DIASKEDASI.INFO

Η διασκέδαση On Line

Σαν σήμερα 25 Δεκεμβρίου ας θυμηθούμε τι έγινε

Tsarouxis-Mines-Dekemvris

Σαν σήμερα 25 Δεκεμβρίου
ας θυμηθούμε τι έγινε
από τον Mr George Almanac

Χριστούγεννα
Εορτάζουν
Βηθλεέμ

Γκασπάρ, Γκάσπαρος
Εμμανουήλ, Μανώλης, Μανόλης, Μανουήλ, Μάνος, Μανούσος, Μανουσάκης, Μανουσάκι, Εμμανουέλλα, Εμμανουέλα, Μανουέλα, Μανωλία *
Μελχιώρ, Μελχιόρ
Μπαλταζάρ, Μπαλτασάρ
Χρήστος, Χρίστος, Χριστίνα, Χριστιάνα, Κριστιάνα, Χρίστα, Κρίστα, Χρίστη, Κρίστη, Χριστινάκι
Χρυσή, Χρύσα, Χρυσαλία, Χρυσαυγή, Χρυσούλα, Σήλια, Χρυστάλλα, Χρυσταλλία *   

25 Δεκεμβρίου

Γεγονότα σαν σήμερα

274: Ο ρωμαίος αυτοκράτορας Αυρηλιανός αφιερώνει ένα ναό στον Πέρση θεό Μίθρα, την ημέρα που οι Ρωμαίοι γιορτάζουν τη χειμερινή ισημερία και την αναγέννηση του ήλιου. Οι Ρωμαίοι επιστρέφοντας από πολέμους της Ανατολής έφεραν μαζί τους την λατρεία πολλών θεών. Από τους πιο δημοφιλείς ήταν ο Μίθρας γιατί ήταν ο θεός του φωτός, του Ήλιου που μάχεται και διώχνει το σκοτάδι.

336: Γιορτάζονται για πρώτη φορά τα Χριστούγεννα στη Ρώμη.

376: Καθιερώνεται στο ανατολικό τμήμα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας (Βυζαντινής) ο εορτασμός των Χριστουγέννων στις 25 Δεκεμβρίου. Οι χριστιανοί γιόρταζαν τη γέννηση του Χριστού μαζί με τη βάφτιση στις 6 Ιανουαρίου. Μάλιστα σύμφωνα με την παράδοση πρώτος ο Μέγας Βασίλειος στην Καισάρεια της Καππαδοκίας εκφώνησε την πρώτη ομιλία για τη γιορτή των Χριστουγέννων.

390: Ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Μέγας Θεοδόσιος παραδέχεται την ενοχή του σε διάπραξη μαζικών φόνων στη Θεσσαλονίκη και προβαίνει σε δημόσια απολογία, ενώπιον του αρχιεπισκόπου Μεδιολάνων Αμβροσίου.

800: Ο πάπας Λέων ΙΙΙ στέφει αυτοκράτορα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας τον Καρλομάγνο.

820: Δολοφονείται ο αυτοκράτορας Λέων Ε’ εντός του Ιερού Ναού των Ανακτόρων. Στο θρόνο ανέρχεται ο Μιχαήλ Β’ Τραυλός.

876: Ο βυζαντινός διοικητής του Υδρούντος (Otranto) αποσπά το Μπάρι από τους Φράγκους και το καθιστά προπύργιο της εξόρμησης των βυζαντινών στη νότια Ιταλία.

1000: Ιδρύεται το Βασίλειο της Ουγγαρίας από τον Στέφανο Α’.

1059: Ο αυτοκράτορας Ισαάκιος Α’ Κομνηνός παραιτείται από τον βυζαντινό θρόνο και τον διαδέχεται ο Κωνσταντίνος Ι’ Δούκας.

1066: Ο Γουλιέλμος ο Κατακτητής στέφεται βασιλιάς της Αγγλίας.

1100: Ο Βαλδουίνος Α’ στέφεται στη Βασιλική της Γεννήσεως βασιλιάς της Ιερουσαλήμ.

1223: Ο Άγιος Φραγκίσκος της Ασίζης φτιάχνει την πρώτη σκηνή της Γέννησης (Φάτνη).
Σε ανάμνηση της φάτνης στην οποία γεννήθηκε ο Χριστός, οι χριστιανοί συνηθίζουν να κατασκευάζουν κατά την περίοδο των "εορτών των Χριστουγέννων" ομοίωμα της Φάτνης της Γεννήσεως με τα κύρια πρόσωπα των σχετικών ευαγγελικών περικοπών δηλαδή της Παναγίας, του Χριστού, του μνήστορος Ιωσήφ, των τριών Μάγων, των τριών βοσκών, Αγγέλων καθώς και κάποιων ζώων. Παλαιότερα αυτές οι κατασκευές ήταν χάρτινες αναδιπλούμενες, σήμερα αποτελούν ιδιαίτερες κατασκευές ξύλινες ή πλαστικές ενώ τα πρόσωπα και ζώα αγαλματίδια από πηλό ή άλλο υλικό.
Οι φάτνες αυτές τοποθετούνται στη βάση των χριστουγεννιάτικων δένδρων. Σήμερα παρατηρούνται και υπαίθριες σε πλατείες δήμων αλλά και οργανισμών, ιδιωτικών εταιρειών κ.ά.
Το έθιμο αυτό προέρχεται από την Ιταλία.

1261: Ο 11χρονος βυζαντινός αυτοκράτορας Ιωάννης Δ’ Λάσκαρης καθαιρείται και τυφλώνεται με διαταγή του συναυτοκράτορα Μιχαήλ Η΄ Παλαιολόγου.

1522: Τουρκικά στρατεύματα καταλαμβάνουν την Ρόδο.

