείων Σωματείου Ηθοποιών κι ενός Βραβείου Λόρενς Ολίβιε. Οι σημαντικότερες ταινίες στις οποίες έχει συμμετάσχει είναι οι: Οθέλλος (Othello, 1965), Η Δεύτερη Νιότη της Τζιν Μπρόντι (The Prime of Miss Jean Brodie, 1969), Ταξίδια με τη Θεία μου (Travels With My Aunt, 1972), Καλιφόρνια Οτέλ (California Suite, 1978), Η Σύγκρουση των Τιτάνων (Clash of the Titans, 1981), Δωμάτιο με θέα (Room with a View, 1985) κι Έγκλημα στο Γκόσφορντ Παρκ (Gosford Park, 2001), οι οποίες έχουν μείνει κλασικές και έχουν λάβει ευνοϊκές κριτικές. Τα τελευταία χρόνια έχει συμμετάσχει και σε εμπορικότερες ταινίες όπως οι: Κάπτεν Χουκ (Captain Hook, 1991), Τρελές Αδελφές (Sister Act, 1992) και στη σειρά ταινιών Χάρι Πότερ. Ενώ αυτή την περίοδο εμφανίζεται στη δραματική σειρά εποχής Downton Abbey στο ρόλο της Βασιλομήτορος Κοντέσας του Γκράντθαμ, Βάιολετ Κρόλεϊ για τον οποίο τιμήθηκε με Βραβείο Έμμυ. Η ηθοποιός έχει επίσης τιμηθεί από τη Βασίλισσα της Αγγλίας με τον ανώτερο τίτλο τιμής της Βρετανίας, Ντέιμ.

1934 - Μάγκι Σμιθ, Αγγλίδα ηθοποιός.

1936 - Χαν Σέουνγκ-σου, Νοτιοκορεάτης πολιτικός.

1938 - Λάγκουμοτ Χάρις, πρόεδρος του Ναουρού.

1940 - Παύλος Βασιλείου, Κύπριος ποδοσφαιριστής.

1942 - Βίκτορ Σίνμαν, Αμερικανός εφευρέτης.

1946 - Μάικ Μπιμπ, Αμερικανός πολιτικός.

1946 - Λευτέρης Πουπάκης, Έλληνας ποδοσφαιριστής.

1951 - Ζιλμπέρ Μοντανιέ, Γάλλος τραγουδιστής.

1954 – Ντένζελ Ουάσινγκτον, Αμερικανός ηθοποιός.
Ο Ντένζελ Ουάσινγκτον (Denzel Hayes Washington, Jr., 28 Δεκεμβρίου 1954) είναι Αμερικανός ηθοποιός και σκηνοθέτης. Έχει συγκεντρώσει επαίνους από τους κριτικούς για τη δουλειά του στον κινηματογράφο από τη δεκαετία του '90 και μετά, ανάμεσα σε άλλα και για τις ερμηνείες πραγματικών προσώπων, όπως ο Μάλκομ Χ, ο Ρούμπιν "Τυφώνας" Κάρτερ, ο Φρανκ Λούκας και άλλοι.
Ο Ουάσινγκτον έχει βραβευθεί δύο φορές με Όσκαρ και τρεις φορές με Χρυσή Σφαίρα. Είναι αξιοσημείωτο ότι πρόκειται για τον δεύτερο Αφροαμερικανό (μετά τον Σίντνεϊ Πουατιέ) που κέρδισε Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου, το οποίο έλαβε για το ρόλο του στην ταινία του 2001, Μέρα Εκπαίδευσης.