1734: Το Ορατόριο των Χριστουγέννων του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ παρουσιάζεται για πρώτη φορά στον Άγιο Θωμά της Λειψίας.

1741: Ο σουηδός αστρονόμος Άντερς Κέλσιους εισάγει την εκατονταβάθμια κλίμακα μέτρησης της θερμοκρασίας, που έκτοτε φέρει το επώνυμό του.

1776: Οι αμερικανικές δυνάμεις υπό τη διοίκηση του Τζορτζ Ουάσινγκτον διασχίζουν τον ποταμό Ντελαγουέαρ την νύχτα και πραγματοποιούν έφοδο στους Βρετανούς μισθοφόρους της Έσσης κατά τη μάχη του Τρέντον την επομένη.

1818: Το τραγούδι του Φραντς Γιόζεφ Γκρούμπερ Silent Night (Άγια Νύχτα) παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο Ναό του Αγίου Νικολάου στο Όμπερνσντορφ της Αυστρίας.

1822: Οι υπερασπιστές του Μεσολογγίου, υπό τον Μ. Μαυροκορδάτο, αποκρούουν με επιτυχία μεγάλη επίθεση 20.000 περίπου τούρκων, υπό τον Ομέρ Βρυώνη.

1832: Ο πρώτος προφήτης της Εκκλησίας των Μορμόνων, Τζόζεφ Σμιθ, προλέγει τον Αμερικανικό Εμφύλιο (1861).

1868: Με προεδρικό διάταγμα ο Άντριου Τζόνσον χορηγεί πλήρη αμνηστία, σε όσους συμμετείχαν στην εξέγερση εναντίων των ΗΠΑ.

1911: Με ελληνικό βασιλικό διάταγμα ορίζεται ότι οι αρεοπαγίτες θα φέρουν τήβεννο, όταν βρίσκονται στην έδρα.

1914: Α' Παγκόσμιος Πόλεμος: Στη γνωστή ως Ανακωχή των Χριστουγέννων, Γερμανοί και Βρετανοί στρατιώτες στο Δυτικό Μέτωπο προσωρινά διακόπτουν την μάχη. Λίγο μετά τα μεσάνυχτα, οι Γερμανοί στρατιώτες παύουν πυρ και αρχίζουν να τραγουδούν τα χριστουγεννιάτικα κάλαντα.

1920: Συναντώνται Βενιζέλος και Κουντουριώτης. Τα θεμέλια της Μεγάλης Ελλάδας είναι στέρεα, δήλωσε ο Βενιζέλος.

1926: Ο Χιροχίτο ανεβαίνει στο «θρόνο του παγονιού». Θα παραμείνει αυτοκράτορας της Ιαπωνίας ως το θάνατό του το 1989.

1932: Ισχυρός σεισμός, μεγέθους 7,6 Ρίχτερ συγκλονίζει την περιοχή Τσάνγκμα της Κίνας και προκαλεί το θάνατο 70.000 ανθρώπων.

1935: Ο Λεωνίδας Ανδριανόπουλος σταματάει το ποδόσφαιρο σε ηλικία 24 ετών, όταν αγωνίζεται για τελευταία φορά με τον Ολυμπιακό εναντίον της Ουίπεστ (0-1 με γκολ του Kahlai) αφού οι υποχρεώσεις της οικογένειάς του επιβάλλουν να εργάζεται στο μαγαζί του πατέρα του.

1938: Η Βίβιαν Λι περνάει από οντισιόν και επιλέγεται από το σκηνοθέτη Ντέιβιντ Σέλτζνικ για το ρόλο της Σκάρλετ Ο’ Χάρα στο «Όσα παίρνει ο Άνεμος».

1939: Η ιστορία του Καρόλου Ντίκενς «Χριστουγεννιάτικα Κάλαντα» μεταδίδεται ζωντανά από το ραδιοφωνικό σταθμό CBS στις ΗΠΑ.

1941: Η βρετανική φρουρά στο Χονγκ Κονγκ παραδίδεται στους Ιάπωνες.

1947: Ο «Δημοκρατικός Στρατός» επιτίθεται και καταλαμβάνει την Κόνιτσα.

1973: Καταρρέει το APRANET (πρώιμο Ίντερνετ) από ιό.

1973: Το πλήρωμα του διαστημόπλοιου «Σκάιλαμπ» περπατά επί επτά ώρες στο διάστημα.

1979: Η Σοβιετική Ένωση εισβάλλει στο Αφγανιστάν για να υποστηρίξει το μαρξιστικό καθεστώς της χώρας.

1979: Η Αίγυπτος αρχίζει ευρείας κλίμακας εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης της περίφημης Σφίγγας.

1989: Ο πρώην δικτάτορας της Ρουμανίας Νικολάε Τσαουσέσκου και η γυναίκα του Έλενα, καταδικάζονται σε θάνατο από στρατοδικείο και εκτελούνται για γενοκτονία.

1990: Πρώτη επιτυχής δοκιμή του συστήματος που τελικά αποτέλεσε το World Wide Web.

1990: Κάνει πρεμιέρα η τρίτη ταινία του "Νονού".

1991: Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ παραιτείται από πρόεδρος της ΕΣΣΔ, μετά την απόφαση 11 Δημοκρατιών να σχηματίσουν Κοινοπολιτεία Ανεξαρτήτων Κρατών (ΚΑΚ).

1993: Το περιοδικό TIME ανακηρύσσει προσωπικότητες της χρονιάς τούς Γιτζάκ Ράμπιν, Γιάσερ Αραφάτ, Φρεντερίκ Ντε Κλερκ και Νέλσον Μαντέλα για τις ειρηνευτικές τους προσπάθειες.

1993: Σύναψη διπλωματικών σχέσεων αποφασίζουν Αλβανία και ΠΓΔΜ.