1955 – Λιου Σιαομπό, Κινέζος ακτιβιστής, βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης.
Ο Λιου Σιαομπό (28 Δεκεμβρίου 1955) είναι Κινέζος διανοούμενος, συγγραφέας, και ακτιβιστής, ενώ είναι προς το παρόν πολιτικός κρατούμενος από το 2009 εώς το 2020. Είναι ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κίνα, ενώ για τις προσπάθειές του για τον σκοπό αυτό του απονεμήθηκε το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης στις 8 Οκτωβρίου 2010 «για τον μακροχρόνιο και ειρηνικό αγώνα του για τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα στην Κίνα». Η βράβευσή του με το βραβείο Νόμπελ προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις της κινεζικής κυβέρνησης.
Ο Λιου Σιαομπό γεννήθηκε στις 28 Δεκεμβρίου 1955 στην πόλη Τσανγκτσούν της επαρχίας Τζιλίν στην Κίνα. Αρχικά δούλεψε σε ένα χωριό στην Κίνα και ύστερα σε μια οικοδομική εταιρία. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Τζιλίν και στο Πανεπιστήμιο του Πεκίνου. Μεταξύ 1988 και 1989 ήταν επισκέπτης καθηγητής σε διάφορα πανεπιστήμια του εξωτερικού, όπως το Πανεπιστήμιο Κολούμπια, το Πανεπιστήμιο του Όσλο και το Πανεπιστήμιο της Χαβάης. Κατά τη διάρκεια των διαμαρτυριών στην Πλατεία Τιενανμέν το 1989 ο Λιου Σιαομπό βρισκόταν στις ΗΠΑ, ωστόσο αποφάσισε να επιστρέψει στην Κίνα για να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας. Το 1991 καταδικάστηκε για αντεπαναστατική προπαγάνδα και υποκίνηση, ωστόσο δεν του επιβλήθηκαν ποινές. Το 1996 καταδικάστηκε για αναμόρφωση μέσω εργασίας για τρία χρόνια επειδή άσκησε κριτική για το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας. Ο Λιου Σιαομπό φυλακίστηκε συνολικά 4 φορές: στην περίοδο Ιούνιος 1989-Ιανουάριος 1991 επειδή διέδωσε μηνύματα για να υποκινήσει αντιεπαναστατική συμπεριφορά, στην περίοδο Μάιος 1995-Ιανουάριος 1996 για τη συμμετοχή του σε διαδηλώσεις υπέρ της Δημοκρατίας, στην περίοδο Οκτώβριος 1996-Οκτώβριος 1999 επειδή διατάραξε την κοινωνική τάξη και τέλος στην τελευταία του ποινή φυλάκισης που εκτίει από τον Δεκέμβριο 2009 μέχρι το 2020 επειδή διέδωσε μηνύματα κατά της κυβέρνησης. Μάλιστα, κατά την περίοδο της τρίτης φυλάκισής του παντρεύτηκε τη Λιου Σια. Η τελευταία ποινή φυλάκισής του προκάλεσε την παγκόσμια κατακραυγή. Η απονομή του βραβείου Νόμπελ σε αυτόν προκάλεσε την αντίδραση της κυβέρνησης της Κίνας, η οποία δήλωσε πως θα κινηθεί εναντίον της Νορβηγίας, ωστόσο ο Νορβηγός υπουργός εξωτερικών δήλωσε πως η αντίδραση της Κίνας είναι περιττή, διότι η επιτροπή που αποφασίζει για την απονομή του βραβείου Νόμπελ είναι ανεξάρτητη από την νορβηγική κυβέρνηση.