1994: Τέσσερις αστυνομικοί τραυματίζονται στη Λάρισα, στα επεισόδια που προκαλούν οπαδοί του έκπτωτου μητροπολίτη Θεολόγου εις βάρος του Ιγνατίου.

1995: Το τουρκικό φορτηγό πλοίο Φιγκέν Ακάτ προσαράζει σε αβαθή ύδατα κοντά στην Ανατολική Ίμια και εκπέμπει σήμα κινδύνου. Ο πλοίαρχός του αρνείται βοήθεια από το Λιμενικό, υποστηρίζοντας ότι βρίσκεται σε τουρκική περιοχή και ότι οι μόνες αρμόδιες είναι οι αρχές της χώρας του. Η αρχή της "Κρίσης των Ιμίων".

1996: Στη Γερμανία, τρεις είναι οι νεκροί σε εκκλησία Διαμαρτυρομένων στο Σίντλιγκεν κοντά στη Φραγκφούρτη, από έκρηξη χειροβομβίδων.

1997: Ανήμερα Χριστουγέννων και σε αντίθεση με ελληνοτουρκική συμφωνία, 12 τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη προχώρησαν σε παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου.

2007: Τίγρης δραπετεύει από τον ζωολογικό κήπο του Σαν Φραντσίκο και σκοτώνει ένα άτομο ενώ τραυματίζει άλλα δύο.

2011: Στο Νότιο Πόλο σημειώνεται η πιο θερμή θερμοκρασία στην ιστορία με -12,3 βαθμούς Κελσίου.

2012: Αεροσκάφος Αντόνοφ συντρίβεται στο Καζακστάν με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 28 άτομα.

 

Γεννήσεις σαν σήμερα

4 π.Χ. –  Ιησούς Χριστός, γεννιέται σύμφωνα με πολλούς ερευνητές. (Το έτος 0, σύμφωνα με τον Διονύσιο τον Μικρό).

1642 – Άιζαακ Νιούτον, αγγλοεβραίος φυσικός, μαθηματικός και αστρονόμος, γνωστότερος στην Ελλάδα ως Ισαάκ Νεύτων.
Ο Σερ Ισαάκ Νιούτον (Sir Isaac Newton, 4 Ιανουαρίου 1643 - 31 Μαρτίου 1727) ήταν Άγγλος φυσικός, μαθηματικός, αστρονόμος, φιλόσοφος, αλχημιστής και θεολόγος. Θεωρείται πατέρας της Κλασικής Φυσικής, καθώς ξεκινώντας από τις παρατηρήσεις του Γαλιλαίου αλλά και τους νόμους του Κέπλερ για την κίνηση των πλανητών διατύπωσε τους τρεις μνημειώδεις νόμους της κίνησης και τον περισπούδαστο «νόμο της βαρύτητας» (που ο θρύλος αναφέρει πως αναζήτησε μετά από πτώση μήλου από μια μηλιά). Μεγάλης ιστορικής σημασίας υπήρξαν ακόμη οι μελέτες του σχετικά με τη φύση του φωτός καθώς επίσης και η καθοριστική συμβολή του στη θεμελίωση των σύγχρονων μαθηματικών και συγκεκριμένα του διαφορικού και ολοκληρωτικού λογισμού. Δεν είχε κοινοπολιτειακή υπηκοότητα, αλλά είχε αποκτήσει τον τίτλο του Εταίρου της Βασιλικής Εταιρείας, που δίνονταν σε πολίτες ή μόνιμους κατοίκους της Κοινοπολιτείας των Εθνών. Είχε διατελέσει πρόεδρος της Βασιλικής Εταιρίας.

1821 – Κλάρα Μπάρτον, ιδρύτρια του αμερικανικού Ερυθρού Σταυρού.

1870 – Έλενα Ρουμπινστάιν, πολωνοαμερικανίδα επιχειρηματίας ιδρύτρια της ομώνυμης εταιρείας καλλυντικών.

1878 – Λουίς Σεβρολέτ, ελβετοαμερικανός οδηγός αγώνων ταχύτητας και ιδρυτής της ομώνυμης αυτοκινητοβιομηχανίας.

1887 – Κόνραντ Χίλτον, αμερικανός μεγαλοξενοδόχος που έδωσε το επώνυμό του στη γνωστή αλυσίδα ξενοδοχείων.
Γεννήθηκε Χριστούγεννα του 1887 στο Σαν Αντόνιο του Νέου Μεξικού. Πατέρας του ήταν ο Νορβηγός Άουγκουστ Χάλβορσεν, επονομαζόμενος «Γκας», μητέρα του η Μάρυ Γκενεβίβε Λάουφερσβαϊλερ γερμανικής καταγωγής. Ο Άουγκουστ Χάλβορεν αποδήμησε στις ΗΠΑ το 1870 και άλλαξε το όνομά του σε Χίλτον. Ο μικρός Κόνραντ πήγε σχολείο και έγινε πολιτικός εκπρόσωπος της πόλης του στο Νέο Μεξικό.
Ξεκίνησε την καριέρα του το 1919 με την αγορά του ξενοδοχείου Mobley στο Σίσκο του Τέξας. Ακολούθησε η κατασκευή του ξενοδοχείου Dallas Hilton που γιόρτασε τα εγκαίνιά του στις 2 Αυγούστου 1925. Το 1946 ίδρυσε την παγκόσμια εταιρεία Hilton Hotel Corporation.
Απεβίωσε στις 3 Ιανουαρίου 1979 στην Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνια.