1958 – Άννα Χατζησοφιά, Ελληνίδα σεναριογράφος.
Η Άννα Χατζησοφιά (28 Δεκεμβρίου 1958) είναι Ελληνίδα σεναριογράφος πολλών ελληνικών σήριαλ, τα περισσότερα εκ των οποίων τα έχει γράψει μαζί με τον Χάρη Ρώμα, ο οποίος πρωταγωνιστούσε σε αυτά.
Γεννήθηκε στις 28 Δεκεμβρίου 1958 στον Τύρναβο. Σπούδασε στην ΑΣΟΕΕ και τις δραματικές σχολές του Ωδείου Αθηνών και του Β. Ρίτσου. Έπαιξε επί μια πενταετία στο Θεσσαλικό Θέατρο, στην ερασιτεχνική σκηνή του οποίου σκηνοθέτησε το έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη, Ο μπαμπάς ο πόλεμος. Έγραψε επίσης πολλά κείμενα για επιθεωρήσεις. Ήταν υποψήφια (έκτη στο ψηφοδέλτιο επικρατείας) με τον ΣΥΡΙΖΑ στις βουλευτικές εκλογές του 2009. Τα τελευταία έτη διδάσκει σεναριογραφία στο εργαστήρι δημιουργικής γραφής "Tabula Rasa".
Το Μάϊο του 2014 ορκίστηκε βουλευτής, αντικαθιστώντας τον Δημήτρη Παπαδημούλη που συμπεριλήφθηκε στο Ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ.

1969 – Λίνους Τόρβαλντς, φιλανδός προγραμματιστής, δημιουργός του λειτουργικού συστήματος Linux.
Ο Λίνους Μπένεντικτ Τόρβαλντς (Linus Benedict Torvalds, 28 Δεκεμβρίου 1969) είναι Φινλανδός (με Αμερικανική υπηκοότητα) επιστήμονας ηλεκτρονικών υπολογιστών και προγραμματιστής. Είναι γνωστός για την αρχική δημιουργία του πυρήνα Linux, πάνω στον οποίο συνεχίζει να εργάζεται ως επικεφαλής της αρχιτεκτονικής του, συντονίζοντας το έργο της ανάπτυξης. Επίσης, το 2005 δημιούργησε το σύστημα ελέγχου εκδόσεων Git.

1978 – Τζον Λέτζεντ, Αμερικανός μουσικός και τραγουδιστής της ριθμ εν μπλουζ.
Γεννήθηκε ως Τζον Στίβενς (John Stephens), στις 28 Δεκεμβρίου 1978, στο Κολούμπους του Οχάιο. Άρχισε να μαθαίνει πιάνο από την ηλικία των 3 ετών, με δασκάλα τη γιαγιά του. Επέλεξε να σπουδάσει στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια λογοτεχνία, παρά το ότι όπως δήλωσε είχε δεχτεί υποτροφίες από τα πανεπιστήμια Τζόρτζταουν, Χάρβαρντ και το Κολέγιο Μόρχαους.
Το πρώτο του άλμπουμ με τίτλο Get Lifted, έγινε πλατινένιο και κυκλοφόρησε το 2004. Στη δισκογραφική δουλειά αυτή συνεργάστηκε με τους καλλιτέχνες της ραπ, Κένιε Γουέστ και Σνουπ Ντογκ. Το πρώτο του τραγούδι από το δεύτερό του άλμπουμ, Once Again, με τον τίτλο "Save Room" έκανε επιτυχία.
Το 2007 έλαβε μέρος στη συναυλία Live Earth, ενώ έχει αναπτύξει και φιλανθρωπική δραστηριότητα.
Ο Λέτζεντ έχει τιμηθεί με 9 βραβεία Γκράμι.

1981 – Η αμερικανίδα, Ελίζαμπεθ Τζόρνταν Καρ, το πρώτο παιδί του σωλήνα.

1982 - Μπο Γκάρετ, Αμερικανίδα ηθοποιός και μοντέλο.

1985 - Τέριν Τερέλ, Αμερικανίδα παλαίστρια και ηθοποιός.

1989 - Σαλβαντόρ Σομπράλ, Πορτογάλος τραγουδιστής.

1991 - Βασίλης Καββαδάς, Έλληνας καλαθοσφαιριστής.

1994 - Άνταμ Πίτι, Βρετανός κολυμβητής.

Θάνατοι σαν σήμερα

1394 – Μαρία Αγγελίνα Δούκαινα Παλαιολογίνα (1350 - 28 Δεκεμβρίου 1394), ήταν Δέσποινα της Ηπείρου από το 1385 ως το 1386.
Το μικρό διάστημα της εξουσίας της ήταν μεταβατικό για το Δεσποτάτο της Ηπείρου καθώς τη σερβική δυναστεία διαδέχτηκε η ιταλική Μπουντελμόντι.

Η Μαρία ήταν κόρη του Σέρβου Συμεών-Ούρεση Νεμάνιτς και της Θωμαΐδας Ορσίνι. Η γονείς της μητέρας της ήταν ο Ιωάννης Β’ Ορσίνι Δεσπότης της Ηπείρου και η Άννα Αγγελίνα. Μεταξύ 1360-1366, η Μαρία παντρεύθηκε τον Θωμά Β’ Πρελιούμπο, που ορίστηκε διοικητής της Ηπείρου στα Ιωάννινα, από τον πατριό του. Η ίδια φαίνεται ότι ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής με τους υπηκόους της, όμως ο σύζυγός της μάλλον την κακομεταχειρίζονταν και τελικά συνωμότησε στην δολοφονία του στις 23 Δεκεμβρίου 1384.
Αμέσως μετά ο λαός των Ιωαννίνων την ανακήρυξε κυβερνήτη του. Η ίδια χρησιμοποιούσε τον τίτλο «βασίλισσα». Κάλεσε κοντά της τον αδελφό της Ιωάννη-Ούρεση Δούκα Παλαιολόγο Νεμάνιτς (πλέον μοναχός με το όνομα Ιωάσαφ) για να την συμβουλεύει σε θέματα διακυβέρνησης. Ο Ιωάννης-Ούρεσης της πρότεινε να παντρευτεί τον Ησαύ Μπουοντελμόντι (Esau de' Buondelmonti), έναν Λατίνο ευγενή που είχε αιχμαλωτίσει ο πρώην σύζυγός της το 1379. Υπάρχει και η υπόθεση ότι ήδη υπήρχε κρυφό ειδύλλιο το οποίο οδήγησε στην δολοφονία του πρώην συζύγου της.
Ο γάμος έγινε το 1385. Η Μαρία απεβίωσε μετά από εννιά χρόνια, το 1394. Στο Χρονικό των Ιωαννίνων, που ήταν έργο ιδιαίτερα εχθρικό προς τον Θωμά Πρελιούμπο, περιγράφεται η Μαρία με πολύ κολακευτικούς χαρακτηρισμούς. Ο Βυζαντινός ιστορικός όμως Λαόνικος Χαλκοκονδύλης υποστηρίζει ότι ήταν άπιστη σύζυγος, αμφισβητούμενης ηθικής στάθμης. Η Μαρία, όπως μαρτυρούν οι πηγές δεν είχε απογόνους.

1447 - Αντίπαπας Κλήμης Η΄.

1566 - Μαργαρίτα Παλαιολογίνα, μαρκησία του Μομφερράτου.

1663 – Φραντσέσκο Μαρία Γκριμάλντι, ήταν Ιταλός Ιησουίτης ιερέας, μαθηματικός και φυσικός. (Francesco Maria Grimaldi, 2 Απριλίου 1618 – 28 Δεκεμβρίου 1663)
Γεννήθηκε στην Μπολόνια και δίδαξε στο κολέγιο των Ιησουιτών αυτής της πόλης. Γονείς του ήταν οι Paride Grimaldi και Anna Cattani.