1899 – Χάμφρεϊ Μπόγκαρντ, αμερικανός ηθοποιός.
Ο Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ (Humphrey DeForest Bogart, 25 Δεκεμβρίου 1899 - 14 Ιανουαρίου 1957) ήταν Αμερικανός ηθοποιός, βραβευμένος με Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου. Αποτελεί θρύλο του σινεμά λόγω τη συμμετοχής του σε μια σειρά αστυνομικών ταινιών μυστηρίου κατά την χρυσή εποχή του Χόλυγουντ. Είναι γνωστός για τις ταινίες Το Απολιθωμένο Δάσος του 1936, Το Γεράκι της Μάλτας του 1941, Καζαμπλάνκα του 1942, Η σειρήνα της Μαρτινίκα του 1944, Πάθος και αίμα του 1946, Ο Θησαυρός της Σιέρα Μάντρε του 1948 και την ταινία που του χάρισε το όσκαρ το 1951 Η βασίλισσα της Αφρικής.
Ο Μπόγκαρτ, γιος εύπορης οικογένειας, ξεκίνησε με την προϋπόθεση ν' ακολουθήσει το επάγγελμα του πατέρα του και γράφτηκε στην Ιατρική στο Γέιλ απ' όπου αποβλήθηκε. Αργότερα το 1918 κατατάχθηκε στο ναυτικό όπου σ' ένα καυγά απέκτησε το σημάδι στα χείλη που θα τον έκανε αργότερα διάσημο. Στις αρχές της δεκαετίας του '20, μετά τη θητεία του στο ναυτικό, ο Μπόγκαρτ έκανε διάφορες δουλειές. Κάποια στιγμή με τη βοήθεια των γνωριμιών του κατάφερε να δουλέψει σαν ηθοποιός σε μικρούς ρόλους στο θέατρο. Στα τέλη της δεκαετίας του '20 έλαβε μέρος σε κάποιες ταινίες της Fox και το 1930 υπέγραψε συμβόλαιο. Οι ταινίες στις οποίες συμμετείχε όμως δεν ήταν πετυχημένες κι η Fox διέκοψε το συμβόλαιό του, μέχρι που το 1936 ο φίλος του Λέσλι Χάουαρντ έπεισε τον Τζακ Γουόρνερ να προσλάβει τον Μπόγκαρτ για τη μεταφορά του θεατρικού Το Απολιθωμένο Δάσος. Ο ρόλος του γκάνγκστερ Duke Mantee που είχε ξαναερμηνεύσει στο θέατρο, κέρδισε τους κριτικούς και την ίδια χρονιά υπέγραψε συμβόλαιο με τη Warner. Από το 1936 μέχρι το 1940 ο Μπόγκαρτ έπαιζε δεύτερους ρόλους, μέχρι που ήρθαν οι ταινίες Το Γεράκι της Μάλτας και Καζαμπλάνκα κι ο Μπόγκαρτ έγινε πρώτο όνομα στο Χόλυγουντ. Παντρεύτηκε τέσσερις φορές, την τελευταία με την συμπρωταγωνίστριά του στο φιλμ Η σειρήνα της Μαρτινίκα, Λορίν Μπακόλ, που ήταν μικρότερη του κατά εικοσιπέντε χρόνια. Πέθανε το 1957 στο Λος Άντζελες από καρκίνο του οισοφάγου. Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου τον έχει κατατάξει πρώτο στη λίστα με τους 25 μεγαλύτερους σταρ όλων των εποχών.

1918 – Ανουάρ Ελ Σαντάτ, στρατιωτικός πρόεδρος της Αιγύπτου.
Ο Ανουάρ Σαντάτ (πλήρες όνομα: Μουχάμαντ Ανουάρ ας Σαντάτ, 25 Δεκεμβρίου 1918 - 6 Οκτωβρίου 1981), υπήρξε ο τρίτος Πρόεδρος της Aραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, από τις 15 Οκτωβρίου 1970 μέχρι τη δολοφονία του από φονταμενταλιστές συνωμότες αξιωματικούς στις 6 Οκτωβρίου 1981. Υπήρξε κύριο μέλος της Ομάδας Ελεύθερων Αξιωματικών του Νάσερ, η οποία ανέτρεψε τη βασιλική δυναστεία του Μουχάμαντ Άλι κατά την Αιγυπτιακή Επανάσταση του 1952, καθώς και δεξί χέρι του Νάσερ στο διάστημα της προεδρίας του, τον οποίο και διαδέχτηκε το 1970 μετά τον αδόκητο θάνατό του από καρδιακή προσβολή.
Στα έντεκα έτη της προεδρίας του, άλλαξε την κατεύθυνση της Αιγύπτου, απομακρυνόμενος από κάποιες οικονομικές και πολιτικές αρχές του Νασερισμού, επιτρέποντας, αν και με δειλά βήματα, τον πολυκομματισμό, τη στιγμή που μέχρι τότε μοναδικό και κυρίαρχο κόμμα ήταν η Αραβική Σοσιαλιστική Ένωση του Νάσερ και ακολουθώντας μια άλλη οικονομική πολιτική, όχι τόσο ασφυκτικά παρεμβατική.
Τον Οκτώβριο του 1973, με τον Πόλεμο του Γιομ Κιπούρ, οδήγησε την Αίγυπτο στην απελευθέρωση των αιγυπτιακών περιοχών που είχε καταλάβει το Ισραήλ στον Πόλεμο των Έξι Ημερών του 1967 (Χερσόνησο του Σινά και Λωρίδα της Γάζας), αναδεικνυόμενος σε ήρωα της Αιγύπτου και για ένα διάστημα, ολόκληρου του αραβικού κόσμου. Δεν αρκέστηκε όμως εκεί, κάνοντας μια γιγάντια στροφή και υπογράφοντας, μετά από μακρές συνομιλίες, την ισραηλινο-αιγυπτιακή Συνθήκη Ειρήνης, με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μέναχεμ Μπέγκιν. Η στροφή αυτή τού χάρισε το Νομπέλ Ειρήνης αλλά τον κατέστησε εξαιρετικά μισητό μεταξύ των Αράβων, γεγονός που οδήγησε στην αποβολή της Αιγύπτου από την Αραβική Ένωση (νυν Αραβικό Σύνδεσμο) και στη δολοφονία του κάποια χρόνια αργότερα.