Την περίοδο 1640 - 1650 εργάστηκε μαζί με τον Τζοβάνι Ριτσιόλι (Giovanni Riccioli). Μελέτησε την ελεύθερη πτώση των αντικειμένων, επιβεβαιώνοντας ότι η απόσταση της πτώσης είναι ανάλογη με το τετράγωνο του χρόνου που χρειάστηκε για να ολοκληρωθεί το φαινόμενο. Μαζί με τον Ριτσιόλι υπολόγισε την βαρυτική σταθερά κάνοντας καταγραφή των ταλαντώσεων ενός ακριβούς εκκρεμούς.
Επίσης κατασκεύασε και χρησιμοποίησε όργανα για την μέτρηση των σεληνιακών οροσειρών καθώς και του ύψους των συννέφων. Χάραξε ακριβή χάρτη της Σελήνης, τον οποίο δημοσίευσε ο Ριτσιόλι και σήμερα εκτίθεται στο Εθνικό Μουσείο Αέρος και Διαστήματος στην Ουάσιγκτον. (National Air and Space Museum in Washington D.C.)
Ήταν ο πρώτος που έκανε ακριβείς παρατηρήσεις της περίθλασης του φωτός. Μεταγενέστεροι φυσικοί αξιοποίησαν την δουλειά του για να αποδείξουν ότι το φως είναι κύμα και ο Νεύτωνας χρησιμοποίησε τα αποτελέσματα του Γκριμάλντι στην δική του, πληρέστερη, θεωρία του φωτός. Τέλος ο Ιταλός επιστήμονας ανακάλυψε τις αποκαλούμενες σήμερα ζώνες περίθλασης (αγγλ. diffraction bands).

1708 – Ζοζέφ Πιτόν ντε Τουρνεφόρ, Γάλλος βοτανολόγος.
Ο Ζοζέφ Πιτόν ντε Τουρνεφόρ (Joseph Pitton de Tournefort, 5 Ιουνίου 1656 - 28 Δεκεμβρίου 1708) ήταν Γάλλος βοτανολόγος, ο οποίος είναι περισσότερο γνωστός ως ο πρώτος που απέδωσε έναν σαφή ορισμό του όρου "γένος" (genus) στα φυτά, διακρίνοντας το γένος από το είδος. Κυριότερο έργο του είναι το Eléments de botanique, ou Méthode pour reconnaître les Plantes (1694, και σε λατινική μετάφραση Institutiones rei herbariae - εκδόθηκε το 1700 και το 1719). Μεταξύ άλλων περιέγραψε τους μύκητες και ταξινόμησε τις λειχήνες σε αυτόνομη ομάδα. Επίσης, διέκρινε μεταξύ δέντρων και βοτάνων, ενώ ασχολήθηκε και με την κατηγοριοποίηση λουλουδιών. Πέθανε έπειτα από τραυματισμό του σε ατύχημα στο δρόμο. Αργότερα ο Κάρολος Λινναίος ταξινόμησε πολλά είδη της χλωρίδας με βάση την κατηγοριοποίηση του Τουρνεφόρ.

1734 - Ρομπ Ρόυ ΜακΓκρέγκορ, Σκωτσέζος αγωνιστής.

1898 – Αλέξανδρος Βυζάντιος, Έλληνας δημοσιογράφος.
Γεννήθηκε στο Ναύπλιο στις 14 Ιουλίου του 1841. Πατέρας του ήταν ο Σκαρλάτος, και μεγαλύτερος αδελφός του ο Αναστάσιος.
Άρχισε να δημοσιογραφεί από την εφηβική του ηλικία. Ασχολήθηκε με την ποίηση, παίρνοντας μέρος στον Βουτσιναίο διαγωνισμό, στον οποίο και βραβεύτηκε για το ποίημά του «Σωκράτης και Αριστοφάνης». Αποτελούσε ενεργό μέλος της τότε αποκαλούμενης «χρυσής νεολαίας», η οποία συνετέλεσε πολύ στον εκθρονισμό τον Όθωνα. Μεταμέλησε όμως αργότερα πικρά και θρήνησε τον θάνατο του εξόριστου βασιλιά στην «Νέα Ημέρα» με άρθρο βαρυσήμαντο.
Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο και μετά πήγε το 1864 στην Λειψία, όπου και αναγορεύτηκε διδάκτωρ το 1866. Από εκεί πήγε στην Τεργέστη και συνεργάστηκε στην «Ημέρα» μαζί με τον αδερφό του Αναστάσιου. Έγινε διευθυντής και ιδιοκτήτης της εφημερίδας αυτής το 1875 και την μετονόμασε σε «Νέα Ημέρα». Η εργασία του στην εφημερίδα αυτή ήταν τεράστια. Κάθε εβδομάδα έγραφε και καλλιτεχνούσε μόνος του όλα τα άρθρα από την εβδομαδιαία επιθεώρηση ως την παγκόσμια πολιτική κίνηση. Μιλούσε Γερμανικά, Ιταλικά, Γαλλικά, Αγγλικά, και Ρωσικά και παρακολουθούσε όλο τον Ευρωπαϊκό τύπο, μεταφράζοντας τις κυριότερες ειδήσεις.
Απεβίωσε στις 28 Δεκεμβρίου 1898 στην Αθήνα, όπου για τελευταία φορά είχε επιστρέψει λίγο πιο πριν λόγω της σοβαρά κλονισμένης υγείας του.

1925 - Σεργκέι Γεσένιν, Ρώσος ποιητής.

1937 – Μωρίς Ραβέλ, Γάλλος μουσικοσυνθέτης.
Μαζί με τον Κλωντ Ντεμπυσσύ θεωρούνται οι κύριοι εκπρόσωποι του μουσικού ιμπρεσιονισμού. Τα έργα του για πιάνο αποτελούν ιδιαίτερα δημοφιλή κομμάτια του κλασικού ρεπερτορίου.

1942 - Άλφρεντ Φλάτοβ, Γερμανός αθλητής της γυμναστικής.

1947 - Βίκτωρ Εμμανουήλ Γ΄, βασιλιάς της Ιταλίας.

1952 - Αλεξανδρινή του Μεκλεμβούργου-Σβερίν, βασίλισσα της Δανίας.

1959 - Άντε Πάβελιτς, Κροάτης πολιτικός.

1963 - Πάουλ Χίντεμιτ, Γερμανός συνθέτης.

1971 – Μαξ Στάινερ, γερμανός συνθέτης κινηματογραφικής μουσικής.
O Μαξιμίλιαν Ράουλ Στάινερ (Maximilian Raoul "Max" Steiner, 10 Μαΐου 1888 – 28 Δεκεμβρίου 1971) ήταν Αυστριακός συνθέτης του κινηματογράφου και του θεάτρου, με καριέρα στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Ο Στάινερ θεωρήθηκε παιδί θαύμα, καθώς έφτιαξε την πρώτη του οπερέτα σε ηλικία 12 ετών. Ήδη από τα 19 του ήταν ένας επαγγελματίας, συνθέτοντας και διευθύνοντας.
Αρχικά εργάσθηκε στην Αγγλία, μετά στο Μπρόντγουεϊ και κατόπιν στο Χόλυγουντ στο 1929, όπου εκεί έγινε ένας από τους πρώτους συνθέτες που έγραψαν μουσική για ταινίες. Για αυτό, πολλοί αναφέρονται σε αυτόν «Ως ο πατέρας μουσικών συνθέσεων για ταινίες» ενώ θεωρείται ένας από τους σπουδαιότερους μουσικούς συνθέτες ταινιών, στην ιστορία του κινηματογράφου, μαζί με μερικούς ακόμα συνθέτες όπως ο Μικλός Ρόσα, ο Ντιμίτρι Τιόμκιν, ο Έριχ Βόλφγκανγκ Κορνγκολντ κ.ά. Ο ρόλος του, τέλος, ήταν καθοριστικός για τη σύνθεση μουσικής για ταινίες.
Ο Στάινερ συνέθεσε πάνω από 300 θέματα για την RKO Pictures και τη Warner Brothers. Επίσης, υπήρξε 24 φορές υποψήφιος για Όσκαρ, κερδίζοντας όμως τρία για τη μουσική του στις ταινίες: Ο Καταδότης (1935), Το ξέσπασμα μιας ψυχής (1942), Απ' Όταν Έφυγες (1944). Πέρα από αυτά, αρκετά γνωστά θεωρούνται και τα θέματά του στις ταινίες Κινγκ Κονγκ (1933), Little Women (1933), Ζέζεμπελ (1938), Καζαμπλάνκα (1942) κ.ά. Πιθανώς, όμως, γνωστότερο είναι το θέμα του για την ταινία Όσα παίρνει ο άνεμος (1939).
Είναι ο πρώτος που έλαβε Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Πρωτότυπης Μουσικής, κερδίζοντάς την με το Life with Father. Ο Στάινερ συνεργάσθηκε με σπουδαίους σκηνοθέτες της εποχής του, όπως ο Μάικλ Κερτίζ, ο Τζον Φορντ και ο Γουίλιαμ Γουάιλερ, και συνέθεσε θέματα με πρωταγωνιστές όπως ο Έρολ Φλιν, ο Μπέτι Ντέιβις, ο Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ και ο Φρεντ Ασταίρ.