1935 – Γεώργιος Παγιωτέλης, Έλληνας δημοσιογράφος.
Ο Γεώργιος Νικολάου Παγιωτέλης (Καβάλα, 25 Δεκεμβρίου 1935 - Αθήνα, 18 Μαρτίου 2006) ήταν Έλληνας οικονομολόγος και δημοσιογράφος, που ασχολήθηκε με τις εφαρμογές της στατιστικής στα στοιχεία αθλητικών δεδομένων, ιδιαίτερα των αθλημάτων του ποδοσφαίρου και του μπάσκετ.
Εργάστηκε σε διάφορες αθλητικές εφημερίδες ("Μπάλλα", "Αθλητική Ηχώ", "Σπόρταϊμ" κ.α.) και περιοδικά ("Εθνοσπόρ", "Παγκόσμιοι"), ενώ επιμελήθηκε στατιστική ενημερωτική εκπομπή της κρατικής τηλεόρασης κατά τη δεκαετία του '80. Ήταν επίσης πάρεδρο μέλος του Π.Σ.Α.Τ.
Με τα άρθρα και τα εκατοντάδες αφιερώματά του βοήθησε να αναδειχθούν και να αποκατασταθούν επαγγελματικά αρκετοί νεαροί δημοσιογράφοι, που βρήκαν μέσω των στηλών του την ευκαιρία να παρουσιάσουν τη δουλειά τους. Το γράψιμό του διέκρινε η σαφήνεια αλλά και η γλαφυρότητα, στοιχεία που του χάριζαν ένα ιδιαίτερο ύφος το οποίο ξέφευγε από τη συνήθη δημοσιογραφική διατύπωση.
Υπήρξε ένας από τους πρωτεργάτες στην αξιοποίηση των στατιστικών αθλητικών στοιχείων στην Ελλάδα, ανοίγοντας το δρόμο στην περαιτέρω εξέλιξη του συγκεκριμένου τομέα.
Πέθανε πριν προλάβει να πραγματοποιήσει ένα μεγάλο του όνειρο, το οποίο ήταν η έκδοση ενός εβδομαδιαίου στατιστικού περιοδικού.
Ο γιος του Νίκος Παγιωτέλης, είναι επίσης αθλητικογράφος.

1943 – Τάκης Συνετόπουλος, Έλληνας ποδοσφαιριστής.
Ο Τάκης (Δημήτρης) Συνετόπουλος (25 Δεκεμβρίου 1948 - 30 Νοεμβρίου 2013) ήταν Έλληνας διεθνής ποδοσφαιριστής.
Γεννήθηκε στις 25 Δεκεμβρίου 1948 στον Βόλο. Ξεκίνησε το ποδόσφαιρο στον Ολυμπιακό Βόλου και το 1970 πήρε μεταγραφή για τον Ολυμπιακό Πειραιά κι ενώ τον διεκδίκησαν τόσο η ΑΕΚ όσο και ο Παναθηναϊκός. Στον Ολυμπιακό έμεινε μέχρι το 1978 και εν συνεχεία επέστρεψε στον Ολυμπιακό Βόλου, όπου και τερμάτισε την ποδοσφαιρική του καριέρα το 1982. Αγωνίστηκε 16 φορές με την Εθνική Ελλάδας.
Με την εθνική ενόπλων κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου Ενόπλων 1969.
Επίσης, αγωνίστηκε με την Εθνική Νέων στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα 1965 σε δύο αγώνες και στους δύο προκριματικούς αγώνες το 1966.
Απεβίωσε στις 30 Νοεμβρίου 2013, σε ηλικία 64 ετών.
Τα τελευταία χρόνια βρισκόταν ανελλιπώς δίπλα στην αγαπημένη του ομάδα τον Ολυμπιακό Βόλου, μέχρι να παρουσιαστούν τα προβλήματα στην υγεία του.

1954 – Άνι Λένοξ, σκοτσέζα τραγουδίστρια, μέλος του συγκροτήματος «Eurythmics»

1955 –Σταμάτης Κραουνάκης, Έλληνας μουσικοσυνθέτης, στιχουργός, ερμηνευτής, παραγωγός και συγγραφέας.
Γεννήθηκε, μεγάλωσε και ζει στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος του τμήματος πολιτικών επιστημών του Παντείου.

Σπούδασε μουσική έχοντας δασκάλα την Κλέλια Τερζάκη, ενώ πρωτοεμφανίστηκε στη δισκογραφία το 1978, υπογράφοντας τη μουσική στον δίσκο Το σπίτι του Αγαμέμνονα. Ένα χρόνο νωρίτερα είχε κάνει το ντεμπούτο του στο θέατρο, γράφοντας τη μουσική για την παράσταση Βαριέμαι (1977). Το 1981 έκανε την πρώτη του μεγάλη συνεργασία, γράφοντας τη μουσική για τον δίσκο Σκουριασμένα χείλια που ερμήνευσε η Βίκυ Μοσχολιού.
Σημαντική στιγμή στην καριέρα του υπήρξε η συνάντηση και συνεργασία του με τη στιχουργό Λίνα Νικολακοπούλου. Καρπός της συνεργασίας τους είναι ο μεγαλύτερος όγκος του συνολικού του έργου, με πρώτη σημαντική στιγμή των δύο την κυκλοφορία του δίσκου Κυκλοφορώ κι οπλοφορώ (Οκτώβριος 1985), με περισσότερες από 200.000 πωλήσεις, ενώ ταυτόχρονα εκτινάχθηκε και η καλλιτεχνική πορεία της Άλκηστης Πρωτοψάλτη.
Έκτοτε συνεργάστηκε με μια σειρά από μεγάλες φωνές του ελληνικού τραγουδιού (ενδεικτικά: Ελένη Βιτάλη, Μανώλης Μητσιάς, Δήμητρα Γαλάνη, Τάνια Τσανακλίδου, Ελευθερία Αρβανιτάκη κλπ.), ενώ ανέδειξε και προώθησε ο ίδιος νέους καλλιτέχνες (Κώστας Μακεδόνας, Δημήτρης Μπάσης, Στέλιος Διονυσίου κλπ.)
Πέρα από τη δισκογραφική δουλειά, εμπνεύστηκε ένα νέο τρόπο παρουσίασης μουσικών παραστάσεων, χρησιμοποιώντας τα τραγούδια σαν μουσικό θεατρικό κείμενο και τους τραγουδιστές σαν ήρωες ενός φανταστικού έργου.
Έχει χαρακτηρίσει τον εαυτό του ως αριστερό.


 

Θάνατοι σαν σήμερα

1635 – Σαμουέλ ντε Σαμπλαίν, Γάλλος γεωγράφος και εξερευνητής.
Ο Σαμουέλ ντε Σαμπλαίν (Samuel de Champlain, Μπρουάζ, Γαλλία, μεταξύ 1567 και 1574 – Κεμπέκ, Καναδάς, 25 Δεκεμβρίου 1635) ήταν Γάλλος γεωγράφος, χαρτογράφος και εξερευνητής. Ήταν από τους πρώτους που άνοιξαν τον δρόμο του εμπορίου γούνας στην Βόρειο Αμερική. Το 1608 ίδρυσε την Πόλη του Κεμπέκ, και διετέλεσε τέταρτος κυβερνήτης της αποικίας της Νέας Γαλλίας.

1868 – Λίνους Γέιλ, ο Αμερικανός εφευρέτης του λουκέτου.

1930 – Ευγένιος Γκολντστάιν, Γερμανός φυσικός.
Ο Ευγένιος Γκολντστάιν (Ε.Goldstein), 5 Σεπτεμβρίου 1850 - 25 Δεκεμβρίου 1930, ήταν Γερμανός φυσικός του 19ου αιώνα. Γεννήθηκε στην Πολωνία και σπούδασε στο Μπρεσλάου. Το 1881 αναγορεύτηκε διδάκτωρ της φιλοσοφίας και το 1888 εκλέχθηκε καθηγητής της φυσικής στο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου. Το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του το πέρασε στο Αστεροσκοπείο του Πότσδαμ ως επικεφαλής της εκεί αστροφυσικής ομάδας.
Ο Ευγένιος Γκολντστάιν ήταν εκείνος που κατεύθυνε, υπό την εποπτεία της Γερμανικής Ακαδημίας των Επιστημών, σχετικές έρευνες επί του ηλεκτρισμού οι οποίες και οδήγησαν αργότερα τον Βίλχελμ Ρέντγκεν στην ανακάλυψη των ακτίνων Χ το 1895.
Υπόψη ότι τις ακτίνες αυτές ο πρώτος που τις παρατήρησε ήταν ο Γκολντστάιν, ως καθοδικές ακτίνες με αντίθετη κατεύθυνση, (ανοδικές), τις οποίες και είχε ονομάσει "ακτίνες καναλιών". Επίσης είχε αναπτύξει ατομική θεωρία, περίπου ίδια με τη σύγχρονη, που όμως, αν και φέρει το όνομά του, παραμένει ευρύτερα άγνωστη.

1938 – Κάρελ Τσάπεκ, τσέχος συγγραφέας, που έγραψε κυρίως έργα επιστημονικής φαντασίας. Ήταν ο πρώτος που χρησιμοποίησε σε έργο του τη λέξη «ρομπότ», η οποία σημαίνει «εργάτης» στα τσέχικα. (Γεν. 9/1/1890).
Ο Κάρελ Τσάπεκ (Karel Čapek, 9 Ιανουαρίου 1890 - 25 Δεκεμβρίου 1938) ήταν Τσέχος μυθιστοριογράφος, διηγηματογράφος και θεατρικός συγγραφέας, γεννημένος στο Μάλε Σβατονόβιτσε της ανατολικής Βοημίας το 1890. Γιος γιατρού, ήταν μέλος μιας ταλαντούχας οικογένειας που περιελάμβανε το μεγαλύτερο αδελφό του Γιόζεφ (1887-1945), ο οποίος, πέραν από συνεργάτης στο γράψιμο των έργων του, ήταν και έξοχος ζωγράφος, σκηνογράφος και κριτικός τέχνης.
Τα πνευματικά ενδιαφέροντα του Τσάπεκ, σε συνδυασμό με τις καλλιτεχνικές τάσεις του, τον έφεραν στην Πράγα, το Παρίσι και το Βερολίνο. Σπούδασε φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο της Πράγας, έγινε θαυμαστής των ιδεών του Γουΐλιαμ Τζέιμς και του Τζον Ντιούι (John Dewey) και πήρε το διδακτορικό δίπλωμα το 1917, γράφοντας μια διατριβή σχετικά με τις φιλοσοφικές θέσεις του Πραγματισμού. Μετά την αποφοίτησή του, συνεργάστηκε με τον αδελφό του σε συλλογές διηγημάτων. Πήρε ακόμη μέρος στην πολιτική αναγέννηση της χώρας του, με πίστη στον ανθρωπισμό και τη δημοκρατία.