1984 – Σαμ Πέκινπα, Αμερικανός σκηνοθέτης.
Ο Σαμ Πέκινπα (David Samuel "Sam" Peckinpah, 21 Φεβρουαρίου 1925 - 28 Δεκεμβρίου 1984) ήταν Αμερικανός σκηνοθέτης και σεναριογράφος. Αποτελούσε μέλος της γενιάς σκηνοθετών που κατά τη δεκαετία του 1960 δεν ακολούθησαν τους παραδοσιακούς κινηματογραφικούς κανόνες, τόσο σε τεχνικό όσο και σε αφηγηματικό επίπεδο. Το 1969 σκηνοθετεί την περίφημη "Άγρια Συμμορία" (The Wild Bunch). Η φήμη του κορυφώνεται, καθώς πλέον θεωρείται ένας από τους κύριους κινηματογραφιστές της δεκαετίας του '70. Η ρεαλιστικότητα των σκηνών δράσης και βίας, καθώς και η επαναπροσέγγιση του γουέστερν σαν κατηγορία με έναν πιο ατίθασο τρόπο αποτέλεσαν τα δύο κύρια χαρακτηριστικά του.

1989 – Χέρμαν Όμπερθ, Γερμανός φυσικός και πρωτοπόρος των πυραύλων.

2006 – Όουεν Τσάμπερλεϊν, Αμερικανός φυσικός.
Ο Όουεν Τσάμπερλεϊν (10 Ιουλίου 1920 - 28 Δεκεμβρίου 2006) ήταν Αμερικανός φυσικός και νομπελίστας ο οποίος μαζί με τον Εμίλιο Σεγκρέ ανακάλυψε το αντιπρωτόνιο, ένα υποατομικό αντισωματίδιο.