1966 –  Νίκος Δάνδολος, γνωστός με το ψευδώνυμο Νικ δε Γκρηκ, ήταν ένας από τους γνωστότερους επαγγελματίες παίκτες τυχερών παιχνιδιών. (27 Απριλίου 1883 - 25 Δεκεμβρίου 1966)
Ο Νίκος Δάνδολος γεννήθηκε στο Ρέθυμνο το 1883. Ήταν γόνος πλούσιας οικογένειας και νέος σπούδασε φιλοσοφία. Σε ηλικία 18 ετών μετανάστευσε στο Σικάγο των Η.Π.Α. και αργότερα μετακινήθηκε στο Μόντρεαλ του Καναδά, όπου άρχισε να ασχολείται με το στοίχημα στις ιπποδρομίες. Αφού κέρδισε πάνω από 500.000 δολλάρια μέσα σε έξι μήνες επέστρεψε στο Σικάγο.
Εκεί συνέχισε παίζοντας μεγάλα ποσά στα χαρτιά και στα ζάρια και έχασε όσα χρήματα είχε κερδίσει στο Μόντρεαλ. Ωστόσο, έγινε προοδευτικά αριστοτέχνης διάφορων τυχερών παιχνιδιών, απέκτησε μεγάλη φήμη και εξελίχτηκε σε "αξιοθέατο" των διάφορων καζίνο και χαρτοπαικτικών λεσχών όπου έπαιζε. Συχνά μεγάλα καζίνο του πρόσφεραν μεγάλους μισθούς για να δουλέψει για αυτούς αλλά ο Δάνδολος απαντούσε συνήθως αρνητικά.
Το 1949 ο Δάνδολος συμμετείχε σε έναν "μαραθώνιο πόκερ", με αντίπαλο τον καλύτερο παίκτη πόκερ της εποχής, τον Τζόνυ Μος. Στον μαραθώνιο αυτό, που κράτησε 5 μήνες, με διαλείμματα μόνο για ύπνο και φυσικές ανάγκες, παίχτηκε κάθε παραλλαγή του πόκερ. Ο Δάνδολος έχασε συνολικά πάνω από 2.000.000 δολλάρια.
Σύμφωνα με ένα αστικό μύθο, ο Δάνδολος κάποτε συνόδεψε τον Άλμπερτ Αϊνστάιν στο Λας Βέγκας. Τον συνέστησε στους φίλους του, οι οποίοι υπόθεσε ότι δεν γνώριζαν τον Αϊνστάιν, ως ο "μικρός Αλ από το Πρίνστον, που ελέγχει τη δράση στο Τζέρσεϋ"
Ο Νομπελίστας φυσικός Ρίτσαρντ Φέινμαν επίσης γνώρισε τον Νίκο Δάνδαλο όπως αναφέρεται στην αυτοβιογραφία του Σιγουρα θ' αστειέυεστε κύριε Φέινμαν!. Ο Νίκος εξηγεί πως κερδίζει όχι απλά ποντάροντας, αλλά γνωρίζοντας τις πιθανότητες του παιγνιδιού και ποντάροντας άντιθετα σε άλλους παίκτες με προκαταλήψεις για το αποτέλεσμα όπως και στην επιρροή της φήμης του στους άλλους παίκτες.
Ήταν άτομο που περιφρονούσε τα χρήματα και υπολογίζεται ότι σε όλη τη ζωή του κέρδισε και έχασε πάνω από 500 εκατομμύρια δολλάρια. Ο ίδιος έλεγε ότι είχε περάσει από την απόλυτη φτώχια στον πλούτο πάνω από 75 φορές. Έδωσε πάνω από 20 εκατομμύρια δολλάρια (περίπου 400 εκατομμύρια με βάση τον πληθωρισμό του 2004) σε φιλανθρωπικά έργα. Στο τέλος της ζωής του ο Δάνδολος είχε μείνει απένταρος και συνέχιζε να παίζει μικρά ποσά σε καζίνα της Νότιας Καλιφόρνιας.
Πέθανε την ημέρα των Χριστουγέννων το 1966.

1973 – Ισμέτ Ινονού, αρχικά Ισμέτ Πασάς, ήταν Τούρκος στρατιωτικός και πολιτικός. (24 Σεπτεμβρίου 1884 - 25 Δεκεμβρίου 1973)
Γεννήθηκε στη Σμύρνη το 1884 και πέθανε στην Άγκυρα το 1973. Σπούδασε στη Στρατιωτική Σχολή στη Κωνσταντινούπολη απ΄ όπου και ακολούθησε αρχικά το στρατιωτικό στάδιο και στη συνέχεια το πολιτικό.

1977 – Τσάρλι Τσάπλιν, άγγλος ηθοποιός και σκηνοθέτης του βωβού κινηματογράφου.
Μεγαλούργησε στις πρώτες δεκαετίες του Χόλυγουντ. Είναι χρονικά η πρώτη παγκόσμια αναγνωρίσιμη φιγούρα της κινηματογραφικής τέχνης, κυρίως μέσω του χαρακτήρα «Σαρλό».

1983 – Χουάν Μιρό, ισπανός σουρεαλιστής ζωγράφος.
Ο Zουάν Μιρό (στα καταλανικά αποδίδεται Zουάν ή Zοάν Μιρό, ενώ η ισπανική εκδοχή Χουάν Μιρό είναι λανθασμένη προφορά του ονόματος) (JΒαρκελώνη, 20 Απριλίου 1893 – Πάλμα ντε Μαγιόρκα, 25 Δεκεμβρίου 1983) ήταν Καταλανός ζωγράφος και γλύπτης και θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους υπερρεαλιστές καλλιτέχνες του 20ού αιώνα.