2009 – Γαλάτεια Σαράντη, ελληνίδα συγγραφέας και η πρώτη γυναίκα Ακαδημαϊκός.
Η Γαλάτεια Σαράντη (1920 - 2009) ήταν Ελληνίδα συγγραφέας και ακαδημαϊκός.
Γεννήθηκε στην Πάτρα στις 8 Νοεμβρίου του 1920. Αποφοίτησε από το Αρσάκειο Λύκειο Πατρών και κατόπιν η οικογένειά της εγκαταστάθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από την οποία όμως δεν αποφοίτησε, καθώς αφοσιώθηκε από νωρίς στη συγγραφή.
Πρωτοεμφανίστηκε στη λογοτεχνία το 1945 με το διήγημα «Το κάστρο», το οποίο δημοσιεύτηκε στη Νέα Εστία. Ακολούθησαν νουβέλες, μυθιστορήματα, διηγήματα και βιβλία για παιδιά. Έργα της μεταφράστηκαν σε πολλές γλώσσες.
Το έργο της Γαλάτειας Σαράντη είναι κυρίως πεζογραφικό, ασχολήθηκε όμως και με τη λογοτεχνική μετάφραση. Τιμήθηκε με το Βραβείο της Ομάδας των 12, το Κρατικό Βραβείο μυθιστορήματος, το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος, το Βραβείο Ιδρύματος Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών και το Βραβείο Παιδικού Μυθιστορήματος του Ι.Δ. Κολλάρου.
Συνεργάστηκε με το κρατικό ραδιόφωνο σε λογοτεχνικές εκπομπές, καθώς και με τα περιοδικά Νέα Εστία, Ελληνική Δημιουργία, Ο Αιώνας μας, Εποχές, Ευθύνη, Διαβάζω, Νέα Πορεία κ.ά. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος και Γεν. Γραμματέας της Εθνικής Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Ελληνίδων, ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος της Πολιτιστικής Ένωσης Ελληνίδων, Γεν. Γραμματέας της Στέγης Γραμμάτων και Καλών Τεχνών, μέλος της Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Ιδρύματος Κωστή Παλαμά και του Δ.Σ. της EPT, καθώς και εταίρος της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρίας. Επί σειρά ετών διετέλεσε μέλος της Επιτροπής του Υπουργείου Πολιτισμού για τα Κρατικά Βραβεία και εκπροσώπησε την Ελλάδα στην 6η Biennale ποιητών στο Βέλγιο (1963).
Το 1997 έγινε η πρώτη γυναίκα που εξελέγη μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Τακτικό μέλος της Ακαδημίας των Αθηνών στον τομέα της πεζογραφίας στην Β' τάξη των Γραμμάτων και των Τεχνών από το 1997. Τιμήθηκε με το Βραβείο του Ανώτατου Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος το 2005. Υπήρξε μέλος της ΧΕΝ Αθηνών.
Απεβίωσε στις 28 Δεκεμβρίου 2009 σε ηλικία 89 ετών.

2011 - Λουκία Ρικάκη, Ελληνίδα σκηνοθέτρια.

2012 – Νικόλαος Αμβράζης, Έλληνας σεισμολόγος.
Ο Νικόλαος Αμβράζης (του Νεοκλή) (αγγλικά αναφέρεται ως Nicholas Neoclis Ambraseys, 1929- 28 Δεκεμβρίου 2012) ήταν μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και Ομότιμος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Imperial College του Λονδίνου.
Έχει ασχοληθεί με τους τομείς της Τεχνικής Σεισμολογίας της Αντισεισμικής Μηχανικής και της Γεωτεχνικής Μηχανικής και θεωρείται από τους πρώτους επιστήμονες μηχανικούς που ασχολήθηκαν με την Σεισμική Μηχανική στο Ηνωμένο Βασίλειο. Έχει να επιδείξει σημαντικό έργο στην Ιστορική Σεισμολογία και ιδιαίτερη συνεισφορά στον αντισεισμικό σχεδιασμό φραγμάτων. Διετέλεσε μέλος του συμβουλίου εμπειρογνωμόνων κατά την κατασκευή του φράγματος Μόρνου. Υπήρξε Δημιουργός και διετέλεσε πρώτος Διευθυντής του Τομέα Τεχνικής Σεισμολογίας στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Imperial College.

2015 - Ελόι Ίνος, κυβερνήτης των Βορείων Μαριανών Νήσων.

2015 - Lemmy, Άγγλος τραγουδιστής και μπασίστας.

2017 - Μαμουντού Τουρέ, Σενεγαλέζος πολιτικός.

2018 - Αμπντελμαλέκ Μπενχαμπιλές, Αλγερινός πολιτικός.

2019 - Θάνος Μικρούτσικος, ήταν Έλληνας συνθέτης, από τους σημαντικότερους της νεότερης ελληνικής μουσικής σκηνής.