Γεννήθηκε το 1893 στην Βαρκελώνη και σε ηλικία 14 ετών φοίτησε στην Εμπορική Σχολή, αν και παράλληλα παρακολουθούσε κρυφά μαθήματα στην Σχολή Καλών Τεχνών και αργότερα στην Ακαδημία Galí μέχρι το 1915. Το 1920 μετακόμισε στο Παρίσι όπου συμμετείχε στους καλλιτεχνικούς κύκλους της Μονμάρτης και γνωρίστηκε αρχικά με το κίνημα του ντανταϊσμού και αργότερα με τους υπερρεαλιστές, κάτω από την επίδραση των οποίων άρχισε να διαμορφώνει ένα ιδιαίτερο και προσωπικό ύφος στη ζωγραφική του. Ο μεγαλύτερος ίσως θεωρητικός του υπερρεαλισμού και ένα από τα ηγετικά στελέχη του, ο Αντρέ Μπρετόν, αναφερόμενος στον Μιρό δήλωσε πως "είναι ο περισσότερο σουρρεαλιστής από όλους". Το 1921 πραγματοποιήθηκε η πρώτη ατομική του έκθεση στο Παρίσι, ενώ περίπου δέκα χρόνια αργότερα, η πρώτη ατομική του έκθεση στη Νέα Υόρκη.
Το 1926 ασχολήθηκε με τη σκηνογραφία και σε συνεργασία με τον Μαξ Ερνστ σχεδίασε τα κοστούμια και τα σκηνικά για τα Ρώσικα Μπαλέτα Σεργκέι Ντιαγκίλεφ. Το 1955 εγκατέλειψε προσωρινά τη ζωγραφική και αφοσιώθηκε περισσότερο στις γραφικές τέχνες και τα κεραμικά.
Το 1975 δημιουργήθηκε το Ίδρυμα Ζουάν Μιρό στο Κέντρο Σπουδών Σύγχρονης Τέχνης στη Βαρκελώνη. Ο ίδιος ο Μιρό δώρισε στο ίδρυμα περίπου 5000 σχέδια του.
Πέθανε το 1983 στην πόλη της Μαγιόρκα, σε ηλικία 90 ετών.

1989 – Νικολάε Τσαουσέσκου, ήταν ηγέτης της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Ρουμανίας από το 1965 μέχρι την εκτέλεσή του τα Χριστούγεννα του 1989.
Γεννήθηκε στο χωριό Σκορνιτσέστι της επαρχίας Όλτ στις 26 Ιανουαρίου 1918.

1995 – Ντιν Μάρτιν, ιταλοαμερικανός ηθοποιός και τραγουδιστής.
Ο Ντιν Πωλ Μάρτιν (αγγλικά: Dean Paul Martin, 7 Ιουνίου 1917 - 25 Δεκεμβρίου 1995) ήταν Αμερικανός κωμικός, τραγουδιστής, ηθοποιός και παραγωγός ταινιών.
Ο Μάρτιν ήταν ένας από τους πιο διάσημους και μακρόχρονους διασκεδαστές στα μέσα του 20ου αιώνα, και του είχαν δώσει το ψευδώνυμο Ο Βασιλιάς του "Κουλ", εξ αιτίας των αυθόρμητων χαρισμάτων του και της αυτοπεποίθησής του. Επίσης, ο Μάρτιν και ο Τζέρι Λιούις, ήταν παρτενέρ του γνωστού κωμικού ντούο Martin and Lewis. Υπήρξε και μέλος του γκρουπ Rat Pack, και ένα αστέρι του θεάτρου, των σόου σε νυχτερινά κέντρα, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης. Εκτός αυτών ήταν και ο οικοδεσπότης του τηλεοπτικού προγράμματος The Dean Martin Show (1965 - 1974), αλλά και στο The Dean Martin Celebrity Roast (1974 - 1985).

2006 – Τζέιμς Μπράουν, αμερικανός τραγουδοποιός, ο επονομαζόμενος και «Νονός της Σόουλ».
Ο Τζέιμς Τζόζεφ Μπράουν (αγγλικά: James Joseph Brown, 3 Μαΐου 1933 - 25 Δεκεμβρίου 2006) ήταν Αμερικανός τραγουδιστής, τραγουδοποιός, παραγωγός, χορευτής και αρχηγός μπάντας. Θεωρείται ο πατέρας της Funk μουσικής και μία μεγάλη προσωπικότητα, για τη ποπ μουσική και τον χορό του 20ου αιώνα. Συχνά αναφέρεται και ως "Ο Νονός της Soul". Η καριέρα του ξεδιπλώνεται ανάμεσα σε έξι δεκαετίες, επηρεάζοντας πολλά κατοπινά μουσικά είδη.

2008 – Έρθα Κιτ, αμερικανίδα τραγουδίστρια, χορεύτρια και ηθοποιός.

2008 – Χρήστος Ευθυμίου Έλληνας ηθοποιός.  (1954 -25 Δεκεμβρίου 2008).
Γεννήθηκε το 1954 στην Αθήνα και πέθανε στις 25 Δεκεμβρίου 2008 από ανακοπή καρδιάς, ενώ έδινε μάχη με τον καρκίνο. Είχε φοιτήσει στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Ξεκίνησε την καλλιτεχνική του πορεία από το "Απλό Θέατρο" του Αντώνη Αντύπα. Έγινε γνωστός από τη συμμετοχή του σε διάφορες τηλεοπτικές σειρές σε κωμικούς ρόλους, ενώ χαρακτηριστική ήταν η συμμετοχή του στη σειρά του Λάκη Λαζόπουλου Δέκα Μικροί Μήτσοι.
Έφυγε αιφνιδίως μόλις 54 ετών από ανακοπή καρδιάς τα Χριστούγεννα του 2008 και κηδεύτηκε στο Α΄ Νεκροταφείο. Αντιμετώπιζε προβλήματα με τον καρκίνο από το 2005.

2016 - Γεώργιος Γεωργαλάς, Έλληνας δημοσιογράφος.

2016 - Βέρα Ρούμπιν, Αμερικανίδα αστρονόμος.

2016 - Τζορτζ Μάικλ, ήταν Βρετανός ποστ-ντίσκο ντας-ποπ τραγουδιστής, συνθέτης, στιχουργός και μουσικός παραγωγός.